Muistoissa: Tummavieno - virtuaalihevonen
k. 20.09.2015

NimiTummavieno LempinimiVieno
Rek.nroVH14-018-0840 Synt.päivä ja ikä16.01.2014, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri157 cm, m
KoulutustasoHelppo A, 100cm, Helppo PainotusYleispainotus
KasvattajaKrista Väänänen evm OmistajaTvisha (VRL-01671)


© LR

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.02.2015
3,5 + 40 + 20 + 20 + 15 + 1 = 99,5p, KRJ-II

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 28.02.2015
7 + 41 + 17 + 20 + 15 = 100p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.03.2015
6 + 40 + 19 + 20 + 15 + 1 = 101p, KERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.06.2015
11 (2+5+4) + 21 + 25 + 22 + 16 = 95p, SLA-I

Luonne

Tummavieno, eli näin tuttujen kesken Vieno, on hyväkäytöksinen, kiltti suomenhevostamma, jolta löytyy energiaa ja potentiaalia lajiin kuin lajiin. Vieno tunnetaan tallin pirteyden perikuvana, tähän mennessä ollaan nähty hyvin harvoja äksypäiviä, eikä sen kanssa juuri erimielisyyksiä ole tullut. On siis hyvin itsevarma hevonen, ei lainkaan sellainen 'anteeksi kun olen olemassa'-tyylinen persoona, vaan aivan päinvastoin. Vieno osaa kyllä piristää jokaisen hoitajan harmaita syysiltoja! Tamma on hyvän hoitajan kanssa oikein varma hevonen, sen kanssa voi tehdä mitä vain missä vain, mutta tietenkin on tärkeää ymmärtää Vienon tammamaisuutta tietyissä toimenpiteissä.

Hoidettaessa tamma on oikein mukava, mutta vielä kun on suhteellisen energinen ja omaa sitä intoa, ei se aina malttaisi paikoillaan pysyä. Siksi tamma kannattaakin hoitaa joka kerta käytävällä, johon sen saa kätevästi molemmin puolin kiinni, eikä se näin pääse tallailemaan hoitajiensa varpaita. Käskystä se seisoo kuitenkin nätisti aloillaan ja silloin sen saa myös hyvin hoidettua: nopeasti vain harjaa karvapeitteeltä aamulaitumelta saadut mudat pois ja puhdistaa pikkukivet kavioista. Vieno nostaa kavionsa nätisti, niiden kanssa harvoin tulee mitään ongelmia. Varusteiden laitto ei ole tamman mielipuuhaa, mutta joka kerta ne varusteet ylle ovat menneet, piti Vieno siitä sitten tai ei. Suitsiessa se laskee päänsä nätisti hoitajan vierelle ja ottaa kuolaimet yleensä ongelmitta vastaan, joskus täytyy tosin hetki suunpielestä kutittaa jota suu aukeaa. Satuloidessa saattaa vähän pullistella ja luimia, mutta mikäli hoitaja on vain topakkana, niin pullistelu ei toimi edes hidasteena. Yleisesti Vieno on siis hyvin helppohoitoinen hevonen, jota voivat siksi huoletta hoitaa myös kokemattomatkin hevosharrastajat.

Kun Vienon selkään nousee, tuntee aina jo siinä vaiheessa sen, kuinka se puhkuu intoa ja halua lähteä juoksemaan ja oppimaan uusia asioita. Hyvin ihanteellinen ratsu luonteensa vuoksi, ja kelpuuttaa se selkään myös aloittelijat. Vieno on taitava hevonen halutessaan ja oikeanlaisella ratsastajalla se näyttää todella hienolta lajissa kuin lajissa. On todella eteenpäinpyrkivä, eli puolipidätteet tulevat tämän tamman kanssa kyllä hyvin tutuiksi jokaisella kerralla. Näin alkuun ei voisi uskoa, että Vieno on herkkä ratsastettava sen oman sähläämisen vuoksi, mutta näin se on - se ei siedä ollenkaan kovia otteita, esimerkiksi riuhtaisua ohjasta tai kylkiin potkimisesta. Tamma ei koskaan pukittele tai yritä saada ratsastajaansa alas, mutta kun ratsastaja ei istu Vienon mielestä selässä nätisti, niin ei se kyllä mitään annakaan. Kouluratsastuksessa tamma taittaa kaikki helpot luokat, eli perusjutut ovat hyvin hallinnassa. Vieno on hyvin mukava kouluratsu, sillä se malttaa keskittyä aina pieniinkin asioihin ja panostautua yhteen asiaan kerrallaan. Esteillä energiaa tulee ilmi sitten vähän enemmältikin, kapasiteettia siltä löytyy 100 senttiin asti. Omaa hyvän hyppytekniikan ja on muutenkin erittäin varma hyppääjä ja sellainen hevonen joka on aina yrittämässä suurempienkin esteiden ylitse. Maastossa käyttäytyy asiallisesti olipa yksin tai toisen hevostoverin kanssa.

Kilpailuissa Vieno on alkuun oikea sählääjä, sillä se haluaisi lähteä tutkimaan joka paikan ja kaikki uudet hevostuttavuudet. Alkuun tamma voi siis vaikuttaa aika epätoivoiselta kisaratsulta, mutta kun sen kanssa pääsee alkuverkkaan, niin kyllä se siitä huomattavasti alkaa rauhoittumaan. Matkat kilpapaikoille sujuvat ongelmitta, Vieno jaksaa seisoa trailerissa pidemmänkin matkan ilman ylimääräistä hermostumista. Kun tamman kanssa pääsee lämmittelykentälle ja saa sen kulkemaan silloin jo nätisti, on hyvin todennäköistä, että itse suorituskin tulee menemään hyvin lävitse. Harvoin Vieno näkee parhaakseen alkaa temppuilemaan, ja siten yleensä luottaakin ratsastajaansa ja tekee mitä tämä selästä vain käskee. Kilpailuissa tamma on myöskin hyvin varmajalkainen, se ei säiky lähes mitään ja pitää jalkansakin tukevasti maanpinnalla.

Sukulaiset

i Ruuturitari evm
sh-o, m, 160cm
ii Riemuruutu evm
sh-o, m, 163cm
iii Roihori evm
sh-o, trt, 156cm
iie Auroora evm
sh-t, m, 160cm
ie Mirhami evm
sh-t, vrt, 159cm
iei Makuuni evm
sh-o, vrt, 162cm
iee Novita evm
sh-t, rt, 158cm
e Tummahehku evm
sh-t, trt, 158cm
ei Tummaroihu evm
sh-o, tprt, 166cm
eii Roiva evm
sh-o, tprt, 165cm
eie Ihmesatu evm
sh-t, rt, 162cm
ee Ruismari evm
sh-t, trt, 159cm
eei Tuittupää evm
sh-o, rt, 164cm
eee Ruissaija evm
sh-t, m, 150cm

i. Ruuturitari oli oikein komea suomenhevosori, jonka kasvatti Jarmo Hyvärinen. "Ruutu" myytiin varsana eteenpäin kilparatsuksi ja uusi omistaja kouluttikin siitä mahtavan kilpahevosen. Ori kilpaili jo nuorella iällä esteitä 110cm luokissa sekä koulua vaativa b tasolla. Molemmissa lajeissa Ruutu niitti menestystä äärettömän paljon, sijoittuen keskimäärin jokatoisessa startissaan. Luonteensa puolesta Ruutu soveltuikin erittäin hyvin kilpakäyttöön, se oli vähän hapannaama ja äkäinen mies, mutta silti hyvin tarmokas omaten loistavat liikkeet. Ruudun menestykäs kilpaura kestikin kymmenisen vuotta, jonka jälkeen jatkuvat jalkaoireilut veti sen kilpakentiltä sivuun. Tämän jälkeen oria käytettiin paljon jalostukseen saaden liki 20 jälkeläistä. Jälkeläisilleen Ruutu periytti niin väriä kuin myös kapasiteettia kilpailuihin. Hyvärakenteinen Ruutuhan oli väritykseltään musta ja säkäkorkeutta tältä löytyi vajaat 160cm. Ori lopetettiin jalkavian vuoksi 19 vuoden ikäisenä.

ii. Riemuruutu oli hirmuisen hyväluontoinen ratsuhevonen oriksi, se oli suorastaan pieni nallekarhu ollessaan niin lempeä ja huomionkipeä. Riemuruutu oli nuorempana melkoinen kiertopalkinto, se vaihtoi kotia tiuhaan tahtiin - ja syynä olikin sen pehmeä luonne, joka ei soveltunut kilpaorille. Vasta 11 vuoden ikäisenä ori löysi "sen oikean" ihmisen, joka ymmärsi tämän ajatuksen juoksua ja teki tästä hyvän harrasteratsun. Riemuruutu kilpaili siten vanhemmalla iällä seurakisoissa koulussa helppoja luokkia ja esteillä vajaata metriä. Mitenkään suurta menestystä Riemuruutu ei niitannut, mutta kelpo hevonen se silti oli lajiin kuin lajiin. Väritykseltään ori oli musta ja säkäkorkeutta tämä omasi noin 163 senttiä. Riemuruutu sai elämänsä aikana kaksi hienoa mustaa jälkeläistä, joista toinen menestyi kilparadoilla ja toinen päätyi lapsien harrasteratsuksi. Ori lopetettiin 23 vuoden ikäisenä vanhuuden oireisiin.

ie. Mirhami oli Mirja Hartikaisen kasvattama suloinen suomenhevostamma, joka asui koko pitkän elämänsä kasvattajansa hoivissa. Vaaleanrautias, 159 senttiä korkea Mirhami oli todella hieno näky näyttelykehissä, omasihan se upean rakenteen. Siksi ei ole ihme, että aikoinaan tamma kahmi melkoisen monta BIS voittoa mukaansa hurmaten jokaisen tuomarin. Myös ratsastuskilpailuissa Mirhamiin törmättiin, pääsääntöisesti helpoissa koululuokissa. Sijoituksia tamma keräsi jonkin verran erityisesti nuorempana, mutta ilmeisesti omistajan kiinnostus hiipui ja Mirhamikin tyytyi puskaratsun virkaan. Luonteeltaan Mirhami oli hieman kipakka ja periksiantamaton, oikein sellainen perinteinen tamma, joka omasi kuitenkin suuren sydämen. Mirhamin kasvattaja näki tammassa hyvän periyttäjän ainesta ja siksi sitä käytettiin jalostukseen neljän jälkeläisen verran. Tamma eli peräti 27 vuotiaaksi ja se kuoli omalla kotilaitumellaan ilmeisesti sydänkohtaukseen.

e. Tummahehku oli sarjaa pienten tyttöjen unelmaponi niin luonteensa kuin myös ulkonäkönsä puolesta. "Hehku" oli Riikka Uimosen kasvattama tamma, joka asui kasvattajan siskon hoivissa suuren osan elämästään. Niin kuin nimi antaakin käsittää, oli Tummahehku väritykseltään tummanrautias ja säkäkorkeutta sillä oli noin 158cm. Ihanaa väritystä vielä korosti etujalkojen sukat sekä päätä koristava piirto. Hehku oli luonteeltaan nöyrä ja itse rauhallisuus, se ei stressaillut eikä koskaan uhitellut hoitajilleen. Nuorempana Hehku toimi eritoten harrasteratsun virassa, mutta vanhemmalla iällä se pääsi kilpailemaan niin koulussa kuin myös esteillä, molemmista keräten hyvät määrät sijoituksia. Esteitä Hehku ylitti 90cm korkeudelta ja koulua sillä pääsi helppo a tasolle saakka. Hehku sai elämänsä aikana vain yhden jälkeläisen - ja se ainoakin oli niin sanotusti vahinkovarsa. Tamma lopetettiin vanhuuden oireisiin sen ollessa liki 24 vuotias.

ei. Tummaroihu oli oikea monitoimihevonen: sillä kisattiin niin koulua, esteitä kuin myös kenttää, sekä raveja ja epävirallisia laukkoja. Kuten arvata saattaa, oli "Roihu" melkoinen sporttihevonen, joka omasi täten tasapainoisen ja kauniin lihaksikkaan rakenteen. Eikä missään nimessä väri miestä pahentanut, olihan se kauniin tummanpunarautias kera 166cm säkäkorkeuden - vau. Pääsääntöisesti Roihuun törmättiin kuitenkin este- ja koulukisoissa, joissa se niitti menestystä useiden sijoitusten verran. Myös ravikilpailuissa ori juoksi kohtuullisen hyviä aikoja, mutta oli se melkoisen laukkaherkkä eikä siksi soveltunut täysipäiväiseksi ravuriksi. Luonteeltaan Roihu oli oikein orimainen tapaus, itsepäisyyttä ja periksiantamattomuutta sillä riitti loputtomiin, eikä se siten soveltunut lasten käsiin. Hyvän kisamenestyksen sekä upean ulkonäönsä vuoksi Roihua käytettiin aikoinaan paljon jalostukseen, se astui liki 30 tammaa elämänsä aikana. Roihu menehtyi harmillisesti vakavassa onnettomuudessa parin muun hevosen kanssa 20 vuoden ikäisenä.

ee. Ruismari, tutuille pelkkä Mari, oli luonteeltaan hyvin lempeä ja rauhallinen tamma, joka tuli toimeen kaikkien kanssa. Ei siksi ole ihme, että kyseinen tamma eli koko elämänsä lapsiperheessä hyvässä hoidossa harrasteratsuna. Vanhimmat lapset innoistuivat myöhemmin kilpailemisesta, jonka vuoksi Marilta löytyykin muutamat voitot ja muut sijoitukset estekilpailuista. Kapasiteettia Marilla nimittäin riitti esteillä peräti 110cm luokkiin asti, mutta koulussa sillä mentiin maksimissaan helppoa beetä. Kilpailujen ohella tamma eleli leppoisaa hevosenelämää perheen toisen hevosen kanssa, eikä se siksi mikään "nimihevonen" ollut missään vaiheessa. Säkäkorkeutta tammalta löytyi 159cm ja väritykseltään tämä oli kaunis tummanrautias. Perheen lasten pyynnöstä Mari astutettiin vanhemmalla iällä pari kertaa ja se saikin kaksi kaunista tammavarsaa, joista toinen jäi samaiselle perheelle. Mari jouduttiin lopettamaan 17 vuoden ikäisenä sen katkaistua jalkansa laitumella.

Jälkeläiset

s. 04.06.2014, t. Mörkövaaran Lauriina (i. Railan Vilinteri) omistaja: Tvisha
s. 10.08.2014, o. Mörkövaaran Peruslonkku (i. Aatu-Elmeri) omistaja: Cannabia
s. 12.09.2014, t. Mörkövaaran Tulisielu (i. Himalaja) omistaja: Anniina N.
s. 06.03.2015, t. Mörkövaaran Kevätrulla (i. Kehrääjä Poika) omistaja: Loci

Valmennukset ja päiväkirja

02.06.2015
Vieno on nyt ilmoitettu mukaan kesäkuun suomenhevosten laatuarvostelutilaisuuteen, joka näillä näkymin jää tamman viimeiseksi laatuarvosteluksi. Kovasti tammaa halasin vietäväksi myös yleislaatikseen, mutta siihen tulokseen tulin, että Vieno yksinkertaisesti on sen verta huonompaa laatua oleva hevonen, että ei me sieltä sitä kolmospalkintoa jakseta lähteä edes hakemaan. Toivotaan siis, että Vieno nappaa vielä SLAsta hyvän palkinnon, niin sitten on hieno rivi jo meriittejä tammalla. Muutoin kesä jatkuu meillä samaa rataa, spesiaalina uutuutena tosin meillä alkaa Mörkövaarassa viikon kuluttua maastovaellusleirit! Niissä Vieno tulee olemaan hyvinkin kysytty ratsu maastovarmuuden ja rauhallisuutensa vuoksi. Eli tiedossa paljon puskailua!

16.03.2015
Nyt on kyllä omistaja vähän kummastunut, tosin melkoisen hyvällä tavalla. Ilmoitin Vienon mukaan tämän kuun kenttäratsastusjaoksen laatuarvosteluun, jonka tilaisuus oli siis eilen. Odotukset olivat rehellisesti täysin nollissa, odotin vain, että kyllä sieltä joku palkinto meille jokatapauksessa napsahtaa. Ja voi hitsi, kuinka meillä oikein menikään! Vieno, tai sanotaanko tuomarit, yllätti minut aivan täysin - tamman kokonaispisteet olivat 101,5! Tämä oikeutti siis KERJ-I palkintoon. Ai hitsi miten ylpeä olen tästä hevosesta<3. Niin ylpeä, että Vieno saa seuraavat kaksi viikkoa viettää vapaata ulkoillen, haha, normipäivät siis jatkuvat. Kesällä katsellaan josko päästäisiin suuntaamaan vielä muihinkin laatiksiin.

08.03.2015
Pari päivää sitten Vieno varsoi neljännen, sitä myöten myös viimeisen, jälkeläisensä. Voisiko sanoa tuttuuun tapaan kyseessä oli suloinen tammavarsa, joka on osoittunut oikein reippaaksi ja rohkeaksi nuoreksi hevoseksi. Varsan isänä toimii Moondancelainen Kehrääjä Poika, joka on kauniin rautias yleispainotteinen oripoika. Vanhempiensa tavoin tästä varsasta on siis varmasti lajiin kuin lajiin. Nimekseen nuorikko sai Mörkövaaran Kevätrulla ja luovutuksen jälkeen se lähteeä asustelemaan Locin hoiviin Zeloksen talliin. Toivotetaan heille jo tässä vaiheessa mukavaa yhteiseloa!

01.03.2015
Helmikuun puolessa välissä kävimme Vienon kanssa pyörähtämässä kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa, saaden sieltä pisteitä kasaan 99,5p. Muutoinhan Vieno oli tuomareiden silmään hieno hevonen, mutta tämä "estehevosen rakenne" rokotti aika rajusti pisteitä pois. Tyytyväinen olen kuitenkin toisaalta pistemäärään, MUTTA jäimme 0,5 pisteen päähän ykköspalkinnosta! Kylläpä suututtaa kuinka pienestä se olikaan kiinni. Toisaalta palkinnon tietysti voi aina uusia, esimerkiksi sen jälkeen kun Vienon vanhin jälkeläinen on käynyt koululaatiksessa, mutta jospa tähän nyt kuitenkin tyydytään.
Reilu viikko koululaatiksesta eteenpäin oli vuorossa puolestaan esteratsastajaoksen laatuarvostelu, jota Vienon tuntien odotin kovasti. Kaikki meni tällä kertaa kutakuinkin nappiin - Vieno sai pyöreät 100 pistettä, saaden siis ensimmäisen palkinnon. Jos jostain haluaa noottia etsiä, niin suku ei tuomareita täysin miellyttänyt, mutta tärkeintä tietysti se, mitä yhteispisteillä saatiin.
Näin alkoi Vienon laatisura, seuraavaksi tähdätäänkin kentien kenttälaatiseen.

10.01.2015
Loppu vuosi sujui Vienon kanssa erinomaisesti, nimittäin saimme viimeinkin ne halutut ja kauan kaivatut kerj sijatkin kasaan! Aivan huippu tamma Vieno on kyllä ollut, ei voi muuta sanoa. Täten Vienokin siirtyy nyt täysipäiväisen siitostamman rooliin, samalla tulevia laatuarvosteluja odotellen. Ja jos hyvin käykin, pyrin ilmoittamaan tamman mukaan jo ensi kuun kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuuteen, sillä helmikuussa Vienolle tulee se 8 vuotta ikääkin täyteen. Kyseiseen laatuarvosteluun uskon meidän rahkeiden jo jotenkuten riittävän, tai ainakaan yhtään sen huonommin meillä ei voisi mennä, kai? Kevään mittaan sitten erj ja kerj laatuarvostelut, ja kesälle asetetaan tavoitteet ylaan ja slaan, hih! Paljon on menoja, mutta eipä se meitä haittaa.
Kotona Vieno ottaa nyt kuitenkin rennosti, se on pääsääntöisesti aamusta iltaan tarhailemassa tammakavereidensa kanssa ja ratsastuksen osalta hyvin kevyellä liikunnalla. Esimerkiksi tänäaamuna kävin Vienon kanssa vähän ravailemassa ja laukkailemassa lumisilla pelloilla, ja toissapäivänä se toimi talutusratsuna kaupungissa lapsille järjestettävässä tapahtumassa. Onneksi Vieno on kuitenkin niin mukava ja hyvähermoinen hevonen luonteeltaan, että sen pää kestää myös tätä kevyttä, ja osaltaan jopa olematonta, liikuntaa.

14.09.2014
Vieno meni ja otti sitten melkoisen loppukirin esteratsastuksen parissa - reilussa kuukaudessa saimme liki 30 sijaa kasaan. Ei yhtään hullummin! Nyt tammalla on siis siltäkin saralta sijoituksia 52 kappaletta, eli enää meidän ei tarvitse esteitäkään kilpailla muutoin kuin cupeissa. Kenttäratsastuksessakin meillä on sujunut äärimmäisen hyvin ja yli 20 sijaa saatuna. Loppuvuosi on toivottavasti sitä kenttäratsastuksen huippua meidän osalta, nimittäin vuodenvaihteeseen olisi tavoitteet saada siitäkin lajista laatuarvosteluihin vaadittavat kasaan.
Muutoinkin meillä on Vienon kanssa mennyt oikein mukavasti: Vienon toinen jälkeläinen syntyi elokuun 10. päivä, ja tämä suloinen, musta oripoika nimettiin Mörkövaaran Peruslonkuksi. Ei ehkä mikään kaunein nimi, mutta tällä mennään. Pertti/Pertsa muuttanee heti vieroituksen jälkeen Cannabian hoiviin Pirunkorpeen. Orin syntymän jälkeen pohdin kovasti, että pitäisikö Vieno vielä kertaalleen astuttaa tälle syksylle, ja niinhän siinä kävi, että kolmas jälkeläinen syntyi tammalle pari päivää sitten. Tämän tammavarsan, Mörkövaaran Tulisielun, on varannut jo Anniina N. omakseen, eli Tulisielu siirtyy Vanimaan mitä pikimmiten. Mukavaa, että Vienon jälkeläiset saivat aktiiviset kodit, joten toivottavasti näen näitä hurmureita vielä kilpakentilläkin!

09.08.2014
Liki kuukausi kulunut viime merkinnästä, joten tässä taas vähän selostusta Vienon kuulumisiin:
Muuta emme ole juurikaan tehneetkään kuin kilpailleet, aina tallilla käydään syömässä ja nukkumassa ja aamulla taas uusiin kisoihin. Koska Vieno on erittäin hyvässä kunnossa, ei se ainakaan toistaiseksi ole näyttänyt väsyneen hevosen merkkejä vaikka tahti onkin kova. Kouluratsastuksen parista olemme vajaassa kahdessa kuukaudessa napsineet sen 40 sijoitusta plakkariin, joka riittää laatuarvosteluun. Siispä voisi sanoa, että koulun parista Vieno on jo kilpaeläkkeellä. Esteillä sen sijaan kasaan on saatu sijoituksia 24 kappaletta, mikä on myös ihan hyvä määrä - ollaan ikään kuin puolessa välissä tavoitetta. Kenttää emme ole liiemmin elokuun aikana edes kilpailleet, mutta kolme sijoitusta on siltäkin saralta saatu. Ei siis yhtään hullummin meillä suju ei.
Mutta mikä tärkeintä: Vieno saa pian toisen jälkeläisensä, jee! Tamma astutettiin hiljattain Mörkövaarassa asuvalla orilla, Aatu-Elmerillä, ja tästä yhdistelmästä odotetaan sitten hiljattain jälkikasvua syntyväksi. Ja mikäli varsa yhtään vanhempiinsa tulee, niin kovan luokan kilpailija tiedossa! Täytyy siis hyvä kilpakoti etsiä, jotta päästään Vienonkin kanssa piakoin ensimmäisiin laatuarvosteluihin.

15.07.2014
Kilpaura Vienon kanssa on lähtenyt erittäin hyvin käyntiin, se on ollut oikein yhteistyökykyinen kilparatsu niin esteillä kuin myös koulussa. Kouluratsastuksen parissa olemme vajaan parin viikon aikana saaneet 8 sijoitusta ja esteiltä, heh, toistaiseksi pyöreä nolla. Hirmuisesti sijoituksia ei ole vielä kertynyt, mutta tahti on kova ja odotukset vielä korkeammalla, joten! Tulosta vain kaivataan. Kenttäratsastuksen parissa olemme pärjänneet yllättävänkin hyvin, kasassa on nimittäin jo 7 sijoitusta, jee. Niin, enkös sanonut, että Vieno on hyvä kilparatsu... Kyllä me vielä näytetään kunhan vain päästään kunnolla vauhdin makuun.
Muutoinkin meillä on oikein kivasti sujunut, Vieno on niin hyväluontoinen ja mukava tamma, että sen kanssa on niin vaivatonta työskennellä. Se on ystävystynyt muutaman tallin tamman kanssa jo niin hyvin, että ovat kuin mitkäkin erottomattomat ystävät. Ja näiden tammojen menoa onkin ihana seurata laitumen reunalta, on nimittäin sellaista räiskintää ja pukkilaukkaa että. Mummot aina vähän riehaantuu... Onhan Vieno muutoinkin meidän tallin väriläiskä, eipähän taida Mörkövaarassa kuin rautiaita heppoja asustella. Hih, mikä erikoisuus! Noh, näillä jatketaan tulevaan ja katsellaan mitä siellä odottaa.

05.06.2014
Jo seuraavana päivänä Vienon tulosta päätin astuttaa sen tallin mukavalla suomenhevosorilla, Railan Vilinterillä. Ajattelin, että parempi hankkia varsa tähän saumaan ja sitten lähteä yhdessä Vienon ja jälkeläisen kanssa suuntailemaan kilpakentille. Eilen tamma pyöräytti maailmaan suloisen, rautiaan suomenhevostammavarsan, joka nimettiin Mörkövaaran Lauriinaksi. Nuoresta iästään ja ensimmäisestä varsasta huolimatta Vieno selvisi synnytyksestä erittäin mallikkaasti ja hoitaa nyt varsaansa huolella. Vieno on sopeutunut laumaamme erinomaisesti, se osaa pitää hyvin puolensa tammalaitumella, mutta kuitenkin väistää vanhempia tammoja. Myös käsiteltäessä Vieno on rauhallinen ja ratsastettaessa suorastaan helppo, toivotaan siis tamman periyttävän luonteenpiirteitä jälkeläisilleen. Hiljalleen olemme aloitelleet Vienon kanssa kilpauraa, mutta tämän tamman kanssa en tule vetämään kilpailemisesta minkäänlaista stressiä, elikkä rauhassa edetään. Niin kuin muidenkin tallin hevosten kanssa, myös Vienon ja sen jälkeläisen kanssa aloitamme kilpailemaan koulu-, este- ja kenttäkisoissa, toivoen tietysti hyvää menestystä. Jos kilpaura alkaa hyvin, on syksyllä tammalle suunnitteilla toinen jälkeläinen että saadaan näyttöjä tulevaisuuden laatuarvosteluihin. Nyt lähdetään katselemaan ja kuulostelemaan, kuinka meillä kilparadoilla sujuu ja mihin meistä oikeasti on.

26.05.2014
Tänä aamuna pakkasimme kimpsut ja kampsut ja lähdimme matkaamaan Lappiin katsomaan suomenhevostamma Tummavienoa. Olin aikaisemmin viikolla nähnyt myynti-ilmoituksen mustasta nuoresta tammasta, jota en saanut päiviin ajatuksistani. Siispä oli melkein täysi pakko soittaa Vienon kasvattajalle, Krista Väänäselle, ja sopia tapaaminen tälle päivää. Ja niin kuin osasinkin arvata, Vieno sulatti sydämeni samantien kun näin sen tarhassa tullessamme tallille. Tamman käytös oli oikein miellyttävää, se tuli utealiaisena luokseni ja änkesi kainalooni kerjäämään rapsutuksia. Samantien oikeastaan koeratsastin Vienon ja ai että! Sen askeleet olivat todella pehmeät ja muutenkin tamma tuntui erittäin yhteistyökykyiseltä. Hyppäsin myös muutaman pystyn ja heti huomasi, että tämä hevonen on kuin luotu esteille, niin hyvin se hyppäsi. Tullessani selästä alas tokaisin kasvattajalle, että tässä rahat ja heppa kyytiin. ...Ja näin talliimme saatiin lisävahvistusta evm sukuisesta tammasta! Sen lisäksi, että Vienosta tulee kyvykäs kilpapeli, tulee siitä myös tärkeä osa tuomaan Mörkövaaran jalostukseen uutta verta. Katsellaan kuitenkin rauhassa mitä aika tuo tullessaan ja kuinka meidän yhteistyö lähtee pelittämään.

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 44, ERJ 52, KERJ 38, VSR 2 kpl

22.06.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
24.06.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
29.06.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
30.06.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
01.07.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
02.07.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/30
02.07.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/60
03.07.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
17.07.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
24.07.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
26.07.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
27.07.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
28.07.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
29.07.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
30.07.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
30.07.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
31.07.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
01.08.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
01.08.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
02.08.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
03.08.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/30
03.08.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
03.08.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
04.08.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/30
04.08.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
04.08.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
05.08.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/30
05.08.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
05.08.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/30
05.08.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/30
06.08.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
06.08.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
06.08.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/30
07.08.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
07.08.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
07.08.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/50
07.08.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
09.08.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/30
10.08.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
16.08.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
19.08.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
24.08.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
02.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
30.11.14, KRJ CUP (kutsu), Helppo B, 19/319

04.07.14, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
06.07.14, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
08.07.14, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
09.07.14, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
13.07.14, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
14.07.14, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
15.07.14, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
09.08.14, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
15.08.14, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
18.08.14, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
21.08.14, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
23.08.14, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
23.08.14, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
24.08.14, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
24.08.14, KERJ (kutsu), Helppo, 07/50
28.08.14, KERJ (kutsu), Helppo, 04/50
30.08.14, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
30.08.14, KERJ CUP (kutsu), Helppo, 08/75
10.09.14, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
11.09.14, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
01.10.14, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
11.10.14, KERJ (kutsu), Helppo, 05/44
15.10.14, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
18.10.14, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
19.10.14, KERJ (kutsu), Helppo, 06/44
20.10.14, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
21.10.14, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
23.10.14, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
26.10.14, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
27.10.14, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
01.11.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/36
07.11.14, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
09.11.14, KERJ (kutsu), Helppo, 02/31
13.11.14, KERJ (kutsu), Helppo, 03/31
29.11.14, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
30.11.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/40
02.12.14, KERJ (kutsu), Helppo, 01/40
03.12.14, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
17.06.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
20.06.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
20.06.14, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
23.06.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
23.06.14, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
23.07.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
24.06.14, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
24.06.14, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
26.06.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
26.06.14, ERJ (kutsu), 80cm, 03/30
27.06.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
29.06.14, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
02.07.14, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
04.07.14, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
05.07.14, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
07.07.14, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
11.07.14, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
12.07.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/50
12.07.14, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
31.07.14, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
31.07.14, ERJ CUP (kutsu), 90cm, 11/228
16.08.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
17.08.14, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
18.08.14, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
18.08.14, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
19.08.14, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
20.08.14, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
22.08.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
22.08.14, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
24.08.14, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
25.08.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
26.08.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
26.08.14, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
28.08.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
31.08.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
31.08.14, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
01.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
01.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
01.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/50
01.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
02.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
03.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
04.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
05.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
05.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
08.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 05/50
08.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
09.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/50
09.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 06/50
10.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 05/50
10.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/50
10.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40

31.10.14, VSR CUP (kutsu), Helppo, 01/25
30.04.15, VSR CUP (kutsu), Tutustumisluokka, 03/18