Muistoissa: Tariina - virtuaalihevonen
k. 26.01.2017

NimiTariina LempinimiTaru
Rek.nroVH15-018-1605 Synt.päivä ja ikä23.03.2015, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri154 cm, klm
KoulutustasoVaativa B, 90cm, Tutustumislkk PainotusYleispainotus
KasvattajaTarja Neva evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© VRL-01080

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.03.2016
6 + 41 + 19 + 20 + 15 = 101p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.04.2016
6 + 41 + 20 + 19 + 15 = 101p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.05.2016
5,5 + 41 + 18 + 20 + 15 = 99,5p, KERJ-II

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.01.2017
11 + 22 + 23 + 25 + 10 = 91p, SLA-I

Luonne

Taru on luonteeltaan oikein sympaattinen suomenhevostamma, joka sulattaa kaikkien sydämet mukavalla olemuksellaan. Taru ei ole ollenkaan stressiherkkä hevonen, sen mieltä ei voi hetkauttaa mikään muu kuin se, että ruoka on myöhässä. Tamma on siten kaikkien käsiteltävissä maastakäsin ja usein monille onkin pienimuotoinen yllätys, ettei Taru ole lainkaan niin rauhallinen ratsastaessa mitä hoidettaessa. Mutta mitä tulee säikkymiseen, ihmisten pomotteluun tai vastaavaan, ne eivät ole ollenkaan tyypillistä käytöstä tälle varmajalkaiselle ja teräshermot omaavalle hevoselle. Täten Taru on oiva peli erityisesti aloittelijoille, ja lapsiahan tämä tyttö rakastaa!

Hoidettaessa Taru on äärimmäisen rauhallinen ja yleisestikin helppohoitoinen, sitä ei voisi vähempää hermostuttaa edes useat kimittävät pikkutytöt karsinassa harjaamassa tätä. Koska tamma pysyy hyvin aloillaan, ei sitä ole tarvis sitoa hoitotoimenpiteiden ajaksi kiinni. Harjaus, kavioiden puhdistukset, loimitukset ynnä muut vastaavat sujuvat ongelmitta, Taru vain nauttii saamastaan huomiosta ja antaa hoitajansa tehdä työnsä rauhassa. Varustaessa Taru voi hieman näyttää hapanta naamaa ja nostella kavioitaan, mutta ei se sen kummemmin ala ämpyilemään tai esimerkiksi satuloidessa pullistelemaan tai suitsiessa puremaan hampaitansa yhteen. Taluttaessakin tamma on oikein mukava, se seuraa hoitajaansa perässä nätisti joka paikkaan, eikä ala missään tilanteessa rimpuilemaan narun päässä.

Ratsastaessa Tarulla on ikään kuin kaksi puolta: toinen on se herkkä ja yhteistyökyinen, ja toinen on se vauhtihirmu villiponi. Yleisesti tamma on mukava ratsastettava, se kuuntelee ratsastajansa apuja huolellisesti ja reagoi niihin hyvin ollessaan ohjan ja pohkeen välissä. Tarua ei juurikaan kiinnosta kuka sen selässä istuu ja tätä ohjaa, se kyllä tottelee kaikkia jos siltä osaa vain pyytää oikein. Ainoa huono puoli tosiaan on se, että joskus sitä liikettä löytyy vähän turhakin paljon ja tilaisuuden tullen se on menoa se. Mutta toisaalta vaikka Taru näitä spurtteja yllättäen ottaakin, on se napakoilla avuilla helposti saatavissa takaisin kuulolle ja malttavaiseksi. Taru on ehkä omimillaan maastossa, se nauttii pitkistä (ja vauhdikkaista) maastolenkeistä, eikä kyttäile tai säiky yleisesti ottaen mitään.

Kouluratsastuksessa tamma on todella taitava, mutta vain silloin jos ratsastaja tietää selässä mitä tekee. Kun Tarun saa ratsastettua nöyräksi, tahdikkaaseen liikkeeseen sekä kivaan raamiin, on se tällöin aivan uskomaton koulutaituri. Vaativa B tasoiselta tammalta luonnistuu jos jonkinmoiset kiemurat ja taivutukset, eivätkä ongelmaa tuota edes laukanvaihdot. Äkkiseltään päälle päin ei edes voisi uskoa mihin kaikkeen tämä hevonen halutessaan oikeanlaisella ratsastajalla pystyy. Mitään Taru ei kuitenkaan varsinaisesti ilmaiseksi anna ja täten töitä on tehtävä, ja paljon. Erityisesti alkuverkan tulee olla hyvin huolella ratsastettu, jotta tamma pääsee jyvälle asioista.

Esteillä Taru voi alkuun tuntua vähän pöhköltä, sillä sen koordinaatiokyky ei päätä huimaa. Tammalle ei ole mitään ihmeellistä juosta esteiden ohitse saati ponnistaa paria metriä ennen estettä ja rysähtää sen keskelle alastulon aikana. Esteillä vaatii selkäänsä siis jämäkän kuskin, joka reilusti käyttää apuja ja rohkaisee Tarua hyppäämään. Rataesteet ylittyvät tammalta 90cm korkeudelta, jossa tuleekin ehdoton raja vastaan, sillä esimerkiksi metristen esteiden ylitse Taru ei kirjaimellisesti osaa hypätä. Napakalla ratsastajalla Tarusta voi kuitenkin pilkahdella pieniä esteratsun taitoja, sillä keskittyessään ja halutessaan se omaa hyvän tyylin ja "osaa". Siitä Taru tosin on mukava, että mitä erikoisempi este, sitä innostuneemmin tamma sen ylittää - eli maasto- ja erikoisesteet sujuvat vaivattomasti.

Kilpailuissa tamma on tyypilliseen tapaan hyvin rauhallinen ja jalkansa visusti maanpinnalla pitävää tyyppiä. Kotipihassa Taru astelee nätisti traileriin ja matkustaa heinäkasan kanssa oikein mieluusti pidemmänkin matkan. Kilpapaikalle saavuttaessa Taru jatkaa tätä malttavaista linjaa, se ihmettelee ympärillä pyörivää hälinää ja kuuntelee hoitajaansa hyvin. Koska Taru ei vaadi sen kummempia taikoja kilpailuissa kuin kotonakaan, ei sen kanssa tarvitse ottaa stressiä esimerkiksi alkuverkasta. Tietysti tamma on syytä saada hyvin kuulolle ja napakkaan liikkeeseen ennen suoritusta, mutta yleensä Taru on lungi kisaaja, eikä se täten hölmöile radalla. Joskus meillä sujuu Tarun kanssa upeasti sen laittaessa parastaan, jolloin myös tulosta tulee, mutta joskus huonon päivän sattuessa voi tulos jäädä vähän huonommaksi.

Sukulaiset

i Iivona evm
sh-o, m, 157cm
ii K.N. Iivo evm
sh-o, m, 160cm
iii Ilpo evm
sh-o, m, 158cm
iie K.N. Ansa evm
sh-t, rt, 161cm
ie Valpuri evm
sh-t, trt, 156cm
iei Vilpuri evm
sh-o, m, 159cm
iee Unitutu evm
sh-t, rt, 151cm
e Taruisa evm
sh-t, rn, 150cm
ei Koin Talvikko evm
sh-o, prn, 151cm
eii Koin Tiirikko evm
sh-o, rt, 155cm
eie Minerva evm
sh-t, prn, 152cm
ee Eloisa evm
sh-t, trt, 156cm
eei Ennätys evm
sh-o, trt, 158cm
eee Loisto-Liisa evm
sh-t, prt, 153cm

i. Iivona oli komea suomenhevosori, joka menestyi niin näyttelykehissä kuin myös ratsastuskilpailuissa. Hyvärakenteinen Iivo oli väritykseltään musta kera tuuhean, paksun harjan ja säkäkorkeutta se omasi 157cm. Kerrassaan ihastuttava ulkonäkö mahdollisti orin usean näyttelyvoiton sekä kantakirjauksen toisella palkinnolla. Ratsastuskilpailuissa Iivoa nähtiin pääsääntöisesti koulu- ja esteratsastuksen parissa, useimmiten vaativa B ja 90cm radoilla. Molemmista lajeista ori niitti menestystä erityisesti nuorempana, jolloin sillä kierreltiinkin kisoja lähes viikottain. Muutaman kerran oria nähtiin myös kenttäkilpailuissa, joissa se menestyi parin sijoituksen verran. Luonteeltaan Iivo oli hyvin orimainen ja periksiantamon, jonka vuoksi se soveltui vain kokeneiden käyttöön. Kilpailuissakin ori saattoi joskus ottaa hatkat kentältä ja viedä ratsastajaansa pitkin maita ja mantuja aivan 6-0. Iivoa käytettiin jalostukseen kuusi kertaa, periyttäen jokaiselle jälkeläiselleen mustaa väritystään - onneksi ei luonnettaan. Ori joutui ikävään tapaturmaan ollessaan vasta 14 vuoden ikäinen, jolloin se täytyi lopettaa samantien.

ii. K.N. Iivo oli yleispainotteinen suomenhevosori hienosta ja menestyneestä kilpasuvusta. Täten Iivosta kaavailtiin nuorempana hevosena seuraavaa kilparatojen kuningasta, niin koulun kuin myös esteratsastuksen parissa. Esteillä orilla riitti kapasiteettia 110cm asti ja se olikin tämän hevosen vahvin laji kera useiden kymmenien sijoitusten. Kouluratsastuksessa Iivolla puolestaan kisattiin helppoja luokkia ilman suurempaa menestystä. Hieman vajaana 10 vuoden ikäisenä ori kuitenkin loukkasi jalkansa niin pahasti, ettei sillä voitu enää kisata aktiivisesti. Täten Iivo siirtyi jalostuskäyttöön, astuen elämänsä aikana useita kymmeniä tammoja. Luonteeltaan ori ei ollut mikään maailman rauhallisin ja ihmisystävällisin hevonen, ja harmittavasti Iivo periytti tätä luonnettaan suurelle osalle jälkeläisistään. Jälkeläiset kuitenkin menestyivät myöhemmiten hyvin kilparadoilla, joten ilmeisesti he perivät isänsä hyvää liikettä ja kilpakykyä. Väritykseltään ori oli musta kerta 160cm säkäkorkeuden, mutta sen rakenne ei ollut mikään ihmeellisen hieno. Iivo lopettiin vanhuuden oireisiin liki 23 vuoden iässä.

ie. Valpuri oli kerrassaan hyväluontoinen ja -sydäminen tamma, joka mahdollisti sen työskentelyn tuntihevosena ratsastuskoulussa. Erityisesti alkeisratsastajia mielellään selässä kantava Valpuri oli itse rauhallisuus ja pomminvarma suomenhevostamma, jota ei hetkauttanut mikään. Ratsastuskoulussa Valpurilla kuitenkin kisattiin aktiivisesti helppo A tasolla koulua, jossa se menestyi kiitettävästi, voittaen useana vuonna ratsastuskoulunsa mestaruuden. Valpurilla oli lisäksi todella hieno liike ja monet näkivät siinä potentiaalia peräti vaativiinkin luokkiin asti. Tuntihevosen työn ohella Valpuri varsoi kolme jälkeläistä, joista kaksi oli tammaa ja yksi orivarsa. Tammoista kehittyi ikään kuin Valpurin kaksoisolentoja, ollen kilttejä hoidettavia sekä tummanrautiaita väritykseltään. Orivarsa sai puolestaan viitteitä enemmän isästään kuin emästään. Säkäkorkeutta Valpurilla oli noin 156cm ja rakenteeltaan se oli hieman siro, mutta siitä huolimatta oikein sopusuhtainen. Tamma eli koko pitkän elämänsä saman ratsastuskoulun omistuksessa, kunnes se lopettiin hengitystiesairauteen 26 vuoden ikäisenä.

e. Taruisa on Tariinan tavoin Tarja Nevan kasvattama suomenhevostamma, joka viettelee tällä hetkellä ansaittuja eläkepäiviään. Nuorena Taruisa vaihtoi kotia melko tiuhaan, sillä kukaan ei oikein saanut kehitettyä siitä mieleistään hevosta, vaikka se kiltti olikin luonteeltaan. Täten tammaa kierräteltiin vuoronperään jos jonkinmoisessa kissanristiäisissä, aina koulukilpailuista raviradoille saakka. Raveissa Taruisa ei menestynyt hitaan liikkeensä vuoksi, mutta ratsastuskilpailuissa se sai hyviä tuloksia aikaiseksi helpoista luokista. Myös valjakkoajoissa Taruisaa nähtiin muutamaankin otteeseen, eikä se yhtään huonompi sen lajin parissa ollut. Vasta vanhemmalla iällä tamma löysi kotinsa Tarjan luota, joka jätti kisaamisen sikseen ja käytti Taruisaa vain jalostukseen. Taruisa sai kaksi jälkeläistä, yhden tamman ja yhden orin. Molemmille jälkeläisilleen se periytti liikettä ja kapasiteettiaan lajiin kuin lajiin. Väritykseltään Taruisa on kauniin ruunikko ja säkäkorkeutta se omaa vajaat 150cm, joten mistään isosta tammasta ei ole kyse. Nytemmin 24 vuoden ikäinen tamma saa viettää rauhaisaa hevosenelämää.

ei. Koin Talvikko oli komea punaruunikko, 151cm korkea suomenhevosori, joka kehittyi hienoksi hevoseksi vähitellen. Nuoremmiten Talvikko ei ollut mikään ihmeellinen hevonen, sillä kierrettiin muutamissa kilpailuissa ilman suurempaa menestystä. Ori vaihtoi muutamaan kertaan myös omistajaa, kunnes yhdeksän vuoden ikäisenä löysi loppuelämänsä kodin. Uudessa kodissa Talvikon kilpaura otettiin vasta kunnolla huomioon, jolloin sillä alettiin kisaamaan aktiivisesti kenttäratsastuksen parissa. Ensimmäiset startit eivät menneet täysin nappiin, mutta hiljalleen suoritukset paranivat ja vähitellen voittoja alkoi kertyä ikkunoista ja ovista. Talvikko omasi todella hyvän hyppytyylin, eikä se aristellut minkäämoisia esteitä, joka teki siitä maasto-osuudellä lähes lyömättömän. Luonteeltaan ori oli hyvin tasainen ja ns. pehmeä, ei ollenkaan orimainen tai k-pää. Kenttäuran aikana muutamat tammanomistajat bongasivat Talvikon jalostuskäyttöön, saaden kuusi kaltaistaan, kilttiä jälkeläistä. Koin Talvikko sairastui 18 vuoden iässä kaviokuumeeseen, joka vei orin parantumattomana mennessään.

ee. Eloisa oli aikansa yksi hienoimpia ravihevosia, joka teki läpimurtonsa radoilla kolmen vuoden ikäsenä. Tamma juoksi nuorena aivan hillittömiä aikoja, parantaen sekunneilla suomen ennätyksiä useallakin matkalla. Lisäksi se voitti useana vuonna peräkkäin ikäluokkansa mestaruuden, saaden kokoon melkoisen summan voittorahoja. Eloisan menestyksekäs raviura kesti reilusti yli kymmenen vuoden ajan, joka teki siitä yhden parhaista juoksijoista. Luonteeltaan Eloisa oli hyvin tarmokas ja periksiantamaton, mutta ihmisten käsiteltäessä kiltti, tosin hieman malttamaton. Väritykseltään tamma oli tummanrautias ja säkäkorkeutta siltä löytyi vajaat 156cm. Ravihevosen tavoin Eloisan rakenne oli pitkänmallinen ja hyvin lihaksikas. Raviuransa ohessa Eloisa sai neljä jälkeläistä, joista kolme menestyi vanhemmiten oikein hyvin raviradoilla ja yhdestä tuli yleishevonen lajiin kuin lajiin. Eloisa lopetettiin 21 vuoden ikäisenä alkaessaan oireilla etujalkojaan voimakkaasti. Tamman kasvatti, omisti, valmensi ja ohjasti koko elämänsä ja uransa aikana sama ihminen, menestynyt ravimies Jouni Väätäinen.

Jälkeläiset

s. 05.09.2015, t. Mörkövaaran Unessa (i. Potsojoo) omistaja: Mörkövaara
s. 16.11.2015, o. Mörkövaaran Pyryttäjä (i. Pyriitti) omistaja: Em.
s. 26.01.2016, o. Mörkövaaran Leevi (i. Tervalan Leonart) omistaja: Uppe
s. 29.02.2016, o. Mörkövaaran Prinssinakki (i. Pähkinävaras) omistaja: turjake

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 41, VSR 6 kpl

11.08.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
18.08.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/51
21.08.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
23.08.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
24.08.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
24.08.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
24.08.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
24.08.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
25.08.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
25.08.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
28.08.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
01.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
01.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
01.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
01.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
01.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
01.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
02.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
02.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
03.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
03.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
04.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
05.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
05.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
07.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
07.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
08.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
08.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
08.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
10.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
10.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
11.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
12.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
13.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
13.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
15.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
16.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
16.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
17.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
17.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
18.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
31.01.16, KRJ CUP (kutsu), Vaativa B, 16/296

31.08.15, VSR CUP (kutsu), Helppo B, 02/54
31.10.15, VSR CUP (kutsu), Tutustumislk, 02/15
30.11.15, VSR CUP (kutsu), 60cm, 05/29
31.01.16, VSR CUP (kutsu), 90cm, 05/77
31.03.16, VSR CUP (kutsu), 60cm, 03/35
31.03.16, VSR CUP (kutsu), 80cm, 06/51
11.08.15, ERJ (kutsu), 80cm, 01/30
12.08.15, ERJ (kutsu), 80cm, 04/40
15.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/51
16.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 07/51
16.08.15, ERJ (kutsu), 80cm, 03/30
17.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 01/51
19.08.15, ERJ (kutsu), 80cm, 03/40
21.08.15, ERJ (kutsu), 80cm, 01/25
21.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 05/51
23.08.15, ERJ (kutsu), 80cm, 01/30
23.08.15, ERJ (kutsu), 80cm, 05/25
23.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
24.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
24.08.15, ERJ (kutsu), 80cm, 05/25
24.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/51
30.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
11.09.15, ERJ (kutsu), 90cm, 03/16
12.09.15, ERJ (kutsu), 90cm, 03/16
14.09.15, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
15.09.15, ERJ (kutsu), 90cm, 01/16
16.09.15, ERJ (kutsu), 90cm, 03/16
16.09.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/16
18.09.15, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
22.09.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
26.09.15, ERJ (kutsu), 90cm, 03/32
27.09.15, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
03.10.15, ERJ (kutsu), 80cm, 03/40
05.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
07.10.15, ERJ (kutsu), 80cm, 05/40
08.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
11.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
12.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
13.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
14.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
14.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
17.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
18.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
19.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
19.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
22.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
23.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
29.02.16, ERJ CUP (kutsu), 80cm, 11/142
11.08.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/19
15.08.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/19
15.08.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/06
19.08.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/19
21.08.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/06
22.08.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/06
08.09.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/21
11.09.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/20
20.09.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/27
05.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/13
06.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/13
06.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/25
09.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/13
10.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/25
11.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/13
14.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/13
16.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/13
16.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/24
17.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/24
22.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
27.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/21
28.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/21
30.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/21
01.11.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/15
02.11.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/15
02.11.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
07.11.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
14.11.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/37
15.11.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/37
15.11.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/26
18.11.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/26
23.11.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/19
24.11.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/19
22.12.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
29.12.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
30.12.15, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 01/22
04.01.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/17
04.01.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/30
05.01.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/30
06.01.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/30
30.03.16, KERJ CUP (kutsu), Harrastelkk, 04/23

Valmennukset ja päiväkirja

05.09.2015
Kauhun hetkiä, kirjaimellisesti. Taru astutettiin viime kuussa Pierren Potsojoo-nimisellä suomenhevosorilla ja tänään oli Tarun määrä varsoa. Aamutuimaan tamma aloitti varsomisen ja alku näytti lupaavalta, kunnes yhtäkkiä supistukset loppuivat, Taru ei enää ponnistanut, eikä näyttänyt edes jaksavan synnyttää. Koska tilanne näytti pahalta, oli pakko soittaa eläinlääkäri avuksi pelastamaan Taru sekä sen tuleva varsa. Eläinlääkäri saapui onneksi paikalle pian, Taru ei edelleenkään jaksanut edes päätänsä nostaa, eikä varsasta ollut kuin jalat näkyvissä. Elli antoi tammalle oksitosiinia ja jotain muuta, jota en tähän väliin muista, ja sen jälkeen rupesimme yhteistuumin vetämään varsaa ulos. Vähitellen Taru virkosi ja sai kun saikin avustuksellamme varsan pihalle. Varsa oli syntymän jälkeen pelottavan kylmä, se ei reagoinut heti mihinkään ja siksi näyttikin siltä, että menetimme varsan. Kymmenen minuuttia eteenpäin ja meillä oli virkeä tammavarsa jaloillaan! Vitsit, että olin siinä vaiheessa onnellinen. Tarukin sai elliltä vielä jotain mönjää ja tietenkin minua ohjeistettiin tarkkailemaan erityisesti tamman tilaa. Lisäksi Tarua tuli juottaa parin tunnin välein.
Varsa oli tosiaan tamma ja yllätykseksi se oli väritykseltään ruunikko, kera tähtipään. Varsa nimettiin samalta seisomalta Mörkövaaran Unessaksi, ei mitään hajua, mistä se nimi tuli, mutta samapa se. Nessaksi kutsuttu varsuli sai olla etuoikeutettu ja jäädä emänsä rinnalle Mörkövaaran kasvamaan. Toivottavasti Nessa kehittyy hyvin ja että Taru saa hänestä hyvää näyttöä tulevaisuutta ajatellen.

11.08.2015
Tänään oli se kauan odotettu päivä, kun lähdimme Tarun kanssa suuntaamaan ensimmäisiin kilpailuihimme. Koko aamu oli yhtä sähläystä: onhan kaikki varusteet, onhan kaikki tarvittavat paperit, onhan edes kaikki hevoset mukana, ja sitä rataa. Päivä oli lisäksi siitä erikoinen, että luvassa tosiaan oli kaikkien kolmen lajien startit: KRJ ja KERJ kisat Prime Sporthorsessa aamupäivästä ja iltapäivästä Silkesissä ERJ kisat. Kilpapaikalla Taru oli aivan kuin kotonaan, se ei vetänyt stressiä mistään ja käyttäytyi muutoinkin kuin mikäkin lamaantunut hevonen. Mutta, sitten se h-hetki koitti! Ensimmäisenä starttasimme siis koulun parissa, heti suoraan vaativa B luokassa. Radalla Taru oli hyvin apujeni välissä ja kuunteli loistavasti ohjeitani - tuloksena heti sijoitus! Ratsukkoja luokassa oli 30 kappaletta, joista me olimme Tarun kanssa sijalla 4. Jes, huippua! Eipä olisi ihan heti uskonut, että ensimmäisellä startilla menemme ja otamme jo sijoituksen kotiinpäin, phihi.
Tämän jälkeen jatkoimme kenttäkilpailuihin, startaten tutustumisluokassa. Jälleen kerran Taru liikkui ohjeideni mukaisesti ja liikkui jokaisella osuudella kuin unelma - 19:sta ratsukosta olimme sijalla 2! Ei luoja kun olin ylpeä pikku-hepasta, siis niin hienoa työtä! Maasto-osuudella meinasi pieni virhe tulla, mutta Taru korjasi sen hyvin ja näin ollen mahdollisti hienon sijan.
Iltapäivällä siirryimme tosiaan toiselle tallille estekilpailuihin. Esteillä starttasimme 80cm ja 90cm luokissa, ja jälleen kerran jäin sanattomaksi. Taru hyppäsi ensimmäisen startin niiiiiin loistavasti, se paineli hirmuista kyytiä menemään, pudottamatta yhden yhtä puomia. Lopputulos oli se, että napattiin ensimmäinen voittokin kotiin! Taru siis voitti 80cm luokan, ollen ensimmäinen 29:stä ratsukosta. 90cm luokka ei sen sijaan mennyt kovinkaan hyvin, varmaan sen vuoksi kun itse oli niin fiiliksissä, etten malttanut keskittyä. Lisäksi Tarullakin oli pitkä ja rankka päivä takana, joten ei ihme, että kyseisessä luokassa jäimme toiseksi viimeiselle sijalle. Mutta eipä muuten harmittanut yhtään!
Näin se vaan ensimmäinen kisapäivä on takana, eikä epäilystäkään ole, etteikö tämä hevonen sopisi kilparadoille. Huomenna meno jatkuu ja voin vain toivoa, että samanlaista tulosta tulee jatkossakin.

02.08.2015
Tarun ollessa minulle jo ennestään tuttu hevonen, ei meillä ole yhteiselon tiimoilla ongelmia ollut. Tamma on hyvin mutkaton tilanteessa kuin tilanteessa ja olenkin löytänyt siitä paljon positiivisia piirteitä ratsastaessa. Harmittavasti tosin Mörkövaaran tammalaumaan liittäminen ei ollut ihan helppo juttu, sillä muita hevosia Taru osaa enemmältikin pomottaa. Sekös taas kävi tallin vanhempien tammojen kaaliin ja sitä myöten oli neljäs maailmasota muutamana päivänä Mörkövaaran takapihalla. Välissä sitä sai itsekin välillä olla, ettei vaan kukaan vahingossakaan särje itseään. Sinnikkäästi kuitenkin tätä liittämistä jatkettiin ja vihdoin ja viimein eilen oli kaikki sulassa sovussa keskenään. Vähän Taru näytti ottavan edelleen nenilleen, mutta mitään huolestuttavaa alistamista ei enää nähty.
Enää viikko aikaa valmistautua tamman kanssa ensimmäisiin kilpailuihin - 11. päivä starttaamme niin KRJ, ERJ kuin myös KERJ parissa. Jännittää ihan pirusti, vaikka toisaalta tiedän Tarun olevan sellaista tekoa, että se selviytyy varmasti kunnialla ensimmäisistä kilpailuistaan.

17.07.2015
Sattuman kautta Mörkövaaran hevosvahvistus sai tänään uuden jäsenen, kun suomenhevostamma Tariina siirtyi omistukseeni. "Taru" oli jo jonkin aikaa ollut Mörkövaarassa asukkina, se oli nääs serkkutyttöni hevonen, joka ei löytänyt tälle oikeasta yksityistallista karsinapaikkaa. Hyväsydämisyyttäni otin tamman siis hoiviini alkukesästä, ja tänään serkku ilmoitti, että hän mieluusti antaa sen minulle, jos vain huolin. Suoraan sanottuna Taru oli omaan silmääni hirmuisen ruma tamma, joten suoraa "kyllä"-vastausta serkku ei tästä saanut. Tamma oli kuitenkin hyväluontoinen ja näin ollen ajattelin sen sopivan jalostuskäyttöön, joten lopulta myönnyin ja suostuin sen ottamaan.
Kyseinen Taru on siis vajaata viiden vuoden ikäinen tamma, joka on koulutettu helppo A tasolle. Tarulla ei ole vielä kilpailtu minkään lajin parissa, mutta minun omistuksessani tähän tulee muutos - heti elokuussa kilparadat odottavat. Jos saamme hyvää näyttöä siltä saralta, aijon astuttaa tamman vielä tämän vuoden puolella, jotta nähdään, minkälainen periyttäjä se on. Nyt vain toivotaan parasta, että tämä ei ollut virheostos. Vaikka ilmainen olikin.