Muistoissa: Parodian Sulosointu - virtuaalihevonen
k. 28.01.2016

NimiParodian Sulosointu LempinimiSohvi
Rek.nroVH14-018-1314 Synt.päivä ja ikä22.07.2014, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri155 cm, vrt
KoulutustasoVaativa B, 60cm PainotusKoulupainotus
KasvattajaParodia OmistajaTvisha (VRL-01671)


© VRL-01080

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 25.11.2015
32,5 + 33 + 17 + 13 + 4 = 99,5p, YLA1

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.08.2015
7,5 + 43 + 22 + 20 + 15 = 107,5p, KRJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.01.2016
10 + 23 + 25 + 21 + 14 = 93p, SLA-I

Luonne

Parodian Sulosointu, tutuille pelkkä Sohvi, on laiskanpulskea himosyöppö suomitamma, joka ei kovin hääppöisestä jaksa hetkahtaa. Tämä tyttö on hyvin pitkälti jalat maassa pitävää tyyppiä, se harvoin riehaantuu tai alkaa kuvittelemaan itsestään liikoja, etenkään jos ihminen on vierellä. Sohvi on hyvin kiltti ja varmajalkainen tamma siis tilanteessa kuin tilanteessa, ja siksi se onkin ihanteellinen hevonen myös aloittelijoiden käsissä. Mutta vaikka Sohvi onkin helppohoitoinen, jaksaa se silti pienillä metkuillaan ja omalla huumorillaan piristää päivittäin hoitajaansa ja tuoda vipinää kaikkien arkeen.

Hoidettaessa Sohvi on oikein mutkaton käsitellä, sitä voi huoletta vedellä vaikka korvista tai pussailla turpaan, se ei sitä juurikaan edes kiinnosta. Hoitotoimenpiteiden ajan tamma vain möllöttää aloillaan ja odottaa rapsutuksien, ja eritoten herkkujen, saamista. Sohvia voi siis käsitellä jokainen karsinassa myös sen irti ollessa, tämä hevonen ei jaksa vouhkata tai hyppiä edestakaisin milloinkaan. Harjaus sujuu tamman kanssa siis nopeasti, kuin myös kavioiden puhdistus sen nostaessa ne pienestä hipaisusta automaattisesti ylös. Varusteiden laittokaan ei ole tähän päivään mennessä tuottanut ongelmaa, Sohvi käyttäytyy nätisti niin suitsiessa kuin satuloidessakin ilman yhtään vastaanlaittamista. Huonon päivän sattuessa Sohvi tosin saattaa tehdä paljon ilkeyttä: se osaa luimistella!

Ratsastaessa Sohvi voi alkuun tuntua hirmuiselta laiskamadolta, joka ei mene eteenpäin ei sitten millään. Tamma vaatii siis erittäin hyvät ja huolelliset alkuverkat toimiakseen tunnilla oikein ja liikkuakseen reippaasti eteen. Eteenpäin ajaminen ei kuitenkaan ole mikään pikkujuttu, sillä Sohvi on välillä niin jääräpäinen ratsastettava lisättynä ei-herkällä asenteella, että monelta ratsastajalta kerkeää pinna palaa jo tunnin alussa. Ratsastajalta vaaditaan paljon päättäväisyyttä ja reipasta asennetta, niin siten tammaa saa hiljalleen ratsastettua muotoon kohti kouluratsulta näyttävää hevosta. Oikeanlaisella ratsastajalla Sohvi on kuitenkin kuuliainen ratsu, joka kuuntelee tarkasti selästä tulevia ohjeita ja on muutoinkin hyvin yhteistyökykyinen. Ratsastettaessa tämä tamma on siis osaava, mutta melkoinen hömppäpömppä, jonka kanssa ei yhteisen sävelen löytyminen ei ole mikään itsestäänselvyys.

Kouluratsastus on tämän hevosen vahvin laji, jos niin edes voi sanoa. Siinä missä Sohvi on erittäin taitava kouluratsu, on se myös erittäin haastava saada kulkemaan hyvin ja tekemään puhtaasti vaativan tason tehtäviä. Pienestä koostaan huolimatta tammalla on hyvin mukavat ja pehmeät kouluhevosen liikkeet, joissa on helppo istua askellajissa kuin askellajissa. Kovin moni ei edes heti ensisilmäyksellä uskoisi, että Sohvi taittaa luokat vaativa b tasolle asti, mutta totta se vain on. Taitava ratsastaja saa siitä irti kootut askellajit ja laukanvaihdot tuosta vain, ilman minkäänmoista ongelmaa. Yleensä vaativiin liikkeisiin pääseminen on kuitenkin kovan työn ja tuskan tulos, josta voi tämän "nuoren, villin ja vapaan, kröhöm" hevosen kanssa olla ylpeä.

Esteillä Sohvi on todellinen uuno, suorastaan tyhmä älykääpiö. Tamma ei ilmeisesti millään tahdo sisäistää esteratsastuksen saloja: kyllähän se esteiden ylitse aina menee, mutta millä tyylillä, se on täysin eri asia. Ensimmäinen haaste Sohvin kanssa tulee yleensä vauhdista, sillä tammahan ei millään jaksa laukkailla hirmuista kyytiä ympäri kenttää pitkää aikaa ja pudottautuu siksi usein raville. Sen lisäksi se etujalkojen ylös saaminen ja siitä takajaloilla ponnistaminen on yksinkertaisesti niin haastavaa ja vaikeaa, että. Hyvällä tuurilla Sohvin saa ylittämään 60cm rataesteet, mutta mitään se ei kyllä ilmaiseksi anna, vaatien jatkuvasti ratsastajaltaan apuja. Esteratsastus Sohvin kanssa vaatii siis paljon hermoja ja kovaa, siis erittäin kovaa yritystä.

Kilpailuissa Sohvi on täysin omaitsensä: laiska hölmöläinen, joka stressaa ei asian asiasta. Tamma on helppo lastattava ja kuljetettava, se nousee traikkuun heinäkasan perässä tuosta vain ja myös matkustaa ruuan kanssa oikein mielellään. Kilpapaikalla Sohvi sitten tähystelee ympäriinsä, ei hevostovereiden, vaan mehevien ruoho- ja heinäkasojen perään! Kilpailuissa tamman kanssa on tietysti paras suunnata samantien verkkaamaan, sillä heti jos lämmittely jää puolitiehen näkyy se myös radalla kilpailutilanteessa. Kunnollisella ja erittäin reippaalla lämmittelyllä Sohvilla on kuitenkin aina mahdollisuus hyvään tulokseen myös radalla, mutta se on täysin ratsastajan ja ratsun välisestä yhteistyöstä riippuvainen. Varoituksen sana on lisäksi annettava: jos Sohvin kanssa sattuu kilpailuissa sijoittumaan, ei kunniakierroksella kannata edes yrittää laukata mikäli ei halua tulla nolatuksi.

Sukulaiset

i Renttunen
sh-o, vrt, 167cm
KRJ-I, SLA-I
ii Ränttäli evm
sh-o, vrt, 166cm
iii Rillaaja evm
sh-o, rt, 164cm
iie Iitulan Helmi evm
sh-t, vrt, 159cm
ie Hupakon Tuutu evm
sh-t, rt, 161cm
iei Miittinki evm
sh-o, prt, 156cm
iee Ametisti evm
sh-t, rt, 160cm
e Myrskyluodon Maija
sh-t, vrt, 158cm
KRJ-II
ei Myrskyluodon Miska evm
sh-o, vrt, 167cm
eii Nippusen Aarre evm
sh-o, prt, 165cm
eie Kerttu evm
sh-t, vrt, 153cm
ee Liedon Taimi evm
sh-t, trt, 158cm
eei Valio evm
sh-o, trt, 162cm
eee Aamuvirkku evm
sh-t, rt, 157cm

i. Renttunen on komea tuontiori, joka asustaa Freetun hoivissa Parodiassa. Luonteeltaan "Renttu" ei ole mikään kiltti mamman mussukka, vaan nimensä veroisesti se on oman tiensä kulkija, joka ei aina jaksa ihmistä kunnioittaa. Vaikka ori ei luonteeltaan hurmaa liiemmin ketään, kompensoituu se Rentun ulkonäössä: 167cm säkäkorkeus kera vaaleanrautiaan värityksen sekä pitkän harjan ihastuttaa jokaista kukkahattutätiä. Koulupainotteisella Rentulla riittää kapasiteettia vaativa b luokkaan asti ja rataesteitä se tarvittaessa hyppää 80cm verran. Ori on aktiivisessa kilpakäytössä ja mitä ilmeisemmin Renttu on myös loistava kilparatsu: sillä on useita, useita kymmeniä sijoituksia vaativista luokista. Tähän mennessä ori on saanut kaksi jälkeläistä, joista molemmat ovat tammavarsoja, ja joilta odotetaan isänsä tavoin paljon. Tulevaisuudessa Renttu tulee mitä luultavimmin pyörähtämään laatuarvosteluissa sekä jatkaa hyvin alkanutta jalostusorin elämää.

ii. Ränttäli oli ihastuttava ja hyväluontoinen oripoika, joka eli koko elämänsä kasvattajansa Tiina Lehkosen omistuksessa. Tästä orista odotettiin jo nuorena hyvää ja kyvykästä kouluratsua, ja jo neljä vuotiaana se starttasi vaativissa luokissa sijoittuen. Kymmenen vuotisen kilpauransa aikana Ränttäli kerkesi kerätä yli 100 sijoitusta kouluratsastuksen parista. Kouluratsun ominaisuuksia ori periytti myös lukuisille jälkeläisilleen, joita löytyy toistakymmentä kappaletta. Ränttäli menestyi myös jonkin verran näyttelykehissä hyvän rakenteensa ansiosta, tosin hurmasi se monia tuomareita myös pelkällä olemuksellaan. Väritykseltään ori oli vaaleanrautias ja säkäkorkeutta tältä löytyi vajaat 166cm. Ränttäli menehtyi yllättäen kotilaitumellaan, ilmeisesti sydänkohtaukseen, orin ollessa vasta 16 vuotias.

iii. Rillaaja oli aivan tuikitavallinen harrasteratsu, joka ei kierrellyt kummemmin kilpailuissa kuin ollut jalostuskäytössäkään. Ori syntyi Jarmo Holopaisen ravitalliin, mutta jo varhain Rillaajasta huomattiin, ettei siitä ravihevosta tulisi ja siten se myytiin eteenpäin ratsuksi. Uusi omistaja koulutti orin helppo b tasoiseksi "puskahevoseksi", joka myös mielellään hyppäsi pieniä esteitä sekä eritoten maastoili. Rillaaja oli luonteeltaan oikein leppoinen ja todella ruunamainen, se ei laittanut omistajalleen koskaan vastaan ja oli ratsunakin hyvin nöyrä. Ori oli ulkonäöllisesti niin perinteinen suomenhevonen kuin vain olla ja voi, väritykseltään se oli rautias ja säkäkorkeutta se omasi 164cm. Rillaaja sai elämänsä aikana vain yhden jälkeläisen, astuttuaan naapurissa asuvan tamman. Tosin se jälkeläinen olikin yksi aikansa kuuluisimpia suomenhevosia. Ori lopetettiin vanhuuden oireisiin sen ollessa 23 vuotias.

iie. Iitulan Helmi oli nimensä veroisesti oikea helmi - se menestyi niin näyttelyissä kuin myös ratsastuskilpailuissa. Helmi omasi erinomaisen suomenhevosen rakenteen ja täten se voitti lähes jokaisen luokan missä vain kilpaili. Väritykseltään tamma oli vaaleanrautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta siltä löytyi vajaat 159cm. Helmi kisasi niin rataesteillä metrissä kuin myös koulussa helpoissa luokissa, ja molemmista lajeista tammalta löytyykin hyvä kasa ruusukkeita. Luonteeltaan tamma oli melko kiltti, mutta hyvin periksiantamaton ja itsepäinen, eikä se siksi soveltunut kaikkien käsiteltäväksi. Kilpauransa jälkeen Helmeä käytettiin kolmen varsan verran jalostukseen: kaikki tamman jälkeläiset menestyivät myöhemmin emänsä tavoin kilparadoilla. Iitulan Helmi eli koko elämänsä kasvattajansa Iitu Kokkosen hoivissa, kunnes se laukkasi vihreimmille niityille 24 vuotiaana.

ie. Hupakon Tuutu oli todellinen ongelmahevonen, jota kukaan ei oikein halunnut käsitellä. Nuorena Tuutu oli vielä mukava ja rauhallinen hevonen, mutta huono, väkivaltainen omistaja sai tammankin sekoamaan myöhemmin. Tämän jälkeen Tuutu elikin kiertolaishevosen elämää, eikä kukaan meinannut saada sitä edes koulutettua ratsuksi. Vasta reilun 10 vuoden ikäisenä Tuutu löysi hyvän ihmisen, joka vähitellen sai tamman rauhoittumaan ja edes joten kuten kunnioittamaan ihmistä. Vanhemmiten Tuutu koulutettiin helppo a tasoiseksi ratsuksi ja muutamat seurakilpailut tammalla myös startattiin, ei tosin hyvällä menestyksellä. Tuutu oli väritykseltään rautias ja säkäkorkeutta se omasi 161cm. Tamma sai elämänsä aikana kaksi hienoa jälkeläistä, joista molemmista kehittyi oikein hienoja hevosia. Tuutu lopetettiin 18 vuoden ikäisenä ilman suurempaa syytä.

iei. Miittinki oli yksi aikansa halutuimpia jalostusoreja, ja siksi siltä löytyykin lähes neljäkymmentä toistaan hienompaa jälkeläistä. Ori oli nuorempana oikein menestynyt ja kapasiteetikas kilparatsu, se kilpaili aktiivisesti koulussa vaativissa luokissa ja rataesteilläkin se starttasi 110cm korkeudella. Vähitellen jatkuvat loukkaantumiset ja jalkavaivat tulivat väliin ja siksi Miittinki joutui harmillisesti siirtymään kilparadoilta sivuun jo 9 vuoden ikäisenä. Kilpauran jälkeen nousi hillitön jalostusbuumi ja kaikki halusivat käyttää tammoilleen tätä menestynyttä hienoa oria. Luonteeltaan Miittinki oli hieman haastava eikä se antanut mitään ilmaiseksi edes kasvattajaomistajalleen Siiri Huttuselle. Väritykseltään ori oli komea punarautias kera tähtipään ja säkäkorkeutta se omasi 156cm. Vanhemmiten orin jalkaoireet alkoivat puhjeta hyvin herkästi pelkällä laiduntamisellakin ja siksi Miittinki päästettiin tuskistaan 20 vuoden ikäisenä.

iee. Ametisti oli Aleksi Raatikaisen kasvattama suloinen suomenhevostamma, joka oli väritykseltään rautias ja säkäkorkeudeltaan 160cm korkea. Luonteeltaan Ametisti oli hyvin lempeä ja rauhallinen, ja siinä luultavimmin syy miksi tämä hevonen oli pienten tyttöjen ehdoton suosikki. Alkuun tamma oli perinteinen harrasteratsu, jolla nuoret tytöt ratsastivat omaksi ilokseen kentällä ja maastossa. Hiljalleen tyttöjen kasvaessa alkoi halu päästä kilpakentille ja siten vanhemmalla iällä Ametisti starttaili melko aktiivisestikin kouluratsastuksen parissa helppo a tasolla. Muutamat voitot ja sijoitukset Ametisti haki kotiin, mutta kummemmin se ei pärjännyt huonon liikkeensä vuoksi. Tammaa käytettiin nuorena jalostukseen kahden jälkeläisen verran, joista ikävästi toinen varsa menehtyi parin päivän ikäisenä. Ametisti eleli hyvää ja terveen hevosen elämää peräti 26 vuotiaaksi asti, jolloin tamma menehtyikin ns. suorilta jaloilta.

e. Myrskyluodon Maija on Cinin tuontihevonen, joka nytemmin asuu Parodiassa omistajanaan Freetu. Vaaleanrautias, 158cm korkea Maija on luonteeltaan oikein kiltti suomenhevostamma, joka ei tekisi pahaa kärpäsellekään. Nöyrä ja yhteistyökykyinen luonne on tietysti eduksi myös kilparadoilla, ja siten Maija on niittänyt tulosta kouluratsastuksen parista liki 60 sijoituksen verran. Tamma taittaa koulun parissa luokat helppo a tasolle asti, ja lisäksi se hyppää rataesteitä metriin asti. Maija on astutettu toistaikseksi kaksi kertaa, mutta ensimmäisellä kerralla se ikävästi loi varsansa. Siispä Sohvi saa kunnian olla kyseisen tamman ensimmäinen jälkeläinen, tietysti menestynyt sellainen. Tulevaisuudessa Maija todennäköisesti tulee saamaan vielä monen monta hienoa jälkeläistä ja pyörähtämään joissakin laatuarvosteluissa.

ei. Myrskyluodon Miska oli luonteeltaan hyvin orimainen ja haastava hevonen, jonka kanssa eivät muut kuin jämerät miehet pärjänneet. Miskaa kaavailtiin yleisratsuksi, joka kilpaili niin koulu- ja estekilpailuissa, kuin myös valjakkoajojen ja ravien parissa. Koulu-, valjakko- ja ravikilpailut jäivät vähitellen kuitenkin pois orin vauhdikkaan luonteen vuoksi, se oli jatkuvasti painamassa laukalle ja säntäämässä eteenpäin. Siksi Miskalla keskityttiin vain esteisiin, joiden parissa se sijoittui metrin luokissa asti. Rakenteellisesti tämä hevonen ei ollut mikään kummoinen, se oli takakorkea ja lähestulkoon kaulaton, mutta silti sitä käytettiin jalostukseen hyvän estekapasiteetin myötä. Jälkeläisiä Miska sai kahdeksan kappaletta, joista suurinosa pärjäsi isänsä tavoin esteillä, mutta muutamista ei ollut kuin koulukentille. Korkeutta orilta löytyi 167cm ja väritykseltään se oli vaaleanrautias kera etujalkojen sukkien. Miska lopetettiin 23 vuoden ikäisenä vanhuuden oireisiin.

eii. Nippusen Aarre oli aikansa yksi hienoimpia ravihevosia, se teki monen monta ennätystä uransa aikana voittaen monia kymmeniä cupeja. Aarre periytyi loistavista ravivanhemmista ja siten tästä orista odotettiin suuria jo kahden vuoden ikäisenä ensimmäisillä starteilla. Ori oli luonteeltaan hyvin tarmokas ja tulinen, ja sekös sopi hyvin ravikilpailuihin, joissa Aarre niitti yli 40 voittoa ja siihen päälle vielä muut lukuista sijoitukset. 12 vuoden ikäisenä orin askel alkoi hiljalleen hyytyä ja siten se siirtyi raviradoilta jalostuskäyttöön. Suureksi osaksi Aarre astui ravitammoja, mutta joukkoon mahtui myös parit ratsutammat, joista syntyikin hienoja ratsuhevosia. Punarautiaalta, 165cm korkealta Aarteelta löytyy yhteensä 28 kappaletta jälkeläisiä. Harri Mikkosen kasvattama, omistama ja valmentama Aarre menehtyin onnettomuudessa 19 vuoden iässä.

eie. Kerttu oli H. Jaakkosen kasvattama vaaleanrautias suomenhevostamma, jolta löytyi korkeutta 153cm. Kerttu omasi upean pienen hevosen rakenteen, jonka ansiosta se pärjäsi hyvin näyttelykehissä saaden useita BIS sijoituksia. Helppo a tasoinen Kerttu kiersi myös jonkin verran kouluratsastuskilpailuja, mutta kummemmin se ei niissä menestystä niittänyt. Siten tamma eleli rauhallista harrasteratsun elämää kasvattajansa omistuksessa, ilman minkäänlaisia paineita. Luonteeltaan Kerttu oli hyvin mukava ja varmajalkainen, se ei pienestä hetkahtanut eikä jaksanut stressata asian asiasta. Jalostukseen Kerttua käytettiin neljän varsan verran, joista jokainen pääsivät näyttämään kynsiään kilparadoilla eri lajien parissa. Kerttu menehtyi 23 vuoden ikäisenä omassa karsinassaan, ilmeisesti jonkin sortin kohtaukseen.

ee. Liedon Taimi oli hieno yleisratsu, kasvattajanaan ja omistajanaan Reetta Heikkilä. Taimi kilpaili nuoruudessaan aktiivisesti koulu-, este- ja kenttäkilpailuissa, niittäen paljon menestystä jokaisesta lajista. Kapasiteettia tammalla riitti kouluratsastuksessa helppo a tasolle sekä rataesteillä se ylitti esteet 110cm korkeuteen asti. Taimi omasi hyvinkin kilparatsulle ominaisen luonteen: se oli nöyrä ja mukava ratsastettava, jolla kuitenkin riitti myös omaa tahtoa. Väritykseltään tamma oli kaunis tummanrautias ja säkäkorkeutta siltä löytyi noin 158cm. Taimi kerkesi kilpailla seitsemän vuoden ajan, kunnes omistajan loukkaantumisen vuoksi tammakin siirtyi puskaratsuksi. Vanhemmalla iällä Taimi sai kaksi hienoa tammavarsaa, joista kumpikin menestyi emänsä tavoin kilparadoilla. Taimi lopetettiin vanhuuden oireisiin sen ollessa 22 vuoden ikäinen.

eei. Valio oli nimensä veroisesti oikea valioyksilö: se omasi loistavan rakenteen ja oli huippu kouluratsu. Tummanrautias, 162cm korkea Valio menestyi sopusuhtaisen rakenteensa vuoksi näyttelyssä kuin näyttelyssä, voittaen lähes jokaisen luokkansa. Koulupainotteisella Valiolla kilpailtiin kymmenen vuoden ajan erittäin aktiivisesti vaativissa luokissa, sijoituksiahan se keräsi lukemattomat määrät. Luonteeltaan Valio oli omaperäinen ja osittain haastava, kaikki eivät ymmärtäneet sen huumoria ja siksi se osasi olla epäröiville ihmisille melko julma. Kouluratsun uran ohella oria käytettiin suhteellisen paljon jalostukseen, jälkeläisiä se jätti jälkeensä yli 30 kappaletta. Jälkeläisilleen Valio periytti kouluratsun liikkeitä ja tarmokasta luonnetta. Valion kasvatti Juha Reinikainen, jonka siskon hoivissa ori eli koko pitkän elämänsä ajan. Ori lopetettiin vasta sen ollessa oikein huonossa kunnossa 27 vuotiaana.

eee. Aamuvirkku, tutummin vain Aamu, oli suloinen suomenhevostamma, jonka kasvatti Reija Hyyppä. Nuorena Aamu eleli kiertolaishevosen elämää, se vaihtoi parin vuoden aikana yli viisi kertaa kotia, ennen kuin vasta kuusi vuotiaana löysi oman ihmisensä. Tamma ei ollut ulkonäöllisesti kovinkaan kaunis, se omasi suoraan sanoen kehnon rakenteen ja sen päälle vielä likaisen rautias väritys, yh. Säkäkorkeutta Aamu omasi 157cm ja luonteeltaan se oli herkkä ja hieman epävarma, mutta kuitenkin ihmiselle hyvin kiltti. Yleispainotteinen Aamu hyppäsi esteitä 80cm korkeudella ja koulussa se pyörähteli helppo b tasolla. Vanhempana tamma starttaili muutamissa kilpailuissa saaden myös muutamia sijoituksia, mutta mikään kisakone se ei ollut. Omistajan päähänpistona Aamu astutettiin myös yhden kerran, ja silloin se sai ihanan tammavarsan, Liedon Taimen. Aamu lopetettiin vanhuuden oireisiin sen ollessa 24 vuoden ikäinen.

Jälkeläiset

s. 05.10.2014, t. Mörkövaaran Villivilja (i. Parodian Villiviikari) omistaja: Sippe
s. 17.11.2014, t. Mörkövaaran Nimetön (i. Fiktion Ilmari) omistaja: Cannabia
s. 02.12.2014, t. Mörkövaaran Aino (i. Fiktion Ilmari) omistaja: HM
s. 14.01.2015, o. Mörkövaaran Hattutemppu (i. Viehättävän Hupsista) omistaja: Laura M.
s. 11.11.2015, t. Mörkövaaran Liekkisointu (i. Susikallion Liekin Lento) omistaja: Annika N.

Valmennukset ja päiväkirja

16.08.2015
Hitsin vimpulat, arvatkaas mitä me eilen Sohvin kanssa tehtiin! Päästiin vihdoin ja viimein pyörähtämään sen kanssa laatuarvosteluissa, joka oli laatuaan kouluratsastusjaoksen laatis. Minulla oli Sohviin täysi luotto, joten yhtään en jännittänyt minkämoinen palkinto meille sieltä napsahtaa. Tamma käyttäytyi koko tilaisuuden ajan nätisti ja toi varmasti parhaat puolensa esille tuomareiden edessä. Arvostelun lopuksi Sohvi sai tuomareilta kokonaispisteiksi upeat 107,5, joka (tietenkin) oikeutti KRJ-I palkintoon. Sohvi sai odotetusti joka osa-alueelta todella hyvät pisteet, eikä mitään jäänyt minullekkaan hampaan koloon. Huippua, omistaja on taas ylpeä tammasta! Tästä on meidän hyvä jatkaa kohti seuraavia tavoitteita, jotka ovat yla ja sla. Eri asia vain, milloin niihin ennätetään mukaan.

28.04.2015 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Ensimmäistä kertaa tänävuonna pääsin ottamaan Sohvin kanssa osaa kouluvalmennukseen, joka järjestettiin Mörkövaaran viereisellä tallilla. Sohvi oli alkuverkassa todella rauhallinen ja malttavainen, se kuunteli heti ensimmäisistä askeleista apujani hyvin ja pyrki reagoimaan niihin. Vähän oli taas ongelmaa tamman moottorin käynnistämisessä mitä tulee raviin ja laukkaan, mutta huolellisella työllä saatiin heti alussa oikein kaunista jälkeä aikaiseksi.
Kun hevoset liikkuivat tasaisesti eteen ja olivat hyvin lämmiteltyjä, lähdimme työstämään niitä kolmikaarisella kiemurauralla. Kiemurauralla tuli tehdä aluksi käynti-pysähdys siirtymisiä, sekä tehdä kiemuroiden "päätyihin" lisäksi hyvin huolelliset voltit, jossa hevosia taivutettiin liioitellusti. Sohvi toimi tässä vaiheessa yllättävänkin hyvin, se pysähtyi käskystäni ja jatkoi empimättä matkaa pienestäkin pohkeesta. Seuraavaksi siirryimme jatkamaan tehtävää ravissa, jättäen aluksi pysähdykset pois. Kun olimme saaneet muotoiltua hevoset toimimaan kiemuralla ravissa, tuli ottaa jälleen ravi-pysähdys siirtymisiä. Näissä meillä oli himpun verran ongelmaa, Sohvi ei halunnut a) pysähtyä suoraan ravista taikka b) jatkaa pysähdyksistä suoraan raviin. Tätä ongelmaa saimmekin hioa jonkin aikaa ennen kuin se lähti sujumaan hyvin. Viimeisenä otimme kiemurauralla laukkaa niin, että aina suorat pätkät laukattiin ja kiemuroiden kaaret ravattiin. Kyseinen tehtävä luonnistui meiltä oikein hyvin, Sohvi nosti laukat napakasti ja siirtyi raviin tasaisen varmasti.
Vähitellen laukkatehtävän jälkeen lähdimme lopettelemaan, jota olinkin odottanut viimeiset 20 minuuttia. Sekä minä, että Sohvi oltiin molemmat aivan poikki, eikä ylimääräistä energiaa jäänyt kumpaankaan. Valmennuksen lopuksi saimme valmentajalta todella hyvää palautetta, kuulemma oltiin valmennuksen taitavin ratsukko, jes! Itsekin oli Sohviin ja sen työskentelymotivaatioon tänään kovin tyytyväinen.

03.02.2015
Tänään tein aamulla extempore päätöksen ja sitä myöten päätin lähteä Sohvin kanssa maneesiin hyppäämään esteitä. Sohvihan on kuuluisa huonoista estetaidoistaan, joten kieltämättä vähän jännitti, että kuinka meillä sujuu. Onneksi olivat reippaat tallitytöt mukana nostelemassa aktiivisesti pudonneita puomeja. Sohvi oli yllättävän virkeänä istuessani selkään, se lähti heti raviin kun pyysin tätä siirtymään käyntiin. Alkuverkassa ravailtiin ja laukkailtiin siis melko reippaalla tahdilla, ja esteille siirryttäessä pidätteet olivat kovassa käytössä. Kentälle oli sijoiteltuna kuusi erilaista estettä, joilla korkeutta oli 40-60cm. Pienet esteet ylittyivät Sohvilta hirmu hyvin, mutta heti kun alettiin ylittämään 60cm esteitä alkoivat puomitkin lennellä. Vaikka kuinka koitin kannustaa tammaa ponnistamaan voimakkaasti ennen estettä, niin ei. Ei se vain osaa hypätä "noin korkeita". Loppua kohden saimme muutamat hyvät hypyt näille kovin suurille esteille, jonka jälkeen olikin hyvä lopettaa. Sohvi kerkesi saada itsensä jo megahikeen tunnin aikana, joten laitoin sille tallissa fleeceloimen päälle ja jätin suosiolla sisälle, ettei kylmety pihalla. On se höperö tamma.

26.12.2014
Loppuvuosi on sujunut Sohvin kanssa kuin siivillä, jonkin verran olemme kilpailleet ja uusia jälkeläisiä saatettu maailmaan. Lokakuun lopussa päästiin kuin päästiinkin siihen 60 KRJ sijaan, jonka myötä Sohvi pääsi ansaitulle kilpaeläkkeelle aktiivisesti kilpailemisesta. Edelleen kuitenkin tulemme kuukausittain pyörimään KRJ:n ja VSR:n cupeissa, toivoen kovasti niiltäkin saroilta sijoja laatuarvosteluja varten. Marras-/joulukuun vaihteessa Sohvi varsoi kaksi suloista tammavarsaa, joiden molempien isänä toimi Fiktion Ilmari. Mainittakoon, että jälkimmäinen varsa oli suoranainen vahinko, eikä Ilmarin pitänyt tätä astua uudelleen. Ensimmäinen varsa tästä yhdistelmästä nimettiin omaperäisesti Mörkövaaran Nimettömäksi, joka pääsi asumaan Cannabian hoiviin Pirunkorpeen. Joulukuussa syntynyt sai puolestaan nimekseen Mörkövaaran Aino ja vieroituksen jälkeen se tulee matkaamaan HM:n omistukseen Rätvänään. Kuinka ihania uutisia koko loppuvuosi siis täynnä! ...Ja tietysti voin paljastaa senkin, että Sohville on neljäs (ja todnäk myös viimeinen) varsa syntymässä heti tammikuussa.

11.11.2014 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Tänään pääsin osallistumaan Sohvin kanssa Mörkövaarassa järjestettyyn kouluvalmennukseen. Alkuverkassa tamma oli tuttuun tapaan melko laiska ja se painoi kovasti kuolaimelle, joka teki minun olon selässä hieman haastavaksi. Kuitenkin reippailla avuilla, taivutteluilla ja siirtymisillä Sohvi alkoi hiljaa muotoutua hyvään muotoon ja tulla kevyemmäksi ratsastettavaksi. Se kuunteli apujani ihan hyvin, mutta välillä protestoi vahvoja apuja vastaan ns. kärpäspukeilla.
Vähitellen jatkoimme ravissa keskihalkaisijalta tekemään väistöjä molempiin suuntiin, jotka luonnistuivat meiltä heti hyvin. Välillä tamma tahtoi väistää turhan jyrkästi, jolloin sain käyttää napakasti ulkoapuja, mutta muuten oli valmentaja tyytyväinen väistöihin. Tästä siirryimme uraa pitkin tekemään käynnissä avoja ja sulkuja, joiden aikana Sohvi tuppasi useaan otteeseen tarjoamaan väistöjä, eritoten suluissa. Valmentaja antoi meille tästä palautetta ja hyviä vinkkejä, jotka hyödyntäessäni toimivat hyvin ja sain Sohvin tekemään sulutkin oikeaoppisesti. Käyntitehtävän jälkeen oli vuorossa laukkaamista, lähinnä keskiympyrällä tehden samalla istuntaharjoituksia. Sohvin laukka oli himpun verran raskasta, joten sain ajaa sitä paljon eteen saadakseni reippaan ja hyvin pyörivän laukan. Viimeisenä teimme vielä laukannostoja ympyrällä, jotka sujuivat Sohvin vauhtiin nähden yllättävän hyvin.
Tunnin työstämisen jälkeen saimme rueta lopettelemaan ja siirtymään itsenäiseen loppuverkkaan. Vasta tunnin lopussa Sohvi liikkui niin kuin haluttiin ja kuin tältä pyysin, joten hieman harmitti rueta lopettelemaan. Hyvä fiilis kuitenkin päällisin puolin jäi, eikä valmentajakaan meitä ihan suohon lytännyt. Ratsastajan tulisi kuulemma miettiä enemmän apujen antoa ja niiden vaikutusta hevosen liikkeeseen, jaahans!

05.10.2014
Moikkelismoi! No, alotetaanko siitä hirmuisesta hehkutuksesta?! NIMITTÄIN, tänäaamuna syntyi Sohvin ensimmäinen jälkeläiiinenn! Omistaja ei voisi onnellisempi ollakaan, sieltä nimittäin pyörähti aivan uskomattoman söpö, punarautias tammavarsa. Sohvin astui vähän aika sitten Parodian Villiviikari, eli maailman komein oripoika, ja siten villi-nimiteemalla jatkettiin: varsa nimettiin täten Mörkövaaran Villiviljaksi. "Vilja" saa viettää Sohvin kanssa laiduntaen päiviään muutamien viikkojen ajan, kunnes se kotiututaan uuteen kotiin - nimittäin emänsä viereiseen karsinaan. Tämä varsa jää ehdottomasti Mörkövaaraan kasvamaan ja toivottavasti tuomaan hyvää näyttöä kilparadoilta vanhemmilleen. Villiviljan lisäksi Sohville on jo suunnitteilla toinen jälkeläinen, mutta siitä maybe myöhemmin lisää...

Sohvin kanssa ollaan muistettu edelleen harvakseltaan harrastaa sitä kouluratsastusta, niin, sitäpä sitä. Meitä on nimittäin vähän laiskottanut! Ei olla ihan terässä oltu viime viikkoina ja siksi tyydytty makoilemaan sohvalla. Meikä siis. Sohvi nukkuu mieluummin pehkukasassa ulkona. Tällä hetkellä meillä on sijoja kasassa 55 kappaletta ja MÄ HALUUN sinne 60 asti... Sitten voidaan lomailla ja miettiä uudestaan elämää. Tästä voidaan tietysti mennä siihen asiaan, että mitä tapahtui viime kuun lopussa: Sohvi nimittäin sijoittui KRJn CUPissa, jee! Tamma oli niin kuuliaista ja mukavaa kaveria kys. kilparadalla ja siten annettiin vaan fiiliksellä mennä - ja tuloksena sija 11/224. Ei yhtään pöllömpi, ottaen huomioon senkin, että tuo oli Sohvin eka sijoitus tuolla saralla. Muutapa meille ei oikeestaan kuulukaan... Jälkeläisiä ja kisoja, mmm... Kovasti myö myös syyään! Että ei vaan pääse laihtumaan heinämasu.

23.09.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Isis
Saavuin hyvissä ajoin Mörkövaaraan ja tallin pihassa Tvisha jo odottikin minua Sohviksi kutsutun tammansa kanssa. Vaihdoimme pikaisesti kuulumiset ja lähdimme sitten kentälle aloittamaan tämän päivän työskentelyn. Tunnilla keskityimme avo- ja sulkutaivutuksiin. Lämmittelyiden jälkeen ratsukko aloitti avotaivutukset käynnissä uraa pitkin ja muutaman kierroksen jälkeen he vaihtoivat suunnan ja nostivat ravin. Sulkutaivutuksia tehtiin tunnin loppupuolella niin ravissa kuin laukassa ja taivutusharjoitusten välillä annoin ratsukolle tehtäviä joissa tamma sai pidentää askeltaan. Avotaivutukset ratsukko suoritti erinomaisesti vanhasta muistista ja niinpä annoimme enmmän aikaa sulkutaivutukselle. Alkuun esiintyi pienen pieniä haasteita liikkeen suorittamisen kanssa, mutta lopuksi ratsukko esitti minulle täydellisiä suorituksia. Tvisha onnistui säilyttämään tasaisen kevyen ja pehmeän tuntuman hevosen kumpaankin suupieleen yhtäläisesti ja tamma kantoi päätänsä vakaana, niskasta pehmeässä peräänannossa, kaula vapautuneesti kaartuneena, niska korkeimpana kohtana ja turpa jonkin verran luotiviivan etupuolella. Kaikki taivutukset suoritettiin kaviouralla ja lopuksi tahdoin nähdä liikkeen vielä diagonaalilla. Ratsastaja taivutti hevosen kevyesti sisäpohkeen ympäri niin, että hevonen katsoi liikkeen suuntaan. Heidän tahtinsa ja tasapaino säilyivät moitteettomasti liikkeen alusta loppuun saakka ja takaosan, erityisesti sisätakajalan aktiivisuus säilyi. Ratsukon työskentely oli kerrassaan ihailtavaa ja heidän yhteistyönsä ei olisi voinut toimia enään paremmin. Oli hienoa nähdä tuo tamma, joka alkutunnista vaikutti laiskimukselta, työskentelevän tomerana ja innokkaana. Tamma reagoi epäröimättä ratsastajansa apuihin ja teki mitä siltä pyydettiin. Tunnin aikana huomasin kuitenkin tamman osaavan olla vaativa tapaus, mutta Tvishan käsittelyssä se kulki nöyränän ja rehellisenä.

03.09.2014
Täältä tulee hirrrmuinen Sooohvi..! - Tällä tyylillä on viime aikoina kouluradoille sännätty tai voisiko sanoa, että kaikki muut pitävät meitä vaarana! Mehän ollaan kerrassaan mukava ratsukko, joka nyt sattuu vain kiertämään kaikissa kilpailuissa missä vaativia luokkia vain on. Ja mitä nyt tietysti aina kahmitaan niistä sijoitukset matkaan, haha. Sohvi on mitä ihastuttavin koulu- ja kilpahevonen, sillä se on niin nöyrää ja rauhallista ratsastettavaa, että. Välillä tietysti etenkin laukkaosuuksiin toivoisi lisää energiaa ja takapään työskentelyä, mutta näillä taidoilla mennään. Vajaa kuukausi on Sohvin kanssa nyt kilpakentillä enemmän ja vähemmän pyöritty, ja tuloksena hienot 24 KRJ sijoitusta! Tänä aamuna kävimme hakemassa viimeisimmän sijoituksemme Mörkövaaran omista kotikisoista, jossa tamma oli vaativassa luokassa neljäs. Syyskuussa meillä on luvassa paljon kilpailuja, eikä kovin montaa huilipäivää väliin jää... Sohvi on kuitenkin erittäin hyvässä kunnossa ja se huolletaan jokaisen reissun jälkeen huolellisesti, joten uskoisin sen hyvin jaksavan. Puuh, en tosin tiedä omistajasta, että jaksaako hän! Heh, näillä mennään kohti uusia seikkailuja. Ja pettymyksiä, plääh.

14.08.2014
No niin, nyt on tamman kanssa pari viikkoa yhteiseloa takana ja ai että <3 Voiko ihanampaa tammaa ollakaan? Luonteeltaanhan Sohvi on paljastunut melkoiseksi maan matoseksi, joka ei jaksa liikkua askeltakaan ylimääräistä. En tiedä mikä siinä on, että Mörkövaaran hevosista melkein kaikista on tullut hieman vajaaälyisiä - kasvatuksessa kenties vikaa? No, eikun tervetuloa kaikki tälle hullujen huoneelle!
Ollaan myö Sohvin kanssa muutakin puuhailtu kuin tyhmiä oltu, nimittäin sen selkäänkin on jo kiivetty aika monen monta kertaa. Ratsukoulutus meni pikapikaa ohitse, sillä meidän hevosethan on luonnonlahjakkuuksia - ja vain lahjattomat treenaa. Kuten arvata saattaa, on tämä tammapallero ratsastaessakin melkoisen .. hmm, kokeilemisen arvoinen! Muuta en paljastakaan, heh. Kovaahan Sohvi ei kulje, mutta mennään vaikka possujuna vauhtia jos niikseen tulee.
Kotipihassa pelleilyt on kuitenkin jätettävä omaan arvoon silloin kun mennään kilpailuihin: ollaanhan me tamman kanssa jo viime viikolla kilpaileminen aloitettu! Loistava kouluhevonenhan Sohvi osaa topakalla ratsastajalla olla, ja siitä meille kertoo ehkäpä ne hurjat 5 sijoitusta jotka olemme keränneet. Ja kaksi muuten tältä aamulta! Tamma loisti tänään Mörkövaaran kotikisoissa ollen vaativa b luokissa toinen ja kolmas, hyvä Sssohvi! Kilpailuja jatketaan samaa rataa... Jos masu ei kasva liikaa...

27.07.2014
Hih, nyt käy tvisha taas kierroksilla! Tänään tapahtui nimittäin aivan huippu juttu: saimme Mörkövaaraan uuden ihanan tamman! Tämä hevonen on siitä minulle erittäin tärkeä, että itse valitsin sen vanhemmat ja kaavailin kaiken, ja siksi odotukset ovat hyyyvin korkealla. Lisäksi hevosen kasvattitalli, Parodia, on noussut hiljalleen yhdeksi lempitalleistani ja siksi tykkään tästä hevosesta vielä vähän lisää. Parodian Sulosointu "Sohvi" saapui siis Freetun hoivista meille aktiiviseen kilpa- ja jalostuskäyttöön, toivottavasti vain lunastamme kasvattajan odotukset myöhemmin. Sitenpä siis suuntaamme piakoin koulupainotteisen tamman kanssa kilpakentille, tarkoituksena startata jo pikimmiten vaativissa luokissa. Mitenkään vähään emme tietenkään tule Sohvin kanssa tyytymään ja siksi meillä onkin selkeät pläänit tulevaisuutta ajatellen: kilpailuja, jälkeläisiä ja laatuarvosteluja!

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 62, VSR CUP 1 kpl

09.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
09.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
13.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
14.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
14.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
16.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
17.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
21.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
21.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
21.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
21.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
23.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
23.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
23.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
24.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
24.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
26.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
27.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
27.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
29.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
30.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
31.08.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
02.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
03.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
04.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
04.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
04.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 09/100
05.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/100
05.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
06.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
07.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
08.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
09.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
09.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
10.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
11.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
11.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
12.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
15.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
16.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
16.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 10/100
16.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/100
18.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
29.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
23.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
23.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
23.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
24.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
24.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
25.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
29.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
29.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
30.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
30.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
30.09.14, KRJ CUP (kutsu), Vaativa B, 11/224
04.10.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
15.10.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
15.10.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
17.10.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
22.10.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
30.12.14, KRJ CUP (kutsu), Vaativa B, 16/316
28.02.15, KRJ CUP (kutsu), Vaativa B, 07/287

31.12.14, VSR CUP (kutsu), Vaativa B, 01/77