Muistoissa: Siljana - virtuaalihevonen
k. 26.02.2017

NimiSiljana LempinimiSilja
Rek.nroVH15-018-1662 Synt.päivä ja ikä11.04.2015, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri157 cm, prt
KoulutustasoHelppo A, 100cm, Helppo PainotusYleispainotus
KasvattajaSiiri Koski evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© VRL-01811

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.05.2016
8 + 43 + 19 + 20 + 14 = 104p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.05.2016
6 + 40 + 20 + 20 + 15 = 101p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.09.2016
5,5 + 40 + 19,5 + 17 + 15 = 97p, KERJ-II

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.02.2017
14 + 23 + 21 + 25 + 12 = 95p, SLA-I

Luonne

Silja on luonteeltaan hyvin herkkä ja rauhallinen tamma, joka ei siedä minkäänlaista painetta hoitajaltaan tai ratsastajaltaan. Säikkyminen ja epävarmuus uusia asioita kohtaan ei ole mitään uutta ja ihmeellistä tältä hevoselta, eli kaikkeen täytyy tutustua rauhallisesti. Kaiken maailman mekastus ja eritoten hevoselle huutaminen on hyvin vaikeaita asioita Siljalle. Tamma muuttuu hyvin epävarmaksi, ja melkeinpä voisi sanoa lamaantuneeksi, liiasta komentamisesta ja voiman käytöstä. Tässä hevonen jonka luottamus täytyy oikeasti ansaita, eikä se helpolla muuten tule. Mutta kun lopulta voittaa Siljan puolelleen, on se ihastuttava ja mukava hevonen, jonka kanssa on ilo työskennellä.

Hoidettaessa on tärkeää, että hoitaja pysyy koko ajan rauhallisena ja antaa hevoselle aikaa ja tilaa. Mitään äkkinäisiä liikkeitä ei kannata tehdä, sillä Silja hermostuu helposti ja pyrkii näin pakoon tilanteesta. Pakorefleksin vuoksi tammaa ei ole suotavaa sitoa kiinni kiinni hoitotoimenpiteiden aikana, sillä jos tamma menee paniikkiin niin siitä ei helpolla selvitä. Muutoin hoitotoimenpiteet sujuvat yleensä vaivatta, Silja on helppo harjattava, eikä kavioidenkaan puhdistuksessa tule ongelmia. Varusteita kohtaan tamma on hieman epäluuloinen, joten varuestaessa kannattaa olla "tyynen jämäkkänä", erityisesti satulan kanssa. Taluttaessa Silja tulee hyvin hoitajansa vierellä, tosin se saattaa jonkin verran pysähdellä katselemaan ja ihmettelemään ympärillä näkyviä pelottavia asioita.

Siljan selkään ei päästetä kuin osaavia ratsastajia, sillä aloittelijoiden avuista se hermostuu herkästi ja lähtee pinkomaan karkuun. Kuten arvata saattaa, on tamma hyvin herkkä ratsastettava, eikä se siten siedä yhtään kovempia otteita. Ja mitä vähemmän painetta antaa, sen parempi. Silloin kun Silja hermostuu apuihin, alkaa se heittelemään päätään ja saattaa lähteä päättömänä säntäilemään minne sattuu, aiheuttaen vaaraa itselleen sekä ratsastajalle. Jos nyt kuitenkin oletetaan, että ratsastaja tietää mitä tekee, on Silja oikein näppärä ratsu. Oikealla ratsastajalla se on yhteistyökykyinen ja liikkuu mielellään eteen, kuunnellen selästä tulevia ohjeita maltilla. Tamma liikkuu omalla moottorillaan eteen, tosin se moottori saattaa usein ylikuumua, jolloin pidätteet tulevat tarpeeseen. Liikkuu hyvin pelkillä painoavuilla eteen, pohkeilla tietenkin liikettä tehostaen. Silja tuppaa säikkymään puskissa hiipiviä villipetoja, joten 100% varma se ei koskaan ole.

Kouluratsastuksessa Silja on Helppo A tasoinen, joten se taittaa hyvin sulku- ja avotaivutukset sekä esimerkiksi laukanvaihdot käynnin kautta. Tamma on todella tyylikkään näköinen kouluratsu liikkuessaan pitkillä jaloillaan hyvässä raamissa eteenpäin. Haastavuutta kouluratsastukseen tuo se, että tamman mielenkiinto samoja tehtäviä kohtaan hiipuu hiljalleen, eikä se tällöin pidä työskentelyä mielenkiintoisena. Tämän vuoksi Siljalla tulee tehdä monipuolisesti erilaisia liikkeitä jotta se jaksaa pysyä malttavaisena ja työnteko on sille mieluista. Kun Silja on ratsastettu pehmeäksi ja tahdikkaaseen liikkeeseen, liikkuu se tällöin melkeinpä ajatuksen voimalla eteenpäin, jolloin tehtävä kuin tehtävä sujuu vaivatta. Lisäksi on jälleen tärkeää antaa Siljalle oma tila, eikä sitä kannata mihinkään väkisin pakottaa.

Esteratsastus saattaa aluksi pistää Siljan päätä hieman pyörälle, sillä se ei aina tiedä miten toimia. Välillä tamma tuppaa pelkäämään esteitä, jolloin siitä on vähän hassua lähestyä niitä. Siksi ratsastajan tulee olla hevosta kohtaan rohkaiseva ja pyytää tätä aluksi rauhallisesti lähestymään esteitä. Kun Silja tajuaa, että vaaraa ei ole ja pääsee vauhtiin, on se aika huikea estehevonen. Tällöin Silja reipastuu ja hyppää oikein mieluusti metrinkin rataesteitä, eikä se kyllä vaivaudu aristelemaan korkeampiakaan esteitä. Tamma omaa oikein näppärän hyppytyylin, eikä sitä liiemmin tarvitse ohjailla oikean ponnistuspaikan löytämisessä. Tarkkaavaisena saa tosin olla lähestymisissä, sillä jos tullaan huonosta kulmasta niin Silja kieltää varmasti. Myös erikois- ja maastoesteillä tulee huomioida tamman mahdollinen epävarmuus.

Kilpailuissa Silja on aluksi hyvin arka ja säikky, joten sen kanssa saa olla melko tarkkana. Kotipihalla ensimmäiset ongelmat tulevat siinä kun Silja ei tiedä uskaltaako mennä traileriin vai ei. Herkuilla sen usein sinne saa houkutella, mutta kun sen kerran saa sinne menemään malttaa se matkustaa kiltisti pitkänkin matkan. Kilpapaikalle kannattaa saapua hyvissä ajoin, jotta tamma saa tutustua ja tottua rauhassa tilanteeseen. Tietysti lämmittelyynkin kannattaa varata hyvin aikaa ja tällöin pyytää Siljaa mahdollisimman huolellisesti kuuntelemaan ohjeita. Välillä kilpailuissa sujuu ihan hyvin ilman suurempia ongelmia, mutta välillä Silja taas saa sellaisia kohtauksia, että radalle ei kannata edes mennä. Vaikka hermoheikko hevonen ei varmaankaan ole paras mahdollinen kilparatsu, on meille tullut hyvin menestystä eri lajeista.

Sukulaiset

i Karvinen evm
sh-o, rt, 159cm
ii Karma evm
sh-o, vrt, 161cm
iii Armas evm
sh-o, vrt, 157cm
iie Kirveli evm
sh-t, rt, 163cm
ie Siippa evm
sh-t, trt, 151cm
iei Lennartti evm
sh-o, trt, 154cm
iee Soile evm
sh-t, rt, 149cm
e Sinjaana evm
sh-t, prt, 155cm
ei Hillari evm
sh-o, prt, 152cm
eii Töttöröö evm
sh-o, prt, 160cm
eie Muusa evm
sh-t, rt, 150cm
ee Silja evm
sh-t, vrt, 157cm
eei Väinö evm
sh-o, vrt, 164cm
eee Sirkka evm
sh-t, vrt, 153cm

i. Karvinen on nytemmin jo eläkepäiviään viettelevä komea suomenhevosori, kasvattajanaan Jouko Kinnunen. Nuorena hevosena Karvinen oli hyvin lupaava ratsuhevonen, joka taittoi kouluratsastuksessa vaativa b luokat, ylittäen myös rataesteitä 90cm korkeudella. Neljän vuoden iästä lähtien orilla kilpailtiin ahkerasti koulun ja esteiden parissa, saavuttaen lukuisia voittoja sekä muita sijoituksia molemmista lajeista. Viiden vuoden ajan Karvista nähtiin kaiken maailman kissaristiäisissä, kunnes 9 vuoden ikäisenä se loukkasi jalkansa niin pahasti, ettei se kestänyt enää normaalia ratsastuskäyttöä. Tällöin hyvin menestynyt ori meinattiin laittaa kuoppaan, mutta nykyinen omistaja pelasti sen ja teki siitä oivan seurahevosen. Seurahevosen viran ohella Karvista käytettiin myös jalostukseen, saaden kahdeksan jälkeläistä. Jokaiselle jälkeläiselle ori on periyttänyt hyvää kilpakykyään ja mukavanoloista luonnettaan. Hyväluontoinen Karvinen on väritykseltään rautias kera tähtipään ja säkäkorkeutta tältä löytyy noin 159cm. Vaikka jalka edelleen 22 vuotiasta oria vähän vaivaakin, on sillä edessään vielä monta hyvää vuotta.

ii. Karma oli upeasta ravisuvusta lähtöisin oleva suomenhevosori, jonka kasvatti Karvisen tavoin J. Kinnunen. Väritykseltään ori oli komean vaaleanrautias ja säkäkorkeutta se omasi vajaat 161cm. Hyvärakenteinen Karma voitti nuorempana näyttelyissä vaikka minkämoista pokaalia, ollen myös viiden vuoden iässä rotunsa parhaimmistoa. Samoihin aikoihin Karmaa nähtiin viikoittain raveissa kilpailemassa ihan hyvin tuloksin, välillä myös voittoja niittäen. Iän karttuessa kuitenkin huomattiin, ettei Karman vauhti yksinkertaisesti riitä kilparadoille ikästensä luokkiin. Täten ori myytiin eteenpäin, jolloin siitä koulutettiin ratsuhevonen ja se myös ruunattiin. Ennen ruunausta Karma astui yhden tamman, saaden ainoaksi jälkeläisekseen siis Karvisen. Ratsukoulutus ei kuitenkaan edennyt kovin pitkälle, sillä 11 vuoden iässä ori sai yllättäen sydänkohtauksen ja kuoli kotonaan laitumella. Luonteeltaan Karma oli hieman arvaamaton, välillä se käyttäytyi kuin enkeli ja taas toisaalta saattoi yhtäkkiä purra hoitajaansa.

ie. Siippa oli oikein ihastuttava ja hyväluontoinen suomenhevostamma, joka asui vieroituksesta kuolemaansa saakka saman perheen hoivissa. Tamma ostettiin siis nuorille tytöille ratsuhevoseksi, jotka kävivät tällä pienissä kisoissa koulun ja esteiden parissa. Kapasiteettia tammalla löytyi rataesteillä metriin saakka, puolestaan koulussa sillä kilpailtiin helppo b luokkia. Suurempaa menestystä Siippa ei missää vaiheessa niittänyt, muutamia sijoituksia se kyllä sai, mutta liike ei yksinkertaisesti riittänyt oikein mihinkään. Tyttöjen kasvaessa kilpaileminen ja ratsastus jäi, jolloin Siippa oli jonkin aikaa tekemättömänä, kunnes sillä keksittiin rueta tekemään varsoja. Siippa sai siten myöhemmällä iällä neljä jälkeläistä, joista kaikki olivat yllättäen oreja. Jälkeläisilleen tamma periytti hyvää luonnettaan ja mikä hauskinta, kaikilla neljällä jälkeläisellä on samassa kohtaa otsaa saman muotoinen tähti. Väritykseltään Siippa oli kaunis tummanrautias ja korkeutta tällä oli noin 151cm. Tamman menehtyminen oli perheelle suuri järkytys, sillä Siippa kuoli 21 vuoden iässä tukehduttuaan ruokaansa.

e. Sinjaana oli Siljan tavoin Siiri Kosken kasvattama suomenhevostamma, joka oli luonteeltaan melkoinen känkkäränkkä. Tutummin Sinja oli oman arvonsa tunteva hevonen, joka ei antanut mitään ilmaiseksi missään tilanteessa, aiheuttaen joskus harmaita hiuksia hoitajilleen. Nuorena tamma oli tuntihevosena ratsastuskoulussa, mutta kun huomattiin, että se ei millään tavoin hommasta nauti, myytiin se yksityiseksi. Tällöin Sinja pääsi myös kilparadoille näyttäytymään, ollen aivan tykki ja ylivoimainen esteratsastuksessa 100cm luokissa. Se voitti, tai vähintäänkin sijoittui, melkein jokaisessa starttaamassa kilpailussaan, jättäen kaikki epäilijät kylmäksi. Myös kouluradoilla Sinjaa nähtiin helpoissa luokissa, niissä kuitenkaan suurempaa menestymättä saavuttamatta. Kuusi vuotisen esteuransa jälkeen tamma siirtyi jalostushevosen rooliin, saaden kolme upeaa jälkeläistä. Jälkeläisilleen, kuten myös Siljalle, Sinja periytti punarautiasta väritystään. Säkäkorkeutta hyvärakenteinen tamma omasi 155cm. Vanhemmalla iällä Sinjan jalat alkoivat enemmän ja vähemmän oireilemaan, niitä koetettiin hoitaa kuntoon, mutta aina tuli takapakkia paranemisen kanssa. Sen vuoksi Sinja lopetettiin 19 vuoden ikäisenä.

ei. Hillari oli varmastikin yksi aikansa hienoimpia kouluhevosia mitä rodussaan tavattiin. Nuorena orista ei missään nimessä kaavailtu kouluhevosta, päin vastoin, sillä oli tiedossa joko työ- tai ravihevosen virka. Laukkaherkkyys ja ylipäänsä hieno liike sai kuitenkin omistajan miettimään uravalintaa uudelleen, ja täten se ratsukoulutettiin. Viiden vuoden ikäisenä Hillarilla startattiin ensimmäisen kerran vaativa b luokassa, ja paria vuotta myöhemmin sitä nähtiin myös vaativa a tasolla. Tämä upea, rutkasti menestystä niittänyt ori oli väritykseltään komean punarautias ja säkäkorkeutta tältä löytyi vajaat 152cm, joten mikään iso hevonen se ei ollut. Luonteeltaan Hillari oli hieman hankala, tietysti kun puoliksi ravisukuinen ori oli, mutta omaa omistajaansa kohtaan se oli hyvin kunnioittava ja maltillinen. Kilpauransa myötä ori sai kovasti ihailuja, erityisesti siitostammojen omistajat kiinnostuivat hevosesta todenteolla. Tämän vuoksi Hillari pääsikin astumaan toistakymmentä tammaa, jättäen jälkeläisilleen hienoa liikettään kouluratsastuksen pariin. Osa jälkeläisistä menestyi kilparadoilla hyvin, osa ei. Ori lopetettiin vanhuuden oireisiin sen ollessa peräti 26 vuoden ikäinen.

ee. Silja oli koko elämänsä rauhallinen ja kuuliainen ratsastuskoulun tuntihevonen. Luonteensa puolesta tamma sopi kouluun kuin kirsikka kakkuun, ja sen vuoksi se tekikin siellä töitä liki 15 vuoden ajan. Koulutustasoltaan Silja oli helppo a tasoinen ja rataesteitä se ylitti mieluusti metrin korkeudella. Ratsastuskoulun seurakilpailuissa Silja oli hyvin kysytty ja haluttu hevonen, se varmasti kantoi ratsastajansa maaliin kunnialla. Myös muutamissa ulkopuolisissa kilpailuissa Siljaa nähtiin ja vielä ihan hyvällä menestyksellä. Tuntihevosen roolin ohella Siljaa käytettiin jalostukseen kahden jälkeläisen verran, saaden kaksi upeaa tammavarsaa. Toinen varsa jäi emänsä rinnalle tekemään tuntihevosen töitä, mutta toinen ei ikävästi luonteensa puolesta siihen sopinut. Väritykseltään Silja oli vaaleanrautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta siltä löytyi vähän alle 160cm. Siljan loppu oli sikäli onnellinen, että viimeisen vuoden se sai viettää omistajansa tutun luona suurella laitumella nauttien hevosen elämästä. Tamma menehtyi äkillisesti suolikierteeseen 22 vuoden iässä.

Jälkeläiset

s. 19.08.2015, t. Mörkövaaran Sointu (i. Vadelmaniityn Röhnö) omistaja: Calla
s. 07.09.2015, o. Mörkövaaran Pinsentti (i. Pyriitti) omistaja: Mörkövaara
s. 21.10.2015, t. Mörkövaaran Sesilja (i. Pähkinävaras) omistaja: alhippa
s. 10.01.2016, o. Mörkövaaran Kermaviiksi (i. Marsalkka Maitoviiksi) omistaja: Jenny

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 44, ERJ 44, KERJ 41, VSR 5 kpl

16.08.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/75
19.08.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
20.08.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/47
21.08.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
23.08.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
24.08.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
25.08.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
27.08.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
28.08.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
30.08.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
30.08.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
02.09.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
05.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
05.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
06.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
07.09.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/50
07.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
07.09.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
08.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
09.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
09.09.15, KRJ (kutsu), Helppo C, 05/50
12.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
12.09.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
13.09.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
13.09.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
14.09.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
15.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
16.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
16.09.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
16.09.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
17.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
17.09.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
19.09.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
19.09.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
21.09.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
23.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
23.09.15, KRJ (kutsu), Helppo C, 04/29
24.09.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
30.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/60
30.09.15, KRJ CUP (kutsu), Helppo C, 01/203
04.10.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/60
07.10.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/60
31.12.15, KRJ CUP (kutsu), Helppo A, 09/377
31.03.16, KRJ CUP (kutsu), Helppo B, 14/369

11.08.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
13.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
15.08.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
17.08.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
20.08.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/78
20.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
21.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
22.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/51
23.08.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/78
23.08.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
23.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
24.08.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
25.08.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
27.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
27.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
28.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
30.08.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
30.08.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
31.08.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
02.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
03.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
04.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
05.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
06.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/39
06.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
07.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
09.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
10.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
10.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
10.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
11.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
11.09.15, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
11.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
12.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
12.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
13.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
13.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/39
14.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/39
14.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
17.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
17.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
18.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
24.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
28.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
15.08.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/41
22.08.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
23.08.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/17
24.08.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/41
01.09.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/21
07.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/57
10.09.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/21
11.09.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/20
12.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/40
12.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
12.09.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/20
13.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
14.09.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/20
15.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
19.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
21.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
30.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
01.10.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
02.10.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/40
04.10.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
06.10.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/22
09.10.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/28
11.10.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/22
10.10.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/18
12.10.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/18
15.10.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/28
16.10.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/18
18.10.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/18
27.10.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
03.11.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/27
04.11.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/40
06.11.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/27
08.11.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
12.11.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
15.11.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
17.11.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
18.11.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
23.11.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
24.11.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
07.12.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
10.12.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30

31.08.15, VSR CUP (kutsu), Tutustumislkk, 01/15
31.10.15, VSR CUP (kutsu), 100cm, 01/50
31.03.16, VSR CUP (kutsu), Tutustumislkk, 04/29
30.04.16, VSR CUP (kutsu), Helppo C, 04/67
31.10.16, VSR CUP (kutsu), 90cm, 02/107

Valmennukset ja päiväkirja

12.01.2016 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Tänään pääsimme Siljan kanssa osallistumaan Mörkövaarassa ulkopuolisen valmentajan estevalmennukseen. Alkutunnista tamma oli hyvinkin tahmea, se painoi ronskisti apujani vastaan, enkä meinannut saada sitä kuulolle oikein mitenkään. Valmentaja keskittyi apujeni antoon melko paljon, joten sain hyviä vinkkejä siihen, kuinka saada hevonen toimimaan - eikä aikaakaan kun tamma oli avuillani. Tästä pääsimme päivän tehtävään, joka tarkoitti esteradan suorittamista noin metrin korkeudella. Ensimmäiset hypyt olivat vähän niin ja näin, kyllä ne ylittyi, mutta tamma ei selkeästi vieläkään täysillä keskittynyt asiaan. Tunnin kuluessa toistojen kautta hypyt kuitenkin paranivat huomattavasti, lähestymiset olivat hyviä ja Silja ponnisti esteelle oikeassa kohdassa. Yksi este tosin oli suurempi haaste, sillä siihen oli niin tiukka käännös, että se hyppy jäi useasti puolitiehen. Sen esteen parissa saimmekin tovin treenailla, ennen kuin molemmat osapuolet päästiin kiinni siitä, kuinka tälle esteelle tulee tulla, jotta se ylittyy oikeaoppisesti. Tunnin työstämisen jälkeen Silja alkoi olemaan jo aika puhki, jonka myötä pääsimme siirtymään loppuverkan pariin. Valmentaja antoi meille paljon kehuja siitä, että vaikka alkuun näytimme melko epätoivoisilta hyppääjiltä, oli lopussa suoritukset olivat jo oikein hyviä. Kuulemma aivan mallikelpoisia!

21.10.2015
Miksi minä en ole aikaisemmin päivitellyt tänne Siljan vauvauutisia?! Syksy on ollut tamman kanssa melkoista vuoristorataa, mutta hienoja jälkeläisiä se on saanut maailmalle jo kolme kappaletta. Ensimmäinen jälkeläinen syntyi elokuun lopussa, suloinen rautias tammavarsa sai nimekseen Mörkövaaran Sointu ja nytemmin se asuu jo Callan hoivissa Kevolehdon tilalla. Toinen jälkeläinen oli punarautias oripoika, joka sai nimekseen Mörkövaaran Pinsentti. "Pinssi" jäi asumaan Mörkövaaraan ja on jo päässyt emänsä rinnalla kilpakentille saakka. Menestystä ori on jo kerännyt mukavasti, joten voisin todeta Siljan periyttäneen sille hyvää kilpakykyään. Puolestaan tänään syntyi Siljan kolmas jälkeläinen, joka oli tällä kertaa vuorostaan tammavarsa. Mörkövaaran Sesiljaksi nimetty kaunokainen on väritykseltään punarautias kera pään tähtipiirron. Alustavia kyselyjä varsasta on tullut, mutta vielä ei ole täyttä varmuutta, minne tuon neitokaisen matka tulevaisuudessa vie. Koska Mörkövaaran tammat saavat yleensä neljä jälkeläistä, on Siljalla vielä yhden varsomisen paikka. Nyt tamma saa kuitenkin pitää pientä mammalomaa, sillä seuraavaa jälkeläistä suunnittelemme vasta ensivuoden puolelle. Kovasti toivon, että näistä jo syntyneistä jälkeläisistä Silja saisi hyvää näyttöä tulevaisuuden laatuarvosteluja varten.

14.10.2015 Kouluvalmennus, valmentajana KarvaHaamu
Ratsukon alkulämmittelyt tekivät minuun hyvän vaikutuksen. Tamma kulki rennosti ja kuuliaisesti eteenpäin näyttäen reagoivan pienimpiinkin apuihin. Ratsukosta huomasi, että he ovat aikaisemminkin työskennelleet paljon yhdessä. Valmennus aloitettiin kokoamalla käyntiä. Muutama pään viskely tuli kun ratsastaja otti ohjasta vähän liian hanakasti, mutta hän korjasi virheensä hyvin itse. Kokoamisen kanssa ei ollut mitään ongelmaa, joten seuraavaksi siirryimme kokoamisiin ja lisäyksiin ravissa. Silja kantoi itseään hyvin ja omaa moottoriakin löytyi. Kootussa ravissa tahti rikkoutui muutamaan otteeseen alussa, mutta tämä saatiin korjattua nopeasti. Silja on selkeästi hyvin herkkä avuille, joka aiheutti muutaman tahattoman laukannoston ratsukon pyrkiessä lisättyyn raviin. Tähän väliin pyysin ratsukkoa ottamaan muutaman laukanoston ja hiukan vastalaukkaa. Vastalaukka tuli hiukan haeskellen, mutta muuten ei moittimista. Loppuun pyysin ratsukkoa kokeilemaan vielä lisättyä ravia, jos saataisiin yksi täydellisesti onnistunut pätkä. Ja sieltähän se tuli joten tähän positiiviseen kokemukseen oli hyvä lopettaa. Ratsukon yhteistyö pelaa loistavasti, kunhan muistaa Siljan olevan hyvin herkkä avuille.

13.09.2015
Tänään oli niin loistava päivä, että ei mitään järkeä! Aamulla luvassa oli Siljan kanssa tälle päivää niin koulu- ja estekisaa, kuin myös kenttäratsastuskilpailua. Eilisen kisapäivän jäljiltä tamma oli yllättävänkin virkeä heti aamusta, eikä se yhtään osoittanut väsymyksen merkkejä, päinvastoin. Näin ollen olin hyvillä mielin sen kanssa jokaisessa startissa, joita tänään kertyi lähes tulkoon kymmenisen kappaletta. ...Ja näistä starteista peräti _viisi_ päättyi sijoitukseen! Koulussa starttasimme heB/heA luokissa, ollen kolmas ja ensimmäinen. Esteitä puolestaan starttasimme metrissä, joissa olimme sijoilla 5. ja 3, ja kentässä helppo-luokassa sijalla 4. Aivan huippua! Silja on osoittautunut aivan loistavaksi kilpahevoseksi, joka on mieluinen yllätys alun vaikeuksien jälkeen. Tammalla kilpaillaan samaan tahtiin ainakin syksyn loppuun asti, jonka jälkeen katselemme tilannetta, mistä lajeista voidaan jättäytyä pois. Tavoitteena meillä on kaikista kolmesta lajista 40 sijoitusta laatuarvosteluja varten, joten niihin myös kovasti tähdätään.

02.08.2015
Ensimmäiset viikot ovat nyt Siljan kanssa yhteiseloa takana, enkä kyllä voi sanoa, että helppoa olisi ollut. Ääremmäisen säikkyä ja herkkää hevosta ei ole mitenkään mukava käsitellä, kun aina täytyy varoa omia liikkeitä ja todellakin miettiä ennen kuin tekee. Muutamat päivät vierähti, ennen kuin tamma antoi ottaa itsensä nätisti karsinasta tai laitumelta kiinni, sitä ennen se pyrki pakenemaan kauhuissaan paikalta. Taluttaminenkin sujuu nyt jo huomattavasti paremmin, ensimmäisinä päivinä se saattoi kirjaimellisesti lähteä vetämään ja juoksemaan karkuun. Pelkkien perusasioidenkin kanssa on siis ongelmia ollut, mutta onneksi nämä alkavat olemaan pitkälti takanapäin. Silja alkaa hiljalleen luottamaan Mörkövaaran hoitajiin, joka on äärimmäisen hieno juttu. Ratsutuksen kanssa olemme ottaneet vähän malttavaisemmin, selässä olen käynyt vasta viime päivien aikana, eikä toistaiseksi ole vielä mitään merkittäviä suorituksia saatu aikaiseksi. Todella kiva Siljasta varmasti ratsuna tulee, kunhan saan siihen täyden luoton ja voimme alkaa ns. huolettomasti työstää, ilman painetta kummallekaan osapuolelle. Kovastihan minä haluaisin jo kilpailuihin Siljan kanssa lähteä, mutta varmasti täytyy vielä vähän malttaa mieltä...

22.07.2015
Tämä päivä oli siitä erikoinen, että saimme talliin uuden hevosen. Uudet hevoset eivät sikäli ole Mörkövaarassa ihmeellinen asia, mutta tämä hevonen oli erityinen. Siljana-niminen tamma on reilun kolmen vuoden ikäinen kuvankaunis suomenhevostamma, luonteeltaan pohjimmiltaan rauhallinen ja sydämellinen, mutta toistaiseksi hyvin arka. Kirjaimellisesti pelastin Siljan huonoista oloista, se oli tähän astisen elämänsä elänyt hyvin pienissä ja likaisissa oloissa, tehden jo myös paljon ajo- ja ratsuhevosen hommia. Nuori Silja oli siis jo ratsukoulutettu perusasioille, mutta minun tehtävä oli hioa siitä vielä timantti, ajan kanssa. Näin tässä hevosessa jotain ainutlaatuista lukiessani siitä ja päästessäni sen näkemään, jonka vuoksi halusin sen heti paikalla ottaa mukaani. Jotenka, uutta projektia pukkaa! Helppoa meidän matka ei varmasti tule olemaan, sillä hevosella on suurta luottamuspulaa ihmisiin, mutta josko se helpottuisi. Kovasti olisi haaveissa koulia Siljasta muiden hevosten mukainen tamma, jota nähtäisiin tulevaisuudessa aktiivisesti kilparadoilla ja myöhemmällä iällä ehkä peräti jalostuskäytössä. Siljan kanssa en kuitenkaan halua edetä vauhdikkaasti, vaan menemme täysin hevosen ehdoilla. Saa pitää peukkuja...