Muistoissa: Riihi-Leija - virtuaalihevonen
k. 26.01.2017

NimiRiihi-Leija LempinimiRilla
Rek.nroVH14-018-1454 Synt.päivä ja ikä12.05.2014, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri161 cm, m
KoulutustasoVaativa B, 90cm, Tutustumislkk PainotusYleispainotus
KasvattajaAntti Juutinen evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© Vibaja

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.09.2015
8,5 + 41 + 20 + 20 + 15 = 104,5p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.08.2015
7,5 + 42 + 20 + 20 + 15 = 104,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.09.2016
5,5 + 41 + 19,5 + 12 + 15 = 93p, KERJ-II

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.01.2017
14 + 25 + 25 + 25 + 12 = 101p, SLA-I

Luonne

Rilla on monen Mörkövaaran tallitytön suosikkihevonen - ai miksikö? Siksi, että tämä tamma on äärimmäisen kiltti ja helppohoitoinen. Rilla on ikään kuin sellainen "tammamamma", se kunnioittaa ihmisiä ja on nöyrä niiden edessä, ja sen lisäksi se on aivan loistava emä varsoilleen. Tätä hevosta voi siis huoletta pitää vaikka tallin pihassa irti, sillä se seuraa hoitajaansa nätisti ja tottelee lähestulkoon aina. Kamalinta mitä Rilla voi tehdä, on luimistelu, hui! Ratsuna tamma osaa pistää vähän hanttiin, mutta maastakäsiteltynä se on aivan unelma joka tilanteessa. Välillä äärimmäinen kiltteys voi olla hieman tylsääkin, mutta itse pidän tätä luonnetta juuri tyypillisenä suomenhevoselle.

Rillaa voi hoitaa missä vain, miten vain - vaikka käytävällä irti jos niikseen näkee. Se pysyy siis hyvin aloillaan hoitotoimenpiteiden ajan, eikä siinä tilanteessa muutenkaan tuo esille minkäänmoista vastaanlaittoa. Täten harjaukset ja kavioiden puhdistukset sujuvat käden kääteessä, eikä niiden parissa liiemmin ongelmia tule. Satuloidessa Rilla saattaa kääntää sitä korvaansa nurinpäin, mutta ei se esimerkiksi pullistele. Suitsiessa tamma puolestaan ottaa nätisti kuolaimet vastaan, tai pikemminkin ahmaisee ne suuhunsa, hoitajan tuodessa ne turvan eteen. Taluttaessa Rilla on myös rauhallinen ja malttavainen, vaikka hihnan päässä hyörisikin malttamaton aloittelija.

Ratsastaessa Rilla kulkee nätisti omalla moottorillaan eteen, vaikkakin se on ennemmin vähän laiska kuin liian vauhdikas. Ratsuna tamma on asteen verran herkkä ja sellainen persoona, että se ei varsinaisesti anna mitään ilmaiseksi, vaikka kohtuullisen hyvin aloittelevilla ratsastajilla liikkuukin. Sen työstäminen ei kuitenkaan loppupeleissä vaadi ratsastajaltaan kovinkaan paljoa, kunhan sille osataan antaa tarkat ja huolelliset avut, ja pitää topakka tuki ulko-ohjasta, niin niillä sen pitäisi jo hyvin eteenpäin mennä. Rilla pyrkii reippaalla eteenratsastuksella lisäksi hyvään muotoon, mutta siihen vaaditaan taas ratsastajan painon hallintaa sekä paljon siirtymisiä. Tamma on myös hyvin varmajalkainen ratsu, se ei varmasti säiky puskista lenteleviä lintuja saati ohitse ajavia kovaäänisiä traktoreita tai rekkoja.

Kouluratsastuksessa Rilla on varmastikin omimmillaan ja uskoisin, että tamma itse myös nauttii haastavien liikkeiden hiomisesta. Alkuun Rillalla voi joutua tekemään jos jonkinmoista kiemuraa, jotta sen saa kuuntelemaan ja ratsastettua hyvin pohkeen ja ohjan väliin. Kun tamma on hyvin kuulolla, uppoutuu se täysin tehtävien tekemiseen ja tällöin tuntuukin, että hevonen liikkuu eteen ratsastajan ajatuksen voimalla. Siitä Rilla on asteen verran inhottava, että se alkaa tylsistyessään nykimään päätään ja tällöin ratsastaja usein menettää sen hyvän tuntuman hevoseen. Mutta kuten tamman koulutustasosta, vaativa b:stä, voi jo päätellä, on kyseessä taitava kouluhevonen. Rillan bravuureihin kuuluukin kootut askellajit sekä laukanvaihdot, olettaen tietysti, että selässä on osaava ihminen.

Esteillä Rilla on mukava ratsastettava, mutta sen tekninen osaaminen ei juurikaan päätä huimaa. Tamma ylittää ratana 90cm esteet ja sitä suuremmille tulee kirjaimellisesti stoppi - jos esteitä yhtään korotetaan, jänistää Rilla ja kieltäytyy. Vähän tuppautuu siis arkailemaan isompia esteitä, mutta esimerkiksi erikoisesteet eivät tuota päänvaivaa, mikäli ne vain pysyvät matalalla. Muutoin omaa esteillä ihan kivasti vauhtia, tammaa harvoin tarvitsee alkaa turhia hoputtelemaan, niin kuin ei sitä liiemmin tarvitse pidätelläkään. Tästä syystä Rilla on erinomainen vaihtoehto nuoremmille esteratsastajille, sillä se pitää vauhdin tasaisena ja hyppää kiltisti ratsastajan ohjeiden mukaan. Haastavilla rataosuuksilla tamma tosin saattaa kaivata enemmän ratsastajaltaan apuja, etenkin estettä lähestyttäessä.

Kilpailuissa tamma on ihana omaitsensä: yleensä se katselee kiinnostuneena, mutta tietenkin rauhallisesti, ympärillä pyörivää hälinää. Matkat kilpapaikoille sujuvat Rillan kanssa mutkitta, sillä se on äärimmäisen helppo lastattava, jonka lisäksi se matkustaa hyvin pitkätkin matkat. Kilpapaikalle saavuttaessa ei Rillan kanssa tarvitse tehdä minkäänmoisia erityistoimenpiteitä, se nimittäin yleensä tottuu hyvin pian uuteen ympäristöön ja ikään kuin tietää, että mistä on kysymys. Lämmittelyssä Rilla on kuitenkin syytä saada hyvin kuulolle ja sitä täytyy työstää kovasti mm. siirtymisillä ja temponvaihteluilla, tietenkin estekisoissa myös saada se ylittämään esteet hyvällä temmolla. Onneksemme voi todeta, että tamma on tasaisen varma suorittaja, joten sen kanssa voi huoletta mennä mukaan kilpailuun kuin kilpailuun, eikä sen kanssa tarvitse stressata. Joskus tulosta tulee, joskus ei, mutta kyllä sen menestyksen kilpakalenterista huomaa.

Sukulaiset

i Riihelän Jare evm
sh-o, m, 164cm
ii Riihelän Mustasukka evm
sh-o, m, 165cm
iii Mustavalo evm
sh-o, m, 163cm
iie Vehnikko evm
sh-t, trt, 158cm
ie Jaaneri evm
sh-t, rt, 153cm
iei Iivari evm
sh-o, rt, 160cm
iee Jannaliina evm
sh-t, prt, 151cm
e Leijuva evm
sh-t, trt, 157cm
ei I.N. Lenni evm
sh-o, trt, 161cm
eii I.N. Leevi evm
sh-o, trt, 160cm
eie Mahdoton Aava evm
sh-t, rt, 156cm
ee Liinava evm
sh-t, vprt, 149cm
eei Lukasviive evm
sh-o, vrt, 158cm
eee Silvasti evm
sph-t, prt, 146cm

i. Riihelän Jare - Vou, mikä komistus. Tästä ei enää suomenhevosori parane! Musta, erittäin hyvärakenteinen Jare, jolla säkäkorkeutta oli 164cm, menestyi näyttelykehissä useiden kymmenten voittojen siivittämänä. Orin ulkomuotoa korosti vielä sen hyvin orimainen luonne, se oli aina ikään kuin rinta rottingilla, huuteli tammoille minkä vain kerkesi, eikä juuri malttanut ihmistä kunnioittaa. Haastavasta luonteesta välittämättä Jare oli äärimmäisen hyvä ratsuhevonen, lähinnä esteiden parissa se oli parhaimmillaan. Orilla riitti kapasiteettia rataesteillä 110cm luokkiin, vastaavasti kun kouluratsastustasoltaan se oli helppo b. Sijoituksia Jare kahmi enimmäkseen siis esteiden parista, mutta muutamia sijoituksia löytyy myös kenttäratsastuksesta sekä valjakkoajoista. Kuten arvata saattaa, oli Jare myös hyvin kysytty jalostusori parhaimpina vuosinaan, jolloin se sai useita kymmeniä jälkeläisiä. Onneksi Jare ei ole Rillalle periyttänyt mitään muuta kuin värinsä - tiedä sitten minkä luontoisia muut jälkeläiset ovat. Ori lopetettiin vanhuuden oireisiin sen ollessa liki 30 vuoden ikäinen.

ii. Riihelän Mustasukka oli aikoinaan melkoinen monitoimihevonen - sillä kisattiin varmasti jokaista lajia mitä vain Suomessa hevosten parista löytyi. Startteja löytyy niin koulusta, esteiltä, kentästä, raveista, valjakosta, matkaratsastuksesta kuin myös westernistä, joka ei ollut siihen aikaan erityisen suosittu laji. Jokaisessa lajissa Mustasukka pärjäsi joten kuten, mutta yhdessäkään lajissa se ei niin sanotusti ollut ylitse muiden, vaan sellaista keskivertotasoa. Mustasukka itse oli ravisuvusta peräisin oleva ori, joka siksi omasi myös ravihevoselle tyypillisen rakenteen, ratsua kun siitä ei pitänyt edes kaiken järjen mukaan tulla. Väritykseltään se oli musta, niin kuin nimestäkin voi päätellä, ja säkäkorkeutta omasi noin 165cm. Jalostuskäyttöön Mustasukka päätyi itseasiassa sattumien kautta, sen omistaja kun ei missään vaiheessa sitä ollut ajatellut jalostaa. Viisi jälkeläistä ori kuitenkin jätti jälkeensä ja kumma kyllä, kaikki niistä ovat mustia. Hyväluontoinen, suoraansanoen kiltti ja yhteistyökykyinen ori lopetettiin 20 vuoden iässä pahan ähkyn seurauksena.

ie. Jaaneri eli koko elämänsä saman perheen hoivissa, jonne se muutti neljän vuoden ikäisenä perheen lapsille harrastehevoseksi. Koska hevonen oli eritoten lasten käyttöön, tuli sen tietysti olla rauhallinen ja kaikkien käsiteltävissä - niin kuin Jaaneri olikin. Tästä hevosesta pystyi käyttämään nimeä perinteinen suomenhevonen, sillä se oli nöyrä luonteeltaan ja punertavan rautias väriltään. Hyvin korkea tamma ei kuitenkaan ollut, säkä hipoi juuri ja juuri 153cm. Tiedettävästi Jaaneri ei koskaan varsinaiseisa kilpailuissa käynyt, mitä nyt joissain harjoituskilpailuissa nuorten tyttöjen ratsastamana. Täten tamman koulutustasoa tai osaamista koulun ja esteiden parissa ei tiedetä, mutta varmastikaan Jaaneri ei ollut hyvin korkealle koulutettu, ennemminkin maastopomona käytetty. Perhe teetätti Jaanerilla kaksi varsaa, joista molemmat olivat orivarsoja ja menivät heti vieroituksen jälkeen myyntiin. Jaaneri menehtyi ilmeisesti sydänkohtaukseen tai muuhun elimistön pettämiseen reilun parinkymmenen vuoden ikäisenä.

e. Leijuva on Riihi-Leijan tavoin Antti Juutisen kasvattama suomenhevostamma, joka oli nuorena aktiivisessa kilpakäyttössä ja loukkaannuttuaan siirtyi siitostammaksi. Leijuvalla kisattiin aikoinaan koulu- ja esteratsastuksessa, pääsääntöisesti tammaa nähtiin kuitenkin enemmän koulukentillä. Molemmista lajeista tammalla onkin kasassa useita kymmeniä sijoituksia, koulussa vaativa b tasolla ja rataesteillä 80cm korkeudelta. Kahdeksan vuotiaana Leijuva kuitenkin loukkaantui estetunnilla kaatuessaan, ja tämän jälkeen etujalat eivät enää kestäneet rasitusta. Sitemmin tamma siirtyi jalostuskäyttöön, saaden kymmenen vuoden aikana seitsemän jälkeläistä, joille se periytti hyvää luonnettaan ja kouluratsun näyttävää liikettä. Väritykseltään hyvärakenteinen Leijuva oli tummanrautias, ilman merkkejä, ja säkäkorkeutta se omasi noin 157cm. Luonteeltaan Leijuva oli hoidettaessa hyvin rauhallinen, kuin lauhkea lammas, mutta ratsastaessa se vaati itsepäisyyttään ratsastajalta paljon, mitään ilmaiseksi antamatta. Tamma lopettiin kasvattajansa hoivissa 23 vuoden ikäisenä parantumattoman puhkurin vuoksi.

ei. I.N. Lenni ei missään tapauksessa ollut mikään komein ja ulkomuodoltaan täydellisin ori, se omasi nimittäin rakenteensa nähden hirmuisen ison pään ja lisäksi se oli hyvin takakorkea. Väritykseltään ori oli tummanrautias ja säkäkorkeutta sillä oli noin 161cm. Vaikka rakenteellisesti Lenni ei ketään hurmannut, oli se siitä huolimatta etevä kenttäratsu. Kouluratsastuksessa Lenni suoriutui puhtaasti helppo a radasta ja esteitä se ylitti 110cm asti, näin ollen se kisasi CIC1 tasolla liki kymmenen vuoden ajan. Kyseisenä aikajaksona Lenni ennätti startata useita satoja kertoja, keräten tietysti myös useita kymmeniä sijoituksia ja voittoja lajin parista. Luonteeltaan tämä kisaratsu ei ollut helppo, etenkään ihmisten käsiteltäessä, se oli hyvin itsepäinen ja oman arvonsa tunteva hevonen. Ratsastaessa se antoi kuitenkin huomattavasti enemmän ja näin ollen oli yhteistyökykyinen. Jalostuskäytössä Lenni ei rakenteensa vuoksi ollut mitenkään suosittu, sitä harva uskalsi edes lähestyä. Kaksi tammaa Lenni kuitenkin astui ja molemmista jälkeläisistä tuli isänsä tavoin ihan kyvykkäitä kilparatsuja. Lenni menehtyi ikävästi ruunauksen jälkeisiin komplikaatioihin ollessaan vasta 17 vuotias.

ee. Liinava oli luonteeltaan astetta säpäkämpi suomenhevostamma, ei se ilkeä koskaan ihmiselle ollut, mutta osakseen säikkyvä ja hyvin tuulella käyvä. Jos aamulla kaikki sujui tamman kanssa hyvin, oli illalla luvassa melkoista taistoa esimerkiksi tarhasta sisälle tulemisen tai kengityksen kanssa. Sama juttu oli ratsastaessa, välillä se antoi ratsastajalleen paljon ja oli kuin unelma, mutta toisaalta taas heittäytyi hankalaksi eikä tehnyt mitään oikein. Ulkonäkönsä puolesta Liinava oli kuitenkin oikein passeli, väritykseltään se oli vaaleanpunarautias kera tähtipään ja säkäkorkeutta se omasi vajaat 149cm. Kokonsa Liinava peri emältään Silvastilta, joka oli pienhevonen. Liinava oli lähinnä koulupainotteinen hevonen, sillä kisattiin jonkin verran helpoissa luokissa, mutta myös pienet esteet sopivat sille hyvin. Sijoituksia molemmista lajeista kertyi muutamia. Kilpauransa ohella Liinava toimi omistajansa puskaratsuna ja oli jalostuskäytössä kolmen jälkeläisen verran. Liinava sai kaksi orivarsaa ja yhden tammavarsan, joista tamma Leijuva oli ainoa josta myöhemmin tuli peräti jotain. Liinava lopetettiin vanhemmalla iällä sairastuttuaan pääntautiin ja kuumeiltuaan pitkän aikaa.

Jälkeläiset

s. 08.10.2014, t. Mörkövaaran Klarissa (i. Alikroisantti) omistaja: Natalia
s. 09.12.2014, t. Mörkövaaran Heipähei (i. Himalaja) omistaja: Sorel
s. 22.06.2015, o. Mörkövaaran Rähinä (i. Vadelmaniityn Röhnö) omistaja: Mörkövaara
s. 10.09.2015, t. Mörkövaaran Ruskarulla (i. Pähkinävaras) omistaja: Loci
s. 05.02.2016, o. Mörkövaaran Taavetti (i. Tinjami) omistaja: Joe

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 46, ERJ 46, KERJ 41, VSR 5 kpl

03.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/100
05.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/100
07.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
07.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
11.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
14.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
17.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
19.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
19.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
23.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
24.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
24.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
25.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
27.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
01.10.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
03.10.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
04.10.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
08.10.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
11.10.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
14.10.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
16.10.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
21.10.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
22.10.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
01.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
02.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
04.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
05.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
06.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
10.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
11.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
12.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
12.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
13.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
13.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
13.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
14.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
14.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
15.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
15.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
16.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
18.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
18.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
19.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
20.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
20.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
28.02.15, KRJ CUP (kutsu), Helppo C, 05/203

04.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 05/40
09.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 06/40
11.09.14, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
11.09.14, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
11.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
12.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 03/40
13.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 05/40
13.09.14, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
14.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
15.09.14, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
16.09.14, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
17.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 02/40
17.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/50
18.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 01/30
20.09.14, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
14.10.14, ERJ (kutsu), 80cm, 03/40
15.10.14, ERJ (kutsu), 80cm, 01/30
17.10.14, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
18.10.14, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
18.10.14, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
06.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
07.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
10.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
11.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
12.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
13.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
20.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
22.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
25.11.14, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
27.11.14, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
27.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
27.11.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
28.11.14, ERJ (kutsu), 80cm, 03/30
29.11.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
30.11.14, ERJ (kutsu), 80cm, 05/30
01.12.14, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
01.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 03/50
01.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 03/50
02.12.14, ERJ (kutsu), 80cm, 05/30
03.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 07/50
04.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 07/50
07.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 02/50
08.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 01/50
09.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 06/50
28.02.15, ERJ CUP (kutsu), 90cm, 13/230
30.06.15, ERJ CUP (kutsu), 80cm, 13/178

10.09.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/23
12.09.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/23
30.09.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/25
14.10.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/34
17.10.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/34
02.11.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/36
30.11.14, KERJ CUP (kutsu), Tutustumislkk, 06/49
17.12.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/15
23.12.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/23
23.12.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/37
25.12.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/23
26.12.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/37
28.12.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/37
29.12.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/37
01.01.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/22
05.01.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/28
06.01.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/14
07.01.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
14.01.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/21
15.01.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/21
02.02.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
03.02.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
19.02.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 06/50
08.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/49
09.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 06/49
09.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/18
10.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/18
10.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/27
11.03.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 05/27
12.03.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 05/27
20.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
23.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
08.04.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/26
15.04.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/53
20.04.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/53
26.04.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/28
22.05.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/28
22.05.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/27
27.05.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/28
31.05.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/28
01.06.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/24

31.12.14, VSR CUP (kutsu), 80cm, 07/61
28.02.15, VSR CUP (kutsu), 60cm, 01/30
28.02.15, VSR CUP (kutsu), 80cm, 07/56
30.04.15, VSR CUP (kutsu), Harrasteluokka, 03/18
31.10.15, VSR CUP (kutsu), 80cm, 05/36

Valmennukset ja päiväkirja

15.08.2015 Kouluvalmennus, valmentajana VRL-10352
Minut kutsuttiin Mörkövaaraan valmentamaan muutamaa hevosta, joten käänsin auton keulan kohti tallia, ja kun saavuin paikalle, oli ensimmäinen ratsukko jo verryttelemässä kentällä. Alkuun kävin hakemassa kahvikupposen, ja kun saavuin paikalle, oli aika aloittaa valmennus vähän niin kuin virallisesti. Tehtiin alkuun paljon erilaisia kaarevia uria, sekä pyrittiin saamaan takaosaa enemmän alle. Rilla oli alkuun hieman tahmea, sekä painava edestä, mutta kunnollisella alkutyöskentelyllä saatiin tamma oikein kevyeksi, ja se liikkui myöskin hyvin eteen. Tehtiin aluksi paljon ravi-käynti-ravi siirtymisiä, jotta saataisiin takapäätä vieläkin aktiivisemmaksi. Ravityöskentelyä tehtiin jonkin aikaa, ja kun tamma rupesi olemaan oikeastaan todella hyvä, otettiin hetki käyntiä, ennen kuin siirryttiin laukkatehtäviin. Otettiin ihan helppoja tehtäviä, eli tehtiin alkuun keskiympyröitä ja pääty-ympyröitä, joiden jälkeen alettiin hieman kokoamaan. Alkuun tamma siirtyi muutamaan otteeseen raville, mutta kyllä loppuun saatiin pari oikein kivaa koottua laukkapätkää. Olin varsin tyytyväinen, ja saitte aloittaa loppuverryttelyt.

27.12.2014
Loppuvuosi on sujunut meillä Rillan kanssa hyvin, olemme pyörineet viimeiset kuukaudet melko aktiivisesti kilpailuissa, mutta silti olemme kerenneet käydä välillä kotonakin huilaamassa. Suurin urakka on tamman kanssa kuitenkin jo takana - olemme nimittäin saaneet sijoitukset läjään niin koulun kuin myös esteiden parissa. KRJ ja ERJ sijoja plakkarissa nyt molemmista lajeista 45 kappaletta, jotka riittävät laatuarvosteluissa täysiin kilpapisteisiin. Kenttäpuolella olemme sen sijaan vielä "puolitiessä", sen lajin parista 12 sijaa kasassa.
Täytyy sanoa, että olemme molemmat kaikkensa antaneita, enkä voi missään vaiheessa lopettaa tämän tamman hehkuttamista siitä, kuinka mahtava se on ollut. Jokainen kivi on kilpailuissa ympäri käännetty, on tullut pettymyksiä, on ollut voitonhuumaa, mutta - täydellistä! Suorastaan haikea fiilis, että enää en Rillan kanssa kilpaile kuin kuukausittaisissa cupeissa, mutta onpa tämä tamma toisaalta urakkansa jo tehnyt.
Rilla siirtynee nyt "täysipäiväisen" jalostushevosen rooliin, tietenkin välillä kenttäkisoissa pyörähtäen. Tämän kuun alkupuolella Rilla varsoi toisen jälkeläisensä, joka oli tälläkin kertaa tammavarsa. Nyt varsan isänä toimi Mörkövaaralainen ori Himalaja, ja tämä yhdistelmä jätti jälkeensä kauniin rautiaan varsan. Varsa nimettiin Mörkövaaran Heipäheiksi ja heti vieroituksen jälkeen se tulee muuttamaan Rohkelikkoon kuristajan hoiviin. Toivotaan heille menestystä tulevaisuuteen!

08.10.2014
Vihdoin ja viimein pääsen jakamaan vauvauutisia! Reilu kuukausi sitten Rilla astutettiin tarkasti valitulla orilla - joka tässä tapauksessa valikoitui oriin nimeltä Alikroisantti. Kyseessä oli upea punarautias oripoika, joka on kilpaillut esteiden, koulun ja kenttäratsastuksen parissa, aivan niin kuin Rillakin. Tästä yhdistelmästä syntyi tänä aamuna kerrassaan mahtava ja reipas tammavarsa! Synnytys sujui kaikinpuolin hyvin ja ainakin tähän mennessä Rilla on hoitanut pienokaistaan mallikkaasti. Varsakin on terve ja oikein terhakka, varsinkin emän nisälle on kova kiire jatkuvasti. Varsalle valikoitui nimeksi Mörkövaaran Klarissa ja ainakin toistaiseksi se jää Mörkövaaraan kasvamaan emänsä rinnalle. Todennäköisesti Klarissa pääsee kanssani kilparadoille ja vasta myöhemmällä iällä se myydään jos tulee tilanpuute talliin.
Näin on ensimmäinen Rillan jälkeläinen saatu maailmaan kasvamaan - toivottavasti siitä kehittyy yhtä hieno kilparatsu kuin mitä vanhempansa ovat. Mikäli kaikki sujuu hyvin, on tamma tarkoitus astuttaa vielä toisaalleen tämän vuoden puolella.

24.09.2014
Arvatkaapa vain, kuinka meillä on lähtenyt Rillan kanssa kilpakentillä sujumaan?! Rilla on ollut aivan M-A-H-T-A-V-A! Kouluratsastuksen parista olemme keränneet sijoja kasaan 12 kappaletta, joista kaikki on tulleet vaativa b luokasta. 17.9. otettiin jo ensimmäinen voittokin, jes! Esteitä olemme kisanneet ehkä hippusen enemmän, joten sijojakin siltä saralta on kolme enemmän mitä koulusta, sisältäen kaksi voittoa. Kirsikkana kakun päälle olemme saaneet lisäksi kenttäratsastuksen parista kaksi sijaa kasaan.
Kyllä on nyt ylpeää omistajaa! Tätä vauhtia kun jatkamme, on halutut sijoitukset kasassa jo alta aikayksikön. Ei meillä tietenkään jokainen kilpailu ole aivan putkeen mennyt, niin sanotusti niitä oikeita tappioitakin on matkan varrelle kertynyt. En kuitenkaan enempää voisi olla tyytyväinen tähän nuorikkoon, joka on selviytynyt päälisin puolin jokaisesta radasta kohtuullisella tuloksella. Tästä on hyvä jatkaa - ja meillehän on vain taivas rajana...

26.08.2014
Vajaa kaksi viikkoa on Rillan kanssa työskennelty ja tehty parempaa tuttavuutta, enkä oikeastaan tyytyväisempi tähän ostokseen voisi olla. Rilla on paljastunut äärettömän hyväluontoiseksi hevoseksi, sen kanssa ei ole tarvinnut taistella yhtään mistään ja täten se on ollut myös hyvin nopea oppimaan. Tamma on sopeutunut hyvin myös tammalaumaan, jossa se on ihme ja kyllä ottanut paikkansa melko korkealta, vaikka ihmisten kanssa "nössö" onkin.
Ratsukoulutuksessa edettiin huiman nopeasti, Rilla pääsi ensimmäisen viikon aikana jo helppo a tasolle ja tämä viikko onkin treenattu jo vaativia liikkeitä. Vaativa B alkaa olemaan kohta hanskassa ja siihen tuntuu tamman kapasiteetti loppuvankin - mutta aivan superhyvin tämäkin. Kouluratsastus on osoittautunut tamman vahvemmaksi lajiksi, esteitä se ei nimittäin aivan mieluusti ylitä vaikka siinä hyvä onkin. Rataesteitä Rilla ylittää 90cm asti, irtona sillä on sellaista reilua metriä hypytetty. Kokonaisuudessaan aivan loistava ratsu luonteensa ja liikkeidensä puolesta!
Ensi viikolla meitä odottaakin jo ensimmäiset kilpailut - olihan Rilla aaaivan pakko ilmoittaa heti mukaan jos jonkinmoisiin karkeloihin. Pääsääntöisesti alamme kisaamaan KRJ ja ERJ kisoja, mutta silloin tällöin otamme osaa myös mahdollisesti KERJ kenttäkisoihin. Toivottavasti menestystä tulee ja päästään vielä joku kaunis päivä haaveilemaan laatuarvosteluistakin.
Meidän tahtihan on melko reipas, mutta silti olen ajatellut asioita taas vähän eteenpäin. Kilpauran ohelle Rilla saa luvan pyöräyttää heti yhden jälkeläisen, sulhanenkin hälle on jo valittuna. Kovasti odotetaan tamman seuraavaa kiimaa ja toivotaan, että tärppää - pienet Rillat olisi nimittäin enemmän kuin tervetulleita!

12.08.2014
Tänään tuli jälleen kerran tehtyä niin sanotusti heräteostoksia - nimittäin iltapäivällä Mörkövaaraan asteli uusi suomenhevostamma. Oli nimittäin aika hauska juttu, että aamulla netti-ilmoituksia selatessani silmiini osui myynti-ilmoitus mustasta suomenhevostammasta. Tuumailin tamman tietoja jonkin aikaa, kunnes otin jo puhelimen käteen ja soitin myyjälle, joka sai minut vakuuttuneeksi tammasta.
Kaksi tuntia puhelua myöhemmin olin jo 80km päässä Mörkövaarasta katsomassa tätä hevosta, joka oli nimeltään Riihi-Leija. Hyväluonteisella "Rillalla" oli hiljattain aloitettu ratsukoulutus ja kyseessä oli hevonen, joka suuntautui lajiin kuin lajiin. Nämä yleispainotteiset lyhytsukuiset hevoset on pitkään ollut minulle se heikkous, eikä siksi tätäkään voinut jättää kokeilematta. Pyörittelin Rillaa jonkin aikaa kentällä ja ikään kuin hioin ystävyyttä - ja kyllähän se onnistui. Tamma tuntui olevan niin symppis ja mukava ratsu, vaikkei sillä hyvin montaa viikkoa oltu vielä ratsastettukaan. Niinpä oli aaaivan pakko pistää nimet paperiin ja ryöstää tämä ihanainen Mörkövaaraan.
Näin ollen illalla oli Rilla jo meidän tallissa opettelemassa Mörkövaaran tavoille. Kyllähän tamma vähän epävarma ja jännittynyt saapuessaan oli, mutta hyvin nopeasti se rentoutui kun pääsi hajuetäisyydelle muiden hevosten kanssa. Myös uudessa tarhassa käytiin hetken aikaa tutustumassa ja heinää syömässä, mutta koska kello oli jo niin paljon, kutsui Rillaa oma karsina.
Aivan mahtavaa, meillä on uusi potentiaalinen tulevaisuuden lupaus tallissa! Nyt meillä alkaa kovat ratsutreenit koulun ja esteiden parissa, jotta näemme, että onko tästä hevosesta kilpakentille asti. Jokatapauksessa tamma soveltuu sukunsa puolesta äärettömän hyvin jalostuskäyttöön, joten ainakin varsoja näillä näkymin sillä tullaan teetättämään.