Muistoissa: Mörkövaaran Pinsentti - virtuaalihevonen
k. 26.08.2017

NimiMörkövaaran Pinsentti LempinimiPinssi
Rek.nroVH15-018-1821 Synt.päivä ja ikä07.09.2015, 24v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri154 cm, prt
KoulutustasoVaativa B, 90cm, Tutustumislk PainotusYleispainotus
KasvattajaMörkövaara Omistajatvisha (VRL-01671)


© SN

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 30.11.2016
34 + 31 + 17 + 9 + 4 = 93p, YLA2

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.05.2016
8,5 + 40 + 22 + 20 + 14 = 104,5p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.05.2016
8,5 + 43 + 22 + 20 + 15 = 108,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.09.2016
5,5 + 41 + 22 + 20 + 15 = 103,5p, KERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.08.2017
10 + 23 + 25 + 25 + 20 = 103p, SLA-I

Luonne

Yleisesti Pinssi on oikein kiva ja persoonallinen oripoika, jonka kanssa on mukava puuhastella jos sen hassuun ajatuksenkulkuun vain pääsee perille. Ori on luonteltaan vähän pöhkö ja hitaalla käyvää sorttia, jonka vuoksi se ei aina ymmärrä maailman menoa ja pysy kartalla asioista. Pinssi on siis melkoinen haaveilija, jolla ei ole koskaan kiire minnekään ja joka mieluusti viettää 10 tunnin tarhailuajan turpa heinäpaalissa kiinni. Toisia hoitajia Pinssin luonne ärsyttää, sillä asiat ei tapahdu nopeasti ja yksinkertaisesti, joten pitkää pinnaa ja huumorintajua sen kanssa työskentely vaatii.

Hoidettaessa ori on kova hönöttämään ja yleensä se vain ihmetteleekin kummissaan silmät pyöreinä hoitajansa toimia. Pinssin rauhallisen luonteen ja helpon hoidettavuuden vuoksi sitä ei tarvitse hoitotoimenpiteiden ajaksi sitoa kiinni, sillä se jos kuka varmasti pysyy myös aloillaan. Yleensä ori alkaa nauttimaan saamastaan huomiosta, joten harjatessa se voi peräti nukahtaa paikoilleen. Kaikki perustoimenpiteet sujuvat siis mutkitta, mutta kun otetaan satula esille, alkaa Pinssin jalkaa kummasti vipattamaan. Ori tahtoo siis jonkin verran pelleillä satuloidessa ja ikään kuin juosta satulan alta pois, vastaavasti kun suitset ovat helposti päähän saatavilla. Taluttaessa Pinssi on todella laiska ja siinä ehkä syy, miksi orin tarha on heti ensimmäisenä tallin kulmalla. Melkein päätä huimaavan vauhdin lisäksi Pinssi on kova jumimaan ihmetellessään, joka lisää ajankulua huomattavasti.

Ratsastaessa Pinssi on siitä haastava, että harva ratsastaja saa sen oikeasti keskittymään apuihin ja liikkumaan tarmokkaalla tahdilla eteen. Alkuverkka tietää siis työtä ja tuskaa, Pinssiä pitää ajaa napakalla pohkeella eteen ja taivutella vähintään sata kertaa per kierros. Lisäksi ori vaatii paljon siirtymisiä ja temponvaihteluja, jotta sen voi saada vetreytymään ja hyvin apujen varaan. Avuilla ollessaan Pinssi on kerrassaan mukava ratsu, jolla on hyvä työskentelymotivaatio. Tietenkin ori voi hieman testailla ja yrittää mennä sieltä mistä helpoimmalla pääsee, ja siksi vauhti saattaa kesken tunnin tyssätä yhtäkkiä. Ratsastajan on siksi hyvä olla hereillä selässä, vaikka muutoin varmajalkainen, lähes pomminvarma Pinssi ei hölmöilekään.

Kouluratsastus ja Pinssi on sellainen yhtälö, joka tuo varmasti hien ratsastajan otsalle. Ori on kerrassaan taitava kouluhevonen, jos vain ratsastaja osaa käyttää avut oikein ja saa nämä liikkeet loistoonsa. Pinssi taittaa vaativa B koululuokan, joten sille ei tuota ongelmaa laukanvaihdot saati avot tai sulut ravissakaan. Koska orilla ei ole mikään matkaavoittava ja kaunein askellus, ei se ole ykkönen niissä tehtävissä joissa täytyy tuoda liikettä esille. Parhaimmillaan Pinssi on juurikin mm. avo- ja sulkutaivutusten parissa, eikä se ole yhtään hassumpi esimerkiksi takaosankäännöksissäkään. Koululiikkeitä Pinssi ei kuitenkaan ilmaiseksi anna, jonka vuoksi ratsastajan on oltava päättäväinen ja laitettava hevonen oikeasti armotta töihin.

Esteratsastus tällä orilla voi alkuun tuntua aivan mahdottomalta, mutta hyvään vauhtiin päästessä Pinssistä paljastuu melkoinen tykki. Ensimmäisille esteille Pinssi tyypilliseen tapaan suorastaan raahautuu, se löntystää ratsastajan avuista huolimatta kuin mikäkin matonen ja hyppää esteen ylitse melkeinpä käynnistä. Huonojen lähestymisien myötä puomitkin usein alkuun tuppautuvat lentämään, mutta kun muutamat hypyt on Pinssillä suorittanut, niin hiljalleen se lämpenee ja muistaa mitä tässä haluttiin. Tällöin ori omaa oikein kivan hyppytyylin, vaikkei ponnistusvoimaa riitä kuin 90cm rataesteisiin. Erikois- ja maastoesteitä Pinssi saattaa hieman kyttäillä ja empiä hyppäämistä, jonka vuoksi ratsastajan täytyy olla napakkana.

Kilpailuissa Pinssi keskittyy kaikkeen muuhun kuin hoitajaan ja ratsastajaansa. Uudet tuoksut ja ihmeelliset asiat saavat sen pään miettilijääksi, jonka vuoksi se usein vain korvat höröllään pönöttää omissa maailmoissaan. Matkat kilpapaikoille sujuvat Pinssin kanssa vähän niin ja näin, sillä se ei ole mikään maailman helpoin lastattava kummastellessaan traileria. Vaikka se on joka kerta sama. Kilpapaikalle saavuttaessa se sitten ikään kuin lukkiutuu, joten onnea ratsastajalle vain lämmittelyyn. Lämmittelyssä topakka ratsastaja saa Pinssi hyvään liikkeeseen ja pienen taiston jälkeen hyvin apujen varaan ja kuulolle. Tällöin suorituksetkin usein sujuvat hyvin ja saadaan radoilta tulosta, mutta nämä päivät eivät ole mikään itsestäänselvyys ja sen vuoksi melko harvassa. Monesti Pinssi nimittäin kesken radan muistaa, että mikäs tässä meno olikaan ja jää tyytyväisenä kentän keskelle seisomaan.

Sukulaiset

i Pyriitti
sph-o, m, 145cm
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I
ii Termiitti evm
sph-o, m, 146cm
iii Terminaattori evm
sph-o, m, 145cm
iie Helmen Kaisla evm
sh-t, vrt, 151cm
ie Pilvina evm
sh-t, rt, 149cm
iei Riemastus evm
sh-o, rt, 157cm
iee Pilvi-Venla evm
sh-t, rt, 149cm
e Siljana
sh-t, prt, 157cm
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, SLA-I
ei Karvinen evm
sh-o, rt, 159cm
eii Karma evm
sh-o, vrt, 161cm
eie Siippa evm
sh-t, trt, 151cm
ee Sinjaana evm
sh-t, prt, 155cm
eei Hillari evm
sh-o, prt, 152cm
eee Silja evm
sh-t, vrt, 157cm

ii. Termiitti on nytemmin ansaittuja eläkepäiviään viettelevä suomenpienhevosori, joka on kokenut yhtä jos toista elämänsä aikana. Ori ratsukoulutettiin heti kolmen vuoden iässä, jolloin se alkoi myös aktiivisesti kilpailla eri ratsastuslajien parissa. Liian ahkera kilpaileminen kuitenkin kävi pian nuoren hevosen jalkoihin, jonka myötä sen kisaura stoppasi lyhyeen ja matka teurastamolle alkoi. Välissä Termiitti kuitenkin pelastettiin, sen jalat hoidettiin kuntoon ja lähdettiin uudestaan kokeilemaan onnea radoille. Kapasiteettia pienellä hevosella riitti esteillä 110cm asti ja koulussa se taittoi helppo B luokan. Tällä kertaa jalat kestivät, mutta puolestaan omistajan ja hevosen kemiat eivät natsanneet, jolloin Termiitti jälleen vaihtoi omistajaa. Tässä vaiheessa ori oli kuitenkin kerännyt jo mukavan määrän menestystä koulun ja esteiden parissa, jonka myötä se ostettiin jalostusoriksi. Jalostusorina ollessaan Termiitti oli kova karkailemaan ja vahinkoastumaan tammoja, jolloin se oli yhden jos toisenkin kerran eristyksissä. Jälkeläisiä ori sai jalostusuran aikana 17 kappaletta, joille se periytti erityisesti hyvää hyppykykyään. Hankalampi luontoinen Termiitti on väritykseltään musta ja säkäkorkeutta pienhevosella on vajaat 146cm.

iii. Terminaattori oli kirjaimellisesti nimensä mukainen suomenpienhevosori, jota ei pidätellyt tarhojen aidat saati hoitajatyttöset. Luonteeltaan Terminaattori oli siis hyvin vahvatahtoinen ja malttamaton, joka teki omistajansa ja hoitajiensa elämästä varmasti osakseen hankalaa. Ikävän luonteensa vuoksi ori vaihtoi nuorempana useaan otteeseen kotia, koska kukaan ei saanut koulutettua siitä mieleistä ratsua. Vasta liki 9 vuoden iässä Terminaattori tapasi oman ihmisen, jonka kanssa se alkoi kiertelemään koulu- ja estekisoja. Kapasiteettia orilla riitti rataesteillä metriin asti, vastaavasti koululuokkia se taittoi helppo B tasolla. Molemmista lajeista Terminaattori niitti menestystä kivasti, mutta esteillä se oli asteen verran parempi reippaan luontosa vuoksi. Väritykseltään hyvärakenteinen ori oli musta kera tähtipään ja säkäkorkeutta siltä löytyi noin 145cm. Terminaattoria ei missään vaiheessa oltu kuviteltu jalostushevoseksi, mutta vanhemmiten se pääsi erinäisten mutkien kautta astumaan kolme tammaa. Hauskinta on, että nämä kaikki kolme jälkeläistä ovat mustia pienhevosoreja, jotka omaavat lujaa tahtoa - eli ikään kuin ilmettyjä isiään. Terminaattori lopetettiin erinäisiin vanhuuden tuomiin vaivoihin hienossa 27 vuoden iässä.

iie. Helmen Kaisla oli niin perinteinen suomenhevostamma kuin olla voi niin ulkonäkönsä, luonteensa kuin myös käyttötarkoituksensa vuoksi. Väritykseltään Kaisla oli vaaleanrautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta sillä oli tiettävästi 151cm. Rakenteellisesti tamma ei kuitenkaan mikään ihanteellisin ollut, sillä se omasi raskaamman tyyppisen rakenteen ja oli hyvin epäsopusuhtainen. Luonteeltaan Kaisla oli tasaisen varma, ihmisten käsiteltäessä oikein kiltti ja nöyrä. Tamma asui koko elämänsä ajan kasvattajan perheen omistuksessa, ollen harrasteratsu ja työhevonen. Kaislalla kynnettiin perheen isän avustuksella pellot ja haettiin metsästä puut, vastaavasti perheen lapset ratsastivat sillä pääsääntöisesti maastossa. Muutamat koulukisat tammalla seuratasolla startattiin, mutta mittavaa menestystä ei tullut. Kaislan perhe oli innokas suomenhevosten kasvattaja, jonka vuoksi tammallakin teetettiin neljä jälkeläistä, saaden kaksi tammavarsaa ja kaksi orivarsaa. Tammavarsat perivät emänsä luonnon ja ulkonäön, mutta oripojat eivät puolestaan mitä ilmeisemmin saanut viitteitä Kaislasta. Kaisla eli hyvän ja pitkän elämän, kunnes se 26 vuoden iässä menehtyi ilmeisestikin sydänkohtaukseen.

ie. Pilvina oli kaunis suomenhevostamma, kasvattajanaan ja omistajanaan Pilvi Andersson. Väritykseltään Pilvina oli rautias ja säkäkorkeutta tältä löytyi 149cm, joten se oli juuri ja juuri hevosen mitoissa. Hyvärakenteinen tamma oli koko elämänsä ajan tuttu näky näyttelykehissä, keräten matkaansa lukuisia BIS-sijoja. Hyvän näyttelymenestyksen myötä myöhemmällä iällä Pilvina kantakirjattiin toiselle palkinnolle. Näyttelykehien ulkopuolella Pilvinalla kierreltiin myös koulukisoissa, pääosin vaativa B luokissa. Tamma omasi kauniit liikkeet, joiden vuoksi se ehkä hurmasi tuomarit ja siten sijoittui toistuvasti. Luonteeltaan Pilvina oli hyvin herkkä ja osittain jopa säikky, vähän ikään kuin yhden ihmisen hevonen. Kilparadoilla se omasi kuitenkin erittäin vahvan kilpailuvietin, joka on ehkä osasyy sen menestykseen. Pilvinaa käytettiin jalostukseen kahden jälkeläisen verran, saaden upeat tamma- ja orivarsat. Molemmille jälkeläisille tamma periytti hyvää liikettään ja kapasiteettia vaativiin luokkiin kouluradoille. Pilvina lopetettiin pitkään vaivanneen puhkurin seurauksena 18 vuoden iässä.

iei. Riemastus oli ravisuvusta peräisin oleva ori, josta odotettiin vanhempiensa tavoin kovan luokan juoksijaa ja seuraavaa suurta nimeä. Orista kehittyi nuorena komea hevonen, joka juoksi ensimmäisestä startista lähtien hyviä aikoja. Riemastus sijoittui urallaan useasti, mutta voitot oli sitäkin harvemmassa. Seitsemän vuotiaaksi asti ori kilpaili hyvin, mutta vähitellen laukkaherkkys alkoi koitua sen kohtaloksi. Näin ollen Riemastus myytiin eteenpäin projektihevoseksi, josta vähitellen kehkeytyi puskaratsu. Luonteeltaan Riemastus ei ollut lainkaan orimainen, se oli hyvin herkkä ja rauhallinen ihmisen kuin ihmisen käsiteltäessä. Säkäkorkeutta orilta löytyi 157cm ja väritykseltään se oli rautias kera neljän pitkän polvisukan. Raviuran aikana Riemastus sai neljä hyvää ravipainotteista jälkeläistä, mutta vanhemmiten se astui myös pari ratsutammaa. Jälkeläisilleen ori periytti herkkää luonnettaan ja ikävästi voi todeta, ettei sen jälkeläisistä pidemmän päälle ollut ravihevosiksi kehnojen aikojen vuoksi. Seitsemästä ikävuodesta eteenpäin Riemastus toimi kirjaimellisesti olohevosena ja tätiratsuna, kunnes se alkoi liki 20 vuoden iässä oireilla jalkojaan. Vähitellen kärsimys alkoi käydä kovaksi, jonka vuoksi se 21 vuotiaana päätettiin lopettaa.

iee. Pilvi-Venla on kerrassaan ihastuttava suomenhevostamma, joka nyt liki 30 vuoden iässä puksuttaa edelleen täysillä menemään. Luonteeltaan Venla on aina ollut huoleton ja kaikkien kaveri tyylinen persoona, joka on melkoinen neiti kesäheinä. Tamma syntyi ratsastuskouluun, jossa se nuorempana oli kokeneempien ryhmässä tuntihevosena, kunnes se kuusi vuotiaana myytiin yksityiseen käyttöön. Uudella omistajalla tamma pääsi kilpailemaan niin koulussa, esteillä kuin myös kenttäratsastuksen parissa. Venla taittoi koulua helppo A tasolle, rata- ja maastoesteitä se ylitti hyvällä tyylillä 80-90cm korkeuksilla. Näiden kolmen lajin parissa tamma pyöri enemmän ja vähemmän kymmenen vuotta, keräten melkoisen läjän ruusukkeita matkaansa. Kilpauran ohella Venla astutettiin kolme kertaa, saaden kolme toistaan hienompaa tammavarsaa. Varsoille Venla periytti rautiasta väritystään ja pientä, 149cm, säkäkorkeuttaan. Ollessaan 18 vuotias tamma myytiin takaisin ratsastuskouluun, jossa se oli syntynyt. Muutamien vuosien ajan Venla ehti tekemään tuntiratsun töitä, kunnes se jäi viettämään ansaittuja eläkepäiviään.

ei. Karvinen on nytemmin jo eläkepäiviään viettelevä komea suomenhevosori, kasvattajanaan Jouko Kinnunen. Nuorena hevosena Karvinen oli hyvin lupaava ratsuhevonen, joka taittoi kouluratsastuksessa vaativa b luokat, ylittäen myös rataesteitä 90cm korkeudella. Neljän vuoden iästä lähtien orilla kilpailtiin ahkerasti koulun ja esteiden parissa, saavuttaen lukuisia voittoja sekä muita sijoituksia molemmista lajeista. Viiden vuoden ajan Karvista nähtiin kaiken maailman kissaristiäisissä, kunnes 9 vuoden ikäisenä se loukkasi jalkansa niin pahasti, ettei se kestänyt enää normaalia ratsastuskäyttöä. Tällöin hyvin menestynyt ori meinattiin laittaa kuoppaan, mutta nykyinen omistaja pelasti sen ja teki siitä oivan seurahevosen. Seurahevosen viran ohella Karvista käytettiin myös jalostukseen, saaden kahdeksan jälkeläistä. Jokaiselle jälkeläiselle ori on periyttänyt hyvää kilpakykyään ja mukavanoloista luonnettaan. Hyväluontoinen Karvinen on väritykseltään rautias kera tähtipään ja säkäkorkeutta tältä löytyy noin 159cm. Vaikka jalka edelleen 22 vuotiasta oria vähän vaivaakin, on sillä edessään vielä monen monta hyvää vuotta.

eii. Karma oli upeasta ravisuvusta lähtöisin oleva suomenhevosori, jonka kasvatti Karvisen tavoin J. Kinnunen. Väritykseltään ori oli komean vaaleanrautias ja säkäkorkeutta se omasi vajaat 161cm. Hyvärakenteinen Karma voitti nuorempana näyttelyissä vaikka minkämoista pokaalia, ollen myös viiden vuoden iässä rotunsa parhaimmistoa. Samoihin aikoihin Karmaa nähtiin viikoittain raveissa kilpailemassa ihan hyvin tuloksin, välillä myös voittoja niittäen. Iän karttuessa kuitenkin huomattiin, ettei Karman vauhti yksinkertaisesti riitä kilparadoille ikästensä luokkiin. Täten ori myytiin eteenpäin, jolloin siitä koulutettiin ratsuhevonen ja se myös ruunattiin. Ennen ruunausta Karma astui yhden tamman, saaden ainoaksi jälkeläisekseen siis Karvisen. Ratsukoulutus ei kuitenkaan edennyt kovin pitkälle, sillä 11 vuoden iässä ori sai yllättäen sydänkohtauksen ja kuoli kotonaan laitumella. Luonteeltaan Karma oli hieman arvaamaton, välillä se käyttäytyi kuin enkeli ja taas toisaalta saattoi yhtäkkiä purra hoitajaansa.

eie. Siippa oli oikein ihastuttava ja hyväluontoinen suomenhevostamma, joka asui vieroituksesta kuolemaansa saakka saman perheen hoivissa. Tamma ostettiin siis nuorille tytöille ratsuhevoseksi, jotka kävivät tällä pienissä kisoissa koulun ja esteiden parissa. Kapasiteettia tammalla löytyi rataesteillä metriin saakka, puolestaan koulussa sillä kilpailtiin helppo b luokkia. Suurempaa menestystä Siippa ei missää vaiheessa niittänyt, muutamia sijoituksia se kyllä sai, mutta liike ei yksinkertaisesti riittänyt oikein mihinkään. Tyttöjen kasvaessa kilpaileminen ja ratsastus jäi, jolloin Siippa oli jonkin aikaa tekemättömänä, kunnes sillä keksittiin rueta tekemään varsoja. Siippa sai siten myöhemmällä iällä neljä jälkeläistä, joista kaikki olivat yllättäen oreja. Jälkeläisilleen tamma periytti hyvää luonnettaan ja mikä hauskinta, kaikilla neljällä jälkeläisellä on samassa kohtaa otsaa saman muotoinen tähti. Väritykseltään Siippa oli kaunis tummanrautias ja korkeutta tällä oli noin 151cm. Tamman menehtyminen oli perheelle suuri järkytys, sillä Siippa kuoli 21 vuoden iässä tukehduttuaan ruokaansa.

ee. Sinjaana oli Siljanan tavoin Siiri Kosken kasvattama suomenhevostamma, joka oli luonteeltaan melkoinen känkkäränkkä. Tutummin Sinja oli oman arvonsa tunteva hevonen, joka ei antanut mitään ilmaiseksi missään tilanteessa, aiheuttaen joskus harmaita hiuksia hoitajilleen. Nuorena tamma oli tuntihevosena ratsastuskoulussa, mutta kun huomattiin, että se ei millään tavoin hommasta nauti, myytiin se yksityiseksi. Tällöin Sinja pääsi myös kilparadoille näyttäytymään, ollen aivan tykki ja ylivoimainen esteratsastuksessa 100cm luokissa. Se voitti, tai vähintäänkin sijoittui, melkein jokaisessa starttaamassa kilpailussaan, jättäen kaikki epäilijät kylmäksi. Myös kouluradoilla Sinjaa nähtiin helpoissa luokissa, niissä kuitenkaan suurempaa menestymättä saavuttamatta. Kuusi vuotisen esteuransa jälkeen tamma siirtyi jalostushevosen rooliin, saaden kolme upeaa jälkeläistä. Jälkeläisilleen, kuten myös Siljalle, Sinja periytti punarautiasta väritystään. Säkäkorkeutta hyvärakenteinen tamma omasi 155cm. Vanhemmalla iällä Sinjan jalat alkoivat enemmän ja vähemmän oireilemaan, niitä koetettiin hoitaa kuntoon, mutta aina tuli takapakkia paranemisen kanssa. Sen vuoksi Sinja lopetettiin 19 vuoden ikäisenä.

eei. Hillari oli varmastikin yksi aikansa hienoimpia kouluhevosia mitä rodussaan tavattiin. Nuorena orista ei missään nimessä kaavailtu kouluhevosta, päin vastoin, sillä oli tiedossa joko työ- tai ravihevosen virka. Laukkaherkkyys ja ylipäänsä hieno liike sai kuitenkin omistajan miettimään uravalintaa uudelleen, ja täten se ratsukoulutettiin. Viiden vuoden ikäisenä Hillarilla startattiin ensimmäisen kerran vaativa b luokassa, ja paria vuotta myöhemmin sitä nähtiin myös vaativa a tasolla. Tämä upea, rutkasti menestystä niittänyt ori oli väritykseltään komean punarautias ja säkäkorkeutta tältä löytyi vajaat 152cm, joten mikään iso hevonen se ei ollut. Luonteeltaan Hillari oli hieman hankala, tietysti kun puoliksi ravisukuinen ori oli, mutta omaa omistajaansa kohtaan se oli hyvin kunnioittava ja maltillinen. Kilpauransa myötä ori sai kovasti ihailuja, erityisesti siitostammojen omistajat kiinnostuivat hevosesta todenteolla. Tämän vuoksi Hillari pääsikin astumaan toistakymmentä tammaa, jättäen jälkeläisilleen hienoa liikettään kouluratsastuksen pariin. Osa jälkeläisistä menestyi kilparadoilla hyvin, osa ei. Ori lopetettiin vanhuuden oireisiin sen ollessa peräti 26 vuoden ikäinen.

eee. Silja oli koko elämänsä rauhallinen ja kuuliainen ratsastuskoulun tuntihevonen. Luonteensa puolesta tamma sopi kouluun kuin kirsikka kakkuun, ja sen vuoksi se tekikin siellä töitä liki 15 vuoden ajan. Koulutustasoltaan Silja oli helppo a tasoinen ja rataesteitä se ylitti mieluusti metrin korkeudella. Ratsastuskoulun seurakilpailuissa Silja oli hyvin kysytty ja haluttu hevonen, se varmasti kantoi ratsastajansa maaliin kunnialla. Myös muutamissa ulkopuolisissa kilpailuissa Siljaa nähtiin ja vielä ihan hyvällä menestyksellä. Tuntihevosen roolin ohella Siljaa käytettiin jalostukseen kahden jälkeläisen verran, saaden kaksi upeaa tammavarsaa. Toinen varsa jäi emänsä rinnalle tekemään tuntihevosen töitä, mutta toinen ei ikävästi luonteensa puolesta siihen sopinut. Väritykseltään Silja oli vaaleanrautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta siltä löytyi vähän alle 160cm. Siljan loppu oli sikäli onnellinen, että viimeisen vuoden se sai viettää omistajansa tutun luona suurella laitumella nauttien hevosen elämästä. Tamma menehtyi äkillisesti suolikierteeseen 22 vuoden iässä.

Jälkeläiset

s. 24.11.2015, t. Mörkövaaran Kalmankielo (e. Vaniman Kalmankukka) omistaja: tvisha
s. 18.02.2016, o. Mörkövaaran Pasianssi (e. Harmonella) omistaja: Hapero
s. 02.07.2016, t. Mörkövaaran Uneton (e. Valveuni) omistaja: VP
s. 07.09.2016, t. Mörkövaaran Hallahattara (e. Sylvin Suklaahattara) omistaja: Essis

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 40, VVJ 26, VSR 5 kpl

23.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
27.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
29.09.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
01.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
02.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
02.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
02.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
03.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
03.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
05.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
05.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
05.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
05.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
06.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
06.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
08.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
08.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
08.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
10.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
10.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
12.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
12.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
13.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
14.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
14.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
15.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
16.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
17.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
17.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
19.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
19.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
21.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
23.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
25.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
27.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
30.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
01.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
02.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
02.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
03.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
03.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
04.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30

17.03.17, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 04/30
20.03.17, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 04/30
03.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
03.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa kestävyyskoe, 02/30
04.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 02/30
05.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 04/30
07.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
07.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa kestävyyskoe, 03/30
08.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa kestävyyskoe, 04/30
08.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 03/30
08.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 05/30
09.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
09.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 04/30
30.09.15, ERJ CUP (kutsu), 70cm, 07/52
06.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
08.10.15, ERJ (kutsu), 80cm, 03/40
10.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
11.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
12.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
13.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
14.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
15.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
15.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
16.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
17.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
19.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
21.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
23.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
24.10.15, ERJ (kutsu), 80cm, 01/30
26.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
27.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
27.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
27.10.15, ERJ (kutsu), 80cm, 05/30
28.10.15, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
29.10.15, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
02.11.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
04.11.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
05.11.15, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
07.11.15, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
07.11.15, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
09.11.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
10.11.15, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
12.11.15, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
14.11.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
16.11.15, ERJ (kutsu), 80cm, 03/40
19.11.15, ERJ (kutsu), 80cm, 02/40
20.11.15, ERJ (kutsu), 80cm, 03/40
20.11.15, ERJ (kutsu), 80cm, 06/40
22.11.15, ERJ (kutsu), 80cm, 06/40
24.11.15, ERJ (kutsu), 80cm, 01/40
25.11.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
04.12.15, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
10.12.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
29.02.16, ERJ CUP (kutsu), 80cm, 10/142
30.04.16, ERJ CUP (kutsu), 70cm, 04/117

10.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 01/30
10.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 03/30
11.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 03/30
15.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 05/30
16.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 02/30
19.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 01/30
19.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 04/30
19.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 02/30
21.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 02/30
21.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 02/30
23.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 04/30
24.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 05/30
26.04.17, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 02/30
17.09.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/27
20.09.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/27
30.09.15, KERJ CUP (kutsu), Harrastelk, 03/10
02.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/25
03.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/25
07.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/25
11.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/13
11.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/13
12.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/24
15.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/13
21.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
24.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
24.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
25.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
30.10.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
02.11.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/25
04.11.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
04.11.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/15
05.11.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/15
11.11.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/28
22.11.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/19
27.11.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/37
30.11.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/19
23.12.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
26.12.15, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 03/22
30.12.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
02.01.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
07.01.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
14.01.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/17
20.01.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/17
20.01.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
22.01.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/35
24.01.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/35
26.01.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/35
29.01.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
30.01.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/40
03.02.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/36
08.02.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
09.02.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/36
10.02.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/36

31.10.15, VSR CUP (kutsu), Vaativa B, 02/40
31.01.16, VSR CUP (kutsu), 80cm, 01/43
29.02.16, VSR CUP (kutsu), Helppo A, 03/120
30.04.16, VSR CUP (kutsu), Harrasteluokka, 04/17
31.10.16, VSR CUP (kutsu), 80cm, 05/79

Valmennukset ja päiväkirja

28.08.2016
Pinssille sattui pari päivää sitten pieni haaveri, ilmeisesti se tappeli jonkun tarhakaverinsa kanssa ja sai tällöin pientä osumaa. Ori on nämä päivät siis hieman ontunut, vasen takanen on selvästi lämmin ja hieman turvonnut, eikä poika juurikaan laske sille painoa. Ihan säälittää katsoa, kun Pinssi on yleensä aina niin iloinen ja positiivinen kaveri, mutta nyt se vain murjottaa ja kyhnöttää paikoillaan. Eläinlääkäri on käynyt jalkaa katsomassa ja antanut tällöin orille kipulääkettä, ja meille tallilaisille ohjeet jalan hoitoon. Toistaiseksi muutosta ei ole havaittavissa, joten kovasti jännityksellä odotamme, paraneeko jalka nyt vai ei. Todennäköisesti se ei ole siis murtunut, eikä mitään sen isompaa siinä pitäisi olla, mutta jos levolla ei parane niin sitten viedään kuvattavaksi. Plaah! Kyllä nämä hevoset vievät köyhän tallin omistajan kaikki viimeisetkin rahat tälläisillä toilailuilla. Toivotaan nyt kuitenkin, että Pinssi tulee kuntoon ja saadaan meidän ilopilleri takaisin. Ensi kuussa olisi tarkoitus jatkaa laatuarvostelupalkintojen kahmimista, joten sikäli parempi olisikin...

17.07.2016 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Illan mittaan pakkasimme Pinssin kanssa vaihteeksi kimpsut ja kampsut ja suuntasimme läheiseen kaupunkiin estevalmennukseen. Ori oli uudesta paikasta alkuun hieman hämillään, se tuijotteli silmät suurina valmennuksen toisia ratsukoita, eikä näin ollen juurikaan malttanut keskittyä apuihini. Jouduimme käymään siis pienen kehityskeskustelun heti alkuun, jonka Pinssi onneksi ymmärsi, tai ainakin niin haluan uskoa. Lämmittelyhypyt ylittyivät Pinssiltä todella hienosti, jonka jälkeen pääsimme vähitellen oikeiden tehtävien pariin. Valmennuksessa käyntiin lävitse radalla etenemistä ja erityisesti haastavia lähestymisiä ja tiukkia käännöksiä oli riittämiin. Pinssi kun ei tunnetusti mikään notkeuden ja ketteryyden perikuva ole, oli meille esteissä melko paljon haastetta. Lähestymisissä ori kuunteli apujani melko kivasti, se reagoi pidätteisiin eikä lähtenyt itse oikomaan ja päättämään ponnistuspaikkaan, vaan se oikeasti odotti merkkiäni. Vähän meillä kyllä oli niissä tiukissa mutkissa ongelmia, sillä Pinssillä kun ei mikään pieni laukka ole, ei se päässyt nopeasti kääntymään vaan vaati paljon tilaa. Hypyt itsessään sujuivat kuitenkin hyvin, vain parit ensimmäiset esteet ylittyivät vähän löysemmin, mutta muuten hypyt olivat oikein napakoita ja orin ponnistus esteille vahva. Täysin emme voineet mennä valmentajan antaman reitin mukaan, sillä vaikka kuinka yritimme ja käänsimme esteeltä esteelle, oli tila aivan liian pieni Pinssin isolle laukalle. Muutaman kerran pääsimme kyllä hienosti tiukasta mutkasta seuraavalle esteelle, joka vielä ylittyi puhtaasti - tällöin olin enemmän kuin tyytyväinen hevoseeni. Kun esteitä oli hiottu useaan otteeseen molempiin suuntiin ja aikaa vierähtänyt liki tunti, oli aika alkaa lopettelemaan. Valmentajalta saimme loppuun vielä palautetta, joka oli ihan kohtuullisen hyvää, vaikkakin kehitettävää meidän menossa edelleen oli.

01.06.2016
Tänään tuli ratsastettua Pinssillä pitkästä aikaa ja voin kertoa, että kylläpä oli kivaa! Ori toimi alusta alkaen todella kivasti, liekkö kesäkuun kuumuus pehmentänyt jo orin aivoja, haha. Pinssille kuuluu siis kerrassaan hyvää, viime kuussa kun päästiin niissä laatuarvosteluissakin pyörähtämään. Molemmista, koulu- ja estejaoksen, laatiksista ori sai todella hyvät pisteet, esteiltä jopa 108,5! Näin ollen Pinssin plakkariin saatiin ehkä hieman odotetustikin KRJ-I ja ERJ-I palkinnot, hieno poika! Seuraavaksi tavoittelemmekin kenttälaatista, jonne suuntaamme hamassa tulevaisuudessa. Kesäkuun alku on tuonut muitakin mukavia puuhia orille, se on nimittäin päässyt astumaan tamman! Jes, pitkästä aikaa. Pinssihän oli tästä aivan tohkeissaan ja sen jälkeen, kun se pääsi astumaan kyseisen tamman, on se huutanut jo muutaman päivän sen perään. Hölmöiläinen. Jospa ori saisi heinäkuun alussa siis hienoa jälkikasvua lisää, sormet ristiin!

19.04.2016
Aabuuva! Niin siinä on vaan käynyt, että meidän Pinssi-pienoinenkin täyttää jo kahdeksan vuotta tulevan kuukauden aikana! Näille 8v hevosillehan on meillä erittäin tyypillistä, että heti pika-pikaa suunnataan kohti laatuarvosteluja - Pinssikään ei saanut tehtyä poikkeusta tästä. Ori on näin ollen ilmoitettuna mukaan toukokuun kouluratsastusjaokseen, wohoo. Varmaan täytyisi ajatella, että pessimisti ei pety, mutta silti olen Pinssin suhteen luottavaisin mielin, että sieltä ensimmäinen palkinto meille napsahtaisi. Haaveissa on saada Pinssi mukaan myös toukokuun esteratsastusjaoksen laatuarvosteluun, eikä kenttäjaoksen laatiskaan ole poissuljettu vaihtoehto, tosin jälkeläisnäytöt ovat toistaiseksi melko vähäiset. Tästä on suunta nyt kuitenkin vain ylös päin - peukut pystyyn ja toivotaan parasta. Jospa laatuarvostelupalkintojen myötä Pinssin jalostuarvo kasvaisi ja saisimme muutaman varsan hankittua lisää maailmaan.

02.04.2016 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Kevään ainoa ulkopuolisen pitämä valmennus Mörkövaarassa osui huhtikuun alkupuolelle, johon osallistuin Pinssin kanssa. Heti selkään istuuduttani huomasin, että ori oli hieman jumissa, se ei taipunut mihinkään suuntaan ja sen liike oli todella vaikean näköistä. Sain näin ollen verkata Pinssin hyvin huolellisesti, tehdä paljon taivutteluja, siirtymisiä, tempon vaihteluja jne, jotta ori alkoi vähitellen muovautumaan. Tänään valmennuksen teemana oli väistöt, avo- ja sulkutaivutukset, joten pian pääsimme tekemään orin kanssa keskihalkaisijalta väistöjä molempiin suuntiin. Ensimmäiset väistöt olivat hieman hakemista, ori ei rehellisesti väistänyt ristiin ja samalla se kutoi itsensä joka kerta hassusti mutkalle. Sain käyttää siis oikein tarkkoja apuja, käyttää hyvin ohjaa ja pohjetta, jotta vähitellen saimme oikeanlaisia suorituksia tehtyä. Käyntityöskentelyn jälkeen teimme saman ravissa, jotka sujuivat myös vauhdikkaammassa askellajissa oikein kivasti, ainakin lopulta. Tästä jatkoimme sulkutaivutuksiin, jotka yllättäen lähti sujumaan samantien oikeaoppisesti. Pinssi taipui ja asettui hienosti liikkeen suuntaan ja siirsi takaosansa uran sisäpuolelle, ja polki samalla reippaasti eteenpäin. Minun ei tässä vaiheessa tarvinnut kuin istua kyydissä ja nauttia orin työskentelystä, parhautta! Avoissa sen sijaan oli vähän hakemista alkuun, Pinssi kun olisi tällöinkin halunnut vain sulkuja tehdä. Toistojen kautta ne kuitenkin vähitellen sieltä tulivat, vaikkei mihinkään priimaan suoritukseen päästy. Tehtävien sujuessa edes jotenkuten, lähdimme siirtymään loppuverkan pariin ja lopettelemaan. Tänään saimme yllättävän paljon hyvää palautetta valmentajalta, etenkin meidän superhienot sulkutaivutukset huomattiin, jes!

01.01.2016 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Vuosi alkoi meidän osaltamme Pinssin kanssa heti aamutuimaan estevalmennuksella, joka järjestettiin Mörkövaarassa. Valmennuksessa käytiin lävitse pitkälti esteradan hyppäämistä, kentälle oli sijoiteltuna kahdeksan erilaista estettä, keskimäärin 80-90cm korkeudella. Alkuverkassa Pinssi oli yllättävänkin reipas, liekkö viime öiset paukkeet sekoittaneet sen pään, tiedä sitten. Sain melko nopeasti ratsastettua orin pehmeäksi ja kuulolle, jonka myötä saimme alkaa itsenäisesti suorittamaan rataa. Ensimmäiset hypyt olivat vähän mitään sanomattomia, Pinssi laukkasi kohtuu reippaasti esteelle, mutta hyppäsi todella pienen ja vaivalloisen hypyn lähes paikoiltaan. Sain siis kannustaa alusta alkaen oria reippaasti hyppäämään, muutoin kun se olisi jymähtänyt paikoilleen esteen eteen. Tavalliset ristikot ja pystyt Pinssi hyppäsi valmennuksen mittaan kivasti, niissä ei liiemmin ongelmia ilmennyt. Sen sijaan kolmen esteen sarjalla ja yhdellä okserilla saimme tehdä enemmän töitä, sillä niissä tuntui olevan jotain häikkää. Sarjoilla sain kiinnittää siihen huomiota, että Pinssi rehellisesti otti sen kaksi askelta esteiden välissä, näin ollen joko pidentää tai lyhentää askelta. Okserilla puolestaan ori vaati hyvin paljon apuja ja kannustusta, jotta se pääsi voimakkaalla ja reippaalla hypyllä sen yli, tietenkään puomeja pudottamatta. Tunnin työskentelyn jälkeen lähdimme vähitellen lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin jäähdyttelemään hevosia. Pinssi teki lopussa todella kivasti töitä minun kanssa yhteen, jonka huomasi myös valmentaja, joten lopettelimme valmennuksen hyvin mielin onnistuneisiin suorituksiin.

23.12.2015
Melkein jouluaaton kunniaksi Pinssillä oli tänään huoltopäivä! Aamusta ori pääsi tallityttöjen hellään huomaan salongin puolelle, jossa ori pestiin ja harja ja häntä siistittiin. Pinssi ei loogisesti ollut tästä kovin innoissaan, pesarissa se kuopi kavioillaan koooko ajan, ja taisipa tuo muutaman kerran yrittää hatkat ottaa. Pitkäpinnaiset hoitajat kuitenkin saivat hyvää työtä aikaseksi, ja nyt meillä on kuin uusi puhdas ja siisti hevonen! Täytynee muistaa laittaa huomenna orille paksumpi loimi selkään, kun pihalle menee... Unohdan varmaan kuitenkin!
Iltapäivästä saatiin sitten vielä kengittäjä paikalle, joka otti vanhat kengät pois, vuoli orin jalat ja iski uutta terästä alle. Koska pikku hiljaa on alkanut meilläkin päin jo pakastamaan ja räntää satamaan, lisättiin lisäksi kenkiin hokit mukaan vahinkojen varalta. Kengitys puolestaan sujui yllättävänkin hyvin, tosin ehkä sen pitää tämän ikäiseltä retkaleelta jo sujui mutkitta. Onpahan jossain asiassa onnistuttu!

25.11.2015
Viikot ja vuodet vain vierii. Pinssi on ollut aivan uskomaton viimeisien kuukauden parissa, että oksat pois! Kilpaura lähti äärettömän hyvin käyntiin, jo muutamien starttien jälkeen Pinssi otti sijoitukset matkaan lajissa kuin lajissa. Syksyn mittaan kiersimme melko reippaalla tahdilla kilpailuissa, jonka myötä voinkin todeta, että haluamme täydet sijat on kisattu täyteen KRJ ja ERJ kisojen parista. Niin ylpeä tästä nuorukaisesta! Kenttäkilpailuissa emme loogisesti ole ennättäneet niin paljon starttailemaan mitä esteiden ja koulun parissa, mutta siltäkin saralta on hyvin puoleen väliin asti päästy.
Kilparintaman ohella Pinssille kuuluu muutoinkin äärettömän hyvää - ori sai tänään nimittäin ensimmäisen jälkeläisensä. Heti muutaman menestyksekkään viikon jälkeen astutin Vaniman Kalmankukan Pinssillä, ja viime yönä syntyi maailmaan heidän rakkauslapi. Kyseinen varsa on kerrassaan itsesuloisuus! Tammavarsa on väritykseltään punarautias ja emänsä teemalla se nimettiin Mörkövaaran Kalmankieloksi. "Kielo" jää Mörkövaaraan asumaan, jossa sitä odottaa tuleivasuudessa varmasti aktiivinen kilpakoti isänsä tavoin.

07.10.2015 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Osallistuimme Pinssin kanssa tänään lähitallilla järjestettyyn kouluvalmennukseen, jonne saapui valmentaja Englannista asti. Ori oli alkuun tuttuun tapaan oma itsensä, hyvin tahmea ja laiska ratsastettava, jota sai kovasti työstää liikkumaan eteenpäin. Sain heti kättelyssä valmentajalta ohjeita siitä, kuinka ratsastaa hevosta teräväksi ja kohti ohjaa - ja sehän toimi kuin silmän räpäyksessä. Pinssin kantaessa itsensä kauniisti ja ollessa hyvin avuillani, aloitimme työskentelemään keskiympyrällä, tehden käynnin ja ravin välillä siirtymisiä. Napakka ja nopea jalka oli kaiken a ja o, jotta Pinssi siirtyi käynnistä reippaasti raviin, eikä se mennyt sellaiseksi eteen ajamiseksi. Puolestaan käyntiin ori siirtyi kuin salamana pidätteen jälkeen, heh, mikä laiskimus! Näiden jälkeen jatkoimme ravi-laukka siirtymisiin, jotka vaati kyllä omasta mielestäni minulta aika paljon. Ravissa Pinssi liikkui todella kivasti eteen, mutta laukannostot ja laukan ylläpito tuotti kyllä aluksi hieman päänvaivaa. Onneksi toistojen kautta ori alkoi ymmärtämään mitä tältä haluttiin ja sen myötä saimme onnistuneita siirtymisiä aikaiseksi. Loppuvalmennuksen työskentelimme ravissa ja laukassa kyseisellä keskiympyrällä, tehden myötä- ja vasta-asetuksia sekä erilaisia tahdin muutoksia. Loppujen lopuksi olin oikein tyytyväinen valmennukseen, sillä vaikkei tehtävät aivan nappiin mennytkään, sain Pinssistä kuitenkin hyvin irti. Valmentajakin antoi meille kehuja, vaikkakin olisi kaivannut työskentelyymme enemmän sitä terävyyttä.

13.09.2015
Pinssi on hurjaa vauhtia kasvanut kohti tavoitteita, ollen nyt jo oikein hyvärakenteinen ja jämäkkä ori, joka kyllä ainakin ulkonäkönsä puolesta hurmaa kaikki. Ratsukoulutus on saatu hyvään vauhtiin, esteet poika ylittää jo oikein hyvällä tyylillä, eikä koulunkaan parissa enää liiemmin ongelmia ole, vaikka myönnettäköön, että hyvät päivät sen suhteen on harvassa. Luonteeltaan Pinssi ei ole ollut mikään helpoin koulutettava, sillä sen keskittymiskyky on täysi nolla, eikä se oikein tahdo täysin ymmärtää, mitä ihmiset tältä haluavat. Siitä huolimatta muutamien viikkon kuluttua lähdemme ylpeinä starttailemaan kouluratsastuksen parissa vaativissa luokissa asti, pitäkää peukkuja! Myös este- ja kenttäkilpailuissa käymisen aloitamme tuota pikaa ja yhtään en epäile, etteikö Pinssistä olisi kilparatsun virkaan. Jos sen vaan saa siis keskittymään... Mutta lähtökohdat ovat nyt hyvät, toivotaan vain sitä hyvää tulosta vielä lisäksi.

07.09.2015
Mörkövaaran hevoslauma kasvoi tänään yhdellä ihanalla ja kauan odotetulla suomenhevosella, kun Siljana varsoi aamutuimaan suloisen ja terhakan oripojan, joka on väritykseltään punarautias kera läsipään. Mörkövaaran Pinsentiksi nimetty komistus saa jäädä emänsä rinnalle kasvamaan ja kehittymään, sillä tälle hevoselle tulee tulevaisuudessa olemaan käyttöä jalostuspuolella. Näin ollen toivomme "Pinssistä" kehittyvän oikein hyväluontoinen ja tahdikas kilpahevonen, jolla varmasti riittääkin hyvin potentiaalia lajiin kuin lajiin vanhempiensa tavoin. Toistaiseksi ori on esittänyt oikein mukavia piirteitä itsestään, ollen mm. helppo käsiteltävä, mutta koskaanhan sitä ei tiedä, minkälainen hevonen se parin vuoden päästä on. Suuret on taas odotukset pienelle pojalle, enkä oikeastaan malta edes odottaa, että pääsemme sen kanssa ratsukoulutuksen pariin, jotta nähdään oikeasti, mihin siitä on.