Muistoissa: Pähkinävaras - virtuaalihevonen
k. 21.03.2017

NimiPähkinävaras LempinimiPörri
Rek.nroVH15-018-1595 Synt.päivä ja ikä01.05.2015, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri158 cm, prt
KoulutustasoHelppo A, 110cm, CIC1 PainotusYleispainotus
KasvattajaAnnina Toivanen evm Omistajatvisha (VRL-01671)


Rakenne & pää © VRL-01811, estekuvat © SN

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.03.2016
7,5 + 41 + 19 + 20 + 15 = 102,5p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.04.2016
8 + 41 + 20 + 20 + 15 = 104p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.08.2016
8,5 + 41 + 20 + 20 + 15 = 104,5p, KERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.03.2017
12 + 21 + 25 + 25 + 16 = 99p, SLA-I

Luonne

Pörri on luonteltaan vähän pöhkö ja tohelo, sellainen hölmöläinen, joka on kuitenkin kaikkien kaveri. Ori toisinaan yrittää esittää vähän kovempaa ja coolimpaa jätkää, mutta todellisuudessa se alistuu heti kun toinen ori edes lähestyy tätä. Pohjimmiltaan oikein kultainen, ihastuttava ja pahaa tarkoittamaton hevonen, mutta se pöhkö-puoli vie Pörriä usein mennessään ja tällöin se joutuu kohtaamaan vaikka minkälaisia kommelluksia. Pörri kuuluu varmasti kategoriaan Mörkövaaran sympaattisin hevonen, se on oikea omistajansa lellipentu.

Hoidettaessa Pörri usein tyytyy tuijottamaan hoitajaansa isoilla pyöreillä silmillään, vähän niin kuin täh-häh, mitäs sä siinä teet? Hoitotoimenpiteiden ajaksi ori kannattaa sitoa kiinni, sillä ajatuksissaan se saattaa ykskaks pyörähtää ympäri, eikä todellakaan tajua, että se oli hoitaja jonka päälle juuri koko painollaan tepasteli. Tällöin kaikki toimenpiteet sujuvat näppärästi, oli kyse sitten harjauksesta, kavioiden puhdistuksesta, loimituksesta tai muusta vastaavasta. Pörrillä on tietenkin taipumusta hamuta suuhunsa kaikki harjat ja välineet mitä sen karsinaan tuo, mutta ne on niitä asioita jotka tulee ottaa huumorilla. Myös varusteet on helposti Pörrin päälle laitettavissa, satulaa se hyvä että ymmärtääkään, eikä suitsiessakaan ainakaan hyvin paljoa laita vastaan. Taluttaessa Pörri tulee ihan nätisti hoitajansa vierellä, joskin joskus lähtee ajatuksissaan viemää tätä aivan 6-0 mennessään, mutta siinäkään ei auta kuin olla jämäkkänä orille.

Ratsastaessa Pörri on siitä hankala, että sen keskittymiskykyhän on yleensä pyöreä nolla. Orilla saattaa alkutunnista mennä aikaa tovi ennen kuin se tajuaa, että tätähän se ratsastaja minulta pyytää. Jos se lamppu orin päähän syttyy, löytää sen kanssa yhteisen sävelen melko nopeasti ja tällöin liike kuin liike hoituu mutkitta, ja Pörri liikkuu tasaisella tahdilla eteen. Pörri on ohjan ja pohkeen välissä todella näyttävän näköinen ratsu, joka kuuntelee apuja hyvin ja reagoi niihin parhaansa mukaan. Muuten orilla ei ole tapana hölmöillä ratsastaja selässään, kuin vähän jumia ja ihmetellä maailman menoa tai jos tunnilla on jokunen tamma, niin oooh, silloin löytyy orilta jalatkin alle. Pörri on varmajalkainen ratsu myös maastossa, se ei varmasti säiky minkäänmoisia ääniä tai näe vihreitä miehiä puskissa hyppimässä.

Kouluratsastuksen parissa Pörri on tärkeää saada hyvin kuulolle alusta saakka, sillä jos sen antaa hetkeäkään hölmöillä, niin kunnollisesta koulutunnista ei tällöin tule yhtikäs mitään. Pörri omaa todella mukavat, pitkät ja pehmeät liikkeet, jotka ovat tuntuvat niin selästä hyvältä, mutta myös näyttävät siltä kentän reunalla katsottaessa. Keskittyessään ja uppoutuessaan tehtävien tekemiseen taittaa ori luokat helppo a tasolle saakka, joten kyllä sillä oikeasti taitoa on jos vain ratsastaja osaa tältä pyytää. Avot, sulut, pohkeenväistöt ynnä muut onnistuvat niin käynnissä kuin myös ravissa, eikä laukanvaihdotkaan ainakaan käynnin kautta tuota ongelmia Pörrille.

Esteillä ori on tyypilliseen tapaan melkoinen säätäjä, joten se vaatii selkäänsä napakan kuskin, joka oikeasti laittaa tämän töihin. Jos Pörri malttaa mielensä, hyppää se todella tasaisen varmasti ja hyvällä tyylillä, mutta jos se keksii pöhköillä, ei esteet ylity kovinkaan sujuvasti. Kapasiteettia rataesteillä orilla riittää 110cm asti, tosin pomppua varmasti löytyisi himpun verran isommillekin esteille äärettömän vahvan ponnistusvoiman vuoksi. Pörri on kokonaisuudessaan hyvä ja potentiaalinen estehevonen, mutta huonona puolena sillä on aluksi pientä epävarmuutta erikois- ja maastoesteitä kohtaan, mutta ymmärtäessään, että ne eivät häntä syö, ylittyvät nekin ongelmitta.

Kilpailuissa Pörri päästää kirjaimellisesti luonteensa valloilleen, se on nimittäin täysi aasi! Se mennä touhottaa aivan koko ajan, eikä suutaan laita varmasti missään välissä kiinni. Hoitajan pinna pääsee siis todellakin koetukselle tässä vaiheessa, mutta tärkeää on muistaa, ettei Pörri sitä tahallaan tee. Matkat kilpapaikoille sujuvat yleensä ongelmitta, Pörri on kohtuullisen helppo lastattava ja se malttaa matkustaa nätisti pidemmätkin matkat. Kilpapaikalle saavuttaessa kannattaa suunnata pikimmiten lämmittelemään, ratsastamaan Pörriltä virtaa pois ja saamaan se hyvin kuulolle. Huolellisella alkuverkalla on yleensä ollut vaikutus hyvään suoritukseen, joten se on kaiken a ja o. Loput sitten riippuukin täysin kisapäivän tuurista ja siitä, miten Pörri malttaa mielensä vai malttaako mitenkään.

Sukulaiset

i Taskuvaras evm
sh-o, rt, 162cm
ii Tasku evm
sh-o, tprt, 161cm
iii Isku evm
sh-o, tprt, 159cm
iie Timanki evm
sh-t, vrt, 155cm
ie Vaappuna evm
sh-t, rt, 157cm
iei Peljoosi evm
sh-o, rt, 158cm
iee Vaapu evm
sh-t, vrt, 152cm
e Pihka evm
sh-t, prt, 156cm
ei Purjetti evm
sh-o, rt, 160cm
eii Purje evm
sh-o, trt, 158cm
eie Opaasi evm
sh-t, rt, 151cm
ee Inka evm
sh-t, prt, 153cm
eei Iisakki evm
sh-o, prt, 159cm
eee Rahka evm
sh-t, prt, 149cm

i. Taskuvaras oli hieno suomenhevosori, joka loisti aikoinaan este- ja kenttäratsastusradoilla. Orilla riitti kapasiteettia 110cm luokkiin, vastaavasti koulun parissa se oli helppo A tasoinen. Taskuvaras kilpaili aktiivisesti yli kymmenen vuoden ajan, jonka vuoksi siltä löytyi melkoinen läjä palkintoja sekä mestaruusvoittoja. Luonteeltaan ori oli hyvin tarmokas ja vaativa hevonen, joka ei soveltunut kaikkien käsiteltäväksi. Sen luonne sopi kuitenkin äärettömän hyvin haastaville kilparadoille, joka on ehkä yksi syy sen menestykseen. Väritykseltään Taskuvaras oli rautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta tämä omasi vajaat 162cm. Hyvärakenteista oria käytettiin erityisesti nuoruusvuosinaan paljon jalostukseen, saaden lähes toistakymmentä jälkeläistä. Jälkeläisilleen Tasku periytti erityisesti reipasta liikettään kilparadoille ja osalle myös haastavaa luonnettaan. Taskuvaras jouduttiin lopettamaan kirjaimellisesti tilanpuutteen vuoksi 21 vuoden ikäisenä.

ii. Tasku oli sarjaa ori upeasta suvusta, josta odotettiin kyvykästä kilparatsua. Nuorena orilla kilpailtiin koulu- ja esteratsastuksen parissa helppo B/100cm kohtuu hyvällä menestyksellä, mutta vähitellen Taskun suoritukset huononivat eikä siitä ollutkaan enää kilpakäyttöön. Täten ori myytiin ratsastuskouluun, jossa se ruunattiin ja siitä tehtiin tuntiratsu. Tuntihevosena Tasku pääsi jonkin verran jatkamaan kilpauraansa seuratasolla, ilman suurempaa menestystä. Luonteeltaan Tasku oli oriksi hyvinkin rauhallinen ja tasaisen varma, joten siksi se pärjäsikin tuntihevosena erinomaisesti. Väritykseltään ori oli komea tummanpunarautias ja säkäkorkeutta siltä löytyi noin 161cm. Nuorempana Tasku pääsi astumaan kaksi tammaa, saaden kaksi hienoa orijälkeläistä, joista molemmat menestyivät kilparadoilla lajissa kuin lajissa hyvin. Tasku eli 25 vuotiaaksi, kunnes se sai mitä ilmeisemmin sydänkohtauksen ja menehtyi omaan karsinaansa yön aikana.

ie. Vaappuna oli suomenhevostamma, joka loi uransa näyttely- ja siitostammana. Ollessaan nuori sen hyvä, tasapainoinen rakenne huomattiin, joten sitä alettiin kiikuttamaan viikoittain näyttelystä toiseen. Pian Vaappunalla olikin läjässä jo melkoinen määrä BIS sijoja ja myöhemmiten se kantakirjattiin toiselle palkinnolle. Hyvärakenteinen tamma oli väritykseltään rautias ilman minkäänlaisia merkkejä ja säkäkorkeutta sillä oli tasan 157cm. Ratsastuskilpailuissa Vaappunalla ei koskaan käyty, joten sen ratsastustasosta ei ole minkäänlaista tietoa. Näyttelyiden ohessa tamma oli aktiivisessa jalostuskäytössä, saaden elämänsä aikana kahdeksan jälkeläistä. Kaikista Vaappunan jälkeläisistä kehittyi hienoja, sopusuhtaisia hevosia, jotka olivat luonteeltaan kuin emänsä. Tamma ei nimittäin ollut mikään maailman sympaattisin tamma luonteeltaan, sillä se oli hyvin itsepäinen. Vaappuna jouduttiin lopettamaan 19 vuoden iässä suolistotulehduksen vuoksi.

e. Pihka on ollut koko elämänsä ajan perinteinen harrasteratsu, joka nytemmin viettelee eläkepäiviään 22 vuoden ikäisenä. Syntymänsä jälkeen tamma vaihtoi useasti kotiaan, sillä monet maatilan omistajat halusivat siitä itselleen työhevosen. Siihen virkaan Pihkasta ei kuitenkaan ollut, joten sen piti käydä kolmessa eri osoitteessa kunnes löysi oman kotinsa. Uudessa kodissa Pihka toimi ensisijaisesti maastoratsuna, mutta käytiin sillä muutamaan kertaan myös pienissä koulu- ja estekisoissa. Luonteeltaan tamma on aina ollut todella rauhallinen ja hyväsydäminen hevonen, joka on ongelmaton käsiteltävä kaikissa tilanteissa. Väritykseltään Pihka on kaunis punarautias kera 156cm säkäkorkeuden. Rakenteeltaan Pihka ei tosin ole kovinkaan kaunis, sillä se omaa raskaan ruumiin ja on hyvinkin takakorkea. Myöhemmällä iällä Pihkaa käytettiin jalostukseen kahden varsan verran, saaden yhden tamma- ja yhden orivarsan. Pihka periytti jälkeläisilleen punarautiasta väritystään sekä kilttiä käsiteltävyyttään.

ei. Purjetti oli kuvankaunis suomenhevosori, joka eli koko elämänsä ajan samalla maatilalla tehden työhevosen hommia. Purjetti oli isännälleen korvaamaton apu niin pelto- kuin myös metsätöissä, joissa ori oli aivan omimmillaan. Sillä käytiin myös muutamaan otteeseen työhevoskilpailuissa vetämässä, joissa se sijoittui joka kerta hyvin. Raskasrakenteinen ori oli väritykseltään rautias kera tähtipään ja säkäkorkeutta se omasi vajaat 160cm. Luonteeltaan Purjetti oli hyvin varmajalkainen ja tasainen ori, joka omasi lehmän hermot työssään, eikä varmasti hermostunut missään tilanteessa. Työhevosnäyttöjen vuoksi kasvattaja halusi käyttää oria muutamia kertoja jalostukseen, jonka vuoksi Purjetilta löytyy neljä toistaan hienompaa jälkeläistä. Kahdesta näistä jälkeläisestä tuli työpainotteisia, kahdesta puolestaan harrasteratsuja. Purjetti eli yllättävänkin pitkän elämän, vasta 28 vuoden iässä omistajan täytyi lopettaa ori suureksi surukseen.

ee. Inka oli punarautias, 153cm korkeutta omaava suomenhevostamma, joka kilpailti aktiivisesti koulu- ja esteratsastuksen parissa useiden vuosien ajan. Koulussa se taittoi luokat vaativa B tasolla saakka, puolestaan esteitä sillä hypättiin 90cm tasolla. Molemmista lajeista Inka niitti menestystä huimasti, mutta parhaimmillaan se oli ehdottomasti kouluratsastuksen parissa. Tammalla oli hyvin tyylikkäät ja pehmeät liikkeet, jotka tekivät siitä todella tyylikkään näköisen hevosen kouluradalla. Luonteeltaan Inka oli vähän tuulella käyvää sorttia, yleisesti käsiteltäessä se oli kiltti, mutta ratsastaessa osasi vaatia ja paljon. Ratsastuskilpailujen ohella sillä käytiin muutamaan otteeseen näyttelyissäkin pyörähtämässä, joissa se menestyi kohtuullisesti. Vanhemmalla iällä Inka sai kaksi tammavarsaa, joista toinen menestyi myöhemmiten emänsä tavoin kilpailuissa, toisesta tuli harrasteratsu. Inka lopetettiin parantumattoman jalkavamman vuoksi 19 vuoden ikäisenä.

Jälkeläiset

s. 10.09.2015, t. Mörkövaaran Ruskarulla (e. Riihi-Leija) omistaja: Loci
s. 21.10.2015, t. Mörkövaaran Sesilja (e. Siljana) omistaja: alhippa
s. 06.12.2015, t. Mörkövaaran Ihme (e. Marinan Lohdutar) omistaja: annika n
s. 14.01.2016, o. Mörkövaaran Jumpperi (e. Lampilan Hilla) omistaja: Hapero
s. 29.02.2016, o. Mörkövaaran Prinssinakki (e. Tariina) omistaja: turjake

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 45, ERJ 45, KERJ 40, VSR 5 kpl

15.08.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
16.08.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/47
16.08.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
19.08.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
20.08.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/47
22.08.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 08/75
25.08.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/30
27.08.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
28.08.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
01.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
02.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
02.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
02.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
03.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
04.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
05.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
05.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
06.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
06.09.15, KRJ (kutsu), Helppo C, 02/50
06.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
07.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/30
09.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
09.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
10.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
10.09.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/50
11.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
13.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
13.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
13.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
14.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
14.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
14.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
15.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
15.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
18.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
19.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
19.09.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
21.09.15, KRJ (kutsu), Helppo C, 04/29
25.09.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
26.09.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
27.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
01.10.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/60
03.10.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/60
05.10.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/60
31.12.15, KRJ CUP (kutsu), Helppo C, 10/212

15.08.15, ERJ (kutsu), 110cm, 06/78
15.08.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
17.08.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/78
18.08.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
21.08.15, ERJ (kutsu), 100cm, 06/78
21.08.15, ERJ (kutsu), 110cm, 04/78
23.08.15, ERJ (kutsu), 100cm, 07/78
24.08.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
25.08.15, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
29.08.15, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
06.09.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/33
08.09.15, ERJ (kutsu), 110cm, 04/33
08.09.15, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
09.09.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/23
10.09.15, ERJ (kutsu), 110cm, 04/33
10.09.15, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
12.09.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
12.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
13.09.15, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
13.09.15, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
13.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
13.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
13.09.15, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
14.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
14.09.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
15.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
16.09.15, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
16.09.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/23
19.09.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
20.09.15, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
20.09.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/37
21.09.15, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
25.09.15, ERJ (kutsu), 110cm, 05/37
27.09.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
28.09.15, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
30.09.15, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
30.09.15, ERJ CUP (kutsu), 110cm, 10/101
11.10.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/40
11.10.15, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
15.10.15, ERJ (kutsu), 110cm, 04/40
16.10.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/40
17.10.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
17.10.15, ERJ (kutsu), 110cm, 04/40
18.10.15, ERJ (kutsu), 110cm, 05/40
20.10.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/40
21.08.15, KERJ (kutsu), CIC1, 07/53
26.08.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/40
01.09.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
03.09.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/40
04.09.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
07.09.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
09.09.15, KERJ (kutsu), CIC1, 05/50
09.09.15, KERJ (kutsu), CIC1, 06/40
12.09.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/38
13.09.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/40
14.09.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/50
15.09.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/34
19.09.15, KERJ (kutsu), CIC1, 07/50
23.09.15, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
24.09.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/36
24.09.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/40
28.09.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/40
02.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
05.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/40
04.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
06.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/17
07.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/17
14.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
27.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
29.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 06/40
30.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
31.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
03.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
03.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
05.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/40
09.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 06/40
16.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
18.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
20.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
21.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
25.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
04.12.15, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
07.12.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
09.12.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
31.05.16, KERJ CUP (kutsu), CIC1, 06/83

31.08.15, VSR CUP (kutsu), CIC1, 04/27
31.08.15, VSR CUP (kutsu), 100cm, 02/57
31.10.15, VSR CUP (kutsu), Helppo A, 02/58
31.12.15, VSR CUP (kutsu), CIC1, 02/40
29.02.16, VSR CUP (kutsu), Helppo B, 05/103

Valmennukset ja päiväkirja

02.03.2016
Pähkinä saa nyt luvan olla ihan pähkinänä, sillä tässä kuussa pääsemme pyörähtämään ensimmäisessä laatuarvostelussamme! Ilmoitin Pörrin nimittäin mukaan maaliskuun ylimääräiseen kouluratsastusjaoksen tilaisuuteen. Olen jo melkein sata varma, että ne koulutuomarit nauravat meidät vain ulos sieltä, sillä kyllähän Pörri enemmän esteille ja kenttään painottuu. Näin ollen otamme avosylin vastaan palkinnon kuin palkinnon, enkä lähde stressaamaan siitä ykkösestä. Vaikka kiva juttuhan se olisikin. Vielä enemmän tosin pelottaa, että osaako tämä mehtäläinen käyttäytyä, sillä talven ylihän se on asunut pihatossa ja saanut olla aivan kaikessa rauhssa. Muutamissa cupeissa tosin on pyörähdetty, joten ei se aivan tyhjänpanttina ole ollut, mutta joo. Saa nähdä, kunhan ori ei kehässä ala täysin pistämään ranttaliksi, niin omistaja on tyytyväinen. Tämän tilaisuuden jälkeen toivotaan, että jälkeläiset menestyy vielä himpun verran enemmän esteiden ja kentän parissa, jotta päästäisiin niilläkin saroilla käymään laatiksissa. Tsih, Pörrihän alkaa olemaan ihan vanha patu! Vastahan minä tämän hevosen ostin ja nyt se on jo laatisten kautta suuntaamassa eläkkeelle. Kaikkea sitä.

21.10.2015
En olekaan vielä päivitellyt tänne Pörrin varsakuulumisia, joten nyt niihin. Syyskuussa ori sai ensimmäisen jälkeläisensä, kun Riihi-Leija varsoi suloisen tammavarsan. Synnytys sujui ongelmitta ja kyllä oli naurussa piteleminen, kun varsa 2h ikäisenä pisti sellaiset rallit pystyyn, että ohhoih. Ihan on siis isäänsä luoteen puolesta tullut. Varsa nimettiin Mörkövaaran Ruskarullaksi ja nyt vieroituksen jälkeen se asuu Locin omistuksessa. Puolestaan viime yön mittaan oli pyörähtänyt Pörrin toinen jälkeläinen, emänä Siljana. Tälläkin kertaa kysessä oli tammavarsa, joka nyt näyttää kyllä enemmän tulevan emäänsä kuin isäänsä, onneksi. Varsa sai nimekseen Mörkövaaran Sesilja ja vieroituksen jälkeen varsaa odottaa koti alhipan hoivissa Taikakuun kartanolla. Näin on kaksi ensimmäistä pikku-Pörriä saatettu maailmaan, toivotaan kovasti, että niistä ori saa hyviä näyttöjä tulevaisuutta varten. Tosin tälle vuodelle on Pörrille tulossa ainakin vielä yksi jälkeläinen, joten ei tarvitse paineita laittaa täysin kahdelle ensimmäiselle.
Mainittakoon näin sivussa, että Pörri on saavuttanut täydet sijoitukset KRJ ja ERJ parista! Enää meidän ei tarvitse stressata kuin kenttäratsastuksen parissa, jossa olemme kyllä myös hyvää vauhtia suuntaamassa kohti tavoitetta.

01.09.2015
Pörrin kilpaura on nyt saatu lupaavasti käyntiin, enkä ainakaan vielä ole pettynyt siihen tai katunut ostopäätöstäni. Vaikkei jokainen startti ole mennyt täysin putkeen (tsih, kerran jopa heitti esteillä minut alas), on sen kanssa ollut yllättävän kiva työskennellä. Keskittymisongelmiahan sillä on odotetusti ollut, mutta niistäkin on selvitty ja muutamia sijoituksia kotiin napsittu. Koulusta ja esteiltä olemme keränneet tähän mennessä kymmenisen sijaa molemmista, kentästä puolestaan vasta muutama. Tosin tänään aamupäivästä Pörri yllätti kaikki, kun olimme Prime Sporthorsesissa kenttäkilpailuissa. Starttasimme tuttuun tapaan CIC1 luokassa, jonka Pörri oli niiiin lähellä voittaa. Hävisimme voittajalle vain sekunnin, joka olisi ollut maasto-osuudella helposti kirittävissä, mutta minä en halunnut täysillä päästellä menemään. Pyh pöh! No, erittäin tyytyväisiä olemme toiseen sijaankin.
Muutoin ori voi loistavasti, se on saanut lukuisia orikavereita, joiden kanssa se peuhaa menemään päivät pitkät. Tosin meno on orilauman kesken välillä sen näköistä, että itseäni ihan kauhistuttaa, loukkaako tuossa joku itsensä. Vielä ollaan haavereilta vältytty, mutta Pörrin vauhdikkuuden tuntien en yhtään ihmettele, jos se joku aamu tulee portille nilkuttaen.

10.08.2015
Ihmiset joilla on hevosia enemmälti tietää varmaan sen tunteen, kun olet ostanut ehkä normaalia tyhmemmän hevosen. Viikot ovat Pähkinävarkaan kanssa kuluneet, enkä ole aivan sata varma, että onko tällä hevosella ihan kaikki kotona. Ori tuppautuu elelemään omissa maailmoissaan koko ajan, eikä sen päässä tunnu oikein mitään liikkuvan. Paitsi mulkoilevat silmät. Tästä huolimatta olemme edenneet Pörrin kanssa jo pitkälle, se on saatu ratsastuksen merkeissä nyt hiottua timantiksi. Eihän se ehkä täydellinen ole, mutta muutamien päivien päästä starttailemme kilpauramme. Tosin se minua myös jännittää, että osaako Pörri yhtään keskittyä hälinässä mihinkään muuhun, kuin jonnin joutavaan. Toivotaan parasta, sillä monet tuttavani odottavat tämän hevosen näkemistä, ja jos se ei toimikaan mitenkään, niin joo... Kunhan nyt ei täysin minua nolaisi!
Vaikka kisatuloksia meillä ei vielä olekaan, olen päättänyt astuttaa yhden tallin tammoista Pörrillä. Nyt odotellaan kovasti vain tamman tulemista kiimaan ja sen jälkeen toivotaan, että tämä höseltäjä osaa edes astua. Sehän se olisikin, kun miesten mies ei ymmärtäisi siitä touhusta mitään, hah. Ja hienoahan tietysti olisi, jos Pörri periyttäisi varsalle komeaa ulkomuotoaan ja pitkiä jalkojaan. Amen.

27.07.2015
Mihin minä hevosieni kanssa vielä oikein joudun... Eilen kävin läpi jälleen kerran myytäviä suomenhevosia, joista silmäni osuivat liki kolme vuotiaaseen oripoikaan. Kuvassa oleva Pähkinävaras oli oikein komea punarautias hevonen, joka näytti todella ylväältä ja oikein orimaiselta tyypiltä. Sukuun tutustuessani kävi ilmi, että ori oli yleispainotteisesta suvusta peräisin, jolloin tuli sellainen fiilis, että nyt on aaaaivan pakko soittaa myyjälle ja kysyä tästä. Puhelu johti siihen, että tänä aamuna olin trailerin kanssa toisella puolella Suomea katsomassa Pähkinävarasta. Jo heti hevosen nähtyä olin aivan varma, että tämä poika lähtee matkaani. Luonteeltaan se oli äärimmäisen pöselö ja malttamaton, eli juuri niin kuin minä! Oria oltiin hiljalleen ratsukoulutettu, jonka vuoksi tein pienimuotoisen koeratsastuksen, jossa paljastui Pähkinävarkaan hienot liikkeet. Ratsastuksen jälkeen olin aivan myyty, joten nimet vain paperiin ja kohti Mörkövaaraa.
Pähkinävarkaan, eli Pörrin, kanssa suuntailemme heti ensi kuussa kilparadoille, toivotaan tietysti, että menestystä tulee. Jos ori sijoittuu edes joka kymmenennessä startissaan, pääsee se ehkä vielä syksyn mittaan osaksi Mörkövaaran jalostussuunnitelmia. Katsellaan kuitenkin rauhassa, miten meille käy ja kuinka tästä edetään, onko tästä hevosesta edes luonteensa puolesta mihinkään.