Muistoissa: Marinan Lohdutar - virtuaalihevonen
k. 24.09.2016

NimiMarinan Lohdutar LempinimiLohtu
Rek.nroVH14-018-0957 Synt.päivä ja ikä04.04.2014, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri163 cm, vprt
KoulutustasoHelppo A, 100cm, Helppo PainotusYleispainotus
KasvattajaRiikka Tiihonen evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© SN

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.02.2016
7 + 40 + 18 + 20 + 15 = 100p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 29.02.2016
6 + 40 + 19 + 20 + 15 = 100p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.02.2016
5,5 + 40 + 18,5 + 14,5 + 15 = 93,5p, KERJ-II

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.09.2016
14 + 23 + 23 + 25 + 15 = 100p, SLA-I

Luonne

Yleisesti Lohtu on hyvätapainen ja rauhallinen suomenhevostamma, joka tulee toimeen kaikkien kanssa. Lohtu ei aiheuta kenellekään ylimääräistä tehtävää tai harmaita hiuksia, ja oli tilanne mikä tahansa, se on aina tasaisen varma hoidokki. Tietenkin välillä mukaan mahtuu tammamaisia äksyjä päiviä, mutta kun Lohtu "on äksy", tarkoittaa se pientä luimimista ja kentällä jumimista. Äärimmäisen helppo ja mukava hevonen kaikinpuolin, joka kelpuuttaa hoitajakseen ja selkäänsä kokemattomatkin pienet harrastajat.

Hoidettaessa tamma nauttii saamastaan huomiosta, eikä ole moksis useammastakaan hoitajatytöstä häärimässä karsinassa. Karsinassa Lohtua ei tarvitse sitoa kiinni, sillä se pysyy hyvin aloillaan ja pyrkii parhaansa mukaan varomaan ihmistä. Kaikki hoitotoimenpiteet tamman kanssa sujuvat hyvin, oli kyse harjauksesta, kavioiden puhdistuksesta, varustamisesta tai muusta vastavaasta. Voisi sanoa, että Lohtu on hoitotoimenpiteisessä ehkä vähän turhankin nöyrä, taluttaessakin se vain seuraa tyynen viileästi taluttajaansa. Ainoa mitä Lohtu inhoaa on eläinlääkäri! Eläinlääkäri tarkoittaa aina piikkejä takamuksiin, joten sitä tämä hevonen on oppinut vähän varomaan.

Ratsastaessa Lohtu on hyvin varmajalkainen ja yhteistyökykyinen peli, jonka kanssa on ilo mennä lajin kuin lajin parissa. Tässä on hevonen, jota oikeasti voi kutsua nöyräksi ja miellyttämishaluiseksi ratsuksi, sillä se tekee normaalisti kaiken mitä ratsastaja pyytää. Jos miinuksia halutaan etsiä, niin Lohtu on ennemmin laiska kuin reipas, joten sitä joutuu jonkin verran ratsastamaan eteen hyvään liikkeeseen pääsemiseksi. Lohtu kuuntelee selästä tulevia ohjeita maltilla, oli ne sitten paino-, pohje- tai kuolainapuja. Herkkä ratsastettava Lohtu ei ole, joten rikki se ei mene napakammastakaan otteesta. Tamma toimii hyvin niin kentällä kuin myös maastossa, sen tapoihin ei kuulu asioiden kyttääminen tai ylimääräinen säikkyminen. Kokonaisuudessaan helppo ja hyvin malttavainen ratsu.

Kouluratsastuksessa Lohtu on oikein passeli ratsu, sillä se kuuntelee hyvin apuja ja tykkää itsekin työstää huolella pieniä tehtäviä. Helppo A tasoinen tamma taittaa avo- ja sulkutaivutukset sekä esimerkiksi laukanvaihdot käynnistä. Erityisesti ravitehtävät kuuluvat Lohdun bravuureihin, sillä päästessään reippaaseen tahtiin sillä on hyvin näyttävät liikkeet. Lohtu ei vaadi kovinkaan kummoista säätöä ja vääntöä tullakseen pehmeäksi ja päästääkseen suustaan, ja täten siitä saa pienelläkin vaivalla tyylikkään ratsun. Liikkuakseen kuitenkin oikein, tulee ratsastajan antaa hyvin huolelliset avut ratsulleen, muutoin Lohtu saattaa hämmentyä eikä välttämättä tiedä mitä tältä halutaan.

Esteillä Lohtu on siitä hankala, että se täytyy todellakin saada tahdikkaaseen laukkaan ennen kuin yhtään estettä voidaan ylittää. Alku saattaa siis olla vähän nahkea, mutta jos ratsastaja on napakkana niin Lohtu on tuota pikaa hyvässä hyppyvireessä. Tamma on rehellinen hyppääjä, joka ei kyttäile tai aristele minkäänmoisia esteitä, olipa selässä kuka tahansa. Rataesteet ylittyvät metrin korkeudelta, tosin joskus voisi kokeilla korkeampiakin kun ponnistusvoimaa nimittäin löytyy vaikka muille jakaa. Lisäksi Lohtu omaa todella kivan hyppytyylin ja jatkaa esteillä samaa yhteistyökykyistä linjaa ratsastajansa kanssa, ollen oikein mukava esteratsu.

Kilpailuissa tamma on yksinkertaisesti täydellinen, sillä se on aina vieraissakin paikoissa kuin kotonaan eikä vedä stressiä uusissa tilanteissa. Matkat kilpapaikoille sujuvat ongelmitta, Lohtu on helppo lastattava ja matkustaa se heinäkasan kanssa mieluusti pidemmänkin matkan. Kilpapaikalla Lohtu ei vaadi minkäänlaisia erikoistoimenpiteitä, se ottaa hyvin lungisti ihmetellen maailman menoa hoitajansa vierestä. Lämmittely tietenkin kannattaa suorittaa huolellisesti ja eritoten on tärkeää kiinnittää jälleen kerran huomiota Lohdun liikkeeseen. Koska tamma on niin varma ja rauhallinen ratsu joka tilanteessa, on itse suoritus usein ratsastajan hermojen kestämisestä kiinni. Lohdun loistavasta kilpakyvystä kertoo sen lukuisat sijat esteiden, kentän ja kouluratsastuksen parissa.

Sukulaiset

i Poimunopeus evm
sh-o, trt, 160cm
ii Rokkikukko evm
sh-o, rt, 159cm
iii Rokkenrollia evm
sh-o, rt, 163cm
iie A.S. Hentoinen evm
sh-t, vrt, 154cm
ie Unenluoja evm
sh-t, tprt, 157cm
iei Nukkumatti evm
sh-o, prt, 165cm
iee Sydänystävä evm
sh-t, trt, 153cm
e Neiti Marina evm
sh-t, rt, 154cm
ei Täysin Aseeton evm
sh-o, vrt, 162cm
eii Optimistinen evm
sh-o, vrt, 158cm
eie Surulapsi evm
sh-t, trt, 159cm
ee Draamakuningatar evm
sh-t, rt, 150cm
eei Kylän Puhutuin evm
sh-o, trt, 151cm
eee Köpiän Kuningatar evm
sh-t, vrt, 160cm

i. Poimunopeus oli Hilma Pohjosen kasvattama suomenhevosori, joka hurmasi yhden jos toisenkin tädin sympaattisella olemuksellaan. Luonteeltaan "Norppa" oli kaikkea muuta kuin ori, se käyttäytyi ihmisten seurassa aina rauhallisesti ja heitä kunnioittavasti. Koska kasvattaja painottui kouluratsastukseen, kehkeytyi tästäkin orista vaativien tasojen kouluratsu. Viiden vuoden iästä eteenpäin Norppaa nähtiin kouluradoilla erittäin hyvällä menestyksellä useita vuosia, niittäen jos jonkinmoista kissanristiäisten voittoa. Norpan ollessa 12 vuoden ikäinen joutui se ikävään onnettomuuteen, joka vei orilta jalat mennessään. Oria yritettiin parantaa erilaisin hoidoin, mutta lopulta vuoden taistelun jälkeen se täytyi lopettaa vaivojen pahentuessa. Väritykseltään Norppa oli komea tummanrautias ja säkäkorkeutta tältä hyvärakenteiselta hevolta löytyi vajaat 160cm. Maineikkaana kouluratsuna ori oli nuorempina vuosinaan kysytty jalostusori, mutta suosiosta huolimatta Norppa astui vain viisi tammaa. Jälkeläisilleen Norppa periytti eritoten kaunista, tasaista liikettään, mutta myös helppoa ja huoletonta luonnettaan.

ii. Rokkikukko oli kerrassaan hieno hevonen, joka oli peräisin erittäin menestyneestä ravisuvusta. Rokkikukkoa alettiin koulia siis ravihevosen virkaan heti reilun vuoden iässä ja ensimmäiset startit se juoksi kolme vuotiaana. Nuorena ori oli hyvin lupaava, se juoksi merkittäviä aikoja, mutta iän karttuessa vauhti hidastui eikä Rokkikukko pärjännyt enää ikäluokassaan. Viiden vuoden uran aikana se voitti ja sijoittui lukuisia kertoja, joten ei se mikään aivan turhake ollut. Raviuran jälkeen Rokkikukko myytiin projektiksi ja sen myötä vanhemmiten oria nähtiin pienissä estekisoissa. Luonteeltaan ori oli himpun verran tulinen ja itsepäinen, jonka vuoksi se ei soveltunut kaikkien käsiteltäväksi. Komea tukkajumala tämä hevonen kuitenkin kaikin puolin oli, se oli väritykseltään rautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta se omasi noin 159cm. Elämänsä aikana Rokkikukko astui 12 tammaa, puolet ravisuunnalle ja puolet ratsusuunnalle. Merkittäviä asioita ori ei jälkeläisilleen periyttänyt, mutta mistä lie johtuu ettei sen jälkeläisten vauhti ole ainakaan raviradoilla riittänyt. Rokkikukko lopetettiin 23 vuoden iässä vanhuuden oireisiin.

ie. Unenluoja oli luonteeltaan oikein kiltti, mutta sitäkin laiskempi yksilö. Laiskan ja ikään kuin asioista kiinnostumattoman luonteensa vuoksi tamma oli hankala ratsukoulutettava, joka vaatii erittäin paljon töitä. Vähitellen helppo B ja 70cm rataesteet ylittävää Unenluojaa alettiin nähdä kilpailuissa asti, vähän vaihtelevalla menestyksellä tosin. Kouluratsastus oli tammalle läheisempi laji, sillä siinä sen ei tarvinnut laiskuuttaan jalkojansa nostella. Merkittävää menestystä Unenluoja ei missään vaiheessa elämäänsä niittänyt, vaikka hyvin se vauhtiin ja menohaluihinsa nähden pärjäsikin. Väritykseltään tamma oli oikein kaunis tummanpunarautias ja säkäkorkeutta siltä löytyi tiettävästi 157cm. Hienon rakenteensa ansiosta Unenluoja menestyi vanhemmalla iällä myös näyttelyissä, jolloin se kantakirjattiin toiselle palkinnolle. Kilpahevosena olon ohella tammaa käytettiin jalostukseen kolmen jälkeläisen verran, saaden kolme hienoa orivarsaa. Jokainen näistä varsoista peri emänsä luonteen, sillä nekin olivat lauhkeita kuin lampaat. 21 vuoden ikäisenä Unenluoja sairastui äkillisesti, jonka myötä se lopetettiin pian.

e. Neiti Marina on Marinan Lohduttaren tapaan Riikka Tiihosen kasvattama suomenhevostamma, joka nytemmin viettelee eläkepäiviään. Marinasta ei ns. koskaan pitänyt tulla mitään suurta, sillä se aloitti heti neljän vuoden iässä jalostustamman viran. Tamma sai kymmeneen ikävuoteen mennessä viisi jälkeläistä, joiden ohessa se vietti hevosenpäiviä ilman pakkoa ihmisten kanssa puuhailusta. Viides varsominen ei kuitenkaan mennyt ihan putkeen, jonka vuoksi tammalla ei voitu enää teettää jälkeläisiä ja siksi se myytiin eteenpäin. Uusi perhe ratsukoulutti Marinan ja jo reilun vuoden jälkeen sitä tavattiin helppo A ja 100cm luokissa kilpailuissa. Erityisesti esteillä Marina loisti hyvän hyppytyylinsä vuoksi, mutta se omasi myös hienot liikkeet jotka edesauttoivat koulukisoissa. Liki seitsemän vuotta tamma kilpaili aktiivisesti kunnes se jäi hankkarivamman vuoksi vähemmälle käytölle. Väritykseltään nykyisin jo 22 vuotias Marina on rautias kera tähtipään ja säkäkorkeudeltaan se on 154cm. Luonteeltaan tamma on aina ollut ihmisten käsiteltäessä taustansa vuoksi itsepäinen ja osaltaan vaativa, mutta puolestaan ratsastettaessa se on yhteistyökykyinen ja niin ikään pomminvarma.

ei. Täysin Aseeton oli varmasti yksi aikansa hienoimpia ja menestyneimpiä estehevosia. Aseen tarina on kuin elokuvasta konsanaan - se tuli huonoista oloista ja oli epävarma ihmisiä kohtaan, mutta kun se löysi oman ihmisen, tuli siitä kirjaimellisesti tähti. Orilla alettiin kilpailla kuuden vuoden iässä 90cm luokkia, mutta parin vuoden kuluessa se ylsi 120cm luokkiin asti. Mitä suuremmat esteet oli kyseessä, sitä tarmokkaampi Ase oli hyppäämään ja siksi se menestyi erityisesti 110-120cm luokissa. Koska Ase oli vain ja ainoastaan yhden ihmisen hevonen, ei sitä oikein pystynyt muut käsittelemään. Omistajalleen se oli kuin enkeli, mutta ulkopuoliset saivat tuntea nahoissaan tullessaan liian lähelle oria. Ase ei ollut rakenteellisesti mikään prinssi, sillä orilla oli hyvin suuri pää verrattuna muuhun kroppaan, joka ei kylläkään esteradalla menoa haitannut. Väritykseltään ori oli vaaleanrautias ja säkäkorkeutta se omasi noin 162cm epävirallisesti mitattuna. Ase astui elämänsä aikana kahdeksan tammaa, periyttäen jälkeläisilleen hyvää kilpakykyä ja ehkä himpun verran hankalampaa luonnettaan. Ori lopetettiin liki 25 vuoden iässä.

ee. Draamakuningatar oli oikea nimensä veroinen tamma, joka aiheutti päänvaivaa viimeiseen asti omistajilleen ja hoitajilleen. Luonteeltaan "Daami" ei ollut siis mikää kultainen, sillä riitti omaa tahtoa vaikka muille jakaa, eikä se antanut ihmisille mitään ilmaiseksi. Kehno luonne oli kuitenkin avuksi kilparadoilla, sillä Daami omasi kovan kilpailuvietin, eikä se antanut koskaan periksi. Tammalla kilpailtiin enemmän ja vähemmän aktiivisesti koulun, esteiden, kentän kuin myös valjakkoajojen parissa vuosien ajan. Jokaisessa lajissa Daami niitti menestystä jonkin verran, mutta isoin tähti se oli kenttäratsastuksessa, josta siltä löytyy kymmeniä voittoja. Kilpauransa jälkeen tamma siirtyi 14 vuoden iässä siitostammaksi, saaden neljä jälkeläistä. Kaikki Daamin jälkeläiset olivat tammoja, joille se periytti eritoten ulkonäköään - rautiasta väritystä ja reilua 150cm säkäkorkeutta. Daamin poismeno 19 vuoden iässä on vähän hämärän peitossa, sillä on kuultu, että se joutui onnettomuuteen, mutta on myös huhuttu, että omistajalla olisi napsahtanut päässä ja itse ampunut tammansa.

Jälkeläiset

s. 10.01.2015, t. Mörkövaaran Marina (i. Vadelmaniityn Röhnö) omistaja: Susiraja
s. 15.05.2015, t. Mörkövaaran Leimutar (i. Himalaja) omistaja: joel
s. 03.07.2015, t. Mörkövaaran Larissa (i. Pyriitti) omistaja: Sorel
s. 06.12.2015, t. Mörkövaaran Ihme (i. Pähkinävaras) omistaja: annika n
s. 25.04.2016, t. Mörkövaaran Viettelijätär (i. Tinjami) omistaja: Werry

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 46, ERJ 41, KERJ 39, VSR 5 kpl

15.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
19.01.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
21.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
21.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
21.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
21.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
22.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
22.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
23.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
23.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
23.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
24.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
26.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
25.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
25.01.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
26.01.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
27.01.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/80
27.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
27.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
28.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
28.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
29.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
29.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/50
30.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
30.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
01.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
01.02.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
02.02.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
03.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
03.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
04.02.15, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/50
05.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
06.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
08.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
08.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
09.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
09.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
10.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
10.02.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
10.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
10.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
11.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
12.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
13.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
13.02.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
17.02.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
18.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
19.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
21.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
22.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
25.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
27.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
02.02.15, ERJ (kutsu), 90cm, 05/50
04.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
04.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
05.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
06.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
06.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
07.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
07.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
08.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
09.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
09.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
17.02.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
17.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
18.02.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
18.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
20.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
21.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
22.02.15, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
24.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
27.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
01.03.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
04.03.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
11.03.15, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
14.03.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
15.03.15, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
16.03.15, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
19.03.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
21.03.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
22.03.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
24.03.15, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
26.03.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
29.03.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
03.04.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
07.04.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
08.04.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
02.05.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
12.05.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
21.05.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
26.05.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
28.05.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/22
29.05.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/22
02.06.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
06.06.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
09.06.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
09.06.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
27.06.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/18
28.06.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/18
29.06.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
03.07.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/40
04.07.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
08.07.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
09.07.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
11.07.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
26.07.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/18
30.07.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/25
02.08.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/18
08.08.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/12
12.08.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/27
13.08.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/27
15.08.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/41
16.08.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/27
17.08.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/39
18.08.15, KERJ (kutsu), Helppo, 06/39
18.08.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/41
19.08.15, KERJ (kutsu), Helppo, 06/39
24.08.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
24.08.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/41
26.08.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
29.08.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/40
07.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
08.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
15.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
18.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
19.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30

31.01.15, VSR CUP (kutsu), Tutustumislkk, 05/30
30.04.15, VSR CUP (kutsu), 90cm, 02/63
30.09.15, VSR CUP (kutsu), 100cm, 06/54
31.12.15, VSR CUP (kutsu), Helppo, 06/48
31.01.16, VSR CUP (kutsu), 90cm, 03/77

Valmennukset ja päiväkirja

31.08.2016
Mummo-Lohtu lähestyy uhkaavasti seuraavaa suurta etappia, nimittäin 20v syntymäpäiviä! Tammalla on kesän mittaan ollut jo muutamia huonoja päiviä, jonka vuoksi eläinlääkärit sitä ovat käyneet tutkimassa. Mitään suurta ei onneksi ole ollut, mutta monet pienet vaivat toki hankaloittaa tamman, ja meidän hoitajien, elämää. Erityisesti vatsan kanssa tuntuu olevan ongelmia, mutta sen lisäksi jaloissa on näyttänyt viime aikoina olevan jotain häikkää. Lohtu nimittäin ajoittain on ontunut todella ikävästi, mutta seuraavana päivänä se on taas kuin ei mitään. En kuitenkaan vanhalla hevosella enää haluaisi aloittaan mitään ihmeellisiä tutkimuksia tai lääkityksiä, joten täytyy seurailla tilanteita. Huonon yleisvoinnin vuoksi Lohtu saa osallistua viimeiseen koitokseensa syyskuussa, jolloin se pääsee suomenhevosten laatuarvosteluun mukaan. Toivottavasti tamma pysyy siihen asti skarppina, eikä sen olot huonone entisestään. Liekköhän Lohtu pääsee vihreimmille niityille vielä tämän vuoden puolella, saa nähdä...

25.05.2016
Aamupäivällä kävi kengittäjä ottamassa muutamilta tallin tammoilta kenkiä pois ja laittamassa uusia takaisin. Lohtu oli yksi näistä näistä tammoista ja voi että, se päätti meidän päänmenoksi vähän hankaloittaa asioita. Lohtu ei juurikaan pidä kengittäjistä, joten heti kun tämä tuttu auto kaarsi pihaan, paineli tamma niin kauas pihatossaan kun vain pääsi. Muutaman tallitytön kanssa pyörimme pitkin pihattoa kauraämpärit käsissämme ja ajoittain Lohtu päästi lähelle, mutta juuri kun joku kurkotti tämän riimua kohden, paineli tamma pää viidentenä jalkana taas karkuun. Argh! Kyllä siinä vähän voimasanoja käytettiin kun juostiin Lohdun perässä ja juuri kun olimme jo luovuttamassa, löntysteli tamma tyytyväisenä kaurasangolle. Kengittäessä Lohtu oli kyllä levoton, se viskeli päätään ja kuopi etukavioillaan. Ja tämän piti olla se meidän tallin kiltein tamma? Jepskukkuu. Lohdulta otettiin kengät kokonaan pois, sillä koska tamma ei juuri enää ratsastuskäytössä ole, ei se niitä vain tarhaillessa tarvitse. Kengittäjä kuitenkin sai kun saikin työnsä tehtyä hyvin, jonka jälkeen Lohtu pääsi takaisin tarhaansa, hieman nyrpeän oloisena tosin. Kyllä tosin huomaa tästäkin hevosesta, että kesä on tulossa, sillä vatsa on kasvanut virheästä niin paljon, että huh. Laihikselle joutaa koko sakki!

01.03.2016
Helmikuussa pääsimme vihdoin ja viimein Lohdun kanssa laatiksiin, joita olimme kovasti jo syksystä asti odotelleet. Tammaa valmisteltiin koko alkuvuosi tuleviin koitoksiin ja onneksi pohjatyö oli hyvin tehty, sillä Lohtu pärjäsi kaikissa laatiksissa kivasti. Koulu- ja esteratsastusjaosten laatuarvosteluissa Lohtu sai kokoon 100 pistettä, tarkottaen meille KRJ-I ja ERJ-I palkintoja. Kenttälaatiksessa jälkeläispisteet jäivät vajaavaisiksi, joten siellä saralla pisteet jäivät päälle 93, joka tarkoitti KERJ-II palkintoa. Hieno homma! Nyt Lohtu alkaakin olemaan sitten kirjaimellisesti työttömänä tallissa, tosin yhdestä jälkeläisestä vielä haaveilemme tälle keväälle. Tamman kanssa on tarkoitus päästä vielä jossain välissä käymään suomenhevosten laatuarvostelussa, mutta koska siinä jonossa on parikymmentä muutakin tallin hevosta, voi sinne pääsy viedä aikaa. Onneksi Lohtu nauttii täysin siemauksin kirjaimellisesta hevosen elämästä, saaden olla vapaana pihatossa vuoden ympäri parhaimpien kavereidensa kanssa. Josta tulikin mieleen, että jouduimme lopettamaan Lohdun parhaimman ystävän alkuvuodesta, jolloin tamma oli pitkän aikaa kuin maansa myynyt. Lohtu on nyt kuitenkin päässyt yli ja löytänyt uusia hyviä ystäviä tammalaumasta, joten enää ei ole huolen häivää sen voinnista.

20.09.2015
Pikainen päivitys: Töttöröö, olemme saaneet Lohdun kanssa kenttäsijat kasaan! Eilen saimme 39. sijan kun tamma otti ja voitti Vennamossa helpon luokan. Voittoja meillä on kenttäratsastuksesta nyt 6 kappaletta, jonka vuoksi emme tarvitse tuota ns. yhtä ja viimeistä sijoitusta. Tämä on ehkä hirmuisen suuri helpotus hevoselle, joka on ollut aktiivisessa kilpakäytössä viimeiset yhdeksän kuukautta. Pääseepähän Lohtu vihdoin ja viimein lomailemaan, vaikka varmasti minun sitä kilpailuissa kova ikävä tuleekin. Loppusyksyn Lohtu saa olla pihatossa muiden tammakavereiden kanssa 24/7 ja vasta kun pakkanen kirii pääsee se talliin asumaan. Näin se saa viettää sitä oikeaa hevosen elämää, peräti ihan ilman kenkiäkin!
Lohdun jälkeläisetkin ovat kasvaneet hyvin ja heitä on nähty menestyksekkäästi kilparadoilla saakka. Nyt voimme vain odottaa, että nämä kolme jälkeläistä kisaavat mukavat määrät sijoituksia kasaan, että päästään Lohdun kanssa laatuarvosteluihin. Tavoitteena olisi viimeistään alkuvuodesta päästä ainakin KRJ ja ERJ laatiksiin tuomareiden tiukan katseen alle. Sitä odotellessa!

26.07.2015
Kesä on vierähtänyt tallilla puuhaillessa ja hevosten kanssa kilpailuissa kierrellen kuin siivillä. Lohtu on ollut aktiivisessa kilpakäytössä kenttäkisojen tiimoilta, joissa se on jälleen kerran pärjännyt enemmän kuin hyvin. Liki parikymmentä sijaa meille on kertynyt, joten vaikka hyvin on mennyt, on paljon töitä vielä edessä. Mutta puolestaan aina kun Mörkövaarassa on luppoaikaa ollut, olen ottanut Lohdun ja käynyt sen kanssa pulikoimassa läheisellä järvellä. Tämä tyttö on nimittäin melkoinen uimamaisteri, joka rakastaa vettä! Sitä porskuttelun määrää kun pääsee kahlaamaan, hih. Hevonen onnellisimmillaan. Kesään on meille kuulunut kuitenkin muutakin kuin kilpailuja ja uintia, nimittäin jälkeläisiä! Toukokuussahan Lohtu sai toisen jälkeläisensä, Mörkövaaran Leimuttaren. Tuo varsa on kasvanut jo isoksi ja viettelee nykyään päiviään harrasteratsuna Joelin omistuksessa. Kolmas jälkeläinen syntyi vuorostaan 3. heinäkuuta, joka oli kahden edellisenkin tavoin tammavarsa. Mörkövaaran Larissaksi nimetty kaunokainen on ihastuttanut meitä heinäkuun ajan reippaalla ja tarmokkaalla luonteellaan. Ihana varsa-aika kuitenkin loppuu pian, jolloin Larissa matkustaa kuristajan hoiviin Rohkelikkoon kilpa- ja jalostushevosen virkaan. On se kyllä harmi, että nämä pienet kasvavat. Pysyisivät aina yhtä hölmöinä ja mineinä! Nyt on kuitenkin Lohdulle vähäksi aikaa jälkeläisiä maailmalla, katsellaan loppuvuodesta jos vielä jonkinmoisia varsakinkereitä viimeistä kertaa pidetään.

13.06.2015 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Tänään saimme kouluratsastaja Siiri Hyttisen valmentamaan Mörkövaaraan, jonka tunnille myös minä osallistuin Lohdun kanssa. Alkuverkasta lähtien tamma kuunteli ohjeitani huolellisesti ja pyrki liikkumaan myös niiden mukaisesti eteen. Lohtu tosin oli vähän kankea, jonka vuoksi jouduin sitä napakoin avuin taivuttelemaan ennen kuin sain sen kunnolla hyvään liikkeeseen.
Tänään työskentelimme lähinnä kahdeksikon muotoisella kiemurauralla, johon siirryimme heti kun hevoset olivat vetreitä. Tehtävä sikäli sopi minulle hyvin, koska tamma oli vähän kankea niin sainpahan koko tunnin ajan sitä taivutella. Aloimme tekemään siirtymisiä, ensin käynnin ja ravin välillä ja sen jälkeen ravin ja laukan. Alussa minulla oli pientä ongelmaa saada Lohtu niin herkäksi avuille, että se olisi hiljentänyt heti pidätteestä eikä jankannut muutamien askeleiden ajan vastaan. Nostot reippaampiin askellajeihin onnistuivat puolestaan aina mutkitta, siinä ei ollut kyllä mitään vaikeutta. Lohdun ison laukan vuoksi laukkatyöskentely kiemurauralla oli meille hieman haastavaa ja sen vuoksi sain olla apujen kanssa tarkkana. Siirtymisien jälkeen lähdimme menemään aina toisen ympyrän ravissa ja toisen laukassa, samalla etsien hyvää tuntumaa hevoseen ja itseltään rentoa istuntaa. Lopussa Lohtu kulki oikein hienosti ja tyytyväisenä eteen, ollen myös herkkänä avuille.
Loppuverkan saimme mennä itsenäisesti ravissa ja käynnissä hevosta taivutellen. Lohtu alkoi olemaan jo melko puhki, jonka vuoksi meidän osalta jäähdyttely oli rennompaa. Valmentaja antoi hevoselle kehuja yhteistyökykyisestä asenteesta ja hienosta liikkeestä, mutta kuulemma se olisi voinut olla vielä himpun verran paremmin apujeni varassa. Vastaavasti minä sain plussat hyvästä istunnasta ja vahvasta tuntumasta hevoseen koko valmennuksen ajan.

01.04.2015
Ihanaa, vihdoin ja viimein on kevät! Talvi oli Lohdulle sikäli huonoa aikaa, että heti kun tuli kovat pakkaset se jumiutui täysin eikä siten tahtonut liikkua puhtaasti. Kisojen takia Mörkövaarassa kävi lähes viikoittain hieroja katsomassa Lohdun selkää, muttei sille kamalasti ollut tehtävissä. Onneksi tästä ongelmasta on nyt ilmojen lämmetessä päästy, joten voimme vain nauttia olostamme. Mitä tulee tamman kilpauraan, on se ollut aivan uskomaton. Tammikuun loppu ja helmikuun alkupuoli oli meillä yhtä voitonhuumaa kun Lohtu suorastaan loisti kouluradoilla. Näin ollen saimme jo helmikuussa haluamamme 40 KRJ sijaa täyteen. Esteilläkin meillä on oikein kivasti mennyt, ihan yhtä reippaalla tahdilla tosin ei olla edetty kuin mitä koulussa. Enää olisi muutamasta sijasta ERJ sijatkin täynnä, joten niitä paria hassua sijaa nyt metsästämme huhtikuun ajan ahnaasti. Kenttäkilpailuissahan emme ole vielä Lohdun kanssa startanneet, koska minulla on ollut kädet täynnä muidenkin tallin hevosten kanssa. Huhtikuun aikana saan kisalistalle vähän väljyyttä, jonka myötä pääsemme tamman kanssa kenttäkisoihinkin pyörimään. Olen kyllä 100% varma, että Lohtu tulee menestymään niiden parissa, sillä kenttäkisat on kuin tälle tammalle tehty. Mutta mistäpä sitä tietää ennen kuin kokeilee! (Pst. Lohtu on astutettu toisen kerran - varsaa odotetaan syntyväksi toukokuun aikana!)

21.01.2015
Vajaat pari kuukautta on Lohdun kanssa tehty yhtä jos toista soppaa ja oikein hyvin meillä on mennyt. Heti seuraavana päivänä oston jälkeen tajusin, että tämä hevonen on oikeata kultaa sydämestään - se on kerrassaan niin kiltti ja sympaattinen tamma. Ratsastaessakin Lohtu on rehti ja yhteistyökykinen, joka on tehnyt siitä kyllä ihanteellisen kilparatsun. Pääsimme heti joulukuun puolella aloittelemaan kilpauramme kun suuntasimme ensimmäisiin estekisoihin. Kaksi sijaa saimme napattua 100cm luokista, jotka olivat (tietenkin) voittoja! Noiden parin voiton jälkeen tuli sellainen tunne, että kerrankin olen ostanut hyvän ja normaalin hevosen. Tammikuussa olemme puolestaan käyneet enemmän pyörimässä kouluradoilla, joista menestystä on tullut jo kuuden sijan verran. Tänäpäivänä meillä itseasiassa oli todella hyvä päivä, vaikka kisatahti oli reipas ja jouduimme usealla tallilla pyörimään, oli tuloksena neljä sijaa helppo A luokasta (siis tältä päivältä!). Tästä on suorastaan loistokasta lähteä jatkamaan hyvin alkanutta kilpauraa.
Hienoin uutinen on kuitenkin ehkä se, että Lohtuhan astutettiin heti Mörkövaaraan saapumisen jälkeen ja tammikuun 10. päivä tamma varsoi ensimmäisen jälkeläisensä. Varsan isänä toimi Mörkövaarassa asuva upea suomenhevosori Vadelmaniityn Röhnö. Kyseessähän oli tammavarsa, joka oli kuin ilmetty emänsä niin väritykseltään kuin kaikin puolin. Ainoana erona pieni piirto pään halki. Tämän vuoksi halusin antaa ensimmäiselle varsalle emänsä kaltaisen nimen, niinpä se ristittiin Mörkövaaran Marinaksi. Varsan tilanne on sikäli todella hyvä, että heti vieroituksen jälkeen sitä odottaa aktiivinen kilpakoti Susirajasta narrin ja Lissun hoivista. Toivottavasti Lohtu saa tästä varsasta hyvää näyttöä tulevaisuutta ajatellen.

01.12.2014
Minä se vain olen taas uuden hevosen onnellinen omistaja! Tuli tehtyä tänään pienimuotoinen heräteostos kun näin evm-sukuisia hevosia olevan myynnissä. Eritoten kiinnitin huomiota yleispainotteiseen vaaleanpunarautiaaseen tammaan, josta jätin samantein ostotarjouksen. Tarjouksen jälkeen kerkesin odotella vajaan tunnin kun puhelimeni soi ja Riikka Tiihonen ilmoitti myyvänsä minulle kasvattinsa. Jes! Laitoin heti trailerin valmiiksi ja lähdin liki 200 km päästä uutukaistani noutamaan. Vastassa tallilla minua odotti kerrassaan suloinen näky, hevonen, jonka virallinen nimi oli Marinan Lohdutar. "Lohtu" oli liki kuuden vuoden ikäinen ja ymmärtääkseni se oli jo hyvin ratsukoulutettu helppo A ja 100cm tasolle. Nopeasti suoritin koeratsastuksen ja tuumin, että kylläpä minä tämän tammasen matkaani otan. Niinpä kirjoitimme sopparit ja Marinan Lohdutar oli minun nimissäni. Tamman kanssa meillä on suunnitelmissa lähteä pikapuoliin kilpailemaan aktiivisesti KRJ, ERJ ja KERJ parissa, tietysti laatuarvosteluja tavoitellen. Kilpailujen ohella uskon saavani Lohdusta hienon jalostushevosen, joka tuo uutta verta Mörkövaaran kasvateihin. Mielenkiinnolla ja innolla odotan meidän yhteiseloa, joka toivottavasti lähtee sujumaan hyvin.