Muistoissa: Helmililja - virtuaalihevonen
k. 21.10.2016

NimiHelmililja LempinimiLilli
Rek.nroVH14-018-1375 Synt.päivä ja ikä02.03.2014, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri164 cm, rn
KoulutustasoVaativa B, 100cm, Helppo PainotusYleispainotus
KasvattajaSilja Hirvonen evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© Vibaja

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.08.2015
7,5 + 40 + 19 + 20 + 15 = 101,5p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.07.2015
7,67 + 42 + 16 + 17,5 + 15 = 98,17p, ERJ-II

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.11.2015
6 + 41 + 20 + 20 + 15 = 102p, KERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.10.2016
13 + 24 + 25 + 25 + 11 = 98p, SLA-I

Luonne

Kun ostin Lillin syksyllä 2014 Mörkövaaraan, odotin saavani siitä ihanan hevoskumppanin rinnalleni, jonka kanssa olisi ikään kuin helppo olla. Jälleen kerran menin tyhmyyttäni uskomaan myyjään, joka vakuutti tämän hevosen olevan kiltti kuin enkeli ja täysin ihmisrakas. Jotain meni kuitenkin selkeästi pieleen, sillä heti kun Lilli saapui talliin, näytti se todellisen luonteensa - tällä hevosella on omaa tahtoa äärimmäisyyksiin ja se käyttää varmasti arkaa ihmistä hyväkseen. Lilli osoittautui siis pian tammaksi, jonka pillin mukaan kaikkien pitää pyöriä ja mikäli näin ei tapahdu, pistää Lilli äärettömän mekkalan pystyyn. Vähitellen kuukausien kuluessa tamma hiljalleen rauhoittui ja sitä pystyi jo jotenkin käsittelemään turvallisesti muutkin kuin omistaja, mutta ei se vieläkään aivan enkeli ole, vaikka suunta on oikea.

Ihmisten läsnäolosta Lilli tuppautuu hieman hermostumaan, ainakin silloin kun sitä käsitellään maasta. Täten sitä on huomattavasti helpompi ja turvallisempi hoitaa karsinassa sen kiinni ollessa, muutoin hoitaja saa varmasti hampaista ja kaviosta. Vaikka alkuun Lilli saattaa olla hirmuisen jännittyneenä, rentoutuu se vähitellen hoitotoimenpiteiden aikana, mutta vain ja ainoastaan silloin kun hoitaja antaa siihen aihetta. Tällöin niin harjaus, kavioiden puhdistus kuin myös varusteiden ylle pukeminen onnistuu hyvin, eikä erimielisyyksiä liiemmin ilmene. Mutta kuten mainittu, Lilli tahtoo vähän pomottaa arkoja ihmisiä ja näiden seurassa ei esimerkiksi varusteiden laitosta tule yhtikäs mitään. Jämäkällä hoitajalla myös esimerkiksi talutus onnistuu vaivatta, vaikka tamma saattaakin vähän vedellä sinne tänne.

Ratsastaessa Lilli on aina aluksi haastava, se testaa tutunkin ratsastajan joka kerta ja esittää ratsastajilleen vaikka minkälaisia temppuja. Usein onkin hyvä antaa alkutunnista hevosen vähän pöllöillä ja kuluttaa liiallinen energia pois, jolloin se myös rauhoittuu huomattavasti nopeammin kuuntelemaan selästä tulevia ohjeita. Lillin selkään päästetään vain ja ainoastaan kokeneita ratsastajia, sillä mikäli tammalle antaa missään tilanteessa liikaa ohjaa, niin se vetää seuraavan viikon ratsastajiaan perässään 6-0. Tämän tamman kanssa vaaditaan siis eritoten jämäkkyyttä ja periksiantamattomuutta, sekä taitoa saada se ratsastettua ohjan ja pohkeen väliin. Taitava ihminen kuitenkin usein saa kovalla työskentelyllä Lillin ratsastettua hyväksi, jolloin se paljastaa hienon liikkeensä sekä pehmeytensä. Vaikka ei alkuun aina uskoisi, on Lilli äärimmäisen herkkä ratsastettava, ja täten se reagoi ratsastajan pieniinkin apuihin, sekä tietysti jokaiseen virheeseen.

Kouluratsastus on ehdottomasti Lillin vahvin laji, mutta vain silloin kun sitä itseään huvittaa työskennellä. Tamma on koulutunneilla lähes aina joko a) pystyyn kuollut laiskiainen tai b) unelmien kouluratsu, jommin kummin. Lilli on tärkeää saada joka kerta käyttämään kunnolla takajalkojaan ja eritoten sillä täytyy pitää hyvin vahva ulko-ohjan tuki, samoin kuin myös sisäohjasta pitää hellittää koko ajan. Usein siinä vierähtääkin tovi, ennen kuin Lilli suostuu liikkumaan tarmokkaasti eteen hyvässä raamissa, mutta se on silloin myös äärimmäisen palkitsevaa. Kun Lillin saa kuuntelemaan ratsastajan apuja, vain taivas on tällöin rajana. Vaativa b tasoinen hevonen suorittaa jos jonkinmoista liikettä, mutta sen parhaimmistoon kuuluu ehdottomasti kaikenlaiset ravitehtävät, joissa se saa näyttää hyvää liikettään sekä tarkkaavaisuutta pienten näperryksien parissa. Tiivistettynä Lilli on koulun parissa taitava, mutta ei missään nimessä helppo.

Esteillä haastavinta on saada Lilli rauhalliseen, mutta silti voimakkaaseen ja hyvätahtiseen laukkaan. Tammalla on paha tapa hieman kiriä esteet nähdessään ja tällöin on ratsastajan käsivoimat aika kovilla, sillä Lilli oikeasti vetää ja painaa ohjalle. Siten on syytä tehdä heti Lillille selväksi, että ratsastaja on se, jonka mukaan asiat tapahtuvat ja vaikka ratsastaa vähän löysemmällä ohjalla jos ei muu auta. Tamma omaa kuitenkin rauhoittuessaan mukavan hyppytyylin ja mikäli se keskittyy, hallitsee se myös teknisen puolen todella hyvin. Lillillä hypätään rataesteitä noin metrin korkeudella, eikä sillä liiemmin ponnistusvoima enää korkeampiin esteisiin riitäkään. Tämä hevonen on kuitenkin siitä mukava esteratsu, että se ei kyttäile minkäänmoisia esteitä ja on aina valmiina yrittämään hyppyä vaikka vähän huonommastakin kulmasta. Siksipä voikin todeta, että Lillin kanssa esteratsastus on täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Kilpapaikoilla Lilli on aluksi vähän jännittynyt ja täten se jonkin verran touhottaa omiaan, ja lisäksi se hermostuneisuudessaan tahtoo vähän talloa hoitajaansa jalkoihin. Matkat kilpapaikoille sujuvat vähän niin ja näin, Lilli kyllä menee traileriin nätisti, mutta siellä alkaa sitten se järjetön mekastus jos tamma sille päälle sattuu eikä kaikki häntä miellytä. Kilpapaikalla Lilli usein sitten jatkaa sitä showtaan, ja täten hoitajan on hyvä olla topakkana riimunnarun päässä. Niin kuin kotonakin, niin myös kilpailuissa tammalla on tarve vähän temppuilla lämmittelyssä, eikä se päästä ratsastajaansa ainakaan yhtään sen helpommalla. Alkuverkka on siis tehtävä äärimmäisen huolellisesti ja niin, että Lilli todellakin laitetaan tekemään töitä, eikä sen anneta tehdä omiaan. Usein jämäkkä kisaaja saa Lillin kulkemaan suorituksen aikana niin kuin tarve on, mutta tietysti on niitäkin kilpareissuja kun kaikki menee täysin penkin alle vaikka mitä tekisikin. Vaikka Lilli voi tuntuakin osittain täysin mahdottomalta, ei se sattumaa ole, että siltä löytyy yhteensä yli sata sijoitusta kolmesta eri lajista.

Sukulaiset

i Tulisiipi evm
sh-o, rn, 165cm
ii Kaihon Siipi evm
sh-o, rn, 162cm
iii Kaihon Vantte evm
sh-o, trt, 163cm
iie Veikkolan Tuomi evm
sh-t, rn, 156cm
ie Lumimarja evm
sh-t, rt, 157cm
iei Lumi-Ukko evm
sh-o, vrt, 164cm
iee Metsämarja evm
sh-t, rt, 155cm
e Helminauhus evm
sh-t, prt, 159cm
ei Lehtolan Helmiski evm
sh-o, trt, 166cm
eii Lehtolan Jäntti evm
sh-o, trt, 165cm
eie Minerva evm
sh-t, rt, 153cm
ee Kaunokotka evm
sh-t, prt, 156cm
eei Aavistus evm
sh-o, rt, 160cm
eee Kaunotatar evm
sh-t, prt, 151cm

i. Tulisiipi sai nimensä osittain isänsä mukaan, mutta toisaalta nimi juontuu orin tulisesta ja haastavasta luonteesta. Ori oli vaikea käsiteltävä niin maasta kuin myös selästä, jonka vuoksi se oli pääsääntöisesti miesten hoidettavana. Nuorempana hevosena Tulisiipi oli eritoten ravihevosen virassa, sillä startattiin muutamia lähtöjä ihan kohtuullisen hyvällä menetyksellä. Pian jalkavika alkoi kuitenkin painaa päälle ja sen vuoksi ori ratsukoulutettiin koulupuolelle, noin helppo a tasolle. Vanhempana Tulisiipeä nähtiin siten koulukilpailuissa silloin tällöin, mutta suurempaa menestystä se ei sillä puolella liikkeensä vuoksi niittänyt. Ravihevoselle tyypillisen rakenteen omaava Tulisiipi oli väritykseltään ruunikko ja säkäkorkeutta siltä löytyi noin 165cm. Ollessaan "raviuransa huipulla", jos niin vain voi sanoa, Tulisiipi astui neljä tammaa, saaden kolme hienoa tammavarsaa ja yhden orivarsan. Näistä kaksi päätyi ravipuolelle ja kaksi ratsuksi, jokainen kuitenkin kilpahevosiksi. Ori sairastui yllättäen ollessaan 20 vuoden ikäinen ja kuukausien taistelun jälkeen sairaus lopulta voitti ja vei Tulisiiven virheimmille niityille.

ii. Kaihon Siipi oli Jukka Tanhusen kasvattama äärettömän hieno suomenhevosori, joka loisti aikoinaan raviradoilla. Nuorena hevosena orin potentiaali raveihin huomattiin ja samalla tiellä ori jatkoi liki kymmenen vuotta, voittaen jos jonkinmoista arvokisaa ja -titteliä, ja tehden ennätyksiä. Loistava ravihevonen tietenkin huomattiin suomenhevoskasvattajienkin keskuudessa ja siten ori oli erittäin kysytty jalostukseen. Täten Kaihon Siiveltä löytyy liki sata jälkeläistä, joista osa peri isänsä juoksukyvyn ja päätyi kilparadoille, osasta ei tullut harrastehevosta kummempaa. Luonteeltaan Kaihon Siipi oli ravihevosen tavoin periksiantamaton ja suorastaan röyhkeä, varsa-ajan jälkeen se ei kilttiä ja rauhallista päivää hevosena nähnyt. Näyttelyissäkin ruunikko, 162cm korkea ori menestyi hyvän rakenteensa ansiosta ja täten se myös kantakirjattiin. Kun 14 vuotias Kaihon Siipi jäi kilpaeläkkeelle, pistettiin se kylmän viileästi myös pian monttuun ollessaan liki vuoden tyhjän panttina.

ie. Lumimarja oli tuntemattomampi suomenhevostamma, joka eli koko ikänsä kasvattajansa hoivissa harrasteratsuna ja pihan koristeena. Ulkonäöltään Lumimarja oli hirmuisen tyylikäs, se oli niin perinteinen suomenhevostamma kuin olla ja voi: väritykseltään se oli rautias punaisella vivahduksella ja säkäkorkeutta se omasi 157cm. Lisäksi päätä koristi pieni valkoinen tähti. Luonteeltaan Lumimarja oli oman arvonsa tunteva ja tammamainen, mutta silti hyvin käsiteltävissä ja miellyttävä ratsastettava. Tamma taittoi niin kouluratsastuksen perusasiat kuin myös esteet, hypäten omistajansa kanssa pienissä kisoissa vajaan metrin luokkia. Mikään kisatykki Lumimarja ei milloinkaan ollut, vaikkakin kylillä huhuttiin tamman olevan oikein etevä ja kapasiteetikas estehevonen. Lumimarjan omistaja oli kuitenkin innokas hevoskasvattaja ja tämän vuoksi Lumimarjakin sai viisi jälkeläistä, kaksi tammaa ja kolme oria. Tätä jälkikasvua nähtiin liki kymmenen vuotta myöhemmin niin ravi- kuin myös esteradoilla, menestyen. Lumimarja lopetettiin vanhuuden oireisiin 25 vuotiaana.

e. Helminauhus on nytemmin eläkepäiviään viettelevä suomenhevostamma, joka on kerennyt 22 vuoden mittaisen elämänsä aikana nähdä yhtä jos toista. Tamma on ollut nuoresta lähtien aktiivisessa kilpakäytössä: sillä on kisattu niin koulua, esteitä, kenttää kuin myös valjakkoajoja. Jokaisessa lajissa Helminauhus on saanut mukavasti menestystä, mutta erityismaininta täytyy antaa kenttäkilpailuissa pärjäämisessä - niissä se oli aivan ykkönen. Kapasiteettia riitti koulussa helppo a luokkaan ja rataesteitä se ylitti metrin verran. Kilpauransa ohella Helminauhusta käytettiin jalostukseen kolmen jälkeläisen verran, joille kaikille tamma periytti kapasiteettia lajiin kuin lajiin. Luonteeltaan Helminauhus on ollut aina äärimmäisen mukava, mutta erityisen herkkä ratsastaessa. Tammaa pystyy kuitenkin huoletta käsittelemään kuka vain. Väritykseltään Helminauhus on kaunis punarautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta se omaa vajaat 159cm, puolestaan rakenne on vähän niin ja näin. Nyt todellakin terveenä leppoisia päiviä viettelevä Helminauhus asuu samoisen omistajan luona, joka aikoinaan osti sen vuosikkaana kasvattajalta.

ei. Lehtolan Helmiski oli hyvätapainen ja yllättävänkin rauhallinen suomenhevosori, joka ihastutti erityisesti täti-ihmisiä niin luonteensa kuin myös ulkonäkönsä puolesta. Väritykseltään 166cm korkea Helmiski oli tummanrautias, eikä orin elinaikana hyvin montaa vastaavan väristä eteen tullutkaan. Punarautioiden hevosten joukosta Helmiski erottui ainakin näyttelykehissä edukseen, kahmien mukaansa monia bis-voittoja sekä muita sijoja. Ratsuna Helmiski oli myös oikein mahtava, sen parhainta alaa oli esteratsastus. Kapasiteettia rataesteisiin riitti 110cm asti ja kyseisen lajin parissa Helmiskillä onkin jos jonkinmoinen läjä sijoituksia. Kahdeksalle jälkeläiselleen Helmiski on periyttänyt hyvää hyppykykyä, sillä kuusi näistä jälkeläisistä on voittanut vähintään yhden estekisan. Kyvykäs Helmiski kilpaili esteillä aina 15 ikävuoteen saakka, jonka jälkeen se jäi täysipäiväisen eläkeläishevosen rooliin. Kolme vuotta ennätettyään olla eläkkeellä ori sai yllättäen sydänkohtauksen, joka vei Helmiskin mukanaan hevosten taivaaseen lukuisten ihmisten suremana.

ee. Kaunokotka oli Kikka Meriläisen kasvattama ja omistama suomenhevostamma, joka painottui kouluratsastukseen. Nuoruudessa Kaunokotkasta kaavailtiin yleispainotteista hevosta, joka koulun lisäksi suoriutuisi myös esteistä. Noin vuoden hyppäämisen jälkeen alkoi tamman jalat kuitenkin oireilla siihen tahtiin, että parempi oli siitä lajista luopua ja pitäytyä vain koulun parissa. Taitava hevonenhan Kaunokotka oli, sillä se taittoi luokat vaativa b tasolle asti ja tällä hevosella jos jollain oli sitä oikeaa liikettä! Kerrassaan mahtava kouluhevonen kun radalle pääsi, ja sen puolesta puhuu tietysti myös lukuisat voitot ja muut sijoitukset. Kaunokotka oli oikein perinteinen suomenhevonen: luonteeltaan se oli kiltti ja jalat maassa pitävä persoona, kuin myös väritykseltään se oli punarautias kera 156cm säkäkorkeuden. Jalostukseen Kaunokotkaa käytettiin vanhemmalla iällä kaksi kertaa, saaden yhden orivarsan ja yhden tammavarsan. Molemmat näistä jälkeläisistä pääsivät aktiivisiin kilpakoteihin, perien myös emänsä ihastuttavan ulkonäön. Kaunokotka eli peräti 27 vuotiaaksi asti, jolloin se jouduttiin harmillisesti lopettamaan erinäisten jalkaongelmien myötä.

Jälkeläiset

s. 17.09.2014, o. Pärren Ansalanka (i. Jekkulanka) omistaja: Pierre
s. 06.10.2014, o. Mörkövaaran Viittaepeli (i. Railan Vilinteri) omistaja: Freetu
s. 22.11.2014, o. Mörkövaaran Rommitus (i. Ralli-Rami) omistaja: Mörkövaara
s. 07.12.2014, o. Mörkövaaran Hilarius (i. Himalaja) omistaja: Uppe
s. 27.07.2015, t. Mörkövaaran Helmiira (i. Vadelmaniityn Röhnö) omistaja: Melina

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 48, ERJ 45, KERJ 38, VSR 5 kpl

03.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 10/100
04.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/100
04.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
06.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
07.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
07.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
07.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
09.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
09.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
10.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
14.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
15.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
16.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
16.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/100
16.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/100
17.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
18.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 10/100
18.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
20.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
23.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
23.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
24.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
26.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
26.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
26.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
27.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
27.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
28.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
05.10.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
10.10.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
12.10.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
13.10.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
17.10.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
19.10.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
23.10.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
04.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
05.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
07.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
07.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
08.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
09.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
12.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
13.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
14.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
15.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
17.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
22.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
23.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
02.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
04.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
08.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
10.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
11.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
11.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
12.09.14, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
12.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
13.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
13.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
14.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
14.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
14.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
14.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
16.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
18.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
19.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
19.09.14, ERJ (kutsu), 90cm, 04/50
20.09.14, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
21.09.14, ERJ (kutsu), 90cm, 05/50
17.10.14, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
18.10.14, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
20.10.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
21.10.14, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
23.10.14, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
26.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
29.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
01.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
04.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
05.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
07.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
08.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
09.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
10.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
11.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
12.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
18.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
19.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
26.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
26.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
27.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
28.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
30.11.14, ERJ CUP (kutsu), 100cm, 16/301
10.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 07/50
28.02.15, ERJ CUP (kutsu), 90cm, 09/230
15.10.14, KERJ (kutsu), Helppo, 01/43
19.10.14, KERJ (kutsu), Helppo, 01/43
31.10.14, KERJ (kutsu), Helppo, 04/43
01.11.14, KERJ (kutsu), Helppo, 02/43
10.12.14, KERJ (kutsu), Helppo, 04/17
14.12.14, KERJ (kutsu), Helppo, 02/17
24.12.14, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
30.12.14, KERJ CUP (kutsu), Tutustumislkk, 01/40
07.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/17
15.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
18.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/50
20.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
23.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
23.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
24.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
24.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
27.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
29.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
07.02.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
13.02.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/40
15.02.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
22.02.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/32
23.02.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/32
01.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/32
05.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/15
07.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
08.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/15
11.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/15
12.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/15
13.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/15
14.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
15.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/60
31.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
03.04.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
04.04.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
04.04.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
05.04.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
08.04.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30

30.09.14, VSR CUP (kutsu), Helppo, 02/40
31.10.14, VSR CUP (kutsu), Vaativa B, 02/66
31.01.15, VSR CUP (kutsu), Vaativa B, 09/101
28.02.15, VSR CUP (kutsu), 100cm, 07/83
30.06.15, VSR CUP (kutsu), Vaativa B, 01/70

Valmennukset ja päiväkirja

01.07.2015
Lilli on ilmoittu vihdoin ja viimein mukaan ensimmäiseen laatuarvosteluun! Eilen tajusin vähän extempore, että ei hitsi, onhan tämäkin tamma saatava jo jonnekin mukaan, ja tänään lähti ilmoittautuminen heinäkuun esteratsastusjaoksen laatuarvosteluun. Yhtään en kyllä tiedä mitä tulevan pitää, mutta näillä mennään! Lilli on kuitenkin hyvin kisattu ja kolme jälkeläisistäkin on päässyt pyörähtämään enemmän ja vähemmän estekentillä, joten kyllä meillä kovat tavoitteet kakkospalkintoon on. Tietysti Lilli päättää pistää koko laatispäivän ihan päin tonttua, eikä suostu toimimaan sitten tuomareiden edessä mitenkään päin. Heh, pessimisti ei pety. Jos kyseisessä laatuarvostelussa kuitenkin pärjätään, niin sitten lähdetään jatkamaan heti elokuussa myös koulujaoksen laatikseen, josta odotan ehkä vähän parempaa menestystä. Mutta jännitellään ensin rauhassa tämän etapin kanssa!

27.11.2014
Kuukausia on taas vierähtänyt eteenpäin ja Lillille on kuulunut koko sen ajan pelkkää hyvää. Tai mistäpä minä tiedän, mutta näin oletan. Tamman kanssa on saatu päätökseen este- ja kouluratsastuksen kilpaura, molemmista lajeista kun on saatu kasaan 40 haluttua sijoitusta. Kenttäratsastuksessa olemme puolestaan vielä alkumetreillä, mutta siitäkin lajista kasassa jo muutamia sijoituksia, joista kaksi on voittoa. Yhtään hassummin ei siis Lillin kilpaura ole sujunut.

Kilpauran ohella syksyn mittaan Lilli on saanut kaksi jälkeläistä lisää, melkeinpä järestään yhden varsan kuukaudessa. Lokakuun 6. päivä syntyi ihanan punaruunikko orivarsa, joka nimettiin Mörkövaaran Viittaepeliksi. Viittaepelin isänä toimii Mörkövaarassa asuva komea suomenhevosori Railan Vilinteri. Viittaepeli kasvoi emänsä rinnalla tarmokkaastu luovutusikään asti, kunnes se myytiin Freetun hoiviin Parodiaan. Tulevaisuudessa Viittaepeliä tullaan näkemään ainakin kouluradoilla - toivottavasti ori perii emänsä hienon liikkeen vaativiin luokkiin asti! Viikko sitten puolestaan syntyi jälleen ruunikko orivarsa, jonka isänä toimi kimo ori Ralli-Rami. Isähevosesta pidin sen verran, että kyseinen varsa oli pakko jättää Mörkövaaraan kasvamaan. Terhakka poika sai nimekseen Mörkövaaran Rommitus ja mielenkiinnolla seuraillaan, että mitähän tästäkin viikarista kehittyy.

21.09.2014
Lillin kilpaura lähti melkoisen hyvin vauhtiin. Niin, siis "melkoisen". Kolme viikkoa olemme enemmän ja vähemmän kiertäneet kilpailuissa, ja kasassa on tähän mennessä 19 KRJ sijoitusta ja 20 ERJ sijoitusta. Aivan mahtava tamma! Molemmista lajeista löytyy yhdet voitot, eli niinkään voittoprosentti ei ole ollut korkea useista kymmenistä sijoituksista huolimatta. Erittäin tyytyväinen kuitenkin Lillin suorituksiin olen, se on kumonnut kaikkien ihmisten epäilyt siitä, etteikö siitä olisi muualle kuin makkaratehtaalle. Sama tahti kisojen osalta jatkuu vielä seuraavat viikot eteenpäin ja lokakuussa meidän olisi tarkoitus alkaa lähteä kisaamaan lisäksi kenttäratsastusta, jota odotan oikein innolla.

Ja tietysti on unohtunut kertoilla vauvauutisista! Lillihän astutettiin melkein heti Mörkövaaraan tultuaan Jekkulanka-nimisellä suomenhevosorilla ja 17. päivä tätä kuuta syntyi suloinen orivarsa. Liisasin Lillin Pierrelle siksi aikaa ja näin ollen varsa syntyi hänen kasvattajaliitteensä alle. Varsa sai nimekseen Pärren Anskalanka ja se asumaan Pierren hoiviin Kadotettuihin Suomenhevosiin. Toivotaan, että Ansalankaa nähdään tulevaisuudessa vielä kilparadoilla emänsä tavoin.

30.08.2014
Vajaa kuukausi on Lillin kanssa vierähtänyt eteenpäin ja voisiko sanoa, että ei me hirveesti olla päästy eteenpäin ensimmäisen päivän jälkeen. Tamma on käsiteltäessä ollut niin inhottava, että huh huh. Lilli uhittelee hoitajillensakin ihan surutta, eikä mikään tunnu sen suhteen tepsivän. En ole kuitenkaan vielä tullut luovutus ajatuksiin, kyllä me tästä vielä hyvä nimittäin saadaan. Kai. Jos jotain positiivista haluaa löytää niin se, minkälainen tamma on ollut selästä käsiteltynä! Lillin työmotivaatio ei missään nimessä päätä huimaa, mutta silloin kun sen saa ratsastettua pehmeäksi ja hyvään liikkeeseen, niin voi että! Tamma on aivan super ollut koulun parissa, jossa olemme saaneet sen koulutettua vaativa b tasolle saakka. Myös esteet ylittyvät metriin saakka, mutta tamma on sen lajin parissa melkoisen kova ryöstämään, eikä se siksi ole vielä mikään nautinto ollut. Sen verran varma kuitenkin Lillistä olen, että koko ensi kuu on täyteen buukattu koulu- ja estekisoja! Heh, saa nähdä mitä tulee, vai tuleekohan yhtään mitään.

02.08.2014
Tänään tuli tehtyä jälleen kerran pieniä heräteostoksia, mmm... Näin äärettömän mukavanoloisesta suomenhevostammasta myynti-ilmoituksen netissä ja tartuin tietysti heti tuumasta toimeen. Pari tuntia ensimmäisen puhelun jälkeen olin jo 50km päässä Mörkövaarasta katsomassa josko saisimme evm sukuista tammavahvistusta laumaan. Uudessa paikassa minua odotti Helmililja niminen ruunikko nuorikko, joka oli melkein neljän vuoden ikäinen. "Lilli" oli peräisin yleispainotteisesta suvusta, joka kiilsi minulle ennestään tuntemattomia nimiä - täydellistä! Käsiteltäessä tamma oli ihan jees, mutta kun tämän selkään nousin, tuntui se todellakin osaamattomalta ja hankalalta. Uskoin sen kuitenkin johtuvan sen nuoresta iästä, joten ei mitään, eikun nimi paperiin ja tamma traileriin! Tosin se lastaaminen oli "pienimuotoinen" haaste.

Mörkövaarassa Lilli tuntui aluksi olevan hyvin säikky, se kutakuinkin hyppi seinillä ja veteli minua aivan 6-0 perässään. Mutta niin, jokainen hevonenhan reagoi eritavoin uusiin tilanteisiin, joten ei muuta kuin ymmärryskykyä Lillille. Pienen taistelun jälkeen sain sen karsinaan asti, jossa vähän harjailin sitä ja tutkailin päällisin puolin vointia. Kun tamma oli hetken aikaa rauhoittunut, vein sen tammojen laitumen vieressä olevaan tarhaan, jossa ne saivat haistella toisiaan. Tarhassa Lilli pisti sitten täysin mekkalaksi, se hyppi ja pomppi, uhitteli laitumella oleville tammoille, juoksi päin aitoja ym. Olin jo 100% varma, että se tulee väkisin pois tarhasta, mutta ihme ja kyllä, ei Lilli päässyt vaikka kuinka yritti. Että semmonen poni tuli tällä kertaa ostettua, haha. Jospa se siitä rauhoittuu ja päästään paremmin testailemaan, että mitäs me tällä hevosella tulevaisuudessa tehdäänkään.