Muistoissa: Himalaja - virtuaalihevonen
k. 02.12.2015

NimiHimalaja LempinimiHessu
Rek.nroVH14-018-1316 Synt.päivä ja ikä13.03.2014, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri161 cm, prt
KoulutustasoVaativa B, 80cm, Harraste PainotusYleispainotus
KasvattajaJohanna Särkkä evm OmistajaTvisha (VRL-01671)


© LR

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 25.11.2015
32,5 + 25 + 17 + 14 + 4 = 92,5p, YLA2

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.05.2015
7,5 + 40 + 19 + 20 + 15 = 101,5p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.04.2015
6,5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 101,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.10.2015
5,5 + 43 + 18 + 20 + 15 = 101,5p, KERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.11.2015
15 + 24 + 23 + 25 + 18 = 105p, SLA-I*

Luonne

Luonteeltaan Hessu on todellinen k*pää, se luulee olevansa maailman valtias ja kaikkien ihmisten kuin myös hevosten yläpuolella. Ori osaa olla siis äärettömän rasittava, eikä sen hoitamisesta kukaan oikein nauti, mutta kyvykäs kilpahevonen kun on niin ei sitä päiviltäkään voi pistää. Hessun kanssa saa aina varautua niin sanotusti pahimpaan, eikä sen kanssa pääse missään tilanteessa helpolla. Sen lisäksi, että se tahtoo pistää jokainen sekunti hoitajansa poskeen, on se myös melkoinen räähkä esimerkiksi taluttaessa, etenkin jos matkalla tulee tammoja vastaan, oh god, sitten sitä nimittäin mennään. Ori vaatii ihmiseltä siis eritoten pitkää pinnaa, mutta myös hyvin topakkaa ja periksi antamatonta luonnetta. Eli Hessu haluaa selvästi itsensäkaltaisen ilkeän ihmisen kaveriksi! Pöljä elukka.

Hessu kannattaa hoitaa aina käytävällä, jossa sen saa molemmin puolin kiinni. Tietysti se orin karsinasta saaminen on jo tietynlainen haaste, se kun yleensä töröttää nätin pepsodent hymynsä kanssa oven suulla hain lailla valmiina syömään saaliinsa. Hoitotoimenpiteiden ajan Hessu on melko levoton, se yrittää näykkiä ja potkia, se heiluttelee päätänsä ja hyppii edes takaisin, ihanaa... Ja tämä kaikki vain sen mahdottoman luonteen vuoksi! Orin saa reippaalla otteella hyvin harjattua, mutta kavioiden puhdistukseen hoitaja saa varata tosin aikaa. Etenkin talvisin kun niissä on jääpaukut alla, ai että. Se kavio kun ei pysy sekuntia pidempään kädessä niin siinähän sitä sitten puhdisteleekin, jep. Satuloidessa Hessu yrittää tyrkyttää niitä takajalkojaan hoitajan päälle, mutta kun seisoo tarpeeksi hevosen etuosan vieressä, ei niistä ole sen suurempaa vaaraa. Suitsiessa ori vuorostaan tyypilliseen tapaan nostaa päänsä pilviin ja puree hampaansa yhteen - mun suuhun et muuten rautapaloja laita!! Sitten hoitajalta tuleekin itku kun ei jaksa taistella turhautuneena hevosen kanssa.

Ratsastaessa Hessu on hyvin vaativa, se ei anna mitään ilmaiseksi ja testaa jokaisen selkäänsä istuvan ihmisen varmasti. Perinteisesti ori on alkutunnista joko yli-reipas, säntäillen joka suuntaan ja on niin kuin ei olisi huomaavinaankaan selästä tulevia pidätteitä. Tai sitten se on laiska makaroni joka ei muuten liiku eteenpäin ei sitten millään, vaikka sitä kuinka potkisi pohkeilla ja antaisi raipasta takapuoleen, niin ei. Ori vaatii erittäin huolellista ja tarkkaa työtä siis liikkuakseen oikein, eikä se tosiaan ihan helpolla lähde kulkemaan ratsastajan ohjeiden mukaan. Kovan työn takana Hessun ratsastus siis on, mutta kun sen saa päättäväisesti kuulolle ja hyvään liikkeeseen, on se myös melko miellyttävä ratsastettava. Hessu osaa olla halutessaan herkkä, jolloin se reagoi pieneenkin apuun ja kulkee kuin ajatuksen voimalla eteen, mutta niitä päiviä on melko harvassa... Koskaan ei voi tietää kuinka tämän hevosen kanssa ratsastus sujuu, se on joko täysi katastrofi tai unelma, hmm.

Kouluratsastus on ehdottomasti Hessun vahvempi laji, se taittaa luokat peräti vaativa b tasolle saakka. Mutta kuten arvata saattaa: saako sen sormia napsauttamalla tekemään laukanvaihtoja tai koottuja askellajeja - no ei muuten varmasti. Kouluratsastus Hessun kanssa on joko sitä oikeaa ja hienoa ratsastusta tai sitten melkoista pelleratsastusta piruetteja tehden. Ori omaa kuitenkin erittäin mukavat ja pehmeät liikkeet, jotka ovat eritoten liitovaiheessa melko näyttävän näköiset. Lisäksi kun Hessun saa ratsastettua kevyeksi edestä ja liikkumaan hyvässä raamissa tahdikkaasti eteen, ei siinä voi olla kuin ylpeä tästä hevosesta. Hessun uppoutuessa tähän hienoon kouluratsastuksen maailmaan, on sen kanssa työskenteleminen erittäin vaivatonta pieniä virheitä työstäen ja haastavia liikkeitä tehden.

Esteillä ori osaa alkuun olla melko tohelo, se joko rynnii kaikkien esteiden ylitse tai sitten ihmettelee mitä ne on ja kieltäytyy oikein urakalla. Hessun kanssa onkin tärkeää aloittaa estetunti aina matalista esteistä, jotta se pääsee hyppäämisen makuun kiinni, ja vasta sitten nostaa korkeuksia. Rataesteitähän ori hyppää mielellään 80cm korkeudelta, eikä kyseisessä korkeudessa ainakaan tähän mennessä ole ongelmaa ollut. Mutta jos esteitä yhtään korkeammaksi nostaa, niin sitten se ikään kuin sekoaa jaloissaan eikä siitä tule yhtikäs mitään. Rauhoittuessaan Hessu omaa kuitenkin kohtuullisen hyvän hyppytyylin, eikä sitä tarvitse juurikaan käskytellä esimerkiksi ponnistuspaikan kohdalla. Vähän poika tuppaa aristelemaan erikoisesteitäkin, mutta kun sen antaa niihin rauhassa tutustua, niin nekin lähtevät sitten ylittymään hyvin. Esteillä Hessu on syytä pitää hyvin kurissa, sillä se lähtee herkästi lapasesta innostuessaan ja vie tällöin ratsastajaansa 100-0.

Kilpailuissa Hessu osaa olla äärimmäisen rasittava, se hötkyää ja säntäilee ja hermostuneena haluaa napsia hoitajaansa ja argh... Matkustamisesta Hessu ei juurikaan pidä, traikkuun mentäessä se pistää rampilla yleensä jarrut pohjaan ja siinä sitä taas ollaankin ongelmissa. Matkan aikana se sitten pomppii paikoillaan ja härnää vierustovereitaan aiheuttaen todellista kaaosta. Kilpapaikalla ori sitten aloittaa samantien sen sähläämisen ja tammoille huutelun, jolloin kisahoitajan kädet ovat kyllä koetuksella Hessun vetäessä tätä perässään. Lämmittelyyn kannattaa Hessun kanssa suunnata siten mitä pikimmiten ja ehdottoman tärkeää on laittaa poika samantien selkään istuuduttua ruotuun. Orille ei saa kilpailuissa antaa hetkeäkään sitä tunnetta, että hän hallitsisi tilannetta, sillä muutoin ollaan ongelmissa radalla. Kun ratsastaja määrää ja pistää Hessun kunnolla töihin, sujuvat kilpailutkin yleensä kohtalaisesti ja hyvän päivän sattuessa tulostakin tulee.

Sukulaiset

i Kaukasus evm
sh-o, rt, 164cm
ii Tammenlehti evm
sh-o, prt, 159cm
iii Timjami evm
sh-o, rt, 162cm
iie Melissa evm
sh-t, prt, 158cm
ie Hopealeimu evm
sh-t, vrt, 153cm
iei Hopeasei evm
sh-o, vprt, 159cm
iee Syyspioni evm
sh-t, rt, 152cm
e Kirjokuu evm
sh-t, prt, 160cm
ei Ellan Hosuli evm
sh-o, tprt, 165cm
eii Honkanen evm
sh-o, tprt, 161cm
eie Siipiäinen evm
sh-t, rt, 158cm
ee Meilahden Aurora evm
sh-t, trt, 155cm
eei T.R. Kärjistys evm
sh-o, rt, 163cm
eee Meilahden Sissi evm
sh-t, trt, 154cm

i. Kaukasus oli Himalajan tavoin Johanna Särkän kasvattama suomenhevosori, joka asui kasvattajansa hoivissa aktiivisessa kilpa- ja jalostuskäytössä koko elämänsä. Kaukasus oli hyvärakenteinen rautias, 164 senttinen hevonen, joka menestyi myös näyttelyssä muutamien BIS sijojen verran. Parhaimmillaan ori oli kuitenkin ratsastuskilpailuissa: sillä kilpailtiin niin koulu- ja estekisoissa kuin myös kenttäkilpailuissa useiden vuosien ajan. Kaukasus sijoittui jokaisen lajin parissa useita kymmeniä kertoja, koulussa vaativa b tasolla ja rataesteillä metrissä. Luonteeltaan Kaukasus ei ollut mikään lasten lempiponi ja kiltti ihana herra, vaan nimenomaan tulinen ja oman arvonsa tunteva hevonen. Luonteensa vuoksi orin omistaja joutuikin usein Kaukasuksen kanssa ikäviin tilanteisiin, se kun saattoi ns. seota missä tilanteessa tahansa. Kilpailujen ohella Kaukasusta käytettiin kohtuullisen paljon jalostukseen, jättäen 16 jälkeläistä jälkeensä, heille periyttäen eritoten kilpahevosen luonnetta. Ori menehtyikin 15 vuoden ikäisenä onnettomuudessa - juurikin kilpareissun aikana.

ii. Tammenlehti oli yksi aikansa hienoimpia kouluhevosia ja halutuimpia jalostusoreja, se oli oikeasti aivan loistava! Hyvän suvun ansiosta orista odotettiin jo nuorella iällä paljon ja täten viiden vuoden ikäisenä se starttaili jo vaativa b luokissa. Vuotta myöhemmin Tammenlehti kilpaili kuitenkin jo vaativa a tasolla niittäen voittoja useista kilpailuistaan. Loistavan menestyksekkään kilpauransa vuoksi Tammenlehteä haluttiin käyttää paljon jalostukseen, eikä tietenkään ihme. Orilta löytyy yli 30 jälkeläistä, joista suurin osa on päässyt seuraamaan isänsä jalan jälkiä. Luonteeltaan Tammenlehti oli oikea herrasmies, se oli hyvin nöyrä ja rauhallinen, kunnioittaen aina hoitajiaansa. Mahtava kilpaura, hyvä luonne, no mitä vielä! Loistava ulkonäkö: Tammenlehti oli kauniin punaisen sävähtävä punarautias kera 159 senttimetrin säkäkorkeuden. Orin kasvatti Heikki Korhonen, jonka siskon omistuksessa poika asui melkein koko elämänsä, kunnes se 23 vuotiaana lopetettiin vanhuuden oireisiin.

ie. Hopealeimu oli tavallinen harrasteratsu, joka vietti leppoisaa ja rauhallista elämää omistajansa Sanna Huhtasen seurassa. Nuorena hevosena Hopealeimu kierteli jonkin verran kodista kotiin, koska kukaan ei nähnyt siinä oikein potentiaalia mihinkään. Vasta Sannalle päästyään seitsemän vuoden ikäisenä Hopealeimu puhkesi kukkaan ja koulukiemurat esteitä hyppelyä myöten alkoi sujua. Muutamissa seurakilpailuissa Hopealeimu kävi vuosittain pyörähtämässä, koulun parissa sillä kilpailtiin helppo b tasolla ja esteillä 80cm korkeudella. Mikään hääppöinen kilparatsu tamma ei siis ollut, mutta se ei ollut sen tarkoituskaan. Luonteeltaan Hopealeimu oli hieman äkkipikainen ja välillä arvaamaton, mutta oman omistajansa käsittelyssä se oli sulaa vahaa. Hopealeimu sai elämänsä aikana kolme hienoa jälkeläistä, joista vain yhdestä tuli kilpa- ja jalostushevonen, muut menivät puskaratsuiksi. Tamma menehtyi äkillisesti sairaskohtaukseen sen ollessa 22 vuotias.

e. Kirjokuu, tutummin Kirjo, on nytemmin vanha suomenhevostamma, joka viettelee ansaittuja eläkepäiviään kasvattajansa hoivissa. Nuorena hevosena Kirjoa käytettiin paljon erilaisissa kilpailuissa, sitä nähtiin niin näyttelyissä kuin myös este- ja koulukisoissa sekä raveissa. Raveissa Kirjo juoksi muutaman hyvän ajan, mutta vanhetessaan tahti hidastui eikä kummoisempaa menestystä enää siltä saralta tullut. Sen sijaan esteillä Kirjo menestyi, siltä löytyy useita kymmeniä sijoituksia 70cm rataesteiltä, eikä se yhtään hassumpi kouluratsastuksessakaan ollut. Luonteeltaan Kirjo on niin mukava kuin hevonen vain olla ja voi, hyvin kiltti ja rauhallinen, mutta silti aina pieni pilke silmäkulmassa. Kaunishan tamma myös on, punarautias väritys ja 160cm säkäkorkeus antaa erittäin vaikuttavan vaikutuksen. Vanhemmiten Kirjolla teetätettiin kahdet varsat, jotka molemmat ovat oikein suloisia punarautiaita poikia. Nytemmin tämä 24 vuotias super-tammamamma viettelee siis rentoja eläkepäivään ilman murheita, ja mikäli yhtään pysyy yhtä hyvässä kunnossa kuin mitä nyt on, on edessä vielä useita hyviä vuosia.

ei. Ellan Hosuli oli Ella Mäkäräisen kasvattama ihastuttava suomenhevosori, joka hurmasi naisen kuin naisen rohkealla mutta lempeällä luonteellaan. Hosuli oli jo nuorena poikana hyvin terhakka tapaus, sillä riitti niin vauhtia kuin niitä kuuluisia vaarallisia tilanteitakin. Siksi poika oli parhaimmillaan esteratsastuksessa, jossa se kilpaili vaivatta 110cm rataesteillä, voittaen useita startteja. Myös helppo b luokissa kouluratsastuksessa Hosuliin törmättiin, mutta loppupeleissä sen liike ei ollut niin näyttävää että olisi ihmeemmin menestystä niittänyt. Hosulin ulkomuotokin sai monet suut loksahtamaan paikoiltaan; se oli äärettömän komea tummanpunarautias mies, jolta säkäkorkeutta löytyi 165cm. Näyttelyissä Hosulia ei kutienkaan nähty, vaikkakin sillä rakenne oli kohdillaan. Jälkeläisiä Hosuli sai elämänsä aikana kuusi kappaletta, joille se periytti hyvää hyppytyyliä ja rehellistä luonnetta. Hosuli menehtyi vasta 16 vuoden ikäisenä, jolloin se liukastui laitumellaan ja katkaisi jalkansa.

ee. Meilahden Aurora oli kuuluisan Meilahden Suomenhevosten viimeinen kasvatti, jonka vuoksi siitä odotettiin paljon niin kilpailukäytössä kuin myös jalostuksessa. Tamman kehitys ei kuitenkaan nuorena mennyt kovin putkeen, vaan ilmeisesti se kärsi jonkin sortin kehityshäiriön vuoden ikäsenä. Täten kasvattajalle olikin kova paikka, kun Aurorasta ei tullutkaan ratsuhevosta ollenkaan, sillä se ei olisi kestänyt sitä käyttöä. Joten tammalla oli kaksi vaihtoehtoa: joko lopetus tai siitostammaksi eteenpäin myyminen, josta valittiin jälkimmäinen. Aurora sai täten elämänsä aikana peräti seitsemän jälkeläistä, joista yksi peri samat geenit kuin emällään, joka myöhemmin lopetettiin parin vuoden iässä. Sen sijaan lopuista kehittyi oikein hienoja ratsuja, joita nähtiin kilpakentillä asti. Luonteeltaan Aurora oli hyvin nöyrä ja mukava, se oli oikein lempeä tilanteessa kuin tilanteessa, eikä se koskaan stressannut uusiakaan asioita. Eli oikein sopiva siitostamma! Väritykseltään Aurora oli tummanrautias ja säkäkorkeutta se omasi vajaat 155cm. Tamma lopetettiin 18 vuoden ikäisenä sen takia, että sille ei ollut enää siittolassa käyttöä.

Jälkeläiset

s. 03.09.2014, t. Mörkövaaran Ulrika (e. Ulpusenni) omistaja: Noreen
s. 12.09.2014, t. Mörkövaaran Tulisielu (e. Tummavieno) omistaja: Anniina N.
s. 03.10.2014, t. Mörkövaaran Halti (e. Hehku-Renja) omistaja: alhippa
s. 07.12.2014, o. Mörkövaaran Hilarius (e. Helmililja) omistaja: Uppe
s. 09.12.2014, t. Mörkövaaran Heipähei (e. Riihi-Leija) omistaja: kuristaja
s. 15.05.2015, t. Mörkövaaran Leimutar (e. Marinan Lohdutar) omistaja: joel

Valmennukset ja päiväkirja

05.11.2015
Ymph, Hessu aiheutti tänään taas yhden kerran päänvaivaa ottaessaan hatkat tarhastaan. Tullessani aamupäivällä kaupasta, näin orin pönöttävän tyytyväisin mielin taloni vieressä tallailemassa ja kuopimassa pihanurmikkoa. Säntäsin autosta ottamaan Hessua kiinni, mutta kuten arvata saattaa, säntäsi se samantien karkuun. Tiesin, että tästä olisi tulossa kissa-hiiri-leikki, joten annoin asian olla. Kävelin talliin hakemaan kaurasankon ja yritin sillä houkutella Hessua luokseni. Vanha ori kuitenkin tuntee kaikki nämä kuuluisat metkut, joten eihän se halunnut tulla kaurojenkaan avulla yhtään minnekään. Hetken aikaa tuumailin, että mitäs minä nyt teen kunnes muistin, että onhan meillä tammat! Yhdellä tallin tammoista oli juuri kiima, joten kipitin sen karsinasta Hessun eteen ja talutin sen kautta sen Hessun tarhaan. Ori tietenkin loikki pää viidentenä jalkana innoissaan perässä ja näin ollen se oli lopulta tarhassaan. Minulle tietenkin koitui ongelmaksi se, että tammalla oli parhaat päivät ja oikein usutti takapuoltaan Hessulle... Pienen väännön ja karjumisen jälkeen sain lopulta tamman pois tarhasta ja Hessun jäämään omalle paikalleen. Tietysti heti vietyäni tamman hain myös orin talliin, sillä sen tuntien se olisi kohta taas vilistänyt pitkin pihoja. Miksi tämä hevonen ei koskaan viisastu?
NIIN, ja se miten päätin rankaista tästä oria. Ilmoitin sen yleislaatikseen! Häähää, siinäpä käy nolaamassa itsensä.

26.10.2015
Oho, eilen tapahtui taas kummia. Lokakuun alussa ilmoitin Hessun mukaan kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuuteen, joka pidettiin siis eilen. Aloitin orin valmistelut kyseiseen tilaisuuteen paria päivää ennen, pesin ja puunasin sen ja laitoin hienoon "iskuun". Laatispäivän saapuessa minua alkoi kuitenkin jännittämään niin paljon, että ei rajaa. Varmoin mielin sikäli Hessun kanssa lähdettiin, että kyllä meille jonkinmoinen palkinto joka tapauksessa napsahtaa. Tuomareiden edessä Hessu oli täysin oma itsensä, se yritti useaan otteeseen purra minua kädestä ja milloin potkia ketäkin. Ymph, saipa olla taas ylpeä. No, mutta, lopulta kun tuloksen julkaistiin oli edessä aika mieluinen yllätys! Hessu sai yhteispisteet 101,5, joilla saimme KERJ-I palkinnon. Kolmas ykköspalkinto siis laatiksista, jes! Mutta mikä tässä on megasuperhauskaa, on se, että jokaisesta laatuarvostelusta Hessu on saanut samat kokonaispisteet - 101,5. Samat pisteet saimme läjään siis viime keväänä myös este- ja kouluratsastusjaosten laatiksista. Eipä ole ennen näin omalle kohdalle käynyt, mutta tuohan tarkoittaa sitä, että Hessu on tasaisen varmaa laatutyötä! Heh. Katsotaan miten meille käy, kun marraskuussa pääsemme vihdoin ja viimein pyörähtämään suomenhevosten laatuarvostelusta. Jos nyt ei kuitenkaan 101,5 pistettä sieltä oteta.

22.08.2015 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Pitkään aikaan en ollut Hessun kanssa päässyt valmentautumaan koulun parissa ja tänään kun siihen oli mahdollisuus, oli se tietekin hyödynnettävä. Alkuverkassa ori ei ollut kovinkaan yhteistyökykyinen, se painoi vahvasti apujani vastaan ja suorastaan mateli eteenpäin. Pyrin kokoamaan hevosta vahvasti, antamaan sille napakat pohjeavut pitäen kähden pehmeänä, mutta helpolla Hessu ei työstettäväkseni antautunut. Alkuverkassa sain tehdä paljon siirtymisiä sekä taivutteluja, joilla ori hiljalleen tuli paremmin kuulolle, mutta liike oli edelleen suorastaan kamalaa.
Vähitellen meidän työskennellessämme edes jotenkuten yhteen, pyysi valmentaja aloittamaan päivän tehtävät. Tänään valmennuksen pääpaino oli laukkatehtävissä, joten pääsimme heti alkuverkan loputtua laukkailemaan. Jo alun laukannostot olivat meille melko työläitä, sillä oria ei oikeasti kiinnostanut pätkän vertaa liikkua eteen. Napakoilla avuilla sain kun sainkin sen lopulta ihan hyvään laukkaan, mutta se oli semmosta pää ja jalat pilvissä menoa. Uraa pitkin nostojen jälkeen siirryimme laukkailemaan keskiympyrälle, jossa teimme myötä- ja vasta-asetuksia, sekä muutamia ravi-laukka siirtymisiä. Asetukset eivät nyt tietenkään olleet mitään haastavia, mutta ai että kun meinasi pinna palaa siirtymisien kanssa. No, jälleen kerran sain olla jämäkkänä ja vähitellen Hessu muotoutuikin tahtooni ja teki siirtymiset kunnialla. Valmentajan ollessa tyytyväinen jälkeemme, jatkoimme lopuksi kahdeksikon muotoiselle kiemurauralle, jossa risteyskohdassa tuli tehdä laukanvaihto. Onnekseni Hessulta hoituu laukanvaihdot yleisesti tosi hyvin, joten niissä ei sitten ongelmia ollutkaan - ja vihdoin saimme valmentajaltakin hyvää palautetta.
Reilun tunnin saimme hioa erilaisia laukkatehtäviä kunnes oli aika lähteä lopettelemaan. Vasta loppuverkassa Hessu oli päässyt vauhdin makuun ja paineli menemään reippaalla askeleella eteen. Valmentaja oli kanssani samoilla linjoilla sen suhteen, että alku oli aika kamalaa katsottavaa, mutta loppua kohden parani huomattavasti. Hessun kanssa on aina kaikki kiinni siitä, onko sillä hyvä vai huono päivä, ja onnekseni tänään sillä ei suurempia ongelmia ollut itsensä kanssa.

01.06.2015 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Aamupäivästä Mörkövaaraan saapui ulkopuolinen valmentaja valmentamaan minua ja Hessua esteillä. Alkuverkassa Hessu oli todella reipas, sain tehdä paljon taivutteluja ja siirtymisiä, jotta sain sen edes joten kuten kuulolle. Kädet olivat ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen kipeinä pidättämisestä, mutta lopulta onneksi sain onnistumisen fiilistä kun Hessu vähitellen alkoi päästämään. Saimme ottaa lämmittelyhypyt noin 50cm jumpparistikoille, joita oli muutamat kappaleet sijoiteltuna kentälle. Hessu rynni melkolailla ensimmäisillä hypyillä, mutta jälleen kerran vahvoilla ja maltillisilla pidätteillä selvisimme.
Jatkoimme vähitellen esteradan pariin, jossa oli erilaisia esteitä erilaisin lähestymisin 60-80cm korkeudella. Hessu alkoi olemaan aika kivasti apujeni välissä tässä vaiheessa, joten pääsimme yllättävän helposti hyppäämisen makuun. Alkuun oli yksi este, jonka ori kielsi jatkuvaan, joten sen parissa pyörimme aika pitkän aikaa, jotta Hessu "varmistui" ja lopulta alkoi ylittämään sitäkin. Muuten olin oikein tyytyväinen niin Hessun liikkeeseen kuin myös hyppyihin. Sarjaesteillä valmentaja vaati meiltä pientä hienosäätöä, sillä Hessun askeleet eivät millään meinanneet osua yksiin ja mahtua esteiden väliin. Pidätteet ja minun puolesta tasainen ratsastus, ja hyvä tuli!
Vajaan tunnin työstämisen jälkeen saimme siirtyä loppuverkkaan ja rueta lopettelemaan. Valmentaja antoi paljon palautetta teknisestä puolesta, kuulemma Hessulla on potentiaalia esteille, mutta se on hankalasti ulos tuotavilla. Totta joka sana! Valmentaja kiinnitti myös huomiota minun huimaan esteistuntaani, joka kaipasi kyllä ulkopuolisen palautetta. Itse olin todella tyytyväinen Hessun tämänpäiväiseen työskentelyyn, eikä valmentajakaan meitä hirveästi moittinut.

16.05.2015
Viimeiset pari viikkoa on ollut meillä Hessun kanssa melkoista laatuarvosteluhuumaa. Huhtikuun viimeisenä päivänä nimittäin pääsimme pitkän odotuksen jälkeen näyttäytymään laatiksiin, tällöin kyseessä oli esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus. Minulla ei ollut suuria odotuksia kyseistä laatista varten, sillä Hessun heiniähän on enemmän aina ollut kouluratsastus kuin esteet. Halusin kuitenkin orin ilmoittaa mukaan, onhan se menestynyt esteillä hyvin, eikä jälkeläisetkään hassumpia ole. Yllätys oli melkoisen suuri kun tuomarit ilmoittivat Hessun kokonaispisteet ja palkinnon. Yhteispisteet olivat hienot 101,5, jotka oikeuttivat ERJ-I palkintoon! Siis ensimmäiseen palkintoon, ymmärrättekö?! Voi sitä omistajan ylpeyden määrää. Tästä oli hyvä jatkaa kohti seuraavia tavoitteita.
Puolestaan eilen, 15.päivä, lähdimme hyvillä mielin suuntaamaan kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun. Kyseisestä laatiksesta olin salaa haaveillut sen suhteen, että kyllä meille se ensimmäinen palkinto kevyesti napsahtaa. Tuomarit eivät kuitenkaan täysin vakuuttuneet Hessun liikkeistä ja erityisesti suvusta, joten pisteet olivat "vain" 101,5. Täsmälleen samat mitä estelaatiksessa saimme. Pistemäärällä napsahti tietenkin KRJ-I palkinto, mutta silti jäin pisteiden vähyydestä huuli pyöreänä möllöttämään. No, kotiin otettiin ilmeisesti ne mitä ansaitsimme, joten mitäpä sitä valittamaan. Kaksi ykköstä kuitenkin alla, ei hullummin tältä pojalta!

23.03.2015
Tänään iski minulle aamusta varsinainen tylsyys. Jokaiselle Mörkövaaran hevoselle oli tälle päivälle buukattu ratsastaja, eikä minulle jäänyt yhen yhtä ratsastettavaa (jee!). Halusin kuitenkin niiin kovasti maastoilemaan, että heti kun yksi tallityttö oli saanut Hessun kanssa koulutreenit päätökseen, varastin tältä ratsun ja lähdin painelemaan kohti läheisiä vuoria. Hauskinta tässä ehkä oli se, että Hessulla oli oikeasti rankka koulutreeni takana ja minä yritän painaa tällä kahtasataa ylämäkeen. Ei ihan onnistunut. Alkumatkasta ori oli oikein virkeä ja mennä pyyhelsi eteenpäin, mutta todellakin heti kun pääsimme vuoren alapuolelle ja alkaisi kiipeäminen ylöspäin, niin Hessu löi jarrut pohjaan. Jes, huippua. No, jonkin aikaa koitin poikaa hoputtaa, että alappas mennä, mutta Hessun tuntien kun se jotain päättää niin sitten se myös on niin. Sen seurauksena kävimme "revittelemässä" (eli rauhallisesti ravailemassa) viereisellä pellolla ja suuntasimme kotiin päin. Tallille päin mennessä Hessu laiskistui entisestään, se kurotteli muina miehinä kuusenoksista (hirmuisen hyvää) purtavaa ja oli kuin ei kiireestä tietoakaan. Voi sitä vauhdin huumaa, jota niin kaipasin. Tallille pääsimme takaisin jo about 20 minuuttia lähdön jälkeen, joten lykkäsin seuraavan tallitytön käteen Hessun ja vaihdoin reippaampaan ratsuun...

13.01.2015 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Ensimmäistä kertaa ikinä, pääsimme tänään Hessun kanssa ottamaan osaa kouluvalmennukseen, jonka piti taitava ulkopuolinen valmentaja. Alkuverkassa Hessu oli hyvinkin malttamaton ja osittain rasittava, se painoi vahvasti apuja vastaan enkä saanut siihen minkäänlaista tuntumaa. Sain tehdä sillä paljon siirtymisiä, tempon vaihteluja sekä taivutteluja, joilla se vähitellen minuuttien kuluessa alkoi pehmenemään.
Valmennuksen aiheena oli pohkeenväistöt sekä avotaivutukset, joita teimme valmennuksessa niin uraa pitkin kuin myös keskihalkaisijalla. Käynnissä väistöt ja avot sujuivat hiljalleen oikein hyvin, aluksi oli pientä vääntöä, mutta nopeasti pääsimme molemmat yhteisymmärrykseen. Ravissa Hessun meno himpun verran lösähti sen karatessa pohkeen ja ohjan välistä, eli jälleen kerran sain työstää sitä napakasti eteen. Tässä välissä valmentajalla oli jo pientä epätoivoa ilmassa, sillä Hessu ei ottanut kuuleville korville yhtään mitään. Valmentaja pyysi vain toistoja toistojen perään ja antoi vinkkiä apujen antoon, ja vähitellen orista löytyi se kouluhevonen, jolloin mikään ei ollut sille tarpeeksi haastavaa. Tällöin myös avot sujuivat ravissa erinomaisesti, eikä meidän tarvinnut taistella lopputunnista enää mistään. Ei edes laukanvaihdoissa, joita harjoittelimme hyvällä menestyksellä muutamaan kertaan tunnin lopussa.
Hessu oli melko puhki loppuverkassa, joten me saimme tehdä sen kevyesti. Valmentaja antoi palautetta tunnista, lähinnä saimme noottia Hessun jääräpäisyydestä ja ratsastajan löysästä asenteesta. Kehuja onneksi myös tuli lopun hienoista suorituksista, joista myös itselleni jäi hirmuisen hyvä mieli.

30.12.2014
Joulukuu kului Mörkövaarassa kaiken hulinan ja kiireen keskellä, Hessukin on saanut tuntea osansa kenttäkilpailujen merkeissä. Kuun alussa ori ikävästi loukkasi jalkansa, jonka vuoksi joutui olemaan liki kaksi viikkoa kilpailuista pois. Hessu kuitenkin parantui nopeasti ja näin ollen pääsimme jatkamaan hyvin sujunutta uraamme loistavasti, saaden läjään parin viikon aikana neljä sijoitusta. Viimeisin sija on itseasiassa peräisin tältä aamulta, kun Mörkövaarassa järjestettiin kenttäkilpailut heti kukonlaulun aikaan. Hessu sijoittui harrasteluokassa neljänneksi, 29. ratsukosta. Huikea poika! Kenttäsijat lähenevät reippaasti 20 kappaletta, joten mukavasti on jo takana, mutta vielä paljon edessä!
Hyviä uutisia on tietenkin lisää - Hessusta tuli joulukuun aikana isukki kahteen kertaan. Nyt orilla on jälkeläisiä siis jo "huikeat" viisi kappaletta. Ensimmäisenä syntyi suloinen, ruunikko orivarsa Mörkövaaran Hilarius, joka muutti vieroituksen jälkeen Upen hoiviin Villahakaan. Hilauriusta odottaa (ainakin toivottavasti) aktiivinen kilpakoti, ja menestystä varmasti tulee jos on isäänsä tullut. Pari päivää Hilariuksen syntymän jälkeen syntyi rautias tammavarsa, joka nimettiin Mörkövaaran Heipäheiksi. Heipähei asustelee vielä toistaiseksi emänsä rinnalla, mutta mitä pikimmiten muuttaa uuteen kotiinsa Rohkelikkoon kuristajan omistukseen.

15.10.2014
Jälleen on kuukauteen mahtunut yhtä jos toista - päälimmäisenä mielessä kuitenkin se, että Hessusta on tullut hiiieno mies! Tai siis todellinen mies. Miehinen mies. Se on nimittäin päässyt jo useaan otteeseen, itseasiassa kolme kertaa naisiin! Mörkövaaraan syntyi siis kuukauden sisään syys-lokakuussa kolme Hessun jälkeläistä: kaikki suloisia tammavarsoja. Ensimmäinen jälkeläinen nimettiin Mörkövaaran Ulrikaksi, joka aloittaa kilpauransa meillä Mörkövaarassa, mutta etsii mitä pikimmiten uutta kotia. Toinen varsa, Mörkövaaran Tulisielu, se vasta upea ilmestys onkin! Isänsä kaltainen tummanrautias kaunokainen siirtyi heti vieroituksen jälkeen Anniinan hoiviin Vanimaan, jossa se on aloittanut jo vahvasti kilpauransa. Kolmas jälkeläinen nimettiin Mörkövaaran Haltiksi ja tämä varsa päätyi Taikakuun kartanoon alhipan omistukseen. Voisiko omistaja yhtään tyytyväisempi Hessun jälkeläisiin ollakaan, saati sitten olla iloinen siitä, että kaikki varsat saivat rakastavat ja aktiivisest kodit.
Kilparintamalla Hessu jatkoi syyskuussa lupaavasti alkanutta uraansa: syyskuun puolessa välissä olimme keränneet yhteensä jo 48 krj sijaa. Noo, sikäli esteillä ori vielä pisti paremmaksi ja tänäpäivänä sijoja on jo 53 kappaletta, mmm... Sanottakoon, että Hessu jäi este- ja koulukilpailuista eläkkeelle jo viiden vuoden vanhana, heh. Mutta onneksi kenttäratsastuksesta emme ole keränneet vielä kuin neljä sijaa, joten sitä pääsemme koko talveksi sitten kisaamaan. Vaikka Hessun kasvattaja aikoinaan lupasi tästä orista yhtä sun toista, täytyy myöntää, että kertaakaan en niitä puheita uskonut. Mutta taas näin jälkeenpäin ajateltuna tämä ori toimi vielä paremmin kuin mitä siltä odotettiin, jotenjoten...

01.09.2014
Huh, huh, muuta en sano. Nyt olemme vajaan kuukauden kiertäneet Hessun kanssa aktiivisesti koulu- ja estekisoja, ja minkälaisella menestyksellä! Ori kyllä yllätti nyt omistajansa aivan täysin ja veti sanattomaksi. Koulua olemme päässeet kilpailemaan kaikista eniten ja sillä saralla parhaiten meillä on mennytkin: tällä hetkellä kasassa 27 krj sijaa! Vielä jos halutaan laittaa kirsikkaa kakun päälle, niin peräti kuusi niistä on voittoja. Aivan käsittämätön hevonen, ainakin jos vertaa niihin meidän ensimmäisiin kilpailuihin. Esteilläkin olemme päässeet Hessun kanssa hyvään vauhtiin, olemme starttaileet 60-80cm luokissa ja ansainneet tähän mennessä sijoituksia 16 kappaletta. Tietenkään kaikki kilpapäivät eivät ole meillä täysin putkeen mennyt, on ollut jos jonkinmoista erimielisyyttä niin kotikentällä kuin myös kilparadoilla tuomareiden edessä. Vahvasti aloitettu kilpaura jatkuu kuitenkin läpi syksyn, ja hiljattain olemme lisäämässä tähän mukaan myös sen kenttäratsastuksen kisaamisen.

02.08.2014
Vajaa pari viikkoa on Hessun kanssa aktiivisesti harjoiteltu yhtä jos toista koululiikettä kuin myös esteiden ylittämistä maltilla. Aluksi tunsin polttavani pinnan aivan samantien orin kanssa kun sen selkään istuin, mutta loppujen lopuksi oli pakko tsempata itseään ja alkaa pistämään hevosta ruotuun. Vähitellen saimme päivittäin jotakin hyvää aikaiseksi, eikä siinä itseasiassa kauaakaan mennyt kun Hessu taittoi jo vaativia koululiikkeitä. Kouluun Hessu oli siis huomattavasti helpompi opettaa mitä esteille, sillä siinä sillä jos kellä riitti virtaa ja esteiden läpi rynnittiin kirjaimellisesti. Hiljaa hyvä kuitenkin tuli, vai olisiko pitänyt sanoa nopeasti hyvä tuli, ja tänään starttasimme Hessun kanssa jo ensimmäisissä kilpailuissa. Kyseessä oli koulukisat, helppo a ja vaativa b luokat, jotka, noooh, ei ehkä ihan niin nappiin mennyt mitä kovasti olisin odottanut. Helppo a luokassa sijamme oli 27/50 - sisältäen paljon pieniä, teknisiä virheitä, jotka olisi tasaisella hevosella voinut helposti välttää. Vaativa b luokka se sen sijaan vasta penkin alle menikin, sijamme oli 35/50. Ori ei iiihan tahtonut kuunnella ohjeitani, saati että olisi hyviä puolia itsestään esille tuonut, mmm... Tästä meidän on kuitenkin äärettömän hyvä jatkaa Hessun kanssa kilpauraa, eikä ainakaan tarvitse paineita asettaa kun niin huiman hyvin nämä ensimmäiset kisatkin menivät. Elo- ja syyskuu näyttää kuitenkin aika täydeltä kisojen osalta, enkä kyllä malta odottaa sitäkään, että kuinka hevonen matkanvarrella kehittyy. Voidaanko siis toivoa, että ensi kerralla meillä on jo se hieno, ylväs ja voittamaton kilparatsu?

18.07.2014
Oh god, mistä näitä hevosia oikein sikiää? Tänään tein jälleen kerran melkoisen heräteostoksen: selasin aamulla netistä myytäviä suomenhevosia ja kiinnitin erityistä huomiota reiluun kolmivuotiaaseen punaiseen oriin. Hetken kyseisen orin sukua tutkittuani päätin nostaa luurin ja pirauttaa myyjälle, että onko hevonen vielä myynnissä. Puhelusta ei kerennyt vierähtää edes kahta tuntia, kun olin jo viereisellä paikkakunnalla katsomassa tätä nuorikkoa. Nuori, komea poika oli nimeltään Himalaja "Hessu" ja se todellakin oli peräisin kivasta, yleispainotteisesta suvusta. Kasvattaja lupaili, että tästä saan itselleni hienon kilparatsun lajiin kuin lajiin. Oria jonkin verran pihassa tutkailin, se omasi ihan näppärän rakenteen ja oli oikeasti tyylikkäännäköinen, mutta mikä pisti heti silmään, oli sen temperamenttinen luonne. Kuitenkin hetken käsittelyn jälkeen Hessu selkeästi rauhoittui ja siinä samalla tein päätöksen, että kyllä tämä hevonen matkaani Mörkövaaraan lähtee. Eli ei muuta kuin nimet paperiin ja traikku kohti kotitallia!
Tallilla ori tietenkin machoili heti aivan kaikille, niin orille kuin tammoillekin, kuin myös tallin hoitajatytöille. Hessussa oli töitä a) saada se ensin pois trailerista, b) saada se siirrettyä omaan karsinaan, c) viedä se vielä tarhailemaan. Muuta voi siinä voinut kuin todeta, että tästäpä vasta luonnetta Mörkövaaraan saatiin. Vähän ajan kuluttua Hessu oli purkanut suurimman jännityksensä pois ja se alkoi tekemään tarhan aidalla jo tuttavuutta vieruskaverin kanssa. Hessusta toivotaan nyt Mörkövaaraan tooodella hyvää kulkupeliä kouluun, esteille ja kenttään, sekä tietysti tulevaisuudessa se tulee olemaan jalostusorin virassa, mikäli kaikki vaan sujuu kuin on suunniteltu.

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 48, ERJ 55, KERJ 41, VSR 5 kpl

03.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
04.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
08.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
09.08.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
09.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
12.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
14.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/46
16.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
17.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
18.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
19.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
19.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
20.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
20.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
21.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
22.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
22.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/46
24.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
24.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
24.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
26.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
26.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
28.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
30.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
30.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
31.08.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
01.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 09/100
02.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
03.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
04.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
04.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
05.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
05.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 08/100
06.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/100
06.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
07.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
07.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
07.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
07.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
08.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
09.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
09.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
12.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
12.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
13.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
15.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
15.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
15.09.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30

03.09.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/13
11.09.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/30
15.09.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/30
16.09.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 05/30
17.10.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/41
31.10.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/39
07.11.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/39
08.11.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/39
08.11.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/40
21.11.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/35
23.11.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/35
24.11.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/35
30.11.14, KERJ CUP (kutsu), Harrasteluokka, 04/42
14.12.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/21
22.12.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/32
27.12.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/32
30.12.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/29
02.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/27
08.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/09
10.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/09
12.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/09
13.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/39
17.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/39
17.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/19
19.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/22
22.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/22
22.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/07
06.02.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/30
20.02.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 05/40
21.02.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/40
23.02.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 06/50
26.02.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/50
06.03.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/21
06.03.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/27
10.03.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/21
10.03.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/27
13.03.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/27
17.03.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/21
21.03.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/21
30.04.15, KERJ CUP (kutsu), Harrasteluokka, 01/30
30.08.15, KERJ CUP (kutsu), Harrasteluokka, 04/17
07.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 01/30
09.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
16.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 02/40
21.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 01/40
22.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 03/40
25.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 06/40
26.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 01/40
26.08.14, ERJ (kutsu), 60cm, 03/30
27.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 03/40
28.08.14, ERJ (kutsu), 60cm, 05/30
28.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 06/40
29.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 01/40
30.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 06/40
01.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/40
01.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/40
01.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 01/40
02.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 01/40
02.09.14, ERJ (kutsu), 60cm, 01/40
02.09.14, ERJ (kutsu), 70cm, 05/36
03.09.14, ERJ (kutsu), 60cm, 04/40
03.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 03/40
03.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 01/50
04.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 07/50
05.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 01/50
05.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 06/40
05.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 07/50
05.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 01/40
05.09.14, ERJ (kutsu), 60cm, 04/40
07.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/40
08.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 05/40
09.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 01/50
09.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 03/40
09.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 03/30
10.09.14, ERJ (kutsu), 70cm, 04/30
10.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 06/40
11.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/40
12.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/40
13.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 01/30
14.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 06/40
14.09.14, ERJ (kutsu), 70cm, 06/50
14.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 06/50
15.09.14, ERJ (kutsu), 70cm, 03/30
15.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 05/30
16.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 03/40
16.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 02/50
17.09.14, ERJ (kutsu), 70cm, 04/30
17.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
18.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
18.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
20.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 05/30
22.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 05/50
23.09.14, ERJ (kutsu), 70cm, 01/50
15.10.14, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
18.10.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
19.10.14, ERJ (kutsu), 80cm, 03/30

31.08.14, VSR CUP (kutsu), Harrasteluokka, 03/20
30.11.14, VSR CUP (kutsu), 60cm, 05/28
30.04.15, VSR CUP (kutsu), 80cm, 04/54
30.09.15, VSR CUP (kutsu), Harrasteluokka, 03/12
30.09.15, VSR CUP (kutsu), 60cm, 01/18