Plumbum Prime - virtuaalihevonen

NimiPlumbum Prime LempinimiPommi
Rek.nroVH15-031-0551 Synt.päivä ja ikä25.01.2015, 17v
Rotu ja sukupuoliSuomenpuoliverinen, ori Säkäkorkeus ja väri168 cm, ruunikko
KoulutustasoVa B, 130cm, CIC3, Vaativa PainotusYleispainotus
KasvattajaPrime Sporthorses Omistajatvisha (VRL-01671)


© SN

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 30.12.2019
28 + 30 + 17 + 17 + 4 = 96p, YLA1

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.06.2017
7 + 40 + 22 + 20 + 15 = 104p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.06.2017
9 + 43 + 22 + 20 + 15 = 109p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.08.2017
9,5 + 41 + 20 + 10 + 15 = 95,5p, KERJ-II

Luonne

Ei ole lainkaan sattumaa, että Plumbum Prime nimettiin tuttujen kesken Pommiksi. Ori on äärimmäisen lujatahtoinen ja kovapäinen hevonen, joka aiheuttaa arkisissakin tilanteissa harmaita hiuksia hoitajalleen.

Hoidettaessa Pommi esittelee kaunista hammasrivistöään hoitajalleen ja pyrkii litistämään tätä päin seinään - valehtelematta joka päivä. Hoitaja ei tästä tietenkään ole kovin riemuissaan ja kun alkaa komentamaan oria, muuttuu se niin herkäksi marttyyriksi ja syyttömäksi, että. Pommia tulee käsitellä siis "topakan hellästi", ja tällöin hoitotoimenpiteet saattavat peräti onnistua. Harjatessa, loimittaessa ja suojia laittaessa ori heiluu aina levottomasti ympäri karsinaa, ja on ikään kuin, että mennäänkö jo, mennään jo! Suitsiessa ori käyttäytyy yllättävänkin nätisti, mutta auta armias kun tuot sen satulan Pommin karsinaan... Siis sehän on oikeasti kamalin asia ikinä. Satuloidessa Pommi saattaa nostattaa peräti takajalkojaan ja olla hyyyyvin inhottava hyppimällä ja pomppimalla ja viskomalla päätään ja... Kummasti vain joka kerta se vehje on selkään saatu.

Ratsastaessa Pommi tuntuu usein aluksi täysin mahdottomalta, se mennä viilettää pitkin kenttää kuuntelematta ollenkaan selästä tulevia ohjeita. Hevonen on siksi tärkeää saada heti alkutunnista kuulolle, mutta se onkin oma haastava projektinsa. Se reagoi kuitenkin hyvin ratsastajan istuntaan ja painoon, sen sijaan kuolaimesta repiminen ja pohkeilla potkiminen on ehdoton no-no, tai muuten tulee ilmalento. Pommi osaa nämä temppuilun salat, mutta toisaalta kun sen saa tiiviillä tuntumalla ja jatkuvilla pidätteillä hallintaan, on se myös aika näppärä ratsu. Pommi saa usein kuulla hyvää palautetta liikkeistään, sillä ne on hyvin matkaavoittavaa ja todella pehmeät askellajissa kuin lajissa.

Kouluratsastuksessa ori taittaa luokat vaativa b tasolle asti, eli se osaa jos jonkinmoista kiemuraa ja taivutusta. Koulun parissa Pommilla on huono tapa tylsistyä todella nopeasti, joten koulutunnilla sen kanssa täytyy hioa monipuolisesti erilaisia liikkeitä, eikä vain jankata yhtä ja samaa. Parhaimmillaan ori on ehdottomasti sellaisissa liikkeissä, joissa se saa todellakin näyttää sitä liikettään, esimerkiksi askeleen pidennyksissä. Kovalla työllä ori ratsastettavissa hyvään ja pyöreään muotoon, ilmaiseksi se ei kuitenkaan sieltä tule.

Esteillä Pommi on valehtelematta parhaimmillaan. Ori omaa todella hyvän hyppytyylin, jonka lisäksi se on hyvin varma ja tasainen suorittaja joka tilanteessa. Pommi ei varmasti kyttäile minkäänmoisia esteitä, se yrittää aina ylitse vaikka mikä olisi. Kapasiteettia orilla riittää rataesteillä 130cm asti, tosin sitäkin korkeampia varmasti hyppäisi jos ratsastaja uskaltaisi. Mikäli haluaa etsimällä etsiä miinuksia Pommista estetunneilla, on se tietenkin vauhti, sitä nimittäin löytyy vaikka muille jakaa. Tiedossa siis vauhtia ja vaarallisia tilanteita!

Kilpailuissa Pommi on aivan tohelo, se yleensä keskittyy aivan kaikkeen muuhun kuin itse kilpasuoritukseen, oli ne sitten toiset hevoset, ruoka tai vaikka puut ja pensaat. Pienimuotoiset ongelmat alkavat jo kotitallilta lähtiessä, sillä orihan "pelkää aivan kamalasti" traileria ja se koppiin meneminen on niin hui hui... Lastaaminen tapahtuu siis kovalla työllä ja tuskalla! Kilpapaikalla Pommi sitten sählää omiaan ja on niin kovaa poikaa, että. Ori tarvitsee siis kilpailuissa hyvin huolellisen alkuverkan, jossa se täytyy saada hyvään liikkeeseen ja eritoten kuuntelemaan apuja. Itse kilpasuorituksen aikana ori varmasti edelleen testaa ratsastajaansa ja vähän yrittää luisua ohjasta, jonka vuoksi kisaajan on oltava kokenut. Lisäksi vieraissa paikoissa, erityisesti maneesissa, Pommi tuppaa vähän enemmän radalla säikkymään, ja sekös taas lisää paineita.Sukulaiset

i Eastmaniac
hess-o, m, 171cm
KRJ-I, ERJ-II, KTK-II
ii Enammored evm
hess-o, trn, 171cm
iii Excalibur evm
hess-o, trt, 172cm
iie Elliquence evm
hess-t, rn, 166cm
ie Tetarosa evm
hess-t, m, 166cm
iei Topanga evm
hess-o, m, 168cm
iee Ofeelia evm
hess-t, mrn, 165cm
e Ragnarok Rinna
nwb-t, mkm, 167cm
ERJ-I, KERJ-I
ei Radon evm
nwb-o, rnkm, 168cm
eii Rhenium evm
nwb-o, trn, 168cm
eie Thordia evm
nwb-t, rtkm, 165cm
ee Ragni evm
nwb-t, mrn, 163cm
eei Titan evm
nwb-o, m, 162cm
eee Viere evm
nwb-t, tprn, 168cm


ii. Vaikka hesseninhevonen ei kantakirjaussuuntana ole mikään kovin tunnettu tai edes suosittu ainakaan täällä Suomessa, on Enammored-ori tuonut sitä lisää maailmankartalle. Tämä tummanruunikko ori 171 senttimetrin säkäkorkeudella on varsinainen huippuperiyttäjä, sillä sekä este- ja kenttäkisoja ahkerasti tasoilla 150cm ja CIC4 kiertänyt hevonen on lisäksi menestynyt näyttelyissä korrektin ja sopusuhtaisen rakenteensa ansiosta. Meriittihirmu on palkittu muun muassa esteratsastuksen piireissä usealla kunniamaininnalla, kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle ja ansainnut myös MM-menestystä rataesteiden parista. Enammored on myös luonteeltaan priimatavaraa, ja kun kaikki nämä piirteet lyödään yhteen hevoseen, saadaan aikaiseksi ihailtu ja jalostuspiireissä kysytty ori, jolla on jo Saksassa lähemmäs parikymmentä jälkeläistä.

iii. Excalibur on etenkin rataesteillä näkynyt tummanrautias hesseninhevonen, joka on kokonsa puolesta varsin kookas hevonen. 172 senttinen hevonen ylittää lähes itsensä kokoisia esteitä kevyesti, mutta suurimmat saavutukset, joihin voi laskea esimerkiksi yksilöratsastuksen MM-pronssin, on ansaittu 140 senttimetrin luokista. Ori on luonteeltaan jotakin helpon ja haastavan väliltä, sillä tämän mielialat vaihtelevat melko nopeasti aina tilanteen mukaan. Esimerkiski kovakouraisesta ja epäreilusta kohtelusta ori ottaa herkästi nokkiinsa, eikä tämä näytä parhaimpia puoliaan muille oreillekaan, jos nämä ovat asemastaan tarkkoja olevia riitapukareita. MM-menestyksen myötä Excalibur on saanut lukuisia astutuskyselyitä, mutta oria on kuitenkin käytetty omistajan päätöksestä jalostuksessa vain kuuden varsan verran.

iie. Elliquence hurmaa kauniilla ruunikolla värityksellään, jonka kruunaa puhtaanvalkoiset sukat ja pitkä piirto päässä. 166 senttinen hevonen on ollut kodinvaihtaja koko ikänsä, sillä tamma ei ole sopeutunut oikein kenenkään omistukseen. Andale ei ole siis oikeastaan koskaan päässyt näyttämään piileviä estehevosen lahjojaan, kunnes vasta viimeisinä kilpailuvuosinaan tämä sai mahdollisuuden nuorelta ja tavoitteelliselta kilparatsastajalta, joka tähtäsi lajin huipulle. Elliquence on luonteeltaan kuuliainen ja hyvätapainen, joten tämä oli nappivalinta ensimmäiseksi kovan tason hevoseksi. Tamma ehti kovan treenin jälkeen kisata kaksi ehyttä kautta, kunnes ikä alkoi tulla vastaan, ja tämä siirtyi viettämään leppoisia eläkepäiviään silloisen ratsastajansa tiluksille. Kilpailumenestyksen puuttumisen takia Elliquence ei koskaan ollut mikään kysytty jalostushevonen, ja tämä varsoikin vain kaksi jälkeläistä: yhden nuorena tammana kasvattajalleen ja toisen ennen eläkepäiviään ratsastajansa tulevaksi kisaratsuksi.

ie. Tetarosa on Saksassa asuva siitostamma, joka on varsonut kahdeksan hesseninhevosta tuoden rotua yhä tutummaksi maailmalla. Musta tamma kisasi ennen kisaeläkkeelle siirtymistään omistajansa ja kasvattajansa Max Frilin kanssa rataesteitä ja kouluratsastusta kansallisella tasolla parin kauden verran. Startteja ei ehtinyt kertyä kovin kummoista määrää, mutta Tetarosan voitto- ja sijoitusprosentit olivat kovia tämän tehtyä tasaisen varmaa työtä jokaisessa kisassaan. 166 senttinen tamma ei ollut mikään kookas hevonen, ja rakenteeltaankin tämä oli melko solakka, mutta luonnetta tähän heiveröisen näköiseen pakkaukseen oli ahdettu ainakin kolmen hevosen verran. Tamma ei missään nimessä ollut mikään helppo hevonen, vaikka ei tämä myöskään ollut mikään ihmissyöjä. Yhden ihmisen hevosena tutuksi tullut Tetarosa osasi vaatia arvolleen sopivaa kohtelua, ja tiputti itsestään liikoja luulevat ratsastajat nopeasti takaisin maanpinnalle.

iei. Topanga edustaa pitkän kasvatustyön tulosta, ja tämän mustan hesseninhevosen sukujuuret yltävätkin pitkälle historiaan. Vanhaa, pitkälle ulottuvaa ja tunnettua sukua on haluttu vaalia, ja Topangan tulevaisuudensuunnitelmat olivat jo selvillä tämän vasta synnyttyä: oria tultaisiin pääasiassa käyttämään siitoshevosana ja kilpailut jätettäisiin vähemmälle. 168 senttimetriä korkea ori on tähän päivään mennessä toiminut isänä 18 varsalle, jotka ovat päätyneet isänsä tavoin aktiiviseen jalostuskäyttöön. Topanga on näyttänyt kykyjään myös nuorten hevosten estelaatuarvostelussa, jossa tämä sijoittui toiseksi. Varsinaisia sijoituksia rataesteiltä tältä tammamaiselta ja menohaluiselta hevoselta löytyy kuitenkin vain pari kappaletta. Tammamaisen luonteen takia ori nimettiin hieman naisellisesti, mutta nimi ei ole hevosta pahentanut. Estepainotteisten hevosten lisäksi Topangan suvusta löytyy useita kenttä- ja kouluratsastuksessa kunnostautuneita yksilöitä.

iee. Ofeelia on mustanruunikko tamma, joka ei ole kisannut haastavia kisoja, vaan kilpailukokemukset rajoittuvat pääasiassa 110 ja 120 senttimetrin esteluokkiin ja helpon tason kouluratoihin. 165 senttisellä tammalla ei ole edes mitenkään erikoinen suku, mutta siitä huolimatta tämä hesseninhevonen on onnistunut varsomaan lukuisia tänä päivänä esteratsastuksen huipulla kisaavia estehevosia sekä pari näppärää yleishevosta. Ofeelia viettää nykyään eläkepäiviään kasvattajallaan, joka harjoittaa pienimuotoista puoliverikasvatusta pienessä kylässä Etelä-Saksassa. Tamma oli kasvattajansa ylpeys, vaikkei tämä olekaan saavuttanut maallista mammonaa tai meriittejä isompien siittoloiden huippuhevosten tavoin. Ofeelian lauhkea ja kaikkien kanssa toimeen tuleva luonne auttoi tätä saamaan tukevan jalansijan rotunsa pienissä jalostuspiireissä, vaikka muut ominaisuudet ovatkin hieman puutteellisia

ei. Norjanpuoliverikantakirjaan rekisteröity Radon-ori on väriltään kimoutunut ruunikko, ja korkeutta sillä on kunnioitettavat 168 senttimetriä. Isosta säkäkorkeudestaan huolimatta ori on rakenteeltaan varsin hontelo ja etenkin takapää on turhan voimaton kansainvälisille rataesteille. Kestävyys ja nopeus orilla on kuitenkin huipussaan ja sillä on etenkin maastoesteillä ja kouluratsastuksessa varsin vahva suorituskyky. Helpoilla CIC-tasoilla kisannutta Radonia ei kuitenkaan ole kisakentillä loppuun asti kulutettu, vaan se on saanut nauttia harrasteratsun roolista ja kiertänyt vain satunnaisissa kisoissa Norjan maalla. Ori on antanut myös osansa NWB-jalostuksessa, jonka lisäksi sitä on käytetty myös muiden pohjoismaisten puoliverirotujen jalostamiseen.

eii. Rheniumin elämä oli tapahtumarikas mutta ikävästi myös aivan liian lyhyt orin menehtyessä tuntemattomasta syystä ja vähäisten hengenahdistusoireiden saattelemana vain yhdeksänvuotiaana. Tummanruunikko, 168 senttiä korkea topakka ja vilkasluontoinen hevonen toimi harrasteratsuna ja sen kanssa kilpailtiin usein muutamat rata- ja maastoestekisat aina yhtä kisakautta kohden. Hyvän sukunsa vuoksi orista ehdittiin onneksi otta sattumalta muutamat pakasteet talteen ennen sen menehtymistä ja ollessaan viisivuotias se astui Thordia-tamman, joka varsoi lopulta Radon-orin.

eie. Rautiaankimolla Thordialla on korkeutta 165 senttimetrin verran ja sähäkällä tammalla on kilpailuvietti kohdallaan. Etenkin maastossa se syttyy kunnolla esteiden parissa, mutta myös rataesteillä tai pelkästään sileällä työskentely sujuvat myös etenkin hyvinä päivinä. Tamma ei ole jokamiehen ratsu, vaan sille täytyy istuttaa selkään päättäväinen mutta samalla helläkätinen ratsastaja, joka osaa sopivassa suhteessa sekä vaatia että antaa periksi tammalle. Kenttäratsastuksessa parhaimpina vuosina jopa CIC3-luokkia ympäri Eurooppaa kiertänyt tamma on saanut viime vuodet elää rennommin ja sille on ollut suunnitteilla pari jälkeläistä lisää nuorena tammana varsomansa Radon-orin lisäksi.

ee. Mustanruunikko Ragni-tamma on NWB jo neljännessä polvessa ja kauempana suvussa vaikuttava täysiveriveri on antanut sille lähtemättömät mahdollisuudet kenttähevoseksi. Sukunsa puolesta 163 senttiä korkeaa hevosta on kuitenkin arvostettu aina enemmän siitostammana, jona se onkin jättänyt maailmaan jo seitsemän jälkeläistä, joista kaikki on rekisteröity norjanpuoliverisiksi. Ragni on kantakirjattu ja tilaisuudessa se sai positiivista palautetta sopusuhtaisesta rakenteestaan sekä varsin hyvälaatuisista liikkeistään, joista ainoastaan käyntiä kutsuttiin ahtaaksi. Myös rauhaisa ja työskentelyhaluinen luonne huomattiin ja nämä piirteet ovatkin tehneet tammasta helpon harrastuskaverin.

eei. Musta, katkopiirrolla ja kahdella puolisukalla sekä yhdellä vuohissukalla varustettu Titan-ori ei korkeudellaan (162 cm) päitä huimannut, mutta se oli kuitenkin erittäin näppärä ratsu etenkin maastoesteillä, joilla sen vahvaksi vastustajaksi tekivät rohkeus, kestävyys sekä ketteryys. Kestävyys on peruja sen emän isän isältä tulevasta täysiveriverestä, joka on parantanut huimasti jälkipolvien suorituskykyä. Pitkälti vain NWB-jalostuksessa käytetty Titan sai yhteensä 12 jälkeläistä, joista suurin osa oli perinyt isänsä värin merkkejä mukaillen. Aktiivisen maastoesteuran ohella ori kilpaili satunnaisia startteja myös muissa ratsuhevoselle sopivissa lajeissa, ja kilpailueläkkeelle se jäi jo 13-vuotiaana ja jatkoi jalostusorina ja harrastehevosena toimimista vielä useamman vuoden, kunnes se menehtyi todennäköisesti jostakin kasvista saamiinsa myrkytysoireisiin.

eee. Viere ei ulkonäkönsä puolesta jää muistiin kuin harvalle, sillä onhan se tasaisen tummanpunaruunikon karvapeitteensä kanssa hieman tylsähkö, eikä väriä ole piristämässä yksikään jalka- tai päämerkki. Jos kuitenkin 165 senttisen tamman selkään pääsee niin se jättää varmasti lähtemättömän vaikutuksen ratsastajaansa tasaisella luonteellaan ja työskentelyinnokkuudellaan. Vierellä on elastiset ja puhtaat kolme askellajia, joita se osaa käyttää niin rataesteillä kuin koulukentilläkin, joissa se on kilpaillut yhteensä seitsemän kauden verran saavuttaen vaativa B/100 cm -tasot. Kovin suosituksi jalostushevoseksi Viere ei kuitenkaan aina vielä ole noussut, sillä kaikki sen kolmesta jälkeläisestään on jouduttu jättämään kasvattajansa hoiteisiin potentiaalisten ostajien loistaessa poissaolollaan.
© Kasvattaja
Jälkeläiset

          s. 03.04.2016, o. Oldfinion Nitrogen (e. Destroid Utopia HILL!) omistaja: tvisha
          s. 25.07.2016, o. Atomic Number 82 (e. Cookiecake Prime) omistaja: Sonja.P
          s. 08.12.2016, t. Neretheus (e. Ce's Aelinya) omistaja: Narie
          s. 14.04.2017, o. Chemical Element Cirein (e. Shadow's Bing Tinga-Ling) omistaja: HexKisakalenteri

1. 01.05.15, KRJ Kuuralehto, Vaativa B, 02/30
2. 02.05.15, KRJ Kuuralehto, Vaativa B, 04/30
3. 03.05.15, KRJ Kuuralehto, Vaativa B, 01/30
4. 03.05.15, KRJ Mörkövaara, Vaativa B, 04/30
5. 04.05.15, KRJ Kuuralehto, Vaativa B, 01/30
6. 04.05.15, KRJ Claridge Stud, Vaativa B, 05/30
7. 06.05.15, KRJ Mörkövaara, Vaativa B, 01/30
8. 07.05.15, KRJ Mörkövaara, Vaativa B, 03/30
9. 08.05.15, KRJ Claridge Stud, Helppo A, 01/30
10. 08.05.15, KRJ Kuuralehto, Vaativa B, 03/30
11. 11.05.15, KRJ Mörkövaara, Vaativa B, 03/30
12. 13.05.15, KRJ Runoratsut, Helppo A, 04/30
13. 13.05.15, KRJ Mörkövaara, Vaativa B, 02/30
14. 13.05.15, KRJ Delmenhorst, Vaativa B, 04/40
15. 13.05.15, KRJ Rohkelikko, Helppo A, 05/40
16. 13.05.15, KRJ Fiktio, Vaativa B, 05/40
17. 14.05.15, KRJ Delmenhorst, Vaativa B, 06/40
18. 14.05.15, KRJ Delmenhorst, Vaativa B, 05/40
19. 15.05.15, KRJ Rohkelikko, Helppo A, 04/40
20. 15.05.15, KRJ Delmenhorst, Vaativa B, 01/40
21. 16.05.15, KRJ Rohkelikko, Helppo A, 04/40
22. 18.05.15, KRJ Delmenhorst, Vaativa B, 06/40
23. 18.05.15, KRJ Mörkövaara, Vaativa B, 03/30
24. 18.05.15, KRJ Fiktio, Vaativa B B, 06/40
25. 19.05.15, KRJ Mörkövaara, Vaativa B, 03/30
26. 19.05.15, KRJ Rohkelikko, Helppo A, 04/40
27. 21.05.15, KRJ Delmenhorst, Vaativa B, 01/40
28. 21.05.15, KRJ Rohkelikko, Helppo A, 02/40
29. 22.05.15, KRJ Rohkelikko, Helppo A, 06/40
30. 24.05.15, KRJ Marshmallow, Vaativa B, 03/30
31. 25.05.15, KRJ Marshmallow, Vaativa B, 01/30
32. 26.05.15, KRJ Marshmallow, Vaativa B, 01/30
33. 26.05.15, KRJ Rohkelikko, Helppo A, 04/40
34. 27.05.15, KRJ Marshmallow, Vaativa B, 03/30
35. 29.05.15, KRJ Rohkelikko, Helppo A, 05/40
36. 31.05.15, KRJ Rohkelikko, Helppo A, 02/40
37. 02.06.15, KRJ Rohkelikko, Helppo A, 06/40
38. 03.06.15, KRJ Rohkelikko, Helppo A, 02/40
39. 04.06.15, KRJ Rohkelikko, Helppo A, 03/40
40. 06.06.15, KRJ Rohkelikko, Helppo A, 04/40
41. 09.06.15, KRJ Rohkelikko, Helppo A, 01/40
42. 13.06.15, KRJ Rohkelikko, Helppo A, 05/40
43. 17.06.15, KRJ Rohkelikko, Helppo A, 06/40
44. 19.06.15, KRJ Rohkelikko, Helppo A, 05/40
45. 19.06.15, KRJ Rohkelikko, Helppo A, 05/40

1. 06.05.15, KERJ Mörkövaara, CIC3, 04/30
2. 08.05.15, KERJ Lepmets, CIC3, 04/26
3. 10.05.15, KERJ Mörkövaara, CIC3, 02/30
4. 11.05.15, KERJ Lepmets, CIC3, 02/26
5. 12.05.15, KERJ Kk Reiter, CIC3, 01/28
6. 13.05.15, KERJ Kk Reiter, CIC3, 03/28
7. 15.05.15, KERJ Kk Reiter, CIC3, 02/28
8. 22.05.15, KERJ Mörkövaara, CIC3, 02/30
9. 23.05.15, KERJ Mörkövaara, CIC3, 01/24
10. 26.05.15, KERJ Mörkövaara, CIC3, 05/30
11. 26.05.15, KERJ Kk Reiter, CIC3, 03/28
12. 27.05.15, KERJ Kk Reiter, CIC3, 02/28
13. 27.05.15, KERJ Mörkövaara CIC3, 04/24
14. 28.05.15, KERJ Kk Reiter, CIC3, 02/29
15. 28.05.15, KERJ Kk Reiter, CIC3, 02/28
16. 28.05.15, KERJ Riiviöt, CIC2, 03/25
17. 29.05.15, KERJ Lepmets, CIC3, 04/22
18. 29.05.15, KERJ Kk Reiter, CIC3, 04/28
19. 30.05.15, KERJ Kk Reiter, CIC3, 04/28
20. 30.05.15, KERJ Kk Reiter, CIC3, 04/29
21. 30.05.15, KERJ Mörkövaara, CIC3, 01/24
22. 31.05.15, KERJ Riiviöt, CIC2, 01/25
23. 02.06.15, KERJ Kk Reiter, CIC3, 04/29
24. 03.06.15, KERJ Kk Force, CIC3, 01/38
25. 04.06.15, KERJ Kk Force, CIC3, 03/38
26. 04.06.15, KERJ Kk Reiter, CIC3, 03/29
27. 05.06.15, KERJ Taikakuu, CIC3, 06/40
28. 06.06.15, KERJ Kk Force, CIC3, 06/38
29. 10.06.15, KERJ Kk Reiter, CIC3, 04/29
30. 11.06.15, KERJ Kk Reiter, CIC3, 02/29
31. 17.06.15, KERJ Taikakuu, CIC3, 01/40
32. 19.06.15, KERJ Kk Reiter, CIC3, 01/12
33. 23.06.15, KERJ Kk Reiter, CIC3, 01/12
34. 25.06.15, KERJ Mörkövaara, CIC2, 04/30
35. 26.06.15, KERJ Mörkövaara, CIC2, 02/30
36. 26.06.15, KERJ Whispering Heaven, CIC3, 01/21
37. 29.06.15, KERJ Mörkövaara, CIC2, 01/30
38. 08.07.15, KERJ Mörkövaara, CIC2, 03/30
39. 13.07.15, KERJ Rêve de Haussea, CIC2, 05/30
40. 30.07.15, KERJ CUP Kk Bailador, CIC3, 04/38
1. 04.05.15, ERJ Farbranch, 120cm, 01/45
2. 04.05.15, ERJ Mirrormere Stables, 120cm, 03/30
3. 05.05.15, ERJ Mirrormere Stables, 120cm, 04/30
4. 05.05.15, ERJ Mörkövaara, 130cm, 02/30
5. 06.05.15, ERJ Mirrormere Stables, 120cm, 03/30
6. 07.05.15, ERJ Mirrormere Stables, 120cm, 02/30
7. 08.05.15, ERJ Farbranch, 130cm, 02/34
8. 09.05.15, ERJ Mörkövaara, 130cm, 05/30
9. 13.05.15, ERJ Mirrormere Stables, 120cm, 05/30
10. 17.05.15, ERJ Delicate, 130cm, 01/30
11. 19.05.15, ERJ Delicate, 120cm, 01/30
12. 23.05.15, ERJ Delicate, 120cm, 03/30
13. 24.05.15, ERJ Danve, 120cm, 02/30
14. 25.05.15, ERJ Danve, 120cm, 01/30
15. 26.05.15, ERJ Danve, 120cm, 04/30
16. 26.05.15, ERJ Reiter, 120cm, 02/30
17. 31.05.15, ERJ Danve, 120cm, 05/30
18. 02.06.15, ERJ Mörkövaara, 130cm, 02/30
19. 03.06.15, ERJ Danve, 120cm, 02/30
20. 03.06.15, ERJ Mörkövaara, 120cm, 04/30
21. 06.06.15, ERJ Mörkövaara, 120cm, 05/30
22. 25.06.15, ERJ Whispering Hea., 130cm, 02/26
23. 29.06.15, ERJ Whispering Hea., 120cm, 05/28
24. 02.07.15, ERJ Edelsten, 120cm, 03/30
25. 04.07.15, ERJ Mörkövaara, 120cm, 03/30
26. 06.07.15, ERJ Mörkövaara, 120cm, 01/30
27. 08.07.15, ERJ Mörkövaara, 120cm, 05/30
28. 17.07.15, ERJ Harlakka, 120cm, 07/50
29. 19.07.15, ERJ Harlakka, 120cm, 01/50
30. 20.07.15, ERJ Harlakka, 120cm, 01/50
31. 20.07.15, ERJ Balegton, 130cm, 05/30
32. 02.08.15, ERJ Mörkövaara, 120cm, 03/30
33. 08.08.15, ERJ Mörkövaara, 120cm, 03/30
34. 09.08.15, ERJ Koskimäki, 120cm, 02/30
35. 10.08.15, ERJ Mörkövaara, 120cm, 03/30
36. 10.08.15, ERJ Rappadan, 120cm, 01/22
37. 11.08.15, ERJ Rappadan, 120cm, 04/22
38. 12.08.15, ERJ Koskimäki, 120cm, 03/30
39. 14.08.15, ERJ Rappadan, 120cm, 03/22
40. 15.08.15, ERJ Radium, 120cm, 04/30
41. 15.08.15, ERJ Rappadan, 120cm, 02/22
42. 16.08.15, ERJ Holmberg, 120cm, 02/40
43. 16.08.15, ERJ Radium, 120cm, 02/30
44. 19.08.15, ERJ Radium, 120cm, 04/30
45. 24.08.15, ERJ Holmberg, 120cm, 02/30
46. 31.08.15, ERJ CUP Kk Ginger, 120cm, 03/148
47. 31.08.15, ERJ CUP Kk Ginger, 130cm, 05/111
48. 31.10.15, ERJ CUP Kk Ginger, 130cm, 08/107

1. 12.05.15, VVJ Muiston Sh, Vaativa yhdistetty, 02/30
2. 13.05.15, VVJ Muiston Sh, Vaativa yhdistetty, 03/30
3. 14.05.15, VVJ Muiston Sh, Vaativa yhdistetty, 05/30
4. 14.05.15, VVJ Wyat Shet, Vaativa yhdistetty, 01/40
5. 23.06.15, VVJ Konkkaronkka, Vaativa yhdist., 03/32
6. 29.06.15, VVJ Konkkaronkka, Vaativa yhdist. 01/32
7. 11.07.15, VVJ Breandan, Vaativa yhdistetty, 04/28
8. 12.07.15, VVJ Breandan, Vaativa yhdistetty, 05/28
9. 19.07.15, VVJ Breandan, Vaativa yhdistetty, 02/26
10. 20.07.15, VVJ Breandan, Vaativa yhdistetty, 02/26
11. 12.08.15, VVJ Wyat Shet, Noviisi yhdistetty, 01/40
12. 23.08.15, VVJ Wyat Shet, Vaativa yhdistetty, 05/40
13. 02.08.15, VVJ Kk Reiter, Vaativa tarkkuusk, 03/30
14. 06.08.15, VVJ Wyat Shet, Vaativa yhdistetty, 03/37
15. 06.08.15, VVJ Konkkaronkka, Vaativa yhd., 03/34
16. 07.08.15, VVJ Wyat Shet, Vaativa yhdistetty, 05/37
17. 15.08.15, VVJ Konkkaronkka, Vaativa yhd., 04/34
18. 18.08.15, VVJ Fiktio, Vaativa yhdistetty, 02/30
19. 18.08.15, VVJ Wyat Shet, Vaativa yhdistetty, 06/40
20. 19.08.15, VVJ Fiktio, Vaativa yhdistetty, 01/30
21. 22.08.15, VVJ Wyat Shet, Vaativa yhdistetty, 01/24
22. 23.08.15, VVJ Konkkaronkka, Noviisi yhdist., 02/29
23. 25.08.15, VVJ Wyat Shet, Vaativa yhdistetty, 01/24
24. 27.08.15, VVJ Wyat Shet, Vaativa yhdistetty, 02/24
25. 29.08.15, VVJ Fiktio, Vaativa yhdistetty, 02/30
26. 30.08.15, VVJ Fiktio, Vaativa yhdistetty, 01/30
27. 31.08.15, VVJ Fiktio, Vaativa yhdistetty, 01/30
28. 02.09.15, VVJ Fiktio, Vaativa yhdistetty, 03/30
29. 02.09.15, VVJ Wyat Shet, Vaativa yhdistetty, 03/40
30. 07.09.15, VVJ Wyat Shet, Vaativa yhdistetty, 01/40
31. 15.09.15, VVJ Mörkövaara, Vaativa yhdist., 01/30
32. 19.09.15, VVJ Wyat Shet, Vaativa yhdistetty, 02/40
33. 19.09.15, VVJ Wyat Shet, Noviisi yhdistetty, 01/40
34. 20.09.15, VVJ Wyat Shet, Vaativa yhdistetty, 01/40
35. 21.09.15, VVJ Wyat Shet, Vaativa yhdistetty, 05/40
36. 29.09.15, VVJ Mörkövaara, Noviisi yhdist., 04/30
37. 02.10.15, VVJ Mörkövaara, Noviisi yhdist., 01/30Valmennukset ja päiväkirja


29.04.2016
Huhhuh, viimeiseen vuoteen on tapahtunut yhtä jos toista, jonka vuoksi Pomminkin päiväkirja on ollut hiljaiselolla. Koko kesä aina syksyyn asti vietettiin Pommin kanssa kilparadoilla, orin kerätessä menestystä melkolailla. Vietnamissa elämä alkoi tuntua suoraan sanoen tylsältä, jonka vuoksi mietin vaihtoehtoja, mihin suuntaan voisimme muuttaa. Lopulta loppuvuodesta tie vei meidät Irlantiin, jossa Lao Thania muutettiin nimeksi Ros Cirein.

Pommi sai viettää Irlannissa rauhallista hevosenelämää, pääsääntöisesti aika kului tupsujalkoja paimentaessa ja niiden kanssa leikkiessä. Tästä orista on hyvin nähnyt, kuinka ikä alkaa tehdä tehtävänsä - se on nimittäin rauhoittunut todella paljon. Irlannissa ollessa kävimme pyörähtämässä Pommin kanssa muutamissa paikallisissa kilpailuissa, mutta eihän me perkules niille punaparroille pärjätty! Kevään kuluessa tajusin, ettei Irlannissakaan asuminen ollut se minun juttu. Tuosta ajatuksesta ei kulunut aikaakaan, kun olin jo ostanut uuden tallin Suomesta, Vaasan kupeesta.

Tänään pääsi Pommi sitten muuttamaan takaisin synnyinmaahansa, Suomeen. Uusi talli ja uudet kujeet odottaa tätäkin hevosta, joka oli taas kaikesta reissaamisesta ymmällään. Suomeen saavuttaessa talliin tuli lisäksi muutama uusi hevonen ja poni, joiden kanssa Pommi on tänään päässyt jo vähän tutustumaan. Nyt kesän mittaan olisi tarkoitus päästä Pommilla ensimmäisiin laatiksiin, jos ja kun toinen jälkeläinen saadaan pian maailmaan.


13.05.2015
Minun täytyy kumota kaikki edellisen päivityksen epäröinnit, mitä tulee Pommin kykyyn olla loistelias kisaheppa! Vaikka alku olikin himpun verran hankala, on meillä kokonainen viikko mennyt nyt älyttömän hyvin.

Estekilpailuissa olemme starttailleet jonkin verran, josta tällä hetkellä on läjässä yhdeksän sijaa. Viimeisin sijoitus tuli itseasiassa tänä aamuna, kun olimme Mirrormere Stablesilla kisaamassa. 120cm luokassa Pommi oli hienosti viides, virheettömällä suorituksella. Rata oli "isolle" hevoselle sikäli hankala, että kenttä oli melko pieni ja esteet hyvin lähekkäin, ja siksi hävisimme voittajalle aika paljon ajassa.

Koulukilpailuissa olemme eniten kiertäneet, startteja on varmaan tullut jo lähemmäs sata kappaletta. Koulukisoista olemme keränneet tähän mennessä 16 sijaa, joista kolme on hienosti voittoja. Tänäpäivänä olimme melkoisessa kisarumbassa, kun starttailimme yhteensä viiden tallin kisoissa. Melko reippaaseen tahtiin saimme suoritusten jälkeen pakata kamppeet ja siirtyä kohti seuraavaa kilpapaikkaa. No, päivä ei mennyt yhtään hassummin - tuloksena viisi sijoitusta, joista paras sija toinen! Aivan loistava heppa, Pommi ansaitsee kyllä hirrrmuisesti herkkuja ja pusuja ja haleja ja rapsutuksia<3.

Esteiden ja koulun ohella olemme päässeet nyt kilpailemaan kenttää ja valjakkoakin, ja niistäkin lajeista on jo parit sijat saatu kasaan. Kuten arvata saattaa, on se kenttäratsastus Pommin "lemppariharrastus" ja sen kyllä oikeasti huomaa kisoissakin, että kuinka se nauttii etenkin maasto-osuudella. Valjakkoajot sen sijaan ovat ehkä se tuntemattomin alue meille molemmille, mutta ei kyllä periksi anneta!


05.05.2015
No niin, nyt on päästy tämänkin herran kanssa mukaan kilpahuumaan! Täytyy sanoa, että reilu viikko takaperin kun starttasimme ensimmäisessä kisassamme, olin vähällä menettää jo uskoni ennen kuin mikään kerkesi alkamaankaan. Kun pääsimme kilpapaikalle, oli Pommi hirmuisen levoton, eikä sitä meinannut saada verkassa mitenkäänpäin kuulolle. Siis tiedättekö sen tunteen kun kohta pitäisi startata, mutta hevonen sen kuin pomppii alla ja tekee kaikkea muuta kuin mitä siltä pyydetään?! Oh god... No, niin kuin arvasinkin, ei ne kilpailut sitten niin hyvin sujunutkaan. Hetken aikaa jo mietiskelin, että siirrytäänkö takaisin kotiin harjoittelemaan ja odotetaan Pommin kasvavan, ennen kuin jatkamme kilpailemista.

Ensimmäisestä kisapäivästä otin kuitenkin sikäli opikseni, että vaikka olinkin alkuun hyvin pettynyt, niin samalla tajusin, että ei se ori koskaan totu kilpailemiseen jos nyt ei sitä aloiteta. Siispä jatkoimme joka päivä jos jonkinmoisessa kissanristiäisessä kisaamista, ja lopultahan meille kävi ihan hyvin! Ensimmäinen päivä tätä kuuta Pommi loisti kouluradalla vaativa b luokassa, ollen 30 mukana olleesta kilpailijasta toinen! Siinä vaiheessa tuli kyllä hymy kasvoille. Samaa rataa jatkoimme sitten pari seuraavaa päivää ja tänä aamuna huomasin, että meillehän on jo hirmuisesti viikon mittaan tullut menestystä. Koulun parista sijoja läjässä kuusi kappaletta (joista kaksi voittoa!), ja puolestaan esteiltä neljä kappaletta (joista yksi voitto). Ei meillä siis yhtään hassummin ole sujunut, vaikka alkuun maalailinkin piruja seinille.

Kilpailujen ohella Pommi on saanut viettää elämäänsä rauhassa orikaverinsa Lilon kanssa tarhaillen, ja tietysti hyvin syöden. Toistaiseksi meillä on sujunut Pommin kanssa ihan ok, vaikka sen luonne tuppaa vähän hankaloittamaan asioita. Tyytyväinen olen kuitenkin ostokseeni ollut, kiitokset Pierrelle tästä hölmöläisestä!


21.04.2015
Viikko vierähti uuden pojan kanssa hirmuisen nopeasti! Pommi on tutustunut ahkerasti uuteen ympäristöönsä ja hyvin se on tuntunut sopeutuvan. Harmillisesti emme ole vielä Lao Thaniaan saanut muita hevosia kuskattua Suomesta, joten Pommi viettelee ensimmäiset viikot yksin. Se hyvä puoli siinä kuitenkin on ollut, että minulla on ollut paaaljon aikaa Pommille. Niinpä mekin olemme päässeet hyvin tutustumaan toisiimme, vaikka en tiedä, että onko se orin mielestä ollut niin mukavaa. Vähän väliä saamme vääntää kättä (tai kaviota) asioista, sillä jos joku ei ole Pommin mieleen, niin sitähän ei sitten tapahdu. Se on ainakin siis orin logiikka. Työskentely on kuitenkin tuottanut tulosta niin maasta kuin myös selästä käsiteltynä.

Heti seuraavana päivänä kun Pommi saapui Lao Thaniaan, puin sille varusteet ylle ja lähdimme kentälle pyörimään. Orin selässä oltiin selkeästi jo Suomessa käyty, mutta yhtään mitään ihmeitä sen kanssa ei oltu tehty. Niinpä lähdimme käymään läpi sekä opettelemaan ensimmäiseksi kaikki askellajit, ja täytyy sanoa, että ne on tällä hevosella aivan mahtavat! Hiki otsalla saimme Pommin kanssa duunailla monta päivää erilaisia tehtäviä, kunnes tunsin, että jes, nyt se on osan jo sisäistänyt. Esteillä ori oli jo ensimmäisellä kerralla aivan huippu, mutta sen sijaan koululiikkeitä olemme saaneet vähän enemmän hioa. Joka on tietysti aivan normaalia. Paljon on siis tehty, mutta paljon on myös edessä, ja päivittäin saammekin yhtä jos toista uutta opetella.

...Ja sitten tietysti minun oli aaaivan pakko buukata koko ensi viikko jo kisoja täyteen! Lähdemme Pommin kanssa kiertelemään seuraavaksi ahkerasti kisoja, eritoten esteillä sekä koulussa. Vähitellen otamme mukaan myös kenttäratsastuksen, sekä kirsikkana kakun päälle valjakkoajot. Eilen iltana Pommi sai nimittäin kärrit peräänsä ja poika oli aivan mieletön! Siitäpä sainkin ideaksi, että ruetaanpas valjakkoakin treenailemaan... Näihin tunnelmiin!


16.04.2015
Tänään tapahtui vihdoin ja viimein se, mistä olin jo pitkän aikaa haaveillut! Alkuviikosta puhuimme Pierren kanssa puhelimitse hevosista, joita hänellä oli myynnissä, ja tietysti yhden niistä varasin heti itselleni. Eilen sitten kasvattaja laittoi upean fwb-orin, Plumbum Primen, lentokoneeseen, kohti Lao Thania ja Vietnamin rannikkoa. Aamuvarhain menin odottelemaan kentälle ensimmäistä hevostani Vietnamin tallille, enkä oikeasti ollut pysyä housuissani innostuksen vuoksi. Kun kone vihdoin ja viimein saapui, olin aivan myyty nähdessäni, minkälainen hevonen kontista ulos astelikaan! Upea ruunikko oripoika tuli eteeni rinta rottingilla, korvat kohti taivasta hörähdellen - vautsi, tässä on minun oma hevonen! Plumbum lastattiin traileriin pikimmiten ja lähdimme suuntaamaan Lao Thaniin, jonne oli kentältä reilun 30 kilometrin matka.

Tallilla Plumbum ihmetteli selkeästi, että häh, minne hänet on nyt tuotukaan. Hiekkapohjainen pieni tarha ja +32 astetta lämpöä sekoittaa varmasti jokaisen suomalaisen hevosen pään. Hetken aikaa kummasteltuaan ja pyörittyään muutamaan otteeseen tarhan ympäri Plumbum tyytyi mässyttelemään Vietnamilaista heinää - joka ei varmasti ollut yhtä hyvää mitä Suomessa oli. Olin aika onnellinen tuon hetken aikana, kun lisäksi katselin oria sillä silmällä, että piakoin lähdemme koittamaan ratsastuksen saloja. Plumbum on nimittäin vasta vajaa kolmevuotias nuorikko, jonka kanssa siis kaikki taisto on vielä edessä. Toivon kovasti, että tästä hevosesta saan mukavan kilpakumppanin niin kouluun, esteille kuin myös kenttäratsastuksen pariin.

Ps. Kovasti mietiskelin ja pyörittelin Plumbumin nimeä suussani, että minkä ihmeen kutsumanimen sille keksin. Luonteeltaan ori on melkoisen säpäkkä ja lujatahtoinen - siispä, Plumbum Prime on meille tutummin POMMI!


Tämä on virtuaalitalli    Tämä on virtuaalihevonen    Tausta © Zbyszek Zolkiewski (CC BY-NC-SA 2.0)    Ulkoasu © VRL-07415    Otsikkokuvat © VRL-01811