Mörkövaaran Tyrsky - virtuaalihevonen

NimiMörkövaaran Tyrsky LempinimiTyrsky
Rek.nroVH12-018-0674 Synt.päivä ja ikä24.02.2012, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri162 cm, trt
KoulutustasoVaativa B, 70cm PainotusKouluratsastus
KasvattajaMörkövaara OmistajaTvisha (VRL-01671)


© LR

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.05.2013
19 (6+7+6) + 40 + 25 + 10 + 8 = 102p, KRJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.11.2014
14 + 22 + 25 + 23 + 16 = 100p, SLA-I

Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus 15.09.2012
9 + 10 + 15 + 7,2 + 5 (64.909%) + 16 = 62,2p, SV-II

Luonne

Tyrsky on sarjaa sellainen hevonen joka ei kunnioita juuri ollenkaan ihmistä ja koko maailma pyörii vain oman turvan ympärillä. Ori jaksaa aina haastaa riitaa olipa kyseessä kaksi tai nelijalkainen olento, kaikille sillä tuntuu olevan vain huonoa sanottavaa. Hoitajan tulee kuitenkin vain voittaa Tyrskyn luottamus kyseisissä tilanteissa ja olla alistumatta pojan turhille vastaan laittamisille. Mutta kun Tyrskyn saa niin sanotuksi ystäväksi, on se kuitenkin kohtuullisen huono ystävä, sillä se voi puukottaa selkään millä hetkellä hyvänsä. Missään tilanteessa tämä hevonen ei osaa käyttäytyä kunnolla, sen tulee aina joko pelleillä tai tapella. Lieneköhän samanlaiselta ylimieliseltä isältään inhottavan luonteensa perinyt.

Hoidettaessa Tyrsky osaa olla oikein rasittava, se laittaa jatkuvasti hoitajalleen vastaan ja tekee suorastaan kaikkensa jotta hoitaja jättäisi hommat kesken ja lähtisi lätkimään. Karsinaan tultaessa ori saattaa esittää ihan iloista naamaa ja on korvat höröllään ja vaikka sun mitä, mutta kun hoitaja ottaa riimun laittaakseen tämän kiinni, niin sittenhän sitä aletaan luimimaan ja vilauttelemaan hammasrivistöä. Tyrsky tarvitsee siis erittäin topakan käsittelijän joka ei pelästy sen turhanpäiväistä hölmöilyä ja uhittelua. Hoidettaessa ori on syytä pitää kiinni juurikin sen takia, että se voi aivan huoletta näykkäistä hoitajaansa ja pyöriä ympäri karsinaa talloen samalla hoitajan ylitse. Tyrsky ei vain tosin pidä kiinni olemisesta ja sittenhän se koko hoitotoimenpiteiden ajan heiluttelee päätään ja pyrkii vain pistämään hoitajansa suupalana alas. Kavioiden puhdistus saa hoitajat aina huokailemaan kun joutuu lähes puolituntia taistelemaan selkä kyyristyneenä siitä, että josko saisi edes yhden kavion puhtaaksi. Varusteiden laitossa hoitaja saa todellakin näyttää Tyrskylle sitä kaapin paikkaa jos meinaa satulan ja suitset ylle saada. Satuloidessa Tyrsky ei juurikaan pullistele, mutta sen sijaan se nostelee siihen malliin takakavioita ettei siinä suojeluvaiston omaava hoitaja välttämättä kauaa viihdy. Suitsiessa ongelma taas on siinä, että kuinka pitää orin turpa paikoillaan sen aikaa, että saisi ne kuolaimet kutitettua pojan suuhun ilman vastaväitteitä. Siinä voikin sitten vierähtää tovi.

Selkäänsä Tyrsky vaatii erittäin jämäkän ja osaavan ratsastajan itsepäisyytensä ja voisipa sanoa että vaativaisuudensakin vuoksi. Arkoja ratsastajia ori vie aivan 6-0, ehkä talutusratsastuksessa se saattaisi vielä jotenkuten toimia. Osaa siis koetella hurjan paljon ratsastajaansa, mitään ei poika siis ilmaiseksi selkäänsä istujalle anna. Ori vaatii lisäksi hyvin huolelliset alkuverkat jotta sen saa kulkemaan oikein päin ja kohtuullisen reippaalla moottorilla, Tyrskyllä kun on tapana vähän esittää ylimaalisen laiskaa hevosta vaikkei tätä todellisuudessa olekaan. Tyrsky kuuntelee parhaiten ratsastajan pohje- sekä ääniapuja, niillä sen saa kulkemaan halutessa todella nätisti lähes jokaisen tehtävän lävitse. Ori omaa melko kovan suun ja siksi mikään ohjasta riuhtominen tai siellä roikkuminen ei paljoa tätä hevosta hetkauta, vaikkakin osaa käyttää hyväkseen ratsastajan epäselviä apuja. Tyrsky täytyy vain saada saman tien alkuverkassa ratsastajan hallintaan ja kuuntelemaan ohjeita, ja niillä sitten yleensä myös hyvä tulee.

Kouluratsastus on ehdottomasti Tyrskyn vahvin laji, siinä sillä riittää tällä hetkellä kapasiteettia vaativa b tasolle asti. Hyvällä ratsastajalla tästä hevosesta saa erittäin paljon irti ja vielä kun pääsee näkemään sen todellisen kouluratsun, on se aivan ihastuttavaa katseltavaa. Tyrsky omaa erittäin mukavat ja pitkät liikkeet joissa on helppo istua, ja sehän helpottaa ratsastajan työtä vaativissa liikkeissä. Sulkutaivutukset laukassa tai kootut askellajit eivät tuota Tyrskylle minkäänmoista ongelmaa, paitsi silloin kun se keksii ettei nyt huvita tehdä töitä. Parhaimmillaan Tyrsky on tässä lajissa silloin kun sen saa keskittymään pieniinkin virheisiin ja kuuntelemaan niitä ratsastajan apuja, jolloin se liikkuu nöyrästi eteen ohjeita totellen. Vaikka orin kanssa täytyy olla topakka, täytyy muistaa se, ettei siltä kannata vaatia liikaa jos aikoo saada tehtävät rauhassa ja nätisti tehtyä.

Esteillä orilla yleensä alkaa virtaa löytymään vähän enemmän, ratsastaja siis saa käyttää paljon aikaa pelkästään siihen, että saa ratsunsa hyvään hallintaan lukuisten puolipidätteiden avulla. Rauhoittuessaan Tyrsky omaa kuitenkin kohtuullisen hyvän hyppytyylin, joskaan ei ponnistuspaikkaa itse osaa aina arvioida ja siksi ratsastajallekin jää paljon töitä tehtäväksi ennen esteelle pääsyä. Kapasiteettia Tyrskyllä riittää rataesteillä noin 70 senttimetriin asti, sekin kyllä joskus täysin rimaa hipoen. Vauhdikkuus esteillä ei takaa tämän hevosen kanssa kyllä yhtään minkäänmoista suoritusta, ori kun tahtoo olla sellainen häslä innostuessaan että siinä ei loppujen lopuksi mitään ratsastaja mahda. Eritoten esteillä vaatii siis selkäänsä napakan kuskin joka ei luovuta vähän isompienkaan pelleilyjen vuoksi ja pysyy selässä rauhallisena kovassakin vauhdissa ja yllättävissä tilanteissa.

Kilpailuissa ori tuntuu alkuun melko mahdottomalta, se hermoilee ympäröivästä hälinästä ja pomppii sinne tänne ihmisistä välittämättä. Kilpapaikoille on syytä lähteä tämän hevosen kanssa siis kohtuullisen aikaisin jotta se kerkeää rauhassa tottua meluun ja muihin hevosiin. Tyrsky ei ole mikään unelmien lastattava, se yleensä kävelee rampille asti nätisti mutta laittaa sitten jarrut pohjaan eikä liiku suuntaan eikä toiseen vaikka mitä tekisi. Mutta kun orin lopulta taistelujen jälkeen saa traikkuun, jaksaa se rauhassa matkustella pidemmänkin matkan. Kisoissa Tyrskyn kanssa on jälleen syytä siis muistaa hyvät ja huolelliset alkuverkat, muutoinhan ei itse suorituksesta juuri mitään tule. Vaatii selkäänsä erittäin hyvähermoisen ratsastajan, ori kun aloittaa perinteisen temppuilemisen juuri ennen radalle menoa vaikka se alkuun tuntuisikin hyvältä ja liikkuisi nätisti. Tyrskyllä kilpaillaan pääsääntöisesti vain kouluratsastuksessa, mutta estekisatkaan eivät ole täysin poissuljettuja. Koulukilpailuissa Tyrsky pitää tukevasti jalkansa maanpinnalla samalla kun säätelee mitä mieleen juolahtaa, ja estekisoissa sitten mennään kovaa ja matalalta, vaikka sitten puomien lävitse jos ei muuta. Lopullinen suoritus on kuitenkin paljolti siitä kiinni, millaisella tuulella hevonen on ja kuinka ratsastaja on saanut sen liikkumaan radalla.

Sukulaiset

i Sirkkeen Ponteva
sh-o, prt, 158cm
YLA2, KRJ-I, SLA-I
ii Pyryttäjä
sh-o, prt, 158cm
KRJ-I, KTK-III
iii VIR MVA Ch Pyyhältäjä
sh-o, prt, 157cm
KTK-I
iie Marine
sh-t, tprt, 161cm
ie Liptessa
sh-t, vrt, 157cm
KRJ-I, KTK-II
iei Silmänräpäys
sh-o, trt, 158cm
KTK-II
iee Linetti
sh-t, prt, 156cm
e Rajamäen Helmi
sh-t, rt, 154cm
YLA2, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I, KTK-III
ei VIR MVA Ch Lakean Emanuel
sph-o, prt, 144cm
YLA2, KTK-II, KRJ-I, ERJ-II, SLA-I
eii VIR MVA Ch Lakean Roope-Aadolf
sh-o, vrt, 153cm
YLA2, KTK-II, SLA-I
eie VIR MVA Ch Lakean Nelli-Noora
sh-t, trt, 154cm
YLA2, KTK-II, SLA-I
ee Siljan Serena
sh-t, rt, 154cm
YLA3
eei Siniverhon Unelias
sh-o, rt, 155cm
YLA2, ERJ-II
eee Ch Sesilja
sh-t, hrn, 155cm
YLA2, SLA-I, KTK-II, KRJ-III, VVJ-III

Jälkeläiset

s. 25.08.2012, o. Mörkövaaran Opaali (e. Harharetken Hymy) omistaja: Katri S.
s. 14.05.2014, o. Mörkövaaran Taavi (e. Milkan Vienna) omistaja: leah
s. 15.05.2014, t. Mörkövaaran Tiarella (e. Fiktion Tamela) omistaja: Dimma

Valmennukset ja päiväkirja

01.11.2014
Ja hyvää huomenta taas näille hoodeille! Kevään mittaan ei ole Tyrskylle syntynyt jälkeläisiä eikä minkäänmoisia laatuarvostelutavoitteita ole ollut. Tyrsky on ikään kuin viettänyt sitä seinäruusun roolia, sillä sille ei ole yksinkertaisesti ollut aikaa eikä resursseja. Nyt täytyy kuitenkin tulla mainostamaan sitä, että saatamme päästä mukaan tämän kuun suomenhevosten laatuarvosteluun! Tyrsky on ikään kuin varasijalla nyt sinne, joten täyttä varmuutta siitä ei ole, että olemmeko mukana. Mutta jos nyt ei tärppää niin viimestään ensi kuussa. Oli melkoinen päähänpisto kyllä laittaa tämä hevonen sinne mukaan, mutta alkaahan Tyrsky hiljalleen kuulua jo tähän Mörkövaaran vanhus-osastoon, joten why not. Onpa muuten hauska ajatella, että äsken Tyrsky oli vasta nuorikko ja sen kanssa kilpailtiin aktiivisesti koulun parissa - ja viime kuussa se täytti jo 20 vuotta. Nopeasti se aika vain menee... Onneksi ori on kuitenkin edelleen hyvässä kunnossa, joten tuskin meidän tarvitsee siitä vielä ihan vähään aikaan luopua. Jännityksellä odotetaan, että mitä tästä laatiksesta tulokseksi saadaan! Vaikka eihän myö vähään tyydytä...

06.08.2014, Kouluvalmennus, valmentajana merikissa
Tvisha ratsasti kentällä komeaa ja erittäin reippaan oloista suomenhevosoria minun saapuessani paikalle. Ratsastaja esitteli oriin Tyrskyksi ja olihan se kyllä nimensä veroinen: pörröinen tukka, eikä se olisi malttanut olla hetkeäkään paikoillaan. Annoin ratsukon jatkaa alkuverryttelyt loppuun itsenäisesti minun seuratessa sivusta mahdollisia ongelmakohtia sekä ratsukon yhteistyötä. Meno alkoi näyttää hyvältä ja päätin ottaa "ohjat omiin käsiini" ja alkaa komentelemaan ratsukon menoa. Aloitimme ravilisäyksillä sekä siirroilla, suoralla uralla ja kaarevalla. Ori kulki hienosti muodossa, eikä nämä helpot tehtävät tuottaneet ratsukolle minkäänlaisia ongelmia. Otimme seuraavaksi sulku- ja avotaivutusta sekä laukannostoja. Muutaman kerran ratsukko nosti väärän laukan, mutta ennen kuin ehdin siitä huomauttaa se osattiin vaihtaa. Laukanvaihdot siis sujuivat ratsukolta kuin esimerkki ratsukolta. Lopputunnista otimme vielä laukka-käynti siirtymisiä. Muutama ylimääräinen raviaskel tuli siirtymisien väliin, mutta pienellä hienosäädöllä ne saatiin kokonaan pois.

31.05.2014
Tänään starttasin pitkästä aikaa Tyrskyn kanssa kisoissa, nimittäin vsrn koulucupissa. Parin viikon ajan jaksoin peräti orin kanssa treenata taas vaativia liikkeitä ja siten oli hyvä lähteä katsomaan, että minkälaista jälkeä olemme saaneet aikaiseksi. Faktahan se on, ettei Tyrsky ole enää niin hyvässä lihassa kuin ennen, ja sen taidotkin ovat astetta ruostuneemmat, mutta yrittänyttä ei laiteta! Starttasimme aamusta helpossa luokassa, mutta se meni vähän plörinäksi mitä ilmeisemmin jonkin kiimaisen tamman vuoksi. Tyrsky ei ollenkaan kuunnellut ohjeitani ja todellakin touhusi vain omiaan. Vähän olin epävarma sen suhteen, että kannattaako meidän lähteä edes yrittämään vaativaan luokkaan, mutta pakkohan se oli mennä kun on mukaan ilmottauduttu. Vaativassa luokassa Tyrsky oli aaaaivan erilainen hevonen kuin mitä se aamusta oli, nyt se liikkui pehmeästi eteen ja reagoi jokaiseen pieneen apuuni. Radalla ratsastaessa tunsin todella hyvän fiiliksen siitä, että nyt tämän suorituksen on kyllä pakko mennä nappiin, niin hyvin se allani liikkui. Radan jälkeen jännitin taas kovasti tuloksia ja sitä, kuinka muilla ratsukoilla menee. Lopputulos oli melkoisen yllättävä - prosenttimme oli yli 70 ja sillä tuloksella olimme toisia liki sadasta ratsukosta! OMG. Taas en voisi yhtään ylpeämpi hevosestani voisi olla, ihana Tyrsky! Saa nähdä, että näkeekö meitä vielä tulevaisuudessa kilparadoilla...

17.05.2014
Tämän kuun alussa ilmoitin Tyrskyn vähän niin kuin "kokeilumielessä" kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun, sillä halusin nähdä, näkevätkö tuomarit tässä hevosessa jotain. Sillä minusta tuntuu, etten minä näin omistajana näe tässä orissa aina sitä kaikkea hyvyyttä ja komeutta. No, mutta, tilaisuus järjestettiin 15. päivä ja sen jälkeen olemme kovasti jännittäneet tuloksia. Tyrsky käyttäytyi tuomareiden edessä vähän miten käyttäytyi, taisi se heille vähän hammaskalustoa vilautella, eivätkä korvat pysyneet hetken vertaa pystyssä. Joten, hieman epävarma tuloksista olin, mutta tänään saimme vihdoin kuulla miten meidän kävi! Tyrsky sai yhteispisteet 102p, joka oikeuttaa ensimmäiseen (KRJ-I) palkintoon!!! Siis jee! En olisi kyllä uskonut tätä päivää tulevan, että Tyrsky palkittaisiin ensimmäisellä palkinnolla, hohoi. Onhan Tyrsky hyvin menestynyt kilpailuissa ja sillä on aivan loistava kouluhevossuku, mutta silti. Kuten arvata saattoi, verotti Tyrskyn rakenne ja käytös hieman pisteitä, siitä osuudesta kun saimme 19/30p. Mutta, omistajana olen enemmän kuin tyytyväinen, vautsi. Tästä on hyvä jatkaa ja tähdätä mahdollisesti muihinkin laatiksiin, vai?

15.05.2014
Jippiyayei, hirveästi asiaa! Eilen tapahtui niinkin suuri ihme, että Tyrsky sai kauan odotetun toisen jälkeläisensä, jes! Ori astui hiljattain Mörkövaarassa asuvan tamman, Milkan Viennan, ja 14.5. heille syntyi suloinen oripoika. Tämä vaaleanpunarautias komistus nimettiin Mörkövaaran Taaviksi ja onneksemme sillä oli samantien ostaja, niin ei tarvinnut jäädä arpomaan jättääkö sen Mörkövaaraan vai ei. Vieroituksen jälkeen Taavi nimittäin matkustaa leahin hoiviin Jalavan suomenhevosiin, jossa sitä toivoaksemme odottaa hyvä ja rakastava kilpakoti.
...Lisäähän niitä salaisuuksia voi tietenkin paljastaa. Tänä aamuna syntyi myös Tyrskyn kolmas jälkeläinen, tällä kertaa tammavarsa. Tämä tamma nimettiin Mörkövaaran Tiarellaksi, enemmäkin emänsä Fiktion Tamelan mukaan. Oijoi! Se vasta suloinen varsa onkin. Väritykseltään Tiarella on vanhempiensa tapaan tummanrautias - ja tästä hevosestahan odotetaan ja paljon! Suunnitelmien mukaan Tiarella jää toistaiseksi Mörkövaaraan kilpailemaan ja luomaan hyvää pohjaa isälle jälkeläisnäytöksi. Seuraavia varsuleita vain odotellessa!

24.12.2013
Hyvää Joulua Mörkövaarasta! Tänä aamuna meillä oli vauhdikas joulumaasto tallin tyttöjen kanssa - ja minä sain kunniakseni ratsastaa sen Tyrskyllä. Poika oli hieman väsyneen oloinen päästessämme maastoon, mutta kunnon tykittely lumihangessa vähitellen piristi sen mieltä. Kävimme vajaan tunnin lenkin, kiiveten tallin läheisille vuorille. Oli kieltämättä aika hulppeat näkymät kun liki 14 hevosta pyyhälti turvat huurussa eteen mäkiä pitkin! Tyrskyn uhmaikä ei näköjään vieläkään ollut hiipunut, sen verran se tuntui taaksepäin potkivan jos takana tuleva tuli liian lähelle... Höh! No, mutta, tallille takaisin tultuamme sai Tyrsky lämpimän villaloimen selkäänsä ja jouluporkkanoita ja -omenoita maisteltavaksi. Pienen sisällä vietetyn ruokahetken jälkeen pääsi ukko taas ulkoilemaan liki -25 asteen pakkaseen - ja tarhassa se suuntasi tietenkin heti heinäpaalin tykö. Ihme syöppö tämä herra. Mutta mikä ihana joulun tunnelma tässä aamussa olikaan...

06.06.2013
Viime päiväkirjamerkinnästä onkin kulunut Tyrskyn osalta hyvin aikaa, siispä hieman katsausta orin arkeen! Kevään ajan ori on saanut melko rauhaisissa tunnelmissa viettää Mörkövaarassa laiduntaen orikavereidensa kanssa. Tyrskyllä on alkanut vain olemaan melkoinen uhmaikä, se uhittelee vanhemmille oreille sen minkä vain kerkeää. Tämän vuoksi Tyrsky on tarhattu rauhallisen Vili-vanhuksen kanssa kahdestaan, sen kanssa se ei ole toistaiseksi ainakaan alkanut tappelemaan. Jospa ori kuitenkin rauhoittuisi vanhetessaan, että pääsisi viettämään taas kunnollista laumaelämää. Koska poika on muiden hevosten tavoin viihtynyt laitumella, ei sillä ole kovinkaan rankkoja koulutreenejä vedetty. Tallitytöt sitä ovat jonkin verran liikutelleet, mutta minä olen valitettavasti joutunut keskittymään tallin muihin, kilpaileviin hevosiin. Välillä sitä täytyy kuitenkin läpiratsastaa, joten silloin se on minunkin tartuttava tuumasta toimeen ja lähdettävä Tyrskyn kanssa kentälle.
Mitään suurempia suunnitelmia meillä ei Tyrskylle tällä hetkellä ole, mutta tietenkin jälkeläisiä kaivattaisiin kovasti mahdollisia tulevia laatuarvosteluja varten. Jostain syystä Mörkövaaran 3-polviset tammat ovat kuitenkin vain kadonneet?! Täytyy jotain kehitellä...

10.01.2013 Kouluvalmennus, valmentajana leah
Lämmittelyssä Tyrsky näytti olevan energisellä päällä, ja ratsastaja sai välillä tapella kunnolla pidätteiden kanssa. Kun Tyrsky oltiin saatu kuulolle ja jotenkuten myös hallintaan, aloitettiin työskentely. Aluksi suoralla uralla tehtiin siirtymisiä mahdollisimman pienin avuin ravista käyntiin ja takaisin. Jouduin välillä myös huomauttamaan ratsastajaa istunnan käytöstä, ja välillä Tyrskylläkin joutui pidättämään kunnolla, kun sen haluaisi takaisin käyntiin. ”Jos Tyrskyllä kestää kauan siirtyä käyntiin, tee uusi siirtyminen muutaman metrin jälkeen, ja yritä saada se ottamaan istuntasi paremmin huomioon.” Tyrsky kuunteli jo paremmin, joten alettiin ravissa lyhentämään Tyrskyä. Ori tahtoi ensin vain juosta alta pois, eikä kuunnella ollenkaan pidätteitä. ”Tee voltti, ja yritä pysyä sillä hetken aikaa.” Tyrskykin alkoi jo rauhoittua, joten päästiin takaisin jatkamaan. Lyhennykset onnistuivat nyt jo paljon paremmin, ja Tyrsky jaksoi pitää lyhennystä yllä jopa kokonaisen kierroksen. Laukassa tehtiin myös lyhennyksiä, mutta mukaan otettiin myös pidennykset. Tyrskyä taas joutui vähän rauhoittelemaan, jotta se jaksaisi keskittyä tehtävään. Ori hoiti pidennykset leikiten, mutta ei jaksanut pysyä lyhennyksessä kauan, vaan meinasi lähteä omia aikojaan. Ratsukko sai valmennuksen lopuksi tehdä itsenäisesti loppuverryttelyt.

06.01.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Chao
Aloitin rääkymiseni ratsukolle jo lämmittelyvaiheessa. Tänään aiheenamme olisi kottut askellajit ja siirtymiset, joten ratsukko ja varsinkin hevonen pitäisi herätellä oikein kunnolla heti alusta asti. Lämmittelyssä tehtiin jo heti alusta paljon siirtymisiä, harjoiteltiin peruutuksia ja taivuteltiin oria vähän jokaiseen ilmansuuntaan. Kun ratsastaja tokaisi oriin tuntuvan nyt hyvältä, oli aika siirtyä oikeisiin harjoituksiin. Ensin koottiin oria käynnissä ja ratsastaja joutui pysymään itsekin jatkuvasti hereillä, jotta hevonen allaan ei olisi valahtanut löysäksi kuin lettutaikina. Kun ratsastaja teki töitä ja herätteli hevosta, niin tyrskykin toimi moitteettomasti ja teki työtä käskettyä. Ravissa kokoaminen vaikeutui, mutta kaksikko selvisi siitäkin varsin mainiosti. Siirtymisiä tapahtui kootusta askellajista taas keskitahtisiin. Muutamassa siirtymisessä sekä ratsastaja että hevonen mokailivat: pitivät liian kiirettä, tai olivat liian hitaita. Tarpeeksi monen toiston jälkeen tosin molemmat ymmärsivät mitä haetaan ja mitä tässä kuuluu tehdä, jonka jälkeen siirtymiset sujuivat todella mallikelpoisesti. Laukassa tehtiin muutamia vaihtoja, mutta ei turhan tiukkapipoisesti, kun kuitenkin verenmaku suussa oltiin jo hiottu käyntiä ja ravia. Valmennuksen tullessa loppuunsa annoin ratsukon jäähdytellä itsenäisesti. Näin silmäkulmastani tyytyväisen oriin, joka venyi eteen ja alas, samalla kun poistuin maneesista kohti kotia.

29.12.2012
Tämä syksy ja talvi menikin Tyrskyn kanssa ahkerasti koulukilpailuissa kierrellessä ja tulostahan siltä osin saatiin, ja paljonkin. Eilen poika nimittäin starttasi viimeisissä kilpailuissaan ja kuinka hyvin se pärjäsikään ottaen vielä sijoituksen mukaansa vihoviimeisestä koulukilpailustaan. Nyt on Tyrskyllä läjässä 64 KRJ sijoitusta ja sehän riittää vaikka mihinkämoiseen laatuarvosteluun. Nyt talven mittaan innostuimme ottamaan osaa myös kenttäratsastuskilpailuihin ja hyvinhän meillä on sillä saralla lähtenyt menemään, kasassa on meinaan jo 5 sijoitusta. Kouluosuushan on tietysti se Tyrskyn vahvin, mutta yllättävän hyvin poika on ottanut esteosa-alueet myös omakseen. Maastossa meillä on erinäisiä pikkuongelmia vielä joita työstämme koko ajan parempaan suuntaan. Kenttäkilpailuissa kiertämistä jatkamme siis Tyrskyn kanssa edelleen vaikka koulukilpailut saakin jo jäädä. Sellaista Ukolle näin vuoden viimeisille päiville, ensi vuonna saakin poika ottaa enemmän rennosti ja keskittyä lähinnä noihin jalostushommiin jotta saadaan näyttöjä tulevaisuutta varten.

02.09.2012
Syksyn kilpakausi on Tyrskyn puolesta avattu erittäin hyvin, poika on saanut jo kymmenkunta sijoitusta kuukauden sisään, eli hyvinkin jatketaan siitä mihin keväällä jäätiin. Tavoitteena meillä on Tyrskyn kanssa kilpailla reiluun 50 KRJ sijoitukseen ennen kuin kilpaeläkkeelle päästään. Kesän aikana treenailimme pojan kanssa melko ahkerasti ja toivon sen myös näkyvän sijoituksissa. Kilparintaman ohella Tyrskylle kuuluu hyvää myös jalostuspuolella; poika sai nimittäin ensimmäisen jälkeläisensä 25.8! Harharetken Hymy sai Tyrskylle upean orivarsan joka nimettiin Mörkövaaran Opaaliksi. Toivottavasti tuosta nuoresta kasvaa isänsä veroinen kouluratsu. Muuten jatkamme Tyrskyn kanssa vain reippaasti kilpailemista ja suunnitteilla olisi tälle vuodelle mahdollisesti toinenkin jälkeläinen.

04.04.2012
Pojan kanssa olemme kilpailleet nyt ahkerasti kouluratsastuksen parissa ja ei voi kyllä muuta sanoa kuin että on tässä muuten taitava ratsu! Vaikka Tyrsky on luonteeltaan melkoisen inhottava, sellainen, joka jatkuvasti laittaa vastaan ja on ikään kuin haastamassa riitaa, niin saa siitä kyllä kilparadoilla vaikka mitä irti. Vaivattomasti Tyrsky saatiin vaativa b tasolle saakka koulutettua ja kyseistä luokkaa olemmekin nyt paljon kilpailleet. Eilen Tyrsky tienasi 12. sijoituksensa, joista yksi on voitto! Enemmän kuin tyytyväinen olen tähän oriin ollut ja tämäkinhän on ollut vasta sellaista harjoittelua ja lämmittelyä. Nyt loppukevään ja mahdollisesti alkukesän ori saa taukoilla ja kasvattaa taitojaan ja lihaksistoaan kotona treenaillen, ja sitten syksyllä taas jatkamme hyvin alkanutta kilpauraa. Jospa poika olisi silloin luonteensakin puolesta jo hieman nöyrtynyt.

25.02.2012
Eilen Mörkövaaraan syntyi jälleen uusi varsa, tällä kertaa yhdistelmästä Sirkkeen Ponteva x Rajamäen Helmi. Jo Helmen astutuksessa tiesin, että tämän varsan haluan jättää Mörkövaaraan olipa sukupuoli mikä tahansa. Ja niin eilen todellakin syntyi suloinen orivarsa lempihevosistani. Jo heti jaloilleen päästyä tämä pieni poika osoitti emälleen mieltään ja näytti kipakalta orilta, ja niin se nimettiin Mörkövaaran Tyrskyksi. Tyrsky tulee siis jäämään Mörkövaaraan, jossa se toivottavasti tuleekin elämään koko elämänsä ajan. Lähdemme orin kanssa mitä pikimmiten treenailemaan kouluratsastusta, johon se tulee myös todennäköisesti painottumaan mikäli yhtään vanhemmiltaan on potentiaalia kyseiseen lajiin perinyt. Tavoitteet meillä on orin kanssa korkealla ja vain nähtäväksi nää, että kuinka meillä tulee sujumaan!

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 64, KERJ 9, VSR CUP 3 kpl

02.03.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
03.03.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/50
04.03.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
05.03.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
05.03.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
07.03.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
07.03.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/60
09.03.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/60
10.03.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/60
15.03.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
20.03.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
03.04.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/60
01.08.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/60
07.08.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
15.08.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50
17.08.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/50
19.08.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50
22.08.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 08/80
01.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
02.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
02.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
02.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
03.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/60
04.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
05.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
05.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
09.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50
09.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/60
10.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/60
10.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
10.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
11.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/60
13.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
15.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
18.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/60
21.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
23.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/60
22.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
26.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
30.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50
02.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
02.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
06.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
10.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
15.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
19.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
23.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
24.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/50
03.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/50
04.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
06.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50
07.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
12.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
14.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
14.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
22.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
23.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
25.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
26.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
26.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
27.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
27.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
28.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
28.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40

27.11.12, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 04/19
17.12.12, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 01/20
18.12.12, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/20
20.12.12, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 01/28
29.12.12, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/20
18.01.13, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/20
20.01.13, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 03/20
28.01.13, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 04/18
29.01.13, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 03/14

31.08.12, VSR CUP (kutsu), Vaativa B, 01/87
31.05.14, VSR CUP (kutsu), Vaativa B, 02/94
31.10.14, VSR CUP (kutsu), Vaativa B, 01/66