Fiktion Taikavarpu - virtuaalihevonen

NimiFiktion Taikavarpu LempinimiTuuli
Rek.nroVH06-018-8102 Synt.päivä ja ikä03.10.2009, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri151 cm, trt
KoulutustasoVa B, 60cm PainotusKouluratsastus
KasvattajaMilja, Fiktio OmistajaHawering (VRL-01671)


© LR

Saavutukset

24 + 30 + 24 + 35 = 113p, YLA2
18 (6+6+6) + 41 + 20 + 10 + 8 = 97p, KRJ-II

Luonne

Fiktion Taikavarpu, tutummin Tuuli, on rehti ja nöyrä suomenhevostamma, joka tuo iloa ja naurua kaikkien tallityttöjen elämään. Tuuli on aina hyväntuulinen hevonen, eikä sitä saa helposti hermostumaan taikka äksyyntymään. Pelkästään tamman näkeminen saa ihmiset hymyilemään, on se jatkuvaan hyvin pirteä ja tartuttaa hyvää oloaan muihin. Vaikka hevonen onkin hyväntuulinen, ei se sentään aina täysin kiltti ole. Tuulilta löytyy muutama tammamainen tapa, itsepäisyys on varmasti se vahvin sana, joka tulee esille jokapäiväisissä hoitotoimissa. Tammaa saakin välillä muistuttaa siitä, kumpi se pomo olikaan, hoitaja vai hevonen, se asia tuppautuu silloin tällöin unohtumaan Tuulin muistista. Rauhallisen ja kiltin luonteensa puolesta Tuuli sopii hyvin myös aloittelijoiden käsiin, tamma tuskin huomaa eroa kokeneen ja aloittelijan väliltä, sen verran blondiksi Tuulia voisi kutsua. Tulee hyvin toimeen kaikkien ihmisten kuin hevostenkin kanssa, tyttö on siis kaikkien kaveri, varmasti menee niin hevoset, lampaat kuin hiiretkin kaverista. Tämä hevonen on kerrassaan ihastuttava persoona.

Hoidettaessa Tuuli osaa olla vähän hupsu, se pyrkii kaikin tavoin saamaan hoitajansa huomion mitä kummallisin tempuin. Karsinaan astuttaessa tamma on varmasti turpa ojossa samantien ovella, ja ehkä yrittää ängetä hoitajansa ylitse karkuteille. Tuuli on helppo saada kiinni riimuun, kuitenkaan pakollista ei ole sitoa tammaa kiinni harjauksen ajaksi, sen verran hyvin pysyy kyllä itse aloillaan. Tuuli on melko nopea harjattava, se ei laita vastaan ollenkaan. Hitusen herkkä kuitenkin tuppautuu olemaan vatsan alta, sieltä ei siedä kovalla otteella harjausta, mutta muuten pystyy harjaamaan vähän reippaammallakin tahdilla. Pään tamma antaa harjata ihmeen nätisti, se pitää turpansa rauhallisesti alhaalla, eikä heittele päätään ympäriinsä. Kavioiden puhdistus saattaa toisinaan tuottaa ongelmia, yleensä tamma nostaa kuitenkin ihan reippaasti kavionsa ja antaa hoitajan tehdä rauhassa työnsä alusta loppuun. Takakaviot ovat kuitenkin tuottaneet pientä ongelmaa, ne eivät nousekaan maasta yhtä reippaasti kuin etujalat, eikä Tuuli välttämättä jaksa pitää niitä ylhäällä paria sekuntia pidempään. Tamman kanssa on oltava vain topakkana, niin eiköhän ne kaikki kaviot äkkiä puhtaaksi tule. Varusteiden laitto sujuu hyvin, ei Tuuli ole moksiskaan mistään, mitä sen ylle laitetaan. Suitsiessa ottaa suhkot hyvin kuolaimet suuhunsa, eikä sen kanssa tarvitse temppuilla sen pidempään. Välillä tosin saattaa vetää päänsä ylös samanaikaisesti, jolloin hoitajan on toisella kädellä roikuttava tamman etuhiuksissa jotta pää pysyisi alhaalla. Satuloidessa tamma seisoo nätisti paikoillaan, ei pullistele, ei luimistele, ei näyki, eikö aika ihana vai mitä? Hoidettaessa Tuuli ei vaadi hoitajaltaan todellakaan paljoa, kunhan tietää mitenpäin suitset laitetaan ja erottaa satulan harjasta niin hyvin menee.

Ratsastettaessa tamma on kuin satuhevonen, se liikkuu eteenpäin kuin unelma, ja sen askeleet ovat vähintäänkin täydelliset ja näyttävät. Tuuli liikkuu hyvin kaikenlaisilla ratsastajilla, tietenkin riippuu, että mitä ratsastaja käskee tekemään. Kuuntelee selästä tulevia ohjeita kuitenkin erinomaisesti ja pyrkii liikkumaan eteenpäin niiden mukaisesti. Kun Tuulin selkään istuu, tamma vavahtaaa liikkeelle ja kulkee nöyrästi ratsastajan alla. Se puhkuu jokaisen tunnin alussa intoa, sitähän tältä hevoselta riittää loputtomiin. Tuuli onkin siitä ihana hevonen, että se jaksaa työstää pientä virhettä esimerkiksi jossain koululiikkeessä todella pitkään, sillä aikaa kun joku toinen hevonen olisi tylsistynyt tehtävään ajat sitten. Tamma on erittäin energinen menemään eteenpäin, sen takia puolipidätteet on ratsastettaessa yleisin toimi tämän hevosen kanssa. Voi olla varma, ettei Tuulilta laiskaa päivää löydy, todella harvoin sitä täytyy patistaa liikkumaan eteenpäin. Tammaa on helppo ohjata niin ääni-, kuin myös pohjeavuin, niillä se liikkuu parhaiten suuntaan se toiseen. Suustaan tamma on hitusen herkkä, eikä siis siedä ohjasta kovaa vetoa. Tuuli painottuu kouluratsastukseen ja onkin parhaimmillaan siinä lajissa. Vaativatkaan tehtävät ei tuota tälle tammalle ongelmia, se on erittäin taitava hallitsemaan liikkeet ja innokas oppimaan uutta. Tuuli on koulutettu vaativa b tasolle saakka, helpot luokat tämä tamma taittaa siis vettä valuen, ne eivät tuota mitään ongelmia. Omaa kouluratsulle tyypilliset askeleet, joissa on helppo istua myös harjoitusravissa. Esteillä saattaa hitusen kuumua, tämä laji ei ole aivan niin hallussa kuin koulupuoli. Kapasiteettia Tuulilla riittää 60 sentin rataesteisiin saakka, mutta irtona se pomppaa hitusen korkeampia. Tamman tekniikka ei tässä lajissa oikein tahdo toimia, lähestymiset esteille ovat aina vähän mitä ovat, eikä ponnistus esteelle ole niin yksinkertainen asia. Usein Tuuli juoksee ohitse esteen tai kylmän viileästi kieltäytyy mikäli ratsastaja on yhtään epävarma. Esteillä ei tamma ole siis vahvimmillaan, ja jalkojen säästämiseksi tätä lajia pyritään muutenkin jättämään hyvin vähille, mikä voi olla oiva syy Tuulin huonoon estetekniikkaan. Maastossa tamma on ihan kiva ratsu, varmajalkainen tapaus, joka säikkyy hyvin hyvin vähän. Sen sijaan Tuuli on hitusen ahne luonteeltaan, ja siksi ratsastaja voi löytää lenkin aikana useaan otteeseen itsensä ojasta, kun tamma on lähtenyt ottamaan huikopalaa. Yleisesti Tuuli on siis ihastuttava ratsu, mutta lähinnä vain koulupuolella.

Kilpailuissa Tuuli yrittää parhaansa, ja on aina innokas kisaratsu. Se toimii kilpailuissa monenmoisilla ratsastajilla, kunhan saa vain selkeät ohjeet toimitaan. Kisamatkan sujuvat yleensä ongelmitta, Tuuli jaksaa seisoa traikussa pidemmänkin matkan, niin yksin, kuin toverinkin kanssa. Aluksi tamma voi kisapaikalla olla vähän turhankin innokas, säntäilee se joka suuntaan ja uteliaana hevosena menossa tutkimaan kaikkea. Tammalla kisataan vain koulua, keskimäärin tasoilla helppo b - vaativa b. Kuten mainittu, Tuuli yrittää miellyttää kisaajaansa kaikintavoin, yritys on aina kova. Kilpailuissa hevosen hienot askeleet hämmentävät jo tuomarit, pieniin teknisiin virheisiin ei useasti huomiota kiinnitetä lainkaan. Tamma saattaa välillä kilpailuissa yltää sellaisiin suorituksiin, jota ei ole kotikulmilla nähty, tiedä sitten mistä se on peräisin. Yleisesti Tuuli on kaikinpuolin mukava kisattava, oikein nöyrä ja varmajalkainen joka ei pienistä hermoile.

Sukulaiset

i Ch Arjen Frederik
sh-o, rt, 154cm
SLA-II, KTK-III
ii VIR MVA Ch Finlandees
sh-o, vkk, 154cm
YLA2, KTK-I
iii Valkouri evm
sh-o, rt, 152cm
iie Hiisitär evm
sh-t, rt, 157cm
ie VIR MVA Ch Saili
sh-t, vprt, 154cm
YLA3, KTK-II
iei Raineri evm
sh-o, rt, 159cm
iee Auran Senneri evm
sh-t, vprt, 155cm
e ILO Juhannustaika
sh-t, tprt, 155cm
YLA2, KTK-III
ei VIR MVA Ch Pikku-Lintu
sh-o, vkk, 165cm
YLA2, KTK-II, KRJ-II, VVJ-III
eii Kaukaisuus evm
sh-o, vkk, 166cm
eie Ruhtinatar evm
sh-t, rt, 156cm
ee VIR MVA Ch Soihtutyttö
sh-t, prt, 150cm
YLA3, KTK-I, KRJ-IV
eei Saamari evm
sh-o, rt, 150cm
eee Saijan Vinkki evm
sh-t, trn, 153cm

i. Arjen Frederik oli hyvärakenteinen suomenhevosori kasvattajanaan Meryl S. Miljan hoivissa Fiktiossa "Erkki" menestyi hyvin niin vaativan tason kilparatsastuksessa kuin myös näyttelyissä. Ori palkittiin Ch arvonimellä, sekä kantakirjattiin kolmannella palkinnolla. Väritykseltään Erkki oli komea rautias ja säkäkorkeutta siltä löytyi noin 154 senttiä. Melko hyväluonteinen ori jätti jälkeensä useita jälkeläisiä, joista suurinosa on päässyt näyttämään kyntensä isänsä tavoin kouluratsastuksen parissa ja näyttelykehissä. Erkki palkittiin suomenhevosten laatuarvostelussa toisella, SLA-II palkinnolla.

ii. Finlandees oli mitä upein suomenhevosori värityksensä ja luonteensa puolesta. Harvinainen voikko "Seppo" omasi hyvän rakenteen ja säkäkorkeutta siltä löytyi 154 senttiä. Se painottui kouluratsastukseen, jonka parissa se kilpaili menestyen vaativienkin luokkien parissa. Luonteeltaan Seppo oli lempeä ja rauhallinen, mutta omasi kuitenkin myös sen orimaisen, hurjan puolen. Jätti jälkeensä lähes 10 hienoa jälkeläistä upeista tammoista. Seppo on palkittu yleislaatuarvostelussa YLA2 palkinnolla, kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle KTK-I ja sille on myönnetty VIR MVA Ch arvonimi.

iii. Liinakko 152 senttinen Valkouri on koulupainotteinen herra, joka on kilpaillut jopa vaativassa A:ssa, mutta myös esteitä 80cm tasolla. Kuitenkin kouluratsastukseen painottuva herra on osallistunut moniin kilpailuihin ja jälkeläisiäkin on kertynyt useampi. Myös useissa match show:ssa ori on tavattu ja voittoja niistäkin on tullut, mutta kantakirjattavaksi oria ei ole viety. Jälkeläisiä Valkourilta löytyy kuusi kappaletta.

iie. Hiistitär kilpaili kenttäratsastuksessa. Sen koulutustaso ylsi koulussa helppo A:han ja esteitä se meni ratana 90cm. Rataesteillä hyvän ratsastajan kanssa se saattoi mennä myös metrin esteitä. Kestävyyttä ja vauhtia kyllä löytyi tältä tammalta. Väritykseltään Hiisitär oli rautias ja säkäkorkeutta siltä löytyi 157 senttiä. Tamma jätti jälkeensä kolme hienoa jälkeläistä, joista kaksi menestyi hyvin kilparadoilla.

ie. Vaaleanpunarautias 154 senttinen Saili oli kiltti suomenhevostamma kasvattajanaan Anttoni Mäkelä. Saili painottui kouluratsastukseen, jossa se taittoi luokat helppo a tasolle asti. Tamma oli aikanaan aktiivisessa kilpakäytössä ja siten sijoituksia kouluratsastuksen parista löytyy useita. Omasi todella hyvän rakenteen, keräsi useita irtosertejä BIS sijoituksia myöten, ja siten sille on myönnetty VIR MVA Ch arvonimi ja kantakirjattu toiselle KTK-II palkinnolle. Jälkeläisiä Saili teki kolme kappaletta, joista kaikista kehittyi hienoja kilpakykyisiä hevosia. Tamma on palkittu yleislaatuarvostelussa kolmannella palkinnolla.

iei. Raineri oli komea ja pärjäsikin ratsastuskisojen lisäksi näyttelyissä ja match show:ssa. Ori kilpaili sekä koulussa, että esteillä. Koulua ori meni helppoa A:ta ja 60-80 senttisiä esteitä. Jalostukseen oria ei paljoa käytetty, mutta yhdeksän jälkeläistä kuitenkin putkahti maailmaan. Väritykseltään Raineri oli rautias upean läsipään kera ja säkäkorkeutta tältä vankkarakenteiselta pojalta löytyi 159 senttiä.

iee. Kaunis koulutamma Auran Senneri ei kauaa ehtinyt elää, sillä se jouduttiin lopettamaan 10-vuotiaana pahan ähkyn vuoksi. Ennen tätä tamma oli kilpaillut lupaavasti muutamia vuosia este- ja kouluratsastuskilpailuissa, ja kerennyt varsonutkin tamma- ja orivarsan. Säkäkorkeutta Sennerillä oli 155 senttiä ja väritykseltään se oli upean vaaleanpunarautias.

e. ILO Juhannustaika oli Ilomantsin kasvattama suomenhevostamma, joka asusteli koko elämänsä Miljan hoivissa Fiktiossa. Luonteeltaan "Taika" oli rauhallinen ja rehellinen, sitä ei pienet asiat hetkauttanut. Tamma painottui kouluratsastukseen jonka parista siltä löytyikin kapasiteettia vaativa b tasolle asti. Kouluratsastuskilpailuista sijoituksia Taikalle kertyi yli 40 kappaletta. Väritykseltään tamma oli punarautias ja säkäkorkeutta siltä löytyi vajaat 155 senttiä. Taika sai kolme jälkeläistä, joista kaksi on pärjännyt hyvin kilparadoilla.

ei. Pikku-Lintu on hyvin menestynyt upea suomenhevosori. Väritykseltään "Lintu" on voikko ja säkäkorkeutta se omaa noin 165 senttiä. Omaa myös hyvän rakenteen, mistä kertookin VIR MVA Ch arvonimi ja kantakirjaus toisella, KTK-II palkinnolla. Pippurinen Lintu painottuu kouluratsastukseen ja valjakkoajoihin, joista siltä löytyykin kymmeniä sijoituksia. Kapasiteettia löytyy koulussa helppoa a tasolle asti ja valjakossa kilpaillaan vaativissa luokissa. Jälkeläisiä Linnulla on seitsemän kappaletta, joista suurinosa on päässyt näyttämään taitojaan kilparadoilla.

eii. Kaukaisuus on kilpaillut pääasiassa valjakkoajossa. Sijoittunutkin on ori monesti, omaahan se mainion koordinaatiokyvyn, jota se on periyttänyt jälkeläisilleenkin. Oriin viidestä jälkeläisestä kolme on menestynyt vaativissa valjakkoluokissa ja yksi voittanut jopa SM-valjakkoradoilla. Kaukaisuus omaa hyvän rakenteen, väritykseltään se on komea voikko ja säkäkorkeutta siltä löytyy huimat 166 senttiä. Ori on jättänyt jälkeensä viisi hienoa jälkeläistä, joista suurinosa on menestynyt isänsä tavoin kilparadoilla.

eie. Kaunis Ruhtinatar on kilpaillut SM-tasolla kouluratsastuksen saralla helppo A - vaativa B - luokissa. Tamma on sijoittunut monesti, erityisesti aluetasolla. Jokaiselle neljälle jälkeläiselleen tamma on periyttänyt rauhallista ja kilttiä luonnetta, sekä tietysti taitoa kouluradoille. Väritykseltään Ruhtinatar on kaunis vaaleanrautias suuren läsin kera, ja säkäkorkeutta siltä löytyy vajaat 156 senttiä.

ee. Soihtutyttö oli rehellinen ja energinen suomenhevostamma omistajanaan Ilomantsi. Soihtutyttö painottui kouluratsastukseen jonka parissa kapasiteettia löytyikin upeasti vaativa a tasolle asti. Tamma on myös kilpaillut kyseisen lajin parissa menestyksellä, sijoituksia löytyy useita kymmeniä. Omasi hyvän rakenteen ja siten menestyi hyvin myös näyttelyissä. Soihtutyttö oli väritykseltään punarautias ja säkäkorkeutta tältä löytyi 150 senttiä. Tamma jätti jälkeensä kuusi hienoa jälkeläistä, joista suurinosa peri kapasiteettinsa kouluradoille emältään. Soihtutyttö on palkittu KRJ IV, KTK-I, VIR MVA Ch ja YLA3 palkinnoin.

eei. Saamari on astunut elämänsä aikana vain muutaman tamman, mutta jälkeläisitä kehiytynyt sitäkin hienompia. Koulukisoissa oria tavattiin ahkeraan vaativilla tasoilla asti, ja näyttelyissäkin hyvällä menestyksellä silloin tällöin. Saamari on melko pienikokoinen ori, säkäkorkeutta siltä löytyy vain 150 senttiä. Väritykseltään ori on upea vaaleanrautias.

eee. Saijan Vinkki kilpaili kouluratsastuksessa helppoja luokkia, mutta hiukan myös esteillä. Näyttelyissäkin tamma muutamaan otteeseen nähtiin, mutta niissä tamma ei oikein ottanut menestyäkseen raskaan rakenteen takia. Vinkki jätti jälkeensä viisi jälkeläistä, joista kaikki ovat kilpailleet seuratasoilla kouluratsastuksen parissa. Väritykseltään Vinkki oli kaunis tummanruunikko ja säkäkorkeudeltaan se oli noin 153 senttinen.

Jälkeläiset

s. 06.03.2010, t. Mörkövaaran Melina (i. Siljan Mörkövaara) omistaja: Cihara
s. 20.07.2010, t. Mörkövaaran Olivia (i. Raadelman Keikari) omistaja: yukitora
s. 06.09.2010, o. Mörkövaaran Taikapeikko (i. Kaarnan Syyspeikko) omistaja: Aye
s. 18.10.2010, t. Mörkövaaran Seela (i. Siljan Mörkövaara) omistaja: Toffe
s. 19.01.2011, t. Mörkövaaran Blondiina (i. Fiktion Routa) omistaja: Isla
s. 28.08.2011, o. Mörkövaaran Pataässä (i. Fiktion Joosu) omistaja: Sofia

Valmennukset ja päiväkirja

10.01.2012 Kouluvalmennus, valmentajana carkki
Heti maneesiin saapuessanne huomasin miten upeasti Tuuli liikkui, se ikään kuin liiteli ympäri maneesia. Ajatuksenani oli teettää teillä vähän pohkeenväistöjä. Alkuun otimme kuitenkin käynnissä ja ravissa pelkkiä avotaivutuksia, joissa Tuuli oli melkoisen hyvä. Pari kertaa huomautin sinua istumaan kunnolla keskelle satulaa, meinasit nimittäin vähän valua jommalle kummalle puolelle. Tämän korjattuasi Tuuli toimikin melko lailla ajatuksen voimalla, ja siirryimme ravityöskentelyyn. Aloitimme suoraan pohkeenväistöillä, joissa molemmilla meinasi olla vähän ajatuskatkoksia ja tamma nousi pois peräänannosta. Toisella yrittämällä tämäkin luonnistui oikeinkin hyvin, ja Tuuli pysyi sekä pyöreässä muodossa, että todella hyvin avuillasi. Laukassakin otettiin vähän loivaa pohkeenväistöä, joka löytyikin heti oikein hyvin. Tuuli onkin melkoisen upea suomenhevonen!

29.12.2011
Ilmoitin viime kuussa Tuulin yleislaatuarvosteluun, josta meille napsahti odotettu kakkospalkinto. Jokseenkin pisteet jäivät hieman alhaisiksi, mutta eipä meillä korkealla odotukset olleetkaan. Tänään sitten keksin ilmoittaa Tuulin kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun, joka pidetään 15.1.2012. Siellä myöskin tavoitteet siinä toisessa palkinnossa, jonka uskon meille myös tulevan. Päätin samalla myös, että tämä on sitten tamman viimeinen laatuarvostelu, eli esimerkiksi suomenhevosten laatuarvosteluun en lähde Tuulia enää viemään. Tämän laatuarvostelun jälkeen tamma jääkin täysipäiväiselle eläkkeelle, ilman mitään huolia mahdollisista kilpailuista tai jälkeläisistä, nyt on niin sanotusti Tuuli elämänsä elänyt ja käyttää vanhuuden hetkensä rauhassa olemiseen.

28.11.2011
Tänään kävin ratsastamassa pitkästä aikaa Tuulilla, joka on viime aikoina ollut paljolti tallityttöjen ratsastettavana. Siksi vähän ratsutin tammaa parempaan kuntoon, teimme alkuun hieman koulutehtäviä jokaisessa askellajissa ja jälkeen muutamat esteetkin ylitimme. Tamma oli hyvin reipas ja itseasiassa yllättävän hyvässä kunnossakin, jo alusta alkaen se kuunteli hyvin antamiani ohjeita ja pyrki liikkumaan niiden mukaisesti. Muuten tytön kanssa koulutehtävät onnistuivat hyvin, mutta siirtymiset laukan, ravin ja käynnin välillä eivät täysin nappiin mennyt. Esteet sen sijaan Tuuli ylitti mukavasti, hyvän ponnistuspaikan löytäessä tamma teki oikein tyylikkäitä hyppyjä. Kovan treenin jälkeen tamma pääsi omaan karsinaansa loimi päällä mussuttamaan heiniään.

12.10.2011
Tuulin kanssa ollaan elelty melkolailla hiljaiseloa, paljoa ei ole tamman kanssa tämän vuoden puolella tehty yhtä jälkeläistä lukuunottamatta, mutta Blondiinahan onkin sitten hieno jälkeläinen Tuulille ollut! Kuitenkin hyvässä vireessä tämä vanha tamma Mörkövaaran tallissa asustaa, tavoitteena olisi tämän vuoden puolella käydä ainakin yleislaatuarvostelussa ja riippuen myös suomenhevosten laatuarvostelutilaisuuksien määrästä, että milloin sinnekin keretään. Mikäli Tuulille myös löytyy lähiaikoina super-hieno oritoveri, niin eihän me pahastuttaisi ollenkaan Pikku-Tuuleista! Se olisikin sitten tältä hevoselta viimeinen jälkeläinen.

29.08.2011 Kouluvalmennus, valmentajana Nintsu
Alkuverrytteiden jälkeen aloitimme valmennuksen pohkeenväistö-avotaivutus-siirtymisillä ensiksi käynnissä. Itselläsi taisi olla aluksi hieman vaikeuksia hahmottaa tehtävää, sillä Tuuli tarjosi ensin mitä erikoisimpia variaatioita! Homma alkoi kuitenkin pian sujua erittäin siististi, joten teimme samaa tehtävää ravissa. Ravissa muista siirtää etuosaa väistöstä avoon hieman enemmän ulkopohkeella, eikä sisäohjalla. Tuuli tuli oikein hyvin avuillesi ja homma pelitti erinomaisesti. Laukassa treenasimme avo- ja sulkutaivuksia, jotka sujuivat molempiin suuntiin oikein hyvin. Lopuksi otimme muutaman laukanvaihdon molempiin suuntiin. Muista valmisteleva kokoaminen ennen vaihtoa, jotta vaihdosta tulee puhdas, eikä takaosa jää jälkeen! Tuuli innostui vaihdoista kovasti, muista oma rauhallinen istunta, äläkä kiirehdi vaihtoa. Hienosti liikkuva suomenhevostamma, jolla on asenne kohdillaan!

28.08.2011 Kouluvalmennus, valmentajana Criselda
Tamma oli rauhallisen oloinen, ja totteli ratsastajaa hienosti koko valmennuksen ajan. Se oli käynyt jo alkukäynnit, joten aloitimme kootulla käynnillä lyhyet sivut, ja pitkät sivut taas normaalia käyntiä. Teimme samat myös ravissa, jotta tamma ei väsyisi liikaa. Koottua laukkaa ratsukko meni pitkän sivun verran, ja hyvin siitä suoriutuen. Avotaivutuksiin Tuuli keskittyi parhaansa mukaan, tottelevaisesti ja suoritti liikkeet erinomaisessa tempossa. Sulkutaivutukset sujuivat samalla erinomaisesti. Ratsukko jarrutti lävistäjälle. He lähtivät nopeatempoiseen laukkaan, mutta tamma jarrutti hyvin hitaasti, ja peruutti vähän sinnetänne. Liike suoritettiin kolme kertaa uudelleen, ennen kuin se toimi kunnolla oikein. Loppuverkan ratsukko sai tehdä itsenäisesti.

22.06.2011 Kouluvalmennus, valmentajana unni
Tuuli oli heti valmennuksen alusta todella innokas ja reippaalla tuulella - sekä hyvin yhteistyökykyinen. Valmennuksen aiheena oli kootut sekä lisätyt askellajit sekä laukanvaihdot. Harjoitteet suoritettiin uralla tavallisissa askellajeissa, muttta kouluradan kirjaimin välit M-B ja H-E pitkillä suorilla tuli tehdä kootuissa askellajeissa. Päätyyn normaali pääty-ympyrä reippaalla tahdilla. Tuulille nämä eivät tuottaneet mitään ongelmia, joten askellaji vaihdettiin hyvillä mielillä raviin. Myöskään tämä ei tuottanut suurempia ongelmia. Jossain vaiheessa harjoitusta muutettiin niin, että pitkät sivut tehtiin edelleen ravissa, mutta pääty-ympyrälle nostettiin laukka. Muutaman kerran nosto ei tapahtunut niin siististi kuin sen pitäisi tapahtua, mutta pian sekin nousi nätisti ja hyvin pienillä avuilla. Laukassa Tuulia ei oikein huvittanut koota itseään ja se olikin hieman väsähtänyt jo. Reippaasti tamma jaksoi kuitenkin loppuun saakka ja se saikin palkinnoksi rennot ja pitkät loppuverkat. Valmennus meni kaiken kaikkiaan oikein hyvin, hienoa.

21.06.2011 Estevalmennus, valmentajana unni
Koska Tuuli on koulupainotteinen, päätin pitää estevalmennuksen ennemminkin erilaisten teiden ja jumppien harjoitteluna, jotta esteratsastus olisi myös vastedes kivaa tamman mielestä. Alkuverkkojen aikana kokosin esteet. Harjoitteina olisi erilaisia teitä ja lyhentämistä sekä pidentämistä niiden välillä. Myös jumpat kuuluvat tämän valmennuksen aiheisiin. Aloittelimme normaalilla suoralla, jossa esteiden väli olisi seitsemän laukan verran. Esteiden välillä hevonen tuli pysäyttää ja seistä hetken paikoillaan, josta jatketaan laukassa seuraavan esteen läpi. Tamma oli hienosti kuulolla, eikä tämä harjoite tuottanut ongelmia, kuten yleensä muiden hevosten kanssa tuottaa. Harjoittelimme myös muita teitä, muun muassa kaarevaa uraa ja ympyrällä olevia esteitä. Myös jumppa meni hyvin, vaikka kerran Tuuli kielsikin jopa niin äkkinäisesti, että ratsastaja pääsi maistelemaan kentän hiekkoja. Valmennus meni oikein hyvin, vaikka tehtävät olivatkin osittain helppoja ja estekorkeudet pysyivät matalina. Pääasia että hevosella oli hauskaa!

01.01.2011
Tuuli on jäänyt nyt ainakin hetkeksi kilpaeläkkeelle saaden yli 50 sijoitusta kouluratsastuksen parista. Tammalla olisi tavoitteet pyöräyttää vielä pari varsaa ja suunnata suomenhevosten laatuarvosteluun hakemaan mahdollisimman hyvää palkintoa. Tämän vuoden puolella myös valmentautuminen tulee kyseeseen, etenkin kouluratsastuksesta olisi mukava saada ulkopuolisten palautetta siitä, kuinka Tuuli liikkuu. Kuitenkaan emme Tuulin kanssa mitään ns. pakkopullana halua pitää, siispä emme vedä stressiä mistään, olipa kyseessä sitten jälkeläiset tai laatuarvostelut. Tammalla olisi tavoitteet tietysti tänä vuonna käydä siis myös yleis- ja kouluratsastusjaosten laatuarvosteluissa. Katsotaan, mitä tulevan pitää!

20.07.2010 Kouluvalmennus Katinkulmassa
Tuuli ja Hawering marssivat maneesiin hivenen myöhässä. Hawering ponkaisi selkään, varmisti satulavyön ja ohjasi Tuulin uralle, pahoitellen myöhästymistään. Alkuverryttelyt sujuivat tällä kertaa temmonlisäysten kanssa, ravissa ja käynnissä. Tuuli lisäsi ravia oikein hienosti, mutta käynnin kanssa oli hieman ongelmia. Käynnin ja ravin väliset siirtymiset sujuivat kuitenkin oikein hienosti. Lisäysten jälkeen siirryime harjoittelemaan avo-ja sulkutaivutusta ravissa. Avoon Tuli ei meinannut aluksi millään taipuia, sulkutaivutus sujui taas kuin itsestään. Taivutusten jälkeen oli tarkoitus harjoitella ravi-laukka-ravi siirtymisiä. Aluksi Tuuli vaihtoi askellajia hätäisesti, mutta Haweringin näpäköiden puolipidätteiden ansiosta vaihtaminen sujui loppuverryttelyjen alkaessa oikein hyvin. Tuuli oli oikein mukava valmennettava, ja vaikka tamma toimi hienosti, oli silti jotain korjattavaa aina välillä.

Kisakalenteri

sijoituksia KRJ 54, VVJ 3, VSHK 10 kpl

12.10.09, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
13.10.09, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/50
09.11.09, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/63
13.11.09, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/60
15.11.09, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
17.11.09, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/13
20.11.09, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/13
21.11.09, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/13
23.11.09, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/13
25.11.09, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/13
25.08.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/60
29.08.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/50
31.08.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/70
31.08.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
01.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/50
01.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/70
02.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 08/70
02.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/100
04.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/100
05.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 09/100
07.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/50
07.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
08.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/50
08.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
09.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
11.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/50
18.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
23.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
23.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50
25.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
26.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
26.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
26.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/100
27.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/100
28.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50

30.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
10.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/50
15.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/50
24.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
25.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
27.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
17.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/60
18.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/60
19.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/60
20.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/60
20.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/50
26.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/60
26.10.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 05/50
29.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
20.12.11, KRJ CUP (kutsu), Helppo A, 11/353
02.01.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/50
03.01.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/50
04.01.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/50
07.01.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50

02.07.10, VSHK (kutsu), Helppo C, 01/35
05.07.10, VSHK (kutsu), Helppo C, 01/37
05.07.10, VSHK (kutsu), Helppo C, 06/37
06.07.10, VSHK (kutsu), KN Special, 05/25
14.07.10, VSHK (kutsu), Helppo C, 01/65
14.07.10, VSHK (kutsu), Helppo A, 01/74
06.08.10, VSHK (kutsu), Helppo A, 06/53
07.08.10, VSHK (kutsu), Vaativa B, 03/37
31.12.11, VSHK CUP (kutsu), Helppo C, 02/38
31.12.11, VSHK CUP (kutsu), Helppo B, 02/74

08.10.09, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/28
12.11.09, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
13.11.09, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30

© Mörkövaara 2011
Ulkoasu © Wilberi / Koodaus © Maiju V. 2011

Tämä on virtuaalitalli