Kadotettu Toivoton - virtuaalihevonen

NimiKadotettu Toivoton LempinimiTopi
Rek.nroVH12-018-0922 Synt.päivä ja ikä03.08.2012, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri156 cm, trt
KoulutustasoVaativa B, 80cm PainotusKouluratsastus
KasvattajaKadotetut Suomenhevoset OmistajaTvisha (VRL-01671)


© LR

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.07.2014
24 (9+7+8) + 41 + 20,75 + 10 + 8 = 103,75p, KRJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.02.2015
10 + 23 + 22 + 23 + 18 = 96p, SLA-I

Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus 15.01.2014
8 + 10 + 5 + 7,2 + 7 (68.791%) = 37,2p, SV-II

Luonne

Yleisesti Topi on hyvin itsepäinen ja energinen hevonen jonka perässä ei aivan jokainen tyttö pysy. Ori on erittäin vahvatahtoinen ja kun se jotain päättää, niin se myös pitää. Hoitajiaan kohtaan Topi osaa välillä olla erittäin rasittava kun sen täytyy jatkuvasti laittaa vastaan, eikä se varmasti anna kenellekään mitään ilmaiseksi. Itsepäisyyden päälle kun lisätään vielä Topin vauhdikkuus, on se jotain aivan käsittämätöntä. Välillä ori häärää ja häslää niin paljon, että se tekee oikeastaan kaikki toimenpiteet sen kanssa mahdottomiksi. Topin kanssa toimiessa avainsanat ovat pitkä pinna, maltillisuus sekä rauhallisuus. Ja mikäli sen meinaa ruotuunkin saada, vaaditaan hoitajalta myös paljon topakkuutta ja voimaa.

Hoidettaessa Topin kanssa on usein hermo melko kireällä, se kun ei malta aloillaan seisoa ei sitten millään. On aivan sama kuinka monta kertaa sitä kieltää tai pyytää pysymään paikoillaan, se ei varmasti tottele. Yleensä Topi tyytyy vain olemaan mahdollisimman riesana hoitajalleen, eikä se etenkään karsinassa anna tälle yhtään omaa tilaa. Hoitajan ollessa karsinassa on ori syytä pitää kiinni, muuten se pyörii sellaista vauhtia karsinassa ettei sitä saa hoidettua mitenkään. Harjatessa Topi todennäköisesti pyrkii haukkaamaan paloja hoitajastaan ja muutenkin jatkuvasti ikään kuin hermostuneena heittelee päätään. Kavioiden puhdistuksessa vaaditaan topakkuutta, orilla kun on tapana heti riuhtaista kavio hoitajansa kädestä pois tämän saadessa otteen siitä. Kuitenkin harjaus ja kavioiden puhdistus on melko helppo homma varusteiden laittoon verrattuna. Satuloidessa Topi hyvin tyypillisesti pyrkii vähän näykkimään, se kuopii maata etukavioillaan ja pullistelee minkä vain kerkeää. Hoitaja saa hiki otsalla kiskoa vyötä, tuuppia poikaa vatsaan ja irvistellä pidemmänkin hetken ennen kun vyötä saa edes kiinni. Yllättävästi kuolaimet poika yleensä ottaa melko nopeasti suuhunsa, mutta sen jälkeen se viekin päänsä niin korkealle ettei etenkään lyhyt hoitaja saa suitsia ujutettua päähän. Muidenkin varusteiden kanssa Topi osaa olla hankala, mutta sen kanssa on vain oltava päättäväinen ja pyrittävä saamaan hevonen ruotuun.

Kuten arvata saattaa, ei Topi ole ratsastaessa oikeastaan kenenkään muun kuin haasteita rakastavan ratsastajan unelma. Ori koettelee jokaista ratsastajaansa heti niiden selkään noustua, se esimerkiksi lähtee jumimaan kentän keskelle, heittelemään pieniä pukkeja sinne tänne, sekä tehtäviin päästessä se luisuu ohjeista parhaansa mukaan. Topi on tärkeää saada heti alkuverkassa kuuntelemaan selästä annettavia ohjeita mikäli sen meinaa saada liikkumaan tunnin aikana joten kuten eteen. Keskittyessään ratsastajaansa on Topi erittäin kuuliainen ja näyttävä ratsu, niitä tilanteita ei tosin aivan joka päivä nähdä. Ratsastaessa orihan on hieman kuuma, se on välillä oikea höyryveturi kirmatessaan ympäri kenttää ja säntäillessään pää viidentenä jalkana ympäriinsä. Ratsastajan tulee muistaa istua hyvin satulaan ja antaa jatkuvasti pieniä puolipidätteitä jottei ori aivan käsistä lähtisi. Topi kuuntelee parhaiten ratsastajansa istuntaa ja pohjeapuja, ja niillä sen saakin todella hyvin liikkumaan kun ori vain sille tuulelle sattuu. Tämän hevosen selkään ei siis voi aivan ketä vain laittaa, aloittelijat ja Topi olisikin vaarallisin yhdistelmä minkä voisi edes kuvitella. Topin kanssa ratsastajan todellakin täytyy tietää mitä tekee.

Mitä tulee ratsastuslajeihin, on Topi parhaimmillaan kouluratsastuksessa. Kun orin saa liikkumaan nöyrästi ja maltillisesti eteen, saattaa siitä paljastua se, miksi Topiin on ylipäätään ihastuttu. Se on halutessaan erittäin näyttävä kouluratsu, joka vaivatta taipuu vaativa b luokkiin asti. Taitavalla ratsastajalla esimerkiksi sulkutaivutukset ravissa ja laukassa onnistuvatkin melkein kuin vettä valuen, eivätkä kootut askellajitkaan tuota minkäänmoista ongelmaa. Topin parhaimpina päivinä se näyttää itsekin tykkäävän pienten yksityiskohtien hiomisesta uppoutuessaan täysin vain liikkeisiin. Äärettömän pieni ongelma siinä vain on; kuinka ratsastaa ori sellaiseksi, että se todellakin suostuu kuuntelemaan ja kulkemaan ratsastajan ohjeiden mukaan, ilman sitä jatkuvaa omaa vastaanlaittoa ja hirmuista säätämistä.

Esteiden ylittäminen tällä orilla on tähän päivään mennessä ollut melkoisen katastrofaalista. Vauhtia nimittäin löytyy niin paljon, että ratsastajallakin tulee olla kohtuulliset käsivoimat jotta pystyy hevostaan edes hidastamaan. Topilla hyppääminen onkin melkein kokonaan jätetty pois, sillä sen lisäksi että sitä vauhtia on vaikka muille jakaa, ei se myöskään omaa kovin vahvaa hyppytekniikkaa ja siksi sen hypytkin ovat mitä ovat. Ratana orilla ollaan parhaimmillaan ylitetty 80cm luokkaa ja se onkin melkoinen suoritus tältä hevoselta joka jaksa millään keskittyä edes omiin jalkoihinsa. Jämäkkä kuski voi saada Topin vielä pikkuesteet joten kuten hyppäämään, mutta suuremmilla esteillä se innostuu ja tulos on mitä on.

Kilpailuissa ori voi tuntua aluksi nimensä mukaisesti toivottomalta, se kirjaimellisesti hyppii pystyyn ja pomppii hoitajansa vierellä ympyrää. Topi ei ole mikään helpoin lastattava ja siksi kilpailuihinkin pääseminen on saavutus sinällään, ori kun ei traikussa juurikaan viihdy. Kilpapaikalle päästessä Topista saa kyllä pitää kiinni kynsin ja hampain jottei se pääse lapasesta ja lähde kiertelemään tammakavereita lävitse. Hermostunut Topi voi alkuun lämmittelyssä tuntua hyvin jäykältä ja mahdottomalta ratsastettavalta, mutta maltilla ja rauhallisilla liikkeillä oria on hyvä lähteä työstämään parempaan suuntaan ennen virallista suoritusta. Orilla kilpaillaan vain kouluratsastuksessa sen koulutustasolla ja hyvän päivän sattuessa tulostahan kilparadoiltakin tulee. Parhaimmillaan kun orin saa liikkumaan halutusti ja rauhallisesti voi prosentit nousta heti vaativissakin luokissa 70% tuntumaan. Missään tapauksessa kilpailut eivät mitään suurinta herkkua tämän pojan kanssa ole, mutta aina niissäkin täytyy vain onnea käydä koettamassa.

Sukulaiset

i Koivukujan Toivo
sh-o, vkk, 155cm
YLA2
ii VIR MVA Ch Suvannon Ukkonen
sh-o, m, 160cm
KTK-II
iii Anffin Thor
sh-o, m, 162cm
YLA2
iie Tammimetsän Kajo
sh-t, prt, 150cm
ie Heinämäen Veera
sh-t, prt, 150cm
iei Ikiajan Kipinäkaamos
sh-o, trt, 158cm
iee Liinahaan Virkeä-Venla
sh-t, rt, 153cm
e Rimerilla SOI
sh-t, rt, 152cm
KTK-III
ei Sannin Ramirei
sh-o, tprt, 156cm
SLA-II
eii Sannin Jekku
sh-o, vprt, 158cm
YLA2, KRJ-II, SLA-II
eie Ruisraisa KIR
sh-t, prt, 157cm
YLA1, KRJ-II
ee Keinumäen Haave
sh-t, prt, 153cm
KTK-III
eei Haavelaakson Lento
sh-o, vrt, 153cm
YLA2, KRJ-II, SLA-I
eee VIR MVA Ch Sateen Ruutina
sh-t, rt, 153cm
YLA2, SLA-I, KTK-II

Jälkeläiset

s. 21.11.2012, t. Mörkövaaran Taika (e. Mörkövaaran Hippu) omistaja: Tea
s. 28.07.2014, o. Mörkövaaran Mahdoton (e. Mörkövaaran Airiina) omistaja: Axel
s. 09.01.2015, t. Hymnin Tytteri (e. Vaapukan Tinjami) omistaja: Jackeye

Valmennukset ja päiväkirja

13.01.2015
Hyvää uutta vuotta! Topin kanssa meillä alkoi näillä näkymin viimeinen vuosi - onha Topilla jo parikymmentä vuotta ikää. Tänä vuonna aiomme ottaa siis kaiken irti ja helliä tätä hevosta kuin viimeistä päivää. Ja koska aika käy vähiin, on meidän suunnattava mitä pikimmiten laatiksiin! Aloin tässä miettimään, että helmikuun suomenhevosten laatuarvostelu passaisi meillä todella hyvin. Siispä, sinne. Vähän kyllä mietityttää, että kuinka ori tulee siellä pärjäämään, muttamutta... Yrittämään ainakin mennään ja kyllähän se kakkospalkinto sieltä kotiin tuodaan, jos ei muuta. YLAhan oli meillä myös tavoitteena, mutta Topin puutteellinen jälkeläislistan vuoksi taidetaan unohtaa se. Mutta, katsellaan mitä tänä vuonna pojan kanssa keksitäänkään!

27.12.2014
Tänään ajattelin ottaa ja repäistä Topin kanssa - menimme hyppäämään esteitä! En ollut ikuisuuksiin hypännyt tällä hevosella, niin hiemankos jännitti, että kuinka se oikein sujuu. Esteradalle oli sijoiteltuna seitsemän estettä, korkeuksilla 50-80cm. Lähdimme ensimmäisenä hyppäämään matalampia esteitä ja niiden sujuessa siirryimme korkeampiin. Topi oli melko positiivinen yllätys - se nimittäin hyppäsi todella hyvin! Enemmän taas ratsastaja oli hukassa, minä en nimittäin pysynyt Topin järjen juoksussa mukana. Ainoat tunnin aikana tapahtuvat virheet olivat ponnistuspaikoissa, orilla kun on tapana ajoittain hypätä esteelle vähän turhan kaukaa. Näissä hypyissä saimme pudotuksia aikaiseksi, mutta yleisesti olen kyllä hyvin tyytyväinen taas tähän vanhukseen... Loppuun otimme vielä korkeushyppyjä ja kuinka siinä kävikään, Topi hyppäsi 110cm esteen! Siis ohoi, olin ihan hämilläni, että nytkö tämä hevonen vasta tuo potentiaaliaan esiin kun toinen jalka on jo haudassa. Tunnin jälkeen Topi sai ylleen lämpimän, pörröisen loimen ja iiison heinäkasan karsinaansa.

30.11.2014
Syksy on kulunut tallilla todella nopeasti, hyvä, että on edes hevosia kerennyt ratsastella! Topin kanssa olemme olleet muuten rauhaisissa tunnelmissa, mutta, vsr:n järjestämissä cupeissa ollaan muutaman kuukauden aikana starttailtu. Lokakuun lopussa Topi loisti vaativa b luokassa, sijoittuen 7/66 - vähänkö olin ylpeä tästä papparaisesta, pitkästä aikaa nimittäin saatiin sija! Tänään sitten aamupäivällä starttailtiin taas, näin kuukauden jälkeen, tällä kertaa vaan hassusti helppo c luokassa. Kisajärjestäjillä oli käynyt pieni moka, jonka takia meidät oli kyseiseen luokkaan siirretty... Sikäli, että helppo c taipuu Topilta kuin vettä vaan, joten enhän minä sitä pahaksi pistänyt. Ori liikkui todella hyvin allani, reagoiden jokaiseen apuun maltilla - kääks, minä vain olin unohtaa radan! Pieni virhe meillä radalla sattui, joka rokotti pisteitä niin, että sijamme oli 4/45. Ei yhtään huonommin, mutta olisi meillä tietysti voinut mahdollisuudet olla myös voittoon, jos minä en olisi ollut niin hajamielinen. Tälläisiä kisakuulumisia tänään.

29.07.2014
Tällä viikolla juhlimme Topin 15v synttäreitä: ori sai lahjaksi tallitytöiltä jos jonkinmoista omatekemää herkkua ja porkkanoita sekä omenoita. Ori on ollut viime aikoina vähän kevyemmällä liikutuksella, itse olen sillä pyrkinyt kerran viikkoon ratsastamaan ja lopusta liikutuksesta huolehtii tallin muu väki. Hyvässä kunnossa Topii siitä huolimatta on, eikä sen taidot ole päässeet ruostumaan kilpaurankaan jälkeen. Muita hyviä kuulumisia meillä tietysti myös on; Topi sai eilen toisen jälkeläisensä, jee! Kyseisen varsan emänä toimii Mörkövaaran Airiina, ja suloinen orivarsa nimettiin Mörkövaaran Mahdottomaksi. Hyvänä lisänä se, että tänä aamuna varsaa kävi jo ostajaehdokas katsomassa, ja niin siinä vain kävi, että Mahdoton siirtyy sitten vieroituksen jälkeen Axelin hoiviin Ulapan tallille. En voi kyllä kuin harmitella sitä, että Mörkövaarassa ei ole nyt kesän jälkeen yhden yhtä pitkäsukuista tammaa, sillä kaikki pitkäsukuiset siirtyvät taivaslaitumille Topia lukuunottamatta. Täytyy sitten yrittää ulkopuolisille Topia tarjota, hmm... Näihin tunnelmiin!

16.07.2014
Nyt on iloista ja ylpeää hevosenomistajaa! Topi pääsi vihdoin ja viimein käymään ensimmäisessä laatuarvostelussaan, ja kyseessä oli tietysti kouluratsastusjaoksen järjestämä laatuarvostelu. Vähän minua jännitti tämä höpöheppa sinne viedä, mutta hyvin Topi käyttäytyi ja oikeasti, se hurmasi aivan kaikki! Ei sillä, onha Topi komea ori. Rakenteesta ja ulkonäöstä Topi sai siis hirveästi kehuja ja kohtuulliset hyvät pisteet, samoin kuin tietysti kilpamenestyksestä. Ainoa asia, millä olisimme voineet edes hitusen parantaa pisteitä, oli vanhempien menestys - ja siihenhän me emme olisi millään tapaa voineet vaikuttaa. Joten otettiin ikään kuin kaikki pisteet mitä oli saatavilla. Kokonaispisteet siis 103,25p, joka oikeuttaa ensimmäiseen, KRJ-I, palkintoon. Aivan huippua! Seuraavaksi tähtäämmekin Topin kanssa suomenhevosten laatikseen...

27.05.2014 Kouluvalmennus, valmentajana omistaja
Eilen lupailin kovasti Topille rentouttavaa loppuviikkoa laiduntaen, pyh pah! Tänään heti aamulepäilyjen jälkeen otin orin mukaani ja kutakuinkin raahasin sen maneesiin kouluvalkkaan.

Alkuun Topi tuntui, yllätys, yllätys, erittäin tahmealta enkä saanut siitä oikein mitään irti. Menimme verkassa paljon pysähdys-käynti-ravi siirtymisiä sekä isompia ja pienempiä ympyröitä. Koska Topia suunnattoman paljon laiskotti, ei siirtymisistä meinannut mitään tulla. Kyllähän ori aika reippaaseen tahtiin jaksoi pysähtyä, mutta ettäkö siitä käynnin kautta raviin, ohoi. Eihän se auttanut kuin antaa pohjetta ja vähän lisää pohjetta ja lopulta Topin raviaskeleet alkoivat onnekseni pidentyä. Välillä sain alkuverkassa jo hyviä ravipätkiä aikaiseksi myös ympyröillä, vaikka olihan se melkoinen rautakanki vielä kyljistään.

Päivän pääteemana oli minun lempitehtävät, eli kaikki mitä voidaan tehdä laukassa. Vastalaukkaan, laukanvaihtoja, sulkuja ja niin edelleen. Ensin oli lievästi sanottuna pieni vaikeus saada Topi laukkaamaan reippaalla tahdilla eteen, mutta kova työ tuo tulosta. Muutamien laukkakierroksien jälkeen lähdimme vastalaukkaamaan ympyröillä, eikä siinä nyt mitään ihmeitä syntynytkään. Välillä Topi nosti "väärää" laukkaa ja sitä saatiin korjailla, mutta muutoinhan ori osasi nyt ympyrällä laukkailla. Laukanvaihtoja teimme käynnin kautta aina yksi vaihto/per sivu, ja kuten arvata saattaa, tämä tehtävä ei sitten niin hyvin onnistunutkaan. Oli yllättävän työlästä saada Topi vaihtojen välissä taas nostamaan laukat ja vielä niin, että se laukka todellakin vaihtui. Yli puolituntia saimme tämän tehtävän parissa vahdata ennen kuin olin tarpeeksi tyytyväinen Topin suoritukseen. Mutta helpolla ei tässäkään valmennuksessa päästä ja siten jatkoimme vielä ravissa ja laukassa avo- ja sulkutaivutuksia. Tässä vaiheessa huomasi kyllä Topin huonon kunnon, sillä yksinkertaisesti se ei enää tuntunut vain jaksavan tehdä yhtikäs mitään. Siispä kun olimme saaneet molempiin suuntiin hyvät avot ja sulut, niin aloimme lopettelemaan.

Loppuverkkaa menimme kevyessä ravissa ympäri maneesia pitkin poikin, ja niin hevonen kuin ratsastaja sai vihdoin hengähtää. Topi oli aivan naatti tunnin, vai pitäisikö sanoa kahden tunnin, jälkeen ja yltäpäältä hiestä märkä. No, tulipahan vihdoin jotain tehtyä!

26.05.2014
Topi on ollut jo pitkään Mörkövaarassa ns tyhjän panttina, sillä suoraan sanoen sille ei ole ollut käyttöä. Kilpailemisen lopetimme jo yli vuosi sitten kun saimme tarvittavat sijoitukset laatuarvosteluja varten kasaan, joten nyt kaikki action tapahtuukin vain tallilla. Kovasti yrittävät Mörkövaaran tallitytöt Topia liikutella monipuolisesti koulussa, esteillä ja maastossa, mutta kyllähän sen jo huomaa, ettei tämä ori ole enää samanlaisessa kunnossa kuin ennen. Aikaisemmin tässä kuussa pyörähdin pitkästä aikaa Topin kanssa valmennuksissa ja kyllähän tuo poika minunkin alla melko hassulta tuntui, samaa rytmiä ei löydetty mitä on ollut. Noh, kyllähän jonkun täytyy tallin pihassa ruohonleikkurin virassa toimia, olkoot se sitten vaikka Topi! Jalostukseen oria en ole myöskään yli vuoteen käyttänyt, sillä tallista ei yksinkertaisesti löydy sille oikein sopivia tammoja. Toivotaan kuitenkin, että tämän kesän aikana Topi saisi lisää jälkikasvua, sillä jälkeläisnäyttöjä kaivattaisiin niin pikaisesti kuin mahdollista. Mutta Topin ainoa jälkeläinen, Mörkövaaran Taika, on kuitenkin jo hyvin kisannut koulun parissa ja saanut sijoituksia kasaan, joten tämänkin orin kanssa olisi ensimmäiset laatuarvostelut suunnitteilla. Kovasti yritin saada oria mukaan kesäkuun kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun, mutta suureksi yllätykseksi tilaisuus meni nopeasti täyteen emmekä ehtineet mukaan. Jospa meillä olisi sitten heinäkuussa parempi onni. Siihen asti ainakin Topi saa jatkaa pullaponin virkaa ja nauttia olostaan orilaitumella.

20.05.2014 Kouluvalmennus, valmentajana merikissa
Tänään tulin toista kertaa valmentamaan Topia sekä tämän ratsastajaa. Ratsukko oli jo alkuverryttelemässä joten pääsimme samantien aloittamaan. Aloitimme heti tehokkaalla ravityöskentelyllä: voltteja, ympyröitä sekä kaikenlaista jumppaa. Ratsastajaa neuvoin ryhdistämään itsensä ja samalla kädet nousisi irti harjasta. Koko ratsukon olemus muuttui heti ratsastajan ryhdistä ja ratsastaja sai selvästi itseluottamusta ja alkoi vaatimaan orilta enemmän. Otimme avotaivutusta, mikä ei tuottanut oriille ongelmia. Ratsastaja antoi selviä apuja, mutta kuitenkin tarpeeksi huomaamattomia. Otimme lisäyksiä, siirtymisiä sekä peruutusharjoituksia. Kaikki suunnanvaihdot valmennuksen aikana otimme etu- tai takaosakäännöksen kautta. Laukkaharjoituksia otimme kentän kokoisella kahdeksikolla. Keskellä kahdeksikkoa oli tarkoitus tehdä laukanvaihto. Tämä yksittäinen laukanvaihto onnistui hienosti ja ori laukkasi oikein nätisti, lennokkaasti. Hankaloitin tehtävää ja pyysin ratsukkoa laukkaamaan uralla ja tekemäänn kolme laukanvaihtoa kummallakin pitkällä sivulla, niin että vaihtojen väliin jää kolme laukka-askelta. Lopputunnista otimme vielä taivutuksia sekä pohkeenväistöä, mitkä onnistuivatkin oikein näppärästi.

16.05.2014 Kouluvalmennus, valmentajana merikissa
Kävelin kentälle jossa jo pirteän oloinen ratsukko minua odotti. Topi osoitti minulle heti luonteensa, se testasi ratsastajaansa oikestaan kokoajan. Ratsastaja ei kuitenkaan orin temppuilusta välittänyt ja saikin sen toimimaan nopeasti. Otimme alkutunnista pohkeenväistöt kumpaankin suuntaan. Vasemmalle väistäessä ori meinasi muutaman kerran seota jalkojensa kanssa, niinkuin sillä olisi ollut muutama ylinmääräinen jalka. Pieni fiksaus peliin ja homma toimi ongelmitta. Ratsastajan toiveesta treenasimme tänään laukanvaihtoja huomattavasti eniten, ne kuulemma kaipasivat hieman hienosäätöä. Aloitimme kuitenkin laukannostoilla, pysähdyksistä, käynnistä sekä ravista. Nostot olivat puhtaita ja siistejä ja ratsastaja valmisteli ne hyvin. Muutamien nostojen jälkeen pyysin ratsukkoa jäämään laukkaan ja tekemään jokaisella sivulla yhden laukanvaihdon. Nämä harvat vaihdot onnistuivat, enkä nähnyt mitään ongelmaa. Siirryimmekin hieman haastavampaan tehtävään ja tarkoitus oli tehdä viisi vaihtoa pitkällä sivulla ja kaksi lyhyellä, niin että vaihtojen väliin jää kolme laukka-askelta. Muutaman kerran ori hieman sekosi askelissaan ja hiljensi raviin. Huutelin ratsastajalle vinkkejä ja pian saimmekin ratsukon vaihdot sujumaan. Lopputunnista otimme vielä muutamia yksittäisiä harjoituksia: taivutuksia, pohkeenväistöjä, lisäyksiä, peruutusta jne.

28.01.2013 Kouluvalmenus, valmentajana Ricky
Tällä kertaa sain valmentaa Hawia ja hänen suomenhevosoriitaan kouluratsastuksessa. Alkuun selkeästi vastaan hangoitellut ori saatiin alkuverryttelyissä pienoisten taivutusten avulla hyvin kuulolle. Vartin verryttelyjen jälkeen pyysin Hawia ottamaan Topilla koottua ravia lyhyillä sivuilla. Tämä sai tasapainoisen oriin kulkemaan vieläkin rehdimmin ja innokkaammin. Toisella pitkällä sivulla parivaljakko sai ahkeroida avotaivutuksen kanssa. Topi käytti etuosaansa rennosti, hyvällä tavalla. Hetken kuluttua oli aika siirtyä laukkatyöskentelyyn. Haw nosti helponnäköisesti rennon laukan Topin kanssa. He saivat laukata jonkin aikaa vapaasti, jonka jälkeen pyysin heitä rauhoittamaan ja testailemaan sulkutaivutusta laukassa. Kun tämä alkoi sujua, jatkoivat he tekemällä pari laukanvaihtoa, jonka jälkeen oli aika siirtyä raviin. Haw ja Topi saivat tehdä hetken aikaa siirtymisiä peruutus-ravi-käynti akselilla. Topi vaikutti todella yhteistyöhaluiselta ratsulta, ja kuunteli ratsastajaansa hyvin. Tämän jälkeen ratsastaja alkoi tehdä vapaamuotoisia loppuverryttelyjä.

16.01.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Paula
Kun saavuin paikalle Mörkövaaran maneesiin, minua odotti melkoinen näky. Rautias suomenhevosori seisoa tönötti keskellä maneesia korvat luimussa ja selässä oleva Haw karjui hevoselle naama punaisena samalla heilutellen kouluraippaa orin takapuolen yllä. Huudon lomassa sain kuulla, että idiootti kaakki oli tänään oikea hirvitys, joka ei ollut suostunut liikkumaan askeltakaan.
Nappasin juoksutuspiiskan maneesin seinustalta ja lähdin kävelemään ratsukkoa kohti. Topi taisi arvata aikeeni, sillä siinä silmänräpäyksessä se lähti eteenpäin rauhallisin mutta reippain askelin. Naurua pidätellen pyysin Hawia aloittamaan omatoimisen verryttelyn ja laittamaan hevosen kunnolla töihin.
Verryttelyn jälkeen aloitimme perus pohkeenväistöllä ravissa. Pari kertaa väistön onnistuttua oli tarkoitus ottaa ravi-käynti-siirtymä kesken väistön. Topi oli vahva edestä ja siirtyminen meni ensimmäisellä kerralla vähän pitkäksi. Reiluilla puolipidätteillä Haw sai siirtymisen kuitenkin onnistumaan. Pohkeenväistön jälkeen jatkoimme sulkutaivutuksen harjoittelua. Nyt Topi liikkui jo melko komeasti ja työskenteli rehellisesti. Harjoitus sujui hyvin. Lopputunnista treenasimme vielä koottua ravia ja päätimme tunnin reippaaseen ja rentoon laukkaan.

20.12.2012
Nyt on sitten siinä. Nimittäin Topin kilparatsun ura on nyt ohitse! Neljä kuukautta reipasta työntekoa ja nyt se sitten viimein palkitaan. Eilen ori keräsi viimeisen sijoituksensa vaativa b luokasta ja nyt plakkarissa on peräti 68 sijoitusta kouluradoilta. Enempää en voisi tähän poikaan edes olla tyytyväinen, sen verran hyvin se on jaksanut ja kertaakaan se ei ole luovuttanut vaikeuksista huolimatta. Topi saa alkaa siis nauttimaan tallityttöjen kevyestä treenauksesta vaihetelevasti koulussa, esteillä ja maastossa. Kilpauran päättyminen tarkoittaa orilla Mörkövaarassa täysipäiväiseksi jalostusoriksi pääsemistä, jonka uskoisin tälle pojalle kelpaavan oikein hyvin. Nyt siis Topille odotetaan vain innolla paljon jälkeläisiä, jotta päästään laatuarvosteluihinkin pyörimään.

21.11.2012
Iloksemme tänään Kadotettu Toivoton sai ensimmäisen jälkeläisensä, tammavarsan jonka emänä toimii Mörkövaaralainen Hippu. Topi astui Hipun hiljattain viime kuussa ja vihdoin aamulla saimme suloisen varsan maailmaan. Mörkövaaran Taika on tytön nimi ja se on suorastaan kuin ilmetty isänsä tummanrautiaan värityksensä ja terhakkuutensa vuoksi. Tamma tulee jäämään kasvamaan Mörkövaaraan, jossa se ratsukoulutetaan ja mahdollisesti myös kilpaileminen aloitetaan. Vanhempana Taika joutuu kuitenkin siirtymään toisen ihmisen omistukseen, eihän Mörkövaaraan nyt kaikki kasvatit mahdu. Toivottavasti Topi saa Taikasta hyvät jälkeläisnäytöt, niitä kun tälle pojalle nyt kovasti kaivataankin. Mikäli tyttö kuitenkin kilparatsunominaisuuksiltaan isäänsä tulee, on sen menestys jo nyt taattu.

01.10.2012
Nyt on reilu kuukausi Topin kanssa aktiivisesti kierretty koulukilpailuissa starttailemassa ja menestystähän meille on kivasti tullut. Poika on ollut melko mielenkiintoinen kilparatsu, sillä sen kanssa on haastetta ollut ja vaikka minkälaista ongelmaa matkanvarrellekin ilmennyt. Näistä asioista huolimatta Topi on kuitenkin menestynyt erinomaisesti ja on aina pyrkinyt radalla suorituksen aikana antamaan parastaan. Tänään olimme aamulla viimeksi kilpailuissa ja saimme plakkariin kaksi sijoitusta lisää vaativista luokista, eli nyt Topilla on kasassa jo 26 KRJ sijoitusta. Huomenna kuitenkin kilpailut jatkuu ja mitäs muutakaan meillä seuraavina kuukausina olisikaan tiedossa kuin vähän lisää kilpailemista! Topi on kaikesta huolimatta erittäin hyvässä kunnossa ja siksi sen kanssa uskaltaakin tehdä näin rankkaa kisaputkea pidemmänkin aikaa. Huolto kun pelaa niin heppakin toimii!

08.08.2012
Tänään Mörkövaaraan asteli uusi tulevaisuudenlupaus, Kadotettu Toivoton. Kiinnostuin orista suuntaessani katseeni tämän sukuun, joka sisältää paljon ns hiljaisia helmiä. "Topin" isä, Koivukujan Toivo, vietti nuoruutensa omistuksessani Mörkövaarassa, joten oli erittäin mukava saada entisen hevoseni jälkeläinen talliin. Topin kanssa olisi tarkoitus suunnata piakoin kilparadoille katsomaan, että kuinka se kouluratsastus oikein sujuukaan orin kanssa. Tietysti ensin vähän tutustumme toisiimme ja katselemme, kuinka edes juttuun tulemme. Tavoitteena meillä kuitenkin tämänkin pojan kanssa on lukuisat sijoitukset koulukilpailuista, joiden pohjalta vanhempana tähtäämme laatuarvosteluihin. Korkealla ovat odotukset Topin kanssa, mutta katsotaan rauhassa mitä tuleman pitää!

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 68, VSR CUP 3 kpl

01.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
01.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/60
01.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
04.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
05.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/50
05.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/60
05.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
06.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
07.09.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 04/60
08.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/50
11.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/60
13.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/50
13.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
16.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
17.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
18.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
19.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/60
22.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/58
27.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
29.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/60
30.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/60
30.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
30.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
30.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/41
01.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/50
01.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
02.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
02.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/60
02.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
03.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/60
03.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/60
03.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
04.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50
05.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/70
05.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
06.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
07.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
11.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/60
11.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/60
18.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
26.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/27
27.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
29.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
15.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
17.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
19.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
20.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
21.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
23.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/50
23.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
23.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/60
24.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
24.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
25.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
28.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/60
28.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
30.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
30.11.12, KRJ CUP (kutsu), Vaativa B, 18/291
02.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
06.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50
07.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
08.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
13.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/60
15.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/60
15.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/60
16.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/60
17.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/60
19.12.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/60

31.05.14, VSR CUP (kutsu), Helppo B, 03/110
31.10.14, VSR CUP (kutsu), Vaativa B, 07/66
30.11.14, VSR CUP (kutsu), Helppo C, 04/45