Muistoissa: Huvin Tornado - virtuaalihevonen
k. 22.01.2018

NimiHuvin Tornado LempinimiTomppa
Rek.nroVH16-018-0466 Synt.päivä ja ikä03.02.2016, 25v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri159 cm, klm
KoulutustasoHelppo A, 100cm, Helppo PainotusYleispainotus
KasvattajaHuvitus Omistajatvisha (VRL-01671)


© VRL-01811

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 30.04.2017
33 + 31 + 17 + 16 + 5 = 102p, YLA1

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.02.2017
8 + 41 + 12 + 20 + 15 = 96p, KRJ-II

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.09.2016
8 + 41 + 22 + 19,5 + 15 = 105,5p, ERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.01.2018
13 + 21 + 25 + 25 + 20 = 104p, SLA-I

Suomenhevosorien kantakirjatilaisuus 20.04.2016
17 + 18 + 17 + 19 = 71p, KTK-II

Luonne

Kun kaksi pirteää ja menevää hevosta laitetaan yhteen, ei tuloksena odota ainakaan hyvin laiskaa jälkikasvua. Sääntöön taisi tulla kuitenkin poikkeus Tompan kohdalla, joka on äärettömän hitaasti syttyvä ja ehkä vähän turhankin rauhallinen ori. Varsa nimettiinkin alunperin vanhempiensa menohalujen ja virkeyden mukaan Tornadoksi, joka ei kuitenkaan ole ollenkaan nimensä veroinen. Yleisesti Tomppa on siis patalaiska, joka ennemmin haaveilee aloillaan ja ihmettelee maailman menoa pää kallellaan, kuin että kirmasi häntä pystyssä menemään. Todettakoon, että tämä luonne tekee siitä kuitenkin käsiteltäessä hyvin rauhallisen ja melkeinpä pomminvarman hevosen, joten stressiä sen kanssa ei tarvitse vetää. Paitsi sitten ratsastaessa.

Hoidettaessa Tomppa möllöttää aloillaan, eikä varmasti karsinassa liikahda mihinkään vaikka sitä kuinka työntäisi ja pyytäisi siirtymään. Ori on äärimmäisen helppo hoidettava, sillä paikoillaan nököttäessän se on nopeasti harjattavissa, kaviot puhdistettavissa ja niin edelleen. Tosin kun satulan tuo karsinaan, nostaa ori päänsä hirmuisen ylös ja on tyylillä "iiks, apua", muttei se kuitenkaan mitään tee, saati että pullistelisi. Suitsiessa Tomppa ottaa kuolaimet hyvin suuhunsa, tosin joskus joutunee myös suunpielestä vähän kutittelemaan. Ori ei vaadi siis hoitajaltaan kovin kummoista taitoa, eikä se koskaan ole hoitotoimenpiteiden aikana kenellekään uhitellut. Puolestaan taluttaessa hoitaja tarvitsee vetovoimaa ja pitkää hermoa, sillä Tomppa tulee perässä toooodella hitaasti, suoraan sanoen madellen. Siispä ei kannata hoitajankaan pitää mitään kiirettä, sillä sitä ei ole.

Ratsastus ja Tomppa laitettuna samaan lauseeseen aiheuttaa ristiriitaisia tunnelmia monissa tallitytöissä. Tämä patalaiska hevonen ei nimittäin ihan helpolla toimi, saati että kentällä edes eteenpäin kävelisi. Tomppa vaatii siis hyvin napakat ja huolelliset avut, jotta sen saa toimimaan oikein ja liikkumaan tahdikkaasti eteen. Alun taistelun jälkeen kun sen saa rentoon liikkeeseen, kuuntelee se tällöin ratsastajan apuja maltillisesti ja on ihan suhkot yhteistyökykyinen hevonen. Tomppa vain on hieman huonosti motivoitavissa, joten vaikka se äsken liikkui kuin unelma eteen, se ei tarkoita sitä, ettäkö se seuraavan kolmen minuutin kuluttua olisi enää sellainen. Ori voi siis yllättäen taas muuntautua tahmeaksi ratsastettavaksi, eikä siihen tällöin saa oikein minkäänlaista kontaktia. Tomppa tosin on varmajalkainen tilanteessa kuin tilanteessa, joten se sopii hyvin myös maastoiluun.

Kouluratsastus orin kanssa vaatii verta, hikeä ja kyyneleitä, eli paljon töitä. Tomppa ei anna mitään ilmaiseksi, joten se pistää ratsastajan ajoittain todella koville. Taitava ratsastaja saa kuitenkin orista napakalla otteella paljon irti, jolloin siitä paljastuu kaunis ja iso liikkeinen ratsuhevonen. Täten helppo A tasoinen ori on parhaimmillaan esimerkiksi lisätyissä askellajeissa ja kaikenlaisessa laukkatyöskentelyssä, jossa se saa tuoda hyvää liikettään esille. Kouluratsastuksessa on tärkeää muistaa reipas tahti, sillä jos Tompan meno lösähtää kesken kaiken, hajoaa paketti ja kaikki työ on taas aloitettava alusta. Lisäksi täytyy huomioida tuo sen huono keskittymiskyky, eli tarjota sille paljon erilaisia tehtäviä, eikä vain hioa sitä yhtä ja samaa.

Esteillä Tomppaa täytyy ajaa jämäkästi eteenpäin, sillä muutoin se hyppää esteiden yli vaikka käynnistä ja paikoiltaan. Esteiden parissa se on muutoinkin hyvin hitaasti lämpenevä, joten ei auta kuin tehdä paljon hommia selässä hyvän tuloksen takaamiseksi. Vähitellen orin vetreytyessä ja vauhdin lisääntyessä siitä paljastuu kohtuullisen taitava estehevonen, joka hyppää oikein mielellään. Tomppa omaa hyvän hyppytyylin, eikä se aristele minkäänmoisia esteitä, itseasiassa mitä kummallisempi este, sitä mieluisemmin ja vauhdikkaammin ori sen hyppää. Ratana pojalla riitää kapasiteettia metriin asti, tosin sekin välillä sellaisella ilmavaralla, että liekkö tuosta korkeampiinkin olisi. Ratsastajan napakkuus on kuitenkin esteillä tärkeintä.

Kilpailuissa ori vain hönöttää tuttuun tapaan, se ei paljoa stressiä uusissa tilanteissa vedä, saati että hermostuisi kovasta hälinästä. Matkat kilpapaikoille sujuvat Tompan kanssa hyvin, traileriinhan sitä saa kirjaimellisesti työntää, mutta sinne päästessään se matkustaa mielellään pidemmätkin matkat. Kilpapaikalle saavuttaessa se todellakin on rauhallisesti hoitajansa vieressä, ilman minkäänmoista riekkumista. Lämmittelyt on kilpailuissa syytä tehdä huolella, sillä jos Tomppaa ei saa reippaaseen liikkeeseen, ei se radallakaan jaksa eteen liikkua. Ajatuksella tehty verkka ja ratsastajan reipas asenne radalla auttaa kummasti, jolloin Tomppa hyvällä tuurilla liikkuu oikein tyylikkäällä askeleella eteen. Joskus meillä osuu kilpailuissa kaikki palaset kohdalleen ja tulosta tulee, mutta ainahan ori ei jaksa keskittyä sen vertaa, että edes kouluradan loppuun suorittaisi.

Sukulaiset

i Taureeni
sh-o, rn, 152cm
YLA2, KRJ-II, ERJ-I, SLA-II
ii Karvinen evm
sph-o, rn, 146cm
iii Kira evm
sph-o, rt, 146cm
iie Nana evm
sph-t, m, 144cm
ie Uni evm
sh-t, mrn, 156cm
iei Urho evm
sh-o, m, 152cm
iee Haave evm
sh-t, trn, 154cm
e Hilun Taiga
sh-t, klm, 157cm
ERJ-I, SLA-II
ei Huvi-Viikari evm
sh-o, rn, 159cm
eii Riivarin Poika evm
sh-o, rn 157cm
eie Sateen Viilettäjä evm
sh-t, prn, 155cm
ee Yön-Tunturitar evm
sh-t, mrn, 158cm
eei Lumi-Hurmuri evm
sh-o, vrt, 158cm
eee Haikeuden Sumu evm
sh-t, m, 156cm

ii. Karvinen oli väritykseltään ruunikko, ja sydämellinen yleishevonen. Sen rakenne ei tullut parhaasta päästä, mutta luonne ja liikkeet olivat hienot. Esteillä ori sekosi ajoittain askelissaan, mutta tekniikka oli hyvä. Koulussa taas oli toimiva, ja kaunis näky. Karvinen kisasi satunnaisesti koulua ja esteitä keräten esteillä 5 voittoa, ja koulussa 7 voittoa. Monipuolinen ori astui parikymmentä tammaa. Elämänsä terveenä pysynyt hevonen menehtyi äkillisesti omaan tarhaansa suolikierteen takia 14-vuotiaana.

iii. Kira oli rautiaan värinen hieno kouluratsu. Ori ei antanut mitään ilmaiseksi, mutta kun vähän patisti, niin liikkeistä tuli ilmavia ja helppoja istua. Erittäin herkkä suusta ja siksi todella haastava ratsastettava. Esteillä Kira oli oikea veijari, ja tilaisuuden tullen heitti pukin tai kiersi esteen. Orin hyppytyylikään ei ollut kehuttava. Karsinassa tälle pärjäsi kuka vaan. Kira kiersi kisoja tasolla vaB voittaen monia kilpailuita. Kira oli enemmän puskaratsu, eikä varsoja jäänyt kun viisi kappaletta maailmalle. Rakenteeltaan raskaampi runko ja luonteeltaan säyseä herrasmies.

iie. Nana oli mustan värinen, vaativan tason kouluhevonen. Oikean ratsastajan kanssa tamma oli oikein hieno ja rehellinen työntekijä, vaikka usein saattoikin pelleillä. Sen näyttävät ja sulavat liikkeet tekivät moniin vaikutuksen. Ratsastus näytti todella helpolta ja siistiltä. Esteillä tekniikka oli hyvä, mutta tamman kiinnostus lopahti aina parin esteen jälkeen, jonka takia esteitä tipahteli herkemmin loppua kohden. Hoitotilanteessa Nana oli oikea jyrä, jonka alle ei mielinyt jäädä. Nana varsoi neljä upeaa orivarsaa, joista jokainen on osoittautunut erinomaiseksi kouluratsuksi.

ie. Uni oli kiltti ja rauhallinen hoitaa. Tamma kisasi esteitä aina 100cm luokkiin asti, mutta kapasiteetti olisi riittänyt korkeampiinkin esteisiin. Unen kilpaura jäätyi 10- vuotiaana, kun se loukkasi jalkansa kisoissa, ja siirtyi perhekäyttöön maalle. Vanhan päivinään tamma kiersi parit näyttelyt, mutta sijoituksia esteille tamma keräsi 19, joista 8 oli voittoja. Uni astutettiin kolme kertaa ja jokainen varsa on ollut todella hyväluonteinen ja karismaattinen esteratsun alku.

iei. Urho oli 150cm, musta ori. Ratsastaessa Urho oli parhaimmillaan, kun se hyvän hyppytekniikkansa kanssa loikki 130cm esteitä helposti. Ori jäi näyttävän ulkokuoren ja hyvien kilpailutulosten ansiosta monien tammojen omistajien mieleen. Karsinassa Urho tykkäsi hieman härnätä hoitajaansa, mutta ei se pahalla. Urho peri hyvän rakenteensa isältään, ja kiersi estekisojen lisäksi näyttelyitä. Urho sijoittui yhteensä 24 kisassa, joista voitti 9. Jälkeläisiä Urholla on noin viisikymmentä.

iee. Haave oli hieman säikky kouluratsu, joka kisoissa saattoi säikähtää pienintäkin salamanvälkettä kamerasta, tai lyhyitä taputuksia katsojilta suorituksen loppuun. Siksi se ei päässyt näyttämään taitojaan kovinkaan monelle. Kuitenkin tamma kerkesi 10 kisaan. Hoitaessa tamma säpsähteli äkkiliikkeitä, eikä sietänyt montaa ihmistä karsinassa, tai sen edessä. Vaikka Haave oli haastava hevonen, se oli omistajansa silmäterä ja lellikki. Tamma varsoi yhden varsan ja menehtyi synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin.

ei. Huvi-Viikari: Orin ulkokuori ei jätä ketään kylmäksi. Upean rakenteensa ansiosta ori on kantakirjattu toiselle palkinnolle ja saavutuksista löytyy myös muotovalio titteli. Tämä ei vielä riitä, sillä Viikarilla on uskomaton pitkä ja tuuhea harja, joka hurmaa kaikki! Vuoden 2010 suosituimpiin jalostusoreihin kuuluva Viikari on tehnyt hyvää näyttöä 90cm rataesteillä. Hyppytekniikka on ehkä hieman omaperäinen, mutta toimiva. Nykyisin ori nauttii jalostusorin tehtävistä pohjanmaalla. Luonteeltaan Viikari on todellinen herrasmies, joka ei turhista hätiköi. Erittäin upean tapaus, joka on periyttänyt jälkeläisilleen hyvää rakennetta, kätevää hyppytekniikkaa sekä selväpäisyyttä. Parille jälkeläiselle on periytynyt ehkä kaikkien toivoma, uskomaton harja.

eii. Riivarin Poika: Ruunikko komistus oli loistava estetykki metrin radoilla. Orilla kokeiltiin myös koulua ja maastoesteitä, eikä toki huonolla menestyksellä. Riivari ei ollut luonteeltaan se kaikista rauhallisin hevonen. Tammoille pitää perinteisesti pitää kunnon seremonia ja hoitajien hermoja kokeilla. Vain kaksi ihmistä kilpailivat tällä orilla. Heillä yksinkertaisesti oli yhteinen sävel. Muutamia muitakin ratsastajia olisi ollut valmiina kilpailemaan mutta Riivari ei heitä selkäänsä huolinut. Jälkeläisiä ori on jättänyt liki parikymmentä kappaletta. Rakenteeltaan Riivari oli sopusuhtainen mutta jalka-asennoissa olisi varmasti tullut huomautusta. Ori ei koskaan ollut urheilullisessa kunnossa, vaikka hyviä sijoituksia ja voittoja ori saavuttikin. Heinämaha kulki tunnollisesti mukana viimeiseen asti. Riivari jouduttiin lopettamaan 17-vuotiaana jatkuvien jalkaongelmien takia.

eie. Sateen Viilettäjä: Pienikokoinen mutta kovapäinen suorittaja. Toiminut nuoren omistajansa hupiratsuna ja muutamissa estekilpailuissa tamma on käyty. Sateen Viilettäjä on jo melkein kahdenkymmenen ja varsoja löytyy viisi kappaletta. Sateen Viilettäjä on asunut ikänsä samalla tallilla saman omistajansa kanssa. Kapasiteettia löytyisi enemmänkin kilpailuihin mutta ikänsä puolesta tamma siirtyy pian eläkkeelle.

ee. Yön-Tunturitar: Tumma ja tulinen kaunotar, omistajansa silmäterä. Yön-Tunturitar on vaihtanut omistajaa nuorena muutamia kertoja, sopivaa kotia vain ei löytynyt. Lopulta eräs nuorehko nainen ihastui tummaan tammaan ja oli valmis tekemään suuren työn, että saisi tästä hevosesta itselleen luotto kilpakumppanin. Kovapäinen tamma pisti omistajansa monta kertaa koville mutta lopulta tarina sai kauniin lopun ja yhteistyö alkoi sujumaan. Yön-Tunturittaresta saavutti alue ja seuratasolla metrin luokista monia voittoja ja sijoituksia. Hevosen hyppytekniikka oli laadukasta ja liikkeet loistavia. Vanhemmalla iällä Yön-Tunturitar kantakirjattiin toisella palkinnolla ja muutamista näyttelyistä on tullut paljon kehuja rakenteesta. Luonne ei helpoin ole mutta hevosen taidot antavat siinä paljon anteeksi.

eei. Lumi-Hurmuri: Vaaleanrautias tukkajumala hurmaa kaikki vahva ja tuuhean harjansa ansiosta. Ori on ehkä hieman haltijahevosen näköinen. Lumi-Hurmuri on hurmannut monet hevosharrastajat kilparadoilla. Esteitä ori on loikkinut 80cm luokissa monia startteja pitkin Suomea. Koulua ori on taitanut helppo B tasolla mutta ei montaa kertaa ole kilpaillut. Lumi-Hurmuri oli muutamia vuosia takaperin erittäin suosittu jalostusori. Se on kantakirjattu ykköspalkinnolla ja ori on periyttänyt vahvoja jouhia, kuuliaisuutta, hyvää hyppytekniikkaa sekä vahvaa takaosaa. Orilta löytyy yli sata jälkeläistä.

eee. Haikeuden Sumu: Yleispainotteinen käyttöratsu, joka asuu suurella ratsastuskoululla. Tamma toimii eri tasoisten ratsastajien luottoratsuna ja välillä ratsastuskoulun oppilaat kiertävät erilaisissa kilpailuissa tallin hevosilla. Haikeuden Sumu on aina kuulunut suosituimpien kilparatsujen joukkoon eri lajeissa. Kilpailuissa hevonen on hyvin pärjännyt, toisaalta harmi ettei maineikkaisiin kilpailuihin ole päässyt koska kapasiteettia ja taitoa riittäisi... Haikeuden Sumu on luonteeltaan rauhallinen, miellyttämisenhaluinen ja reilu. Jälkeläisiä Haikeuden Sumulla on vain yksi. Tammalla kilpaillaan satunnaisesti edelleen ja ratsastuskoulun asiakkaat ovat aina mielellään oppimassa Sumun kanssa uusia juttuja.
© Kasvattaja

Jälkeläiset

s. 04.04.2016, t. Mörkövaaran Salakavala (e. Mörkövaaran Mystiikka) omistaja: reibili
s. 19.04.2016, o. Mörkövaaran Turmiotarina (e. Hymnin Känkkäränkkä) omistaja: Crimis
s. 16.06.2016, t. Mörkövaaran Tiara (e. Hattuvaaran Mollamaija) omistaja: Lynn
s. 14.08.2016, t. Mörkövaaran Unisielu (e. Mörkövaaran Unessa) omistaja: Jenny
s. 05.09.2016, t. Kevolehdon Taianomainen (e. Petäjävaaran Justiina) omistaja: Calla
Tomppa ei ole enää käytössä jalostukseen.

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 40, VVJ 40, VSR 5 kpl

26.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
02.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
02.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
02.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
03.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
03.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
04.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
04.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/50
05.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
05.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
06.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
06.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
07.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
09.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
10.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
10.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
11.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
12.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
13.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
15.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
15.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
17.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/30
18.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
18.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
19.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
19.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
22.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
23.03.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
25.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
27.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
01.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
02.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
02.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
04.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
04.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
05.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
07.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
08.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
08.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
10.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
14.04.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
31.10.16, KRJ CUP (kutsu), Helppo C, 02/238

17.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
17.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/24
19.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
21.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/24
22.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
23.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
06.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
07.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
08.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
10.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
18.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
20.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
25.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
25.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
26.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
30.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
30.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
30.04.16, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 07/112
01.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
05.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
01.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
02.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
03.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/50
05.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/50
05.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
07.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
08.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
09.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
09.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
09.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
10.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
10.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
10.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
11.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/28
12.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
12.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
14.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
15.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
16.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/28
20.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
20.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
21.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
23.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/50
24.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/50
24.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 06/50
03.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
05.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
07.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
10.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
14.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
15.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
16.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
17.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
18.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
19.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
24.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
24.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
25.04.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
25.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
28.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
28.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
31.07.16, ERJ CUP (kutsu), 100cm, 15/260

06.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 07/60
09.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
11.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
14.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
14.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/37
20.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/30
21.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/30
01.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 05/36
02.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/22
03.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
03.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/22
07.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
08.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
09.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
10.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/36
12.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/27
15.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/27
18.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 06/45
19.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/27
28.06.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/17
22.02.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
23.02.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
24.02.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
01.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
01.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
03.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
07.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
08.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
08.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/50
09.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
09.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
10.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
11.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
11.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 06/39
12.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/37
15.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
17.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
18.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/37
24.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/29
25.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
30.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
31.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
01.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
02.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/40
03.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
03.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
04.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
06.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
07.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
08.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
08.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
10.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
11.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
11.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
15.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
20.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/27
02.05.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
05.05.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
14.05.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/36
17.05.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/36

31.03.16, VSR CUP (kutsu), Helppo A, 06/97
31.05.16, VSR CUP (kutsu), Helppo, 03/47
31.07.16, VSR CUP (kutsu), Tutustumislkk, 04/42
30.04.17, VSR CUP (kutsu), Helppo, 07/91
30.04.17, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 01/14

22.03.16, VSN (Mörkövaara), RCH
27.03.16, NJ (Huvitutti), irtoSERT

Valmennukset ja päiväkirja

01.04.2017
Vallan kamalaa tajuta, että aika kuluu hirmuista kyytiä eteenpäin - vasta äsken ostin nuoren Tompan talliin ja tänään sille kertyi ikää mittariin jo 18 vuotta! Hui, sehän alkaa olemaan kohta jo parinkympin kieppeillä. Vuosien kunniaksi orilla oli tänään hemmottelupäivä, sillä se on jäänyt vähän taka-alelle minun keskittyessäni enemmän nuorempaan hevoskaartiin. Aamulla se sai ihan hitusen enemmän kauraa mitä normaalisti, ja heinäkasakin oli ehkä normaalia suurempi. Aamutöiden jälkeen ajattelin puunata Tompan päästä jalkoihin, mutta sitten tajusin, että ori ei kyllä syntymäpäivästään nauti jos minä sen pesuboxiin vien. Näin ollen orin pesu sai jäädä, mutta siltikin harjasin sen oikein huolella, josta se nautti kovasti. Harjauksen jälkeen Tomppa pääsi vähäksi aikaa pihalle riekkumaan, tai siis "riekkumaan" eli nököttämään heinäkatoksen ääreen, kunnes päivällä sille tuli hieroja. Aluksi ori oli hierojaa kohtaan vähän epäluuloinen, se ei aivan heti suostunut rentoutumaan tarkkaillessaan tätä suurilla silmillään, mutta ajan kanssa se alkoi siitäkin nauttimaan. Muutama jumi Tompalla oli selässä, jotka saimme hierojan myötä auki ja vetreytymään. Hieronnan jälkeen poika oli kyllä niin sulaa vahaa ja rauhallista oria, että se kirjaimellisesti jäi nukkumaan paikoilleen kun muut lähdimme iltapäivähommiin. Illasta sitten Tomppa sai aimon annoksen omenia ja porkkanoita, joita se rakastaa ylitse kaiken. Toki tähän tuli lisäksi myös pientä liikutusta, joka tarkoitti tallityttöjen toimesta tallipihalla kävelyä taluttaen. Hih, mitä ihanaa eläkeläishevosen virkaa Tomppa nykyisin toimittaakaan! Tosin tämän eläkeläishevosen olisi tarkoitus olla parhaimmillaan tämän kuun lopussa, sillä synttäreiden kunniaksi ilmoitin sen mukaan yleislaatuarvosteluun - sitä odotellessa!

24.01.2017 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Aamulla oli vuorossa minun ja Tompan vuoden ensimmäisen valmennus, joka oli tällä kertaa estevalmennus. Pitkään aikaan en ole orin kanssa oikein kunnolla ratsastanut, joten hieman minua etukäteen jännitti saanko poikaa liikkeelle ollenkaan. Yllätykseksi Tomppa oli asteen verran reippaampi, liekkö syynä valmennuksen tammaratsukot. Täten jo alkuverkassa oria oli kiva työstää, se reagoi herkästi apuihini ja liikkui hyvällä draivilla eteen. Saimme ottaa lämmittelyhyppyjä noin 60cm korkeille pystyille, jotka Tomppa ylitti ketterästi, ilman vastahakoisuutta. Tänään valmennuksen teemana oli erikoisesteet, joita oli sijoiteltuna kentälle kahdeksan kappaletta eri korkeuksin. Mukana oli niin vesiestettä, tynnyriä, heinäpaalia, muuria kuin erilaisia lankkuesteitäkin. Tomppa oli siksi vähän epäilevän näköinen, mutta kun saimme luvan aloittaa hyppäämään rataa, lähti se reippain mielin eteen. Alkuun ori ehkä vähän jopa liioitteli hypyissään, se jätti niin isot ilmavarat esteille, että ei tosikaan. Valmennuksen edetessä Tomppa kuitenkin rauhoittui tällä saralla, eikä kuluttanut enää energiaansa vastaavaan jonninjoutavaan. Vesieste oli tietysti se este, jota piti vähän pidempään kyttäillä, eikä ori aivan helpolla sen ylitse suostunut. Muutaman kerran se veti liinat kiinni, ennen kuin annoin sille sen verran reippaat merkit, että nyt on parempi muuten hypätä - ja niinhän se hyppäsi. Seuraavalla kierroksella tuokin este ylittyi mutkitta muiden tavoin, joten pääsimme lopettelemaan hyvillä mielin. Valmentaja antoi meille oikeastaan vain hyvää palautetta, tosin mainiten, että voisin olla lähestymisissä paremmin hereillä.

06.01.2017
Vaikka pakkasta oli tänään reippaasti yli -20c, päätin lähteä Tompan kanssa maastoilemaan ja tekemään vähän hankitreeniä läheiselle pellolle. Ori oli aikaisen aamun vuoksi vielä vähän unessa sitä harjatessani ja varustaessani, mutta kun pääsimme pihalle ja suuntasimme maastoon virkosi se silmissä. Aurinko alkoi vähitellen nousemaan, joten sain vain istua kyydissä ja nauttia tästä kauniista talvisäästä, samalla kun Tomppa käveli tahdikkaasti eteenpäin allani. Pienen käyntipätkän jälkeen pääsimme suoralle, jossa pyysin Tomppaa raviin - ja sehän singahti eteen kuin ohjus. Orihan se tästä vallan villiintyi, joten sain pidätellä sitä tosissani, jottei se lähtenyt käsistäni. Koska Tompalla oli selvästi virtaa, hylkäsin ajatukset rauhallisesta maastoilusta ja näin ollen siirryimme samantien lumiselle pellolle. Pellolla pyysin oria laukkaamaan ja hah, eipä se sille niin helppoa ollutkaan! Tomppa lähti jälleen reippaasti eteen, mutta muutaman laukka-askeleen jälkeen se tajusi, että on vähän rankempaa mennä eteen metrisessä hangessa. Vähän aikaa laukkailtuamme annoin Tompan siirtyä raviin, jolloin aloin myös taivuttelemaan tätä enemmälti ja ratsastamaan kohti ohjaa. Vajaan kymmenen minuutin työstämisen jälkeen ei orin liike ollutkaan enää niin tahdikasta ja se alkoi selvästi väsyä hangessa. Tämän vuoksi annoin pojalle vähän armoa, hidastin käyntiin ja suuntasimme takaisin maastopoluille vielä hetkeksi tuumailemaan. Takaisin tallille tultua oli Tomppa sen verran hiestä märkä, että se sai jäädä pariksi tunniksi talliin lämmittelemään ja kuivamaan fleeceloimen alle.

16.11.2016 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Parin kuukauden valmennustauon jälkeen suuntasimme Tompan kanssa iltapäivällä läheiselle tallille, jossa järjestettiin kouluvalmennus. Ori oli alkuverkassa todella, siis todella, tahmea, sain työstää sitä hyvin topakalla otteella, jottei se jäänyt muiden jalkoihin. Huolelliset avut oli verkassa avainsanoina, kuin myös nopea pohje, joilla sain kuin sainkin Tompan vähitellen kuulolle ja vähän tahdikkaampaan liikkeeseen. Tänään valmennuksessa tehtiin paljon ravityöskentelyä, aloittaen heti lämmittelyn jälkeen tekemään keskihalkaisijalta pohkeenväistöjä molempiin suuntiin. Ensimmäiset väistöt olivat meidän osalta vähän mitäänsanomattomia, Tomppa lähinnä ravasi tyytyväisin mielin suoraan, ilman hyvin montaa rehellistä väistöaskelta. Seuraavalla kierroksella tuli jo muutama väistö, mutta tällä kertaa ori oli vähän kiemuralla itse, eikä kroppa pysynyt täten suorana. Saimme hioa valmentajan kriittisen katseen alla väistöjä useaankin otteeseen, ennen kuin ne lähtivät sujumaan molempiin suuntiin moitteitta. Tästä jatkoimme työstämään hevosiamme keskiympyrälle harjoitusravissa, tehden taivutuksia molempiin suuntiin sekä ajoittain askeleen lyhennyksiä ja pidennyksiä. Tämä tehtävä sujui meiltä huomattavasti paremmin, avuistani Tomppa taipui kivasti ja erityisesti askeleiden lyhennykset onnistuivat hyvin. Pidennyksissä ori lähti hieman liikaa kirimään tahtiaan, jolloin lähinnä vain se vauhti kasvoi, eikä niinkään askelten pituus. Viimeiseksi tehtäväksi saimme tehdä uraa pitkin, edelleen ravissa, avotaivutuksia, jotka eivät tuottaneet meille juuri minkäänlaisia ongelmia, toki ulko-ohjan kanssa sain olla hyvin tarkkana. Avotaivutusten jälkeen siirryimme pikaisten ravijäähdyttelyjen jälkeen käyntiin ja tulimme loppukäynneiksi selästä alas.

30.09.2016
Tänään matkasimme Tompan kanssa sen ihka ensimmäiseen viralliseen laatuarvosteluun; esteratsastusjaoksen laatistilaisuuteen. Tuttuun tapaan ori oli vähän ulapalla tilaisuudessa, sinne saavuttaessa se mulkoili suurilla silmillään toisia hevosia ja oli aivan, että minne ihmeeseen sitä taas on tultu. Meidän arvostelun alkaessa sama virsi jatkui kehässä, Tomppa pyrki väistämään tuomareita, eikä ollut aivan varmimmillaan heidän edessä. Tästähän minuun tarttui hirmuinen jännitys, sillä pelkäsin orin passiivisen käytöksen vaikuttavan saamiimme pisteisiin. Loppujen lopuksi pystyin kuitenkin hyvillä mielin hengähtämään; Tompan yhteispisteet olivat hienot 105,5, jotka oikeuttivat ERJ-I palkintoon! Ori sai jokaiselta osa-alueelta hyvät pisteet, joten enemmän kuin tyytyväinen sen laatuarvostelumenestykseen olen. Tästä on hyvä suunnata katseet kohti seuraavia laatuarvosteluja, minne lie tiemme viekään.
Kotopuolessa Tomppa on päässyt jo rauhoittumaan kaikista lajeista kilpaeläkkeelle, enää meitä näkee satunnaisissa cup-kilpailuissa. Kilparintaman ohella orilla on plakkari täynnä myös jälkeläisistä, sillä syksyn mittaan sille syntyi viides jälkeläinen. Viisi jälkeläistä on minun mielestä oikein hyvä määrä tämän kaltaiselle hevoselle, joten tietoihinkin on lisätty tieto siitä, ettei Tomppa ole enää käytettävissä jalostukseen. Nyt vain odottelemme kovasti, että nämä kaikki viisi mini-Tomppaa pääsevät näyttämään kykyjä kilparadoille; toivottavasti ovat perinneet edes jotain kykyjä isäukoltaan. Tomppa saa nyt nauttia rauhallista eläkeläishevosen elämää (tshi, johan tuolla ikää onkin 12v!), pääosin ulkoillessa, mutta kyllä kai sen kanssa täytyy niitä koulukiemuroiden saloja aika-ajoin muistella.

17.08.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Florenzia
Tuttu ratsukko; tvisha ja Tomppa, olivat jo verryttelemässä kentällä saapuessani pitämään tällä kertaa heille kouluvalmennusta. Tomppa oli yhtä upean näköinen kuin ennenkin, enkä tälläkään kertaa voinut olla ihastelematta sen kauneutta ! Valmennus aloitettiin käynnissä tehden siksak-pohkeenväistöjä. Tomppa liikkui ratsastajansa alla alusta alkaen kauniisti, sillä tvisha osasi ratsastaa hevostaan kuten sitä kuuluikin. Tompalle tyypillisesti se ei antanut kuitenkaan tutulle ihmisellekään kaikkea ilmaiseksi ja saimme hetkisen keskustella siitä, tuliko oikealle väistetyn pohkeenväistön jälkeen väistää myös vasemmalle. Ravissa jatkettiin samalla kaavalla, mutta pohkeenväistöjä ennen ja niiden jälkeen tuli tehdä pienet ravivoltit. Tomppa keskittyi tehtäviin ihmeen hyvin ja suoritukset paranivat kerta kerralta vain näyttävämmiksi ! Laukassa Tomppa pääsi kuitenkin elementtiinsä ja sain ihastella sen kaunista pitkää ja suurta laukkaa. Pyysin ratsukon keskiympyrälle, jossa taivuttelimme vuoroin sisälle ja vuoroin ulos sekä ratsastettiin vuoroin eteen ja vuoroin koottiin. Kokoaminen näytti orille hieman haasteelliselta, mutta kun muistutin tvishaa rentoutumaan satulassa ja ratsastamaan mahdollisimman paljon ohjan sijaan istunnalla, saimme Tompasta irti myös kaunista kootumpaa laukkaa. Laukkatehtävät lopetettiin sitten siihen ja ravissa työskenneltiin vielä suurella nelikaarisella kiemurauralla taivutellen hevosta.

08.08.2016 Estevalmennus, valmentajana Florenzia
En meinannut saada silmiäni irti tvishan ratsusta, joka oli tällä kertaa aivan upean näköinen musta suomenhevosori Huvin Tornado. Orin kaunis karvapeite suorastaan säkenöi auringonpaisteessa ratsukon verrytellessä estevalmennukseen. Kasasin toiselle pitkälle sivulle 3 kavaljetin, tai oikeastaan 40cm korkuisen esteen jumppasarjan, jota oli tarkoituksena tulla verryttelyksi. ''Kunhan olet verrytellyt Tompan kaikissa askellajeissa, tule joka kierroksella tämän jumppasarjan yli. Koita säilyttää hevosen rentous ja etene tasaisessa tempossa'' opastin tvishaa. Tvisha lähestyi kohti jumppasarjaa. Ensimmäisellä kerralla Tompan vauhti suorastaan hyytyi ennen ensimmäistä pikkuestettä ja näin ollen myös seuraaville hypyistä tuli suhteellisen omituisia. ''Lisää laukkaa, rohkeammin eteen!'' opastin tvishaa ja seuraavilla kerroilla Tomppa tuli jumppasarjan sujuvasti. Ratsukon suorittaminen parani kokoajan ja pikkuhiljaa nostin jumppasarjan kolme estettä aina 90cm korkeudelle saakka. ''Hyvä, kehu sitä. Todella hyvää suorittamista, anna sen kävellä hetki'' hihkaisin tvishalle ja nostin kentällä olevat esteet 80-100cm korkeudelle. Seuraavaksi hyppäisimme rataa, joka sisälsi äskettäin hypätyn jumppasarjan, siitä kaarevalle pysty-pysty linjalle, josta laukattaisiin pitkällä lähestymisellä trippelille. Ensimmäisellä kerralla tempo meinasi kadota ja jouduinkin huutelemaan muutamaan otteeseen siitä, että laukka säilyisi myös kaarteissa. Viimeinen suoritus oli kuitenkin todella sujuva, laukka polki ja hevonen hyppäsi reippaasti sekä moitteetta jokaisen esteen yli, joten päätimme palkita Tompan ja lopettaa hyppääminen siihen. Ori pääsi pitkien loppuravien kautta maastoon loppukäynneille tyytyväisen oloisen ratsastajansa kanssa.

21.04.2016
Lopputalvi ja alkukevät on ollut meillä yhtä hulinaa, kilpailuissa on kierretty aktiivisesti, muutama jälkeläinen saatu maailmaan ja käyty nappaamassa ktk-palkinto. Tomppa osoittautui kilpauransa alkupuoliskolla olevansa suorastaan uskomaton kilpahevonen, jonka vuoksi sen kanssa on ollut ihanaa työskennellä. Radoilla on sujunut odotettua paremmin, sillä ori on hiljattain napsinut täyteen jo KRJ ja ERJ sijat! Myös kenttäratsastuksen ja valjakkoajojen tiimoilla on sujunut mallikkaasti, mutta niiden parissa sijoituksia ei vielä aivan neljääkymmentä ole. Upeaa, tästä on hyvä jatkaa eteenpäin!
Aktiivisen kilpauran ohella Tomppa on päässyt astumaan jo muutamia tammoja, jonka tuloksena alkukuusta syntyi kaksi ihastuttavaa varsaa Mörkövaaraan. Ensimmäisenä Mörkövaaran Mystiikka varsoi Tompasta suloisen tammavarsan, joka nimettin Mörkövaaran Salakavalaksi. Tämä rautias suloisuus asuu vielä toistaiseksi Mörkövaarassa, mutta eiköhän se löydä vielä hyvän kilpakodin muualta, sitä kun emme talliin tällä kertaa haluaisi jättää. Pari päivää sitten Hymnin Känkkäränkkä varsoi puolestaan orivarsan, joka oli kuin isänsä näköinen - hyvärakenteinen ja tarmokas paketti, joka on vielä väritykseltään musta. Mörkövaaran Turmiotarinaksi nimetty ori kasvaa vielä emänsä rinnalla tallissa, mutta heti vieroituksen jälkeen se muuttaa Crimiksen hoiviin Routaruusuun. Toivottavasti Tomppa saa mainituista varsoista hyvää näyttöä tulevaisuuden laatuarvosteluja ajatellen, pidetään peukkuja!
Orin hyvän näyttelymenestyksen myötä pääsimme eilen pyörähtämään Tompan kanssa suomenhevosorien kantakirjatilaisuudessa. Mitään kummoista emme lähteneet tuolta tavoittelemaan, joten positiivinen yllätys oli, että Tomppa hurmasi tuomarit niinkin hyvin, että saimme KTK-II palkinnon matkaamme. Yhteispisteet olivat 71, joten nippanappa pääsimme kakkospalkinnolle, mutta täytyy olla iloinen kaikista saamista pisteistämme. Ihanaa, että orin kaikki jälkeläiset ovat siten kantakirjakelpoisia ja näin ollen tulemme saamaan lisää tallin kasvatteja kantakirjaan vielä joku kaunis päivä. Hyvä Tomppa!

05.03.2016 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Osallistuin tänään nuoren Tompan kanssa ensimmäistä kertaa estevalmennukseen, jonka piti hyvin kokenut ja mittavan uran luonut esteratsastaja. Alkuun ori oli vähän hämillään, että minne ihmeeseen se on joutunut, mutta pian tuttuun tapaan se rauhoittui ja alkoi löntystämään rennosti allani. Valmentaja antoi meidän itse hoitaa lämmittelyt, jolloin taivuttelin oria huolellisesti jokaisen askellajin parissa ja Tompan liikkuessa suhkot reippaasti eteenpäin, otimme myös muutamat lämmittelyhypyt. Nämä lämmittelyesteet ori ylitti todella vaivalloisesti, se suurinpiirtein pysähtyi laukasta esteen eteen ja pomppasi ylitse paikoiltaan. Valmentaja oli heti tämän suhteen tarkkana, hän komensi minua olemaan selässä napakampana ja pyytämään hevoselta huomattavasti reippaampaa liikettä. Aloitimme valmennuksen pienemmillä esteillä, joilla korkeutta oli noin 60cm ja tehtävien sujuessa puomeja nostettiin aina metriin asti. Sain Tompan tässä vaiheessa melko hyvään ja tahdikkaaseen laukkaan, mutta valitettavasti taas esteille se stoppasi, joten hereillä selässä oli oltava. Muutamien toistojen jälkeen, kun Tomppakin oli päässyt paremmin juttuun mukaan, alkoivat esteet rullata jo vähän paremmin, jolloin myös korkeuksia nostettiin. Kovinkaan montaa pudotusta ei meidän toimesta valmennuksessa nähty, se yksi ja ainoa pudotus olikin sitten sarjaesteillä tapahtunut, kun en aivan osannut suhteuttaa orin liikkeitä esteiden väleihin. Loppua kohden suoritukset paranivat oikeastaan koko ajan, jonka myös valmentaja huomasi ja saimme tällöin (vihdoin ja viimein) tsemppaavaa ja hyvää palautetta. Tunnin ahkeran työstämisen jälkeen lähdimme lopettelemaan ja siirtymään jälleen itsenäisesti loppuverkan pariin.

10.02.2016
Ensimmäiset päivät ja yöt Tompan kanssa on sujunut kerrassaan hyvin, eikä meillä ei ole ainoatakaan ongelmaa ollut. Tai, no, pieni välikohtaus oli eilen illalla, kun ori ei ihan heti antautunut tarhasta kiinni. Sekin tilanne tosin ratkaistiin sillä, että kauroja kehiin - Tomppa on nimittäin paljastunut melko persoksi ruuan suhteen! Ostaessani Tompan oli se vielä sen verran nuori, ettei sen selässä oltu kertaakaan käyty. Näin ollen ratsukoulutus jäi harteilleni, jota aloitimme tänään jo vähän pohjustamaan. Heti aamutallin jälkeen vein Tompan yhden tallitytön kanssa kentälle ja kävin enemmän ja vähemmän sen selässä istuskelemassa. Tomppa ei ollut tästä moksiskaan, lähinnä vain ihmetteli, että mitäpä siinä täti jumppailet. Myöhemmin iltapäivällä kokeilimme myös varusteita orilla ensimmäistä kertaa, eikä se niistäkään paljon stressannut. Alku näyttää siis erittäin lupaavalta koulutuksen suhteen, huomenna taas jatketaan, josko ihan satulan ja ratsastajan kanssa.
Tavoitehan meillä on nimittäin saada Tomppa heti maaliskuusta lähtien kilpakentille! Lähdemme aktiivisesti kisailemaan koulun, esteiden ja kentän parissa, sekä satunnaisesti tulemme pyörimään myös valjakkokisoissa. Potentiaalia orilla tulee olemaan lajiin kuin lajiin, siitä ei ole epäilystäkään. Jos menestystä kilpakentiltä tulee, pääsee Tomppa kisauran ohella myös jalostuskäyttöön. Orista kyllä toivotaankin hienoa jalostusoria, joka periyttäisi mustaa väriään ja sopusuhtaista rakennettaan jälkikasvulleen. Kaiken huipuksihan tähtäämme Tompankin kanssa laatuarvosteluihin, mutta ne eivät välttämättä ole vielä tänä vuonna ajankohtainen asia. Näihin tunnelmiin, terkkuja vain kasvattajallekin!

07.02.2016
Kaikki varmaan tietää sen tunteen, kun on luvannut itselleen ettei saa osta enää uusia hevosia talliin, mutta sitten niitä ihanuuksia alkaa pursuamaan ovista ja ikkunoista. Noh, niimpä kävi taas tänään meikäläiselle! Selasin myytäviä suomenhevosia netin palstoilta ja sattumalta törmäsin Sorelin myynti-ilmoitukseen Huvituksen kasvateista. Myytäviä varsoja oli monia, mutta tunnollisesti kävin ne kaikki läpi pohtiakseni, sopisiko tuo tai tuo Mörkövaaraan. Tietenkin sieltä löytyi myös meille sopiva varsa: kerrassaan yltiö-komea musta suomenhevosori Huvin Tornado. Tornado oli 1-polvisesta suvusta peräisin oleva ori, jolla on tulevaisuudessa lahjoja oikeastaan lajiin kuin lajiin. ... Eli siis täydellinen meille! Niinpä otin Soreliin yhteyttä ja kerroin mielenkiinnostani kyseistä varsaa kohtaan. Eipä aikaakaan kerennyt vierähtää, kun kasvattaja ilmoitti, että poika on minun! Woop, onnellinen uuden hevosen omistaja! Siltä seisomalta pakkasin auton, laitoin trailerin valmiiksi ja suuntasin Huvitukseen hakemaan varsaani kotiin.
Huvituksen pihaan saapuessani odotti Sorel jo innoissaan tuloani Tornadon kanssa ulkona. Oma eläinlääkärini oli mukana, joten hän tarkisti päällisin puolin orin terveydentilan, jonka jälkeen iskimme nimet paperiin. Ori vaikutti koko tuon ajan oikein symppaattiselta ja ennen kaikkea rauhalliselta hevoselta, joten kerrassaan hyvä mieli siitä jäi. Vaihdoimme muutamat sanaset vielä kasvattajan kanssa Tornadon tulevaisuudesta, mutta sitten lähdin jatkamaan matkaa kotiin päin.
Matka kotiin vierähti nopeasti ja näin Tornado, eli "Tomppa", pääsi uuteen kotiinsa! Edelleen Mörkövaarassa se käyttäytyi tasaisesti, eikä kyllä näyttänyt olevan moksiskaan maisemanvaihdoksesta. Tomppa pääsi suoraan omaan, puhtaaseen karsinaansa, sillä kello oli jo melko paljon. Huomenna ori pääsee tutustumaan tallin muihin hevosiin ja siten alkaa opetus tallin tavoille!