Tilat

Mörkövaara sijaitsee keskellä Itä-Suomen reheviä metsiä ja se omaakin laajat alueet, joiden avulla pyritään vaikuttamaan hevosten hyviin olosuhteisiin. Tallilta löytyy päärakennuksen lisäksi kolme suurta laidunta, viisi tarhaa, ratsastuskenttä, maneesi, lukuisia ratsastuskäyttöön soveltuvia peltoja, maastoreittejä sekä pieni järvi hevosten uittoa varten.

Päärakennus, tutummin itse talli on ilmastoitu, suuri rakennus lukuisine karsinoineen. Tallista löytyy kaksi käytävää, jolloin karsinoita löytyy neljä riviä. Karsinat ovat jaoteltu niin, että seinustalla molemmin puolin on yhdeksän karsinaa, keskellä kaksi riviä joissa kummassakin kahdeksan karsinaa. Mörkövaarasta löytyy siis yhteensä 34 tilavaa karsinaa suomenhevosten käyttöön. Karsinat ovat ruskeata puuta, ja niiden välillä on peruskalterit. Karsinoiden lisäksi tallista löytyy mm. kaksi pesuboxia, joissa hevoset on hyvä kuraisen tunninkin jälkeen pestä. Tottakai tallissa on myös useanlaisia huoneita - satulahuone, rehuvarasto sekä toimisto, että myös vinni. Satulahuoneessa jokaisella hevosella on oma hyllykkö, joissa säilytetään hevosten henkilökohtaisia tavaroita kuten satulat, suitset, loimet, harjat jne. Satulahuoneessa on myös pieni kuivaushuone jonne voi jättää pestyjä esimerkiksi satulahuopia. Kuten rehuvarasto sanasta voi jo päätellä, kaikki tallin rehut säilytetään kyseisessä huoneessa. Rehuvarasto on aina laitettava lukkoon, jottei yksikään hevonen pääse käsiksi tallin ruokiin. Rehuvarasto sisältää mm. kaurat, kivennäiset, melassit, pelletit, jyväseokset sekä kaikki muut ruat mitä tallin hevosille annetaan. Heinät säilytetään suurimmaksi osaksi tallin vinnillä, josta ne on hyvä pudottaa kattoluukun kautta rehuvaraston heinille tarkoitettuun nurkkaan. Toimistosta löytyy tallin aukioloaikoina lähes kokoajan itse omistaja, Hawering. Toimisto on enimmäkseen hänen huone, jossa säilytetään hevosten papereita, tietoja ja kaikenlaisia tallin henkilökohtaisia tietoja sekä numeroita. Yleisesti talli on siisti, hieno rakennus joka pyritään pitämään hyvänä, jotta hevosetkin viihtyisivät kävijöiden lisäksi.

Laitumet ovat varsinkin kesäisin kovassa käytössä Mörkövaarassa. Hevoset viettävät keväästä syksyyn oleilemalla ulkona kolmella suurella laitumella. Laitumet ovat jaoteltu niin, että oreille on kaksi laidunta sekä tammojen käytössä kaikista suurin laidun, jolla kokoa myös löytyy. Laitumet ovat suurimmaksi osaksi rehevää nurmea, kuitenkin hevosten on mahdollisuus päästä myös metsään karkuun ötököiltä sekä veden äärelle juomaan. Laitumet ovat joko lankku tai sähköpaimenella aidattuja, joissa sähkö virtaa yhdenkin hevosen olessa laitumella. Laidunten portit ovat myös hyvin huollettuja, jotta estetään riiviöiden karkuun pääsy.

               

Tarhat, joita Mörkövaarasta löytyy viisi kappaletta ovat lähinnä tarkoitettuja hevosten ns. pika ulkoiluun. Tarhaan viedään usein hevosia pelkästään karsinoiden puhdistuksen ajaksi, mutta tottakai sinne voi viedä hevosen pidemmäksi aikaa. Orejen välille kun syntyy nahisteluja niin riitapukarit pääsevät yleensä viettämään yönsä tarhoihin laumasta pelkistä turvallisuus syistä. Tarhat ovat lankkuaidattuja joiden välillä virtaa kuitenkin myös yksi lankapätkä sähköä. Neljä tarhoista on nurmipohjaisia ja yksi hiekkapohjainen.

Ratsastuskenttä on tällä hetkellä hevosten ohella tallin loistavin asia. Kenttä on erittäin siisti, hiekkapohjainen ja kokoa siltä löytyy monen kymmentä metriä joka suuntaan. Ratsastuskentällä hevoset ratsastetaan yleensä aina, säästä riippuen tietenkin. Kesällä kentällä on automaattiset kastelijat jolloin tuntien aikana kenttä on kostea eikä pölise. Se on aidattu lankkuaidoin jolloin estämme hevosten säntäilyn määrätyltä alueelta. Ratsastuskentän reunalle on rakennettu pieni katsomo, lähinnä kisoja varten tottakai. Kouluratsastuskisat käydään yleensä kyseisellä kentällä, reunalta löytyy siis monenmoista kirjainämpäriäkin.

Maneesi on vaaleanruskea, suuri rakennus jossa järjestetään tunteja varsinkin huonolla ilmalla. Sateella maneesissa onkin mukava ratsastaa sillä näin pysymme kuivina. Maneesi on ilmastoitu, kesällä varsinkin sen saa viileäksi kuumalla ilmalla. Maneesissa on vähän suuremman puoleinen katsomo kuin virallisella ratsastuskentällä. Maneesista löytyy myös yläkerta jossa toimii kilpailujen aikana kahvio. Maneesissa järjestetään yleensä esteratsastuskilpailut sekä yleisestikin estetunnit sillä kaikki estekalusto on maneesin reunalla.

Pellot/maastot - Mörkövaara omaa näitä lukuisittain. Peltoja on ratsasteluun vaikka missä, lähinnä tallia ympäröivät pellot ovat kovassa käytössä, kuitenkin kilometrienkin säteellä kaikki pellot on luvallisessa ratsastuskäytössä. Maastoilu on Mörkövaaran suosituin ns. ratsastuslaji. Reitit mutkittelevat laajasti, on pienempiä parin kilometrin lenkkejä sekä pidempiä monen kymmenen kilometrin lenkkejä. Kahdelta pitkän reitin varrelta löytyy laavut joissa voi pysähtyä syömään sekä parhaimmassa tapauksessa jäädä yöpymään! Mörkövaaran maastot ovat todellakin ihailtavaa seutua. Tallin oma pienehkö järvi sijaitsee parin kilometrin päässä tallista jonne pääsee kuitenkin nopeaa vauhtia oikopolkuja pitkin hevosilla. Tallin suomenhevoset ovat tottuneita uimareita jotka todellakin tykkää käydä polskuttelemassa vähän pidempäänkin.

               

Päiväohjelma

07.00 -- Talli aukeaa, hevosten yleinen tarkistus
07.30 -- Hevosten aamuruokinta
08.15 -- Hevoset laitumille
08.45 -- Tallin yleinen siivos, karsinoiden puhdistus
13.00 -- Heinät ulos laitumille
15.00 -- Hevosten liikutusta
20.30 -- Hevoset sisään
21.00 -- Hevosten iltaruokinta
21.30 -- Talli sulkeutuu