Muistoissa: Fiktion Tamela - virtuaalihevonen
k. 14.05.2015

NimiFiktion Tamela LempinimiTara
Rek.nroVH12-018-1138 Synt.päivä ja ikä03.10.2012, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri156 cm, trt
KoulutustasoHelppo A, 60cm PainotusKouluratsastus
KasvattajaMilja, Fiktio OmistajaTvisha (VRL-01671)


© LR

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.09.2014
16(5+6+5) + 41 + 22,75 + 10 + 8 = 97,75p, KRJ-II

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.04.2015
10 + 23 + 25 + 21 + 10 = 89p, SLA-II

Luonne

Fiktion Tamela, tutummin Tara, on hevonen johon ei yksinkertaisesti voi olla ihastumatta. Siinä missä tamma on kiltti ja kohtuu tervejärkinen, on se myös melkoinen heppakoomikko. Kaikki hoitotoimenpiteet ja tilanteet joissa Taraa käsitellään, saa aina pientä lisämaustetta sen pöhköilystä: suosikkinaan hoitajien jatkuva pussailu. Vaikka Tara on pienoinen hulivili, ei se silti koskaan tarkoita ihmiselle pahaa ja topakalla käskyllä se pitääkin usein hölmöilyn suhteen malttinsa. Tara on vain sellainen ikuinen lapsi, jonka mielestä elämässä ei ole muuta kuin leikkiminen ja hassuttelu. Ja tietysti syöminen.

Hoidettaessa Tara on tietenkin vallaton persoona joka ei jättäisi hoitajaansa hetkeksikään rauhaan. Tamman täytyy hoitotoimenpiteiden aikana maistella lävitse kaikki harjat, suojat ja tarvittaessa satulakin, mitä ikinä hoitaja karsinaan viekään. Taraa ei ole välttämätöntä laittaa karsinassa riimuun kiinni, kunhan hoitaja muistaa varoa Taran innokasta liikehdintää. Harjauksesta Tara nauttii täysin siemauksin, niin kuin huomiosta ja makupaloista yleensäkin. Harjaaminen on yleensä se ainoa hetki, jolloin Tara asettuu aloilleen ja rauhoittuu. Satula ja suitset menevät myös ongelmitta tamman ylle, useimmiten Tara oikein ahmaisee kuolaimet suuhunsa, sillä sehän tarkoittaa vain ulos ja hommiin pääsyä. Suojien ja pinteleiden saaminen jalkoihin ei sen sijaan ole niin helppo nakki tamman pyöriessä ympyrää ja nostellessaan jalkojaan. Vaikka Tara onkin hoidettaessa vähän pöhelö, voi sitä kuitenkin hoitaa huoletta lähes kuka vain.

Ratsastettaessa Tara on heti selkään päästyä saatava rauhoittumaan ja kuuntelemaan apuja, sillä muutoin se sählää niin pitkään ennen kuin ratsastaja menettää hermonsa. Tamman on melko vaikea keskittyä etenkään pitkää aikaa kerrallaan moneen asiaan ja siksi Taran kanssa onkin tärkeää pitää maltti päässä. Kun Taran saa hyvällä alkuverkalla kuuntelemaan ohjeita, on se kuitenkin täysin eri hevonen, oikein osaava ja miellyttävä kouluratsu. Tamma reagoi vahvasti ratsastajan painoapuihin ja jalkoihin, ja siksi ratsastajan on hallittava kehonsa hyvin, jotta väärinymmäryksiltä vältytään. Tara tarvitsee myös melko paljon ulko-ohjan tukea liikkuakseen oikein eteen ja sekin on syytä huomioida. Kun nämä ohjeet ratsastaja muistaa, on Tara erittäin mukava ja reipas ratsu, oikea nuorten tyttöjen unelma kisapeli.

Koulupainotteinen Tara on hyvällä kuskilla loistava kouluhevonen joka tekee kaikkensa miellyttääkseen ratsastajaansa. Tara taittaa helpot koululuokat kuin vettä valuen ja lisäksi se osaa myös muutamia liikkeitä vaativa b:n puolelta. Tamma omaa suomenhevoseksi yllättävän tasaiset ja pitkät liikeet, jotka huomattavasti helpottavat ratsastajan työtä selässä istumisessa. Kouluratsastuksessa Taran ehdoton bravuuri on sulku- ja avotaivutukset, niitä on niin moneen kertaan toisteltu sen ollessa nuori ja ilmeisesti ne liikkeet ovat jääneet hyvin muistiin. Mikäli ratsastaja ei anna tytölle tarpeeksi selkeitä apuja, alkaa Tara tyypillisesti itsenäisesti tekemään sulkutaivutusta uraa pitkin, luullen, että ratsastaja sitä haluaa. Tämä hömppä hevonen on saatava vain hyvin kuulolle ja sen kanssa on tehtävä monipuolisesti erilaisia liikkeitä, niin varmasti hyvin sujuu.

Esteillä tämä tamma on suoraan sanoen oikea floppi, eikä sitä muutoin pysty oikeastaan edes kuvailemaan. Ensitöiksi Taralle on saatava tarpeeksi vauhtia laukkaan, jotta se jaksaisi ponnistaa peräti esteiden ylitse, mutta sekään kun ei ole aina ihan helppoa. Rataesteitä Taralla on pystytty hyppäämään 60cm korkuisia, mutta tänäpäivänä tuskin edes sitäkään. Tamma ei vain tajua, että niiden esteiden ylitse täytyisi ponnistaa lujasti, ennemmin vain hönöttää ja ihmettelee, että mikä aita tuo on. Koska Taralla ei ole ymmärrystä esteisiin, ei sillä paljoa niitä yritetä edes hypätä. Silloin tällöin mielenvirkistykseksi Taralla mennään puomeja, mutta niihinkin se yleensä vain kompuroi ja ratsastajan into loppuu lyhyeen.

Kilpailut ovat ne Taran omimmat paikat, sillä siellä se saa ihmetellä ja kuulostella sydämensä kyllyydestä, ja ehkä vähän tehdä tuttavuutta uusien hevosten kanssa. Matkat kilpailupaikoille sujuvat yleensä huoletta, Tara on helppo lastata ja yleensä se jaksaa matkustaa nätisti myös yksin ollessan, kunhan on vain paljon sitä kuuluisaa heinää. Taran kanssa on tietysti tärkeää lähteä kisoihin hyvissä ajoin, sillä sen täytyy keretä päästelemään höyryt ja tehdä temput ennen itse suorituksen alkamista. Lämmittely on suuressa roolissa mitä tulee kilpailuissa menestymiseen, yleensä huolellinen ja "varma" alkuverkka takaa kohtuullisen hyvää tulosta radalla tamman kanssa. Koulukilpailuissa Tara pääsee halutessaan näyttämään omaa osaamistaan, päivästä riippuen, ja tietysti ratsastajankin tulee tehdä radalla kaikkensa jotta Tarakin osaa tehdä oikein. Tuuripeliähän kilpailut Taran kanssa vähän on, mutta koskaan sitä ei ole kisoissa hylätty, että hyvin pahaksi tilanne ei ole vielä mennyt.

Sukulaiset

i Fiktion Velikulta
sh-o, sysrt, 156cm
YLA2, KRJ-I, SLA-II, KTK-III
ii VIR MVA Ch Fiktion Kultipoju
sh-o, m, 156cm
YLA2, KRJ-I, SLA-I, KTK-II
iii Kultimo
sh-o, trt, 156cm
YLA2, KRJ-II
iie Tulitikkutyttö
sh-t, m, 151cm
KRJ-II, SLA-II
ie Fiktion Kikka
sh-t, prt, 155cm
YLA2, KRJ-I, SLA-II
iei Konsti
sh-o, prt, 158cm
YLA2, KRJ-I, SLA-II
iee Syksyn Saana
sh-t, prt, 154cm
e Metsäkartanon Tamina
sh-t, prt, 159cm
KRJ-II
ei VIR MVA Ch Persian Prinssi
sh-o, m, 162cm
KTK-II
eii Max P evm
sh-o, m, 165cm
eie Tositarina evm
sh-t, trt, 159cm
ee VIR MVA Ch Metsäkartanon Mimosa
sh-t, rt, 157cm
KTK-III
eei VIR MVA Ch Haltiamieli
sh-o, prt, 158cm
KTK-II
eee VIR MVA Ch Mesimarja
sh-t, prn, 158cm
YLA2, KTK-III

Jälkeläiset

s. 13.03.2014, o. Mörkövaaran Sisukas (i. Mörkövaaran Majuri) omistaja: yaren
s. 15.05.2014, t. Mörkövaaran Tiarella (i. Mörkövaaran Tyrsky) omistaja: Dimma
s. 02.08.2014, o. Mörkövaaran Kisälli (e. Fiktion Tamela) omistaja: Janna

Valmennukset ja päiväkirja

19.09.2014
Tara on saanut kevään ja kesän mittaan nyt yhteensä kolme hienoa jälkeläistä, kaksi oria ja yhden tammavarsan. Viimeisin jälkeläinen syntyi viime kuussa, Mörkövaaran Kisälli, joka toistaiseksi jää Mörkövaaraan asumaan ja aloittelemaan kilpauraansa. Hiljaittain kävimme myös Taran kanssa pyörähtämässä sen ensimmäisessä laatuarvostelussa, koulujaoksen laatiksessa. Aivan niin hyviin pisteisiin emme ehkä yltäneet mitä toivoin, sillä Taran "mukamas" huono rakenne hieman rokotti pisteitä. Näin ollen yhteispisteet olivat 97,75 ja palkinto KRJ-II. Ensimmäinen palkinto oli siinä reilun kahden pisteen päässä, hmph! Kait se on tähänkin tyytyminen. Nyt meillä ei ole Taran kanssa enää muuta tavoitetta kuin päästä pyörähtämään jossain välissä suokkien laatiksessa.

06.08.2014 Kouluvalmennus, valmentajana merikissa
Itsenäisen alkuverryttelyn jälkeen aloitimme varsinaisen treenin suurta kaheksikkoa hyväksi käyttäen. Kahdeksikkoa oli tarkoitus ravata harjoitusravissa ja keskellä pysähtyä 5 sekunniksi ja sitten taas jatkaa matkaa. Muutaman kierroksen jälkeen vaihdoimme pysähtymisen peruuttamiseksi. Tara oli mukavan pirteällä tuulella ja se kuunteli ratsastajan apuja erinomaisesti. Korjasin ratsastajan asentoa hieman, kun se meinasi lähteä hiemna etukenoon. Korjauksen jälkeen ratsukko näytti oikein hyvältä, tammakin oli jo pyöristänyt itsensä hienoon muotoon ja näytti lähes GP-tason kouluratsulta. Jatkoimme valmennusta laukkaharjoituksiin, ensin vain nostoja, mutta sitten myös paljon kaarevia uria. Ratsastaja valmistelin Taran nostoihin hyvin ja laukka nousi pysähdyksistäkin hyvin. Jatkoimme kahdeksikon hyödytämistä niin, että nyt kahdeksikkoa laukattiin, keskellä pysähdyttiin ja valmisteltiin uusi nosto. Tamma alkoi selvästi vähän kyllästyä kahdeksikkoon, muttta malttoi silti vielä kuunnella ratsastajaansa. Loppuvalmennuksesta teimme hieman rankempaa ravitreeniä, paljon voltteja ja kaarevia uria. Tara saatiin jumpattua hyvin ja ratsastajallakin taisi olla muutama hikipisara otsalla kun lopettelimme.

14.03.2014
Vihdoin se tapahtui, mistä olen jo viimeiset puoli vuotta haaveillut! Eilen aamulla Tara varsoin viimeinkin ensimmäisen jälkeläisensä, jee, pikku-Taroja! Tara astutettiin alkuvuodesta ihastuttavalla suomenhevosorilla, Mörkövaaran Majurilla, ja tästä yhdistelmästä odotinkin hienoa jälkeläistä. Sittemmin maailmaan pölähti rautias pieni oripoika, jonka synnytys ei kuitenkaan ongelmattomasti sujunut. Koska Tara oli ensisynnyttäjä, kesti synnytys hirmu pitkään eikä varsaa meinattu saada mitenkään ulos. Ikävästi varsa syntyi vielä takajalat edellä, joten huoli oli kova, että selviääkö koko varsa tästä hommasta. Onni oli onneksi mukana ja pitkän odottelun jälkeen putkahti varsa ulos - ja vielä elävänä! Ei ihme, että orivarsa nimettiin Mörkövaaran Sisukkaaksi eli Sisuksi. Sisu aloittaa ratsukoulutuksen ja kilpailemisen Mörkövaarassa, ja vanhempana se lähtee todennäköisesti myyntiin. Mutta toivottavasti Tara saa tästä hyvää jälkeläisnäyttöä tuleviin laatuarvosteluihin!

04.02.2013 Kouluvalmennus, valmentajana snifffe
Taran ja Haw:n varalle olin varannut lisäyksien sekä kokoamisen harjoittelua. Olinkin saapuessani tyytyväinen siihen, että ratsukolla näytti yhteistyö pelittävän jo alkuverryttelyissä. Hieman seurasin ratsukon työskentelyä, enkä ihmettele heidän sijoituksiaan kouluradalla suomenhevosratsukoksi näyttävän näköistä menoa. Ratsukko sai aloittaa lisäykset ihan lävistäjällä suoritetuista käyntilisäyksistä. Hieman enemmän saisi Taran askel venyä, mutta todella hyvä alku päivällä. Lisätyn käynnin lisäksi, Haw:n tuli joka lyhyellä sivulla koota Taran käynti, aluksi pienten niskoittelujen ja vastarinnan jälkeen Tara ymmärsi mitä ratsastajansa halusi ja menikin hienoa koottua käyntiä, takajalkojen rummuttaessa kauniina moottorina vatsan alla. Sama harjoitus työstettiin ravissa, lisätty ravi keventäen, mutta lyhyiden sivujen koottu ravi harjoitusravissa istuen. Hieman Taralla meni aikaa tajuta mitä ravilisäyksellä haetaan, ensin Tara vain nopeutti askeleitaan ja siis tikitti menevään. Muutaman työstön jälkeen askel onneksi alkoi pitenemään ja lisäys näyttämään lisäykseltä. Tässä tulee kuitenkin jatkossa kiinnittää huomiota ja harjoitella molempiin kierroksiin runsaasti. Vaikka ravi tuottikin hankaluuksia, ei se ollut mitään verrattuna laukkaan. Kyllähän Taralla hieno, pyörivä laukka on, mutta ei sitä voi alkaa lisäämään ennen kuin se on kunnolla hanskassa koottuna. Hieman siis käsipohje-tuntumaa sekä peräänantoa vielä laukassa paremmaksi ja pikku hiljaa ottaa lisäyksiä mukaan päivittäisiin harjoituksiin. Ratsastajan tulee kuitenkin muistaa, ettei päästä Taraa hervottomaan vauhtiin, se ei ole lisäyksen idea.

14.01.2013
Huhhuh, kuinka paljon olemmekaan Taran kanssa viettäneet nyt aikaa kilpailuissa ja tien päällä. Eilisissä kisoissa Tara sijoittui helppo a luokassa toiseksi, tänään ei sijoitusta sitten enää tullutkaan. Tytöllä on enää muutamat kisat edessä, 17.1. Tara jää sitten kilpaeläkkeelle kouluratsastuksen parista. Tammalla on nyt plakkarissa peräti 69 sijoitusta ja toivomme, että saadaan täyteen 70 vielä muutamien kisojen aikana. Eli kerran jos Tara antaa vielä parastaan kilparadalla niin se on sitten siinä. No, tyttö todellakin jää nyt kilpailuista pois ja siirtyy siten jalostuskäyttöön, kunhan on ensin lopputalven huilaillut. Kevääseen asti Tara saa nauttia tarhailuista ja tallityttöjen rennosta treenaamisesta ja sitten lähdemme miettimään sopivaa isäehdokasta ensimmäiselle jälkeläiselle.

09.01.2013 Kouluvalmennus, valmentajana jey
Tänään suunnitelmissa oli kouluvalmennus Hawille ja suomenhevostamma Fiktion Tamelalle. Maneesiin saapuessani oli ratsukko jo verryttelemässä. Ohjasin heitä tulemaan lähemmäs, jotta voin kertoa valmennuksen sisällöstä ja kysellä hieman hevosesta. Ratsukko sai jatkaa hetken aikaa käynnissä itsenäisesti minun seuratessani heitä. Neuvoin ratsukkoa aloittamaan ravissa pohkeenväistöllä sekä erikokoisilla ympyröillä. Tara pysyi väistöissä suorana ja oli todella yhteistyöhaluinen. Pyysin ratsukkoa ottamaan lisättyä ravia pitkillä sivuilla, Tara näytti hyvältä ja askellus oli irtonaista. Haw päästi välillä Taran liian pitkäksi, jolloin ravi hieman kärsi, mutta loppua kohden ratsukko suoriutui kauniisti tehtävästä. Laukkatyöskentelyn aiheena oli keskittyä nostoihin ja vaihtoihin käynnin kautta. Aluksi Tara innostui laukasta, eikä meinannut millään keskittyä. Rauhoittuessaan Tara väläytteli aika-ajoin hienoa ja tasaista laukkaansa, Hawin istunta oli moitteeton ja ratsukko näytti kokonaisuudessaan oikein hyvältä.

30.11.2012
Taran kanssa on nyt vajaa kuukausi ahkerasti kierretty koulukisoissa helpoissa luokissa starttaamassa, ja tulostakinhan niistä on tullut. Tammalla on kasassa marraskuun loppuun mennessä jo 18 sijoitusta, joista kaksi on voittoja. Täytyypä hieman hehkuttaa, että Taran ensimmäinen sijoitus helppo a tasolla oli voitto! Sehän jos mikä kertoo siitä, että tämä tamma on erittäin taitava ja kuuluu kilparadoille. Seuraavat pari kuukautta kiertelemme Taran kanssa ahkerasti kilpailuissa, jotta saamme näyttöjä sen vanhemmille ja tuleville lapsukaisille kerättyä. Kilpailuissa tamma on ollut hyvin yhteistyökykyinen ja helppohoitoinen, ja siksi sen kanssa onkin ollut mukava pyöriä ja hyöriä ympäri Suomen.

17.10.2012
Viikko sitten Mörkövaara sai jälleen uutta tammavahvistusta kun Fiktiolainen tyttö astui talliin. Fiktion Tamela, eli tutummin Tara, hurmasi minut heti rauhallisella olemuksellaan sekä mitä ihastuttavammalla ulkonäöllään. Tummanrautias Tara on vajaa kolmipolvinen hevonen, jolla on hyvin menestynyt koulupainotteinen suku. Mikäli tämä tamma siis yhtään vanhempiinsa tulee, tulee se pärjäämään kilparadoilla erinomaisesti. Taran ratsukoulutus on nyt jo hyvässä vaiheessa ja Mörkövaarassa jatkamme sen eteenpäin viemistä. Todennäköisesti tamma tullaan kouluttamaan helppo a tasolle, vaativiin luokkiin sen liike kun tuskin riittää. Mutta todellakin, Taran kanssa lähdemme piakoin katsomaan kuinka se kilpaileminen isommilla radoilla oikein sujuu. Tavoitteena meillä on Taran kanssa kilpauran jälkeen siirtyä jalostukseen ja sitä kautta mahdollisesti laatuarvosteluihin.

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 71, VSR CUP 1 kpl

26.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
28.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/60
28.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
29.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/60
29.10.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 01/30
29.10.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/30
11.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
15.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
16.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
19.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
21.11.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 04/60
22.11.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/60
22.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
23.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
24.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
27.11.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 04/32
28.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
29.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
01.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
02.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
04.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
04.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
06.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
07.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
10.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
11.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
14.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
17.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
18.12.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/60
18.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
20.12.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/60
21.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
21.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
22.12.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 02/40
23.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
24.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
24.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
25.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
25.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
27.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
27.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
27.12.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
28.12.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
28.12.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 06/39
28.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
30.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
31.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
01.01.13, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
01.01.13, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
01.01.13, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
02.01.13, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
03.01.13, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
03.01.13, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/50
04.01.13, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
04.01.13, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/50
04.01.13, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
05.01.13, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
05.01.13, KRJ (kutsu), Helppo C, 05/40
06.01.13, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
07.01.13, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
07.01.13, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
08.01.13, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/50
08.01.13, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
10.01.13, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
10.01.13, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/60
11.01.13, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
11.01.13, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
11.01.13, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/60
13.01.13, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
17.01.13, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
31.08.14, KRJ CUP (kutsu), Helppo C, 21/217

30.09.14, VSR CUP (kutsu), Helppo A, 01/129