Mörkövaara

Muistoissa: Tähtiensota - virtuaalihevonen
k. 03.02.2019

NimiTähtiensota LempinimiSamu
Rek.nroVH17-018-1094 Synt.päivä ja ikä16.04.2017, 21v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri165 cm, prt
KoulutustasoHe A, 110cm, CIC1, Vaativa PainotusYleispainotus
KasvattajaTurvetien tila evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© VRL-10105

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.06.2018
7 + 41 + 20 + 20 + 15 = 103p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 28.03.2018
7 + 41 + 20 + 20 + 15 = 103p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.06.2018
7 + 41 + 19,5 + 20 + 15 = 102,5p, KERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.12.2018
12 + 22 + 23 + 25 + 20 = 102p, SLA-I

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 20.08.2017
18 + 17 + 19 + 17 = 71p, KTK-II

Luonne

Samu on hoitajaltaan paljon hermoja ja huumorintajua vaativa suomenhevosori, sillä se on hyvin vilkas ja ennättävä persoona. Silmänräpäyksessä poika esimerkiksi ennättää ängetä karsinan ovenraosta tai tarhan portista livakkaan jos hoitaja ei ole tilanteessa valppaana. Lisäksi hoitajan kanssa toimiessa Samu tykkää usein hamuta hihoja, olkapäitä, tarvittaessa jopa hiuksia, ja aivan jokaikistä välinettä jota sen karsinaan tuodaan. Tämä saa ajoittain hoitajatytöt hermostumaan, mutta koska tällöin Samu tapittaa suloisilla silmillään ihmeissään hoitajiaan, ei sille pysty olemaan vihainenkaan. Samu on yleisesti siis melkoinen vekkulipoika, mutta pohjimmiltaan todella hyväsydäminen ihmisiä kohtaan, jonka kanssa aina sattuu ja tapahtuu.

Hoidettaessa Samu voi pomppia kengurun lailla karsinassaan ympyrää hoitotoimenpiteiden ajan, joten se on hyvin suotavaa sitoa siksi aikaa kiinni. Kiinni ollessaan kaikenlaiset toimenpiteet sujuvat melko mutkitta, tosin tietysti hoitajaa on kiva kiusata esimerkiksi kavioita puhdistaessa niin, että varaa juuri sille jalalle kaiken painon jota hoitaja haluaisi puhdistaa, tai päätä harjatessa nostaa turpa kohti kattoa sillä tavalla ettei siihen varmasti yletä koskemaan. Varustaessa ori voi näyttää vähän epävarmaa naamaa, se kääntelee korviaan tarkkaavaisena ja kuulostelee kovasti mitä tälle tehdään, mutta koskaan se ei hoitajalleen mitään pahaa tee. Taluttaessa Samu on vähän hajamielinen, se keskittyy kaikkeen muuhun kuin nätisti hoitajan perässä kävelemiseen, joten sen kanssa saa olla äärimmäisen napakkana jotta päästään paikasta A paikkaan B. Joskus ori törmää ylitsepääsemättömän mielenkiintoiseen näkyyn tai hajuun, jolloin se lähtee täysillä vetämään haluamaansa paikkaan, eikä tällöin auta vaikka kuinka narun päässä kiskoisi.

Ratsastaessa ori on omaan tapaansa alkuun vähän sählääjä ja malttamaton, mutta hyvä puoli on se, että Samu lähtee poikkeuksetta aina innoissaan työntekoon. Samua toki täytyy siten aluksi jarrutella paljon, sitä tulee ohjata päättäväisin ja huolellisin avuin, jotta se lähtee ajan kanssa rauhoittumaan ja keskittymään ratsastajan apuihin. Ori on pitkälti istunnalla ohjattavissa, se reagoi herkästi painon siirtoihin ja täten ratsastajan on hyvä hallita kroppansa hyvin. Taitavalla ratsastajalla Samu on isoliikkeinen ratsu, jota on kiva työstää vaikka minkälaisilla kuvioilla eteenpäinpyrkivän ja osakseen miellyttämishaluisen luonteen vuoksi. Toki ajoittain ori pyrkii menemään sieltä mistä aita on matalin, joten ratsastajan ote ei saa herpaantua silloinkaan kun se tuntuu liikkuvan ajatuksen voimalla pehmeästi eteen, sillä Samu jos joku osaa käyttää tilanteita hyväksi. Niin kentällä kuin maastossakin ori näkee jos jonkinlaisia vihreitä miehiä ja säikkyy ja kyttäilee milloin mitäkin olematonta, jonka vuoksi se ei ole mikään maailman varmajalkaisin ratsu.

Kouluratsastus Samun kanssa voi olla alkuun hieman hermoja raastavaa ratsastajalle, etenkin silloin kun siihen ei tunnu saavan minkäänlaista kontaktia. Huolellisella alkuverkalla ja napakoilla avuilla ori on kuitenkin saatavissa hyvin avuille, jolloin se alkaa kantamaan itseään kauniisti. Oikein pyydettynä Samu tekee oikeastaan kaiken mitä tältä vain pyytää, toki se on huomattavasti helpommin sanottu kuin tehty. Helppo A tasoinen ori on parhaimmillaan sellaisissa tehtävissä, joissa se saa liikkua isosti eteen, joten erityisesti lisäykset ja erilaiset laukkatehtävät ovat sen mieleen. Toki enemmän näppäryyttä vaativista liikkeistä Samu myös selviytyy, mutta niiden parissa sen kanssa joutuu tekemään tuplasti enemmän töitä.

Esteille orin selkään uskaltaa päästää vain hurjapääratsastajan, sellaisen ihmisen joka ei pelkää vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Samu on vähän sellainen esteheppa, joka kerää esteet nähdessään kierroksia melkolailla normaaliin vielä lisää, joten menohaluja siltä kyllä löytyy välillä turhankin korkeisiin lukemiin asti. Lisäksi kun ori ei aina muista huomioida vauhdin huumassa jalkojaan, niin saattaa lennellä niin puomit, koko esteet kuin ratsastajatkin sen hörheltäessä menemään. Kuitenkin rauhallisella ratsastajalla ja hommaan keskittyessään Samu on etevä ja hyvän ponnistusvoiman omaava ratsu, joka hyppää rataesteitä hienost näppärällä tekniikalla 110cm tasolle saakka. Huimapäähyppääjä muuntautuu tosin himpun verran epävarmemmaksi maasto- ja erikoisesteillä, joten niiden parissa se kaipaa selästä paljon apuja ja kannustusta erityisesti lähestymisissä.

Kilpailuissa Samu on kuin lapsi karkkikaupassa, niin paljon jännittäviä asioita ja uutta nähtävää! Matkat kilpapaikoille sujuvat orin kanssa niin ja näin, se suostuu kävelemään kyllä reippaasti koppiin, mutta sen jälkeen se saattaa kiinni ollessaan pistää mekkalaa pystyyn. Kun kilpapaikalle lopulta rymisten päästään, tulee Samu tietysti vauhdista kopista ulos ja intoa puhkuen haluaisi lähteä sinne ja tänne tutkimaan. Näin ollen narun toisessa päässä on todella kova kiinni pitäminen, jotta ori ei pääse lähtemään livokkaan. Lämmittelyyn Samun kanssa kannattaa varata rutkasti aikaa, sillä jos sillä on kotona keskittymisongelmia, niin kilpapaikoilla ne on potenssiin kymmenen. Jälleen selästä vaaditaan todella kylmäpäisyyttä, jotta orin saa ruotuun ja sitä kautta koulittua valmiiksi suoritukseen. Ehkä jopa vähän yllättäen Samu on lunastanut odotukset kotiin, vaikka se välillä onkin yksi termiitti kisapaikoilla, on se yllättävän hyvin pystynyt radalla kokoamaan itsensä ja toimimaan ratsastajan ohjeiden mukaisesti useisiin voittoihin asti.

Sukulaiset

i Jedin Paluu evm
sh-o, prt, 166cm
ii Pimeä Uhka evm
sh-o, rt, 160cm
iii Vaaratilanne evm
sh-o, vrt, 162cm
iie Kaamosneito evm
sh-t, rt, 158cm
ie Riikuna evm
sh-t, prt, 161cm
iei Tuohitorvi evm
sh-o, prt, 162cm
iee Raivotar evm
sh-t, rn, 165cm
e Kaunoliina evm
sh-t, trt, 158cm
ei Kuolonsyöjä evm
sh-o, m, 152cm
eii Sielunveli evm
sh-o, prn, 156cm
eie Vimma evm
sh-t, m, 150cm
ee Kaunopuhe evm
sh-t, vrt, 159cm
eei Hopsuti-Hei evm
sh-o, vprt, 161cm
eee Kultapiisku evm
sh-t, rt, 156cm

i. Jedin Paluu myytiin aikoinaan kasvattajalta ratsastuskouluun, jossa se sai hyvän ratsukoulutuksen neljään ikävuoteen mennessä. Ori alkoi tekemään tuntiratsun töitä kokeneemmilla ratsastajilla, kehittyen heidän kanssa vaativa B tasoiseksi ratsuksi asti. Vaihtuvat ratsastajat ja hirmuinen härdelli alkoivat vähitellen käymään Jedin hermoille, jolloin sen olemus muuttui epävarmaksi ja hieman arvaamattomaksi. Tällöin omistaja oli aikeissa ruunata orin, mutta eräs tuntilainen oli kiinnostunut ostamaan hevosen vielä orina, jolloin Jedin Paluu päätyi lopulta pienelle yksityistallille. Uuden omistajansa kanssa ori eleli rauhallista elämää, kunnes kahdeksan ikävuoden tienoilla he viimein lähtivät kokeilemaan onneaan kilpailuissa. Tähän mennessä Jedin Paluu oli niin sanotusti palautunut omaksi itsekseen, se oli yhteistyökykyinen ja rohkea ratsu, joka teki omistajansa käskystä melkein mitä vain. Yhden kesän kisakauden päätteeksi tämä hevonen oli kuumin ja puhutuin nimi, se voittihan se harva se päivä kilpailuja vaativalla tasolla, muista sijoituksista puhumattakaan. Ori oli myös hyvin etevä ja tasapainoinen ratsu esteillä, kapasiteettia siltä löytyi irtona peräti 120cm esteisiin. Omistajan koulupainotteisuuden vuoksi se ei kuitenkaan koskaan esteillä kisannut vaikka olisi siellä varmasti pärjännytkin. Jälkeläisiä Jedin Paluu sai kolmisen kappaletta, joille kaikille se periytti punarautiasta väritystään ja kohtuullisen isoa kokoaan. Ori menehtyi pahaan ähkyyn parinkymmenen ikävuoden tienoilla.

ii. Pimeä Uhka oli aikoinaan todellinen näyttelykehien valtias, jolloin muilla leppoisen pulskeilla suomiputkuilla ei ollut mitään saumoja pärjätä. Äärimmäisen hyvärakenteinen ori kiersi liki seitsemän vuoden ajan harva se päivä ympäri Suomea näyttelyissä, voittaen näistä suurimman osan. Ei ollut siis ihme, että lopulta kun Pimeä Uhka vietiin kantakirjattavaksi se sai siihen mennessä korkeimmat pisteet koskaan ja palkittiin KTK-I palkinnolla. Väritykseltään ori oli rautias, sen päässä oli pieni tähden aihe ja säkäkorkeutta oli 160 senttimetrin verran. Näyttelykehien ulkopuolella Pimeää Uhkaa nähtiin silloin tällöin ratsastuskilpailuissa, koulu- ja esteratsastuksen parissa helppo A ja 110cm tasoilla. Orilla oli selvää potentiaalia näihin lajeihin, mutta aavistuksen villin luonteensa vuoksi se ei ollut ihanteellinen kilparatsu eikä näin ollen juurikaan niittänyt menestystä. Luonnetta, etenkin vauhtia ja vaarallisia tilanteita, tällä hevosella oli siis vaikka muille jakaa, joka ilmeni eritoten ratsastaessa. Näyttelymenestyksensä vuoksi Pimeä Uhka oli hyvin kysytty jalostusori, jonka myötä se sai useita kymmeniä jälkeläisiä elämänsä aikana. Suurimmalle osalle se periytti hyvää rakennettaan, eivätkä ne voineet välttyä liitokavion luonteeltakaan. Pimeä Uhka lopetettiin 25 vuoden ikäisenä, jolloin se epäonnisesti loukkaantui ikävästi tutun tarhakaverin kanssa nahisteltuaan.

ie. Riikuna ei ollut mikään hieno ja hääppöinen kilparatsu vaan täysin perinteinen pienen perheen puskaratsu. Tamma oli peräisin kyllä varsin hyvästä suvusta, mutta jo nuorena se myytiin tälle perheelle, joka ei ollut kiinnostunut millään muotoa kilpailemisesta tai muista hienouksista. Riikuna koulutettiin helppo B tasolle ja esteitä se hyppäsi hyvällä tyylillä aina metrin tasolla saakka, joskin päätoimihan tällä hevosella oli maastoratsuna. Tammaa käytettiin myös jonkun verran tilan peltotöissä, joihin se sopi nöyrän ja pitkäpintaisen luonteensa vuoksi hyvin. Ilmeisesti nuorempana Riikuna oli vähän menevämpi yksilö ja silloin oli pari kertaa karkuteilläkin, mutta kovalla ojennuksella se saatiin ruotuun ja koulutettua mallikelpoiseksi kansalaiseksi. Väritykseltään tamma oli äärimmäisen hieno, se oli todella syvän punarautias, eikä sillä ollut mitään merkkejä. Säkäkorkeuttakin oli ihan kivasti, noin 161cm tietämillä. Riikuna sai elämänsä aikana vain yhden jälkeläisen, Jedin Paluun, joka sekin oli omistajaperheen naapurin tekosia liisauksen merkeissä. Orivarsalleen tamma periytti ennen kaikkea tuota kaunista väritystään, mutta myös hyvää hyppytekniikkaa. Vanhemmiten Riikuna alkoi vähän väliä sairastua milloin mihinkin tautiin, oli suolisto- ja kavio-ongelmia hengitystiesairauksista puhumattakaan. Kun tammaan alkoi menemään tuhansia euroja sairastelujen vuoksi, päätettiin se lopettaa 23 vuotiaana.

e. Kaunoliina oli varsin kaunis suomenhevostamma, joka hurmasi ihmisiä niin hienolla ulkonäöllään kuin tasaisen varmalla luonteellaankin. Väritykseltään tamma oli tummanrautias kera suuren läsin ja säkäkorkeutta tältä löytyi noin 158cm. Rakenteeltaan Kaunoliina oli varsin sopusuhtainen ja lihaksikas, josta se sai kehuja muutaman kerran näyttelyissä pyörähtäessään. Luonteeltaan tamma oli itse enkeli, sitä pystyi huoletta käsittelemään kuka vain, eikä se ollut yhtään sen haastavampi ratsuna kuin hoidokkinakaan. Sukunsa puolesta Kaunoliinalla oli potentiaalia oikeastaan lajiin kuin lajiin, jonka vuoksi sillä kisattiin nuorempana montaa eri lajia helpoissa luokissa. Tamman omistajan mielenkiinto vei kuitenkin lopulta kentän suuntaan, jossa Kaunoliina starttasi tutustumisluokassa kymmeniä kertoja. Menestystä tuli jonkun verran, mutta mikään ruusukehai se ei varsinaisesti ollut. Yhdeksän vuoden iässä Kaunoliinan jalat alkoivat oireilemaan aktiivisesta kilpailemisesta, joten omistaja päätti luovuttaa kilpauran suhteen. Täten tamma toimi enää vain puskaratsun virassa loppuelämänsä ajan. Kilpauransa ohessa Kaunoliina sai kolme varsin sympaattista jälkeläistä, yhden ori- ja kaksi tammavarsaa, joista orista kehittyi hieno kilpahevonen, tammoista sen sijaan tasaisia ratsastuskouluhevosia. Kaunoliina lopetettiin jalkojensa vuoksi 18 vuoden ikäisenä.

ei. Kuolonsyöjän tarina on surullisen hupaisa, sillä sen nimi kertoo kaiken oleellisen. Luonteeltaan ori oli todellinen äkäpussi ja ajoittain hermoheikko, joten sitä eivät pystyneet käsittelemään kuin hyvin kokeneet ihmiset. Arempia hoitajia se kirjaimellisesti yritti syödä, joten ahdistavien tilanteiden tullen sen hammasrivistöä oli syytä varoa. Luonteestaan huolimatta Kuolonsyöjä oli tarmokas kenttäratsu, joskin maasto-osuuksilla se ei ollut uusissa ympäristöissä hyvin vahvoilla. Ori niitti neljän vuoden ajan sijoituksia CIC1 tasolla hyvän määrän, kunnes omistaja kyllästyi sen käytökseen hoidettaessa ja laittoi sen myyntiin. Kenttäkilpailujen ohella Kuolonsyöjä oli tuttu näky näyttelykehissä, siellä sen käytös ei tosin aina päätä huimannut. Yhden tai kaksi kertaa se sai hylkyjä sen vuoksi, että tarrasi kiinni tuomareihin. Rakenne tällä 152cm korkealla mustalla hevosella oli kuitenkin kohdillaan, joten kyllä se pari kertaa otti voittojakin sillä saralla asiallisesti käyttäytyessään. Kuolonsyöjän hankala luonne karkoitti monet tammojen omistajat tiehensä, mutta muutamat vakuuttuivat sen hyvästä hyppykyvystä ja hienosta ulkonäöstä. Näin ollen ori pääsi astumaan viisi tammaa, tosin loppujen lopuksi saaden vain neljä elävää jälkeläistä. Parille näistä Kuolonsyöjä periytti luonnettaan, mutta jokaista sen jälkeläistä on nähty vanhemmiten hyvällä menestyksellä kenttää kilpailemassa. Ori ei koskaan löytänyt uutta kotia, todennäköisesti juurikin luonteensa vuoksi, joten se laitettiin teuraaksi jo kahdeksan vuoden iässä.

ee. Kaunopuhe oli herttainen ja todella hyväluontoinen suomenhevostamma, sellainen jokaisen pienen tytön unelmahevonen. Tamma asui pienellä harrastetallilla koko elämänsä ajan, jossa se toimi tallin nuorimman hoitajakaartin hoitohevosena vuodesta toiseen. Tuon nöyrän ja ihanan luonteen takana piili kuitenkin periksiantamaton kilpahevonen, jolla kisattiin kouluratsastuksen ja valjakkoajojen parissa. Koulua Kaunopuhe taittoi osaavalla ratsastajalla vaativa B tasolla saakka, vastaavasti valjakossakin sillä kisattiin vaativia luokkia. Mikään kisakone tamma ei missään nimessä kuitenkaan ollut, se kävi vain pari kertaa kuussa kisailemassa ja yleensä jopa hyvin tuloksin. Jos jotain huonoa tästä hevosesta haluaa sanoa, niin voinee mainita sen hyvin siron ja hontelon rakenteen, joka ei olisi kyllä näyttelyissä hyvää palautetta saanut. Väritykseltään Kaunopuhe oli vaaleanrautias, sen päätä koristi pieni tähti ja säkäkorkeus hipoi 159cm tietämillä. Tamman omistaja halusi omaksi ilokseen teetättää Kaunopuheella muutamat jälkeläiset, ymmärtäen kuitenkin etsiä sen heikkouksia täydentäviä oreja. Näin ollen Kaunopuhe astutettiin kaksi kertaa hyvärakenteisilla oreilla, saaden kaksi varsin mallikelpoista jälkeläistä aikaiseksi. Jälkeläisilleen tamma periytti ennen kaikkea selväpäisyyttään. Kaunopuhe lopetettiin erinäisiin vanhuuden tuomiin ongelmiin kunnioitettavassa 27 vuoden iässä.

Jälkeläiset

s. 04.06.2017, o. Mörkövaaran Tähtihaltia (e. Metsänhaltija) omistaja: Katariina A.
s. 05.06.2017, t. Mörkövaaran Tähtivimma (e. Vinhapolkka) omistaja: meea
s. 02.10.2017, t. Mörkövaaran Tähtikuvio (e. Pusuhippa) omistaja: Kida
s. 22.01.2018, o. Mörkövaaran Pilvipöhinä (e. Pilvenpisara) omistaja: Cannabia

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 43, ERJ 43, KERJ 43, VVJ 42, VSR 5 kpl

26.06.17, KRJ Fiktio, Helppo A, 06/40
28.06.17, KRJ Fiktio, Helppo A, 05/40
01.07.17, KRJ Overload, Helppo A, 05/30
01.07.17, KRJ Bellgrove, Helppo A, 01/30
03.07.17, KRJ Bellgrove, Helppo A, 02/30
03.07.17, KRJ Overload, Helppo A, 03/30
04.07.17, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 03/30
04.07.17, KRJ Bellgrove, Helppo A, 03/30
06.07.17, KRJ Bellgrove, Helppo A, 03/30
09.07.17, KRJ Bellgrove, Helppo A, 05/30
10.07.17, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 01/30
11.07.17, KRJ Ros Cirein, Helppo B, 02/30
11.07.17, KRJ Teilikorpi, Helppo A, 04/40
12.07.17, KRJ Ros Cirein, Helppo B, 05/30
13.07.17, KRJ Belja Trakehners, Helppo B, 05/30
15.07.17, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 01/30
15.07.17, KRJ Huvitus, Helppo B, 02/30
16.07.17, KRJ Teilikorpi, Helppo A, 02/40
16.07.17, KRJ Bellgrove, Helppo A, 03/30
17.07.17, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 05/30
17.07.17, KRJ Mörkövaara, Helppo B, 04/30
18.07.17, KRJ Ros Cirein, Helppo B, 03/30
18.07.17, KRJ Bellgrove, Helppo A, 03/30
20.07.17, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 03/30
23.07.17, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 02/30
24.07.17, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 05/30
25.07.17, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 01/30
25.07.17, KRJ Teilikorpi, Helppo A, 01/40
26.07.17, KRJ Teilikorpi, Helppo A, 04/40
26.07.17, KRJ Mörkövaara, Helppo B, 02/30
27.07.17, KRJ Ros Cirein, Helppo B, 03/30
28.07.17, KRJ Teilikorpi, Helppo A, 03/40
30.07.17, KRJ Huvitus, Helppo B, 02/30
01.08.17, KRJ Mörkövaara, Helppo B, 03/30
06.08.17, KRJ Mörkövaara, Helppo B, 05/30
07.08.17, KRJ Mörkövaara, Helppo B, 04/30
12.08.17, KRJ Mörkövaara, Helppo B, 02/30
13.08.17, KRJ Mörkövaara, Helppo B, 01/30
14.08.17, KRJ Mörkövaara, Helppo B, 05/30
17.08.17, KRJ Mörkövaara, Helppo B, 05/30
28.08.17, KRJ Mörkövaara, Helppo B, 01/30
30.08.17, KRJ Mörkövaara, Helppo B, 05/30
31.12.17, KRJ CUP Fiktio, Helppo A, 12/149

19.06.17, VVJ Huvitus, Noviisi koulukoe, 03/30
20.06.17, VVJ Huvitus, Noviisi tarkkuuskoe, 02/30
28.06.17, VVJ Huvitus, Noviisi tarkkuuskoe, 05/30
30.06.17, VVJ Huvitus, Noviisi tarkkuuskoe, 03/30
30.06.17, VVJ CUP Wyat Shet, Vaativa yhdist, 06/46
03.07.17, VVJ Huvitus, Vaativa koulukoe, 02/30
03.07.17, VVJ Koistila, Vaativa tarkkuuskoe, 03/30
04.07.17, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 02/18
06.07.17, VVJ Huvitus, Vaativa tarkkuuskoe, 03/30
07.07.17, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 02/18
07.07.17, VVJ Koistila, Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
08.07.17, VVJ Huvitus, Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
09.07.17, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 02/18
09.07.17, VVJ Koistila, Vaativa tarkkuuskoe, 02/30
10.07.17, VVJ Koistila, Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
12.07.17, VVJ Huvitus, Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
14.07.17, VVJ Huvitus, Vaativa tarkkuuskoe, 02/30
15.07.17, VVJ Huvitus, Vaativa tarkkuuskoe, 03/30
16.07.17, VVJ Koistila, Vaativa koulukoe, 03/30
16.07.17, VVJ Koistila, Vaativa tarkkuuskoe, 03/30
17.07.17, VVJ Koistila, Vaativa tarkkuuskoe, 02/30
17.07.17, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 03/30
18.07.17, VVJ Koistila, Vaativa tarkkuuskoe, 02/30
19.07.17, VVJ Koistila, Vaativa koulukoe, 04/30
20.07.17, VVJ Koistila, Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
21.07.17, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 01/13
25.07.17, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 01/13
29.07.17, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 02/13
01.08.17, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 04/30
01.08.17, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 02/30
02.08.17, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 02/30
02.08.17, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 03/30
05.08.17, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 02/30
08.08.17, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 04/30
09.08.17, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 04/30
11.08.17, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 04/30
14.08.17, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 04/30
16.08.17, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 04/30
19.08.17, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 02/30
23.08.17, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 04/30
28.08.17, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
31.10.17, VVJ CUP Wyat Shetlands, Vaativa yhdistetty, 01/47

30.06.17, VSR CUP Hortensia, Vaativa yhdist, 01/08
30.09.17, VSR CUP Fiktio, Vaativa yhdist, 01/02
30.11.17, VSR CUP Susiraja, Helppo B, 03/66
31.12.17, VSR CUP Susiraja, 110cm, 03/40
31.12.17, VSR CUP Susiraja, Vaativa yhdist, 01/01
15.06.17, ERJ Huvitus, 100cm, 01/30
18.06.17, ERJ Huvitus, 100cm, 02/30
20.06.17, ERJ Huvitus, 100cm, 04/30
20.06.17, ERJ Huvitus, 100cm, 02/30
22.06.17, ERJ Overload, 100cm, 01/30
24.06.17, ERJ Huvitus, 100cm, 04/30
27.06.17, ERJ Huvitus, 100cm, 02/30
04.07.17, ERJ Mörkövaara, 110cm, 02/30
05.07.17, ERJ Mörkövaara, 110cm, 05/30
06.07.17, ERJ Mörkövaara, 110cm, 04/30
10.07.17, ERJ Mörkövaara, 110cm, 01/30
13.07.17, ERJ Mörkövaara, 110cm, 02/30
13.07.17, ERJ Ros Cirein, 110cm, 02/30
14.07.17, ERJ Cadogan Ponies, 100cm, 02/30
15.07.17, ERJ Belja Trakehners, 100cm, 03/30
16.07.17, ERJ Mörkövaara, 110cm, 02/30
17.07.17, ERJ Mörkövaara, 110cm, 05/30
17.07.17, ERJ Ros Cirein, 100cm, 01/30
18.07.17, ERJ Cadogan Ponies, 100cm, 01/30
18.07.17, ERJ Ros Cirein, 110cm, 05/30
20.07.17, ERJ Cadogan Ponies, 100cm, 01/30
20.07.17, ERJ Cadogan Ponies, 100cm, 02/30
20.07.17, ERJ Belja Trakehners, 110cm, 03/30
21.07.17, ERJ Cadogan Ponies, 100cm, 05/30
21.07.17, ERJ Ros Cirein, 110cm, 04/30
22.07.17, ERJ Ros Cirein, 110cm, 02/30
23.07.17, ERJ Mörkövaara, 110cm, 02/28
24.07.17, ERJ Cadogan Ponies, 100cm, 05/30
25.07.17, ERJ Cadogan Ponies, 100cm, 04/30
26.07.17, ERJ Mörkövaara, 110cm, 05/28
27.07.17, ERJ Mörkövaara, 110cm, 01/28
28.07.17, ERJ Mörkövaara, 110cm, 01/28
28.07.17, ERJ Cadogan Ponies, 100cm, 05/30
29.07.17, ERJ Cadogan Ponies, 100cm, 04/30
01.08.17, ERJ Mörkövaara, 110cm, 03/30
03.08.17, ERJ Mörkövaara, 110cm, 04/30
08.08.17, ERJ Mörkövaara, 110cm, 02/30
10.08.17, ERJ Mörkövaara, 110cm, 01/30
11.08.17, ERJ Mörkövaara, 110cm, 01/30
12.08.17, ERJ Mörkövaara, 110cm, 03/30
14.08.17, ERJ Mörkövaara, 110cm, 01/30
20.08.17, ERJ Mörkövaara, 110cm, 05/30
31.12.17, ERJ CUP Kuuralehto, 110cm, 03/79

15.06.17, KERJ Cadogan Ponies, Helppo, 02/30
21.06.17, KERJ Ribcage's, CIC1, 04/18
22.06.17, KERJ Ribcage's, CIC1, 03/18
01.07.17, KERJ Hortensia, CIC1, 02/30
02.07.17, KERJ Mörkövaara, CIC1, 01/25
07.07.17, KERJ Hortensia, CIC1, 01/30
09.07.17, KERJ Mörkövaara, CIC1, 01/22
10.07.17, KERJ Kärmeniemi, CIC1, 03/24
10.07.17, KERJ Mörkövaara, CIC1, 05/25
12.07.17, KERJ Mörkövaara, CIC1, 04/30
12.07.17, KERJ Kärmeniemi, CIC1, 02/24
13.07.17, KERJ Kärmeniemi, CIC1, 01/24
14.07.17, KERJ Kärmeniemi, CIC1, 03/24
16.07.17, KERJ Cadogan Ponies, Helppo, 04/30
17.07.17, KERJ Kärmeniemi, CIC1, 03/24
17.07.17, KERJ Ros Cirein, CIC1, 03/30
19.07.17, KERJ Mörkövaara, CIC1, 04/22
20.07.17, KERJ Mörkövaara, CIC1, 03/30
21.07.17, KERJ Cadogan Ponies, Helppo, 04/30
22.07.17, KERJ Mörkövaara, CIC1, 02/08
23.07.17, KERJ Mörkövaara, CIC1, 02/22
24.07.17, KERJ Cadogan Ponies, Helppo, 02/30
26.07.17, KERJ Mörkövaara, CIC1, 01/08
27.07.17, KERJ Cadogan Ponies, Helppo, 03/30
28.07.17, KERJ Ros Cirein, CIC1, 03/30
30.07.17, KERJ Mörkövaara, CIC1, 01/08
02.08.17, KERJ Mörkövaara, CIC1, 03/30
04.08.17, KERJ Turmeltaja, CIC1, 04/30
05.08.17, KERJ Mörkövaara, CIC1, 03/30
08.08.17, KERJ Turmeltaja, CIC1, 05/30
15.08.17, KERJ Turmeltaja, CIC1, 05/30
16.08.17, KERJ Mörkövaara, CIC1, 04/30
17.08.17, KERJ Turmeltaja, CIC1, 03/30
17.08.17, KERJ Turmeltaja, CIC1, 01/30
22.08.17, KERJ Ros Cirein, CIC1, 01/30
23.08.17, KERJ Mörkövaara, CIC1, 04/21
23.08.17, KERJ Turmeltaja, CIC1, 01/30
24.08.17, KERJ Ros Cirein, CIC1, 02/30
27.08.17, KERJ Mörkövaara, CIC1, 04/21
27.08.17, KERJ Turmeltaja, CIC1, 03/30
10.09.17, KERJ Mörkövaara, CIC1, 03/30
18.09.17, KERJ Mörkövaara, CIC1, 02/30
31.05.18, KERJ CUP Mörkövaara, Helppo, 02/73

15.07.17, VSN Vähäpelto, RCH

Valmennukset ja päiväkirja

13.11.2017
Tämä marraskuinen päivä tiesi meille tänään kunnollista puuhapäivää, aamulla olisi tarkoitus ajaa Samulla ja illalla käydä vähän ratsastelemassa. Mörkövaaraan on hiljattain tullut pikkupakkasia, joka on näkynyt hevosissa turhanpäiväisenä höyryämisenä, mukaanlukien tässä hevosessa. Ei siis ollut ihme, että pihalla kärryjä Samun perään laittaessa se ei ollut pysyä aloillaan vaan suorastaan halusi pingota karkuun. Lopulta kun irrotin orin narusta, lähti se samantien painamaan metsään isoin vauhdikkain askelin, joten sain ottaa hirmuisen loikan kärrien kyytiin jotta ennätin mukaan.
Jouduin aika hanakasti alkumatkasta pidättämään hevosta, joka oli vähän väliä siirtämässä omatoimisesti raville. Lopulta kun pidätteet alkoivat menemään paremmin läpi, alkoi meidän maastoreissu sujua mukavasti rennossa tunnelmassa. Välillä annoin pojan ravata, mutta silloin se tuntui lähtevän taas avuiltani karkuun, joten siksi pysyimme pitkälti käynnissä. Tosin vähän kauhistelin samalla, että mitenhän mahtaa meidän iltainen ratsastus sitten sujua! Siinä samassa Samu löi jarrut pohjaan, eikä suostunut patisteluista huolimatta lähteä liikkeelle. Yritin kurkkia orin takaa mitä edessä on, mutta en kärreiltä tietenkään nähnyt riittävästi. Aikani hermoja menettäessäni nousin ylös ja mitä näinkään - hirviperhe keskellä tietä, voi ihanat! Päätin kääntää hevosen ympäri ja lähteä takaisin tallille, sillä emme halunneet häiritä heidän puuhastelujaan. Harmi vain, että orin ympäri kääntäessäni se lähti täyttä kiitoravia kohti Mörkövaaraa. Taaas ARGH!
Illan ratsastushetkestä en halua sitten mitään puhuakaan, saatoin muutaman kerran niellä maneesin hiekkaa.

21.08.2017
Eilinen saa edelleen sydämeni tykyttämään hullunlailla, olipahan päivä! Olin ilmoittanut Samun lisäksi kaksi muuta Mörkövaaran hevosta elokuun kantakirjatilaisuuteen, joka järjestettiin siis eilen. Aamulla hevosia valmistellessani ja autoon pakatessani huomasin, että Samua ei näy missän. Ei missään! Hätääntyneenä huutelin ympäri tallia hoitajia paikalle, heiltä kysyen minne tuo ori on viety. Eräs tytöistä kertoi vieneensä sen aamuruokien jälkeen normaalisti pihalle, sillä hän ei ollut ilmeisesti tiennyt tulevasta tapahtumasta. Sepä tässä vaan eniten kummastutti, että Samu ei ollut tarhassaan! Missä ihmeessä se hevonen voi olla, tuumailin (jälleen itku silmässä) ja pyörin hädissäni ympyrää. Kohta yksi tallitytöistä tulee varovasti kertomaan, että tvisha, Samu pinkoo tuolla pihalla pitkin peltoja menemään. SIIS, mitä?! Argh, kauraämpäriä kouraan ja ei kun juosten pellolle oria huutelemaan. Niin kuin tähän nyt olisi enää aikaa! Tovin Samu heitteli pellolla piruetteja me perässämme, kunnes lopulta antautui kiinni.
Olimme tapahtuman johdosta paljon aikatauluamme jäljessä, mutta onneksi mieheni ajoi paikalle sen verran nopeasti, että ehdimme juuri ja juuri paikalle. Tietenkään huonot asiat eivät vielä loppuneet - Samuhan oli aivan järkyttävän näköinen kun otin sen trailerista pihalle! Se oli karkureissullaan saanut jalkansa ja vatsan alusen aivan kuraan, joten ei kun äkkiä sitä puunaamaan, vaikka samaan aikaan pitäisi jo olla tuomareiden arvosteltavana. Hiki otsalla sain lopulta Samun kutakuinkin edustuskuntoon ja tuomareiden eteen, jotka kyllä vähän näyttivät ihmettelevän minun ja orin habitusta. No, onni onnettomuudessa, Samu sai lopulta varsin hyvät pisteet ja yhteistuloksena KTK-II palkinnon kotiinviemisiksi. Hieno poika! Nyt vain sitten tutkimaan orin tarhaa, että mistä reiästä se on karkuun päässyt, huoh.

16.07.2017
Vaikka minun ja Samun kilpaura on lähtenyt jo hyvin käyntiin, en voi olla palaamatta siihen hetkeen kun sen talliin ostin. Olin uuden hevoseni kanssa toivoa täynnä, olihan se hurmannut minut entisessä kodissaan täysin. Mörkövaaraan saavuttua Samu ei kuitenkaan kotiutunut samana päivänä, ei seuraavana, eikä vielä seuraavalla viikollakaan. Se käyttäytyi hyvin levottomasti ja oli haastava käsiteltävä, puhumattakaan niistä surkeista ratsastusyrityksistä joita sen kanssa koin. Olin melkein jo luovuttamassa orin suhteen, saatoinpa muutaman kerran illalla itkutkin sen takia tirauttaa kun tuntui ettei mikään sen kanssa onnistunut. Mutta yksi aamu otin itseäni niskasta kiinni, hoidin sen napakalla otteella ja istuin satulaan sillä asenteella, että täältä en alas tule ennen kuin olen oriin tyytyväinen.
Tuo ratsastushetki muutti Samun lopulta täysin, sen jälkeen se alkoi kunnioittamaan minua ja muiden hevosten seurassakin alkoi rentoutumaan. Jes! Ajoittain ori toki säpsähteli ja kyttäili milloin mitäkin, mutta lopulta sain sen luottamuksen ja näin ollen pääsimme vihdoin ja viimein kiinni normaaliin arkeen ja rutiineihin. Sen jälkeen olen ollut kyllä erittäin positiivisesti yllättynyt hevosen toiminnasta, se on kiva, joskin välillä vähän söhelö ja energinen, ratsastettava ja äärimmäisen hyvä kilpahevonen! Samu on kerännyt jokaisesta neljästä kisaamastaan lajista useita voittoja, jonka lisäksi muita sijoituksia on jo kymmeniä, joka kertoo sen mahtavasta potentiaalista.
Kilpauransa ohella ori pääsi jo viime kuussa jalostushommiin, saaden kesäkuun alussa kaksi hienoa jälkeläistä. Siitosoriinakin Samu on ollut lupaava, ainakin tammojen perään se tuntuu olevan, vaikka ensin vähän ihmettelikin mitä niillä tulisi tehdä. Seuraavat tammasuunnitelmat tehdään vasta sitten kun nämä kaksi jälkeläistä on kasvanut ja kehittynyt, jotta näemme periyttääkö Samu näille minkälaisia ominaisuuksia.

31.05.2017
Reilu viikko takaperin havaihduin siihen, ettei tallissa ole enää juurikaan jalostuskäyttöisiä evm sukuisia suomenhevosoreja. Koko kevään olen yrittänyt kovasti karsia hevosmäärää tallissa ja nytkin tuumailin tovin, että kannattaako minun lähteä uutta verta etsimään vai ei. Kuitenkin pienen pohdiskelun myötä siirryin katselemaan myytäviä suomenhevosia, jolloin melko nopeasti törmäsin yhteen minua miellyttävään yksilöön. Tähtiensota niminen ori oli reilun kolmen vuoden ikäinen punarautias nuorikko, jolla oltiin hiljattain aloitettu ratsu- ja ajokoulutus. Orilla on suvussaan hienoja, menestyneitä kilpahevosia, joten Tähtiensodastakin odotetaan monen lajin taitajaa. Luonteesta myynti-ilmoituksessa tosin ei sanottu sanaakaan, joten päätin mielenkiinnosta soittaa myyjälle ja kysellä orista tarkemmin. Sain kasvattajalta todella hyvän kuvan orista, joten tänään suuntasin vihdoin ja viimein Turvetien tilalla katsomaan tuota yksilöä.
Tilalla minua odottikin iloinen kasvattaja, joka alkoi heti höpöttämään ummet ja lammet Tähtiensodasta ja sen suvusta - sekös passasi minulle. Pian pääsin myös käsittelemään oria ja täytyy sanoa, että kyllä se oli rakkautta ensisilmäyksellä! Alkuun Tähtiensota oli hieman varautunut, mutta nopeasti se muuttui minua kohtaan uteliaaksi ja alkoi innoissaan nykiä hihaani hampaillaan. Kävimme kasvattajatädin kanssa pyörähtämässä kentällä, jossa hän ratsasti nuorikolla ja näytti tämän liikkeitä. Olin heti täysin vakuuttunut siitä, että tämä hevonen lähtee muuten Mörkövaaraan, niin upealta se tarmokkaasti eteenpäin liidessään näytti. Ratsastuksen jälkeen kirjoitimme paperit ja näin ollen Tähtiensota siirtyi siltä istumalta nimiini - jaiks! Lastasimme orin yhdessä tuumin traileriin ja lähdin suuntaamaan uuden hevoseni kanssa jännittynein fiiliksin kohti Mörkövaaraa. Matkalla tallille ajaessani pystyin vain miettimään, mitä tulevaisuutemme tuo tullessaan ja kuinka yhteistyömme lähtee pelittämään. Nyt vain maltilla lähdemme tutustumaan toisiimme ja sitten aloitamme reippaan työskentelyn ratsastus- ja ajohommissa, ja kesän mittaan toki haaveissa päästä kilpailemaankin!

Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)