Muistoissa: Surusilmu - virtuaalihevonen
k. 22.12.2017

NimiSurusilmu LempinimiSirpa
Rek.nroVH16-018-1519 Synt.päivä ja ikä11.05.2016, 21v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri150 cm, vkk
KoulutustasoHe A, 90cm, Tutustumis, Noviisi PainotusYleispainotus
KasvattajaPitkäpellon tila evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© VRL-05196

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 30.05.2017
35 + 24 + 17 + 16 + 4 = 96p, YLA1

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.05.2017
5 + 40 + 19 + 20 + 15 = 99p, KRJ-II

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.04.2017
6,5 + 42 + 20 + 20 + 15 = 103,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.04.2017
6 + 41 + 19 + 20 + 15 = 101p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 30.04.2017
6,5 + 42 + 20 + 20 + 15 = 103,5p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.12.2017
10 + 22 + 25 + 25 + 20 = 102p, SLA-I

Luonne

Surusilmu oli kasvattajansa tarkkaan harkitseman yhdistelmän tulos, tarkoituksena oli saada hyväluontoinen jälkeläinen, jolla olisi tulevaisuudessa potentiaalia kilpa- ja jalostuskäyttöön. Vanhemmat olivat hyvin kilpailuissa menestyneitä, lisäksi emän toivottiin periyttävän jälkeläiselleen voikkoa väritystä, jota ilmeni myös isän suvussa. Astutus ja tiineysaika sujui hyvin, eikä kasvattaja malttanut oikein odottaa, mitä tämä yhdistelmä toisi maailmaan tullessaan. Kaikki sujui niin kuin pitikin, Surusilmä varsoi kasvattajalleen keväisenä päivänä kuvankauniin voikon tammavarsan, joka nimettiin Surusilmuksi. Kasvattaja oli onnellinen uudesta hevosestaan, joka kasvoi ja varttui hyvään malliin, ja jonka ratsukoulutuskin saatiin vähitellen käyntiin. Yhtenä myrskyisenä yönä, Surusilmun ollessa vajaan kolmen vuoden ikäinen, syttyi tallissa tulipalo, joka tuhosi koko tallirakennuksen, vieden myös monta hevosta mukanaan. Osa hevosista pelastui, kuten myös Surusilmu. Kasvattaja ei kuitenkaan kyennyt enää pitämään hevosia, jonka seurauksena kaikki elossa olleet myytiin - ja näin Surusilmu päätyi Mörkövaaraan. Tulipalo jätti kuitenkin arvet tammaan, joka oli nuorena kuin enkeli, mutta vähitellen tapaturman jälkeen siitä tuli äkkipikainen ja kavala.

Moni kakku päältä kaunis, niin voisi sanoa myös tästä tammasta, joka ihastuttaa ensisilmäyksellä, mutta vihastuttaa jokapäiväisiä hoitajiaan mitä ihmeellisin metkuin. Surusilmu, eli tutummin Sirpa, on melkoisen kekseliäs ja salakavala hevonen, joka voi ensin käyttäytyä hyvinkin rauhallisesti ja kiltisti, mutta seuraavalla sekunnilla nappaista hieman hoitajan käsivarresta tai heittää ratsastajan alas selästään. Tämä hevonen jos jokin on siis tuulella käyvää sorttia, eikä oikein koskaan voi olla varma mitä se seuraavaksi keksii. Kuitenkin ollessaan tilanteessa, jossa ei ole häiriötekijöitä, on se ihan mutkaton käsiteltävä, jolloin se tuntuu peräti ihan normaalilta hevoselta, jota on kiva hoitaa. Ollesaan kuitenkin yhtään epämukavuusalueella tai muussa ahdistavassa tilanteessa, näyttää se kyllä epävarmuutensa harvinaisen selvästi kaikille. Hoitajan on siis hyvä omata silmät selässäkin!

Karsinassa hoidettaessa on Sirpa syytä sitoa kiinni, etenkin jos hoitaja haluaa välttyä mustelmilta ja hampaanjäljiltä ihossaan. Kiinnisidottuna tamman saa melko näppärästi hoidettua, tosin saattaa se silloinkin heitellä päätään ja kuopia etukaviollaan niin pitkään lattiaa, että hoitajalta vähintäänkin palaa pinna. Sirpa antaa kuitenkin hoitajan tehdä muutoin hoitotoimenpiteet rauhassa, jolloin harjaus, kavioiden puhdistus ja muut perinteiset hommat sujuvat ilman suurempaa taistoa. Varustaessa tamma osaa olla melkoinen maanvaiva, sillä satuloidessa se pullistelee melkeinpä niin kovasti kuin vain pienestä vatsastaan saa irti, ja puolestaan suitsiessa puree hampaansa usein visusti yhteen. Tuskalta ja hieltä ei voi siis välttyä mikäli haluaa lähteä Sirpan kanssa ratsastelemaan - kerrassaan siis loistava alku tunnille. Taluttaessa Sirpa on osakseen arvaamaton, yleensä se tulee nätisti hoitajansa perässä, mutta jos se keksii haluta eri suuntaan tai ei ole samaa mieltä taluttajansa kanssa, niin sehän myös lähtee, vauhdilla ja kyselemättä.

Ratsastaessa Sirpa ei anna mitään ratsastajalleen ilmaiseksi, eikä se ole kovinkaan helposti motivoitavissa työntekoon. Tässä on selästä katsottuna patalaiska hevonen, joka tekee vain silloin töitä kun sitä itseään huvittaa. Tämän vuoksi tamma vaatii selkäänsä taitavan ratsastajan, joka ei anna periksi sen hölmöilyille vaan laittaa sen reippaasti töihin vastaanlaitosta huolimatta. Laiskuuden ja itsepäisyyden lisäksi Sirpa tosiaan osaa esittää melkoisia temppuja ratsastaessa, mm. ne reippaat ilmalennot ratsastajille ei ole mitään uutta ja ihmeellistä. Mutta. Kaiken tämän takana on kuitenkin pohjimmiltaan osaava hevonen, jolla on hienot liikkeet ja joka on kohtuullisen taitava ratsuhevonen, jos siltä vain osaa oikein pyytää. Hyvän draivin löytäessä ja ratsastajan kanssa yhteistyön sujuessa on Sirpa tahdikas ratsu, joka tekee töitä melko hyvällä motivaatiolla ja tällöin se jopa kuuntelee ratsastajan apuja moitteitta. Jos positiivisia puolia Sirpasta etsitään, niin se on äärettömän varmajalkainen ratsu, joka toimii siten hyvin maastossa.

Kouluratsastus Sirpan kanssa vaatii paljon toistoja ja huolellisia apuja, jotta se toimii niin kuin halutaan ja kantaa itsensä nätisti kouluratsun tavoin. Hyvin apujen välissä ollessaan tamma reagoi pienistäkin avuista, eli sitä ei tarvitse kovinkaan ronskein ottein välttämättä ratsastaa eteen. Toki kouluratsastuksessakin on syytä muistaa, että Sirpa tylsistyy saman tehtävän jankkaamisesta melko pian, joten sen kanssa on syytä tehdä monipuolisesti erilaisia liikkeitä, jotta se malttaa keskittyä asiaan, eikä luisu tehtävistä. Helppo A tasoinen tamma suoriutuu jos jonkinmoisesta kuviosta ja kiemurasta, mutta sen bravuureiksi voisi mainita mm. pohkeenväistöt ja erilaiset siirtymiset, jotka sujuvat siltä selkeillä avuilla vaivattomasti.

Esteillä on tärkeää saada Sirpa heti alkutunnista reippaaseen liikkeeseen, jotta se ei vain löntystä menemään ja hyppää esteiden yli rehellisesti, jalkoja nostaen. Voisi siis sanoa, että tammalla on esteratsastuksen parissa pieniä käynnistymisongelmia, mutta kun se vauhtiin pääsee, ei sitä pysäytä enää mikään - ei edes välttämättä vastaantuleva seinä. Sirpa on loppujen lopuksi todella hyvä hyppääjä, se on ketterä menijä rataesteillä ja rohkeasti hyppää esteelle huonostakin kulmasta. Lisäksi tamma on varma myös erikois- ja maastoesteillä, eli se ei kyttäile tai aristele oikeastaan minkäänmoisia esteitä. Hyvän hyppytyylin omaavalta Sirpalta löytyy kapasiteettia rataesteillä 90cm korkeudelle asti ja irtona se ylittää kevyesti yli metrin verran.

Kilpailuissa tamma on usein niin kiukkuista hevosta, että se vaatii äärettömän pitkää pinnaa kisahoitajaltaan, joka joutuu katsomaan sen irvistelyjä ja takapuolen potkuja. Matkat kilpapaikoille sujuvat vaihtelevin tuloksin, välillä Sirpa on kohtuullisen hyvä ja helppo lastattava, mutta välillä se taas itsepäisyyksissään kieltäytyy menemästä traileriin, joka tuo sitten omat haasteensa mukaan. Kilpapaikalle saavuttua tamma vetää korvat niskaan kiinni ja on niin tympeän näköistä hevosta, että. Ennen radalle menoa Sirpa on siten syytä lämmitellä huolellisesti, sen tulee olla hyvin ratsastajan avuilla ja liikkua malttavaisesti eteen ennen starttia, ainakin jos meinaa saada hyvän suorituksen aikaiseksi. Jos ratsastaja on saanut tamman kuulolle ja tahdikkaaseen liikkeeseen, on melkeinpä jo sijoitukset taattu, sillä tällöin Sirpa on aivan uskomaton ja periksiantamaton kisahevonen. Silloin kuin Sirpaa ei kuitenkaan voisi vähempää kiinnostaa, ei se jaksa olla mitenkään päin kisaajalleen mieliksi ja näin ollen pistää koko suorituksen puihin.

Sukulaiset

i Silmut Solmussa evm
sh-o, rt, 156cm
ii Melko Ennätys evm
sh-o, vkk, 157cm
iii Melko Varma evm
sh-o, vkk, 153cm
iie Epäilys evm
sh-t, prt, 160cm
ie Silmutar evm
sh-t, rt, 150cm
iei Raikuva evm
sh-o, trt, 157cm
iee Sifonki evm
sh-t, rt, 151cm
e Surusilmä evm
sh-t, vkk, 152cm
ei Surumuuri evm
sh-o, rt, 154cm
eii Surkeus evm
sh-o, trt, 153cm
eie Mokkaruutu evm
sh-t, rt, 158cm
ee Sinisilmä evm
sh-t, vkk, 149cm
eei Rion Rätinä evm
sh-o, prt, 152cm
eee Simpauttaja evm
sh-t, vkk, 150cm

i. Silmut Solmussa oli melko omaperäinen suomenhevosori, jonka vauhdissa eivät kaikki hoitajatyttöset pysyneet. Ajoittain ori käyttäytyi kuin nöyrä, kuulias hevonen konsanaan, mutta toisaalta se osasi olla taas maailman mahdottomin hevonen. Solmun hyvin vaihtelevan luonteen vuoksi se ei ollut helpoin mahdollinen ratsukoulutettava, mutta pitkäpinnainen ja huolellinen työ toi lopulta tulosta. Viiden vuoden ikäisenä oria nähtiin paljon koulu- ja esteradoilla, niittäen menestystä kiitettävästi helppo A ja 100cm tasoilla saakka. Vähitellen vuosien kuluessa kuvioihin tuli mukaan vielä kenttäratsastus, jossa se pärjäsi helpossa luokassa hyvin. Erityisesti orin kaunis hyppytyyli ja tahdonvoimainen luonne huomattiin kilpailuissa, joissa se sai elämänsä aikana paljon ihailijoita. Hyvä, kompaktirakenteinen Solmu oli väritykseltään rautias kera läsipään ja säkäkorkeutta tämä omasi noin 156cm. Ori pääsi astumaan nuoruusvuosinaan kymmenkunta tammaa, saaden muutamia oikein kivojakin jälkeläisiä, jotka menestyivät isänsä tavoin kilparadoilla. Osa tosin peri Solmun mahdottoman luonteen, eivätkä ne hyvin pitkälle väärissä käsissä kantaneet. Solmu kärsi melkein koko elämänsä ajan enemmän ja vähemmän erilaisista hengitystieoireista, jotka ajan kuluessa vain pahenivat. Orin elämä hankaloitui sen vuoksi huomattavasti, joten se päätettiin lopettaa Solmun ollessa 18 vuotias.

ii. Melko Ennätys oli kerrassaan upea ilmestys voikon värityksensä ja pitkän hulmuavan harjansa myötä. Ravisukuinen Ennätys oli isänsä jälkeen seuraava kyseisen värityksen omaava suomenhevonen, joka on tehnyt mittavan uran ravihevosena. Kolme vuotiaana päästessään raviradoille oli ori melkeinpä lyömätön, heti samaisena vuotena se oli ikäluokkansa paras, niin kuin kahtena seuraavanakin. Uran kruunasi vielä muutamat Suomen mestaruudet, joista viimeisin Ennätyksen uran lopetusvuonna 13 vuoden ikäisenä. 157cm korkea poika oli luonteeltaan melko vallaton, se oli hyvin rauhaton sielu, eikä sen kanssa voinut pitää päivänkään lepotaukoa ilman sekoamista. Luonteensa vuoksi Ennätystä ei liiemmin muut pystynyt käsittelemään kuin kokeneet isot miehet, arempia hoitajia se vei täysin 6-0 perässään. Melko Ennätys astui elämänsä aikana lukuisia tammoja, aina ravisukuisista ratsusukuisiin. Orin väritys kiinnosti useita kasvattajia, jonka myötä se saikin yllättävän monta voikkoa jälkeläistä. Osa Ennätyksen jälkeläisistä on pärjännyt hyvin raviradoilla, osasta sen sijaan kehkeytyi lennokasliikkeisiä ratsuja. Ori oireili parinkymmenen ikävuoden jälkeen jalkojaan, jotka olivat elämänsä aikana melko kovan rasituksen saaneet. Hyvästä hoidosta huolimatta Ennätys laitettiin ikiuneen 22 vuoden ikäisenä, jolloin se oli toista kuukautta karsinalevossa.

ie. Silmutar oli ihastuttava suomenhevostamma, joka eleli melko perinteisen harrasteratsun elämää saman omistajan hoivissa koko ikänsä. Silmutar oli peräisin melko vaatimattomasta suvusta, jonka vuoksi tästäkään tammasta ei liiemmin hienoa kilpuria tullut, saati näyttelykehien tähtiä. Siro, ehkä hieman epätasapainoinen, rakenne ei kehuja saanut, eikä rautias 150cm korkea tamma muutoinkaan mikään kukkanen ollut. Sen sijaan Silmutar oli luonteeltaan puhdasta kultaa, niin kiltti ja rauhallinen tamma kuin vain olla saattoi. Tämän vuoksi tamma oli suosittu kylän lapsien keskuudessa, joita se mieluusti kuskasi selässään vuodesta toiseen. Maastoratsuna Silmutar oli pomminvarman luonteensa vuoksi parhaimmillaan, mutta kyllä se mieluusti myös pieniä esteitä hyvällä tyylillä hyppäsi. Tamman omistaja halusi käyttää Silmutarta kaksi kertaa jalostukseen, vaikka olihan se melkoinen riski, että tuo huono rakenne periytyy. Hyvät orivalinnat kuitenkin tasapainottivat tilannetta, jolloin Silmutar sai kaksi hienoa jälkeläistä, yhden ori- ja yhden tammavarsan. Tammavarsa jäi emänsä rinnalle kasvamaan ja elämään, kun taas orivarsasta kehittyi yksityisellä omistajalla upea kilparatsu. Silmutar eli pitkän ja terveen elämän, vasta 26 ikävuoden kieppeillä se alkoi näyttää vanhenemisen merkkejä, josta vuosi myöhemmin se lopetettiin ärhäkkään suolistotautiin.

e. Surusilmä on emälinjansa tavoin Pitkäpellon tilan kasvatteja, joka myös asui kyseisessä siittolassa suurimman osan elämästään. Nuorena kasvattiomistaja perusratsukoulutti tamman koulu- ja esteratsastukseen, jonka lisäksi se opetettiin ajolle, jossa se oli erityisen hyvä. Nelivuotiaana Surusilmä päätyi ensimmäisen jälkeläisen saatuaan ylläpitoon paikalliseen ratsastuskouluun, jossa se teki hetken aikaa tuntiratsun töitä. Tällöin tamma pääsi myös käymään seura- ja aluetason kilpailuissa, joissa se menestyi kerta toisensa jälkeen vain paremmin ja paremmin. Erityisesti Surusilmän hienot liikkeet olivat eduksi kouluradoilla, jossa se pärjäsi kokeneiden ratsastajien kanssa aina helppo A tasolla saakka. Muutaman vuoden ylläpidon jälkeen Surusilmä palautui kasvattajalleen, päätyen takaisin siitostamman virkaan. Luonteeltaan Surusilmä oli mahtava, se omasi lehmän hermot ja oli näin ollen ajoittain itsepäinen, joka näkyi esimerkiksi jäätävänä laiskuutena ratsastaessa. Rakenteellisesti voikko, 152cm korkea tamma oli hieman hauska, sillä oli melko kevyt etuosa, kun puolestaan takaosa oli huomattavasti jykevämpi. Surusilmä sai elämänsä aikana kuusi jälkeläistä, joille se pääosin periytti niin voikkoa väritystään kuin hyvän kilparatsun ominaisuuksiakin. Tamma menehtyi viimeisen varsan saatuaan synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin, ollessaan vasta 16 vuotias.

ei. Surumuuri asui ensimmäiset seitsemän elinvuottaan vanhemman pariskunnan omistuksessa, toimien lähinnä seurahevosena ja silloin tällöin peltotöissä. Kahdeksan vuotiaana ori myytiin eteenpäin, jolloin se uudessa kodissa ratsukoulutettiin helppo B tasolle koulussa ja rataesteillä aina 110cm tasolle saakka. Surumuurilla ei aluksi ollut tarkoitus kilpailla, mutta sattumien kautta omistaja päätyi sen kanssa pieniin estekisoihin, jossa innostus iski. Tämän jälkeen oria nähtiin tiuhaan tahtiin este- ja kenttäkilpailuissa, tuoden kotiin harva se päivä jonkinlaisen sijoituksen. Muutaman kerran Surumuuri pyörähti myös koulukilpailuissa, mutta sen virtaviivainen ja menohaluinen luonne ei ollut sillä saralla eduksi, eikä näin ollen kouluratsastus ollut tämän hevosen juttu. Luonteeltaan kun ori oli ratsastaessa todella energinen, mutta puolestaan maasta käsiteltynä se kunnioitti omistajaansa ja omasi vähän enemmän malttia. Hyvärakenteinen, 154cm korkea Surumuuri oli väritykseltään rautias, joka omasi jokaisessa neljässä jalassa melko pitkät valkoiset sukat. Kilpauran ollessa sattumaa, niin oli myös Suurumuurin jalostuskäyttö. Kilpailuissa orin vahvan liikkeen huomasin monet siittoloiden pitäjät, jotka ottivat yhteyttä Surumuurin omistajaan. Elämänsä aikana ori jätti jälkeensä neljä oikein tyylikästä jälkeläistä, joille se periytti erityisesti hyviä hyppylahjojaan. Surumuurin poismeno 17 vuoden iässä tuli kaikille suurena yllätyksenä, sillä se oli mitä ilmeisemmin saanut yöllä sydänkohtauksen.

ee. Sinisilmä menestyi nuoruusvuosinaan näyttelykehissä näppärän ja kevyen, mutta kuitenkin lihaksikkaan, rakenteensa ansiosta, jota korosti vielä sen voikko väritys ja 149cm säkäkorkeus. Lukuisat voitot näyttelyistä ajoivat tamman lopulta kantakirjatilaisuuteen, jossa se palkittiin hyvin pistein KTK-II palkinnolle. Näyttelyiden ohella Sinisilmällä käytiin jonkun verran kilpailemassa valjakkoajoissa, pääosin noviiseissa luokissa, toki muutama vaativampi starttikin mukaan mahtui. Menestystä valjakosta tuli jonkun verran, mutta omistajan kiireiden vuoksi kilpaura ei kestänyt harmittavasti muutamaa kesää pidempään. Luonteeltaan Sinisilmä oli hyvin laiska ja ruuan ahne hevonen, joka osasi tarpeen tullen karata tarhastaan ja murtautua rehuvajaan. Tämän vuoksi tamma oli harva se päivä sairaana vatsakipujen vuoksi, mutta onneksi sille ei koskaan mitään sen pahempaa tapahtunut. Pääosin Sinisilmä toimi Pitkäpellon tilalla siitostammana, saaden elämänsä aikana viisi toistaan hienompaa jälkeläistä. Värijakauma tamman jälkeläisissä on sikäli hauska, että kaikki sen kolme tammavarsaa olivat voikkoja, kun taas kaksi oria rautiaita. Jälkeläisilleen Sinisilmä periytti melko tasaisen pulskeaa luonnettaan, mutta myös valjakkohevosen ominaisuuksia. Tamma lopetettiin erinäisiin vanhuuden tuomiin oireisiin ja ehkä myös pieneen tilanpuutteeseen sen ollessa 24 vuotias.

Jälkeläiset

s. 09.08.2016, o. Mörkövaaran Velhonvälke (i. Velhonkuje) omistaja: Sorel
s. 15.09.2016, t. Mörkövaaran Satutaika (i. Ikurouta) omistaja: meea
s. 12.01.2017, o. Mörkövaaran Talviuni (i. Takatalvi) omistaja: Otterley
s. 09.02.2017, t. Mörkövaaran Suruselma (i. Vihtori) omistaja: turjake

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 42, VVJ 42, VSR 6 kpl

11.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
11.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
11.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
12.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
13.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
14.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
14.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
21.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
21.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
22.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
22.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/26
23.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/26
23.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
24.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
24.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/50
25.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
25.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
28.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
01.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
01.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/38
03.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
03.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/38
04.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
04.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
05.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
05.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
06.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
06.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
07.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
07.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
07.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/38
09.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
09.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
14.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
14.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
15.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
15.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
18.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
18.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
19.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
24.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
28.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30

21.07.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/25
27.07.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/25
28.07.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/25
01.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
02.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/23
04.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/23
05.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/40
08.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/23
13.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/40
13.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
13.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/22
16.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/22
17.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 06/50
18.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/32
19.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 06/50
21.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/22
22.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/22
27.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/32
29.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/32
08.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/38
02.09.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/11
20.07.16, ERJ (kutsu), 80cm, 03/30
21.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
22.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
23.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
24.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
24.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
25.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
27.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
27.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
28.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
28.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
29.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
29.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
30.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
30.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
30.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
01.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
02.08.16, ERJ (kutsu), 80cm, 02/40
05.08.16, ERJ (kutsu), 80cm, 02/40
06.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
08.08.16, ERJ (kutsu), 80cm, 06/40
08.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
08.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
09.08.16, ERJ (kutsu), 80cm, 01/40
10.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
10.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
11.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
12.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
12.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
12.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
12.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
14.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
17.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
18.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
18.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
19.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
20.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
20.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
26.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
27.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
28.02.17, ERJ CUP (kutsu), 80cm, 06/181
30.03.17, ERJ CUP (kutsu), 80cm, 09/137

04.09.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/11
05.09.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/11
05.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/36
06.09.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/11
11.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 06/38
12.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/24
16.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/38
19.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/38
20.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/19
22.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/29
25.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/26
26.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
27.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/24
29.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/24
29.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/29
30.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/26
07.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/27
08.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/27
11.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/27
15.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/27
28.02.17, KERJ CUP (kutsu), Harrastelkk, 01/32
13.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/40
16.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/40
17.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/40
20.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/43
21.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
22.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/50
23.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 07/50
24.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 05/30
25.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
26.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/50
26.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 05/30
28.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/30
29.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/30
29.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
30.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/30
30.07.16, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 07/59
02.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/41
04.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/41
04.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/26
05.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
07.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
08.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/40
09.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 05/40
11.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
13.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 05/40
13.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/14
16.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/40
17.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/14
21.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/40
23.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/22
24.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
26.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/19
28.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
28.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/22
29.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/20
30.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
30.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/19
30.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/40
07.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/40
10.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/40
17.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/40
30.11.16, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 03/48

31.07.16, VSR CUP (kutsu), Harrastelkk, 04/21
31.08.16, VSR CUP (kutsu), Harrastelkk, 03/14
30.09.16, VSR CUP (kutsu), Harrasteluokka, 02/27
30.09.16, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 01/16
31.10.16, VSR CUP (kutsu), Helppo A, 01/154
30.11.16, VSR CUP (kutsu), Helppo A, 07/130

Valmennukset ja päiväkirja

02.05.2017 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Pitkästä aikaa pääsin Sirpan kanssa valmentautumaan esteiden pariin, kun suuntasimme illalla läheiselle tallille järjestettyyn estevalmennukseen. Alkuverkassa tamma oli niin oma itsensä kuin vain olla ja pystyi, se löntysteli tyynen viileästi eteenpäin, eikä liiemmin välittänyt avuistani, joita kovasti yritin tammalle jakaa. Valmentaja meinasi meihin vähän jo suutahtaa, sillä yhteistyömme oli melkeinpä tipotiessään, emmekä tuntuneet saavan mitään alkuverkan aikana aikaiseksi. Lähdimme kuitenkin muiden ratsukoiden mukana siirtymään vähitellen esteiden pariin, joita oli kentälle pystytettynä seitsemän kappaletta noin 80-90cm korkeuksilla. Kuten arvata saattoi, ei meidän vauhti ensimmäisellä kierroksella liiemmin päätä huimannut, joten puomitkin sitä mukaa kolisi, kun Sirpa niiden ylitse könysi ravissa. Tämän jälkeen aloin itsekin jo hermostumaan hevoselleni ja aloin pyytämään huomattavasti topakammalla asenteella - sekös onneksi tuotti vähitellen tulosta. Sirpa alkoi vähitellen pääsemään laukan rytmiin kiinni ja hyppäämään esteitä huomattavasti virkeämmällä asenteella, jolloin puomitkin pysyivät kannattimillaan. Vähän tamma tuntui edelleen rämpivän apujani vastaan, mutta nyt se itse pääsi hyppäämisen makuun niin, ettei pienet erimielisyydet enää hyppyjä verottanut. Ylitimme niin pystyt kuin sarjaesteetkin Sirpan kanssa kivasti, kunhan vain edelleen keskityin lähestymisissä suoraan tiehen ja siihen laukan tahtiin. Valmentajakin alkoi löytämään meistä positiivista sanottavaa, joten olipa kiva välillä kuulla kehuja sieltäkin suunnalta kaiken sen epämääräisen huudon jälkeen. Vajaan tunnin työskentelyn jälkeen oli aika siirtyä lopettelemaan, joka onneksemme tapahtui hyvien suoritusten ja onnistumisien jälkeen.

30.04.2017
Kuukauden viimeinen päivä tarkoittaa meille Mörkövaarassa tuttuun tapaan laatuarvosteluissa pyörähtämistä, joihin Sirpakin pääsi tässä kuussa mukaan. Tamma sai helmikuussa neljännen, ja sitä myöten viimeisen, jälkeläisensä, ja koska näillä kaikilla jälkikasvun tuotoksilla oltiin päästy jo kilpauran makuun, meillä oli hienosti jälkeläisnäytöt kasassa. Näin ollen pääsimme tänään käymään esteratsastus- ja valjakkoajojaosten laatuarvosteluissa, joissa odotukset oli korkealla. Sirpa käyttäytyi molemmissa tilaisuuksissa kohtuullisen hyvin, mitä nyt vähän luimisteli tuomareille ja oli melko tympääntyneen näköinen. Ehkä vähän hauskaa kuitenkin oli se, että Sirpa sai molemmista laatuarvosteluista täsmälleen samat pisteet matkaansa, molemmista yhteensä 103,5p. Näillä pisteillä Sirpa sai siten hienosti matkaansa ERJ-I ja VVJ-I palkinnot koristamaan meriittiriviään, jossa olikin jo yksi ykköspalkinto alkuviikosta saamastamme kenttäjaoksen laatiksesta. Palautuessamme reissulta kotiin Sirpa sai palkkioksi paljon rapsutuksia tallityttöjen toimesta, sekä tietysti muutaman porkkanan ja omenan, joista se oli hyvin tyytyväinen. Kolme hienoa palkintoa on nyt taskussa, mutta vielä kolmesta palkinnosta kovasti haaveilemme. Toukokuun puolella meillä olisi tarkoitus Sirpan kanssa päästä yleis- ja kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluihin, nähtäväksi vain jää, minkälaisia palkintoja sieltä napsuu mukaan. Toivotaan parasta!

12.02.2017 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Heti aamutallin jälkeen ystäväni oli lupautunut pitämään minulle ja Sirpalle kouluvalmennuksen, jonne suuntasimme hyvillä mielin. Tamma toimi heti alkuverkassa allani yllättävänkin hyvin, se liikkui hyvässä tahdissa eteen ja kuunteli malttavaisena antamiani apuja. Lähdimme ensimmäisenä työstämään keskihalkaisijalta pohkeenväistöjä molempiin suuntiin, ensin käynnissä ja sen jälkeen ravissa. Käyntiväistöt lähtivät heti sujumaan ongelmitta, Sirpa asettui hyvin kulkusuuntaan päin ja risti kauniisti jalkojaan, edelleen hyvässä ryhdissä eteenpäin kävellen. Ravissa väistöjen kanssa oli vähän hakemista, sillä pohkeeni ei aivan täysin mennyt läpi ja näin ollen varsinaisia väistöjä ei ensimmäisillä kerroilla hyvin montaa tullut. Toistojen kautta saimme kuitenkin vähitellen parempaa tuntumaa myös näihin raviväistöihin, joihin vähitellen olimme oikein tyytyväisiä. Väistöjen jälkeen siirryimme uralle, tehden käynnissä ja ravissa hetken aikaa pysähtymisharjoituksia, saaden näin hevosta vielä paremmin kuulolle ja avuille. Sirpa reagoi todella kivasti pidätteisiin, joten myös ravista pysähtymiset onnistuivat hienosti - tosin suoraan raviin jatkaminen vaati taas vähän enemmän napakkuutta. Viimeisenä lähdimme työstämään laukkaa, tehden ensin uralla nostoja molempiin suuntiin ja tämän jälkeen etsien tahdikasta ja rentoa liikettä ympyrällä. Laukannostoissa ei jälleen liiemmin ongelmaa ollut, mutta sen sijaan sain keskittyä laukan ylläpitämiseen, sillä tamma pudottautui herkästi raville jos en ollut riittävän hereillä selässä. Kun olimme saaneet laukan rullaamaan hyvin ympyrällä ja Sirpa oli nätisti apujeni varassa, saimme vähitellen siirtyä loppuverkan pariin.

25.12.2016
Eilinen jouluaatto saattoi mennä tallinväen kanssa rupatellessa ja syödessä myöhään, joten tänä aamuna ylös sängystä pääseminen oli vähän työn ja tuskan takana. Olin kuitenkin lupautunut naapurissa asuvalle pariskunnalle kyydittää heitä ja heidän sukulaislapsiaan reellä Sirpan kanssa, joten ei auttanut kuin lähteä tallille hommiin. Sirpa nuokkui seitsemän aikaan edelleen karsinassaan, tullen tosin korvat höröllä ovelle vastaan kun kärräsin sille aamuheiniä. Heiniä syödessään ennätin hyvin hoitamaan Sirpan, harjaamaan sen huolellisesti, puhdistamaan kaviot ja letittämään harjan sekä hännän punaisin rusetein. Lisäksi suitsien laitoin jälkeen tamma sai vielä päähänsä poronsarvet-päähineen, haha, enpä voinut olla nauramatta sille! Sirpa näytti oikeasti keltaiselta porolta, joten olihan se melko hassu näky, joka aiheutti hilpeyttä tallityttöjen joukossa ulos päästyämmekin. Nakkasin tammalle reen perään, laitoimme yhdessä tyttöjen kanssa vielä aisoihin kulkusia, jonka jälkeen olimmekin valmiita lähtöön. Kahdeksalta olimme Sirpan kanssa naapurissa, jossa meitä odotettiin viiden ihmisen toimesta jo hyvin innokkaasti. Lapset suorastaan hullaantuivat tammasta, joka samaan aikaan näytti takaisin melkoisen hapanta naamaa ja käyttäytyi aivan kuin tilanne olisi ollut kamalin ikinä. Kaikki ihmiset mahtuivat hyvin lampaanvilloista valmistetuille pehmusteille istumaan rekeen, jonka jälkeen lähdimme paikalliselle kylälle jouluajelulle. Ajelu kesti vajaan 1,5 tunnin verran, jonka aikana saimme melkoisen määrän ihastuneita katseita kylillä ja jälkeen hyvin tyytyväiset kyytiläiset. Sirpa näytti vallan huojentuneelle saapuessamme takaisin tallille, se oli varmati hyvin onnellinen, että tämä kaamea leikki on nyt ohitse. Ajelun päätteeksi tamma sai selkäänsä toppaloimen ja pääsi muiden tammojen joukkoon päivän reippailun jälkeen jälleen heinäkasan ääreen.

13.11.2016
Pidin tänään päivällä maastoestetunnin tallitytöille ja heidän valitsemilleen ratsuille, sillä olimme eilen saaneet kyhättyä maastoon uusia esteitä. Tiluksillamme on jo ennestään ollut ihan kiva maastoestevalikoima, mutta nyt se parani entisestään, josta voimme olla suorastaan ylpeitä. Kun näin tallityttöjen riemun esteillä, halusin minäkin tunnin jälkeen lähteä hyppäämään ja päästä kokeilemaan näitä uutuuksia. Sirpa oli vielä tältä päivää liikuttamatta, joten hain sen tarhasta matkaani, puin varusteet ja suuntasimme innokkaasti esteille. Lämmittelin tammaa hetken aikaan sänkipellolla, taivuttelin sitä huolellisesti ja ratsastin kaikki askellajit ajatuksella läpi. Sirpa ei tietenkään ollut aivan yhtä vakuuttunut päivän teemasta, jonka se kyllä antoi nopeasti myös ymmärtää pysähdellen käynnistä ja ravista, kun puolestaan laukkaa se ei juurikaan omatoimisesti jaksanut ylläpitää. Napakalla otteella päätin kuitenkin Sirpan vastahakoisuudesta huolimatta siirtyä maastoesteradalle, jossa oli siis erilaisia esteitä kehiteltynä luonnonmateriaaleista. Esteillä oli keskimäärin korkeutta aina 50cm esteistä vajaaseen 90cm esteisiin, joten Sirpankin kapasiteetti hyvin riitti näille. Ensimmäiset esteet ylittyivät vähän niin ja näin, Sirpa hidasti vauhtiaan merkittävästi ennen ponnistuspaikkaa, joten osalle hypättiin peräti ihan "nollavauhdista". Sain näin ollen reippaasti pyytää tammaa eteenpäin lähestymisissä, vaikka pääsääntöisesti itse olisin vain halunnut nauttia vauhdin huumasta ja ylittää esteet sujuvasti - joo, saahan sitä aina haaveilla. Muut radan esteet Sirpa ylitti melko kivasti, mutta 80cm korkea iso tukkieste ei ollut Sirpan mieleen, joten tälle se myös muutamaan otteeseen kieltäytyi. Kestikin pieni tovi, ennen kuin sain tsempattua Sirpan sellaiseen tilaan, että se hyppäsi kunnialla sen ylitse. Tämän jälkeen otimme niin monta toistoa esteelle, että se sujui varmoin mielin tammaltakin. Vajaan tuntisen hyppimisen jälkeen kun rata oli käyty hyvin läpi, lähdimme takaisin tallille ja suuntasimme iltahommien pariin.

27.08.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Florenzia
Suomenhevosratsukko oli jo verrytellyt kentälle saapuessani, joten pääsimmekin heti lupaamani kouluvalmennuksen makuun. Muistutin heti alkutunnista tvishaa istumaan syvälle satulaan ja pidentämään hieman jalustimiaan, jotta hän pääsisi paremmin pienen tammansa ympärille ja tämä helpottaisi huomattavasti ratsastamista sileällä. Käynnissä tehtiin pienen pientä kahdeksikkoa taivutellen tammaa ulos- sekä sisällepäin, eikä tehtävä tuottanut ongelmaa. Rohkaisin ratsastajaa taivuttelemaan tammaansa rohkeasti, jopa hieman ''ylitaivuttaenkin'', jotta lavat ja lihakset saataisiin kunnolla auki ennen varsinaiseen työskentelyyn siirtymistä. Pyysin ratsukon raviin, jossa jatkettiin pohkeenväistöjen ja kulmiin tehtävien volttien parissa. Ratsukon meno näytti mukavan tasaiselta, sillä rytmikkyys ja tempo löytyi helposti ja näppärästi näin alusta alkaen. Pohkeenväistöistä voikkoratsu selvisi loistavasti, enkä voinut huomauttaa oikeastaan juuri mistään, sillä väistöt olivat lähestulkoon täydelliset. Onnistuneen ravityöskentelyn jälkeen oli hyvä antaa hevosen kävellä hetki ja siirtyä sitten laukan pariin. Alkuun Sirpa näytti hieman uniselta käyntien jäljiltä, joten pyysin tvishaa ottamaan muutaman siirtymisen raviin ja taas takaisin laukkaan sen kanssa, jotta saisimme tamman hereille ja takaisin avuille. Jo kaksi siirtymää saivat tamman kuuliaiseksi, joten siirryimme suurelle keskiympyrälle laukassa taivutellen hevosta alkuravien tavoin vuoroin sisälle- ja vuoroin ulospäin. Sirpa suoritti tehtävän mainiosti, vaikka ulospäin taipuminen näyttikin olevan sille haasteellisempaa kuin sisälle, joten muistutinkin tvishaa, että asiaa voisi harjoitella tamman kanssa tulevaisuuden harjoituksissakin. Laukkatyöskentely lopetettiin onnistuneisiin taivutuksiin ja siirryttiin viellä ravissa työstämään suurilla ympyröillä, joilla tarkoituksena oli ravata reippaasti, mutta rennosti ja lennokkaasti eteenpäin sekä antaa hevoselle hieman ohjaa, jotta se saisi venytellä itseään. Sirpa ravasi suorastaan liihotellen ratsastajansa alla, joten hetkisen kuluttua päästin ratsukon loppukäyntien pariin.

24.08.2016 Estevalmennus, valmentajana Florenzia
Kaunis pienehkö suomenhevostamma verrytteli ratsastajineen kentällä. En voinut kuin ihailla ratsun ihanaa väritystä, joka pääsi entistäkin enemmän oikeuksiinsa auringonsäteiden kimpoillessa sen karvapeitteestä takaisin. Hymyssä suin kyhäsin ratsukolle verryttelyksi hieman laukkapuomeja, sillä ratsastaja oli kertonut Sirpan tarvitsen pitkät ja hyvät verryttelyt hypätäkseen reippaasti ja sujuvasti. Muistutin tvishaa jo heti verryttelyissä ratsastamaan kokoajan ''eteen'' periaatteella, jotta Sirpa olisi skarppina alusta alkaen. Laukassa ruettiin tulemaan viittä laukkapuomia normaalipituisilla väleillä, joten vain oikea paikka puomeille sekä sopiva rytmi takasivat onnistuneen suorituksen. Sirpa laukkasi ratsastajansa alla mukavan reippaasti ja rennosti, eikä puomejen kanssa ollut mitään ongelmaa. Jokaisella kierroksella ratsukon tuli ylittää maapuomit ja muualla pyysin tekemään temponvaihteluita laukassa, jotta saisimme tamman skarpiksi ja hyvin ratsastajansa avuille. Pikkuhiljaa nostin puomit ristikoiksi ja Sirpa suoritti edelleenkin erityisen hyvin, joten päästimme ratsun hieman huilimaan pienten käyntien merkeissä. Kävelyn jälkeen alettiin hyppäämään kahdeksan esteen rataa, jossa teemana oli harjoitella uusinnan ratsastamista - eli reipasta tempoa sekä pieniä teitä. Alkuun esteet olivat 60cm tasolla ja ratsukko ylitti ne vaivatta. Muistutin kännöksissä käyttämään sisäohjan sijasta paljon ulkopohjetta, jotta tamma pysyisi käännökset sekä niiden jälkeen helpommin suorana rungostaan ja näin hyppy saataisiin onnistumaan, joka helpottaisi suuremmilla esteillä ratsun puhtaasti esteen yli pääsemistä. Nostin esteet lopuksi viellä 80-90cm korkeudelle ja ratsukko suoritti radan hienolla yhteistyöllä sekä reippaalla temmola. Sirpalla taisi tänään olla hyvä päivä, kuten myös ratsastajallaankin! Valmennus lopettetiin kaikkien osapuolten tyytyväisyyteen ja päästettiin Sirpa loppuverryttelyiden jälkeen talliin huilimaan.

09.08.2016
Heinäkuun puolenvälin kieppeillä Sirpa astutettiin ensimmäisen kerran ihanalla suomenhevosorilla Velhonkujeella, ja nyt viikkojen kuluessa tamma on alkanut voimaan todella paksusti. Aamupäivällä tallille mennessä kävin ensimmäiseksi kävelemässä pihattolaitumella, jossa Sirpa asustaa seitsemän muun tamman kanssa. Sirpa ei ollut varsaansa vielä maailmaan pyöräyttänyt, mutta se oli selvästi eristäytynyt muista kuivitetulle katokselle, jossa se käyttäytyi levottomasti kun saavuin paikalle. Varsan ei olisi vielä määrä syntyä pariin viikkon, mutta tamman käytös antoi olettaa, että varsominen on pian ajankohtainen juttu. Vähän aikaa mietin, otanko Sirpan sisälle varsomiskarsinaan, mutta tulin siihen lopputulokseen, että pihatossa on tilaa enemmän ja varmasti Sirpalle mieluisampaa on ulkona oleminen. Lähdin tekemään päivätyöt, ajatellen tulla uudestaan kuuden tunnin kuluttua katsomaan mikä on tilanne.
Iltapäivällä saapuessani takaisin, en löytänyt Sirpaa enää katokselta, jossa se aikaisemmin aamulla oli. Sirpaa ei myöskään näkynyt muiden tammojen seurassa tai muuallakaan, mihin silmät vain näkivät parin sadan metrin säteellä. Hetken aikaa mietin, että mistä se hevonen on nyt livokkaan päässyt, mutta päätin kävellä metsänsiimekseen vielä katsomaan, josko tamma olisi sinne mennyt. Pienen ylämäen päällä näin puiden varjossa pönöttävän Sirpan, jonka vieressä makasi tumma olento, eli varsa. Menin varovasti katsomaan varsaa, sillä en tiennyt, kuinka Sirpa käyttäytyisi minua kohtaan. Varsa näytti pelottavan pieneltä ja lähelle päästessäni elottomalta, mutta heti kun koskin pienokaiseen, aukesi sen silmät ja se pyrki ylös. Huh! Vallan jo säihkähdin, mutta nopeasti varsa nousi jaloilleen ja pingahti emänsä vierelle. Kyseessä oli rautias orivarsa, jolla ei päällepäin näkynyt olevan minkäänlaisia merkkejä. Soitin tallityttöjä avukseni, sillä halusin viedä parivaljakon nyt talliin, jotta pääsemme paremmin tutustumaan pienokaiseen ja tarkistamaan, että Sirpalla on kaikki hyvin. Talliin pääseminen ei ollut mikään helppo juttu, sillä Sirpa ei aluksi halunnut tehdä kanssamme yhteistyötä, vaan pisti kaikin voimiin varsansa rinnalla vastaan. Puolentunnin kuluttua saimme kun saimmekin molemmat talliin ja totesimme kaiken olevan kumpaisellakin hyvin. Orivarsa sai isänsä teemalla nimekseen Mörkövaaran Velhonvälke ja tarkoitus olisi pistää se tuotapikaa myyntiin, sillä meillä ei sille käyttöä ole.

19.07.2016 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Kaunis kesäpäivä tiesi minulle ja Sirpalle tänään ensimmäistä kouluvalmennusta, jota etukäteen vähän jännitin, ehkä jopa turhaan. Menestynyt kouluratsastaja tuli pitämään Mörkövaaraan ryhmävalmennusta, johon ilmoittauduin Sirpan kanssa mukaan heti mahdollisuuden tullen. Alkutunnista tamma oli hyvin tahmea, se kampesi apuja vastaan ja siihen oli muutoinkin todella hankalaa saada kontaktia. Valmentaja huomasi meidän heikot hetket melkeinpä heti kättelyssä, jonka jälkeen aloimme saamaan hyviä vinkkejä yhteistyön ja ryhdin parantamiseksi. Pyörittelin Sirpaa vaikka minkälaisilla ympyröillä ja kiemuroilla käynnissä ja ravissa reilun vartin ajan, saaden sitä koko ajan paremmin ja paremmin avuilleni. Kun tamma asteli rennosti, mutta ryhdikkäästi eteenpäin, pyysi valmentaja aloittamaan meitä tehtävien teon, joka oli aluksi niinkin helppo tehtävä kuin neliön ratsastus. Mutta, sehän ei ollut lainkaan helppoa! Pelkästään suoraan, siis täysin suoraan, käveleminen tuotti hankaluutta, eikä valmentaja ollut vähään tyytyväinen. Sirpa väkisin puski milloin pyllyä ja milloin päätään vinoon, joten jouduin kovasti miettimään selässä kuinka saada tamma kävelemään oikeasti suoraan ja pysymään kropastaan suorana. Lisäksi neliöiden kulmat tuli tehdä huolella, jotta ne pysyivät terävinä, eikä niistä tullut loivia. Juuri ja juuri kun olin saanut Sirpan tekemään neliötä hyvin käynnissä, tuli sama tehdä ravissa. Nyt lähtökohdat olivat paremmat, mutta reippaampi tahti väkisin sotki kuviota ja näin ollen selässä sai jälleen olla hereillä. Ravineliön jälkeen olin jo aivan puhki, mutta mitä vielä, vähän aikaa valmentaja halusi vielä kaikkien laukkaavan. Laukka lähti kivasti rullaamaan kun sain sitä vähän aikaa työstää, Sirpa liikkui isolla askelella eteenpäin, samalla itsensä kauniisti kantaen. Laukkassa työskentelimme pitkälti uralla, tehden paljon eri kokoisia ympyröitä ja suunnanvaihtoja, jolloin saimme tehtyä ravista laukanvaihtoja. Puuh, onneksi Sirpa paransi suorituksiaan loppua kohti ja oli tällöin pehmeä ratsastaa, sillä itse olin selässä jo aivan makaronina. Yli tunnin pyörimme reipasta tahtia ympäri kenttää, kunnes vihdoin ja viimein saimme jäähdyttelyjen kautta lopetella.

07.07.2016
Sirpan kanssa on yhteiseloa nyt reilut viikonpäivät takana ja täytyy myöntää, että se on paljastunut melko persoonalliseksi tammaksi. Tamma on usein aluksi käsiteltäessä melkoinen hapannaama, eikä se lähde innoissaan kaikkiin hoitajan toimiin mukaan, vaan seurailee tätä yleensä "et ole tosissasi"-ilmeellä. Pientä vääntöä sen kanssa saa siis käydä, mutta kun hoitaja malttaa vain olla napakkana ja tehdä hommat päättäväisesti, niin kyllä se vähitellen lämpeää kaikille jutuille. Talliin Sirpa on yleisesti ottaen sopeutunut oikein kivasti, sille on löytynyt sopiva tammalaumakin, jossa se saa irvistellä sydämensä kyllyydestä muille. Tamma alistuu kyllä hyvin vanhemmille tammoille, mutta sen sijaan nuorisopuoli saa ajoittain kuulla kunniansa, jos Sirpan heinäkasalle yrittänee. Parin rauhallisen päivän jälkeen lähdimme Sirpan kanssa ratsastamaan oikein urakalla, menen oikeastaan päivittäin kouluratsastusta aamupäivällä ja illalla joko estetunnilla, maastossa tai ajaen. Ratsastaessakin Sirpa on vähän hitaasti lämpenevää sorttia, mutta kun sen kanssa löytää hyvän tuntuman, toimii se oikein hyvin ja tällöin sitä on todella mukava ratsastaakin. Koska olemme tamman kanssa saaneet yhteistyön hyvälle mallille ja kaikki ratsastuksen ja valjakkoajojen perusteet on hallinnassa, olisi meillä tarkoitus lähteä jo ensi viikolla kilpailuihin. Muutamia päiviä meillä on vielä aikaa treenata ja valmistautua näihin suuriin koitoksiin, mutta melko varmoin mielin olen Sirpan kanssa liikenteessä. Jos se vain malttaa keskittyä minuun ja antamiin apuihini, niin kaikki sujuu hyvin - toki voin jo sielun silmin nähdä, kuinka tamma haastaa vain riitaa toisten ratsukoiden hevosten kanssa ja käyttäytyy niin itsepäisesti, että. Hah, ei kuitenkaan maalailla liikaa piruja vielä seinille, vaan tehdään itse parhaamme, luotetaan hevoseen ja toivotaan parasta.

01.07.2016
Tänään Mörkövaara sai vahvistusta kerrassaan ihastuttavasta evm sukuisesta suomenhevostammasta, Surusilmusta. Reilu viikko takaperin selailin myytäviä suomenhevosia, sillä minullahan on ainainen hevoskuume, joka ei helpota varmaan koskaan. Muutama sopiva ja mielenkiintoinen vaihtoehto löytyikin, joiden omistajille laittelin sähköpostitse viestiä ja kyselin niitä näitä. Vastauksien perusteella päädyin lähteä katsomaan tätä suloista voikkoa "Sirpa" tammaa, joka asuikin läheisessä kaupungissa. Paikanpäällä minua odotti kerrassaan kaunis ilmestys, eikä luonnekaan ollut tällä hevosella yhtään hassumpi. Aikani rupattelin myyjän kanssa siitä, minkälainen suku tammalla on, mihin siitä mahdollisesti kilparadoilla tulee olemaan ja minkälainen koti minulla on sille tarjota. Sirpan ratsukoulutus oli hiljattain aloitettu, joten kävinpä vielä hieman ratsastamassakin tammalla ennen varsinaista päätöksen tekoa. Koska ihastuin samantien niin kovasti Sirpaan, oli minun aivan pakko jättää siitä tarjous, jonka myyjä suorilta hyväksyi. Näin ollen sain viedä uutukaisen tammani heti kotiin, sillä sille oli eläinlääkärikin tehnyt terveystarkastuksen pari päivää aikaisemmin.
Nyt on siis vajaa vuorokausi kulunut siitä, kun Sirpa saapui Mörkövaaraan. Tamma on ollut oikein reipasluontoinen, hyvin rohkea ja ns. varmajalkainen ainakin toistaiseksi, joten hyvää lupaa. Iltapäivällä olisi tarkoitus kivuta Sirpan selkään ja lähteä kentälle vääntämään koulukiemuroita, sillä kova hinku kilparadoille saakka olisi. Sukunsa puolesta tammalla riittää rahkeita lajiin kuin lajiin, joten tavoite on lähteä kilpailujen saralle kokeilemaan koulu-, este- ja kenttäratsastusta sekä valjakkoajoja. Muiden tallin hevosten tavoin Sirpa tulisi siirtymään jalostuskäyttöön vanhemmalla iällä, mikäli se tulee menestymään kilpailuissa kohtuullisesti. Toivotaan parasta!