Muistoissa: Ulpusenni - virtuaalihevonen
k. 29.09.2015

NimiUlpusenni LempinimiSenni
Rek.nroVH14-018-1318 Synt.päivä ja ikä24.04.2014, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri157 cm, vrt
KoulutustasoHelppo A, 80cm, Harraste PainotusYleispainotus
KasvattajaSeija Kanerva evm OmistajaTvisha (VRL-01671)


© Vibaja

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 25.09.2015
34 + 26 + 17 + 12 + 4 = 93p, YLA2

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.06.2015
6,5 + 40 + 19 + 20 + 14 = 99,5p, KRJ-II

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.05.2015
7,5 + 43 + 20 + 20 + 15 = 105,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.07.2015
8 + 40 + 19 + 19 + 15 + 3 = 104p, KERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.09.2015
13 + 22 + 20 + 25 + 17 = 97p, SLA-I

Luonne

Senni on luonteeltaan kultainen suomenhevonen, oikein sellainen hevosten äitihahmo. Tamma on siten erittäin kiltti ja se todellakin ottaa kaikki huomioon tullen myös jokaisen tallin hevosen kanssa hyvin toimeen. Sennin kanssa ei varmasti tarvitse stressata missään tilanteessa, se on aina hyvin rauhallinen ja pitää jalkansa visusti maanpinnalla, nuoresta iästään huolimatta. Tamma on siis oikein mukava käsiteltävä niin maasta kuin selästä, ja tämän hevosen kanssa onkin mukava päättää rauhallisesti kiireinen arkipäivä. Ihanteellinen opetusponi!

Hoidettaessa Senni vain tönöttää aloillaan, se ei varmasti ala hötkyilemään vaikka nuorempaa hoitajaa vähän hermostuttaisikin. Tamma yleensä vain haistelee hoitajan hihoja ja on silmä kovana tarkkailemassa tämän tekemisiä, mutta muutoin se ei kyllä ala hommailemaan omiaan. Siksi Senni onkin oikein mukava hoidettava, sen kun vain ottaa harjan ja sutii pölyt ja mudat pois karvapeitteeltä, ja käy rauhallisesti jokaisen kavion lävitse puhdistaen ne. Satuloidessa tamma saattaa vähän luimistella ja näyttää hapanta naamaa, mutta ei se siitä huolimatta ala näykkimään tai saati edes pullistelemaan. Suitsiessa sen sijaan Senni ottaa nätisti kuolaimet suuhunsa ja tämän jälkeen oikein maiskuttelee todella maukkaita raudanpaloja suussaan, namnam.

Ratsastaessa Senni on hyvin kuuliainen ja mukava, se kulkee tasaisesti eteenpäin liikkuen omalla moottorilla. Mikään vauhtihirmu tamma ei ole, välillä se saattaa heittäytyä hyvinkin laiskaksi, mutta yleisesti se osaa siis liikkua hyvässä tahdissa eteen. Tamma kuuntelee erinomaisesti selästä annettavia ohjeita, Senni onkin hyvin miellyttämishaluinen ja siksi se toimii pienestäkin hipaisusta. Tämä tietysti viittaa myös siihen, että tamma on hieman herkkä ratsastettava, eikä se siedä pohkeilla hakkaamista tai kuolaimesta riuhtomista. Hyvän ratsastettavuuden lisäksi Senni on varmajalkainen ratsu, se ei varmasti ala säikkymään minkäänmoisia paukahduksia tai muutoinkaan heittäydy villihevoseksi missään tilanteessa. Täten Senni onkin erittäin hyvä hevonen myös aloittelijoiden alle.

Kouluratsastuksessa Senni taittaa luokat helppo a tasolle, ollen siis sellaista keskiverto suomenhevosten tasoa. Tamma menee koulua nätisti ohjeiden mukaan, mutta kyllästyy samoihin tehtäviin melko nopeasti ja täten se tarvitseekin paljon vaihteluja liikkeisiin. Mitkään erityisen pehmeät kouluratsun askeleet Sennillä ei ole, mutta kovasti se esimerkiksi lisätyssä ravissa pyrkii venyyttämään liikettään. Tamma on kuitenkin hyvin tasainen kouluratsu, jonka saa hyvällä ja huolellisella työskentelyllä kulkemaan kauniissa raamissa liikkeiden lävitse. Sennin bravuuriksi voisi mainita takaosankäännökset, jotka sujuvat kuin vettä valuen ratsastajan antaessa tarkat avut hevoselleen. Senni ei ole siis haastava, mutta kyllä se vähän vaatii ratsastajaltaan osaamista kulkeakseen okein päin eteen.

Esteillä Senni on ehdottomasti parhaimmillaan ja hyppäämistä se muutoinkin tuntuu rakastavan yli kaiken. Kun tamma jo kentälle tullessaan huomaa esteet, nousevat sen korvat heti pystyyn ja turpa kohoaa taivaisiin - jee, hyppäämään! Vauhtiahan Senni hieman lisää estetunnilla, mutta ratsastajan on vain muistettava huolelliset pidätteet ja näin meno pysyy hanskassa. Senni omaa melko hyvän hyppytyylin ja osaa se itse arvioida kohtuullisen hyvin ponnistuspaikankin, voisiko siis enempää estehevoselta toivoakaan. Rataesteitä tamma ylittää 80cm korkeudelta, tosin sekin välillä sellaisella ilmavaralla, että korkeampiinkin esteisiin kapasiteettia varmasti olisi. Hyvän tahdin löydyttäessä ja ratsastajan ollessa topakkana, on Senni siis oikein yhteistyökykyinen ja rehellinen hyppääjä.

Kilpailuissa Senni on oma ihana itsensä, se ei stressaa, ei hötkyile, ei panikoi - kunhan vain on ja ihmettelee. Matkat kilpapaikoille sujuvat tamman kanssa erittäin hyvin, Senni on helppo lastattava eikä matkustamisessakaan ongelmaa ole. Paikanpäällä sitten tamman kannattaa antaakin vähän aikaa katsella ympärilleen, jotta se tottuu menoon, ja vasta tämän jälkeen suunnata lämmittelemään. Senni on niin kotona kuin myös kilpailuissa miellyttävä ratsastettava, sillä esimerkiksi lämmittelyssä sen saa nopeasti kulkemaan pohkeilla eteen ja painoavuilla hyvin kuulolle. Estekilpailut ovat enemmän tamman mieleen ja niiden parissa se selvästi nauttii ja antaa parhaansa, mutta koulukisoissakin mennään kohtalaisella menestyksellä. Sijoittuminen on kuitenkin yleensä tuurista ja muiden ratsukoiden pärjäämisestä kiinni, harvoin esimerkiksi Sennillä on niin huono päivä, että menestyminen riippuisi ikään kuin siitä.

Sukulaiset

i Hiskikilpi evm
sh-o, vrt, 168cm
ii Aito-Hiski evm
sh-o, vrt, 164cm
iii Aito-Ukko evm
sh-o, rt, 165cm
iie Lumimarja evm
sh-t, prt, 162cm
ie Esikko evm
sh-t, rt, 155cm
iei I.H. Juhani evm
sh-o, rt, 163cm
iee Kir-Sikka evm
sh-t, prt, 156cm
e Ulpumelja evm
sh-t, trt, 162cm
ei Meijjari evm
sh-o, trt, 164cm
eii Kuusamo evm
sh-o, trt, 166cm
eie Punaminttu evm
sh-t, trt, 160cm
ee Unnaliina evm
sh-t, vrt, 158cm
eei Kevätjoiku evm
sh-o, rt, 162cm
eee Kauno evm
sh-t, vrt, 159cm

i. Hiskikilpi oli oikea lempeä jättiläinen - hyväluontoisella vaaleanrautiaalla orilla säkäkorkeutta kun löytyi reiluun 168 senttiin asti. Hyvän rakenteen lisäksi Hiskikilven suuri koko aikoinaan toi sille menestystä näyttelykehissä, joissa se on lukuisan monta kertaa palkittu BIS sijoituksilla. Näyttelykehien ohella oria nähtiin parin vuoden aikana tiuhaan tahtiin koulu- ja estekilpailuissa, keskimäärin helpoissa koululuokissa ja rataesteillä 90cm korkeuksilla. Ori menestyi eritoten lukuisten voittojen kera esteillä, mutta myös koulussa sen hienot lentävät liikkeet huomattiin. Kilpailujen ohella Hiskikilpi toimi halutun siitosorin virassa, löytyyhän siltä jälkeläisiäkin toistakymmentä kappaletta. Nytemmin on huomattu, että ori periytti jälkeläsilleen rehellistä hyppytyyliä ja hyvää luonnetta. Hiskikilpi asui lähes koko elämänsä kasvattajansa hoivissa, mutta viimeiset vuodet se vietti eläkeläispariskunnan pihan koristeena. Ori lopetettiin jatkuviin vanhuuden oireisiin 25 vuoden ikäisenä.

ii. Aito-Hiski oli Henri Pulkkisen kasvattama ori, josta kaavailtiin nuorena menestyvää ravihevosta. Heti kärryt peräänsä saatuaan kuitenkin huomattiin, että tämä hevonen ei tulisi menestymään mitenkään laukkaherkkyytensä vuoksi. Siten Hiski myytiin kuuden vuoden ikäisenä ratsukouluttajalle, joka teki tästä hienon ratsuhevosen: orilla nimittäin kisattiin reilua vuotta myöhemmin va b ja 100cm luokkia. Yhtään hassumpi kilpahevonen kun Hiski ei ollut, se sijoittui lähes jokatoisessa osallistumassaan kilpailussa. Hiski oli luonteeltaan hyvin tarmokas ja virkeä hevonen, ei välttämättä mikään lasten poni, mutta ei mikään hirviökään. Takakorkean ja melko epäsymmetrisen rakenteen omaava ori oli väritykseltään vaalean rautias kera piirtopään ja 164 senttimetrin säkäkorkeuden. Vanhempana Hiski astui muutaman paikallisen tamman, jättäen jälkeensä siis kolme hienoa, kilpakykyistä orijälkeläistä. Hiski menehtyi yllättäen 19 vuoden ikäisenä ilmeisesti suoliongelmaan.

ie. Esikko oli niin perinteinen vanhanajan suomenhevostamma kuin olla ja voi: luonteeltaan se oli rauhallinen ja totteleva, ja ulkonäkökin sopi muottiin. Kohtuullisen hyvärakenteinen Esikko kun oli väritykseltään puhtaan rautias ja säkäkorkeutta tämä omasi noin 155cm. Hyväluontoinen tamma muutti kasvattajansa Aarne Heikkisen hoivista myöhemmin lapsiperheeseen, jossa sitä käytettiin niin peltotöissä kuin myös harrasteratsuna. Esikko taittoi kouluratsastuksessa helppo b luokan ja rataesteitä tällä hypättiin tiedettävästi 70cm asti. Joka kesä tammalla käytiin seurakilpailuissa kisaamassa molempien lajien parissa, ja muutamat voitot ja muut sijoitukset siltä löytyykin. Perheessä oltiin kiinnostuneita hevosten kasvatuksesta ja siksi Esikkoa käytettiinkin siitokseen kolmen jälkeläisen verran. Tamma periytti jälkeläisilleen eritoten loistavaa, suomenhevoselle tyypillistä luonnettaan. Esikko täytyi harmillisesti lopettaa vanhuuden oireisiin sen ollessa 21 vuotias.

e. Ulpumelja, tutummin pelkkä Melja, on nytemmin jo ansaittuja eläkepäiviään viettelä tammamamma. Melja on Seija Kanervan kasvattama ja omistama suomenhevostamma, joka on ollut koko elämänsä aktiivisessa kilpa- ja jalostuskäytössä. Hyvän suvun omaavasta tammasta odotettiin jo nuorena hyvää kilpahevosta, ja niinhän myös kävi. Meljalla kierrettiin yli kymmenen vuoden ajan koulu- ja estekisoja, tasoilla helppo a ja 80cm. Tuona aikana se kerkesikin kahmia melkoiset määrät palkintoja matkaansa: molemmista lajeista löytyy useita kymmeniä sijoituksia. Kilpailujen ohella Meljaa käytettiin paljon siitokseen, asuuhan se suomenhevossiittolassa. Tummanrautias, 162 senttinen tamma on jättänyt jälkeensä kuusi jälkeläistä, jotka perivät emältään hyvää kilpakykyä ja oppivaista luonnetta. Todella, todella kiltti ja ihastuttava Melja kärsii tällä hetkellä kroonisesta jalkavaivasta, joka voi vuoden sisään koitua tamman kohtaloksi.

ei. Meijjari oli oikean maalaistalon kasvattama ja omistama suomenhevosori, joka teki paljon töitä peltohevosena ja puskaratsuna. Meijjari ei ollut missään vaiheessa elämäänsä mikään kisatykki tai haluttu jalostusori, se oli nimenomaan rennossa käytössä. Luonteeltaan ori ei ollut mikään ihastuttava ja sellainen, jota olisi halunnut päivät pitkät paijailla - se nimittäin osasi käyttää hampaitaan ja tarvittaessa potkiakin. Ärhäkän luonteensa vuoksi Meijjari kuitenkin toimi hyvin peltotöissä ja se jaksoikin vetää painavia koneita perässään. Ratsastuksessa ori oli sitä kuuluisaa puska ö tasoa, eli mitään muuta kuin kaasun ja jarrun se ei omannut. Jykevärakenteinen Meijjari omasi säkäkorkeutta 164cm ja väritykseltään se oli komea tummanrautias kera sukkajalkojen. Oria käytettiin kolme kertaa jalostukseen, mutta kaksi tammoista loi varsansa ja täten Meijjarille syntyi vain yksi elävä jälkeläinen, Ulpumelja. Meijjari sai mitä ilmeisemmin sydänkohtauksen peltotöissä ollessaan 20 vuoden ikäisenä.

ee. Unnaliina oli Roosa Mielosen kasvattama ja omistama suomenhevostamma, joka painottui esteratsastukseen. Jo nuorena hevosena Unnaliinan kapasiteetti rataesteille huomattiin ja täten treenaaminen tuotti tulosta niin, että viiden vuoden iässä tammalla startattiin 120cm luokkia. Hyppytekniikka oli siis erinomainen, eikä kukaan suomenhevostamma vetänyt tällöin vertoja Unnaliinalle. Muutamissa koulukisoissakin tamma pyörähti helppo b luokissa, joista mukaan lähtikin parit sijoitukset. Ratsastuskilpailujen ohella Unnaliinaan saattoi törmätä näyttelykehissä, joissa se pärjäsi kohtalaisesti. Muutoin vaaleanrautias, 158 senttinen tamma oli nätti, mutta kaula oli melko olematon ja siksi menestystä ei kehissä juurikaan tullut. Luonteeltaan tamma oli hieman haastava, se ei antanut mitään ilmaiseksi, mutta taitavalla käsittelijällä se oli kuitenkin sulaa vahaa. Jälkeläisiä Unnaliina sai elämänsä aikana kaksi kappaletta, joista molemmat olivat suloisia tammavarsoja. Unnaliina lopetettiin vanhuuden oireisiin olessaan peräti 26 vuotias.

Jälkeläiset

s. 20.08.2014, t. Mörkövaaran Vennikko (i. Railan Vilinteri) omistaja: Pierre
s. 03.09.2014, t. Mörkövaaran Ulrika (i. Himalaja) omistaja: Noreen
s. 21.09.2014, o. Mörkövaaran Askeri (i. Alikroisantti) omistaja: Anniina N.
s. 02.12.2014, t. Mörkövaaran Unelma (i. Mustan Yön Legenda) omistaja: Mörkövaara

Valmennukset ja päiväkirja

15.08.2015 Estevalmennus, valmentajana VRL-10352
Seuraavana päivänä saavuin vielä valmentamaan Senniä, tällä kertaa esteiden parissa. Aloiteltiin valmennus huolellisella, taivuttavalla alkuverryttelyllä. Tähän sisältyi paljon volttaamista, kolmikaarisia, sekä suunnanvaihtoja. Senni oli edellispäivän valmennuksen jäljiltä edelleen todella eteenpäinpyrkivä, joten tämänpäiväiseltäkin valmennukselta odotin paljon. Aloitettiin varsinaiset hyppyjutut ravipuomeilla, joiden jälkeen muutettiin ne laukkapuomeiksi. Senni katsoi hyvin, mihin se jalkansa laittaa, ja se tuntui valmiilta hyppäämään. Aloiteltiin ensin pienellä pystyesteellä, jonka olin sijoittanut lävistäjälle. Esteen päällä piti suorittaa laukanvaihto. Alkuun vaihto ei onnistunut, mutta hyppy oli muuten oikein hyvä ja siisti. Näinpä otettiin pari hyppyä ravista, ja esteen päällä piti saada nostettua oikea laukka. Nyt sujui jo paremmin. Otettiin hyppyjä vielä muutamat myös toiseen suuntaan ja viimeinen suoritus oli oikein mallikelpoinen ja siihen oli hyvä lopettaa. Jatkettiin hyppäämistä kolmen esteen sarjalla, jossa väleihin piti saada kaksi laukka-askelta. Alkuun Senni hieman kompuroi esteiden välissä, sillä vauhtia oli liikaa, jonka vuoksi puomit kolisivat. Seuraavaksi otitte rauhallisemman lähestymisen, ja saatiin puhdas suoritus. Otettiin vielä toiseen kertaan, ja sitten toiseen suuntaan, jonka jälkeen käveltiin hetki, ja loppuun otettiin pari hyppyä isommalle okserille, jotka sujuivat mielestäni todella hyvin!

14.08.2015 Kouluvalmennus, valmentajana VRL-10352
Seuraavaksi valmennettavakseni ja valvovan silmäni alle pääsi Senni-tamma. Alusta asti tamma näytti oikein miellyttävältä, ja se malttoi hyvin keskittyä siihen, mitä tehtiin. Aloitettiin työskentely ihan käynnissä, ja tehtiin paljon pysähdyksiä sekä peruutuksia, jotta saataisiin takapäätä alle. Senni toimi mielestäni oikein nätisti, ja oli todella pehmeä avuille ainakin ratsastajan mukaan - siltä meno myös näytti! Kun oltiin työskennelty huolellisesti käynnissä, ja saatiin tamma hyvin vertyneeksi myös molemmista kyljistä, ruvettiin vääntämään ravia. Alkuun tehtiin ihan perus volttityöskentelyä, jotta saataisiin tamma taipumaan myös ravissa. Tehtiin myös pituushalkaisijalle ravista pysähdys ja ravi-siirtymisiä, jotka sujuivat hyvin. Senni kuunteli hyvin apuja, ja saatiin viimeinen pysähdys ihan täysin oppikirjamaisesti. Näiden jälkeen tehtiin vielä muutamia pääty-ympyröitä kootussa ravissa, ja Senni polki todella hyvin takajaloillaan, ja suoritus näytti todella hyvältä! Otettiin väliin hieman käyntiä pitkin ohjin, jonka jälkeen otettiin muutama laukkapätkä, jossa tehtiin ympyröitä ja kymmenen metrin voltteja. Alkuun voltit olivat hieman liian isoja, mutta loppua kohden saatiin onnistuneita voltteja, jonka jälkeen saatiin sitten lopeteltua valmennus loppuraveihin.

28.07.2015
Lisää uutisia laatuarvosteluista! Ilmoitin Sennin mukaan heinäkuun kenttälaatikseen puoliksi vitsinä, nimittäin en oikeastaan uskonut, että tämä hevonen tulee siellä pärjäämään. Valmistelin tamman tuttuun tapaan hyvin kyseiseen koitokseen, treenailimme vähän käyttäytymistä ja kävimme pesupalvelussakin pyörähtämässä. Kun kenttälaatis lopulta koitti heinäkuun 25. päivä, oli omistajalta mennä kyllä pupu pöksyyn! Senni tuntui olevan kuitenkin varmoin mielin, joten ei kuin tamma tuomareiden eteen ruodittavaksi. Pidin melkein koko tilaisuuden ajan silmiä ja korvia kiinni, sillä en oikeasti halunnut tietää mitä Sennistä sanotaan. Vasta kun oli tulostenjakoaika uskaltauduin katsomaan kuinka meille kävi. Yhteispisteet oli minun mielestä kerrassaan huikeat, 104p! Tämä oikeutti KERJ-I palkintoon! Aivan mahtavaa. Nyt alkoi vain harmittamaan KRJ-II palkinto kun muutoin olisi niin hieno ykkösrivi tammalla. Tästä on hyvä jatkaa taas kohti seuraavia koitoksia, jaiks!

03.07.2015 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Pitkästä aikaa pääsimme Sennin kanssa ottamaan osaa estevalmennukseen, joka järjestettiin Mörkövaarassa. Alkutunnista Senni oli yllättävänkin reipas ja täten sain jonkin verran pidätellä sitä verkkaesteillä. Hyvää yhtenäistä säveltä ei heti löytynyt, paljon sain työstää Senniä malttavaisemmaksi ja eritoten kuuntelemaan apuja.
Hyppäsimme valmennuksessa pääosin erikoisesteitä: mukana oli muuria, vesiestettä, lankkua jne, joiden korkeus yli 70-80cm. Onneksi Senni ei kyttäile erikoisempiakaan esteitä, joten ne alkoivat ylittymään heti alusta asti ihan kivasti. Valmennuksen mittaan tamma myös rauhoittui ja näin ollen suoritukset tulivat huomattavasti huolellisemmaksi. Miinusta tosin saimme vähän kehnoista lähestymisistä ja sen vuoksi niitä jouduimme reenailemaan vähän enemmänkin. Muutamat pudotuksetkin saimme sen vuoksi aikaiseksi ja mikä minua ihmetytti kovasti, niin Senni kieltäytyi pari kertaa vesiesteelle. Rutkasti sai kannustaa, jotta se loppujen lopuksi ylittyi.
Loppuverkassa saimme mennä itsenäisesti puomeja. Vaikka meillä oli vähän erimielisyyksiä valmennuksen mittaan, olin hyvin tyytyväinen Sennin menoon lopputunnista. Myös valmentaja oli tyytyväisin mielin kun lopulta selätimme vesiesteen.

17.06.2015
Viimeinen kuukausi on ollut meillä Sennin kanssa yhtä myllerrystä, olemme nimittäin kovasti valmistautuneet laatuarvosteluihin ja päässeet niissä lopulta käymäänkin. Tamma on ollut koko kevään ja alkukesän ulkona, eikä sillä hyvin hirveitä ole treenailtu saati edes juuri ja juuri sitä liikuteltu - joten voitte arvata minkälaisessa kunnossa se oli. Maaliskuun jälkeen emme ole kisoissakaan liiemmin pyörineet, kuukausittain vain cupeissa käyty onnea koittamassa. Siispä pelkän karvapeitteen ja harjan saaminen edustuskuntoon oli monen päivän prosessi, ja sitten vielä ne pari liika kiloa pois reippaalla ratsastuksella pois.

31. toukokuuta lähdimme koettamaan onneamme ensimmäiseen laatuarvosteluumme, esteratsastusjaoksen laatuarvosteluun. En oikein tiennyt mitä tamman kanssa odottaa ja olin ikään kuin, että meille käy palkinto kuin palkinto. Senni hurmasi tuomarit ja sai hirmuisen hyvät pisteet - 105,5. Se tarkoittanee siis ERJ-I palkintoa! Sitä onnen määrää, mikä valtasi minut tilaisuuden jälkeen - jes, jes, jes! Sennin ekasta laatiksista ykköspalkinto, wohoo!

Kesäkuun 15. päivä pääsimme sitten starttaamaan toisessa laatuarvostelussa, ja nyt vuorossa oli kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu. Tietenkin laatikset pelottaa jokaisen hevosen kohdalla jonkin verran, mutta nyt täytyy kyllä sanoa, että olin vähintäänkin paniikissa kun meidän vuoromme koitti. Onneksi Senni kuitenkin näytti jälleen kerran mukavaa puoltaan tuomareille ja siten saimme myös kohtuullisen hyvät pisteet kaikista osa-alueista. Lopputuloksena saimme 99,5 pistettä, joka oikeutti KRJ-II palkintoon. Hyvät pisteet ja loistava palkinto, ei siinä, mutta voitte vain kuvitella sen minun raivoamisen määrän!! Siis 0,5 pisteen päässä KRJ-I palkinnosta!! Voi luoja, että otti kaaliin tilaisuuden jälkeen. Ja mikä vielä kamalinta, olisin itse voinut vaikuttaa siihen, että se ensimmäinen palkinto olisi tullut - nimittäin lisäpisteistä saimme 14/15. Urgh. No, tähän palkintoon on tällä hetkellä ainakin tyytyminen, en tiedä, lähdetäänkö sitä koskaan uusimaan...

Tällaista tänne tällä kertaa. Seuraava tavoite Sennin kanssa on joko KERJ laatis tai SLA. Tai molemmat yhtäaikaa.

13.03.2015 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Tänään saimme Mörkövaaraan vierailevan valmentajan koulun pariin, joten päätin Sennin kanssa osallistua mukaan. Senni oli alkuverkassa odotetusti vähän tahmea, eikä yhteistyökyky ollut mitään päätä huimaavaa. Valmentaja ruotti meitä motivaation puutteesta ja pyysi tekemään jos jonkinmoista kiemuraa ravissa. Vähitellen Senni alkoi vetreytyä ja myös valmentaja alkoi näkemään tammassa potentiaalia.
Päivän päätehtävänä oli erilaiset laukkatehtävät, lähinnä siirtymisiä ja istuntaharjoituksia. Ravi-laukka-siirtymiset menivät meidän osalta vähän puskiin, nimittäin kun Senni sai vauhtia jalkoihinsa niin ei menty enää kuin kiitoravilla eteen. Onneksi tamma oli tällöin alkuun nähden hyvin pehmeä ratsastettava ja näin ollen ei vienyt minua 6-0 perässään. Siirtymisten ohella teimme laukanvaihtoja käynnin kautta, joita emme Sennin kanssa liiemmin ole harjoitellutkaan. Ne menivät yllättävänkin hyvin valmentajankin mielestä, kunhan maltoin antaa huolelliset pidätteet. Lopputunnista sain palautetta istunnastani vaikka millä mitalla, milloin oli kädet huonosti, milloin jalat, tai milloin nojasin liikaa eteen tai taakse. Valmentaja antoi kuitenkin hyviä vinkkejä siitä, kuinka parantaa istuntaa ja kuinka minun nyt tulisi selässä istua.
Tunnin vääntämisen ja kääntämisen jälkeen saimme lähteä lopettelemaan ja siirtymään loppuverkkaan. Valmentaja olisi halunnut nähdä minun ja Sennin välillä syvemmän yhteyden ja eritoten Sennin olisi pitänyt antaa vähän enemmän ulospäin. Omaan silmään valmennus ei teknisesti kovinkaan hyvin mennyt, mutta lopputunnelmat oli molemmilla osapuolilla hyvät.

02.01.2015
Vuosi vaihtui Mörkövaarassa nopeaa ja kiirettä on pitänyt joka saralla - en ole hirveästi kerennyt Senninkään kuulumisia päivitellä. Senni sai joulukuun alussa neljännen jälkeläisensä, joka on myös alustavien suunnitelmien mukaan sen viimeinen. Kaunis tumma tammavarsa sai nimekseen Mörkövaaran Unelma ja voin olla iloinen siitä, että päätin jättää "Unnan" kasvamaan ja asumaan emänsä rinnalle. Sennin kolme vanhinta jälkeläistä ovat aloittaneet kilpauran todella mallikkaasti ja kevään mittaan voimme ehkä alkaa jo haaveilemaan laatuarvosteluihin pääsemisestä.

Koska este- ja koulukisat on jo hamaa menneisyyttä, olemme saaneet keskittyä vain ja ainoastaan kenttäkilpailuihin. Ja koska kenttäkisoja ei niin tiheästi järjestetä mitä koulu ja este, on Senni saanut viettää paljon aikaa lomaillenkin. Tällä hetkellä kerj sijoja on kasassa 18 kappaletta, joista viimeisin on itseasssa cup sija! Senni oli aika hienona kenttäcupissa, ollen harrasteluokassa sijalla 2, kun osanottajia oli 33. Näissä tunnelmissa jatketaan!

11.11.2014
Sennin kanssa on syksyn mittaan tapahtunut yhtä jos toista, tärkeimpänä mainittakoon se, kuinka hyvin meillä on kilparadoilla sujunut. Syyskuu oli yhtä kisausta kerrakseen, vapaapäiviä meillä ei juuri ollutkaan ja suurinosa ajasta menikin tienpäällä reissatessa. Tämä ahkera kilpamatka kuitenkin palkittiin äärimmäisen hyvin; tuloksena KRJ sijoja 40 ja ERJ sijoja peräti 50 kappaletta! Aivan huippu hieno Senni on kyllä ollut ja kilpailuissa se on kuin kotonaan. Myös kentän parissa olemme päässeet pikku hiljalleen kisailemaan ja tällä hetkelä onkin plakkarissa kahdeksan kerj sijaa. Voin olla niin tyytyväinen, että Sennin kunto (ja pää) kesti tämän koville ottavan keissin.

Ratsastuskilpailujen ohessa Senni on päässyt toimimaan siitostamman roolissa, saaden syksyn mittaan kolme upeaa jälkeläistä. Ensimmäinen jälkeläinen syntyi elokuun lopulla, tammavarsa Mörkövaaran Vennikko nimeltään. Tämä kuvankaunis vaaleanrautias tamma siirtyi heti vieroituksen jälkeen Pierren hoiviin Kadotettuihin suomenhevosiin. Toinen jälkeläinen syntyi puolestaan syyskuun alussa, myös nyt vaaleanrautias tammavarsa, joka nimettiin Mörkövaaran Ulrikaksi. Ulrika jää alustavasti Mörkövaaraan kasvamaan ja kilpailemaan, mutta myöhemmin sille pyritään etsimään hyvä koti. Kolmas jälkeläinen syntyi syyskuun lopulla, nyt vihdoin ja viimein orivarsa! Kerrassaan upea punarautias ori nimettiin Mörkövaaran Askeriksi ja vieroituksen jälkeen se muutti Vanimaan. Vanimassa Akseri on päässyt jo hyvin kilpailemaan koulun ja esteiden parissa, eli toivotaan, että näistä jälkeläisistä Senni saa hyvää näyttöä tulevaisuutta varten! Neljäs jälkeläinen on suunnitteilla vielä joulukuulle.

25.10.2014 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Pääsimme Sennin kanssa tänään osallistumaan ensimmäiseen valmennukseemme, joka oli estevalmennus. Senni oli alkuverkassa hyvin virkeä, se mennä viipotti eteen painaen vähän apuja vastaan. Verkkaesteet ylittyivät siksi vähän hutiloiden, joten sain kiinnittää enemmän huomiota pidätteisiin ennen estettä.
Valmentaja oli rakentanut kentälle 7 esteen radan, jota lähdimme käymään läpi este esteeltä. Perinteiset pystyt ja ristikot eivät tuottaneet meille ongelmaa, mutta kun eteen tuli trippeli, niin kylläpä tällä tappijalalla oli ponnistaminen. Myös sarjaesteillä meidän tuli huomioida askelväli paremmin, muille ratsastajilla kun oli isot hevoset allaan. Valmentaja laittoi kuitenkin meidät työstämään eritoten trippeliä, johon Senni sai ottaa kovan vauhdin ja minä napautin ennen estettä kunnolla pohkeet kylkiin. Toistojen kautta Senni sai pidennettyä hyvin hyppyään ja näin ollen viimeiset suoritukset olivat virheettömiä. Parasta oli se, ettei lopussa yksikään este tuottanut meille enää ongelmia, nyt kun osasin laskea Sennin askeleet myös sarjaesteillä.
Loppuverkan sai ravata itsenäisesti, ylittäen samalla muutamia alas pudotettuja puomeja. Valmentaja tykästyi tänään kovasti Senniin, sillä on kuulemma oikein kiva hyppytyyli kunhan vain makuun pääsee. Minäkin sain onnekseni myös jonkin verran kehuja, mutta parannettaavakin löytyy, eritoten avujen annossa.

05.08.2014
Senni kotiutui Mörkövaaraan erittäin hyvin, jo seuraavana päivänä tallille saapumisesta se laidunti muiden Mörkövaaran tammojen kanssa kaikessa sovussa. Vähän vanhemmat tammat katselivat, että mikäs ihme tämä on, mutta Sennin väistäessä ne jättivät hänet täysin rauhaan. Nuoremmat tammat tietysti vuorostaan innostuivat Sennin tulosta ja siten nähtiin pienimuotoista iloista leikkiäkin jo.
Ratsukoulutuskin todellakin aloitettiin melkein samantien tamman saavuttua, eikä se ole ollut yhtään hullumpi ratsu. Oikeastaan Senni on todella hyvä ratsastettava, sillä se kulkee omalla moottorilla ja hyvin yhteistyökykyinen. Tällä hetkellä tamma onkin koulutettu helppo a tasolle koulussa ja esteitä se hyppää oikein mielellään rataesteillä 80cm asti.

Kilpailuihinkin pääsimme jo pyörähtämään, jes! Tosin aloitimme kaikessa rauhassa kisaamaan tällä kertaa esteillä, sillä niiden parissa Senni on paljon varmempi, mitä kouluratsastuksen. Koulun kisaamisen aloitamme vasta sitten, kun tamma on erittäin varma ja kaikki liikkeet sujuvat vettä valuen. Mutta tosiaan, sijoituksia olemme esteiltä saaneet jo reilun viikon kisaamisen jälkeen kuusi kappaletta! Hyvä tamma, tästä se esteratsun ura lähtee käyntiin. Josko syksyn mittaan voisimme haaveilla kilpailujen ohella jo ensimmäisestä jälkeläisestäkin.

15.07.2014
Pari päivää sitten näin myynti-ilmoituksen foorumilla mukavanoloisesta suomenhevostammasta, ja tänään sitä piti sitten lähteä katsomaan. Mörkövaaralta kyseiselle tallille oli matkaa useita satoja kilometrejä, joten odotin tammasta paljon, eipähän hupiajeluna tuollaista matkaa tehnyt mieli heittää. Kun saavuimme paikanpäälle, oli siellä kyllä todellakin se tamma mitä ilmoituksessa luvattiin. Kyseessä oli kaunis kaksi vuotias Ulpusenni, joka oli väritykseltään vaaleanrautias kera 157 senttimetrin säkäkorkeuden. Kauniin ulkomuodon lisäksi huomasin "Sennistä" heti sen, että hän oli erittäin hyväluontoinen ja rauhallinen hevonen. Hyvän sukutaulun omaava tamma lähtikin samantien mukaani, kauaa en edes harkinnut kun olin vienyt jo Sennin traikkuun. Eikun kohti uusia pettymyksiä! ..Eikun seikkailuja, heh!

Matka Sennin kanssa sujui ongelmitta, se matkusti oikein nätisti koko pitkän matkan, eikä meidän tarvinnut kertaakaan pysähtyä. Tallilla tamma vähän aikaan kyttäili uusia tuttavuuksia ja niin edespäin, mutta piakoin se otti jo karsinan omakseen ja oli kuin kotonaan. Meillä alkaakin Sennin kanssa piakoin ratsukoulutus ja mukavaa olisi päästä jo ensikuussa kilpakentille starttailemaan. Jos hyvin käy, niin tässä on meillä seuraava tähti niin koulu- kuin estekilpailuihinkin. Saa nähdä, mitä tämä meidän hetken mielijohteesta ostettu heppa tuokaan tullessaan.

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 40, ERJ 53, KERJ 39, VSR 7 kpl

31.08.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
01.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/100
06.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
08.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
08.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
08.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
09.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
09.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
10.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
10.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
10.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
11.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
11.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
11.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
12.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
13.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
13.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
13.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
14.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
15.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/30
15.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
15.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
15.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/50
16.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
17.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/100
18.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
20.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
23.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
25.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
27.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
27.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
29.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
01.10.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
02.10.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
04.10.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/60
11.10.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
15.10.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
17.10.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
18.10.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
20.10.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40

30.08.14, KERJ CUP (kutsu), Harrasteluokka, 02/22
10.10.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/41
15.10.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/41
18.10.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 06/41
19.10.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/41
31.10.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/39
06.11.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/39
09.11.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/40
24.11.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/34
12.12.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/26
13.12.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/21
16.12.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 05/26
22.12.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/22
23.12.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/32
23.12.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/17
24.12.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/17
27.12.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 05/29
30.12.14, KERJ CUP (kutsu), Harrasteluokka, 02/33
05.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/09
06.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/22
07.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/09
09.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/09
13.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/39
14.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/19
21.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/07
29.01.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/06
30.01.15, KERJ CUP (kutsu), Harrasteluokka, 04/42
03.02.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 05/30
04.02.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/30
11.02.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/30
22.02.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/40
25.02.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/50
08.03.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/49
09.03.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 06/49
09.03.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/27
11.03.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/27
12.03.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/21
12.03.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 06/49
21.03.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/21
31.07.14, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
31.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 05/30
01.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 05/30
02.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 03/30
04.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
05.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 03/30
06.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
07.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 01/30
07.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
09.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 05/30
14.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 06/40
15.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 02/40
20.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 06/40
21.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 06/40
22.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 01/40
24.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 05/40
27.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/40
28.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/40
29.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/40
31.08.14, ERJ (kutsu), 80cm, 01/40
01.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/40
01.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 02/40
02.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/40
03.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 03/50
03.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/50
03.09.14, ERJ (kutsu), 60cm, 04/40
04.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 05/50
04.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 01/40
05.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 03/40
05.09.14, ERJ (kutsu), 60cm, 02/40
06.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 05/40
08.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 03/50
08.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 07/50
08.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/50
09.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 02/50
09.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/40
09.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 02/40
10.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 01/50
10.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 07/50
10.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/40
11.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
12.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
13.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
14.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
14.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
15.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 05/30
16.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
18.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 05/30
19.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
19.09.14, ERJ (kutsu), 80cm, 05/30
30.11.14, ERJ CUP (kutsu), 80cm, 09/204
28.02.15, ERJ CUP (kutsu), 70cm, 04/162
30.04.15, ERJ CUP (kutsu), 80cm, 16/176

31.08.14, VSR CUP (kutsu), 60cm, 01/33
30.09.14, VSR CUP (kutsu), 60cm, 04/45
30.09.14, VSR CUP (kutsu), Harrasteluokka, 02/20
31.10.14, VSR CUP (kutsu), Harrasteluokka, 02/16
30.11.14, VSR CUP (kutsu), 60cm, 04/28
31.12.14, VSR CUP (kutsu), Helppo B, 03/84
31.12.14, VSR CUP (kutsu), 60cm, 04/20