Mörkövaara

Muistoissa: Rapanhapakko - virtuaalihevonen
k. 30.09.2018

NimiRapanhapakko LempinimiRuuti
Rek.nroVH16-018-2169 Synt.päivä ja ikä16.06.2016, 27v
Rotu ja sukupuoliSuomenpienhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri140 cm, klm
KoulutustasoHe A, 90cm, Tutustumis, Noviisi PainotusYleispainotus
KasvattajaSuojavan Tila evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.07.2018
7 + 42 + 20 + 20 + 15 = 104p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 28.03.2018
9 + 42 + 20 + 20 + 15 = 106p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.03.2018
9 + 41 + 19 + 22 + 15 = 106p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 30.04.2018
7 + 42 + 19 + 20 + 15 = 103p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.09.2018
14 + 22 + 23 + 25 + 20 = 104p, SLA-I

Luonne

Ruuti on tyypillinen pieni ponimainen hevonen, joka koostaan huolimatta luulee itsestään usein liikoja. Harva se päivä ori yrittää ryppyillä hoitajilleen ja muille hevosille mitä kummallisin metkuin, mutta kun sille korottaa yhtään ääntään, on se aivan apua-apua-apua-tyylinen ja suurinpiirtein hätää kärsimässä. Todellisuudessa Ruuti ei ole siis aivan nimensä veroinen ruutitynnyri, päinvastoin, se on pohjimmiltaan herkkä ja huomiota kaipaava hevonen. Napakan hoitajan kanssa orista on vaikka mihin, sen kanssa on mukava työskennellä sen virkeän ja melkein aina iloisen luonteen vuoksi.

Hoidettaessa Ruudilla on tyypillisesti vähän pilkettä silmäkulmassa, se tarkkailee erityisesti karsinan oven rakoa siihen malliin, että milloin se voi hoitajan silmän välttäessä livistää paikalta. Turvallisuuden vuoksi ori on siten hyvä hoitaa kiinni sidottuna, vaikka ei se hoitajalleen muutoin pahaa tee, mutta malttaapahan olla kutakuinkin aloillaan. Hoitotoimet sujuvat Ruudin kanssa yleensä melko näppärästi, se on helposti harjattavissa ja loimitettavissa, eikä kavioiden puhdistuksen kanssa tarvitse aivan joka päivä taistella. Varustaessa poika voi olla hieman kärttyisä, satuloidessa se tuppaa pullistelemaan jonkun verran, eikä suostu välttämättä kuolaimiakaan suuhunsa ottamaan siltä istumalta. Taluttaessa Ruuti on reipas, mutta yllättävän hyvin hallittavissa. Se hyppii innosta soikeana narun päässä ja on pää viidentenä jalkana menossa sinne minne ikinä hoitaja haluakaan.

Ratsastaessa Ruuti voi alkuun olla vähän pöhelö, se puuskuttaa menemään hirmuista kyytiä, eikä juuri ota onkeensa ratsastajan pidätteitä. Alkuverkka tulee siten tehdä huolella, ori täytyy ratsastaa vahvasti ohjan ja pohkeen väliin, ja erityisesti reagoimaan pidätteisiin, jotta sen kanssa voi alkaa kunnolla työstämään tehtäviä. Ruuti ei ole mitenkään herkkä ratsastettava apujen suhteen, erityisesti vahvaan kuolaintuntumaan se on tottunut, joten se ei ala äksyilemään jos sitä vähän kovemmin komentaa, vaikkakin toki saattaa hieman säikähtää. Rauhoittuessaan orista paljastuu oikein näppärä ratsu, se reagoi nopeasti apuihin ja pyrkii ehkä jopa miellyttämään ratsastajaansa. Ruudilla on aavistuksen verran lyhyet ja pomputtavat liikkeet, jotka eivät ole ehkä maailman näyttävimmät, mutta pienelle ponille kuitenkin oikein sopuisat. Ori on siitä hauska ratsastettava, että maastossakin jos se törmää johonkin kummalliseen, niin se lähtee aivan tohkeissaan katsastamaan tilannetta - sännäten kuitenkin melko varmasti karkuun ennen pelottavan asian kohtaamista. Hereillä Ruudilla maastossa ratsastaessa siten saa olla, eikä se aina ole kyllä kentälläkään mikään varmajalkaisin ratsu.

Kouluratsastus on siitä orille haastavaa, että sen keskittymiskyky ei aina päätä huimaa. Huonona päivänä koulukiemurat jäävät siten todella mitäänsanomattomiksi, eikä Ruudin liike tällöin ainakaan ole tasaisen tahdikasta. Kuitenkin taitavalla ratsastajalla Ruuti on moitteeton kouluponi, joka menee vaikka solmuun jos tältä niin pyytää. Helppo A tasoinen poika suoriutuu mutkitta mm. avo- ja sulkutaivutuksista ja laukanvaihdoista käynnin kautta, josta päästäänkin siihen, että ori on parhaimmillaan juurikin laukkatyöskentelyssä. Kun se saa laukata isosti eteen, saa se tuoda parhaiten itseään esille. Laukkakiemurat ja vaikkapa nämä mainitut vaihdot sujuvat Ruudilta vaivattomasti, kunhan avut ovat vain riittävän selkeät.

Esteillä Ruuti on tietenkin hyvin innokas, sillä se rakastaa hyppäämistä - ja paljon! Heti esteet nähdessään se alkaa käymään kierroksilla, jonka vuoksi se ei ole helpoin mahdollinen estehevonen, sillä se karkaa herkästi lapasesta. Rauhallisessa tahdissa poika omaa kuitenkin todella hyvän ja lennokkaan hyppytyylin, jonka lisäksi se on äärimmäisen ketterä haastavillakin rataosuuksilla. Erityisesti sarjaesteet ylittyvät pojalta upeasti! Ruudilla riittää kapasiteettia 90cm luokkiin, mutta ei se kaihda tai aristele jos eteen sattuu ilmestymään isompikin este. Yleensä ori hyppää moitteitta myös erikois- ja maastoesteet, joskin se vähän tuppaa kummastelemaan ja jarruttelemaan lähestymisissä mikäli edessä on täysin kummallinen este.

Kilpailuissa poika on jälleen vähän höseltäjäluontoinen, sitä kiinnostaisi oikeastaan kaikki muu kuin sen oman hoitajan kuunteleminen ja totteleminen. Matkat kilpapaikoille sujuvat niin ja näin, joskus ori kipittää nätisti traileriin ja joskus sinne meneminen on taas sellaisen taiston takana, että oksat pois. Onneksi heinäkasan ääressä Ruuti rauhoittuu sikäli, että se malttaa trailerissa matkustaa kohtuullisen nätisti. Kilpapaikalle saavuttaessa alkaa se höyryäminen, muille hevosille huutelu ja uhoaminen, joten hoitaja saa olla narun päässä kyllä hyvin tomerana, etenkin jos on muita oreja lähettyvillä. Lämmittelyyn Ruudin kanssa on suotavaa suunnata hyvissä ajoin, jotta sen ennättää saamaan jotenkuten kuulolle ja hallintaan, että sitten radallakin toimisi kohtalaisen hyvin. Yleensä ori saa kasattua itsensä radalle, sillä se nauttii parrasvaloihin pääsemisestä. Tällöin Ruuti toimii suhteellisen hyvin ja usein tuokin sijoituksia kotiin päin - aina ei tietenkään asiat suju suunnitelmien mukaan, josta kertoo muutamat hylyt ja viimeiset sijat.

Sukulaiset

i Räpätiräpä evm
sh-o, trn, 154cm
ii Riippuliitäjä evm
sh-o, rt, 159cm
iii Rento-Reino evm
sh-o, prt, 157cm
iie Savusuudelma evm
sh-t, rt, 158cm
ie Ratiritiralla evm
sh-t, trn, 151cm
iei Räpätessä Roiskuu evm
sph-o, m, 146cm
iee Tuuliviiri evm
sh-t, rn, 161cm
e Hilikulla evm
sph-t, klm, 142cm
ei Kirppusirkus evm
sh-o, rtkm, 150cm
eii Kilori evm
sh-o, rtkm, 154cm
eie Valokarnevaali evm
sh-t, klrt, 150cm
ee Hallanarka evm
sph-t, klm, 140cm
eei Hattutemppu evm
sph-o, klm, 145cm
eee Arkajalka evm
sph-t, trt, 141cm

i. Räpätiräpä oli komea tummanruunikko suomenhevosori, jolla säkäkorkeutta oli 154cm. Hyvärakenteinen ori oli todellinen monitoimihevonen, sillä kilpailtiin koulu-, este- ja kenttäratsastuksen parissa sekä valjakkoajoissa. Näiden lajien lisäksi Räpätiräpää nähtiin hyvällä menestyksellä näyttelyissä, jonka myötä se myös kantakirjattiin KTK-II palkinnolle. Helppo A/100cm/Helppo/Noviisi tasoinen ori voitti elämänsä aikana kymmeniä ja taas kymmeniä sijoituksia jokaisen kisaamansa lajin parissa, mutta erityisesti koulussa se oli upea näky hienojen liikkeidensä ansiosta. Luonteeltaan Räpätiräpä ei missään nimessä ollut helppo, se oli hyvin itsepäinen ja erityisesti huonon päivän sattuessa eteen aremmat hoitajat kyllä tutisivat sitä käsitellessä. Selästä käsiteltynä ori oli kuitenkin huomattavasti yhteistyökykyisempi ja hyvin nopea oppimaan, joka takasi hyvän menestyksen kisoissa. Kisauran päätteeksi Räpätiräpä pääsi astumaan kymmenkunta tammaa, jättäen jälkeensä muutamia ihan kelpoyksilöitä, kuten Rapanhapakon. Suurelle osalle ori periytti hyvää rakennettaan ja lahjoja lajiin kuin lajiin, mutta muutamat perivät epäonnisesti myös isänsä hankalahkon luonteen. Räpätiräpä annettiin pienelle yksityistallille viettämään ansaittuja eläkepäiviään 19 vuoden iässä, jonka koomin siitä ei ole mitään kuulunut. Voinemme olettaa, että ori on jo laukannut vihreimmille niityille.

ii. Riippuliitäjä oli kiva ravisukuinen suomenhevosori, jolla nuoruusvuosina startattiin noin kymmenkunta ravilähtöä. Pian kisauran lähtiessä käyntiin huomattiin, ettei orin ajat ole riittävän hyviä pärjätäkseen ikäluokassaan, joten se myytiin eteenpäin projetiksi. Uudella omistajalla ei kuitenkaan osaaminen riittänyt ratsukoulutukseen, jonka vuoksi Riippuliitäjällä päädyttiin harjoittelemaan valjakkoajojen saloja. Jo seuraavana kesänä orilla lähdettiin kisaamaan hyvällä menestyksellä noviiseissa luokissa, ja siitä vuotta myöhemmin vaativissa. Valjakkouransa aikana Riippuliitäjä keräsi toistakymmentä sijoitusta, mutta puhtaat voitot olivat sen sijaan hyvin harvassa. Luonteeltaan ori oli yllättävän tasainen oman sukupuolensa edustajaksi, se oli melkeinpä pomminvarma tilanteessa kuin tilanteessa, eikä sen kanssa tarvinnut taistella johtajuudesta milloinkaan. Väritykseltään Riippuliitäjä oli rautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta tämä omasi noin 159cm. Jalostukseen oria käytettiin melko harkiten, sillä sen ei uskottu olevan hyvä periyttäjä kummallekkaan, ei ravi- eikä ratsupuolelle. Riippuliitäjä sai elämänsä aikana kolme jälkeläistä, joista vain yksi menestyi ratsastuskilpailuissa, kahdesta muusta ei liiemmin mitään kuultu. Ori eli pitkän ja hyvän elämän, liki 29 vuoden iässä sillä alkoi tulemaan nopeasti pieniä vikoja, joiden vuoksi se lopulta laitettiin vuotta myöhemmin pois.

ie. Ratiritiralla oli hyvin persoonallinen suomenhevostamma, jolla oli aina pieni pilke silmäkulmassa todellisen jekkuilijan tavoin. Tamma ärsytti harva se päivä hoitajiaan mitä kummallisimmilla kepposillaan, mutta toisaalta päättäväisellä ihmisellä se helppo hoidettava. Ratiritiralla oli perinteinen harrasteratsu, se myytiin kasvattajalta yksityiseen perheeseen, jossa se toimi koko perheen ratsuna. Sillä kilpailtiin pienissä luokissa koulu- ja estekisoissa joka kevät ja kesä kahdeksan vuoden ajan, pääosin seuratasolla. Ratiritiralla menestyi kilpailuissa kohtuullisen hyvin, erityisesti esteratsastuksessa se menestyi hyvän estesilmänsä vuoksi. Tammalla oli varsin hyvä kompakti rakenne, väritykseltään se oli tummanruunikko ilman merkkejä ja säkäkorkeutta löytyi vajaat 151cm, joten iso hevonen se ei ollut. Ratiritirallan kasvattaja käytti tammaa kaksi kertaa jalostukseen, jonka myötä se sai kaksi varsin hienoa orijälkeläistä. Jälkeläisilleen tamma periytti ruunikkoa väritystään sekä ketteryyttä esteradoille: molemmat näistä ovat keränneet sijoituksia esteiltä. Ratiritiralla oireili reilusta kymmenestä ikävuodesta eteenpäin toista etujalkaansa, jonka vuoksi se oli harva se kuukausi jonkun aikaa karsinalevossa. Jalka ei kuitenkaan hyvästä hoidosta huolimatta koskaan kuntoutunut täysin ja 15 vuoden iässä se alkoi vain pahenemaan, jonka vuoksi se päätettiin raskain mielin lopetettiin.

e. Hilikulla syntyi pienelle maalaistallille, jossa se eli elämänsä ensimmäiset vuodet emänsä rinnalla. Tamman kasvaessa huomattiin sen kyvykkyys ja hienot liikkeet ratsastuslajien pariin, joten sille etsittiin tavoitteellinen ja osaava koti. Tamma ratsukoulutettiin kolmen vuoden iässä, jonka jälkeen sitä alettiin näkemään silloin tällöin kilpailuissa. Hilikullaa käytettiin pääosin kenttäkilpailuissa, joissa maasto-osuus oli sen vahvinta alaa vahvan rakenteen ja päättäväisen luonteen vuoksi. Tamma oli yksilö joka harvoin viihtyi aloillaan, se turhautui nopeasti tylsistyessään ja osasi näin ollen olla erityisen vaativa ratsastaessa. Ratsuhommien lisäksi Hilikulla teki mielellään ajohommia, mutta koskaan se ei valjakkokisoissa siitä huolimatta startannut vaikka potentiaalia siihen olikin. Pienikokoiselta tammalta säkäkorkeutta löytyi vain 142cm ja väritykseltään se oli kulomusta. Vanhemmiten Hilikulla vielä vaihtoi kotia, jossa sillä ei enää kilpailtu, mutta siellä se pääsi sen sijaan jalostuskäyttöön. Tamma ennätti saamaan kaksi jälkeläistä, yhden ori- ja yhden tammavarsan. Molemmat varsat perivät emänsä kulomustan värin sekä pienen koon, puhumattakaan niiden energisistä luonteista. Hilikulla sairastui pian toisen varsansa saatuaan, eivätkä lääkkeet ja lepo saaneet tammaa millään parantumaan. Näin ollen se päästettiin kivuistaan jo 16 vuoden iässä.

ei. Kirppusirkuksen kanssa elämä oli kirjaimellisesti yhtä sirkusta, sillä se oli äärettömän energinen ja touhukas yksilö, jonka kanssa aina sattui ja tapahtui. Orin kanssa ei koskaan tullut eteen tylsää tai samanlaista päivää, milloin se oli karkuteillä ja milloin se vedätti pukkilaukassa ratsastajiaan pitkin maita ja mantuja. Tuosta huolimatta Kirppusirkus oli hyvin sympaattinen ja osakseen taitava ratsu, jolla kilpailtiin pikkukisoissa koulu- ja esteratsastuksessa. Koulua se taittoi helppo B tasolla ja rataesteitä ylitti 70cm korkeudella. Molemmista lajeista se niitti kivan määrän sijoituksia, joskin kouluratsastus oli ehken aavistuksen vahvempi laji. Rakenteellisesti Kirkkusirkus ei ollut mikään ihanteellisin yksilö, se oli suomenhevoseksi turhan kevyt ja kovasta työstä huolimatta aina vähän huonossa lihassa. Väritykseltään 150cm korkea ori oli kuitenkin hieno, se oli rautiaankimo, joita ei siihen aikaan hyvin montaa yksilöä sillä seudulla ollut. Kirppusirkus asui pienessä harrastetallissa, jonka naisväki yritti kovasti tuputtaa oria jalostukseen tammalle kuin tammalle. Rakenteensa vuoksi sitä ei kuitenkaan suinpäin kukaan halunnut käyttää, mutta muutamia tammoja se pääsi elämänsä aikana astumaan, kerran jopa karkuteillä ollessaan. Jälkeläisilleen Kirppusirkus periytti huoletonta ja menevää luonnettaan, jonka lisäksi sen orivarsat perivät sen kimon värityksen. Ori lopetettiin 22 vuotiaana pääntautiin.

ee. Hallanarka oli todella kovaonninen suomenpienhevostamma: se peri emältään aran luonteen, jonka lisäksi sen kasvattaja ei ollut mikään helläkätisin, joten siitä kehittyi jo varhain hyvin huonohermoinen yksilö. Tämän vuoksi Hallanarka vaihtoi elämänsä aika moneen kertaan kotia, milloin se oli vain seurahevosena ja milloin siitä yritettiin kouluttaa kilparatsua huonolla tuloksella. Tamma ei luottanut missään tilanteessa ihmiseen, jonka vuoksi se ei nöyrtynyt ratsukoulutuksenkaan kohdalla, joten koskaan siitä ei kelpoa ratsua saatu. Silloinen omistaja oli laittamassa 11 vuotiasta Hallanarkaa jo monttuun, mutta lopulta se pelastettiin pienelle maalaistallille. Tällä tallilla tamma sai elää rauhaisaa elämää toisen suomenhevostamman kanssa, eikä sen kanssa edes yritetty tehdä sen suurempaa tuttavuutta ihmisten kesken. Ulkonäöllisesti Hallanarka oli todella kaunis hevonen, väritykseltään se oli kulomusta ja pienikokoiselta tammalta säkäkorkeutta löytyi vain 140cm. Hallanarkaa ei ollut tarkoitus käyttää missään vaiheessa jalostukseen, mutta jälleen kerran huono-onnisesti naapuripitäjän karannut ori pääsi sen vahinkoastumaan. Näin ollen syntyi emänsä näköinen tammavarsa Hilikulla, joka ei onneksi perinyt emältään sen huonoja hermoja. Hallanarka eli kahdeksan vuotta tuolla maalaistallilla hyvää tasapainoista elämää, jonka aikana se alkoi vähitellen jo muovautua hyväksi käsiteltäväksi. Ikävästi jo 19 vuoden iässä se sai mitä ilmeisemmin jonkinlaisen sydänkohtauksen, johon se menehtyi nopeasti.

Jälkeläiset

s. 12.10.2016, o. Vainajainvalssi (e. Kaarnalaivan Kikapo) omistaja: Susiraja
s. 14.02.2017, o. Mörkövaaran Metsänpeikko (e. Metsänhaltija) omistaja: Tuulia T.
s. 01.03.2017, t. Mörkövaaran Kahvi&Pulla (e. Lettukesti) omistaja: misery
s. 02.03.2017, t. Mörkövaaran Villivadelma (e. Riemu-Ninja) omistaja: Desmi

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 42, VVJ 42, VSR 5 kpl

01.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/29
01.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
02.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/29
04.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/29
04.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
05.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/29
06.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/60
11.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
13.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
14.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
15.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
16.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
17.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
18.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
19.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
21.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
22.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
22.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
23.10.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
25.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/60
28.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/60
28.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
01.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
01.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
02.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
04.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
04.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
09.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
10.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
11.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
11.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
14.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
16.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
18.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
19.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
20.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
22.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
23.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
24.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
26.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
31.05.17, KRJ CUP (kutsu), Helppo B, 06/234
31.08.17, KRJ CUP (kutsu), Helppo B, 06/192

13.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/30
14.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/50
22.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/14
24.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/20
24.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
25.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/14
26.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
27.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
27.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/14
29.10.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/14
04.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/40
05.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/40
05.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/39
07.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/39
08.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/40
08.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 06/50
09.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/40
12.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/24
13.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/50
14.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/40
15.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/40
01.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 02/09
02.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 02/09
05.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 03/09
05.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 02/09
06.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 01/09
08.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 02/09
09.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 01/09
10.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 01/09
11.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/28
13.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 02/09
15.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 02/09
16.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 01/09
16.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/19
19.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 01/09
19.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 01/09
21.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 01/09
21.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 05/37
21.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/28
22.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/34
22.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 01/27
23.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/34
23.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 03/09
24.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 03/09
25.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/28
26.10.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/28
27.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 01/09
28.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 04/27
30.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 01/27
30.10.16, ERJ (kutsu), 80cm, 03/09
03.11.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
04.11.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
05.11.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
05.11.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
06.11.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
07.11.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
08.11.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
09.11.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
10.11.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
13.11.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
14.11.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
30.03.17, ERJ CUP (kutsu), 80cm, 01/137
30.04.17, ERJ CUP (kutsu), 80cm, 04/107

16.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/24
17.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/40
21.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/22
22.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 05/45
25.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/22
26.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/20
05.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/09
06.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/09
07.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/09
10.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/09
10.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 06/40
13.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/22
16.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/19
18.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/22
20.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/22
21.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/19
21.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/33
22.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/19
29.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/35
30.06.17, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 04/62
31.08.17, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 06/56
13.10.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/18
14.10.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/18
15.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/34
17.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/34
19.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/34
20.10.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/18
25.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/40
26.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/34
26.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
27.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/40
27.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/25
28.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/25
28.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
29.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/40
01.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/22
02.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/18
02.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/34
04.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/34
04.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/18
05.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/13
06.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/18
07.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/13
09.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/22
12.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/15
13.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/35
14.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/17
15.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/35
17.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/15
18.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
19.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/15
20.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/35
20.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/17
24.11.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/23
01.12.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/16
01.12.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/27
02.12.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/16
03.12.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/29
06.12.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/27
13.12.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/11
16.12.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/11
18.12.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/11
30.05.17, KERJ CUP (kutsu), Harrastelkk, 04/29

30.06.17, VSR CUP (kutsu), 60cm, 02/31
30.11.17, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 01/07
31.12.17, VSR CUP (kutsu), Tutustumislkk, 01/06
31.01.18, VSR CUP (kutsu), Tutustumislkk, 03/09
28.02.18, VSR CUP (kutsu), 80cm, 05/66

Valmennukset ja päiväkirja

18.11.2017
Argh, miten surkea päivä! Minulla oli tänään jäätävän kova kiire, sillä puolet tallin apukäsistä olivat sairaana, joten minun liikutettavanani oli useita hevosia. Ruudin kohdalla ongelmat alkoivat siinä vaiheessa, kun olin hakemassa sitä aamulla tarhasta. Viime yönä oli satanut ja aamulla oli pientä pakkasta, joten tarhan portin haka oli ihan jäässä. Siis oikeasti, puolituntia yritin vääntää ja kääntää sitä vaikka mitenkä päin, mutta ei aukea ei. Kummastelin siinä hikipäissäni, että millä ilveellä minä saan nuo hevoset tuolta tarhasta sisälle, kunnes yksi tytöistä vinkkasi, että varmaan kannattaisi kantaa kuumaa vettä portille ja sillä sulattaa salpa auki. Äh, miksi en tuota heti keksinyt!
Lopulta Ruuti oli hyvillä mielin tallissa ja sen kanssa suunnittelin lähteväni käymään tekemässä pienen ajolenkin. Puin orille vermeet päälle sisällä ja menin laittamaan kärryt perään pihalla, ja siinä samassa alkoi kamala tuuli ja järkyttävä räntäsade. Siis, eiii! Hevonen oli vähän tuskastuneen näköinen ilmasta, mutta ei se auttanut enää perääntyä, joten metsälenkille mars. Ilmasta huolimatta lenkki lähti varsin kivasti käyntiin, Ruuti käveli reippaassa tahdissa, mutta kuitenkaan varsinaisesti hötkyilemättä eteen. Siinä kohtaa kun olisi pitänyt raville siirtyä, niin ei! Siis, ei, ei, ei. Maiskuttelin kovasti, napautin ohjilla hevosen takapuoleen ja vielä raipallakin, eikä elettäkään ravista. Yritin malttaa pitää pinnani kurissa, mutta lopulta oli pakko karjaista hevoselle, että ala nyt ******* jo ravata! Ruudin kanssa kiroaminen onneksi tepsii, sillä se säikähtää sitä niin kovasti, heh. Se ei kuitenkaan ollut mitenkään pitkäkestoinen ilo, sillä jo parin sadan metrin jälkeen se pudotti takaisin käyntiin, eikä enää suostunut ottamaan ainoatakaan raviaskelta eteen. Ei siinä, mutta samaan aikaan räntäsade sen kuin yltyi. Oikeasti mietin siinä jo hetken, että jätän ponin sinne metsään ja lähden itse juosten takaisin talliin, sillä olin niin kypsä sen hölmöilyyn.
Puolentunnin kuluttua olimme vihdoin ja viimein takaisin tallilla, joskin molemmat aivan litimärkiä. Ruuti pääsi karsinaansa kuivattelemaan, mutta minä sen sijaan en päässyt edes kuivia vaatteita vaihtamaan ylle kun oli jo kiire seuraavan hevosen luo. Urgh!

19.06.2017
Täytyy myöntää, että en edes muista milloin olen viimeksi kotikentällä ratsastanut Ruudilla. Tallitytöt ovat pyörittäneet hyvin Mörkövaaran arkea sillä aikaa kun minä olen kisannut ahkerasti tallin nuorisolaumalla, joten se on monta kuukautta ollut jo heidän liikutettavanaan. Tänään päätin kuitenkin läpiratsastaa Ruudin huolellisesti ja vähän muistella kuinka sen kanssa asiat oikein tapahtuvatkaan.
Kun menin sen karsinaan tekemään hoitotoimia, oli se suorastaan yllättynyt ja äärimmäisen iloinen, hyvä ettei syliini kömpinyt. Voi, onko sillä ollut ikävä minua! Harjasin sen nopeasti, laitoin varusteet niskaan ja suuntasin kentälle kauniissa auringonpaisteessa. Alku hevosen kanssa oli vähän nihkeää, sain jakaa sille paljon pidätteitä ja muistutella ulko-ohjan kanssa hyvästä ryhdistä. Nopeasti se kuitenkin muovautui hyvin alleni, jolloin pääsin sen kanssa käymään kaikki askellajit läpi, tehden samalla rutkasti siirtymisiä ja taivutteluja ympyröillä. Vähän aikaa Ruutia työstettyäni tuli sellainen fiilis, että vitsi minulla on ollut ikävä tämän laukkaa! Siis tämä hevonen on aivan loistava laukkaaja, pienestä koostaan huolimatta sillä on yllättävän pitkät laukka-askeleet ja kuinka hyvin sen saakaa pyörimään, siis vau. Kun ori oli hyvin työstetty koulukiemuroiden parissa, otimme vielä loppuun muutamia hyppyjä 90cm korkeille esteille. Lähestymisissä Ruuti hieman tuppasi lisäämään kierroksia ensimmäisillä hypyillä, mutta nopeasti pääsimme niillä hyvään rytmiin. Parit pudotukset saimme aikaiseksi, joskin itse otan niistä keskittymisen herpaantuessa täyden vastuun, mutta olin silti hyvin tyytyväinen ratsuni panokseen esteillä.
Tallille tultaessa Ruuti oli hieman hikinen reippaasta tunnin työstämisestä, joten otin siltä satulan pois ja annoin tallityttöjen viedä sen uittoreissulle. Ruuti on yksi tallin suurimmista vesipedoista, joten se varmasti nautti päästessään pulikoimaan ihanan raikkaaseen järveen.

03.03.2017
Ruuti ei ole ehkä mikään maailman lapsiystävällisin hevonen, mutta tänään se pääsi sillä saralla koetukselle. Ystäväni kahdeksan vuotiaat lapset ihastuivat oriin viime kerralla Mörkövaarassa vieraillessaan ja tänään heidän saapuessaan taas käymään halusivat he ratsastaa Ruudilla. Yhdessätuumin hoidimme ja varustimme orin, joka vähän luimi lapsille ja oli sen oloinen, että mitä nämä kääpiöihmiset hänen ympärillään ovat. Tytöillä onneksi oli sen verran jo hevostaustaa, että osasivat jo vähän komentaa tätä hölmöläistä, eivät täysin säikähtäneet sen irvailuja.
Kentälle päästyämme minua alkoi vähän jännittämään, sillä Ruudilla oli eilen vapaapäivä ja näin ollen tiesin sen olevan melko virkeällä tuulella. Ehdotin heille, että josko minä ratsastaisin siltä ensin suurimmat energiat pois, mutta he taas vakuuttivat minulle pärjäävänsä. Ok, no katsotaan kuinka käy! Yllätyin melko suuresti siitä, kuinka ratsastus kentällä lähtikin sujumaan. Ruuti oli yllättävän tyynenä tyttöjen alla, se kuunteli tarkkaavaisesti heidän toimiaan selässä ja saadessaan selkeitä apuja se jopa toimi halutusti. Eikä se kaahottanut missään vaiheessa menemään, vau! Siinä kyllä kovasti pohdin, että pitääkö minun hankkia tälle hevoselle joku aloittelija hoitajaksi, joka saa sen parhaat puolet nähtävästi esille. Ravipätkätkin Ruuti jolkotteli tyytyväisenä menemään, eikä se pistänyt pahakseen niistä ilon kiljahduksista joita selästä kuului harva se hetki. Ratsastuksen lopuksi tytöt antoivat pienet mukanaan tuomat namipalat hevoselle, joka oli niistä varsin kiitollinen ilmeestä päätellen.
Talliin tullessamme en voinut olla nauramatta kun tytöt kovasti kyselivät milloin he saavat tulla ratsastamaan Ruudilla uudestaan - nähtävästi ihan koska vain. Olipa kiva nähdä, että tämäkin hevonen osaa olla joskus kunnolla! Hienon työn johdosta otin Ruudin pois illalla liikutettavien hevosten joukosta, joten se sai tarhailla loppupäivän kaikessa rauhassa.

17.12.2016
Aamupäivällä Mörkövaaraan oli tulossa kengittäjä, joten heti aamutoimien jälkeen saimme alkaa valmistelemaan Ruutia toimenpiteeseen. Ruuti tahtoo olla sellainen kiusankappale, että heti kengittäjän nähdessään se laittaa jarrut päälle eikä varmasti liiku eteen eikä taakse. Näin ollen toimme orin ensimmäisenä käytävälle, hyvissä ajoin ennen kengittäjän saapumista. Kylläpä meillä oli tallityttöjen kanssa nauramista kun Ruuti näki kengittäjän - sen silmät levähtivät lautasen kokoisiksi ja selvästi kauhuntunne otti valtaa. Kovasti rapsuttelimme ja tsemppasimme oria, joka näytti kyllä niin hapanta naamaa toimenpiteen alkaessa, että oksat pois. Toki se jatkuvasti yritti härnätä kengittäjää olemalla nostelematta jalkojaan, mutta isokokoisen miehen käsittelyssä tämä pieni hevonen jäi kyllä nopeasti kakkoseksi. No, nopeasti Ruuti kuitenkin sai uudet kengät alle hokkien kera ja sen lisäksi paljon kehuja, toivoen, että ensi kerta olisi aavistuksen taas helpompi.
Kengityksen jälkeen lähdin liikuttamaan orin maastossa, joka oli ehken vähän huono idea, sillä Ruuti oli kerännyt niin paljon energiaa kengityksen aikana, joka nyt tahtoi lähteä purkautumaan. Vauhtia sillä riitti taas vähän liikaakin, joten rentouttava maastoreissu oli lopulta yhtä ohjassa roikkumista kun yritin parhaani mukaan pidättää tätä. Onneksi ajan taistelun jälkeen ja Ruudin saadessa purkaa virtaansa alkoi se vähitellen rauhoittumaan, joten viimeinen kymmenen minuuttia oli aavistuksen tasaisempaa menoa. Kävimme noin 40 minuutin lenkin, jonka jälkeen palasimme talliin ja ori pääsi päiväheiniensä pariin tarhailemaan. Toki tarhaan päästessään se veti vielä sellaiset pukkilaukat tarhan ympäri, että tarhakaverit vallan hämmentyivät, mutta lopulta yhtyivät tuohon pelleilyyn.

Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)