Muistoissa: Hehku-Renja - virtuaalihevonen
k. 01.04.2015

NimiHehku-Renja LempinimiRenja
Rek.nroVH12-018-0925 Synt.päivä ja ikä13.03.2012, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri160 cm, rt
KoulutustasoHelppo A, 80cm PainotusYleispainotus
KasvattajaLaura Suhonen evm OmistajaTvisha (VRL-01671)


© LR

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 25.12.2014
31(16+15) + 25(13+12) + 17 + 10 + 4 = 87p, YLA2

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.02.2013
16(5+6+5) + 40 + 16 + 10 + 8 = 90p, KRJ-II

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.03.2015
5,5 + 44 + 18 + 22 + 15 = 104,5p, ERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.01.2015
10 + 22 + 23 + 25 + 17 = 97p, SLA-I

Luonne

Rautias tamma lerputtaa korviaan sivuilla eikä välitä tallikäytävän tohinoista, se tuntuu olevan ainoa jota kisapäivän vilske ja vilinä ei stressaa. Hehku-Renja on rento ja jämerä tamma joka tuntuu olevan tyynempi kuin vuori. Renjan selkään uskaltaisit päästää aivan aloittelijankin, tamman sietokyky on ihailtavaa eikä se ole sokerista tehty.

Myös hoidettavana tämä neiti on ihanteellinen. Saat puunata sitä vaikka tuntitolkulla, eihän Renjalla ole mihinkään kiire. Varsinkin heinäkasan ääressä tamma viihtyy mielellään ja aina ruoka-ajan lähestyessä huomaakin että ruoka on tamman sydäntä lähellä, siitäkös mekkala syntyy jos ape on hiukankaan myöhässä. Renja rauhoittuu heti kun kaurat ovat kaukalossa. Mahan alta harjaaminen saa hevosen luimistelemaan, mutta ei hätää Renja ei ikinä ole purrut tai potkaissut ketään vaikka välillä nyrpeää naamaa näyttääkin. Varusteiden laittokin on aivan lastenleikkiä, Renja soveltuukin hyvin ”koehevoseksi” aloittelijoille joiden varustamista täytyy vielä hiukan opetella. Renjan kanssa hoitotuokiot ovat varsin rentouttavia jos olet kyllästynyt niihin iänikuisiin vatsaansa pullisteleviin kärttyihin joilla ei kaviokaan millään tahdo nousta. Taluttaessa on parasta olla tomera sillä Renja suuntaisi mielellään ruohopenkereille syömään, välillä joudut käyttämään myös koviakin otteita. Tarhan portilla varovaisuus kannattaa sillä tamma pinkaisee kuin ohjus tarhaan, minkäs muunkaan kuin ruoan takia.

Kuten arvata saattaa, rauhallisuutta löytyy myös ratsastaessa, kyllä hiukan liikaakin. Edelleen nämä ruohomättäät vetäisivät puoleensa ja vauhdistakin on hyvä välillä napsaista puskan lehtiä kitusiin. Kaikista vaikeinta Renjan ratsastamisessa on liikkeelle lähtö. Satulavyötä saat kiristellä rauhassa ja säädellä jalustinhihnojen pituutta, sitten kun ollaan valmiita lähtemään liikkeelle mitään ei tapahdukkaan. Renja näyttää torkkuvan eikä reagoi pohkeen puristuksiin tippaakaa. Joten raippa olisi ihan hyvä lisä kentälle mennessä jolloin pääset hivenen helpommalla. Kun sitten aikasi tarmokkaasti olet yrittänyt ja saanut hipun vihdoin liikkeelle, on parasta näyttää heti alkuun kuka on pomo. Tammalle ominaista on raahustava ja hidas askellus, jalka ei meinaa millään nousta eikä sen puoleen pääkään. Aloittelevalle Renja olisi hyvä ratsu, samoiten talutus- taikka terapiaratsuksi.

Mutta jos tahdot nähdä Renjan parhaat puolet saat tehdä työtä sen eteen. Jos alusta asti ajat tammaa päättäväisesti eteen ja keksit sille kiinnostavia tehtäviä sekä näytät kuka on pomo, nousee tamman pää maasta ja askellus alkaa muuttua reippaaksi ja energiseksi. Renjalla on matkaavoittavat askellajit ja korkea ravi joka ei välttämättä ole ratsastajan takamukselle parasta mahdollista. Useilla puolipidätteillä ja eteenajolla sekä lisäyksiä ja kokoamisia apuna käyttäen, Renja rupeaa kulkemaan muodossa parhaansa mukaan ja takapää toimii tarmokkaammin. Renjan bravuuri ovat avo- ja sulkutaivutukset jotka sujuvat kuin vettä vain. Renjaa kootessa kannattaa olla varovainen, tamma kun välillä tuppaisi tiputtamaan pysähdyksiin ja siinä sitä taas epätoivoisesti koetetaan lähteä liikkeelle. Renjan ratsastaminen on työlästä mutta ehdottoman palkitsevaa kun tämän upean hevosen saat vain kulkemaan oikein.

Raskaahkon ulkonäkönsä puolesta ei uskoisi että Renja hyppää myös mielellään ja kiitettävästi reilun 80cm ratojakin. Tamma muuttuu huomattavasti energisemmäksi esteillä, mutta jalkojaan se nostelee melko huonosti. Päättäväisellä ratsastajalla Renja muuttuu kuin eri hevoseksi, esteiden lähestymiset muuttuvat varmemmiksi eikä se kolauttele puomeja niin useasti. Tiukat käännökset ovat vaikeita sillä Renja ei ole varsinaisesti kovin ketterä. Erikoisesteet eivät Renjaa kauhistuta, päinvastoin se tuntuu hyppäävän sitä innokkaamin mitä oudompia esteet ovat.

Tämä pätee myös maastossa sillä Renja hyppäisi innoissaan jos jonkinmoisen risukasan ylitse, mikä vain eteen tulee. Renja on ehdottoman varmajalkainen pienilläkin metsäpoluilla eikä se tunnu säikkyvän lähestulkoon mitään, ei edes ukon ilmalla maastoilua. Puskista lehahtelevat lintuset eivät saa tammaa panikoimaan, ehkäpä se hiukan säpsähtää mutta siihen se jääkin. Autot ja polkupyörät myös ohitetaan maltillisesti. Renjan kanssa voit mainiosti lähteä maastoilemaan yksinkin, kaverin kanssa tammalle syntyy kunnon kilpailuvietti varsinkin laukatessa, siksi olisi paras pitää Renja kärjessä tai saatkin huomata kuinka laiskanpulskea tamma on muuttunut sinua vieväksi kiituriksi.

Toisaalta Renjan laiskuus on hyväksi, se ei nimittäin stressaa kisapäivinäkään tippaakaan ratsastajan hermoiluista huolimatta. Renja on hyvä lämmitellä kunnolla ennen suorituksen alkamista ja harjoitella paljon siirtymisiä, muuten voi olla ettet ohjelman alettua pääsekkään liikkeelle. Toisaalta hevonen tuntuu vaistoavan tärkeän hetken olevan käsillä ja muuttuu hetkessä reippaammaksi. Tämän tamman kanssa voit olla aina varma millainen ratsastuskerta on tulossa, mutta Renja on mitä parhain kaveri rentoon puuhasteluun. (© KarvaHaamu, kiitos!)

Sukulaiset

i Kivihaan Rambo evm
sh-o, rt, 163cm
ii Petkuttaja evm
sh-o, trt, 159cm
iii Pirska-Taro evm
sh-o, rt, 161cm
iie Taikatuike evm
sh-t, rn, 153cm
ie Kivihaan Aino evm
sh-t, prt, 160cm
iei E.K. Peto evm
sh-o, trt, 166cm
iee Anselmiina evm
sh-t, rt, 154cm
e Rosaliina evm
sh-t, prt, 157cm
ei Hermanni evm
sh-o, vrt, 159cm
eii Viisku-Hektori evm
sh-o, vrt, 162cm
eie Hermu evm
sh-t, trn, 156cm
ee Vihterin Saana evm
sh-t, prt, 151cm
eei Lento-Tahti evm
sh-o, vrt, 163cm
eee Uinuva Sara evm
sh-t, prt, 150cm

i. Kivihaan Rambo, tutummin vain Rambo, on hyväluonteinen ja rauhallinen oripoika, jota ensikatsauksella voisikin kuvitella ruunaksi. Tämän leppoisan orin on kasvattanut Hannu Huttunen ja nykyisin se asuu Helena Aarion omistuksessa suurella kilpahevostallilla. Jo nuorena Rambo näytti kykynsä kouluratsastuksen parissa voittamalla ensimmäisen kilpailunsa huimin prosentein, ja sen jälkeen ori onkin jatkanut useita vuosia menestykästä uraansa. Kapasiteettia kouluratsastuksessa sillä riittää vaativa b tasolle saakka, mutta myös esteitä se mielellään ylittää ratana metrin luokkaa. Tämä kyvykäs vanha herra on väritykseltään rautias kera puolisukkien ja säkäkorkeutta siltä löytyy vajaat 163 senttiä. Vaikka Rambo omaakin hyvän ja sopusuhtaisen rakenteen, ei sitä koskaan ole kantakirjattu tai näyttelyissä käytetty. Kilpauransa ohella ori on ollut aktiivisessa jalostusorin käytössä, ja jälkeläisiä siltä löytyykin toistakymmentä kappaletta. Useat jälkeläiset ovat perineet Rambon mukavaa luonnetta ja kouluratsulle tyypillisiä liikkeitä. Enää Ramboa ei kovinkaan useasti kilparadoilla nähdä, sillä se on siirtynyt hiljattain eläkeläishevosen rooliin.

ii. Petkuttaja oli aikoinaan hyvin menestykäs ja potentiaalinen suomenhevosori, joka niitti menestystä kilparadoilla lähes 14 vuoden ajan. Ori omasi uskomattomat liikkeet ja se oli luonteeltaan hyvin voitontahtoinen, ja sekös takasikin hyvät edellytykset vaativien luokkien voittamiseen. Koulukilpailuissa sitä käytettiin ulkomailla saakka, mutta myös ratsastuskilpailujen ohella se menestyi hyvin näyttelyissä. Hyvärakenteinen ori voitti useat ikäluokkansa kilpailut ja lopulta se kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla. Väritykseltään Petkuttaja oli tummanrautias puolisukkien kera ja säkäkorkeutta se omasi noin 159 senttiä. Tämä hieno ori oli myös erittäin kysytty ja haluttu jalostusori, sillä sen tiedettiin periyttävän jälkeläisilleen potentiaalia kouluratsastukseen. Niinpä Petkuttajalta löytyykin listoilta peräti 24 menestynyttä jälkeläistä. Ori jouduttiin lopettamaan suolikiertymän vuoksi sen ollessa vasta 20 vuoden ikäinen, jolloin se edelleenkin kilpaili kouluratsastuksen parissa.

ie. Kivihaan Aino on nytemmin jo eläkepäiviään viettelevä 23 vuotias tamma, jolla on kuitenkin takana kohtuullisen menestynyt elämä. Luonteeltaan Aino on aina ollut hieman itsepäinen ja rauhaton, ei ollenkaan sellainen tyypillinen suomenhevostamma. Sen kipakka luonne on kuitenkin ollut etuna esteratsastuksessa, jossa se on ehdottomasti parhaimmillaan. Jo nuorena Ainolla kilpailtiin 80cm luokkia hyvällä menestyksellä ja vanhetessaan ja taidon karttuessa sillä ylitettiin upeasti jo metrinkin haastavia ratoja. Kyseisen lajin parista se siis niitti useiden vuosien ajan kymmeniä voittoja ja muita sijoituksia. Kouluratsastukseen Ainosta ei kuitenkaan ollut, sillä se ei jaksanut keskittyä yhteen asiaan sekuntia pidempään. Väritykseltään tamma on kaunis punarautias ja säkäkorkeutta tältä hyvärakenteiselta hevoselta löytyy 160cm. Ainoa on kilpakausien välissä käytetty useaan kertaan siitokseen, ja tamma saikin juuri tänä vuonna neljännen ja samalla viimeisen upean jälkeläisensä.

e. Rosaliina on jo edesmennyt suomenhevostamma, jonka kasvatti Jaana Hakkarainen. Nuorena Rosaliina eli kiertolaishevosen elämää vaihtaen omistajaa tiuhaan tahtiin, eikä sillä siksi nuorena kilpailtu tai sen kanssa muutenkaan mitään tehty. Vasta 10 vuotiaana se siirtyi vakituiselle omistajalleen, Sanna Kääriäiselle, joka koulutti Rosaliinan hyvin ja teki siitä erinomaisen harrasteratsun. Tammalla on muutamia sijoituksia aluekilpailuista koulu- ja esteratsastuksessa helpoista luokista, mutta kummempaa menestystä tamma ei kerennyt niittämään. Väritykseltään tämä hyväluontoinen, mutta laiska hevonen oli punarautias piirtopään kera ja säkäkorkeutta se omasi noin 157 senttiä. Vanhemmalla iällä Rosaliina käytiin kantakirjaamassa ja siellä se palkittiin toisella palkinnolla. Jälkeläisiä Rosaliina kerkesi saamaan kaksi kappaletta, joista molemmista tuli emänsä kaltaisia lempeitä, rauhallisia tammoja. Rosaliina jouduttiin lopettamaan ikävän tapaturman seurauksena sen ollessa vasta 16 vuotias.

ei. Hermanni toimi harrasteratsun virassa koko pitkän elämänsä ajan ja eleli siten rauhallista hevosen elämää maalla. Koskaan tämä ori ei kilpailuissa pyörähtänyt, eikä sitä muutenkaan koulutettu tiedettävästi helppo b tasoa pidemmälle. Hermanni oli kuitenkin ihanteellinen puskaratsu suurella perheellä, jotka sen kasvattivat ja omistivat koko ajan. Luonteeltaan Hermanni ei ollut lainkaan orimainen tai hankala, se oli hyvin nöyrä ja kiltti tilanteessa kuin tilanteessa. Ori oli todella hienon näköinen pitkän vaalean harjansa kanssa, väritykseltään se oli muutoin vaaleanrautias ja säkäkorkeutta omasi 159cm. Rakenteellisesti Hermanni ei ollut suomenhevosoriksi tyypillinen, sillä se oli hyvin takakorkea ja oikein siro hyvärakenteisista vanhemmistaan huolimatta. Hermanni sai elämänsä aikana kaksi jälkeläistä, joista molemmista kehittyi erittäin eteviä ja hienoja ratsuhevosia.

ee. Vihterin Saana, eli tutummin pelkkä Saana, oli hyvärakenteinen ratsuhevonen, jonka kasvatti Heikki Suuraho. Hyvin näyttelykehissä menestynyt tamma oli väritykseltään punarautias läsipään kera ja säkäkorkeutta siltä löytyi vajaat 151 senttiä. Saana kantakirjattiin hyvillä pisteillä jo nuorena toiselle palkinnolle, eivätkä pisteet kaukana ensimmäisestäkään olleet. Luonteeltaan Saana oli periksiantamaton ja itsepäinen, mutta oikeanlaisella käsittelijällä se osasi käyttäytyä kuin enkeli. Tamma oli yleispainotteinen, sillä kilpailtiin helpoissa luokissa aktiivisesti niin koulu- kuin myös esteratsastuksessa. Molemmista lajeista Saana niitti kohtuullisesti menestystä, mutta suurempi ruusukehai se ei kuitenkaan ollut. Kasvattajansa hoivissa Saana sai kolme hienoa tammajälkeläistä, joista jokainen pärjäsi esteillä tai koulussa erinomaisesti. Saana kuoli ilmeisesti sydämenpysähdykseen kotilaitumellaan 24 vuotiaana.

Jälkeläiset

s. 20.08.2012, t. Mörkövaaran Vappu (i. Rikkimeni) omistaja: Mörkövaara
s. 25.10.2012, o. Mörkövaaran Karlo (i. Railan Vilinteri) omistaja: AE
s. 28.04.2014, t. Mörkövaaran Ariel (i. Aatu-Elmeri) omistaja: Riella
s. 06.08.2014, t. Mörkövaaran Sikuriini (i. Rikkimeni) omistaja: Sylvester
s. 03.10.2014, t. Mörkövaaran Halti (i. Himalaja) omistaja: alhippa

Valmennukset ja päiväkirja

05.08.2014 Estevalmennus, valmentajana merikissa
Kello lähenee ilta seitsemää, mutta mittari näyttää vielä 24 astetta lämmitä. Huokaan hieman tuskissani kuumuutta, nousen autosta ja suuntaan tieni maneesiin. Onnekseni ja ratsukon onneksi maneesissa on hieman viileempi, joten valmennuksenkin voi huoletta pitää. Renja vaikutti hieman laiskalta ja ratsastaja saikin tehdä töitä tamman selässä. Sivusilmällä seurasin ratsukon lämmittelyä samalla kun rakensin muutaman esteen pitkin maneesia. Tamma hieman piristyi esteet nähdessään ja olikin niitä lähestymässä vähän liiankin innokkaasti ja omatoimisesti. Ratsastaja sai kuitenkin tamman pidettyä haluamallaan tiellä, eikä ongelmia sen vuoksi tullut. Aloitimme hyppäämisen hieman matalemmilla esteillä, tänään olisi muutenkin tarkoitus treenata lähestymisiä, eikä esteiden korkeus olisi niin suuressa osassa. Alkutunnista en olisi uskonut, mutta kyllä, liian kova vauhti osottautui tamman suurimmaksi ongelmaksi. Lähestymiset olivat hieman hätiköityjä jonka vuoksi muutama puomikin kolisi ales. Kehotin ratsastajaa tekemään puolipidätteitä reilummalla kädellä ja tekemään voltteja ennen estettä kunnes tamma on halutussa vauhdissa. Pian homma alkoi rullaamaan ja rullasi hienosti koko valmennuksen ajan.

04.02.2013 Estevalmennus, valmentajana snifffe
Tanner vain tömisi Haw:n verrytellessä Renjaa päivän estevalmennukseen. Tamma kulki kauniisti peräänannossa, jalat työskennellen tarmokkaasti. Kyllä huomaa Haw:n ratsastaneen tammalla useasti, sen näki selkeästi parin saumattomasta yhteistyöstä. Aluksi verryttelimme Renjaa pienillä esteillä hyppyihin, Renja hyppää huomattavasti paremmin vasemmasta kierroksesta estettä lähestyessä. Lisäksi tuntui aluksi, että puomit tulevat urakalla alas ja vauhti vain hiipuu estettä lähestyessä. Noh, aloitimme siis kunnon työskentelyn aluksi maapuomeilla, joita oli viisi kappaletta n. 50 cm välein. Puomien perään oli tarkoituksella laitettu pieni ristikko. Ratsukko siis tuli maapuomit ravissa, askel per puomi ja lopuksi suoritti ravissa ristikon. Ei Renja hyppäämään ristikolla joutunut, ainoastaan nostamaan jalkojaan hieman korkeammalle. Jalkojen nostelu harjoitus tuotti tulosta, koska tämän jälkeen ratsukko suoritti puhtaasti esteet 50-80 cm, yksittäisinä. Oli aika vielä kokeilla radan hyppäämistä ihan kilpailuihin treenausta varten, joukkoon jätettiin edelleen maapuomit ja pieni ristikko, jotka suoritettaisiin radan puolivälissä ravissa. Muuten radan viisi 80 cm estettä hypättiin reippaassa laukassa ja puhtaasti.

20.01.2013 Kouluvalmennus, valmentajana AE
Saavuin Mörkövaaraan tarkoituksena pitää valmennus Renjalle ja Hawille. Kun pääsin maneesiin oli Haw jo lämmitellyt tammaa melko hyvin käynnissä ja kevyessä ravissa. Katselin hieman menoa, ja Renja näytti hieman uniselta vieläkin, ja takajalat olivat selvästi jääneet talliin. Pyysin Hawia herättelemään tammaa lisäämällä tempoa ravissa pitkillä sivuilla, ja lyhyillä sivuilla kokoamaan ja tekemään voltit keskelle lyhyitä sivuja. Jo ensimmäisen temponlisäyksen jälkeen Renja heräsi, ja näytti aivan eri hevoselta. Otimme valmennuksen teemaksi kolmikaariset kiemuraurat. Ensin aloitimme tehtävän käynnissä, ja laitoin ratsukon oikeasti työstämään käyntityöskentelyä. Renja laahasi helposti takapäätään, ja Haw joutui pari kertaa muistuttamaan tammaa liikkumisesta hieman napakammin. Kun kiemuraurat sujuivat hyvin käynnissä, työstimme ne hyväksi myös ravissa. Ravissa haasteeksi koitui lähinnä asetukset, Renja helposti painoi kaarteet lapa edellä ja unohti asettua kiemurauran kaarteiden mukaisesti. Laukassa työskentely sujui mielestäni parhaiten. Renja kulki pääosin vastalaukatkin kiemurauralla hyvin, ja se vaihtoi laukan vain pari kertaa kiemurauralla. Laukkatyöskentely taitaakin siis olla teidän vahvuutenne, mutta muistakaa toki harjoitella myös helpompia perusjuttuja ravissa ja käynnissä!

18.01.2013 Estevalmennus, valmentajana jey
Tällä kertaa valmennettavanani olivat Haw ja hänen rautias suomenhevostamma Hehku-Renja. Saapuessani maneesiin oli ratsukko juuri aloittanut verryttelyn. He saivat itsenäisesti jatkaa verkkailuaan minun kootessani esteitä. Kokosin maneesiin 6 esteen radan, joka sisälsi niin pystyjä kuin yhden lankkuesteenkin. Haw kertoi tammastaan ja tulimme siihen tulokseen, että keskittyisimme tänään lähestymisiin ja siisteihin ylityksiin. Ratsukko sai aloittaa 50cm korkuisella pystyllä, jonka eteen olin laittanut puomin helpottamaan oikean ponnistuspaikan löytämistä. Tamma oli hyvin avuilla, ehkä hieman enemmän energisyyttä olisi saanut olla. Hawin ratsastaessa tammaa pystylle, Renjan ryhti kohosi ja laukasta tuli reippaampaa. Hyppy oli kutakuinkin ihan siisti, mutta takajalkojen laiskan noston takia puomi putosi. Tamman vetreytyessä hypyt alkoivat onnistua, eivätkä puomit kolisseet enää. Kun yksittäiset hypyt sujuivat, nostin kaikki esteet 70cm ja ohjeistin ratsukolle radan, jonka hyppäisivät seuraavaksi. Renja oli hienosti hereillä ja radasta saatiin ihan siisti, pieniä lähestymisvirheitä lukuun ottamatta. Annoin luvan välikäynteihin ja korotin esteet 80cm. Rata oli sama kuin aikaisemmin, tällä kertaa ratsukko suoritti radan moitteettomasti. Lähestymiset olivat myös huomattavasti parempia loppuvalmennuksesta ja näin ollen tavoite oli saavutettu. Ratsukon kävellessä korjasin esteet pois. Annoin ratsukolle vinkkejä seuraaviin valmennuksiin ja eritoten kilpailuihin. Haw jäi verkkailemaan Renjan kanssa minun lähtiessäni kotia päin.

13.01.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Ricky
Hawin tämänkertainen ratsu oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten pyysin parivaljakkoa lämmittelemään käynnissä ja ravissa ainakin alkuun kahdestaan nähdäkseni, kuinka tämä neiti liikkui. Alkuun Renja näyttikin tahmeahkolta, eikä oikein ottanut mikään sujuakseen. Kokosit tammaa kuitenkin ahkerasti ja teit töitä, jolloin ulkomuoto alkoikin pikku- hiljaa muuttua. Ei mennytkään kauaa, kun tamma näytti jo oikein mukavalta. Huomasin Renjan hiukan korkeahkon, jopa epätasaisen näköisen ravin, jonka askeleet kuitenkin kävivät hyvin. Pyysin teitä vaihtelemaan tempoa ravissa ja laukassa ennen muihin tehtäviin siirtymistä. Renjan korvat liikahtelivat hiukan niin ja näin, aivan kuin ei ihan tietäisi, oliko nytten kiinnostavaa touhua tarjolla. Pyysin sinua hiukan taivuttelemaan Renjaa eri askellajeissa sekä tekemään parilla kierroksella kiemurauraa, johon sisältyi ravia ja laukkaa. Loppua kohden alkoi suomenhevonen vaikuttaa virkeältä ja todella mukavasti liikkuvalta. Loppuverryttelyinä saitte koota askellajeja sekä tehdä myös hiukan pohkeenväistöä.

10.01.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Paula
Haw oli varoittanut minua Renjan tahmeudesta, joten aloitimme verryttelyn yhdessä. Haw oli kävellyt tammalla jo vartin verran, joten päätin kokeilla vähän perinteisestä poikkeavaa verryttelytapaa. Käskin Hawin nostaa laukan ja antaa tamman laukata vapaasti reipasta laukkaa ympäri kenttää, ratsastajan ollen itse kevyessä istunnassa. Renja oli pöllämystyneen näköinen saadessaan laukka-avut. Se ei reagoinut, joten patistin sen maasta käsin liikkeelle ja pian tamma ampaisikin laukkaan. Ensin hieman hitaammin, mutta kun se hoksasi, että hei, hänhän saa vain juosta, alkoi vauhtiakin löytyä. Muutaman rennon reippaan kierroksen jälkeen jatkoimme ravissa.
Halusin pistää parivaljakon töihin ja päätin, että harjoittelemme askeleenpidennystä ja koitamme irrottaa Renjasta oikein kunnon liikettä. Aloitimme ravissa. Haw sai ratsastaa Renjan lävistäjälle, jossa tarkoitus oli saada tammasta irti niin paljon askelta, kuin vain lähti. Pyysin Hawia keventämään, jotta hevosella olisi kunnolla tilaa liikkua, eikä ratsastaja ainakaan jarruttaisi istunnallaan. Ensimmäinen yritys oli melko tahmea, mutta toisella kerralla Renja lähtikin reippaasti ja siirtyi laukkaan. Se ei haitannut, vaan annoin ratsukon laukata hetken - tärkeintä oli, että hevonen oli reagoinut apuihin. Kolmas yritys sujui hienosti ja Renja pidensi askeltaan hienosti ja näytti kunnon keskiravit.
Jatkoimme laukassa samaan tapaan. Renja oli selvästi piristynyt ja tehtävä onnistuikin mainiosti. Muutaman onnistuneen suorituksen jälkeen ratsukko sai luvan loppuraveihin.

06.01.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Rousa
Heti alkuvalmennuksesta lähtien sain huomata kuinka Renja oli nukahtamispisteessä. Siksi kehotin tekemään paljon tiukkoja kiemuroita ja ympyröitä. Kehotin ratsastajaa ottamaan hieman enemmän edestä ja raipalla muistutella aktiivisesti takajalkojen olemassa olosta. Pikkuhiljaa tamman takajalat alkoivat toimia kunnolla ja annoin seuraavaksi tehtävän tehdä väistöä pituushalkaisijalta uralle. Pari kertaa tamma siirtyi käyntiin, mutta se ei haitannut mitään. Väistöt sujuivat muuten todella hyvin. Lisäsimme väistöjen jälkeen laukkaosuuden toisella pitkällä sivulla, jossa kehotin lisäämään laukkaa niin paljon kuin tammasta vain irtosi. Väistöjen jälkeen keskityimme ravin saamiseen kuntoon keskiympyrällä. Kehotin siirtämään jalkoja ulos ja tekemään aina välillä lisättyä ravia ja sitten taas todella lyhyttä. Ravi alkoi muodostua jo ravinnäköiseksi, mutta hieman takajalkoja saisi olla enemmän mukana. Seuraavaksi saitte tehdä pari kertaa vastalaukkaa, jonka kanssa olikin jo enemmän tappelemista. Nostit laukan aina ennen kuin tulitte kokorataleikkaalle, siitä jatkoitte vastalaukassa pääty-ympyrän. Aluksi Renja oikoi pahasti tai siirtyi raviin. Raviin siirtyminen saatiin pohkeiden avulla pois ja pian suurimpana ongelmana oli enää oikominen. Pieni näpäytin raipalla eteen ja kunnon pohkeen tekivät onneksi selkoa ongelmasta. Loppua kohden Renja kulkikin erittäin mukavaa ravia ja oli hyvin kuulolla. Suuresta pakkasesta huolimatta, niin ratsastaja kuin hevonenkin olivat hikisiä valmennuksen loputtua.

23.12.2012
Tänään kävin Renjan kanssa rauhallisen maastolenkin vetämässä, näin huomisen joulun kunniaksi. Renjalla on nyt parin päivän joululoma kilpailuista ja siten onkin hyvä jälleen katsastaa, että kuinkas meillä on oikein sujunutkaan. Kenttäkilpailuissa olemme nyt paljolti pyörineet ja sieltä viime päivityksen jälkeen saatu kuusi sijoitusta lisää, eli nyt on kasassa jo 10 sijoitusta siltä saralta. Esteiden parissa olemme myös menestyneet erittäin hyvin, enää Renja tarvitsee vajaat 10 sijoitusta että pääsee siltäkin alueelta eläkkeelle. Kilpailuita ja kilpailuita, oi voi, mitäs muutakaan tämän tamman elämään tällä hetkellä. Renjalle olen jo luvannut, että keväällä alkaa sen ansaittu kilpaeläkeelle jääminen ja sen jälkeen enää parit jälkeläiset pyöräytetään. Saa kuitenkin nähdä, että mitä Renjan kanssa vielä keksitään ja kehitellään.

27.11.2012
Nyt on Renjan kilpaura kouluradoilla saatu päätökseen. Tänään tamma keräsi 45. sijoituksensa ja siihen on myös hyvä lopettaa. Koulukilpailuissa Renja on ollut oikein yhteistyökykyinen ja helppo ratsastettava, ja se on myös mahdollistanut sen pärjäämisen näinkin hyvin. Sijoitusten joukkoon mahtuu muutamia ansaittuja voittojakin, välillä Renja on toiminut niin hyvin, että jälkeenpäin on ihmetelty millä ajatuksen voimalla se oikein eteenpäin liikkui. Esteillä ja kentässä kilpailemista kuitenkin edelleen ahkerasti jatkamme, tällä hetkellä sijoituksia esteiltä on läjässä 14 kappaletta ja kentästä neljä. Edelleen Renjalla kilpaillaan siis ahkerasti vaikka kouluratsastus pois jäikin, nyt vain panostamme lähinnä hyppelyyn ja sitä myöten jalkojen hyvään hoitoon.

26.10.2012
Eilen Renja sai toisen upean jälkeläisensä, tällä kertaa tosin orivarsan. Tämäkin jälkeläinen on kuin ilmetty Renja, tosin poikamuodossa, se näyttää nimittäin erittäin jykevältä ja on väritykseltään myös rautias. Tämä jälkeläinen nimettiin Mörkövaaran Karloksi ja sen isänä toimii Mörkövaarassa asusteleva hieno ori Railan Vilinteri. Toivottavasti Karlokin menestyy tulevaisuudessa hyvin lajissa kuin lajissa, sillä edelleen Renjalle kipeästi jälkeläisnäyttöjä kaivataan. Karlo jää nyt toistaiseksi Mörkövaaraan, jossa se ratsukoulutetaan ja mahdollisesti sillä aletaan myös starttailemaan kilpailuissa. Mikäli Karlokin yhtään emäänsä tosin tulee, niin menestys kilparadoilla on taattu!

14.09.2012
Renjan kanssa on nyt ahkerasti aloitettu kilpailemaan koulu- ja esteratsastuksen parissa, ja hyvinhän tamma on kilparadoilla pärjännyt. Vähän alkuun oli pientä laiskuutta ja kankeutta havaittavissa, eihän tämä tamma ollut lainkaan tottunut kilpailujen hälinään ja yleiseen tunnelmaan. Kouluratsastuksessa ollaan pärjätty helppo a tasolla jo useiden sijoituksien verran, ja esteiltäkin olemme sijoituksia 60cm muutamat kahmineet. Oikein lupaava kilparatsun alku Renja siis on ja toivottavasti tulemme vielä samoin tavoin tulevaisuudessa pärjäämään. Renjan kanssa en kuitenkaan ole vielä varma, että mitä elämän tulee sisällä pitämään; tähdätäänkö me laatuarvosteluihin vai onko meillä menestystavoitteet vain ratsastuskilpailujen sijoituksista. Saa nähdä, vaikka kyllä uskoisin, että tämä tamma tullaan kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa ehkä ensi vuoden puolella näkemään.

20.08.2012
Aamulla mennessäni talliin en voinut uskoa silmiäni; Renja oli yön aikana itsekseen synnyttänyt suloisen tammavarsan! Varsa oli aivan emänsä ilmetty kopio, molemmat jykevärakenteisia rautiaita söpöläisiä, voi että. Olin koko kesän kaavaillut, että seuraava tammavarsa joka Mörkövaaraan syntyy tulee olemaan nimeltään Mörkövaaran Vappu ja siten tämä varsa Vapuksi ristettiin. Ja niin kuin kaikki muutkin kesän ihanuusvarsat päätin talliin jättää kasvamaan, niin Vappukin saa jäädä kotiinsa emänsä kanssa touhuamaan. Tavoitteena meillä olisi saada Vapusta hyvää jälkeläisnäyttöä Renjalle ja siten sekin tulee pääsemään mitä pikimmin kilpailemaan koulu- ja estekilpailuihin. Mutta niin on todellakin Renjan ensimmäinen jälkeläinen syntynyt, toivottavasti siitä tulee myös samankaltainen lupsakka luonteeltaan.

01.08.2012
Tänään saimme Mörkövaaraan pitkästä aikaa evm sukuista tammavahvistusta kun talliin muutti Hehku-Renja eli Renja. Renja muutti Mörkövaaran lähtistöltä olevalta pikkutallilta ystäväni hoivista talliin ihan extempore, Laura vain tarjosi tammaansa minulle ja minä tietysti suostuin tämän söpöläisen mukaan ottamaan. Renja on perinteinen muhku suomenhevonen, väritykseltään se on rautias ja säkäkorkeutta se omaa vajaat 160cm. Luonteeltaan se on rakenteensaomainen, eli laiskanpulskea ja sitä rataa. Yleispainotteinen Renja saa tämän kuun kanssani vähän harjoitella, tai lähinnä kertailla, oppimiaan koulu- ja esteratsastusjuttuja, ja tavoitteena meillä olisi lähteä ensi kuussa kilpailemaan. Kuitenkin haluan samantien saada Renjasta varsan ja siksi se on tarkoitus vielä tässä kuussa astuttaa.

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 45, ERJ 53, KERJ 25, VSR CUP 5 kpl

06.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/50
10.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
12.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
12.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
13.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/60
14.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/50
14.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
17.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
18.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/60
19.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/60
20.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/60
22.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
27.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
27.09.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/28
30.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/100
30.09.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/40
30.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
01.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
01.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
03.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/50
03.10.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
05.10.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/50
14.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/60
14.10.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/40
14.10.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
15.10.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
16.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/60
17.10.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 06/40
18.10.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/40
19.10.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
28.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
29.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
29.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
11.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
12.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
13.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
16.11.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/50
16.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
19.11.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
20.11.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
21.11.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
22.11.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
23.11.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
25.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/60
27.11.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40

14.09.12, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 03/30
16.09.12, KERJ (kutsu), Aloittelijaluokka, 02/30
16.10.12, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/30
11.11.12, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 05/33
29.11.12, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/25
30.11.12, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/25
08.12.12, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/23
15.12.12, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/24
20.12.12, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/27
21.12.12, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 05/27
25.05.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/16
27.05.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/28
11.06.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/31
23.08.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/29
01.09.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/17
03.09.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/17
13.09.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/30
10.10.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 05/41
18.10.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/41
02.11.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 05/39
04.11.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/39
07.11.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/40
09.11.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/39
24.11.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 03/35
30.11.14, KERJ CUP (kutsu), Harrasteluokka, 01/42
10.09.12, ERJ (kutsu), 60cm, 04/30
11.09.12, ERJ (kutsu), 60cm, 04/30
12.09.12, ERJ (kutsu), 80cm, 02/76
18.09.12, ERJ (kutsu), 60cm, 02/30
20.09.12, ERJ (kutsu), 60cm, 01/30
22.09.12, ERJ (kutsu), 60cm, 01/30
27.09.12, ERJ (kutsu), 80cm, 06/60
29.09.12, ERJ (kutsu), 80cm, 06/60
12.10.12, ERJ (kutsu), 70cm, 01/50
16.10.12, ERJ (kutsu), 80cm, 01/50
25.10.12, ERJ (kutsu), 80cm, 03/50
26.10.12, ERJ (kutsu), 70cm, 01/25
08.11.12, ERJ (kutsu), 70cm, 01/40
14.11.12, ERJ (kutsu), 70cm, 02/30
04.12.12, ERJ (kutsu), 70cm, 06/50
04.12.12, ERJ (kutsu), 70cm, 06/40
04.12.12, ERJ (kutsu), 70cm, 04/18
05.12.12, ERJ (kutsu), 70cm, 03/18
07.12.12, ERJ (kutsu), 70cm, 01/18
07.12.12, ERJ (kutsu), 70cm, 05/40
08.12.12, ERJ (kutsu), 70cm, 02/50
10.12.12, ERJ (kutsu), 70cm, 06/40
11.12.12, ERJ (kutsu), 70cm, 01/40
11.12.12, ERJ (kutsu), 70cm, 05/40
12.12.12, ERJ (kutsu), 80cm, 01/40
13.12.12, ERJ (kutsu), 80cm, 03/40
18.12.12, ERJ (kutsu), 70cm, 05/100
20.12.12, ERJ (kutsu), 80cm, 05/40
20.12.12, ERJ (kutsu), 80cm, 02/50
20.12.12, ERJ (kutsu), 50cm, 10/100
20.12.12, ERJ (kutsu), 80cm, 05/40
22.12.12, ERJ (kutsu), 50cm, 04/100
25.12.12, ERJ (kutsu), 50cm, 03/100
26.12.12, ERJ (kutsu), 50cm, 02/100
31.12.12, ERJ CUP (kutsu), 60cm, 07/101
01.01.13, ERJ (kutsu), 70cm, 06/50
02.01.13, ERJ (kutsu), 80cm, 05/50
02.01.13, ERJ (kutsu), 60cm, 06/40
03.01.13, ERJ (kutsu), 60cm, 06/40
03.01.13, ERJ (kutsu), 80cm, 05/50
03.01.13, ERJ (kutsu), 60cm, 04/50
04.01.13, ERJ (kutsu), 80cm, 06/40
04.01.13, ERJ (kutsu), 70cm, 07/50
05.01.13, ERJ (kutsu), 70cm, 01/50
05.01.13, ERJ (kutsu), 80cm, 01/30
06.01.13, ERJ (kutsu), 60cm, 05/40
06.01.13, ERJ (kutsu), 60cm, 05/40
06.01.13, ERJ (kutsu), 80cm, 04/40
07.01.13, ERJ (kutsu), 80cm, 01/40
15.01.13, ERJ (kutsu), 60cm, 02/40
30.11.14, ERJ CUP (kutsu), 70cm, 11/123
30.11.14, ERJ CUP (kutsu), 80cm, 14/204
28.02.15, ERJ CUP (kutsu), 80cm, 10/210

31.08.12, VSR CUP (kutsu), 60cm, 02/16
31.10.12, VSR CUP (kutsu), 60cm, 03/13
30.11.12, VSR CUP (kutsu), Helppo C, 01/36
31.05.14, VSR CUP (kutsu), Harrasteluokka, 02/18
30.06.14, VSR CUP (kutsu), 80cm, 06/44