Muistoissa: Pyriitti - virtuaalihevonen
k. 27.02.2017

NimiPyriitti LempinimiPyry
Rek.nroVH15-018-1560 Synt.päivä ja ikä14.04.2015, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenpienhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri145 cm, m
KoulutustasoHelppo A, 100cm, Helppo PainotusYleispainotus
KasvattajaKirsi Hentunen evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© LR

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.03.2016
7,5 + 40 + 18 + 20 + 15 = 100,5p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.03.2016
7 + 41 + 17 + 20 + 15 = 100p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.02.2016
7 + 41 + 19 + 18,5 + 15 = 100,5p, KERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.02.2017
12 + 23 + 21 + 25 + 11 = 92p, SLA-I

Luonne

Kun Pyryn näkee ensimmäistä kertaa, tuntuu ori todennäköisesti todella mukavalta ja fiksulta pieneltä hevoselta. Ainahan on tärkeää antaa hyvä ensivaikutelma, mutta sehän on vain se kerma kakun päällä. Todellisuudessa Pyry on oikea pieni riiviö, joka saa hoitajan hiukset harmaantumaan ja psykoterapian partaalle. Tätä rasittavampaa hevosta et varmasti ole eläessäsi tavannut - kaikesta on aivan pakko vääntää, mikään ei koskaan ole hyvin ja siihen kun lisätään ne jekut ja karkaamiset, niin ai että... Pyry tulee tarvittaessa ulos vaikka rautahäkistä, sitä ei kirjaimellisesti pysäytä mikään. Paitsi sitten vauhti kummasti hidastuu kun törmätään tamman takamukseen.

Hoidettaessa ori tykkää irti ollessaan pomppia hoitajansa varpaille ja tökkiä tätä turvallaan kumoon, jee, parasta! Ja sitten kun hoitaja on tyhmä ja pistää Pyryn kiinni hoitotoimenpiteiden ajaksi, niin onnea ja menestystä. Ori ei varmasti rauhoitu hetkeksikään aloilleen, se vain riekkuu naurun päässä minkä kerkiää ja viskelee päätään aaivan kreisinä. Jos hoitaja osaa olla topakkana, hän jättää tietysti nämä Pyryn pelleilyt omaan arvoonsa ja tekee hoitotehtävät napakasti kaikesta väännöstä huolimatta. Tällöin harjaus sujuu, ainakin melkein, ongelmitta, eikä kavioiden puhdistuksessakaan maailman sotaa järjestetä. Mutta sitten kun täytyisi ne varusteet saada ylle... Pyry tykkää tietysti pienen ponin tavoin pullistella todella paljon ja varsinkin suitsia laittaessa on niin huippua purra hampaat yhteen. Ymph, siinä ei auta kuin taistella. Taluttaessakin poika saattaa ottaa hatkat hetkenä minä hyvänsä, joten sen kanssa saa olla varuillaan 24/7.

Ratsastaessa Pyry on melkoinen lännenhevonen, joka tykkää antaa sarjatulena pukkeja ja mennä westernratsastusta omaan tyyliin. Täten ori voi alkuun tuntua mahdottomalta, koska siihen ei helpolla saa minkäänlaista kontaktia. Pyry vaatii todella napakan alkuverkan ja ratsastajan on todellakin osattava pyytää tältä, ennen kuin poika antaa yhtään mitään takaisin. Vauhtia pienen hevosen jaloista riittää vaikka muille jakaa, harvoin Pyryä laiskalla tuulella näkee, sillä yleensä se viipottaa pää viidentenä jalkana menemään. Herkkä ratsastettava ori ei suinkaan ole, sitä saa huoletta potkia kylkiin ja repiä ohjasta, ei varmasti hetkauta sen elämää milläänlailla. Jos vahingossa kuitenkin käy niin, että orin saa ratsastettua pehmeäksi ja yhteistyökykyiseksi, on se tällöin aika hauska peli, jolla voi tehdä oikeastaan mitä vain. Plussaa Pyry saa ehdottomasti siitä, että se on hyvin varmajalkainen, eikä maastossakaan säiky yhtikäs mitään.

Kouluratsastus on Pyryn kanssa haasteellista, koska sen on niin vaikea keskittyä pienten tehtävien hiomiseen ja piruettien pyörittämiseen. Orista ei varmaan kukaan uskoisi, että kyseinen tappijalka taittaa edes helppo a tason luokan, mutta niin se vain on. Halutessaan Pyrystä on vaikka mihin, eikä esimerkiksi lisätyt askellajit saati avot ja sulut tuota minkäänlaista ongelmaa. Siihen tarvitaan vain paljon töitä, töitä ja töitä. Parhaiten orin saa tietenkin kuulolle hyvällä alkuverkalla, jossa tehdään paljon siirtymisiä ja taivutteluja. Koulussa on tärkeää muistaa vahva ulko-ohjan tuki, jotta Pyry kantaa itsensä hyvin ja askeltaa kauniissa raamissa eteen. Tietenkin orilla on paha tapa luisua tehtävänannosta, painaa apuja vastaan ja olla löysä matonen, mutta se on sitten täysin ratsastajan napakkuudesta kiinni.

Esteillä Pyryllä on tyyli 'kovaa ja matalalta', se mennä tykittää hirmuista vauhtia eteen ja kummasti esteen kohdalla unohtaa hypätä, juosten vain puomien lävitse. Tämän vuoksi alkuverkassa on syytä saada ori rauhoitettua ja ratsastettua ylimääräinen energia pois, jotta se malttaa mielensä ja keskittyy apuihin. Rataesteitä Pyry ylittää peräti metrin verran, sillä on äärimmäisen kova ponnistusvoima kunhan vain sen tajuaa pienen muistuttelun jälkeen. Ylimääräisen vauhdin lisäksi orilla on huono tapa kieltäytyä milloin mistäkin syystä, koskaan ei voi siis olla varma siitä, että Pyry hyvillä mielin esteet ylittää. Muutoin omaa kyllä oikein hyvän hyppytyylin, eikä se todellisuudessa aristele hypätä huonommastakaan kulmasta. Myös erikoisesteiden yli mennään kyttäämättä ja maastoesteitähän Pyry rakastaa todenteolla.

Kilpailuissa ori jaksaa muistuttaa hoitajaansa siitä, ettei hän ole helppo pullaponi, joka seuraisi paikasta a paikkaan b nöyrästi. Pyry usein saa järjestettyä kohtauksen jo kotipihassa kun on lastauksen aika, se nimittäin voi tehdä traileriin menemisestä äärettömän hankalaa. Taiston kautta voittoon, ja lopulta saatetaan päästä ihan hyvillä mielin kilpapaikalle. Kilpapaikalla alkaa sitten sählääminen ja säätäminen, ori haluaisi säntäillä sinne tänne ja erityisesti tammojen perään on kova kiire. Kilpailuissa Pyry vaatii tuttuun tapaan huolellisen alkuverkan, jossa se on saatava rauhalliseksi ja kulkemaan ohjeiden mukaan eteen. Yleensä kilpailut menevät meidän osalta vähän penkin alle kun Pyry keksii näyttää villihevosen kouluratoja, mutta sitten on niitä harvoja hienoja päiviä kun Pyry päättää yllättää ja saadaan sijoituksiakin kotiin päin. Huomattu on, että estekilpailuissa meillä sujuu paljon paremmin kuin koulun väännössä, mistä lie johtuu.

Sukulaiset

i Termiitti evm
sph-o, m, 146cm
ii Terminaattori evm
sph-o, m, 145cm
iii Termo evm
sph-o, rn, 144cm
iie Siljana evm
sh-t, m, 150cm
ie Helmen Kaisla evm
sh-t, vrt, 151cm
iei Juulos evm
sh-o, vrt, 159cm
iee Helmen Kaisa evm
sh-t, rt, 150cm
e Pilvina evm
sh-t, rt, 149cm
ei Riemastus evm
sh-o, rt, 157cm
eii Reino evm
sh-o, prt, 155cm
eie Kaunistus evm
sh-t, rt, 160cm
ee Pilvi-Venla evm
sh-t, rt, 149cm
eei Vetkutus evm
sh-o, rt, 153cm
eee Pilvi-Rinja evm
sh-t, vrt, 151cm

i. Termiitti on nytemmin ansaittuja eläkepäiviään viettelevä suomenpienhevosori, joka on kokenut yhtä jos toista elämänsä aikana. Ori ratsukoulutettiin heti kolmen vuoden iässä, jolloin se alkoi myös aktiivisesti kilpailla eri ratsastuslajien parissa. Liian ahkera kilpaileminen kuitenkin kävi pian nuoren hevosen jalkoihin, jonka myötä sen kisaura stoppasi lyhyeen ja matka teurastamolle alkoi. Välissä Termiitti kuitenkin pelastettiin, sen jalat hoidettiin kuntoon ja lähdettiin uudestaan kokeilemaan onnea radoille. Kapasiteettia pienellä hevosella riitti esteillä 110cm asti ja koulussa se taittoi helppo B luokan. Tällä kertaa jalat kestivät, mutta puolestaan omistajan ja hevosen kemiat eivät natsanneet, jolloin Termiitti jälleen vaihtoi omistajaa. Tässä vaiheessa ori oli kuitenkin kerännyt jo mukavan määrän menestystä koulun ja esteiden parissa, jonka myötä se ostettiin jalostusoriksi. Jalostusorina ollessaan Termiitti oli kova karkailemaan ja vahinkoastumaan tammoja, jolloin se oli yhden jos toisenkin kerran eristyksissä. Jälkeläisiä ori sai jalostusuran aikana 17 kappaletta, joille se periytti erityisesti hyvää hyppykykyään. Hankalampi luontoinen Termiitti on väritykseltään musta ja säkäkorkeutta pienhevosella on vajaat 146cm.

ii. Terminaattori oli kirjaimellisesti nimensä mukainen suomenpienhevosori, jota ei pidätellyt tarhojen aidat saati hoitajatyttöset. Luonteeltaan Terminaattori oli siis hyvin vahvatahtoinen ja malttamaton, joka teki omistajansa ja hoitajiensa elämästä varmasti osakseen hankalaa. Ikävän luonteensa vuoksi ori vaihtoi nuorempana useaan otteeseen kotia, koska kukaan ei saanut koulutettua siitä mieleistä ratsua. Vasta liki 9 vuoden iässä Terminaattori tapasi oman ihmisen, jonka kanssa se alkoi kiertelemään koulu- ja estekisoja. Kapasiteettia orilla riitti rataesteillä metriin asti, vastaavasti koululuokkia se taittoi helppo B tasolla. Molemmista lajeista Terminaattori niitti menestystä kivasti, mutta esteillä se oli asteen verran parempi reippaan luontosa vuoksi. Väritykseltään hyvärakenteinen ori oli musta kera tähtipään ja säkäkorkeutta siltä löytyi noin 145cm. Terminaattoria ei missään vaiheessa oltu kuviteltu jalostushevoseksi, mutta vanhemmiten se pääsi erinäisten mutkien kautta astumaan kolme tammaa. Hauskinta on, että nämä kaikki kolme jälkeläistä ovat mustia pienhevosoreja, jotka omaavat lujaa tahtoa - eli ikään kuin ilmettyjä isiään. Terminaattori lopetettiin erinäisiin vanhuuden tuomiin vaivoihin hienossa 27 vuoden iässä.

ie. Helmen Kaisla oli niin perinteinen suomenhevostamma kuin olla voi niin ulkonäkönsä, luonteensa kuin myös käyttötarkoituksensa vuoksi. Väritykseltään Kaisla oli vaaleanrautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta sillä oli tiettävästi 151cm. Rakenteellisesti tamma ei kuitenkaan mikään ihanteellisin ollut, sillä se omasi raskaamman tyyppisen rakenteen ja oli hyvin epäsopusuhtainen. Luonteeltaan Kaisla oli tasaisen varma, ihmisten käsiteltäessä oikein kiltti ja nöyrä. Tamma asui koko elämänsä ajan kasvattajan perheen omistuksessa, ollen harrasteratsu ja työhevonen. Kaislalla kynnettiin perheen isän avustuksella pellot ja haettiin metsästä puut, vastaavasti perheen lapset ratsastivat sillä pääsääntöisesti maastossa. Muutamat koulukisat tammalla seuratasolla startattiin, mutta mittavaa menestystä ei tullut. Kaislan perhe oli innokas suomenhevosten kasvattaja, jonka vuoksi tammallakin teetettiin neljä jälkeläistä, saaden kaksi tammavarsaa ja kaksi orivarsaa. Tammavarsat perivät emänsä luonnon ja ulkonäön, mutta oripojat eivät puolestaan mitä ilmeisemmin saanut viitteitä Kaislasta. Kaisla eli hyvän ja pitkän elämän, kunnes se 26 vuoden iässä menehtyi ilmeisestikin sydänkohtaukseen.

e. Pilvina oli kaunis suomenhevostamma, kasvattajanaan ja omistajanaan Pilvi Andersson. Väritykseltään Pilvina oli rautias ja säkäkorkeutta tältä löytyi 149cm, joten se oli juuri ja juuri hevosen mitoissa. Hyvärakenteinen tamma oli koko elämänsä ajan tuttu näky näyttelykehissä, keräten matkaansa lukuisia BIS-sijoja. Hyvän näyttelymenestyksen myötä myöhemmällä iällä Pilvina kantakirjattiin toiselle palkinnolle. Näyttelykehien ulkopuolella Pilvinalla kierreltiin myös koulukisoissa, pääosin vaativa B luokissa. Tamma omasi kauniit liikkeet, joiden vuoksi se ehkä hurmasi tuomarit ja siten sijoittui toistuvasti. Luonteeltaan Pilvina oli hyvin herkkä ja osittain jopa säikky, vähän ikään kuin yhden ihmisen hevonen. Kilparadoilla se omasi kuitenkin erittäin vahvan kilpailuvietin, joka on ehkä osasyy sen menestykseen. Pilvinaa käytettiin jalostukseen kahden jälkeläisen verran, saaden upeat tamma- ja orivarsat. Molemmille jälkeläisille tamma periytti hyvää liikettään ja kapasiteettia vaativiin luokkiin kouluradoille. Pilvina lopetettiin pitkään vaivanneen puhkurin seurauksena 18 vuoden iässä.

ei. Riemastus oli ravisuvusta peräisin oleva ori, josta odotettiin vanhempiensa tavoin kovan luokan juoksijaa ja seuraavaa suurta nimeä. Orista kehittyi nuorena komea hevonen, joka juoksi ensimmäisestä startista lähtien hyviä aikoja. Riemastus sijoittui urallaan useasti, mutta voitot oli sitäkin harvemmassa. Seitsemän vuotiaaksi asti ori kilpaili hyvin, mutta vähitellen laukkaherkkys alkoi koitua sen kohtaloksi. Näin ollen Riemastus myytiin eteenpäin projektihevoseksi, josta vähitellen kehkeytyi puskaratsu. Luonteeltaan Riemastus ei ollut lainkaan orimainen, se oli hyvin herkkä ja rauhallinen ihmisen kuin ihmisen käsiteltäessä. Säkäkorkeutta orilta löytyi 157cm ja väritykseltään se oli rautias kera neljän pitkän polvisukan. Raviuran aikana Riemastus sai neljä hyvää ravipainotteista jälkeläistä, mutta vanhemmiten se astui myös pari ratsutammaa. Jälkeläisilleen ori periytti herkkää luonnettaan ja ikävästi voi todeta, ettei sen jälkeläisistä pidemmän päälle ollut ravihevosiksi kehnojen aikojen vuoksi. Seitsemästä ikävuodesta eteenpäin Riemastus toimi kirjaimellisesti olohevosena ja tätiratsuna, kunnes se alkoi liki 20 vuoden iässä oireilla jalkojaan. Vähitellen kärsimys alkoi käydä kovaksi, jonka vuoksi se 21 vuotiaana päätettiin lopettaa.

ee. Pilvi-Venla on kerrassaan ihastuttava suomenhevostamma, joka nyt liki 30 vuoden iässä puksuttaa edelleen täysillä menemään. Luonteeltaan Venla on aina ollut huoleton ja kaikkien kaveri tyylinen persoona, joka on melkoinen neiti kesäheinä. Tamma syntyi ratsastuskouluun, jossa se nuorempana oli kokeneempien ryhmässä tuntihevosena, kunnes se kuusi vuotiaana myytiin yksityiseen käyttöön. Uudella omistajalla tamma pääsi kilpailemaan niin koulussa, esteillä kuin myös kenttäratsastuksen parissa. Venla taittoi koulua helppo A tasolle, rata- ja maastoesteitä se ylitti hyvällä tyylillä 80-90cm korkeuksilla. Näiden kolmen lajin parissa tamma pyöri enemmän ja vähemmän kymmenen vuotta, keräten melkoisen läjän ruusukkeita matkaansa. Kilpauran ohella Venla astutettiin kolme kertaa, saaden kolme toistaan hienompaa tammavarsaa. Varsoille Venla periytti rautiasta väritystään ja pientä, 149cm, säkäkorkeuttaan. Ollessaan 18 vuotias tamma myytiin takaisin ratsastuskouluun, jossa se oli syntynyt. Muutamien vuosien ajan Venla ehti tekemään tuntiratsun töitä, kunnes se jäi viettämään ansaittuja eläkepäiviään.

Jälkeläiset

s. 03.07.2015, t. Mörkövaaran Larissa (e. Marinan Lohdutar) omistaja: Sorel
s. 07.09.2015, o. Mörkövaaran Pinsentti (e. Siljana) omistaja: Mörkövaara
s. 13.10.2015, o. Mörkövaaran Vainaja (e. Violavanja) omistaja: Axel
s. 16.11.2015, o. Mörkövaaran Pyryttäjä (e. Tariina) omistaja: Em.

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 41, ERJ 42, KERJ 36, VSR 6 kpl

08.08.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
10.08.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
11.08.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
17.08.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/30
19.08.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
21.08.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
22.08.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
22.08.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
24.08.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/47
25.08.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
25.08.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
26.08.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
26.08.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
27.08.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
28.08.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
29.08.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
01.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
02.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
03.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
04.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
07.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
08.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/60
10.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
10.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
11.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
12.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
12.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
13.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
14.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/60
16.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
17.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
18.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
20.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
20.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
23.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
24.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
24.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
27.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
28.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
28.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
29.09.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
11.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
13.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
13.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
14.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
17.08.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/78
17.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
18.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 06/51
18.08.15, ERJ (kutsu), 100cm, 08/78
19.08.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
19.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 01/51
19.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
20.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 05/51
21.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
22.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
24.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 06/51
24.08.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/78
24.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
26.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
29.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
29.08.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
30.08.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
30.08.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
31.08.15, ERJ CUP (kutsu), 100cm, 07/193
01.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
03.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
06.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
10.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
10.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
12.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
13.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
15.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
16.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
16.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
17.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
17.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
19.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
19.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
19.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
22.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
24.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
25.09.15, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
25.09.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
22.08.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
01.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
01.09.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/21
01.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
03.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/57
06.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 06/57
09.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/57
11.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
15.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
16.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
17.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
20.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
20.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/34
21.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
22.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
22.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/34
25.09.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/40
30.09.15, KERJ CUP (kutsu), Helppo, 07/50
03.10.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
04.10.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/22
07.10.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
08.10.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/28
14.10.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/18
16.10.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/28
26.10.15, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
02.11.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/27
03.11.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
04.11.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/27
13.11.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
15.11.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
17.11.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
18.11.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
18.11.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
21.11.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
27.11.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
08.12.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30

31.12.15, VSR CUP (kutsu), Helppo C, 05/59
30.06.16, VSR CUP (kutsu), Harrastelkk, 02/24
31.07.16, VSR CUP (kutsu), 90cm, 03/96
31.08.16, VSR CUP (kutsu), Helppo A, 09/108
31.10.16, VSR CUP (kutsu), Helppo C, 03/81
31.10.16, VSR CUP (kutsu), Tutustumislkk, 06/51

Valmennukset ja päiväkirja

03.02.2016
Koin ihmeellisen valaistuksen viime yönä, nimittäin tajusin, että Pyrykinhän on jo laatisvalmis! Pyryn jälkeläiset ovat nimittäin kivasti menestyneet jo kilparadoilla, itseasiassa kaikki neljä ovat enemmän tai vähemmän kisanneet. Näin ollen saan rueta puunaamaan oria kohti ensimmäistä laatuarvosteluaan, joka tulee vähän kummasti olemaankin kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu. Sinne tuli pienenä päähänpistona ilmoitettua ori aamulla mukaan. Yleensä järjestys on ollut KRJ - ERJ - KERJ laatikset, mutta nyt taidamme tehdä toisinpäin. Toki Pyry ilmoitetaan mukaan heti ensi kuun koulu- ja estelaatiksiin. Jänskättää! Hienohan poika yleisesti ottaen on, jos ajatellaan sen kilpataustaa, sukuaan tai jälkeläisiään, mutta sitten on se yksi suuri mutta. MUTTA, entä jos Pyry ei osaa käyttäytyä tilaisuuksissa?! Jos se vaikka puree tai potkaisee tuomaria, niin entäs sitten? Suora hylsy. Joutunemme jonkin verran ehkä treenaamaan esittämistä, pyytäen samalla tallilla vierailijoita käsittelemään Pyry. Josko se tottuisi ja saisimme hyviä palkintoja plokattua. Jää nähtäväksi, peukut pystyyn!

06.01.2016
Tänään kävin Pyryn kanssa hyppäämässä maastoesteitä, arvattaen kuitenkin tallin maastorata oli lievästi sanottuna luminen. Jouduimme kahlaamaan metrin mittaisessa hangessa päästäksemme radalle, ja radallakin oli yli puoli metriä lunta. No, pääseepähän ori kunnolla töihin! Alkuun Pyry oli sitä mieltä, että hänhän ei sitten tuollaisessa hangessa laukkaile ja siksi meni mitä ihmeellisempää ravia eteen. Muutamat hypyt menimme kiitoravilla, jonka jälkeen ajoin Pyryn niin tahdikkaaseen laukkaan, että se oli menoa se. Radan varrella puista tippui lunta ja milloin missäkin rasahti ja nasahti, niin eikös meidän pienisuuri poika ollut aivan kauhuissaan. Yllättävän hyvin Pyry kuitenkin hyppäsi kun vauhtiin pääsi, jolloin jokainen este ylittyi enemmän tai vähemmän tyylikkäästi. Eipä meidän tosin tarvinnut kun vajaata puolituntinen radalla viettää, kun ori oli jo aivan puhkipoikki. Kävelimme täten takaisin tallille, jossa Pyry pääsi omaan karsinaansa pönöttämään lämpimän loimen alle ja heinäkasan eteen. Oli muuten tyytyväistä heppaa!
Psst! On muuten unohtunut ilmoittaa, että marraskuussa Pyry sai neljännen jälkeläisensä! Varsa on kuin ilmetty isänsä mustalla värityksellä ja pienellä koolla. Näin ollen alkaa orinkin jälkeläissaldo olemaan täysi. Toivottavasti näistä jälkeläisistä saamme hyvää näyttöä tulevaisuuteen, sillä pikimmiten haluaisimme Pyrynkin kanssa jo laatiksiin.

15.11.2015
Päivitelläänpä meidän keppostelijan kuulumisia. Syksy on rullannut samaa vanhaa linjaa, Pyry on hermostuttanut ja suututtanut muutamia tallityttöjä ja joskus jopa omistajaansakin. Karkailu on edelleen kuuma sana, eikä tallin kiimaisia tammoja haluta jättää rauhaan ei sitten millään. Vanhemmilta oreilta on nenille otettu tarhassa taistellessa, jonka myötä Pyry on ollut välillä saikulla. Onneksi kilpakyky on haavereista huolimatta pysynyt hyvänä, nimittäin Pyry on saanut täydet sijat läjään niin KRJ ja ERJ kuin myös KERJ kisoista. Näin ollen poika pääsi ns. kilpaeläkkeelle, tosin erinäisissä cupeissa meihin edelleen varmasti törmää.
Varsoja on sitten edellisen päivityksen saatu kaksi kappaletta lisää - syyskuun alkupuolella syntyi orivarsa Pinsentti ja lokakuun puolessa välissä jälleen orivarsa Mörkövaaran Vainaja. Molemmat pojat ovat hienoja rautiaita hevosia, joista Pinsentti asuu edelleen Mörkövaarassa ja Vainaja Kaunan suomenhevosissa Axelin omistuksessa. Pinsentti on jo näyttänyt kynsiään kilparadoilla ja ei voi muuta todeta, kuin että isänsä poika! Sijoituksia tulee lajista kuin lajista satelemalla. On se hyvä, että Pyry periyttää jälkeläisilleen kilpakykyään eikä vaan luonnettaan... Siinäpä sitä olisikin melkoisia pikku-piruja jos kaikki tulisivat isäänsä!

01.09.2015
Muutamat kuukaudet on Pyryn kanssa puuhailtu yhtä jos toista ja yhteinen sävel välillemme kutakuinkin löydetty. Täytyy myöntää, että ensimmäisten viikkojen jälkeen olin aivan pulassa tämän pojan kanssa, se oli niin mahdoton. Pyry karkaili Mörkövaaraan saapumisen jälkeen useasti tarhastaan ja sitä saatiin lähimetsistä etsiä kissojen ja koirien kanssa. Pienimmät tallitytötkin ilmoittivat, että he eivät enää Pyryä hoida, koska se kuulemma uhittelee heille. Saimme käydä siis ihan kunnon taistelua siitä, kenen mukaan hommat hoituvat ja kuka se pomo on.
Kilpaura meillä lähti ongelmista huolimatta hyvin sujumaan ja ori onkin kerennyt reilun kuukauden aikana kerätä jo hyvän määrän sijoituksia. Tällä hetkellä kasassa KRJ 17, ERJ 26 ja KERJ 4 sijoitusta. Muutoin ei kisatapahtumista ole liiemmin kertomista, mutta eilen Pyry yllätti kyllä kaikki erjn cupissa! Starttasimme 100cm luokassa, minulla oli ihan hyvä tuntuma hevoseen, mutta siltikään en odottanut mitään. No, liki 200 ratsukon joukosta Pyry ylsi hienosti sijalle 7! Nolla virhepistettä eikä voittajalle hävitty kuin 2,5 sekuntia.
Varsauutisiin! Pyry pääsi heti saavuttuaan Mörkövaaran astumaan Marinan Lohduttaren, joka varsoi tammavarsan 3. heinäkuuta. Näin Pyrystä tuli isä upealle, punarautiaalle tammalle, joka nimettiin Mörkövaaran Larissaksi. Larissa muutti vieroituksen jälkeen kuristajan hoiviin Rohkelikkoon, jossa sitä varmasti odottaa aktiivinen kilpahevosen elämä. Paljastettakoon vielä, että ori on päässyt astumaan jo toisenkin tamman, josta jälkeläistä odotetaan syntyväksi minä hetkenä hyvänsä.

21.06.2015
Arvatkaapa mitä hienoa löysin tänään? Uuden mustan piekkariorin! Koko kesän olen enemmän ja vähemmän shoppaillut Mörkövaaran uusia hevosia ja nythän olin ikään kuin täydellisessä ostokiellossa. Kuitenkin aamulla piti uusimmat myytävät suokit käydä läpi, joiden joukosta bongasin upeampaakin upeamman Pyriitin eli "Pyryn". Kyseessä oli liki neljä vuotias oripoika, joka oltiin juuri ratsukoulutettu helppo A/100cm tasoiseksi. Hyvän sukunsa puolesta kasvattaja lupaili tästä hevosesta etevää kilparatsua lajiin kuin lajiin, joten enhän minä voinut vastustaa. Kirsikkana kakun päälle poikahan on evm sukuinen, joten uutta verta talliin! Näin ollen oli enemmän kuin pakko jättää ostotarjous, eikä aikaakaan kun Pyriitti minulle myytiin. Heti illan mittaan pakkasin kimpsut ja kampsut ja hain Pyryn Mörkövaaraan ihmettelemään uusia paikkoja ja maailman menoa. Toistaiseksi ori on osoittautunut ihan mukavaksi hevoseksi, mutta selkeästi sillä on pientä pilkettä silmäkulmassa. Toivottavasti meidän yhteiselo lähtee sujumaan hyvin ja päästään heti heinä-elokuun puolella ottamaan osaa kilpailuihin.