Muistoissa: Sirkkeen Ponteva - virtuaalihevonen
k. 17.08.2014

NimiSirkkeen Ponteva LempinimiPontso
Rek.nroVH12-018-0670 Synt.päivä ja ikä09.11.2011, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri158 cm, prt
KoulutustasoVaativa B, 60cm PainotusKouluratsastus
KasvattajaSirke OmistajaTvisha (VRL-01671)


© LR

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 05.05.2013
33 + 35 + 28 + 35 = 131p, YLA2

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.10.2012
27 (9+9+9) + 40 + 25 + 10 + 8 = 110p, KRJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 15.05.2014
14 + 24 + 25 + 20 + 20 = 103, SLA-I

Luonne

Sirkkeen Ponteva, eli tutummin Pontso, on sarjaa hieman hankalampi suomenhevonen, itsepäisyyttä ja luonnetta sillä kun tuntuu riittävän loputtomiin. Orista ei aina edes ota täysin selvää millaisella tuulella se on, välillä se on niin iloista ja mukavaa hevosta, mutta seuraavaksi taas ollaan korvat luimussa ja irvistellään hoitajalle. Maanis-depressiivisiä piirteitä Pontsosta hyvinkin löytyy, tiedä sitten mistä se on ne itselleen saanut. Pontso tietää paikkansa ylpeänä orina laumassa ja yleensä tämä poika onkin se pääjehu, jonka mukaan kaikki muut hevoset tanssivat. Harmillista on tosin se, että Pontso käyttää myös tätä samaa hallitsevaa piirrettä ihmisten läsnä ollessa, eikä se siten sovellu kuin kokeneiden ihmisten käsiteltäväksi. Tältäkin orilta on vain hyvissä ajoin otettava luulot pois jotta se nöyrtyy hoitajan edessä ja käyttäytyy kohtuullisen kiltisti. Pontson hieman haastavan luonteen vuoksi tämän hevosen kanssa aina sattuu ja tapahtuu.

Hoidettaessa Pontso osaa suoraan sanoen olla rasittava kun sen täytyy jatkuvasti laittaa hoitajalleen vastaan ja esittää olevinaan coolia kaveria. Orilta ei siis uhittelu, näykkiminen, takakavioiden nostelu tai vastaava ole mitenkään uutta, sitä se tekee kaikille ihmisille jotka yhtään häntä aristavat. Topakalla hoitajalla Pontso hieman saattaa hillitä tekojaan, mutta kyllä se heiltäkin yrittää jatkuvasti sitä valtaa itselleen saada. Hoidettaessa ori on syytä pitää kiinni juurikin sen takia, että sen on pakko olla aina hoitajaa maistelemassa ja vähän lyttyynkin huonolla onnella pistämässä. Hoitotoimenpiteiden aikana Pontso tietenkin malttamattomana heiluttelee päätään ja liikehtii sivulta toiselle, joka sitten taas hieman hidastaa hoitajan toimia. Kavioiden puhdistus on varmastikin Pontson kanssa rasittavinta puuhaa, se kun ei ihan hevillä kavioitaan nostele vaan laittaa vastaan minkä kerkeää. Toinen asia joka tuo hoitajalle hien otsalle on tietenkin varusteiden laitto. Satuloidessa Pontso nostelee takakaviotaan ja pullistelee älyttömästi, etenkin vähän heiveröisemmällä hoitajalla on tässä vaiheessa vaikeuksia saada satulavyötä kiinni edes ensimmäisen reiän kohdalle. Kyseisessä tilanteessa ei auta muu kuin Pontson silmille hyppiminen ja vatsaan läpsiminen, eiköhän se jossain vaiheessa hellitä kunhan hoitaja itse ei vain luovuta. Suitsiessa ori rakastaa ensin vähän maistella hoitajansa olkapäätä ennen kuin kiskaisee päänsä niin korkealle ettei sitä sieltä helposti alas saa. Mikäli Pontson pään saa kuitenkin pidettyä alhaalla, niin kyllä se yleensä ihan nätisti kuolaimet suuhunsa ottaa. Hoidettaessa Pontso vaatii siis hoitajaltaan pitkää pinnaa ja topakkaa asennetta, kuka vain ei tämän orin kanssa pärjää.

Ratsastettaessa ori tietysti kokeilee aluksi jokaisen selkäänsä istujan, ketään se ei helpolla missään tilanteessa päästä. Peruskepposia mitä Pontso ratsastajalleen tekee on esimerkiksi kentälle jumittautuminen, pieni pukittelu, ohjeita kuuntelematta jättäminen, omin päin juokseminen ympäri kenttää... Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Ratsastajaltaan Pontso vaatii siis melkoisen paljon toimiakseen oikein päin ja kohtuullisen nöyrästi vielä lisänä. Pontsolta puuttuu kaasupoljin välillä aivan täysin, se osaa olla oikea maanmatonen löntystellessään pitkin ja poikin ratsastajan potkuista ja raipaniskuista välittämättä. Vauhtia ei tältä hevoselta siis niinkään löydy, paitsi sopivasti juuri silloin kun se hirmuinen laukkaaminen on kiellettyä. Hyvin motivoitunut ratsastaja saa halutessaan Pontson kuitenkin kaiken taistelun jälkeen vielä liikkumaankin, jolloin ori on kyllä ehdottomasti parhaimmillaan. Pontso kuuntelee parhaiten ratsastajan pohje- ja painoapuja, joilla sitä saa hyvin pyöriteltyä haluttuun liikkeeseen. Ori toimii myös tasaisella kädellä hyvin kuolaimella, mutta on hieman herkkä suustaan eikä siksi siedä mitään hirmuista riuhtomista ohjasta. Pontso vaatii ratsastajaltaan lisäksi hyvin selkeät ja varmat avut toimiakseen hyvin, epäselvistä ohjeista ori hieman hämmentyy eikä silloin pelitä juuri mitenkään, ja silloin peli on siltä erää menetty.

Kouluratsastus on tietenkin se Pontson omin laji, siinä se on hyvällä ratsastajalla parhaimmillaan ja näyttääkin erinomaiselta hevoselta kouluradoilla pitkine liikkeineen. Suurin haastavuus kouluratsastuksessa Pontson kanssa on se, kuinka saada hevonen kuuntelemaan ohjeita ja keskittymään pienienkin virheiden hiomiseen. Kovaa työtähän sekin vaatii, mutta kyllä se on palkitsevaa kun Pontso erimielisyyksien jälkeen keskittyykin asiaan. Kapasiteetikas ori taittaa kaikki helpot luokat ja lisänä vielä vaativa b, joka ei ole ollenkaan huonompi saavutus. Satunnaiset laukanvaihdot tai kootut askellajit sujuvat hyvinä päivinä kuin vettä valuen, eikä se mahdottomuus olisi, että tulevaisuudessa laukanvaihdot onnistuisivat vielä tiheämmin. Hyvällä tuulella ollessaan ori on tietenkin osaavalla ratsastajalla mitä näyttävin ratsu, silloin se antaa kyllä kaikkensa ja näyttää niitä kouluratsulle tyypillisiä ihastuttavia piirteitään, jotka eivät kovin usein tavallisten päivien varrella ilmi tule.

Esteillä Pontso on nimensä veroinen, ei kovinkaan Ponteva, vaan täysi Pontso. Ori ei omaa juuri minkäänlaista hyppytyyliä, tai onhan se jonkin sortin pelletyyli. Esteillä Pontso ei siis ole mikään maailmanluokan tähti, sille esteiden hyppiminen on lähes hepreaa kun niin harvoin esteitä pääsee ylittämään. Silloin tällöin orilla hypätyt esteet ovat olleet maksimillaan 70 sentin korkuisia ja niidenkin kohdalla on tuntunut liikaa korkeutta olevan. Esteillä hevonen vaatii jämäkän kuskin selkäänsä, joka ensinnäkin laittaa hevoselle vähän vauhtia jalkoihin, ja toiseksikin auttaa sitten hevostaan ylittämäänkin ne esteet maltin kanssa. Rataesteitä Pontsolla voi yrittää hypätä noin 60 senttiä, minkäänmoista lopputulosta on kuitenkaan turha taata.

Kilpailuissa Pontso tarvitsee riimunsa toiseen päähän voimakkaan ihmisen joka jaksaa pidellä käsissään vähän enemmänkin yli-innokasta hevosta. Kilpapaikoilla Pontso ei ole niinkään hermostunut tai varuillaan, päinvastoin, se on vain intoa ja tarmoa täynnä, auta armias jos se pääsee vielä uusien tammojenkin lähettyville. Yleensä matkat kilpapaikoille sujuvat rauhallisesti, Pontso menee traileriin kohtuullisen nätisti ja jaksaa matkustaa pidemmäkin matkan jos vain suuri heinäkasa on päässyt lähtemään mukaan. Ja kun kilpailuihin sitten lopulta päästään, ori sitten vain hyppelee sinne tänne ja kiljahtelee ja näyttelee niitä parhaimpia, tai huonompia, puoliaan. Pontson kanssa kilpapaikoille on syytä lähteä jo hyvissä ajoin jotta se kerkeää rauhoittumaan ja tottumaan ympärillä oleviin asioihin. Alkuverkka on lisäksi hyvä muistaa tehdä kunnolla, ilman huolellista lämmittelyä on lopputulos itse radankin jälkeen melko kehno. Kisaajakin saa olla tämän hevosen kanssa kyllä hyvin valmistautunut siihen, että joko ollaan aivan viimeisiä tai sitten päästään sinne kärkijoukkoon. Itse suorituksen aikana ratsastaja ei saa näyttää hevoselleen olevansa hermostunut jos vain aikoo saada Pontsonkin hyvin liikkeeseen. Se, miten kilpailuissa sujuu, on yleensä täysin arvoituksellista jota ei voi koskaan varmaksi sanoa.

Sukulaiset

i Pyryttäjä
sh-o, prt, 158cm
KRJ-I, KTK-III
ii VIR MVA Ch Pyyhältäjä
sh-o, prt, 157cm
KTK-I
iii Iltahämärä evm
sh-o, prt, 159cm
iie Sydänjuuri evm
sh-t, tprt, 158cm
ie Marine
sh-t, tprt, 161cm
iei Houkuttamaton evm
sh-o, vprt, 162cm
iee Marinetta evm
sh-t, tprt, 158cm
e VIR MVA Ch Liptessa
sh-t, vrt, 157cm
KRJ-I, SLA-II, KTK-II
ei Silmänräpäys
sh-o, trt, 158cm
KTK-II
eii Aarnin Hurmos evm
sh-o, trt, 162cm
eie Valkosiipi evm
sh-t, vprt, 155cm
ee Linetti
sh-t, prt, 156cm
eei Huomaamaton evm
sh-o, tprt, 159cm
eee Lipetti evm
sph-t, vprt, 154cm

i. Pontson isä Pyryttäjä, tutummin Pyry, on luonteeltaan hieman hankalampaa sorttia, se vaatii rinnalleen erittäin kokeneen ja varmaotteisen käsittelijän. Pyry omaa mitä komeimman ulkonäön, se on väritykseltään punarautias ja säkäkorkeutta se omaa 158cm kera hienon, suomenhevoselle tyypillisen rakenteen. Hyvän rakenteensa vuoksi Pyry on kantakirjattuna kolmannelle palkinnolle. Toistaiseksi vielä kohtuullisen nuori oripoika painottuu kouluratsastukseen, jossa sillä riittää kapasiteettia helppo a tasolle saakka. On halutessaan erittäin näyttävä koulu- ja kilparatsu, josta kertovat lukuisat sijoitukset kouluratsastuksen parista. Lisäksi Pyryllä on kisailtu aktiivisesti valjakkoajoja vaativissakin luokissa, ja kohtuullisen hyvällä menestyksellä tietenkin. Pyryllä on tähän hetkeen mennessä kolme upeaa kouluratsastuksessa menestynyttä jälkeläisestä, joista yllättäen kaikki ovat oreja. Orin on kasvattanut Peppi S. Dimmanby Gårdista ja nykyisin se on Laura R. omistuksessa Sirkkeessä. Hyvävointinen hevonen viettää elämäänsä vielä paljon kisaillen, tavoitteenaan mitä parhaimmat laatuarvostelupalkinnot.

ii. Pontson isänisä on punarautiaan värinen komea suomenhevosori, jolta löytyy säkäkorkeutta keskimääräiset 157cm. Nimeltään herra on Pyyhältäjä ja on koulu- että valjakkopainotteinen mies. Pyyhis on luonteeltaan hyväntuulinen ja asiallisesti käyttäytyvä oriherra. Hyväluontoinen hulmuharjainen ori on kilpaillut kouluratsastuksessa aktiivisesti ihastuttaen jos kenetkin aina esiintyessään. Sijoituksia helpohkoista koululuokista on jopa 39 kappaletta. Länsi-Suomesta Kokkolan suunnalta kotoisin oleva H. Niemen tallin kasvatti on starttannut mallikkaasti myös useissa valjakkoajokilpailuissa parhaimmillaan vaativissakin luokissa. Muutama kipale sijoituksia löytyy myös alle metrin esteluokista. Kärryjä vedellessä punertava Pyyhis onkin kerännyt sijoittuksia komeat 11 kappaletta. Näyttelyissä useaankin otteeseen pistäytynyt oriherra on kerännyt serttejä jos kummoisen määrän ja ansainnut VIR MVA Ch-arvonimen. Vuoden 2010 marraskuun kantakirjaustilaisuudessa erinomaiset leimat omannut Pyyhis kantakirjattiin hienolla ensimmmäisellä palkinnolla pistein 89. Jälkeläisiä menestyksekäs herrasmies on jättänyt kolmisen kipaletta, joista kaikki ovat esiintyneet loistaen kilparadoilla Pyryn tavoin.

iii. Iltahämärä on Pontson isänisänisä, joka on väriltään punarautias läsipäinen suomenhevosori. Säkää löytyy 159cm. Herra on pärjännyt näyttelyissä loistavasti varsasta saakka, mistä kertovat hänen palkinnot. Hulmuharjainen ylväs oriherra oli tunnettu kuumahkosta luonteestaan sekä sen ennennäkemätömästä halusta esiintyä suurelle yleisölle kouluradoilla liitävine askeleineen. Menestyksensä puolesta komealla ja hyväliikkeisellä orilla olettaisi olevan paljon jälkeläisiä, mutta sen tarjonta jalostukseen pitkäaikaisen kilpauran oli valitettavan pieni, että se sai vain muutamia jälkeläisiä. Orin neljä jälkeläistä, kolme tammaa ja yksi ori, ovat kuitenkin kaikki kilparadoilla loistaneita nuoria ja lupaavia yksilöitä. Nykyisin vanhahko, muttei läheskään vielä ikäloppu herrasmies viettelee ansaittuja ja leppoisia eläkepäiviä omistajansa Minna Aherkosken tallilla Länsi-Suomessa Rauman seudun lähettyvillä.

iie. Sydänjuuri on nykyjään vain siitostammana Keravalla, mutta ennen sitä uraa neiti oli oikea koulukonkarien kuningatar. Siltä löytyykin on kaapin nurkasta lähes 100 rusettia. Kepeäliikkeisesti kuin tanssijatar nätti tamma esiintyi aikana koulukehissä kaikuvien aplodien saattelemana. Väritykseltään synkän tummanrautias kompaktirakenteinen tamma on saanut jälkeläisiä kolmisen kappaletta, joista pari on jo hyvin tunnettuja koulutähtiä nuoresta iästään huolimatta. Mahdollisesti tulevaisuuden päivinä vielä ratsukantakirjaan tarjottava länsirannikolta lähtösin oleva kilttiluontoinen tammarouva elelee mukavasti rattoisia kesäpäiviä vehreällä laitumella vietellen ja hoivaillen ohessa äidillisen huolehtivaisesti varsojaan kipaisten muutaman kerran viikossa talutuslenkillä liikunnan saamiseksi.

ie. Pontson isänemä on kuvankaunis suomenhevostamma nimeltään Marine, joka on kierrellyt kilpailuissa aktiivisesti loistaen kouluradoilla. Sijoituksia löytyy kunniakkaat 50 kappaletta kouluratsastusjaoksen alaisista helpon tason luokista. Kapasiteettia kyvykkäältä ja osaavalta riittäisi tamman omistajan mukaan vaativallekkin tasolle. Mallikkaan kouluratsastusuransa lisäksi perusluonteeltaan rehellinen Marine on kilpailut menestyksekkäästi valjakkoajon parissa, mistä sijoituksia on puolestaan kertynyt jopa vaativalta tasolta kuutisen kappaletta. Luonteeltaan J. Lindqvist kasvattama tamma on omassa rauhassaan viihtyvä neitokainen, joka kuitenkin porukassa on melkoinen pomottaja ja oikea johtajuuden esikuva. Näyttelyissä useasti käväissyt näyttelyistä, joista se onkin napannut mukaansa useita sertejä ja BIS-sijoituksia. Näiden myötä hyvätyyppiselle tammalle on myönnetty VIR MVA Ch-arvonimi. Ratsastaessa tummanpunarautias Marine on kovinkin herkkä ja säpsäkkä. Lisäksi hieman kuumahko tamma on täysin istunnan varassa toimiva. Vuoden 2010 marraskuun kantakirjaustilaisuudessa neiti palkittiin ratsusuunnalle kirjattuna hienolla II-palkinnolla pistein 79. Valitettavasti palkinto jäi täpärästi vain yhden pisteen päähän I-palkinnosta. Säältään 161 senttimetriä korkea piirtopäinen Marine on saanut neljä komeata orivarsaa.

iei. Houkuttamaton on Pontson isänemän tavoin Lindqvistien kasvatteja, muttä tässä tapauksessa orin kasvattaja on Jukka Lindqvistin isä, Pekka Lindqvist. Ryhdikäs vaaleanpunarautias ori on kukoistanut moneen otteeseen erityisesti valjakkoajossa, mutta myös kymmenisen starttia löytyy myös kouluratojen osalta. Luonteeltaan hyvin ihmisystävällinen oriherra sattui toisinaan olemaan hieman liiankin innokas puuhailemaan asioita, jolloin kömmähdyksiä tuntuu sattuvan vähän väliä. Säkäkorkeudeltaan 162cm korkea ori on ratsuna ahkera ja yhteistyöhaluinen. Liinaharjaisen herramiehen kilpaura jäi hieman sivuummalle tämän kantakirjauksen jälkeen. Jalo ja uljas ori palkittiin puhtaalla ensimmäisellä palkinnolla, minkä jälkeen sen kysyntä siitoksessa kasvoi suuresti. Nykyisin päälle 50 jälkeläistä jättänyt seurallinen ja hyväluontoinen herra viettelee rattoisia eläkepäiviä astuen muutamia tammoja kesäisin. Ainakin viisitoista läsipäisen orin varsoista on kantakirjattu II-palkinnolle.

iee. Isänemänemä Marinetan elämän ensitaipale ei valitettavasti ole ollut kaikista onnellisin tarina. Tamman kaunis emä Viehekuva menehtyi pian tamman synnyttyä. Jo maaliskuussa syntynyt pikkuinen tammavarsa jäi yksikseen, kunnes kaikkien onneksi tallin toinen tamma loi, minkä seurauksena heiveröinen pikkuneiti sai huolehtivaisen sijaisemän. Ajan rientäessä nuoren neitin kasvattaja herra Heliaro kiintyi kasvattiinsa niin suuresti, että päätti pitää lupaavan suvun omaavan tähtipäisen kaunokaisen. Nuoren tamman koulutus alkoi lupaavasti, kunnes tapahtui tapaturma, jonka seurauksena Anita halvaantui vakavasti. Koko talli hevosineen myytiin, ja Marinetta siirtyi ikävien seuraamusten seurauksena pahamaineiselle vanhalle ravimiehelle, jolla oli jo ennestään tautalla eläintenpitokielto. Vuosien varrella tamma joutui kärsimään huonoista oloista, minkä seurauksena se muuttui todella araksi ja nöyräksi. Lopulta kuitenkin epäileväinen naapuri teki ilmoituksen eläinsuojeluviranomaisille. Pian tamma myytiin takaisin entiselle kasvattajalleen, jonka tytär lopulta toteutti rakkaan isänsä aikomukset. Muutaman vuoden ajan Marinetta kiersi ympäri Suomea kilpaillen vaativissa koululuokissa siirtyyen lopulta siitostammaksi saaden 5 varsaa.

e. Pontson emä Liptessa on erittäin hyväluontoinen ja mukava hevonen, jonka kanssa ei hoitajalla koskaan ole erimielisyyksiä. "Tessa" tietää, missä kaappi seisoo ja käyttäytyy myös siten erittäin kunnioittavasti. Tältä tammalta löytyy säkäkorkeutta vajaat 157 senttiä ja väritykseltään se on vaaleanrautias piirtopään kera. Hyvän rakenteen omaava Tessa on palkittu kantakirjatilaisuudessa toisella palkinnolla. Tessa painottuu kouluratsastukseen sekä valjakkoajoihin, kouluratsastuksessa kapasiteettia riittää helppo a tasolle sekä valjakkoajoissa vaativiinkin luokkiin asti. Molemmista lajeista Tessa on kerännyt mukavat määrät sijoituksia, joskin kouluratsastuksesta tuplasti enemmän. Toistaiseksi Ponteva on Tessan toinen jälkeläinen, ennestään tammalta löytyy rautias, hyvin kouluratsastuksessa menestynyt tammajälkeläinen. Tessa elelee valmennuksissa käyden ja laatuarvosteluista haaveillen Lauran hoivissa Sirkkeessä, jonne se on muuttanut jo nuorena kasvattajansa Peppi S.n hoivista.

ei. Emänisän, Silmänräpäyksen, on kasvattanut Lapissa suomenhevostallia pitävä A. Hänninen, josta ori on nuorempana muuttanut Peppi S.n talliin. Väritykseltään Räpäys on tummanrautias läsipään ja sukkien kera, ja säkäkorkeutta se omaa vajaat 158 senttiä. Hyvän rakenteensa ansiosta ori on palkittu kantakirjatilaisuudessa toisella palkinnolla. Luonteeltaan Räpäys on hieman hankala, se ei anna kellekään mitään aikaiseksi eikä muutenkaan tahdo kunnioittaa ihmistovereitaan. Ori painottuu kouluratsastukseen sekä valjakkoajoihin, etenkin kouluratsastuskilpailuissa Räpäys on pärjännyt mainiosti keräten monia kymmeniä sijoituksia. Kapasiteettia Räpäyksellä riittää kouluratsastuksesta helppo a tasolle ja valjakkoajoissa vaativalle tasolle asti. Tiedettävästi Räpäyksellä on vain yksi jälkeläinen mutta sitäkin hienompi Liptessa.

eii. Tummanrautias hulmuharjainen ori Aarnin Hurmos on varsin uusi tuttavuus kansallisen tason kouluradoilla. Oikeana naistenmiehenä tunnettu hurmuri taitaa komeasti Vaativan B:n ohjelman. Huolimatta nuoresta iästään seisemän vuotiaalta oripojalta löytyy jo kymmenpäinen jälkeläisjoukko, josta vanhimmat ovatkin jo näyttäytyneet varsanäyttelyissä saavuttaen parhaimmillaan puhtaan I-palkinnon. Useita kertoja helpoissa kuin vaativissakin luokissa sijoittunut herrasmies on taitojensa sekä ulkonäönsä lisäksi oikea löytö myös luonteensa puolesta. Asiallinen, kohtelias ja nöyrä ori sulattaa jos kenenkin sydämmen hullunkurisilla kömmähdyksillään. Radoilla oikeana liitokaviota tunnettu kevyt, mutta suurreellinen Aarnin Hurmos on suvultaan oikea helmi. Kaiken tämän lisäksi 162 senttimetriä korkea oripoika on näyttelyissä mukavasti ansioitunut, ja tähtäimenä on kantakirjaus pian.

eie. Emänisänemä liinakko tamma Valkosiipi on isäntänsä A. Hännisen kantatammoja. Jo pitkän uran siitoksen kaidalla tiellä luonut hyväsukuinen tamma kilpaili nuoruudessaan mukavalla menestyksellä niin alue- kuin kansallisellakin tasolla. Parhaimmillaan kaunisliikkeinen tamma suoritti kansallisentason Helppo A -koululuokan 72,000% rajamain. Kuuliaisena ja tarkkaavaisena ratsastettavana tunnettu tammarouva asustelee nykyään Riihimäen suunnalla vietellen rattoisia eläkepäiviä. Säkäkorkeudeltaan 155cm nätti tamma on saanut yhteensä 8 varsaa, joista vanhimmat jo seuraavatkin emänsä jalanjälkiä kansallisissa koululuokissa kilpaillen. Kilttiluontoinen ja rauhallinen vanharouva on osallistui nuorena myös pari kertaa näyttelyihin saaden hyvää palautetta rakenteestaan. Myöhemmällä iällä hieman myös valjakkouraa luonut Valkosiipi kantakirjattiin hyvin pistein II-palkinnolle.

ee. Jos joku omaa söpön suomenhevosen, omistaa hän todennäköisesti juurikin Pontson emänemän kaltaisen hevostamman, Linetin. Linetti on mitä ihastuttavin suomenhevonen ulkonäöllisesti, väritykseltään se on ihana punarautias ja säkäkorkeutta siltä löytyy vajaat 156cm piirtopään kera. Tämä söpöläinen on myös luonteeltaan hyvin mukava; hoidettaessa se on kiltti ja ratsastaessa herkkä mutta osaava. Linetti painottuu kouluratsastukseen ja kapasiteettia riittääkin kaikkien helppojen luokkien lävitse. Tammalla on ahkerasti myös kilpailtu painotuslajissaan, tällä hetkellä sijoituksia kasassa monia kymmeniä kappaleita. Linetillä ei ole Pontson emän lisäksi muita jälkeläisiä, mutta vanhetessaan Liptessa varmasti pääsee jatkamaan vielä lisää sukuaan. Tamman on kasvattanut H. Lehto ja nykyisin Linetti asuu Pepin omistuksessa Dimmanby Gårdissa.

eei. Emänemänisä, Huomaamaton on nimensä vastaisesti vaikuttavan näköinen tummanpunarautias herrasmies. Orin voitaisiin sanoa käynneen läpi nuoruudessaan "ruman ankanpojan tarinan". Nuorena pieni ja heiveröinen orivarsa, joka varttui hitaasti ikätovereidensa nähden, vaihtoi useaan otteeseen kotia, kun kukaan ei ollut tyytyväinen siihen. Kaikki muuttui, kun ori eksyi lopulta mutkan kautta vihdoin nelivuotiaana huonosti koulutettuna nykyisen omistajansa kilparatsastaja ja valmentaja Anniina Paronnan kilpatalliin. Anniina näki ensihetkestä saakka, että kaltoinkohdellussa oripojassa oli vain sitä jotakin. Nykyään tuo ensitapaamisen toive on toteutunut. Nykyisin Huomaamaton on tehnyt pitkän uran kouluratsastuksen parissa. Orissa yhdistyvät kaikki suoritushevosen parhaat puolet: kestävyys, ketteryys ja keskittymiskyky. Luonteensa ori on selvästi perinyt isältään, joka oli yhtä rauhallinen ja hyvä käsitellä. Komealla 159cm korkealla kantakirjaorilla on 34 jälkeläistä, joista moni on pärjännyt erittäin hyvin kilparadoilla.

eee. Lipetti on sievä liinaharjainen vaaleanpunarautias suomenhevostamma, joka on kilpaillut mallikkaasti helpoissa koululuokissa aluetasolla. Tempparamenttinen tammarouva sattuu olemaan melko kiukkuinen ja pomottava tapaus, mutta tuttavallisen ja kokeneen ratsastajan alla siitä kuoriutuu mitä tottelevaisin ja nöyrin ratsastettava. Nykyisin pienimuotoisesti siitostammana toimiva Lipetti asustelee Mikkelissä. Säältään 154 senttimeriä korkea tamma on myös palkittu näyttelyistä useaan kertaan. Muutamaan otteeseen on Lipetti kipaissut esteradoillakin, ja kaapissa lojuukin semmoset 50 ruusuketta niin koulu- kuin estekisoista. Jälkeläisiä piirtopäiseltä paljon elämänkokemusta omaavalta emätammalta löytyy jo kuusi kipaletta, mutta lisää on tulossa yksi ellei kaksi.
© Laura R, turjake & Hawering

Jälkeläiset

s. 24.02.2012, o. Mörkövaaran Tyrsky (e. Rajamäen Helmi) omistaja: Tvisha
s. 19.03.2012, t. Mörkövaaran Loimutar (e. Fiktion Loimu) omistaja: Riella
s. 04.08.2012, t. Taavilan Merius (e. Fiktion Merikeiju) omistaja: Jjune
s. 29.11.2012, o. Mörkövaaran Joiku (e. Huvin Sinja) omistaja: Ricky
s. 24.04.2014, t. Mörkövaaran Pinja (e. Huvin Sinja) omistaja: Susssu.

Valmennukset ja päiväkirja

10.05.2014
Pari viikkoa Pontso kerkesi laitumella olla, kunnes yhtäkkiä tajusin, että Pontso on vielä vietävä tämän kuun suomenhevosten laatuarvosteluun, joka on 15. päivä. Eilen ori otettiin siis takaisin talliin ja tytöt ovat siitä asti sitä kovasti puunailleetkin, on nimittäin sellaisessa rapakunnossa etenkin karvapeite ollut. Nyt meillä on neljä päivää aikaa käsitellä oria ja ratsastaa sitä paremman näköiseksi ennen h-hetkeä. Hyvillä mielillä kyseiseen laatuarvosteluun mennään, vaikka tietysti kovat on odotukset ja vähään emme tyydykään. Erityisesti toivon, että tässä laatiksessa Ponteva malttaa edes vähän mieltään eikä yrittäisi purra tuomaria, jotta saisimme paremmat pisteet luonteesta. Jännityksellä odotetaan!

25.04.2014
Oi miten aikaisin tänä vuonna kevät (ja kesä) tulikaan! Heti lumien sulattua Mörkövaarassa käynnistettiin talkoot laidunten kunnostamiseksi, ja ensimmäisenä tallista päästettiin ulos kirmailemaan Ponteva, ja pienemmät orit heti perään. Oli tämä poika aika innoissaan päästessään taas kunnolla revittelemään ja paimentamaan nuorempia poikia. Todennäköisesti Pontso jää ulos tästä päivästä alkaen laiduntamaan syksyyn asti, tietysti jos kevään mittaan kovia yöpakkasia tulee niin täytyy sisälle ottaa. Tosin tällä orilla on vielä talven jäliltä sellainen karvakerros, että varmasti tarkenee pakkasessakin olla. Talvella saimme Pontevan viime kesän jäliltä taas hyvään ratsastuskuntoon, mutta alkaapa orilla olla sen verran jo ikääkin, että tänä kesänä sillä tuskin enää ratsastellaankaan.

16.01.2014
Tänään Pontso kyllä säikäytti tallin väen todenteolla! Ponteva tarhattiin tänään poikkeuksellisesti Mörkövaaran johtajaorin, Harharetken Ylpeyden, kanssa ja melkoisen painin pojat pistivät käyntiin. Perttu ilmeisesti tunsi olonsa Pontevasta uhatuksi ja siksi meni päälle kuin yleinen syyttäjä. Tähän Pontso tietenkin heti vastasi ja seuraavaksi tarhassa potkittiin ihan urakalla. Hevosia ei uskaltanut lähteä niin vain kukaan toisistaan erottamaan, sillä meno oli todellakin niin villiä. No, sydän hyppäsi kieltämättä kurkkuun kun Perttu potkaisee Pontsoa kunnolla etujalkaan ja poika lentää siitä lähestulkoon turvalleen alas. Tässä vaiheessa Perttu saatiin tarhassa kiinni ja kovasti ontuva Pontso heti sisälle talliin. Pahinta tietysti kerettiin ensimmäisenä pelätä, eli sitä, että Pontson jalka murtui tai vastaavaa. Eläinlääkärin kutsuimme paikalle ja hän sai kiven vierähtämään meidän sydämiltä kertoessaan, että vaurio oli vain ulkoinen. Tulipahan tässä opittua, että näitä kahta hevosta ei pieneen tarhaan niin vain kannata yhdessä laittaakaan.

26.10.2013
Reilu viikko sitten haimme Pontevan takaisin talliin asumaan, olihan se melkein 7 kuukautta laiduntamassa. Ori ei tietenkään kovin tyytyväinen tästä ajatuksesta ollut, ei se millään enää malttaisi seistä pienessä karsinassa kun niin pitkän aikaa sai olla vapaana. Kyllähän pojasta myös sen huomaa, että ei ole kunnon työtä hetkeen tehnyt, nimittäin lihakset ovat aika pitkälti kadonneet. Onneksi tallilla käy niin ahkerasti hoitajatyttöjä, jotka saavatkin nyt aloittaa pienimuotoisen projektin Pontson kuntouttamiseksi. Näillä näkymin ori majailee vain talven yli tallissa ja jatkaa sitten taas keväällä "villihevosen" elämää laumassa.

07.07.2013
Pontso elelee tällä hetkellä Mörkövaarassa oikein kissanpäiviä, se on ollut nyt keväästä asti orilaitumella ja tulee siellä olemaan varmasti ainakin syksyyn saakka. Poikaa käydään liikuttelemassa muutaman kerran viikossa ja silloin tällöin läpiratsastetaan. Pontso on kuitenkin suuren työnsä jo tehnyt, kilpaillut loistavasti sijoittuen ja saanut hienoja jälkeläisiä muutamat kipaleet. Tarkoituksena olisi saada vielä muutamat jälkeläiset ennen kuoppaamista, ja olisihan meillä vielä suomenhevosten laatuarvostelukin edessä. Saa nähdä mitä Pontson kanssa vielä keksitäänkään, mutta ainakaan ennen talvea meillä ei ole minkäänlaisia suunnitelmia.

10.03.2013
Aikaisemmin viikolla pääsimme vihdoin ja viimein Pontson kanssa pyörähtämään yleislaatuarvostelussa. Valmistelin oria koko edellisen viikon kyseiseen laatuarvosteluun, puunasin poikaa päivät pitkät ja harjoittelimme yhtä sun toista. Kun laatuarvostelupäivä koitti, omistaja hermoili ehkä vähän liikaakin ja tartutti hermostuneisuuden hevoseenkin. Rakenteesta Pontso sai tietysti paljon kehuja, onhan se erittäin hyvätyyppinen suomenhevonen. Laatuarvostelu menikin plörinäksi Pontson luonteen takia, sillä poikahan ei malttanut olla sekuntiakaan paikoillaan ja oli jopa puraista tuomaria. Omistaja sai siinä hävetä silmiään päästään, että toikin tälläisen riehuvan pojan esille. Sukutaulukaan ei aivan täysin miellyttänyt tuomareita, mutta ansaitusti otimme ne pisteet mitä oli vain saatavilla. Hyvät pisteet saimme tietysti kilpailuosiosta, ollaanhan me Pontson kanssa aika monta koulukilpailua vuoden aikana kierretty. Yhteispisteet riittivät 131 pisteeseen ja YLA2 palkintoon, johon nyt en aivan tyytyväinen ollut. 8 pistettä oltaisiin tarvittu lisää, jotta poika olisi palkittu ensimmäisellä palkinnolla. Mutta niinhän se on, että aina ei voi voittaa.

27.01.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Chao
Levittelin puomeja maneesin hiekkaan, kun valmennettava ratsukkoni purjehti sisään. Alkukäyntien jälkeen aloitimme hikityöskentelyn jo heti alkulämmitellyssä. "Hae se keskittyminen sieltä, käytä voltilla johtavaa sisäohjaa mutta käytä se sinne sivulle. Jos sä kiskot sitä omaa napaa kohdti, niin se vain jarruttaa sitä hevosta turhaan. Ja muista myödätä. Äläkä heiluta niitä käsiä niin paljon, anna sille vähän tilaa sieltä edestä, mutta älä lopeta ratsastamista." Minustaoli sukeutunut oikein julma valmentaja, vain vartissa... "Nosta laukat ympyrällä ja herkistä sitä vähän pohkeelle siellä suurentamalla ja pienentämällä sitä ympyrää. Muista taivuttaa huolella! Ja kattopas ku noin, sehän lähti heti myötäämään sieltä niskasta kun sait ylävartalon pysymään hiljaa. Varo ettei se sun paino siirry liian eteen siirtymisissä." Tämän päivän valmennuksen aiheena pidentäisimme ja lyhentäisimme askelta puomien avulla. Kun ratsukko oli lämmitellyt kunnolla ja ratsastaja saanut hevosen herkistettyä avuille, ryhdyttiin oikeisiin töihin. Ensin lyhennettiin askelta lähekkäin aseteltujen puomien kanssa ja sitten pidennettiin sitä askelta. Hevosesta löytyi juuri sopivassa määrin lennokkuutta ja pehmeyttä ja koska harjoitukset sujuivat todella hyvin, vielsin valmennuksen poikki jättäen ratsukon jäähdyttelemään itsenäisesti.

09.01.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Norpatar
Ratsukko keskusteli maneesissa vauhdista. Selkeästi Potsoa ei olisi voinut vähempää kiinnostaa tehdä töitä, joten valmennus aloitettiin orin innostamisella. Teimme super helppoja juttuja, joista ratsukko olisi selvinnyt silmät kiinni takaperin ja vieläpä unissaankin. Tärkeintä oli että ratsastaja kehu oria aina kun tuli pienikin onnistuminen. Pikkuhiljaa pääsimme työstämään oria ja moottori tuntui lämpiävän. Viimeistelimme hyvän alkuverryttelyn laukkaamalla rentoa laukkaa molempiin suuntiin ja lopuksi kokoamalla sitä. Päivän harjoituksina oli ravityöstöt ja vastalaukat. Ravissa ori oli todella mainio, tuntui että se olisi voinut liidellä vaikka koko päivän upeaa keskiraviaan, mutta ikävä kyllä laukassa alkoi vastustamaan ja protestoimaan ratsastajaa pienillä potkuilla. Jouduimme helpottamaan tehtävää ratsastamalla loivaa kiemuraa. Hetken työstön jälkeen onnistui kuitenkin virallinen tehtävämmekin. Valmennus päättyi eteen alas ratsastukseen.

26.12.2012 Kouluvalmennus, valmentajana Jenna
Pontso ratsastajineen oli jo maneesissa verkkailemassa kun saavuin Mörkövaaraan. Pitkin ohjin kävelevä suomenhevonen ei vaikuttanut kovin motivoituneelta, joten ounastelin jo tässä vaiheessa rankkaa tuntia ratsastajalle. Ohjien kokoamisen jälkeen ori päätti stopata ja sitä sai vaatia liikkeelle useammankin kerran ennen kuin se suostui liikkumaan kuin etana tervassa. Vaadin ratsukolta paljon voltteja, kiemuroita ynnä muita peruskiemuroita käynnissä sekä ravissa, jotta ori vähän heräilisi ja aktivoituisi. Siirtymiset olivat melko kammottavia mutta hitaasti ja varmasti ori heräilikin. Turhan paljon sillä ei kuitenkaan liikettä ollut, joten kehotin ratsastajaa nostamaan pariin kertaan kummankin laukan muutaman askeleen ajaksi. Pontso ei moisesta perustanut ja osoitti mieltään mitä kummallisimmin tavoin vartin verran. Tästä suivaantuneena ratsastaja antoi orille kunnon ojennuksen reippaassa ravissa siirtyen käyntiin, lisäten ravia, kooten askelta sekä pyörittäessä hevosta jälleen kiemuroilla. Kevyt hiki oli orilla pinnassa kun se viimein suostui kunnon yhteistyöhön.
Yhteistyön löydyttyä ratsukko oli varsin vaikuttavaa katsottavaa. Ryhti olisi Pontsolla voinut toki olla parempi mutta alkuun verrattuna edessäni oli ihan erihevonen. Kun ori nyt oli saatu kunnolla kuulolle, kehotin ratsastajaa tekemään parit pohkeenväistöt keskihalkaisijalle ja siitä takaisin pitkälle sivulle. Pontus astui hyvin ristiin ja liike oli kaikin puolin eduksi orille. Pohkeenväistöt eivät tuottaneet hankaluuksia ravissakaan. Laukassa tehtävänä olivat vaihdot joka viidennellä askeleella. Ori vaihtoi laukan melko sujuvasti, mutta ratsastajan tarkkuudessa oli moittimista, sillä jokainen vaihto tuli askeleen kaksi liian myöhään.

26.11.2012
Tänään Sirkkeen Ponteva jäi virallisesti kilpaeläkkeelle. Ori sai kevään ja syksyn aikana kerättyä plakkariinsa 60 KRJ sijoitusta, joten Pontsoa odottaa nyt ansaitut eläkepäivät niiltä osin. Jatkamme orin kanssa kuitenkin aktiivisesti valmentautumista ja niin ollen pidämme pojan hyvässä kunnossa. Tallitytöt Pontsoa enimmäkseen liikuttelee, ja siitähän poika on erittäin tyytyväinen. Jälkeläisiä Pontsolle olisi nyt talven mittaan haaveissa, jotta päästäisiin alkuvuodesta vihdoin ja viimein orin kanssa sinne yleislaatuarvosteluun ja sitä myöten rotukohtaiseen laatikseen. Eli joulukuun ajan etsimmekin vain kivoja tammoja Pontsolle, josta myös uskoisi pojan olevan mielissään!

15.10.2012
Ilmoitin pari viikkoa sitten Pontevan mukaan kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun, jota kovasti sitten muutamat viikot jännitimme, että kuinka meillä siellä oikeen sujuukaan. No, tänäänhän laatuarvostelun tilaisuus sitten käytiin ja erittäin ylpeä olen Pontsoon. Ori malttautui laatuarvostelussa käyttäytyä ja toi, ihme ja kumma, niitä hyviä puoliaan esille. Rakenteesta ori sai peräti 27/30 pistettä, kilpailuista 40/40 pistettä, vanhemmista 25/25 pistettä, jälkeläisistä 10/15 pistettä sekä lisäpisteistä 8/8. Voisiko paremmin siis mennä? Pontso keräsi itselleen yhteensä 110 pistettä ja näin ollen palkittiin ensimmäisellä, KRJ-I, palkinnolla. Ori oli myös tilaisuuden paras hevonen pisteillään. Mahtavaa! Tästä on hyvä jatkaa tuleviin laatuarvosteluihin.

20.07.2012
Pontson kanssa kävimme tänään tuttavan valmennettavana, ja näin jälkeenpäin kuvailisin tunnin kulua näin; Pontso oli valmennuksessa hieman omalaatuinen ja siksi sain tehdä myös paljon töitä. Hevonen ei tuntunut etenkään alkuun kovin helpolta ja mukavalta ratsastettavalta, se paineli menemään pää viidentenä jalkana pitkin poikin maneesia oman mielen mukaan. Alkuverkka oli vain vauhtia täynnä, sain antaa paljon pidätteitä ja rauhoitella Pontsoa parhaani mukaan heti kun siirryttiin yhtään reippaampiin askellajeihin. Lähdimme tekemään ensiksi siirtymisiä eri askellajien välillä ja lähinnä niiden avulla myös vähän hidastaa Pontson menoa. Kuten arvata saattoi, ei nopeampiin askellajeihin siirtyminen tuottanut mitään ongelmaa, mutta sitten kun olisi ollut tarve hidastaa, ei sitä jarrupoljinta löytynytkään. Paljon, paljon pidätteitä ja vakaata kättä tarvittiin jotta Pontso alkoi reagoimaan ohjasapuihin. Hiljattain sain Pontson ravin tuntumaan kohtuullisen hyvältä, mutta laukka oli edelleenkin turhan vauhdikasta, jolloin en voinut kovin kummoisesti hevostani ohjata. Seuraavaksi jatkoimme ravi-pysähdys-ravi-siirtymisiin, joissa jälleen tarvittiin pitkää pinnaa. Kun Pontso ei millään olisi malttanut hidastaa edes käyntiin, oli se pysähtyminen sitten aivan ylitse pääsemättömän vaikeaa pojalle. Kyllähän siinä useita kymmeniä minuutteja vierähtikin ennen kuin valmentaja oli kohtuullisen tyytyväinen Pontson pysähdyksiin ja pääsimme jatkamaan laukkaan. Laukkaan lähdimme ihan perinteisin nostoin käynnistä ja ravista, ja ne onnistuivatkin todella hyvin. Niihin emme paljoa aikaa tuhlanneet ja siksi sain hyvien nostojen jälkeen alkaa hetkeksi itsenäisesti rauhoittelemaan hevostani. Vähän tasaisemmin laukatessa siirryimme keskiympyrälle, jossa oli muutamia puomeja mukana. Puomien avulla pyrittiin saamaan Pontso kiinnittämään huomiota myös jalkoihin ja tasaamaan askelta. Itse olin tässä vaiheessa jo hieman väsynyt orin vauhdikkuudesta ja siksi siirryimme pikku hiljaa loppuverkkaan, jossa kylläkin pyrimme vain ottamaan viimeiset voimat Pontsostakin irti.

25.02.2012
Eilen syntyi Mörkövaaraan ihastuttava orivarsa joka sai nimekseen Mörkövaaran Tyrsky. Nimi on tietenkin lähtöisin siitä, kuinka poika käyttäytyi heti syntymänsä jälkeen - pisti hoitajat samantien koville ja hommiin riehumisen suhteen. Ja kukas se ylpeä isä saakaan olla - no, tietenkin Pontso. Pontevan ensimmäinen jälkeläinen näki siis päivänvalon ja koska on myös tämän orin ensimmäinen, päätin jättää sen ihan Mörkövaaraan kasvamaan. Emänähän tälle Tyrskylle toimii tallissa asuva Rajamäen Helmi, johon Pontso iski silmänsä melkein samantien Mörkövaaraan päästyään... Heidän yhteinen jälkeläinen saa siis ainakin alkusuunnitelmien mukaan eleillä rauhassa alkuun Mörkövaarassa, ja tavoitteet meillä olisi kouluradoillekin lähteä. Vaativiin luokkiinhan Tyrskystä ehdottomasti on mikäli yhtään isäänsä vain tullut. Mutta näin todellakin saatiin Pontsolle ensimmäinen jälkeläinen, josta toivotaankin saavamme hyvää jälkeläisnäyttöä orille laatuarvosteluja ajatellen.

20.02.2012
Kilpaura on meillä Pontson kanssa lähtenyt hyvin käyntiin, sijoituksia kouluratsastuksen parista on tullut reilut kymmenisen kappaletta. Ori on tahtonut olla kilpapaikoilla aina hieman haastava ja siksi verkat on täytynyt tehdä erittäin huolella. Itse radalle pääsy on tietenkin aina asia erikseen mutta näin vakaalla ratsastajalla ovat asiat hoituneet kohtuu hyvin ja siten myös hyvää tulosta ollaan saatu aikaseksi. Pontson kanssa jatkamme paljon, todella paljon vielä koulun parissa kisailua, tavoitteet olisivat siellä 60 sijoituksessa ennen jonkinmoista paussia. Vaikka ori kohtuullisen nuori onkin, on meillä jo varsa-asioihinkin saatu sekaannuttua! Pontsolle pitäisi ensimmäinen jälkeläinen jo tässä kuussa syntyä, mutta siitä sitten lisää.

06.02.2012
Pontso on herättänyt ihastuksen ja vihastuksen tunteita tallissa, osa tallityöntekijöistä rakastaa sitä ja osa olisi valmis vaikka luopumaan siitä. Kaikille on tullut hyvinkin selväksi se, ettei ori anna kenellekään mitään ilmaiseksi ja aina täytyy vain työtä ja lisää työtä sen kanssa tehdä. Omaan silmään ori on kuitenkin mitä ihastuttavin tapaus, ei kaikkien tarvitsekaan olla niitä löllöjä suomenhevosia, eli päinvastoin vain kiva kun on joku jonka kanssa jokainen päivä on erilainen. Kohtuullisen hyvin Pontso on orilaumassa paikkansa ansainnut, vanhimmat pojat pistävät sen matalaksi ja tallovat tarvittaessa vaikka päälle, ja vähän heikommat orit sitten antavat mielellään tilaa Pontevalle. Pontson kanssa aloittelemme hiljalleen kouluratsun uraa, nyt kun poika alkaa hyvässä kuosissa liikkeiden ja tekniikan kanssa olemaan. Saa nähdä, miten meillä sujuu!

26.01.2012
Eilen Mörkövaara sai jälleen orivahvistusta ja tällä kertaa upeampaakin upeamman yksilön, nimittäin yksi vuotiaan Sirkkeen Pontevan. "Pontso" on osoittanut olevansa hieman kiivasluonteinen ja haastavuutta omaava ori, mutta uskon, että tästä vielä hyvä hevonen saadaan. Ulkonäkönsä puolesta orhi on hurmannut kyllä jokaisen tallilla käviän, säkäkorkeutta se omaa noin 158cm punarautiaan värityksen sekä mitä upeimman liehuletin kera. Pontso tulee koulupainotteisesta suvusta ja siksi silläkin tavoitteet alkaa starttailemaan vaativissa luokissa kyseissä lajissa. Orin kanssa meillä on melkoisen kovat tavoitteet kilpailuihin ja laatuarvosteluihinkin, mutta katsotaan mitä aika tuo tullessaan.

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 60 kpl

07.02.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/32
07.02.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/31
08.02.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/31
09.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
10.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
12.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
12.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/50
12.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/100
14.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
18.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
25.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
29.02.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/60
03.03.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
04.03.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
04.03.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
11.03.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/60
14.03.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
14.03.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
14.03.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/42
14.03.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
15.03.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
16.03.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
16.03.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/30
20.03.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/60
23.03.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/60
01.04.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/60
03.04.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/60
06.08.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
07.08.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
16.08.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
24.08.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/80
01.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
03.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/60
04.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/60
05.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/60
05.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
08.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
08.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
10.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
13.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/60
13.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/50
15.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/63
19.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/60
20.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/60
27.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/60
30.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
30.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/100
04.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/50
12.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/60
13.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/60
19.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
26.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
31.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/60
06.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
06.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50
13.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
17.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
22.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
24.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
24.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30