Harharetken Ylpeys - virtuaalihevonen

NimiHarharetken Ylpeys LempinimiPerttu
Rek.nroVH11-018-1206 Synt.päivä ja ikä29.07.2010, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri155 cm, rt
KoulutustasoVaativa B, 110cm PainotusYleispainotus
KasvattajaHarharetki OmistajaHawering (VRL-01671)


© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Saavutukset

28+28+37+35 = 128p, YLA2
23(8+7+8)+40+20+10+8 = 101p, KRJ-I
9+51+29+15+10= 114p, ERJ-I
35+24,5+17+10= 86,5p, KERJ-I
15+15+24+20+20 = 94p, SLA-I
17+16+17+17 = 67p, KTK-III

Luonne

Harharetken Ylpeus, tutummin Perttu, on näpsäkkä suomenhevosori joka kääntää kaikkien päät ehkä turhankin ylimielisellä asenteellaan. Ori harvoin antaa kenenkään pomottaa itseään, yleensä se kulkee pää pilvissä kuin olisi maailman omistaja. Vaikka Perttu onkin alkuun hyvinkin kipakan tuntuinen eikä sen kanssa tahdo mikään onnistua, osaa se silti käyttäytyä halutessaan hoitajalleen aivan upeasti. Ori vain tuntuu aika usein muistuttavan ihmisiä siitä, että hän on hieno hevonen, joka kaipaa huomiota.. Perttu on yleensä hyvin itsevarma, aina menossa innolla tutustumaan uusiin paikkoihin ja tuttavuuksiin, sitä ei huoleta yhtikäs mikään. Omaa paljolti orimaisia piirteitä, vauhkoaminen, näykkiminen ja ylimääräinen sählääminen ei ole mitään uutta tämän orin kanssa. Perttu tarvitsee rinnalleen osaavan ihmisen, joka malttaa pitää hermonsa kurissa orin säätämisestä huolimatta ja pärjää sille sen huonoimpina päivinä.

Tämä hevonen ei todellakaan ole aloittelijoiden ihana, helppo hoitoponi jota voi kutkuttaa takajalasta huoletta. Kun karsinaan astuu, täytyy olla todella tarkkana mikäli ei halua joutua hirmu-Pertun syödyksi. Hoitajan täytyy näyttää orin silmissä hyvinkin itsevarmalta ja osaavalta, muuten Perttu vie 6-0 ihmistoveriaan. Harjauksen sekä varusteiden laiton ajaksi on Perttu hyvä laittaa kiinni, paitsi jos välttämättä haluaa hampaat olkapäähän tai kavion otsaan. Yleensä harjatessa ori on aika vauhkona, se kuopii etukaviollaan lattiaa, heiluttelee päätään ja lähestulkoon pyrkii pääsemään irti riimustaan. Tässä tilanteessa täytyy käskeä reippaalla otteella sekä äänellä, että kuinka hevosen oikeasti tulisi olla nätisti paikoillaan. Mikäli Pertun ylimääräistä sähläämistä ei oteta huomioon, on se aika nopea harjattava, eikä päänkään kanssa usein tule ongelmia. Kavioiden puhdistamisen aikana ori todellakin säätelee ja nostelee kavioitaan minkä vain kerkeää, siksi hoitajan tulee katsoa tarkasti orin liikkeitä ja pyrkiä varomaan huitovaa hevosta. Suitsiessa Perttu on toisaalta aika hankala, sillä se täytyisi pitää koko ajan kiinni riimussa, mutta kuinka laitetaan suitset hyvin päähän kun ensin täytyisi saada riimu pois alta ja pitää hevonen silti jotenkin kiinni? Perttu tahtoo livahtaa aina kun silmä vain välttää, siksi suitsiessa saa olla hyvin topakkana ja tehdä se toimenpide reippaasti. Satuloidessa, tietenkin, pullistelee, näykkii ilmaa ja nostelee takakavioitaan, eikä yhtään ota hoitajaansa huomioon. Yleensä satulavyö on vain kiskottava hiki päässä kolmen tytön voimin jotta saa edes ensimmäiseen pykälään asti. Perttu ei ole siis ihanteellinen hoitohevonen, mutta sen kanssa pärjäävät kokeneet hevosihmiset, kunhan hekään eivät vain anna hevosen hyppiä nenilleen.

Ratsastaessa Perttu osaa olla erittäin hieno ja kuuliainen ratsu mikäli vain selässä istuu osaava ratsastaja. Kun orin selkään nousee, liikehtii Perttu todennäköisesti hermostuneena sivulta toiselle tai juoksee alta ennen kuin ratsastaja saa jalkansa ujutettua jalustimeen. Tästä tilanteesta jo huomaa sen, ettei tältä hevoselta vauhti lopu kesken ratsastuksen. Aloittelijoilla Perttu ei kulje ainakaan eteenpäin, peruuttaminen ja muu riehuminen sivulta toiselle ja kentän ympäri ei ole mikään ihme juttu. Kokeilee ratsastajansa sen minkä vain kerkeää, pukittelu ja jumiminen ei ole myöskään mitään uutta tai ennen näkemätöntä tältä hevoselta. Ori kuuntelee parhaiten pohje-, sekä ääniapuja, suustaan se on erittäin kova ja siksi turha repiminen ohjasta ei yleensä paranna valmiiksi hankalaa tilannetta. Ratsastajan tulee pysyä selässä aina hyvin maltillisena, eikä hevosen ajatustenlukukaan olisi pahitteeksi. Kouluratsastus on ehkä tämän hevosen vahvin lajin, se taittaa kaikki helpot luokat vaativa b tasolle asti täysin ongelmitta(...) vaikka onkin nuori hevonen. Pertun tuimasta luonteesta huolimatta, se rakastaa oppia uusia asioita, eikä luovutan koskaan kesken haastavien tehtävien vaan jaksaa yrittää loppuun saakka. Ori omaa myös kouluratsulle tyypilliset, pitkät, pehmeät askeleet, joissa on hyvä istua jokaisessa askellajissa, ja onhan ne myös ihan näyttävät kentänreunalta katsottuna. Esteitä Perttu hyppää ratana vähän reilua metriä, irtona huomattavasti enemmän mikäli vain intoa riittää. Orin ongelmana on tähän mennessä ollut turha kuumuaminen esteratsastuksessa, lähtee välillä kiitämään sellaista vauhtia, että ratsastajan on todellakin hankala pitää tämä ryöstävä hevonen kurissa. Oikeanlaisella ratsastajalla Perttu on kuitenkin myös esteratsu, sillä kapasiteettia hevoselta löytyy, eikä hyppytyylissäkään ole moittimista. Maastossa Perttu on suureksiosaksi hyvin varmajalkainen, ei säiky puskassa rapisevia eläimiä eikä vihreitä maahisia maanteiden varsilla. Yleisesti ori on osaava ja mukava ratsu, mikäli ratsastaja vain saa pidettyä sen hyvin hallinnassa ja tietää mitä tekee.

Kun tallinpihasta olisi lähtö kohti kisapaikkaa, kannattaa aikaa varata tämän hevosen kanssa paljolti. Ori ei ole mitenkään ihanteellisin lastattava, vaikka onkin yleisesti hyvin reipas ja innokas menemään, tietää traileri sille silti jotain epämielyttävää kokemusta, kuten kilpailuja. Mikäli Perttu menee ihan nätisti traikkuun, niin yleensä matkat taittuvat ongelmitta eikä ori tee enää matkustamisesta suurta numeroa. Kisapaikalle kun päästään, ori tietenkin häslää ja säätää aivan omiaan, hoitaja saa suurinpiirtein roikkua riimunnarussa mikäli aikoo pitää hevosen lähettyvillään. Uusilla paikoille Perttu tietenkin menee pää ylväästi pystyssä mulkoillen muita hevostovereita, niin kuin olisi paikan kingi. Lämmittelyt kannattaa tehdä ennen oikeaa suoritusta huolellisesti, sillä jos Perttu temppuilee lämmittelyn loppuvaiheessa, temppuilee se luultavasti myös ise suorituksen aikana. Hevonen on siis saatava hyvään kuntoon ennen kentälle menoa. Kun itse suoritus alkaa, olipa kyseessä sitten koulukiemurat tai rataesteet, kannattaa ratsastajan olla hyvin varmana selässä ja kannustaa hevosta liikkumaan reippaasti eteenpäin. Tietenkin Perttu tässäkin tilanteessa jaksaa testailla ratsastajaan, eikä ylimääräiseltä vinkuroimiselta säästytä. Kisoissa menestyminen on yleensä täysin ratsastajasta kiinni, kuinka hän hallitsee tilannetta ja ohjaa ratsuaan.

Sukulaiset

i Harharetken Toivo
sh-o, vrt, 158cm
YLA2, KRJ-I, ERJ-I, SLA-II, SV-I
ii Fiktion Routa
sh-o, trt, 149cm
YLA2, KRJ-II, SLA-I
iii Fiktion Roomu
sh-o, rt, 155cm
YLA3, KRL-II, SLA-II
iie Hovi-Hymy
sph-t, prt, 143cm
ERL-III
ie Eerikan Marinka
sh-t, vrt, 157cm
YLA2, SLA-II
iei Ch Arjen Frederik
sh-o, rt, 154cm
SLA-II, KTK-III
iee Lakean Eerika
sh-t, vrt, 160cm
YLA3, SLA-I, ERL-III
e VIR MVA Ch Harharetken Lahja
sh-t, rt, 154cm
YLA2, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, SLA-I, KTK-II
ei VIR MVA Ch Hattutemppu HUI
sh-o, rt, 155cm
eii Ch Pikantin Huimatuuli
sph-o, km, 147cm
YLA2, ERJ-II
eie Siljan Kassialma
sh-t, rt, 157cm
ee Tarun Pirtuliina
sh-t, rt, 150cm
YLA2, KRJ-II, SLA-I
eei Kajo-Varjo
sh-o, vkk
KTK-II
eee Sannin Suometar
sh-t, rt, 151cm
YLA2, KRL-II, SLA-II
i Harharetken Toivo on rehellinen ja hyväsydäminen suomenhevosori, joka asuu Harharetkessä, jonne on myös syntynyt. "Topi" on väritykseltään kaunis vaaleanrautias ja säkäkorkeutta siltä löytyy 158 senttiä. Upeasta ulkonäöstä ja hyvästä rakenteesta huolimatta Topia ei ole käytetty näyttelyissä, mutta sen sijaan ori loistaakin kilpakentillä! Yleispainotteinen, kapasiteetikas Topi kilpailee koulussa vaativa b tasolla ja rataesteillä 110cm asti. Orilta löytyykin molemmista lajeista huima määrä sijoituksia, yhteenlaskettuna yli 100 kappaletta. Pertun lisäksi Topilla on tähän mennessä neljä muutakin jälkeläistä, joista suurinosa on menestynyt isänsä tavoin lajissa kuin lajissa. Ori on palkittu yleis- ja suomenhevosten laatuarvosteluissa toisella palkinnolla, sekä esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla.

ii Fiktion Routa on upea suomenhevosori, joka on lähtöisin Miljan hoivista Fiktiosta. Nykyisin ori asustelee Harharetkessä Noran omistuksessa, jossa se on aktiivisessa kilpa- ja jalostuskäytössä. Yleispainotteinen "Roni" taittaa kouluratsastuksessa luokat vaativa b tasolle asti, rataesteillä se hyppää reilua metriä ja näistä lajeista se onkin kerännyt useita kymmeniä sijoituksia. Kuuliainen ja rauhallinen ori on väritykseltään tummanrautias ja säkäkorkeutta siltä löytyy vain 149 senttiä. Tällä hetkellä Ronilla on kolme hienoa ja hyvin kilpaillutta jälkeläistä, joista varmasti vielä kuullaan. Ori on palkittu yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla (YLA2), ja suomenhevosten laatiksessa ensimmäisellä palkinnolla (SLA-I).

ie Eerikan Marinka, eli tutummin Mari, on luonteeltaan hieman ärhäkkä, mutta siltikin hyvin kuulianen suomenhevostamma. Marin on kasvattanut Nora, jonka hoivissa tamma edelleen kisailee ja on mukana siitostoiminnassa. Säkäkorkeutta tältä kauniilta neidiltä, vai pitäisikö jo sanoa mummolta, löytyy 157 senttiä ja väritykseltään se on vaaleanrautias. Yleispainotteinen Mari on kilpaillut kouluratsastuksessa vaativissakin luokissa yli 50 sijoituksen verran, ja esteratsastuksesta saman verran. Tamma on ollut mukana myös laatuarvosteluissa, ja siten se on palkittu mm. yleis- ja suomenhevosten laatisten toisella palkinnoilla. Jälkeläisiä Marilla on tällä hetkellä kolme kappaletta, joista kaikki ovat pärjänneet hyvin emänsä tavoin kilparadoilla.

e Harharetken Lahja on varmastikin Pertun suvun yksi menestyneimmistä hevosista. Lahjan on kasvattanut ja siten myös omistaa Nora Harharetkestä. Tämä pienhevosen mittoihin jäävä tamma omaa säkäkorkeutta 148 senttiä ja väritykseltään se on rautias, tietenkin hyvän rakenteen kera. Lahja on kisannut aktiivisesta koulu- sekä esteratsastuskilpailuissa, ja kalenterista löytyykin reippaasti yli 100 sijoitusta kys. lajeista, aina vaativiin luokkiin asti. Omistaja kuvailee Lahjaa sydämelliseksi ja todella kiltiksi, joka kunnioittaa omaa hoitajaansa. Tämän tamman menestyksestä kertoo tietenkin se, että sille on myönnetty VIR MVA Ch arvonimi, sekä se on palkittu hyvillä palkinnoilla kantakirjauksessa, sekä yleis-, este- ja suomenhevosten laatuarvosteluissa. Jälkeläisiä tammalla on toistaiseksi kolme kappaletta, joista kaikki ovat hyvin menestyneet kilparadoilla tai näyttelyissä.

ei Hattutemppu HUI oli Viehättävän kasvattama suomenhevoskasvatti, joka asui sitemmiten Bailee Showjumpersissa. "Teme" oli hieman orimainen persoona, mitään se ei ilmaiseksi antanut eikä kenen tahansa paijattavaksi suostunut. Ori oli erittäin hyvärakenteinen hevonen, se keräsi näyttelyistä muutamia MVA-sertejäkin. Väritykseltään Teme oli vaaleanrautias ja säkäkorkeutta siltä löytyi noin 155 senttiä. Ori painottui enemmälti esteratsastukseen, kapasiteettia sillä riitti rataesteillä 110cm asti. Kouluratsastus luonnistui kuitenkin myös orilta hyvin helppo a tasolle hyvällä ratsastajalla. Ori jätti jälkeensä viisi hienoa jälkeläistä, jotka ovat pärjänneet kohtuullisen hyvin esteiden ja kouluratsastuksen parissa. Tiedettävästi Temellä ei koskaan käyty laatuarvosteluissa.

ee Tarun Pirtuliina on luonteeltaan hieman säikkyvämpi ja äksympi mummo, jota ei kannata aivan kaikkien hoidella ja ratsastella. Yleispainotteinen "Liina" on hyvin taitava ja etevä ratsu halutessaan, kapasiteettia sillä riittää kouluratsastuksessa vaativa b tasolle ja rataesteillä jopa 110cm asti, eli kykyä molempiin lajeihin löytyy. Liinalla on myös kilpailtu kyseisten lajien parissa paljon, sijoituksia löytyy yhteensä kirkkaasti yli 100 kappaletta. 150cm korkea tamma on myös kohtuullisen hyvärakenteinen ja väritykseltään se on kaunis ruunikko. Noran hoivissa Harharetkessä syntynyt ja asuva Liina on saanut tähän mennessä kolme hienoa jälkeläistä, jokaiselta löytyy sijoituksia kilparadoilta ainakin jonkun lajin parissa. Liinan menestyksestä kertovat sen lukuisat laatuarvostelupalkinnot joista saa olla myös ylpeä; YLA2, ERJ-II, KRJ-II ja SLA-I.

Jälkeläiset

s. 01.10.2010, t. Mörkövaaran Virituuli (e. Mörkövaaran Muusa) omistaja: Ziki
s. 05.11.2010, o. Mörkövaaran Onni (e. Mörkövaaran Muusa) omistaja: Maijunen
s. 22.01.2011, t. Mörkövaaran Rosienne (e. Mörkövaaran Tea) omistaja: Sorja
s. 20.08.2011, o. Mörkövaaran Kenraali (e. Mörkövaaran Muusa) omistaja: Hawering
s. 14.09.2011, o. Steekin Yölintu (e. Elotuuli HIP) omistaja: Ram
s. 19.09.2011, o. Mörkövaaran Jymy (e. Mörkövaaran Muusa) omistaja: Liia
s. 25.11.2011, o. Moon Aamunkoi (e. Mörkövaaran Aaveritari) omistaja: rukkanen
s. 01.09.2012, o. Mörkövaaran Aapo (e. Viehättävän Esteri) omistaja: AE

Valmennukset ja päiväkirja

26.02.2012
Innostuin tässä reilu viikko sitten katsomaan kantakirjattuja hevosia ja yllätyin siitä, että miten helposti kuitenkin hevosia pystyy kantakirjaamaan omaan silmään kehnollakin rakenteella. No, sittenhän minä innokkaana pistin Pertunkin mukaan tilaisuuteen! Tänään sitten huomasin tuloksien olevan tulleet ja vauhde; kyllähän se meidän orhi KTK-III palkinnon sai! Huonoin palkinto sinäänsä, mutta oli ensimmäinen koskaan kantakirjaamani hevonen ja sekös hieno juttu! Tyytyväinen että palkinnolle ylipäätään päästiin. Nyt sitten odotellaan että Pertun jälkeläiset saisivat enemmälti ERJstä sijoituksia jotta päästäisiin viimeiseen laatuarvosteluun, eli estejaoksen laatikseen.

22.11.2011
Tänään lisäsin orille viisi kenttäratsastussijoitusta, eli mitä aikaisemmin sanoin; Pertusta tuli samantien kenttäratojen kuningas! Pyrin siis Perttua silloin tällöin ilmoittamaan myös kyseisen lajin kilpailuihin, tiedä vaikka saataisiin tulevaisuudessa tosiaan pyörähtää myös kenttäratsastuksen laatuarvostelussa, heh.
Lisäksi ilmoitin orin pienten komplikaatioiden jälkeen sinne suomenhevosten laatuarvosteluun, toivotaan orille hyvää palkintoa. Tietenkin olen etukäteen laskeskellut mitä sieltä voisi tulla, ja toiveet siinä ensimmäisessä palkinnossa ovat, mutta ei toivota liikoja.

28.10.2011
Nyt on yleislaatuarvostelu sekä kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu takanapäin, YLAsta Pertulle napsahti toinen palkinto ja KRJsta ensimmäinen! Erittäin tyytyväinen orin palkintoihin olen, ylastakaan kun ei oikeastaan parempi edes olisi voinut tulla. Ja kouluratsastusjaoksen laatispalkintokin oli melkoinen yllätys!
Ori on nyt tarjolla jalostukseen lähinnä yleis-/estepainotteisille suomenhevostammoille, sillä Pertulle tarvitaan jälkeläisten kanssa näyttöä esteiden parista, kyseisen jaoksen laatuarvosteluun kun olisi vielä tavoitteet. Seuraavaksi kuitenkin tähdätään ukon kanssa seuraavaan suomenhevostenlaatuarvosteluun, tavoitteena tietenkin myös mahdollisimman hyvä palkinto.

27.10.2011 Estevalmennus, valmentajana Matilde
Kokosin suunitelmaani rataa ja katsoin kun lämmittelit oria pidättämällä sitä ja koittamalla keksiä sille tekemistä ja sitä kautta hieman väsyttää sitä. Ehdotin sinulle kuitenkin, kenttäratsastajana, että lämmittelisit orisi laukkaamalla vastalaukkaa kumpaakin suuntaan, tällä tavoin ori saisi paremman tasapainon ja saisi tekemistä keskittyessään omiin jalkoihin kaarteissa. Tehtyäsi tämän kumpaakin suuntaan, pyysin että ravaisit orilla niin hiljaa kuin ikinä pystyit. Koska ori oli vähän sitä sorttia, että liikkuessaan se ei oikein suostunut pysymään suorassa, niin olin hyvin yllättynyt, sillä nyt orin korvat lerppuivat puoliksi taaksepäin sen kuunnellessa sinua ja ravaamalla erittäin rennosti. Siirryimme ensimmäiselle harjoitteelle, joka oli pysty-okseri-pysty. Harjoituksessa tehtiin tiukka kaarre viimeiselle pystylle. Kuten arvasin, ori ei suoristunut ajoissa ennen viimeistä estettä ja hyppäsi sen vähän miten sattuu. Kuitenkin toistimme harjoituksen, kohotin pystyjä hieman ja pyysin sinua potkaisemaan jo ennen viimeistä pystyä. Ori reagoi kunnon potkaisuun juuri oikealla hetkellä jonka jälkeen se hyppäsi sen suorassa muinakin harjoitus kertoina, kunhan itse olit valpas. Toinen harjoitus oli 4 esteen sarja. Joka toinen este oli ensimmäisessä harjoitteessa korkeampi. Välissä oli vain yhden laukka askeleen verran väliä, joten ori sai toden teolla tehdä työtä, ja sinä sait tehdä työtä pitääksesi orin koko sarjan ajan suorana. Ori hyppäsi kuitenkin erittäin hyvällä motivaatiolla, joten vaikutimme hieman seuraavalla kierroksella, ja pistin esteet suuruus järjestykseen. Ori hyppäsi jokaisen hyvin, jopa viimeisen 110cm esteen, joka oli puoliksi testi mielessä, sillä kun tietty tatsi oli saatu, eikä este ollut yksittäinen, ei se tuntunut niin kamalalta.

11.09.2011
Tähän väliin pieni Perttu-hehkutus! Tänään käydessäni pikaisesti ratsuttamassa Pertun, poika liikkui kuin unelma! Ori kulki täysin ohjeideni mukaan ja oli muutenkin hyvin yhteistyökykyinen alun erimielisyyksien jälkeen. Kohta alamme vain olemaan orin kanssa siinä pisteessä, että mitäs uutta keksimmekään? On kisattu koulut ja esteet, on käyty (mahdollisesti) pian laatikset ja on saatu jälkeläisiä ja mitä vielä. Ensi kuussa aloitamme todennäköisesti kisaamaan Pertun kanssa kenttäratsastusta, sillä uskoisin pojan olevan kohtuullisen taitavakin siinä lajissa, nähtäväksi jää. Eli ehkäpä Pertusta tulee myös kenttäratojen kuningas? Suotavaa tämä olisi minun pienelle silmäterälleni!

28.08.2011 Kouluvalmennus, valmentajana Juli
Olitte jo lämmittelemässä saapuessani maneesiin. Perttu kulki erittäin energisesti ja ympäristöään tarkkailen eteenpäin, samalla kun Hawering antoi sille ohjeita eri avuin. Ori vaikutti hieman rauhattomalta ja yritti vähän väliä nostaa ravia, mutta pyysin antamaan pidätteitä tasaisin väliajoin, sekä tekemään paljon erikokoisia ympyröitä ja suunnanvaihdoksia, jotta saisit orin rauhoittumaan. Teidän kanssanne oli tarkoituksena harjoittaa hieman avo - ja sulkutaivutuksia ravissa. Aluksi saitte kuitenkin harjoitella ihan vain askellajien kokoamista ja rauhallista liikkumista, sillä energiaa ei tältä orilta uupunut. Hawering ratsasti oria tasaisin avuin, ja aina Pertun kiihdyttäessä tahtiaan, Hawering pidätti ja ohjasi oria määrätietoisesti tekemään jotain muuta - hienoa! Pian pääsimmekin kokeilemaan taivutuksia. Avotaivutukset sujuivat täysin kivuttomasti ja ne olivat Pertulle selkeästi mielekästä harjoitusta, mutta sulkutaivutuksessa ori jurnasi vastaan. Se ei olisi millään halunnut taipua ratsastajan tahtoon, vaan painoi kädelle ja yritti päästä oman päänsä mukaan. Jokusen harjoituskerran jälkeen Hawering ei kuitenkaan suostunut enää nöyrtymään orin tahtoon, vaan antoikin sille kunnon löylytyksen selästä käsin, minkä jälkeen kovatahtoinenkin orinketale suostui tekemään juuri kuten ratsastaja vaati. Niin näimme hyvinkin näyttäviä sulkutaivutuksia. Hyvää yhteistyötä, vaikka ori selkeästi onkin toisinaan hieman omapäinen.

10.08.2011
Hui hui, äkkiä se aika vain kuluu! Vielä äsken Perttu oli täysin varsa ynnä muuta, mutta nyt valmistelen sitä yleislaatuarvosteluun! En vain tiedä, voiko orin menestys riippua pelkästään jälkeläisistä kun ne eivät kovin hyvissä kuoseissa taida tällä hetkellä olla... Etenkin kun sitä ensimmäistä palkintoa ollaan tässä tavoittelemassa, niin on pienet paineet pojan kanssa ;-) Mutta jospa Perttu hurmaisi tuomarin upealla ulkonäöllään ja ihastuttavalla(...) luonteellaan. Katsellaan siis loppukuusta miten meidän käy!

15.07.2011 Kouluvalmennus, valmentajana Lyl
Perttu pyöri ympärilläsi, kun kiristelit satulavyötä sekä laskit jalustimet. Pääsit kuin pääsitkin kipuamaan oriin selkään, vaikka se oli jo lähdössä ravaamaan ennen kuin istuit kunnolla selässä. Pidättelit oriitta jotta se edes kävelisi. Aloitimme valmennuksen lämmittelyllä, saitte tehdä voltteja sekä pysähdyksiä ja peruutuksia. Perttu kuunteli apujasi melko hyvin, mutta se osoitti mieltään aina välillä, eikä aina suostunut heti pysähtymään. Lämmittelyn jälkeen siirsit oriin reippaaseen raviin, teitte muutamia taivutuksia vielä jonka jälkeen jatkoitte pohkeenväistöillä. Perttu väisti muutaman kerran todella hyvin, mutta sitten se taas alkoi mullittelemaan ja väistöt eivät sujuneetkaan enää niin mainiosti. Hetken kuluttua jatkoitte etenemistä laukalla. Teitte muutamia laukanvaihtoja, jotka onnistuivat hyvin sillä työskentely alkoi maistua Pertullekkin.

21.06.2011 Estevalmennus, valmentajana unni
Seurailin komean, näpsäkän näköisen suomenhevosen menoa kootessani esteharjoituksia. Aloitimme valmennuksen itsenäisillä alkuverryttelyillä. Kun Perttu oli lämmitelty, aloitimme itse hyppimisen. Ensimmäinen harjoitus oli normaali estesuora seitsemän laukan välillä. Tehtävä aloitettiin ravissa, ensimmäisen esteen jälkeen laukka josta suoraan pysähdys, siinä hetken paikoillaan, uusi laukka ja este. Tämä harjoitus testasi kuinka kuulolla ori oikein oli ja valmis noudattamaan pidättäviä apuja sekä rauhoittumaan hetkeksi. Eihän Perttu valmis ollut, se ei olisi halunnut lainkaan hidastaa ja oli varsin kovasuinen. Muutaman toiston jälkeen ori kuitenkin malttoi rauhoittua ja pääsimme aloittamaan radan läpikäymisen. Harjoittelimme muutamalla toistolla jokaisen vaikeamman esteen ja tien, jonka jälkeen suoriuduttiin kerralla koko radasta. Tehtävät ja itse rata meni pääasiassa hyvin, mutta välillä Perttu meinasi kuumua liikaa. Ratsastaja sai kuitenkin oripojan rauhoittumaan suhteellisen rauhalliseksi, hienoa!

19.06.2011 Kouluvalmennus, valmentajana unni
Aloittelimme valmennuksen aktiivisilla verryttelyillä, jotka sisälsivät runsaasti taivutuksia, pysähdyksiä sekä erilaisia kiemuroita. Tällä aikaa selitin tulevia harjoitteita: avo- ja sulkutaivutuksia sekä laukannostoja. Harjoitus aloitettiin käynnissä, normaalisti uraa pitkin avotaivutuksessa. Kulmiin tuli vaihtaa sulkutaivutukseen, jotta pääsisimme liioitellunkin hyvin kulmaan ratsastettua. Käynnissä harjoitus sujui hyvin, vaikkakin vauhti meinasi pojalla hieman hiipua kesken. Ravissa harjoitus meni myös hyvin, mutta tässäkin vauhti jäi välillä liian hitaaksi. Ratsastajan tulee muistaa ratsastaa myös eteenpäin, vaikka keskittyykin samalla taivuttamaan hevosta. Laukassa Perttu yritti oikoa kulmissa, sekä puski hieman sisäänpäin, mutta ratsastaja osasi asiansa ja sai kovasuisen orin kuuntelemaan hyvin. Tällä parivaljakolla sopii kemiat todella hyvin yhteen, minkä huomaa hyvin selvästi. Parhaimmillaan teidän meno on todella nautittavaa katsottavaa, hyvä!

28.05.2011
On pari viikkoa aikaa kun itse viimeksi ratsastin Pertulla ja siksi hieman pelotti, että mihinköhän kuntoon ori on joutunut tallityttöjen käsittelyssä! Positiivisesti kuitenkin yllätyin, ihmeen hyvin ori kantoi itsensä muodossa ja liikkui muutenkin alun erimielisyyksien jälkeen allani todella hyvin. Teimme reippaassa tahdissa ravi- ja laukkatyöskentelyä, Perttuakin alkoi jo lopussa hapottamaan sen verta, että taitaa koko kesä mennä tällaisella tahdilla! Rankan koulutreenin jälkeen heitimme sitten lopuksi satulan talliin ja kävimme porskuttelemassa tallin omassa uittolammessa, sen verta kesäinen sää kun jo oli. Ja eikös Perttu nauttinut paljon kahlaamisesta vaikka alkuun pitkin hieman patistaa!

13.04.2011
Pertulta oli toissapäivänä tippunut muiden orien kanssa temmeltäessä kenkä tarhaan, ja tänään sitten kävi ystäväni laittamassa kengän takaisin paikoilleen. Perttu on viimeiset pari kuukautta viettänyt leppoista elämää Mörkövaarassa, itse ratsastan orin muutamaan kertaa viikkoon ja tallin hoitajatyttöset sekä vuokraaja huolehtii sitten lopusta liikutuksesta. Pertun kanssa suunnitteilla olisi valmentautua hieman kesän mittaan koulun ja esteiden parissa, ja sitten syksyllä tähdätä takaisin kilpakentille. Siihen saakka poika saa jatkaa tarhailua muiden tallin orien kanssa ja vetää niitä "rauhallisia" (..) maastolenkkejä porukoiden kanssa.

23.01.2011
Viime vuoden lopulla Pertun astuma Mörkövaaran Tea sai eilen varsan, kauniin tamman joka nimettiin Mörkövaaran Rosienneksi. Rautias varsa on hyvin virkeä ja iloisen oloinen, jospa ei kauheasti perisi isältään äksyilevää luonnetta, mutta menestyisi kuitenkin kilparadoilla yhtä hyvin. Rosienne lähtee asumaan vieroituksen jälkeen Tindyn hoiviin Mörköperän tallille, jossa sillä on tavoitteet kilpakentille ja vanhempana jalostukseen.

02.11.2010
Perttu sai tänään toisen jälkeläisensä, upean rautiaan suomenhevosorin Mörkövaaran Oton. Oton emänä toimii Mörkövaarassa asusteleva tamma Voonan Säihkyvä. Luonteeltaan nuori oripoika on melko vilkas ja sen täytyy koko ajan hötkyillä minkä vain jalat kantavat, eli selvästi on tullut isäänsä. Otto muuttaa vieroituksen jälkeen qwertyn hoiviin Virtuaalitalli Kuhmoon, josta se saa toivottavasti aktiivisen kilpakodin jotta pääsee isänsä tavoin loistamaan kilparadoille, sillä kapasiteettia tältä hevoselta tulee löytymään niin lajiin kuin lajiin.

29.10.2010
Perttu jäi tänään kouluratsastuksen parista kilpaeläkkeelle ylttäessään yli 40 sijoitukseen. Esteiden hyppelyä kilpailujen merkeissä olisi pojalla tarkoitus jatkaa vielä hetken aikaa ennen kuin siinäkin lajissa päästään 40 sijoituksen paikkeille. Pertulla ei ikää ole vielä paljoakaan ja nyt jo joutuu jäämään kilpaeläkkeelle, eli luulisin meidän kyllä keksivän jonkin muunkin lajin vielä kisattavaksi, esimerkiksi kenttäratsastusta olisi kiva kokeilla.

02.10.2010
Eilen Perttu sai ensimmäisen jälkeläisensä, suloisen mustan tammavarsan Mörkövaaran Virituulin. Tamma peri suloisuuden ehdottomasti emältään Mörkövaaran Muusalta, mutta luonteensa puolesta se on täysi Perttu - se osaa olla kyllä hyvin jääräpää, eikä anna mitään ilmaiseksi. "Virkku" lähtee hetken kuluttua koittamaan onneansa vanhempiensa tavoin kilparadoille, mikäli vain ratsastaessakin isäänsä tullut niin menestynyt tästäkin hevosesta tulee, ja siitä voi olla varma.
Myöhemmin Virituuli muutti Zikin hoiviin Cheval Delameriin, jossa sitä alettiin kutsua nimellä Varpu. Zikin kanssa tammalla tähdätään reippaalla tahdilla kisoihin ja vanhetessa jälkeläisten myötä laatuarvosteluihin.

25.09.2010
Täytyy sanoa, että Pertusta on todellakin tullut minun silmäteräni kuukaudessa. Niin ihastuttava kuin sen suku on, niin ihastuttava kuin sen ulkonäkö on, niin ihastuttava kun koko hevonen vain tahtoo olla! Perttu on ollut sellainen kilparatsu, että parempaa saa todellakin etsiä, sillä se on menestynyt nuoresta iästään huolimatta useissa este- ja koulukilpailuissa. Tahtimme on ollut ehkä turhankin rankkaa, siksi Perttu saa jäädä jo nyt pienimuotoiselle kilpatauolle, katsellaan kuukauden parin päästä uudestaan, josko alettaisiin vähän kerrallaan kilpailemaan. Toivoisin vain, että ori kasvaisi nopeaan, jotta saisin jo käyttää sitä jalostukseen ja viedä laatuarvosteluihin, en malta odottaa! Harharetken Ylpeys tulee olemaan Mörkövaaran seuraava kuuma nimi, siitä saa olla varma ;-)

27.08.2010
Pertun kisamenestys on todellakin yllättänyt meidät kaikkia. Orista paljastui oikea ruusukehai! Kouluratsastuksesta pojalle on kertynyt jo yli 10 sijoitusta, mikä ei ole ollenkaan huono juttu näin nuorelle hevoselle. Nyt kun ERJ:kin aukesi, pääsimme heti ilmoittautumaan estekilpailuihin, ja kuinkas kävikään - ori kahmaisi parin päivän ajalta jopa 5 sijoitusta! Kisoissa Perttu on alkuun aina vähän hermostunut, tai lienekö se innokkuutta, mutta kilparadalla se todellakin loistaa. Suunnitelmissa meillä on Pertun kanssa nyt vain jatkaa kilpailemista este- sekä kouluratsastuksen parissa, ja tietenkin kirjoitella päiväkirjaa. Meillä olisi piakoin tulossa muutamat este- sekä kouluvalkat, toivottavasti päästään siis orinkin kanssa valmennukseen, sillä tähän päivään asti olen itse vain ratsastanut Pertulla ilman minkäänlaista kommenttia ulkopuolisilta.

16.08.2010
Nyt on muutama viikko vierähtäynyt Pertun kanssa touhutessa, opetellessa uusia juttuja, sekä mikä tärkeintä, opetella tuntemaan itse hevonen. Ori onkin paljastunut hieman itserakkaaksi, pomottavaksi hevoseksi, mutta ei se haittaa, saahan pojassa luonnetta olla, varsinkin kun kyseessä on ori. Hyvin Perttu on kuitenkin pärjännyt tallin muidenkin hevosen kanssa, välillä hyppivät toistensa silmille ja siitä seuraa pieni riita, mutta yleisesti hyvin on mennyt. Orin kanssa ollaan päästy myös käymään kilparadoilla, Perttu on käyttäytynyt kisoissa ihmeen hienosti ja yrittänyt radallakin kaikkensa. Muutamia sijoituksia on siis kerätty niin esteiltä, kuin myös koulusta. Toivottavasti tästä orista tulee yksi Mörkövaaran hienoimpia hevosia, ei me pahaksi pantaisi YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I palkinnoista, sekä menestyneistä jälkeläisitä, eihän?

31.07.2010
Ja niinhän se on, että upeat suomenhevoset vetävät puoleensa, ja aina jos eteen tulee yksikin hieno yksilö, se on ostettava. Tällä perusteella Mörkövaaraan asteli tänään toinenkin hieno nuori orhi, Harharetken Ylpeys. Nora kauppasi kasvattejaan minulle hevostalli.netissä, enkä voinut millään vastustaa tätä yksilöä sen upean suvun vuoksi. Tallissa on jo liikaa koulupainotteisia hevosia, siksi "Perttu" on erikoinen, että se pääsee tulevaisuudessa käymään niin koulu-, kuin myös esteradoilla. Tämä hurmaava, rautias herrasmies otti heti Mörkövaaran omaksi kodikseen ja pomppi innoissaan laitumelle pomottelemaan muita uusia tulokkaita, luonnetta tältä ei siis ainakaan puutu.

Kisakalenteri

sijoituksia KRJ 45, ERJ 55, KERJ 40 kpl

27.08.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/50
27.08.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/60
31.08.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
01.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
01.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 08/72
02.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
03.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/50
04.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/63
06.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/60
07.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/50
07.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/60
07.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
08.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
08.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
08.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
10.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/50
11.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50
12.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/50
19.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
21.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
24.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
26.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
26.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 10/100
28.09.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 06/50
10.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
18.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/60
19.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
19.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/60
20.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
20.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
20.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/50
21.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/50
23.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50
24.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
25.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
25.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/60
25.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/50
26.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/50
26.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
28.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/60
28.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/50
29.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/70
29.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/70
07.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
30.09.11, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50

21.10.11, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 06/40
24.10.11, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 03/40
27.10.11, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 06/49
28.10.11, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 02/30
29.10.11, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 01/30
24.11.11, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 03/31
04.12.11, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 04/27
13.12.11, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 03/16
22.12.11, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 01/48
29.12.11, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 05/30
17.08.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 04/40
04.09.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 02/33
12.09.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 02/30
15.09.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 01/30
28.09.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 06/50
28.09.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 01/30
05.10.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 07/50
16.10.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 01/40
17.10.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 06/40
29.11.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 04/30
03.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 02/30
09.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 01/30
09.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 04/50
12.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 01/30
12.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 04/50
13.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 02/50
14.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 02/50
14.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 05/40
15.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 06/40
16.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 04/40
17.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 05/30
17.12,12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 05/30
18.12,12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 04/30
18.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 01/23
20.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 05/40
20.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 04/29
22.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 05/27
24.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 02/50
25.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 06/40
25.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 05/28
11.09.10, ERJ (kutsu), 50cm, 06/60
11.09.10, ERJ (kutsu), 60-70cm, 03/60
12.09.10, ERJ (kutsu), 50cm, 05/60
12.09.10, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
13.09.10, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
13.09.10, ERJ (kutsu), 60-70cm, 07/60
14.09.10, ERJ (kutsu), 50cm, 02/60
14.09.10, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
17.09.10, ERJ (kutsu), 80cm, 05/30
22.09.10, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
22.09.10, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
25.09.10, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
26.09.10, ERJ (kutsu), 100cm, 05/50
03.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
04.10.10, ERJ (kutsu), 90cm, 07/60
04.10.10, ERJ (kutsu), 70cm, 05/40
07.10.10, ERJ (kutsu), 90cm, 05/50
09.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 06/50
10.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 03/50
15.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
15.10.10, ERJ (kutsu), 80cm, 07/50
17.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 06/41
17.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 05/50
18.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 06/50
20.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 06/50
21.10.10, ERJ (kutsu), 90cm, 01/50
22.10.10, ERJ (kutsu), 70cm, 03/50
23.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 04/60
24.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
28.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 07/50
29.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 02/50
30.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 07/50
30.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 01/50
30.10.10, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
20.11.10, ERJ (kutsu), 90cm, 04/50
08.12.10, ERJ (kutsu), 100cm, 02/50
28.12.10, ERJ (kutsu), 110cm, 04/40
30.12.10, ERJ (kutsu), 110cm, 06/40
10.09.11, ERJ (kutsu), 110cm, 01/50
11.09.11, ERJ (kutsu), 110cm, 06/50
14.09.11, ERJ (kutsu), 100cm, 06/50
16.09.11, ERJ (kutsu), 100cm, 06/50
22.09.11, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
23.09.11, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
24.09.11, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
29.09.11, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
14.10.11, ERJ (kutsu), 110cm, 06/50
15.10.11, ERJ (kutsu), 110cm, 07/50
17.10.11, ERJ (kutsu), 110cm, 07/50
04.11.11, ERJ (kutsu), 110cm, 05/50
06.11.11, ERJ (kutsu), 110cm, 05/50
07.11.11, ERJ (kutsu), 110cm, 01/50
31.01.12, ERJ CUP (kutsu), 100cm, 11/162
18.02.12, ERJ (kutsu), 110cm, 01/42
29.02.12, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40

© Mörkövaara 2011
Ulkoasu © Wilberi / Koodaus © Maiju V. 2011

Tämä on virtuaalitalli