Mörkövaara

Muistoissa: Jäämarja - virtuaalihevonen
k. 27.04.2019

NimiJäämarja LempinimiMaru
Rek.nroVH18-018-0132 Synt.päivä ja ikä05.01.2018, 19v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri154 cm, rtkm
KoulutustasoHe A, 110cm, CIC1, Noviisi PainotusYleispainotus
KasvattajaRaija Halonen evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© VRL-07415

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.03.2019
5,5 + 41 + 18 + 20 + 13 = 97,5p, KRJ-II

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.07.2018
6,5 + 40 + 20 + 20 + 14,5 = 101p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.08.2018
6 + 41 + 18 + 21 + 15 = 101p, KERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.04.2019
10 + 19 + 22 + 25 + 14 = 90p, SLA-I

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 31.03.2018
18 + 17 + 17 + 16 = 68p, KTK-III

Luonne

Maru on luonteeltaan hyvin rauhallinen ja hitaalla käyvää sorttia, se tuntuu aina olevan puoliunessa, eikä näin ollen reagoi juuri mihinkään jos ei ole aivan pakko. Se ikään kuin elelee täysin omissa maailmoissaan, lentelee pilvissä ja haaveilee varmaan vapaudesta preerialla, tai ainakin jotain sinnepäin. Marun hajamielisyys aiheuttaa pienimuotoista päänvaivaa hoitajalle harva se päivä, sillä milloin se ei malta kuunnella ja milloin se kompuroi jalkoihinsa vähän väliä. Onhan tamma toki pohjimmiltaan hyvin kiltti ja ihmisläheinen, mutta minkäs teet jos aivot raksuttavat vähän turhan hitaalla, eikä ajatus juokse metriä pidemmälle. Niinä päivinä Maru on ykköshoidokki kun ei ole kiire mihinkään eikä jaksa ajatella - ollaan sitten yhdessä hölmöjä ja laiskoja.

Hoidettaessa tamma on kohtalaisen helppo ja mukava, ainakin yleisesti sen saa tosi nopeasti ja näppärästi hoidettua. Maru pysyy pomminvarmasti aloillaan koko hoitotoimien ajan, joten sitä ei ole välttämätöntä sitoa kiinni karsinassa. Harjaus, suojitukset, loimitukset ja vastaavat asiat onnistuvat varsin hyvin, eikä Maru varmasti laita vastaan. Kavioita puhdistaessa voi tulla pientä ongelmaa kun tamma ei ymmärrä tai jaksa nostaa pienestä hipaisusta jalkojaan, joten välillä sitä saa vähän kovemmin tuuppia ja komentaa kavion käteen saamiseksi. Varustaessa satula menee tamman selkään hyvin, puolestaan kun suitsiessa suunpielestä joutuu silloin tällöin vähän enemmän kutittelemaan ennen kuin suu aukeaa. Taluttaessa Maru on hyvin, hyvin, hyvin hidas, usein hoitajat joutuvat sitä vetämään perässä ja hoputtamaan kunnolla, jotta se yhtään motivoituu kävelemään reippaammin eteenpäin.

Ratsastaessa Maru tuntuu usein alkuun täydeltä vitsiltä, sillä se ei oikeasti liiku eteen eikä taakse. Tai jos liikkuu, niin aivan jäätävän hidasta vauhtia. Tamman laiskuus tekee Marusta haastavan ratsastettavan, jos selässä ei istu jämäkkä ja osaava kuski, niin ei tunnista tule varmasti yhtään mitään. Maru vaatii huolellisen alkuverkan, jossa se pistetään napakalla pohkeella liikumaan reilusti eteen, eikä raipankaan kanssa tarvitse juuri säästellä. Missään nimessä tamma ei ole herkkä ratsastettava, eikä se edes pieniin apuihin reagoi vaikka kuinka hyvin olisikin avuilla. Vähitellen Maru alkaa palautua maanpinnalle, jolloin se lähtee liikkumaan aavistuksen paremmassa temmossa eteen ja alkaa kuuntelemaan ratsastaansa tarkkaavaisemmin. Tällöin siitä kuoriutuu kohtalaisen kiva ratsu, jonka kanssa työskentely on varsin palkitsevaa. Helppo A tasoinen tamma tekee upeita avo- ja sulkutaivutuksia, eikä se ole yhtään hassumpi laukanvaihdoissakaan, kunhan vain liikkuu riittävän napakasti eteenpäin. Maru on sikäli varsin varma tyyppi, että se ei varmasti säiky mitään, mutta muutoin sen varmajalkaisuus on kyllä kaukana, sillä se osaa sotkeutua jalkoihinsa täysin sileällä ihan pelkässä käynnissäkin.

Esteratsastus vaatii pohjetta, pohjetta ja vielä kerran pohjetta, sekä paljon kannustusta selästä. Marun kanssa ei edes kannata siirtyä esteradalle jos sen laukkaa ei ole saanut kunnolla pyörimään, sillä tällöin se hyppää ravista tai tarvittaessa vaikka ilman vauhtia paikoiltaan. Mutta, kun sen saa reippaasti eteenpäin ja se pääsee hyppäämisen makuun, niin silloin se kyllä varsin innostuu esteistä ja on todellinen tykki, ja aivan eri hevonen! Hevonen, joka peräti varoo jalkojaan! Kapasiteettia Marulla riittää, uskokaa tai älkää, ratana peräti 110cm tason esteisiin, puhumattakaan mitä se hyppää irtona. Maru omaa varsin kivan hyppytyylin ja on radalla rohkea liikkuja, tosin mikään maailman ketterin hevonen se ei ole, joten erityisesti haastavilla radoilla se tarvitsee paljon apuja. Tamma ei koskaan kyttäile tai aristele erikoisempiakaan esteitä, joten eritysesti maastoesteet kuuluvat sen parhaimmistoon.

Kilpailuissa Maru on todellinen viilipytty, jota ei juuri uudet paikat ja hevostuttavuudet voisi vähempää stressata. Matkat kilpapaikoille sujuvat varsin hyvin, jos Marun nyt ylipäänsä vain saa menemään traileriin, sillä se jää usein lastaussillalle haaveilemaan. Matkustajana tamma on kuitenkin ongelmaton, sitä ei edes haittaa yksin matkustaminen. Kilpapaikalle saavuttaessa Maru on sama rauhallinen oma itsensä mitä kotonakin, joten lämmittelyyn sen kanssa on syytä suunnata hyvissä ajoin. Usein kisoissa menestyminen ja radan onnistuminen on täysin siitä kiinni kuinka sen on saanut verkassa liikkumaan - jos se malttaa kuunnella ja on hyvin skarppina, tällöin se tuo aivan varmasti sijoituksia kotiin lajista kuin lajista. Kuitenkin jos lämmittely on jäänyt puolitiehen, ei se varmasti tee radallakaan muuta kuin hönötä ja ihmettele elämäänsä, vaikka kuinka ratsastaja naama punaisena selässä kiroaisikin.

Sukulaiset

i Tosi Jäämies evm
sh-o, rtkm, 157cm
ii Järppi evm
sh-o, rtkm, 156cm
iii Tieran Jämy evm
sh-o, km, 160cm
iie Lottiina evm
sh-t, rt, 152cm
ie Lempinen evm
sh-t, vrt, 164cm
iei Lennipoika evm
sh-o, rt, 159cm
iee Tinamalvi evm
sh-t, rtkm, 162cm
e Sydänkäpy evm
sh-t, vprt, 150cm
ei Kaasari evm
sh-o, trt, 151cm
eii Kapulakammo evm
sph-o, tprn, 145cm
eie Aamuvirkku evm
sh-t, rt, 153cm
ee Sydänpipari evm
sh-t, rtkm, 154cm
eei Pataässä evm
sh-o, prt, 150cm
eee Pipsu evm
sh-t, rtkm, 156cm

i. Tosi Jäämies ei ollut ehkä luonteensa puolesta niin todeksi otettava suomenhevosori, sillä se oli hölmö ja hyvin hajamielinen tyyppi, eikä lainkaan itsevarma tai lujatahtoinen. Oriksi Jäämies oli siis turhankin rauhallinen, eikä sitä tuntunut kiinnostavan edes tammat - sen vuoksi ori ei astunut ainoatakaan tammaa luomuna. Ratsunakin ori oli hyvin laiskanoloinen ja hitaasti syttyvä, mutta kun se pääsi vauhtiin niin silloin se oli menoa se! Kouluratsuna Jäämies ei kilpailuissa menestystä niittänyt, mutta esteillä se esitti silloin tällöin hienoa hyppytyyliään ja lennokkaita askeliaan. Tämän myötä ori sijoittui parisen kymmentä kertaa esteillä, pääosin metrin luokissa. Jäämiehen kilpaura jäi kuitenkin melko lyhyeen omistajan sairastumisen vuoksi, jolloin kahdeksan vuotias ori myytiin haikein mielin eteenpäin. Uudessa kodissa Jäämies alkoi toimimaan pienen perheen omistuksessa puskaratsun virassa niin vanhemmilla kuin lapsillakin, eikä sitä sen koomin ulkomaailmassa enää nähty. Jäämies omasi jykevän, mutta varsin sopusuhtaisen rakenteen, jota korosti sen rautiaankimo väritys ja 157cm säkäkorkeus. Jälkeläisiä ori sai hyvinä nuoruusvuosinaan kuusi kappaletta, joille kaikille se periytti niin kimoa väritystään kuin myös ehkä hieman epäonnisesti hitaan puoleista luonnettaan. Ori jouduttiin lopettamaan 17 vuoden iässä sen sairastuttua hevosinfluenssaan, joka äityi nopeasti pahaksi hoidosta huolimatta.

ii. Järppi oli kuvankaunis ja ylväs suomenhevosori, joka hurmasi ihmisiä näyttelyissä ja kilpailuissa harva se päivä. Hyvärakenteinen ori oli väritykseltään rautiaankimo ja säkäkorkeutta tältä löytyi noin 156cm. Järppiä nähtiin erityisesti nuoruusvuosinaan hyvällä menestyksellä näyttelyissä, jonka myötä ori kantakirjattiin KTK-II palkinnolle. Luonteeltaan ori oli oman arvonsa tunteva hevonen, joka ei sopinut arempien hoitajien käsiin, niitä se vei aivan 6-0 perässään. Lujasta luonteesta oli kuitenkin etua kilpailuissa, joissa Järppi oli pelkäämätön ja periksiantamaton. Sillä kisattiin pääosin koulu- ja kenttäkilpailuissa, joissa jälkimmäisessä se voitti useana vuotena peräkkäin suomenhevosten mestaruudet. Koulutustasoltaan se ylsi aina vaativa B luokkiin ja 110cm tasolle rataesteillä. Vajaan kymmenen vuoden aktiivinen kilpaileminen alkoi vähitellen näkymään hevosen jaloissa, joten ori siirtyi kisaeläkkeelle 13 vuoden ikäisenä. Kisauransa ohella ja sen jälkeen Järppi pääsi astumaan parikymmentä tammaa, saaden useita varsin potentiaalisia jälkeläisiä. Suurin osa jälkeläisistä peri isänsä komean ulkonäön, jonka lisäksi puolet menestyi usean lajin parissa myöhemmiten. Järppi lopetettiin jalkojen oireillessa voimakkaasti jo 16 vuotiaana.

ie. Lempinen oli hieman turhauttavan puoleinen suomenhevostamma, se oli todellinen kiukkupylly ja itse laiskuuden perikuva. Tamma syntyi ratsastuskouluun, jossa se ratsukoulutettiin ja vajaan neljän vuoden iässä alkoi tekemään tuntiratsun töitä. Lempisen luonteen vuoksi se ei kuitenkaan pärjännyt tehtävässään hyvin kauaa, joten kuusi vuotiaana se myytiin eteenpäin yksityiseksi hevoseksi. Tällöin tammaa nähtiin muutamia kertoja seuratason koulu- ja estekisoissa, helppo B ja 80cm luokissa, joskaan mikään menestyjä se ei ollut. Rakenteeltaan Lempinen ei ollut mistään parhaimmasta päästä, se oli takakorkea ja takaosa oli etuosaan nähden hyvinkin raskas. Väritykseltään se oli kuitenkin varsin nätti, se oli vaaleanrautias ja päätä koristi iso valkoinen läsi, sekä jalkoja lyhyet sukat. Säkäkorkeutta se omasi 164cm, joten se oli suomenhevostammaksi melko korkea. Lempistä käytettiin jalostukseen kahden jälkeläisen verran, saaden ori- ja tammavarsat. Molemmille jälkeläisilleen tamma periytti laiskaa luonnettaan, jonka lisäksi tammavarsa oli ulkonäkönsä puolesta kuin ilmetty emänsä. Lempinen eli pitkän elämän varsin terveenä, eläinlääkärit eivät siihen koskeneet rokotuksia suuremmilla asioilla. Tamman sydän petti sen ollessa 25 vuotias.

e. Sydänkäpy syntyi pienelle maalaistallille, jossa se eli kirjaimellisesti kuin pellossa ensimmäiset elinvuotensa. Sitä käsiteltiin tällöin äärettömän vähän, jonka vuoksi kun se kolmen vuoden iässä myytiin eteenpäin, oli se aika villi ja reipas tapaus. Tamma ratsukoulutettiin uudessa kodissa pitkäjänteisesti, se ei ollut yhteistyökykyinen ratsu, joten mitään se ei ilmaiseksi antanut. Kuitenkin kun omistaja ja hoitajat lopulta voittivat Sydänkävyn luottamuksen, kuoriutui siitä vallan huippu persoona ja taitava ratsu- ja ajohevonen. Vanhemmiten tammaa nähtiin helppo A ja 90cm tasoilla ratsastuskilpailuissa, jonka lisäksi sillä startattiin valjakkoajoissa noviiseissa luokissa. Erityisesti koulun parissa Sydänkäpy menestyi ja toi paljon ruusukkeita kotiin. Väritykseltään Sydänkäpy oli vaaleanpunarautias, jonka päätä koristi pieni tähti, ja säkäkorkeus hiveli 150cm korkeudella. Nuorempana tamma sai yhden jälkeläisen ja vanhempana toisen, joista molemmista kehittyi varsin kelpoja kisahevosia. Sydänkäpy alkoi kärsimään 18 vuoden iässä jos jonkinmoisista vatsa- ja suolistovaivoista, jonka myötä sitä hoidettiin ja lääkittiin useita vuosia. Rahan palaessa antoi omistaja kuitenkin lopulta periksi, jolloin tuolloin 20 vuoden ikäinen Sydänkäpy päästettiin kivuistaan.

ei. Kaasari oli komea tummanrautias suomenhevosori, jolla säkäkorkeutta löytyi noin 151cm. Ori oli peräisin hyvästä ravisuvusta, joten nuorempana Kaasariakin nähtiin kohtalaisin tuloksin raviradoilla. Vähän turhankin menevän luonteen vuoksi ori kuitenkin ampaisi harva se startti pitkälle laukalle, johon omistaja lopulta kyllästyi. Näin ollen ori myytiin eteenpäin ratsuprojektiksi taitaviin käsiin, jossa se löysikin oman kutsumuksensa - maastoeste- ja kenttäkilpailut. Kaasari oli hyvin vankka ja kestävä ratsu, jolle haastavatkaan maastoradat eivät olleet haaste saati ongelma eikä mikään. Maastoesteillä ja kentässä Kaasari oli ykkösnimi suomenhevosten keskuudessa muutamien vuosien ajan, kunnes eräänä päivänä se tuli estetreeneissä esteeltä huonosti alas ja hajotti toisen etujalkansa. Omistaja yritti jonkun aikaa kuntouttaa hevosta, mutta sen pää alkoi kärsimään paikoillaan olosta kun se ei saanut enää toteuttaa luontaista käytöstään ja liikkua. Tämän vuoksi Kaasari lopetettiin hyvin raskain mielin 12 vuoden iässä, jolloin se oli vielä uransa huipulla. Onneksi ori ennätti astumaan seitsemän tammaa ennen kuolemistaan, jättäen jälkeensä muutamat hyvät kilparatsut. Lisäksi monet jälkeläiset perivät isänsä pitkät jalat ja kevyen kropan.

ee. Sydänpipari oli vallan herttainen ja mukava suomenhevostamma, joka nuoruusvuosinaan loisti valjakkokilpailuissa. Sydänpiparin isä oli menestynyt valjakkohevonen, joten tästäkin tammasta odotettiin menestyvää valjakkoratojen kuningatarta. Tamma alkoikin ensimmäisestä startistaan lähtien keräämään hyvän määrän sijoituksia kotiin aina vaativista luokista asti. Se oli ajettaessa hyvin kuuliainen ja näppärä hevonen, joka teki hienoja suorituksia erityisesti tarkkuusosuuksilla, joita se aikoinaan hyvin pitkälti hallitsikin. Viisi vuotta Sydänpipari oli aktiivisessa kilpakäytössä, kunnes siitä tehtiin niin hyvä tarjous, että se vaihtoi kotia. Uusi omistaja ei ollut kiinnostunut mistään muusta kuin jalostustoiminnasta, joten tamma joutui ikävästi uudessa kodissa varsakoneeksi. Yhdeksän vuotiaana saadessaan ensimmäisen jälkeläisensä sai Sydänpipari seuraavan kuuden vuoden ajan joka vuosi varsan. Varsat perivät emänsä ketteryyttä valjakossa, mutta myös varsin vaaleaa väritystään. Sydänpipari oli rautiaankimo, jolla säkäkorkeutta löytyi 154cm. Viimeinen varsa 16 vuoden iässä koitui ikävästi Sydänpiparin kohtaloksi, kun se menehtyi äkillisesti kohdun repeämään kaksi päivää varsomisen jälkeen. Myös parin varsa menehtyi emänsä kuoltua.

Jälkeläiset

s. 11.02.2018, t. Mörkövaaran Jääkuningatar (i. Nopparuletti) omistaja: Cannabia
s. 02.03.2018, o. Mörkövaaran Leijonasydän (i. Leijonaleikki) omistaja: Penelopeia
s. 26.05.2018, t. Mörkövaaran Jääkahvi (i. Henkilaita) omistaja: Natalia
s. 01.02.2019, o. Mörkövaaran Jääkide (i. Kehräsaaren Konstantin) omistaja: enna

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 42, VVJ 42, VSR 5 kpl

23.01.18, KRJ Roscoff, Helppo A, 02/50
24.01.18, KRJ Supernatural, Helppo C, 04/36
25.01.18, KRJ Roscoff, Helppo A, 07/50
26.01.18, KRJ Supernatural, Helppo C, 01/36
28.01.18, KRJ Roscoff, Helppo A, 06/50
30.01.18, KRJ Roscoff, Helppo A, 06/50
01.02.18, KRJ Koistila, Helppo B, 04/30
02.02.18, KRJ Mörkövaara, Helppo B, 02/40
02.02.18, KRJ Kisakeskus Lapland, Helppo A, 03/30
03.02.18, KRJ Härdelli, Helppo C, 04/30
04.02.18, KRJ Härdelli, Helppo C, 03/30
05.02.18, KRJ Teilikorpi, Helppo A, 03/40
06.02.18, KRJ Härdelli, Helppo C, 01/30
07.02.18, KRJ Härdelli, Helppo C, 02/30
07.02.18, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 03/40
08.02.18, KRJ Mörkövaara, Helppo B, 02/40
08.02.18, KRJ Kisakeskus Lapland, Helppo A, 05/30
09.02.18, KRJ Härdelli, Helppo C, 05/30
10.02.18, KRJ Mörkövaara, Helppo B, 02/40
10.02.18, KRJ Teilikorpi, Helppo A, 02/40
11.02.18, KRJ Mörkövaara, Helppo B, 01/40
13.02.18, KRJ Koistila, Helppo B, 02/30
13.02.18, KRJ Kisakeskus Lapland, Helppo A, 01/30
14.02.18, KRJ Koistila, Helppo B, 02/30
14.02.18, KRJ Mörkövaara, Helppo B, 01/40
14.02.18, KRJ Härdelli, Helppo C, 03/30
15.02.18, KRJ Kisakeskus Lapland, Helppo A, 02/30
17.02.18, KRJ Härdelli, Helppo C, 05/30
18.02.18, KRJ Härdelli, Helppo C, 05/30
20.02.18, KRJ Mörkövaara, Helppo B, 02/40
20.02.18, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 02/40
01.03.18, KRJ Kisakeskus Lapland, Helppo A, 02/30
01.03.18, KRJ Syndur, Helppo A, 03/30
02.03.18, KRJ Syndur, Helppo A, 02/30
02.03.18, KRJ Kisakeskus Lapland, Helppo A, 03/30
04.03.18, KRJ Syrjän Ratsutalli, Helppo A, 03/30
05.03.18, KRJ Syndur, Helppo A, 04/30
07.03.18, KRJ Syndur, Helppo A, 02/30
12.03.18, KRJ Syrjän Ratsutalli, Helppo A, 05/30
12.03.18, KRJ Syndur, Helppo A, 03/30
19.03.18, KRJ Syndur, Helppo A, 04/30
31.07.18, KRJ CUP Runoratsut, Helppo B, 22/267

28.01.18, KERJ Mörkövaara, CIC1, 02/30
30.01.18, KERJ Mörkövaara, CIC1, 05/30
31.01.18, KERJ CUP Mörkövaara, CIC1, 05/35
03.02.18, KERJ Teilikorpi, CIC1, 03/40
04.02.18, KERJ Mörkövaara, CIC1, 02/30
07.02.18, KERJ Teilikorpi, CIC1, 05/40
08.02.18, KERJ Teilikorpi, CIC1, 03/40
10.02.18, KERJ Mörkövaara, CIC1, 02/30
11.02.18, KERJ Teilikorpi, CIC1, 06/40
12.02.18, KERJ Kievarinkuja, CIC1, 04/40
12.02.18, KERJ Turmeltaja, CIC1, 06/40
12.02.18, KERJ Pirunkorpi, CIC1, 03/50
13.02.18, KERJ Turmeltaja, CIC1, 02/40
13.02.18, KERJ Kievarinkuja, CIC1, 06/40
14.02.18, KERJ Silverlode, CIC1, 06/50
14.02.18, KERJ Kurkijoen ratsutila, CIC1, 06/50
15.02.18, KERJ Turmeltaja, CIC1, 06/40
15.02.18, KERJ Vähäpelto, Helppo, 06/40
16.02.18, KERJ Vähäpelto, Helppo, 02/40
17.02.18, KERJ Wouters Warmbloods, CIC1, 03/50
17.02.18, KERJ Kurkijoen ratsutila, CIC1, 04/50
18.02.18, KERJ Wouters Warmbloods, CIC1, 03/50
18.02.18, KERJ Kievarinkuja, CIC1, 04/40
19.02.18, KERJ Wouters Warmbloods, CIC1, 07/50
19.02.18, KERJ Team Marten, CIC1, 02/50
20.02.18, KERJ Kisakeskus Weldon, CIC1, 03/50
20.02.18, KERJ Raatteen Suomenhevoset, CIC1, 01/30
21.02.18, KERJ Mörkövaara, CIC1, 01/30
01.03.18, KERJ Hengenvaara, CIC1, 03/100
03.03.18, KERJ Dashner Stable, Helppo, 05/30
07.03.18, KERJ Revuelto, CIC1, 03/50
08.03.18, KERJ Dashner Stable, Helppo, 04/30
11.03.18, KERJ Revuelto, CIC1, 07/50
13.03.18, KERJ Syrjän Ratsutalli, Helppo, 05/30
13.03.18, KERJ Dashner Stable, Helppo, 01/30
16.03.18, KERJ Revuelto, CIC1, 02/50
17.03.18, KERJ Dashner Stable, Helppo, 03/30
20.03.18, KERJ Revuelto, CIC1, 07/50
20.03.18, KERJ Serenity Brook, CIC1, 05/50
25.03.18, KERJ Serenity Brook, CIC1, 07/50
27.03.18, KERJ Revuelto, CIC1, 03/50
28.03.18, KERJ Serenity Brook, CIC1, 07/50

31.01.18, VSR CUP Susiraja, Helppo C, 03/33
31.01.18, VSR CUP Susiraja, Noviisi yhdistetty, 02/04
31.03.18, VSR CUP Susiraja, Helppo C, 06/78
31.03.18, VSR CUP Susiraja, CIC1, 07/68
30.04.18, VSR CUP Susiraja, 100cm, 02/84
01.02.18, ERJ Kisakeskus Lapland, 100cm, 01/30
06.02.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 03/40
06.02.18, ERJ Kisakeskus Lapland, 100cm, 02/30
07.02.18, ERJ Kisakeskus Lapland, 100cm, 01/30
08.02.18, ERJ Mörkövaara, 110cm, 05/30
10.02.18, ERJ Mörkövaara, 110cm, 03/30
11.02.18, ERJ Mörkövaara, 110cm, 01/40
12.02.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 01/40
12.02.18, ERJ Kisakeskus Lapland, 100cm, 04/30
13.02.18, ERJ Ruskavaara, 100cm, 05/30
14.02.18, ERJ Mörkövaara, 110cm, 01/40
14.02.18, ERJ Raatteen Suomenhevoset, 110cm, 03/30
15.02.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 05/40
15.02.18, ERJ Mörkövaara, 110cm, 01/40
16.02.18, ERJ Mörkövaara, 110cm, 02/30
18.02.18, ERJ Mörkövaara, 110cm, 02/30
19.02.18, ERJ Mörkövaara, 110cm, 03/30
20.02.18, ERJ Ratsutalli Lilja, 100cm, 01/30
01.03.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 05/40
03.03.18, ERJ Kisakeskus Lapland, 100cm, 04/30
04.03.18, ERJ Dashner Stable, 100cm, 01/30
05.03.18, ERJ Dashner Stable, 100cm, 05/30
05.03.18, ERJ Ramya Ranch, 110cm, 03/30
06.03.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 01/40
06.03.18, ERJ Ramya Ranch, 110cm, 05/30
07.03.18, ERJ Ramya Ranch, 110cm, 04/30
07.03.18, ERJ Dashner Stable, 100cm, 05/30
08.03.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 04/40
09.03.18, ERJ Syndur, 110cm, 01/30
11.03.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 05/40
12.03.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 04/40
16.03.18, ERJ Dashner Stable, 100cm, 04/30
18.03.18, ERJ Dashner Stable, 100cm, 04/30
18.03.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 04/40
19.03.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 06/40
19.03.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 01/40
19.03.18, ERJ Kisakeskus Lapland, 100cm, 03/30
20.03.18, ERJ Dashner Stable, 100cm, 04/30
21.03.18, ERJ Mörkövaara, 110cm, 01/40
27.03.18, ERJ Mörkövaara, 110cm, 04/40
29.03.18, ERJ Mörkövaara, 110cm, 05/40
30.03.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 02/40

22.01.18, VVJ Breandan, Noviisi yhdistetty, 04/40
23.01.18, VVJ Breandan, Noviisi yhdistetty, 06/40
24.01.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 03/30
25.01.18, VVJ Breandan, Noviisi yhdistetty, 06/40
26.01.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 03/30
28.01.18, VVJ Breandan, Noviisi yhdistetty, 02/40
29.01.18, VVJ Breandan, Noviisi yhdistetty, 05/40
01.02.18, VVJ Koistila, Noviisi tarkkuuskoe, 02/30
06.02.18, VVJ Koistila, Noviisi tarkkuuskoe, 04/30
09.02.18, VVJ Koistila, Noviisi koulukoe, 01/30
11.02.18, VVJ Koistila, Noviisi tarkkuuskoe, 03/30
11.02.18, VVJ Erkinheimot, Noviisi tarkkuuskoe, 04/28
12.02.18, VVJ Teilikorpi, Noviisi koulukoe, 02/30
13.02.18, VVJ Holmberg, Noviisi yhdistetty, 05/30
13.02.18, VVJ Erkinheimot, Noviisi koulukoe, 01/29
13.02.18, VVJ Erkinheimot, Noviisi tarkkuuskoe, 03/28
14.02.18, VVJ Holmberg, Noviisi yhdistetty, 02/30
16.02.18, VVJ Teilikorpi, Noviisi koulukoe, 03/30
16.02.18, VVJ Holmberg, Noviisi yhdistetty, 01/30
16.02.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 03/50
16.02.18, VVJ Erkinheimot, Noviisi tarkkuuskoe, 02/28
17.02.18, VVJ Holmberg, Noviisi yhdistetty, 03/30
18.02.18, VVJ Teilikorpi, Noviisi koulukoe, 01/30
20.02.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 06/50
26.02.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 02/50
26.02.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 02/50
02.03.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 03/50
06.03.18, VVJ Syrjän Ratsutalli, Noviisi koulukoe, 04/30
06.03.18, VVJ Hengenvaara, Noviisi koulukoe, 07/100
07.03.18, VVJ Erkinheimot, Noviisi tarkkuuskoe, 01/14
09.03.18, VVJ Erkinheimot, Noviisi tarkkuuskoe, 02/14
09.03.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 05/50
10.03.18, VVJ Erkinheimot, Noviisi tarkkuuskoe, 01/14
13.03.18, VVJ Erkinheimot, Noviisi tarkkuuskoe, 03/14
15.03.18, VVJ Dashner Stable, Noviisi koulukoe, 05/30
16.03.18, VVJ Dashner Stable, Noviisi koulukoe, 05/30
17.03.18, VVJ Syrjän Ratsutalli, Noviisi koulukoe, 04/30
18.03.18, VVJ Raatteen Suomenhevoset, Noviisi tarkkuuskoe, 02/30
18.03.18, VVJ Raatteen Suomenhevoset, Noviisi tarkkuuskoe, 03/30
20.03.18, VVJ Raatteen Suomenhevoset, Noviisi tarkkuuskoe, 05/30
21.03.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 05/50
23.03.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 04/50

Valmennukset ja päiväkirja

15.02.2018
Raskaan kisapäivän päätteeksi päätin palkita tamman hyvistä suorituksista ruhtinaallisella iltapalalla sekä harjaus- ja hierontatuokiolla. Marun kanssa pyörimme tänään aamusta iltaan ympäri Suomen kisaamassa usean lajin parissa, tuoden kotiin peräti viisi ruusuketta. Tamma oli silminnähden hyvin väsynyt, joten kiikutin heti kotiin päästyämme sen eteen iiiison läjän hyvälaatuista heinää, jota se alkoi hyvillä mielin mutustamaan naamaansa. Sillä aikaa tein sille kivan melassisatsin, kokosin kaurat ja lisärehut, jonka kukkuraksi laitoin päälle vielä pari porkkanaa. Niiden kimppuun päästessään oli Maru varmaan kuin kolmannessa taivaassa, sillä se on sen verran perso ruualle, että hyvin harvoin saa mitään extraa. Nyt se oli kuitenkin enemmän kuin ansaittua!
Tamman keskittyessä ruokiin, harjasin sen korvan päästä hännän päähän asti huolellisesti ja hitaasti oikein pitkin vedoin, sekä selvitin harjan. Hoidin ja puhdistin myös hyvin sen kaviot ja katsoin, että kengät olivat hyvin kiinni jokaisella naulalla. Sen jälkeen aloin venyyttämään yksitellen sen jalkoja ja niiden jälkeen siirryin hieromaan selkään, jolloin Maru alkoi todella hyvästi rentoutumaan. Vähän se tuntui kireältä, eikä kyllä työn määrään nähden ihme, joten oli ihana edes vähän helpottaa hetkellisesti sen oloa. Jos tamma näyttää kisakauden päätteeksi yhtään kireältä ja jumiutuneelta, täytyy toki kutsua oikea hieroja kunnolla käymään pariin otteeseen. En ollut edes huomannut, että Maru oli vaipunut uneen sitä hieroessani, siinä se nuokkui pää alhaalla minun lopettaessani hommat. Voi, ihana rakas. Annoin sille pusun otsaan ja toivotin hyvät yöt, huomenna meillä olisi jälleen kova päivä tiedossa kilpailujen merkeissä.

26.01.2018
Aurasimme eilen mieheni kanssa pellolle suuren alueen, jossa oli tarkoitus päästä treenaamaan valjakkoajon koulu- ja tarkkuuskokeita varten. Aamulla olin innosta soikeana lähdössä sitä testaamaan, jolloin ajohevosekseni valikoitui Maru, sillä sen kanssa oli näitä asioita vielä hyvä treenailla. Tällä viikolla pääsimme Marun kanssa aloittelemaan kilpauramme ja muutamia valjakkosijoituksia olemmekin jo saaneet, mutta todellakin tarkkuutta ja varmuutta työskentelyyn vielä kaivataan.
Minua ei juurikaan yllättänyt, että tarhassa minua odotti hyvin tympääntyneen näköinen hevonen, joka ei vaivautunut edes vilkaisemaan minuun päin hakiessani sitä talliin. Maru lompsia lömpsi laiskasti perässäni karsinalleen, jossa se heti ensimmäisenä tietysti yritti makuulleen, juuri kun olin päässyt harjauspuuhiin. Kun vähän korotin ääntäni, hämmästyi tamma ja katsoi minua epäilevästi otsatukkansa alta siihen malliin, että olisi ihan piruuttaan voinut kokeilla uudestaankin maahan menoa. Sain kun sainkin nopeasti hoitotoimet alta pois ja ajovermeet niskaan, jolloin pääsimme pihalle hakemaan kärryt perään.
Kävimme alkuun hakemassa lämpöä metsäreitillä, jonne Maru asteli yllättävänkin päättäväisin askelin, jolloin minun ei tarvinnut hyvin paljoa sitä hopuuttaa menemään. Ihanan aurinkoisen pakkassään vuoksi Marun hengitys höyrysi kauniisti ilmaan, jolloin hetkellisesti koin taas 'ah, ihanaa olla hevosenomistaja'-fiiliksen. Vaan se ihanuus kaikkosi siinä vaiheessa tipotiehen kun saavuimme auratulle kentälle työntekoon. Blaah, Marua joutui jälleen ajamaan napakasti eteen ja käyttämään kohtalaisen paljon piiskaa, jotta se talsi hyvässä tahdissa eteen ja ymmärsi mitä tältä halutaan. Alun vaikeuksien jälkeen sain sen lopulta tekemään kivasti mm. pysähdyksiä, peruutuksia sekä siirtymisiä, joskin se hevosen kuuliaisuus oli aika kaukana. Ja se on ehkä se tärkein asia, jota meidän pitäisi treenailla, haha. Kouluosien jälkeen teimme vielä muutamia tarkkuusharjoituksia kartioilla, joilla hain tamman liikkeeseen enemmän tasapainoa ja tietysti sitä kuuluisaa keskittymiskykyä. Tunnin treenailun jälkeen palasimme talliin kohtalaisen tyytyväisin mielin, jossa Maru pääsikin suoraan päiviäheinien pariin.

Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)