Muistoissa: Helmen Lumityttö - virtuaalihevonen
k. 25.06.2014

NimiHelmen Lumityttö LempinimiLumi
Rek.nroVH11-018-1573 Synt.päivä ja ikä27.12.2011, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri156 cm, rt
KoulutustasoVaativa B, 100cm PainotusYleispainotus
KasvattajaHelmen Suomenhevoset OmistajaHawering (VRL-01671)


© LR

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 28.12.2012
28 + 31 + 29 + 35 = 123p, YLA2

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.12.2012
18(6+6+6) + 41 + 20 + 10 + 8 = 97p, KRJ-II

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.01.2013
4 + 51 + 19,75 + 15 + 10 = 99,75p, ERJ-II

Suomenhevosten laatuarvostelu 15.02.2013
14 + 19 + 22 + 20 + 20 = 95p, SLA-I

Sukulaiset

i Priolli
sh-o, prt, 157cm
ii Tosi-Purje evm
sh-o, rt, 156cm
iii Purjehtija evm
sh-o, prt, 157cm
iie Suven Marja evm
sh-t, vrt, 151cm
ie Pohjantähti evm
sh-t, rt, 150cm
iei Hilleri evm
sh-o, vrt, 158cm
iee Pohjois-Suvi evm
sh-t, rn, 149cm
e Lumikeiju
sh-t, prn, 165cm
KRL-II, KTK-II
ei Lumikenttien Hurjapää evm
sh-o, rn, 164cm
eii Kernaasti K evm
sh-o, prn, 165cm
eie Kirsin Kirmaaja evm
sh-t, rn, 160cm
ee Pakkas-Pauliina evm
sh-t, rn, 163cm
eei Korsto evm
sh-o, rn, 158cm
eee Laulastiina evm
sh-t, rt, 163cm

i. Priolli on upea ja hyvin kilparadoilla menestynyt suomenhevosori, jonka on kasvattanut Piia Päre. Nytemmin "Olli" asuu Daiviven hoivissa Helmen Suomenhevosissa, jossa se on aktiivisessa kilpa- ja jalostuskäytössä. Ori on yleispainotteinen ratsuhevonen joka on pärjännyt hyvin niin koulu- kuin myös esteratsastuskilpailuissa. Molemmista lajeista Olli on kahminut itselleen suuret määrät sijoituksia, parhaimmillaan voittoja löytyy vaativa a ja 100cm luokista. Tämä kohtuullisen hyvärakenteinen ori on väritykseltään kaunis punarautias ja säkäkorkeutta se omaa vajaat 157 senttiä. Luonteeltaan Olli on energinen ja sitä myöten vauhdikas, mutta silti se osaa käyttäytyä ihmisten seurassa maltillisesti ja kiltisti. Helmen Lumityttö on sarjassaan ensimmäinen Ollin jälkeläinen ja toistaiseksi myös ainoa, mutta eiköhän ori pian saa lisää uutta jälkikasvua.

ii. Tosi-Purje on hyväkäytöksinen ja rauhallinen suomenhevosori, sellainen vanha herrasmies, joka nykyisin viettelee kasvattajansa omistuksessa hyvin ansaittuja eläkepäiviään. Tämä rautias, 156 senttinen oripoika oli aikoinaan hyvin etevä ja menestynyt kilparatsu, jota nähtiin omistajansa kanssa paljon este- ja kouluradoilla. Rataesteillä kapasiteettia orilla riitti metriin asti ja koulussa sillä kilpailtiin helppoja luokkia. Ratsastuskilpailujen ohella Tosi-Purjeeseen saattoi törmätä myös näyttelykehissä, sillä se omasi erittäin sopusuhtaisen ja ryhdikkään rakenteen. Kilpauransa jälkeen Tosi-Purjetta on käytetty aktiivisesti suomenhevosjalostuksessa, löytyypä siltä peräti toistakymmentä toistaan hienompaa ja menestyneempää jälkeläistä.

iii. Purjehtija oli luonteeltaan hieman hankala ja rauhaton, sille ei saanut antaa ollenkaan omaa ohjaa tai muuten mentiin ja kovasti. Vauhdin määrä oli sinällään ymmmärrettävissä sillä orista kaavailtiin aluksi ravuria, mutta sen kilpaura ei sillä saralla tuottanut menestystä. Niinpä se koulutettiin ratsuksi ja kyvyt esteradoille huomattiin sen ylittäessä reilun metrin rataesteitä kevyesti. Kyseisessä lajissa Purjehtia vanhemmalla iällä niittikin mukavasti menestystä sijoitusten merkeissä. Väritykseltään tämä hyvärakenteinen ori oli punarautias ja säkäkorkeutta se omasi vajaat 157cm. Jälkeläisiä orilta löytyy viisi kappaletta, joista osa menestyi ravureina ja osa ratsuina. Purjehtia lopetettiin 19 vuoden ikäisenä jalkavamman vuoksi.

iie. Suven Marja oli yleispainotteinen tamma, joka taittoi kouluratsastuksen helppo a tasolle ja rataesteitä se ylitti 80cm verran. Marja pärjäsi kilpailuissa kohtuullisen hyvin sijoittuen molemmissa lajeissa useaan kertaan, mutta ensimmäiselle sijalle se ei koskaan yltänyt. Rakenteellisesti tamma oli melko hirvitys ollessaan takakorkea ja siro, mutta sen lempeä ja ihastuttava luonne kuitenkin korvasi ulkonäön. Säkäkorkeutta Marja omasi 151cm ja väritykseltään se oli vaaleanrautias kera läsipään ja muutaman puolisukan. Tamma eleli rennon harrasteratsun elämää 15 ikävuoteen saakka, kunnes se sen jälkeen siirtyi jalostustammaksi tehden kolme jälkeläistä. Marja menehtyi kotilaitumellaan 24 vuoden ikäisenä luultavimmin sydämenpysähdykseen.

ie. Pohjantähti on melkoisen näpäkkä tamma, joka osaa olla aika haastava käsiteltävä jatkuvan pelleilynsä vuoksi. Luonne ei kuitenkaan hevosta millään tapaa pilaa, se on muutoin erittäin hieno suomenhevostamma joka omaa potentiaalia lajiin kuin lajiin. Esteillä Pohjantähti hieman kuumuu, mutta napakalla kuskilla se suorittaa puhtaasti vielä 90cm ratoja. Kouluratsastuksessa tamma on ehdottomasti parhimmillaan, sillä siinä se taittaa luokat vaativa b tasolle saakka. Niin koulu- kuin myös estekilpailuja kiertänyt Pohjantähti on niittänyt aikoinaan paljolti menestystä molempien lajien parissa sijoitusten merkeissä. Nytemmin tämä rautias, 150 senttinen tammamamma viettelee eläkepäiviään rauhallisella maatilalla, joka on painottunut vanhojen kilparatsujen hoitamiseen. Kilpauransa jälkeen Pohjantähdella pyöräytettiin kaksi varsaa, jotka molemmat perivät ennen kaikkea rauhatonta luonnetta emältään.

iei. Hilleri oli aikoinaan erittäin menestynyt ja potentiaalinen yleisratsu, se todellakin oli suomenhevoseksi oikea helmi kilparadoilla. Kouluratsastuksessa se nimittäin taittoi luokat jopa vaativa a tasolle, sekä rataesteitä se ylitti kevyesti 110cm luokkia. Hilleri omasi kevyen ja sulavan urheiluhevosen rakenteen kera vaaleanrautiaan värityksen sekä 158 sentin säkäkorkeuden. Luonteeltaan tämä ori oli melkoisen säpäkkä ja tulinen, hyvin itsepäinen ja periksiantamaton. Kyvykäs ori ei kuitenkaan periyttänyt upeaa potentiaaliaan ratsastukseen viidelle jälkeläiselleen, joista kaikista tuli "vain" melkoisen tavallisia harrasteratsuja. Hilleri lopetettiin vanhuuden oireisiin 23 vuotiaana.

iee. Pohjois-Suvi oli luonteeltaan hyvin sähäkkä ja rauhaton tammaksi, eikä sen kanssa jokainen tyttö pärjännyt. Vaativa luonne oli kuitenkin eduksi kilpakentillä, jossa yleisratsun tavoin se pärjäsi niin esteillä kuin myös koulussa. Suvilla kapasiteettia riitti koulussa vaativa b tasolle sekä rataesteillä reiluun metriin. Ulkonäkö oli tällä tammalla se, joka herätti eniten katseita ja kummastusta. 149 senttinen, rautias Suvi omasi hyvin ponimaisen rakenteen lyhyen runkonsa ja tuuhean harjansa vuoksi. Elämänsä aikana Suvi jätti jälkeensä kaksi jälkeläistä, joille molemmille se periytti haastavaa luonnettaan. Tamman kuolinsyytä ei tiedetä.

e. Lumikeiju, tutummin vain Keiju, on väritykseltään punarautias ilman merkkejä ja säkäkorkeutta siltä löytyy peräti 165 senttiä. Hyvärakenteinen tamma on menestynyt myös näyttelyissä, sillä on plakkarissa muutamat irtosertit ja mikäs muukaan kertoisi paremmin sen hienoudesta kuin kantakirjaus toisella palkinnolla. Keijun on kasvattanut Katri Korppi ja sen jälkeen tamma on siirtynyt Vibajan kautta Daiviven omistukseen. Yleispainotteinen Keiju on kilpaillut rataesteillä jopa 110cm luokissa ja kouluratsastuksessa vaativa b tasolla, molemmissa lajeissa tietysti sijoituksia keräten. Luonteeltaan tämä tamma on oikea tammamamma, sellainen rauhallinen hevonen, jota ei kovin helpolla mikään hetkauta. Tähän mennessä Keiju on saanut viisi jälkeläistä, joista suurinosa on päässyt näyttämään taitojaan menestyksekkäästi kilparadoilla.

ei. Lumikenttien Hurjapää oli etenkin nuorempana nimensä mukaisesti melkoisen hurja ja energinen suomenhevonen, ja siksi se menestyi myös hyvin kenttäradoilla. Ori oli erinomainen kilparatsu juurikin luonteensa vuoksi, se ei varmasti pelännyt mitään ja oli muutoinkin hyvin rohkea ja varma hevonen. Hurjapää kilpaili aina 110cm ja vaativa b luokkia, ja kenttäratsastuksen parista se onkin kahminut itselleen melkoisen läjän sijoituksia. Tämä 164 senttinen oripoika on väritykseltään ruunikko piirtopään kera. Jälkeläisiä Hurjapää on tähän mennessä saanut kuusi kappaletta, ja melkoisen erikoista on, että ne kaikki ovat niin ulkonäöltään kuin myös kilpavieteiltään isänsä kaltaisia. Nytemmin Hurjapää viettelee eläkepäiviään omistajansa hoivissa.

eii. Kernaasti K, tutummin pelkkä Koo, on nytemmin hyvin vanha herra, jolla on takanaan hyvin menestynyt ura. Jo nuorena orin potentiaali esteratsastukseen huomattiin ja niin se aloitti kilpailemisen esteradoilla menestyksekkäästi jo viisi vuotiaana. Kapasiteettia esteillä riitti reiluun metriin, josta sillä on lukuisia voittoja ja sijoituksia. Kouluratsastuksessa Koo ei ihmeellisemmin menestynyt. Väritykseltään Koo on ruunikko ja säkäkorkeutta se omaa peräti 165 senttiä. Upean rakenteensa ansiosta se palkittiin nuorempana kantakirjauksessa ensimmäisellä palkinnolla erinomaisin pistein. Luonteeltaan Koo on hyvin mukava ja hyvätapainen, mutta orina se kuitenkin osaa olla myös itsepäinen. Jälkeläisiä Koo jätti jälkeensä kymmenen kappaletta, joille se periytti väriä, voitontahtoa sekä itseluottamusta.

eie. Kirsin Kirmaaja on ollut hyvin monitoimihevonen, joka on kilpaillut lajissa kuin lajissa ja ollut vaikka sun missä mukana. Tammalla on muutamia ratsastuskilpailuja takana, joissa se on menestynytkin kohtuullisesti. Näyttelyissä Kirmaaja on kuitenkin eritoten menestynyt hienon rakenteensa vuoksi. 160 senttinen ruunikko tamma onkin kantakirjattu toisella palkinnolla, eikä pisteet olleet kaukana ensimmäisestäkään. Kirmaaja on kuitenkin yleisratsun ohella toiminut lähinnä siitostammana ja siksi siltä löytyykin peräti viisi hienoa jälkeläistä. Luonteeltaan tamma oli nuorena oikea villikko ja energinen ratsu, mutta nyt vanhetessaan se on rauhoittunut ja siitä on tullut oikein nöyrä ja mukavan lempeä hevonen.

ee. Pakkas-Pauliina, tutummin pelkkä Pauliina, on ihastuttava suomenhevostamma kasvattajanaan Raimo Pakkanen. Tämä ruunikko, 163 senttinen hevonen on pärjännyt loistavasti kilparadoilla usean, tai oikeastaan yli kymmenen, vuoden ajan. Pikku hiljaa Pauliina siirtyy pois kilparatsun tehtävästä, mutta vielä tänäkin päivänä sillä kilpaillaan kouluratsastuksen parissa vaativa b tasolla saakka. Monen, monen vuoden kilpakokemus näkyy tammalla myös sijoitusten ja voittojen määrästä, ja niitä sitten todellakin löytyy ja monta. Koulukilpailujen ohella tytöllä on kilpailtu myös este- sekä valjakkoajokilpailuissa. Luonteeltaan Pauliina on oikein kiltti ja mukava hevonen, sen kanssa harvoin tulee erimielisyyksiä mistään sen ollessa niin nöyrä ja yhteistyöhaluinen ihmisten kanssa. Muutamat tauot tammalla on vuosien saatossa kilpailuissa ollut, sillä se on jättänyt jälkeensä myös kolme hienoa jälkeläistä.

eei. Korsto on hieno, jo kilpauransa lopettanut kouluratsu. Aikoinaan ori pärjäsi upeasti kouluratsastuksen parissa jopa kansalllisella tasolla vaativissakin luokissa. Kyseistä lajista se onkin kahminut itselleen useita kymmeniä voittoja sekä muita sijoituksia. Väritykseltään korsto on musta ja säkäkorkeutta se omaa vajaat 158 senttiä. Hyvän ja sopusuhtaisen rakenteen ansiosta poika on kantakirjattu toisella palkinnolla. Luonteeltaan Korsto oli oriksi hyvinkin tyyni ja lempeä, sen selkään pystyi laittamaan kenet tahansa ja se varmasti kuletti tätä nöyrästi selässään. Hyvän kilpamenestyksensä vuoksi Korsto oli aikoinaan kysytty jalostusori ja siten siltä löytyykin jälkeläisiä lähemmäs toistakymmentä kappaletta. Nytemmin ori viettelee kasvattajansa omistuksessa ansaittuja eläkepäiviään.

eee. Laulastiina oli oikein näppärä yleisratsu, joka painottui kuitenkin jalostushevosen toimeen. Muutamaan kertaan Tiina pyörähti niin koulu- kuin myös esteradoilla, mutta menestystä se ei niittänyt. Tamma omasi kuitenkin hyvän rakenteen, jonka vuoksi se kantakirjattiin vanhemmalla iällä ensimmäiselle palkinnolle. Tämä 163 senttinen rautias tamma oli luonteeltaan hyvin ihastuttava ja varmajalkainen, joka ei kyllä pahoja tapoja edes omannut. Tiina asui koko pitkän, 26 vuotiaan, elämänsä ajan kasvattajansa hoivissa, jonne se pyöräytti peräti seitsemän jälkeläistä. Jälkeläisilleen Tiina periytti ihastuttavaa luonnettaan sekä ilmavia liikkeitä.

Jälkeläiset

s. 11.02.2012, t. Peikkotyttö (i. Huvin Parooni) omistaja: miwwy.
s. 18.08.2012, t. Mörkövaaran Vilna (i. Lakean Karhunkaataja) omistaja: Hawering
s. 17.09.2012, t. Mörkövaaran Lumikki (i. Lakean Justus) omistaja: idam
s. 22.10.2012, t. Mörkövaaran Lumeus (i. Lakean Justus) omistaja: Jjune
s. 01.06.2014, t. Mörkövaaran Talvitaika (i. Lakean Morris) omistaja: Mirks

Valmennukset ja päiväkirja

30.01.2013
Pyörähdimme tänään Helmen kanssa esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa. Tamma käyttäytyi maltillisesti ja oli tilaisuuden ajan oma, ihana, itsensä. Muista kohdista saimme kohtuullisen hyvät pisteet, mutta rakenne ei tuomareita miellyttänyt. Kokonaispistein 99,75 saimme toisen, ERJ-II, palkinnon. Kyseiseen palkintoon olemme erittäin tyytyväisiä, sillä kovin ihmeitä emme kyseisestä laatuarvostelusta odotellutkaan. Edelleen odotamme vielä marraskuulta YLAn tuloksia ja parin päivän sisään ilmoittaudutaan mukaan helmikuun suomenhevosten laatuarvostelutilaisuuteen.

06.01.2013 Estevalmennus, valmentajana Rousa
Estevalmennuksen aloitimme hieman pienemmillä esteillä, jotka olivat suurin piirtein 50-60 cm korkuisia. Lumi oli jo ensikerroilla todella laiska ja ratsastaja saikin kovalla teolla ratsastaa tammaa aktiivisesti eteenpäin. Alkuverryttelyssä meillä oli kaksi estettä, jotka molemmat tulivat pari kertaa kolistellen alas. Pakko myöntää, että tuli pelkästään hiki, kun katseli ratsastajan yrityksiä saada hevonen esteiden yli. Huomasin kuitenkin, että pikkuhiljaa Lumi alkoi kuunnella ja hypyt sujuivat koko ajan paremmin. Hypyt eivät kuitenkaan olleet puhtaita ja neuvoin ratsastajaa kertomaan tarkemmin tammalle hyppyjen tapahtumat. Kun hypyt alkoivat näyttää kohtuullisilta, nostin puomit aina 80 cm asti. Lumi lähti estettä kohti yllättävänkin reippaassa laukassa ja olin jo aivan varma, että molemmat, niin ratsastaja kuin hevonenkin, ylittäisivät esteen puhtaasti. Toisin kuitenkin kävi. Ainoastaan ratsastaja lensi esteen yli, kun Lumi jäi pällistelemään esteen toiselle puolelle. No, ratsastaja takaisin selkään ja uudestaan yrittämään. Tällä kertaa paha valmentaja juoksi hieman perässä mauskuttaen, jotta tammalla olisi enemmän vauhtia matkassa. Este ylittyikin huomattavasti paremmin. Lumi saikin kiitokseksi roimat taputukset ja tehtävän hypätä vielä korkeampaa estettä. Tamman vetristyttyä kunnolla, esteet alkoivat sujua hyvin.

03.01.2013
Tänään päätin ilmoittaa Lumen mukaan tämän kuun esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuuteen. Nythän näitä laatiksia on Lumella oikein urakalla ollut takana (KRJ, YLA) ja edessä nyt todellakin vielä ERJn laatis, SLA ja mahdollisesti joskus myös KERJn laatuarvostelu. Mutta todellakin, estelaatiksesta lähdetään palkintoa 20 päivä hakemaan, siitä mitä sieltä tulokseksi tulee, ei ole harmainta aavistustakaan. Omat kisapisteet tuovat hyvät pisteet, sekä jälkeläisten menestys, mutta taas voi palkinto tippua huimasti Lumen rakenteen vuoksi. Myöskään isän 29 ERJ sijoitusta ei oikein mieltä lämmitä. Mutta näillä mennään ja innolla odotetaan mikä palkinto saadaan.
Muutoinkin Lumella menee oikein hyvin, esteiltä on saatu nyt sijoitukset täyteen ja kenttäsijoituksiakin on kuukausien mittaan kerättyä. Helmelle on suunnitteilla alkutalvesta myös viides jälkeläinen.

02.01.2013 Estevalmennus, valmentajana Veera
Tänään pitäisin estevalmennuksen suomenhevostamma Helmen Lumitytölle, ja sen ratsastajalle, Haweringille. Olen koonnut toiselle sivulle jumppasarjan, jossa on kolme pienenpää (ristikko - 60cm) estettä ja lopuksi 90 sentin korkuinen pysty. Toisessa sivussa taas on kolmen esteen in-and-out sarja jonka korkeus on n. 50cm. Kun Lumi on lämmitelty niin käsken aloittaa hyppäämisen innarilta ravissa, jonka tamma selvittääkin hienosti ja saa luvan jatkaa laukassa suoraan jumppasarjalle. Myös jumppasarjan Lumi hyppää hienosti, mitä nyt vähän isoimmalla esteellä haparoi. Käyn nostamassa innarin 60 senttiin ja ratsukko hyppää sen laukassa, ihan yhtä hyvin kuin äskenkin. Seuraavaa kertaa varten muutan innarin normaaliksi sarjaksi, ja askelväliksi sen verran että yksi askel menee väliin Lumella. Tällä kertaa Lumi selvittää myös jumppasarjan hyvin ja saakin hypätä sen kaksi kertaa. Kun olen tyytyväinen jumppasarjan hyppäämiseen niin annan ratsukon kävellä hetken ja käyn ottamassa jumppasarjasta pienimmän esteen pois, sekä nostan molemmat pienemmät 70 senttiin, nostan myös isoimman, 100 senttiin. Lumi hyppää entisen innarin 60 sentissä hyvin, joten esteitä nostetaan roimasti 90 senttiin, mutta Lumi hyppää edelleen hienosti. Annan taitavan ratsukon hypätä vielä entisen jumppasarjan kertaalleen ja sitten he saavat alkaa jäähdyttelemään.

20.12.2012
Lumen kanssa pyörähdimme muutama päivä sitten kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuudessa. Lumi käyttäytyi hyvin ja toi mielestäni parhaita puoliaan esille - ensimmäinen palkinto jäi kuitenkin vain haaveeksi tamman rakenteen vuoksi. Muutoin saimme kaikilta osa-alueilta hyvät ja realistiset pisteet, mutta se sitten rakenne... Kolmen pisteen päähän jäätiin KRJ-I palkinnosta ja hiemanhan se harmittaa. KRJ-II palkinto meille siis napsahti ja siihen on nyt vain tyytyminen. Mahdollisesti korotamme palkintoa kunhan jälkeläisiä tai vanhempia palkitaan KRJn laatiksissa. Yleislaatiksesta emme ole vieläkään tuloksia saaneet, eli senkin suhteen on nyt vain pakko malttaa ja odottaa.

13.12.2012
Reipasta estetreeniä maneesissa. Koska aamulla ei ollut paljoa pakkasta, päätin lähteä hakemaan Lumen tarhasta ja varustamaan sen esteiden hyppelyä varten. Lumi oli luonnollisesti täysin oma itsensä, se kulki nätisti tarhasta perässäni talliin ja oli täysin ongelmaton käsitellä. Maneesiin kun pääsimme, oli tamma kovin hermostuneenoloinen ja vähän siinä pähkäilinkin jo pääni sisällä, että mitäköhän tästä mahtaa tulla. Tallitytöt avustivat pystyttämällä kuusi estettä maneesiin niin, että saimme tänään harjoitella tiukkoja käännöksiä ja vähän haastavienkin esteiden ylityksiä. Tietenkin Lumen kilpauran huomioon ottaen on se jo melkoisen konkari esteillä, mutta hyvähän asioita on mieleen palautella kesken kilpakaudenkin. Alkuun tamma oli hieman laiskahko ja sitä sai ajaa kohtuullisen reippaasti eteen, laukkakin tuntui kuin olisi jäykkää ravia menty. Sain tehdä siis usean kymmenen minuutin mittaisen lämmittelyn ennen kuin uskalsin ottaa mukaan yhden yhtäkään esteen ylitystä. Kummastuttavan hyvin Lumi alkoi kuitenkin rentoutumaan kun pääsimme hyppäämään ja vauhtiakin hiljalleen tuli lisää. Jossain vaiheessa tyttö alkoi hieman oikuttelemaan ja näyttämään niitä tammamaisia piirteitään, ja silloin raipallakin oli tehtävänsä ennen estettä. Muutamia kieltoja juuri kyseisellä mielialalla saatiin mukaan, mutta tietenkään selästä en poistunut ennen puhtaita ja rauhallisia suorituksia. Esteet olivat korkeudeltaan 60-100cm ja kyllä tammasta huomasi, ettei se matalempia esteitä ottanut ikään kuin tosissaan hypätessään ne niin "löysästi". Loppuun otimme vielä pientä jumppasarjaa, jonka jälkeen oli hyvä käydä lumisilla talvipoluilla jäähdyttelemässä.

30.11.2012
Mikä mahtava päätös Lumen kilpauralle koulukentillä! Tänään starttasimme iltapäivästä koulu cupissa, tamma tuntui jo verkassa erittäin hyvältä ja radalla sain sen antamaan todellakin kaikkensa. Se kuunteli maltillisesti ohjeitani ja pyrki liikkumaan kuuliaasti niiden mukaisesti eteen. Pienimuotoinen yllätyshän siinä koettiin - Lumi voitti vaativa b luokan! 291 ratsukkoa starttasi kyseisessä luokassa ja meidän pikkutamma meni ja voitti koko jutun! Omistaja on enemmän kuin tyytyväinen, ei olisi hienompaa päätöstä voitu Lumen koulu-uralle saada.
Aiemmin tässä kuussa ilmoitin Lumen myös kouluratsastusjaoksen laatuarvostelun joulukuun tilaisuuteen, saa nähdä kuinka siellä meidän käy.

16.11.2012
Tänään huomasin marraskuun yleislaatuarvostelutilaisuuden olevan julki ja sittenhän alkoi pohdinta, ketä mukaan ilmoittaa. Vanhemmista tammoista ei monikaan näyttänyt olevan ylavalmis ja siksi teinkin melko erikoisen tempun ja päätin ilmoittaa Lumitytön mukaan. Lumella on aktiivisesti kilpailtu sijoituksia, joita löytyykin nytemmin yli 80 kappaletta, ja jälkeläisiäkin on jo riittävästi kyseistä laatuarvostelua varten. Joten, ei kun tämä tyttö mukaan vain! Kovin korkealla ei Lumen kanssa odotukset eivät ole, mutta toivottavasti toiseen palkintoon edes yllämme ja siihen myös tyytyväisiä oltaisiin. Mutta katsellaan kuinka tamma malttaa tilaisuudessa käyttäytyä ja mitä tuomari on mieltä suvusta sekä jälkeläisistä!

10.11.2012 Kouluvalmennus, valmentajana Siiri P.
Saavuitte Lumen kanssa ajoissa kentälle ja annoin lämmittelyyn vapaat kädet. Taivutellessasi sitä vetreäksi huomasin tamman lennokkaat liikkeet. Noin vartin kuluttua pistin teidät toden teolla töihin: harjoiteltiin etu- ja takaosan käännöksiä. Aluksi tuntui, ettei Lumi oikein tajunnut mitä siltä pyysit. Käskin tehdä avut rauhallisesti ja selvästi, myöhemmin alkoi homma sujua ja päätimme tehtävät onnistuneisiin suorituksiin. Katsoin kelloa ja huomasin jo puolet ajastamme menneen. Lopuksi ajattelin että tekisitte väistöjä, nimittäin ravissa. Lumi nosti kuuliaisena ravin ja ravailitte kentän toiseen päähän. Kun aloit pyytää tammalta väistöjä, meni se ihan makaronin muotoiseksi. Seuraavalla kerralla pidit ulko-ohjaa paremmin tuella ja hommahan alkoi sujua! Lopetimme jälleen erittäin onnistuneeseen suoritukseen ja jäin kentän laidalle seuraamaan loppuverryttelyjä.

22.10.2012
Tänään syntyi Lumen neljäs jälkeläinen, ja tälläkin kertaa saimme suloinen tammavarsan. Lumi on nyt muutaman kuukauden ajan jättänyt jälkeensä kyvykkäitä varsoja, joten nyt vain katsellaan mihin niistä tulee vanhemmalla iällä olemaan. Tämänpäiväinen varsa syntyi tilauksesta, Jjune halusi juuri Lumen jälkeläisen ja ihastui tallin oriin Lakean Justukseen. Kyseinen ori on myös edellisenkin varsan, Mörkövaaran Lumikin isä. Jatkoimme tämänpäiväisen varsan kanssa lumi-linjaa ja siten se nimettiin Mörkövaaran Lumeukseksi. Punarautias tamma muuttanee Taavilaan Jjunen hoiviin mitä pikimmiten, ja tulevaisuudessa sillä tähdätään emänsä tavoin erj, krj ja kerj-kilpailuihin. Toivottavasti Lumen jälkeläiset ovat perinneet tamman mukavaa luonnetta sekä potentiaalia kilparadoille.

02.10.2012
Pidin Lumen kanssa tänään perinteisen koulutunnin, treenailimme ympyröitä, väistöjä, peruutuksia ja pysähdyksiä. Tamma oli heti alusta hyvin yhteistyönhaluinen kanssani, se liikkui tasan niin kuin käskin, eikä laittanut ollenkaan vastaan. Alkuverkassa menimme reippaalla ravissa pääty-ympyröitä, aluksi tuntui hieman kankealta ja siksi ravia ja ympyröitä oli lisättävä entisestään kun mitään alkanut tapahtua. Kun pääsimme aloittamaan itse tehtäviä, olin saanut Lumen jo liikkumaan kohtuullisen nätisti ja siitä olikin hyvä jatkaa. Menimme pohkeenväistöjä käynnissä ja ravissa, Lumi aloitti väistöt hyvin, mutta tahtoi luisua tehtävästä ennen kuin olin antanut lupaa lopettaa. Joka tapauksessa ne onnistuivat ihan hyvin, vaikka vasempaan kierrokseen saikin käyttää vähän reippaampia apuja. Seuraavaksi aloitimme ravaamisen, ja tavoitteena oli ravista pysähtyä > peruuttaa > takaisin raviin. Tämä sarja onnistui yllättävän hyvin, tietenkään välillä Lumi ei olisi malttanut nostaa peruutuksesta suoraan ravia vaan meni muutaman käyntiaskeleen kautta. Loppuun otimme paljon laukkaa tehden samalla ympyröitä ja rataleikkaita. Hyvän tunnin pääteeksi tallitytöt puunasivat tamman huolellisesti ja taisi Lumi muutaman porkkanankin palkaksi työstään saada.

15.09.2012
Eilisen rankan koulutreenin myötä otimme Lumen kanssa tänään hieman rennommin ja siksi lähdimme maastoilemaan. Ilma ei ollut täysin mitä suotuisin, välillä taivaalta satoi räntää ja siksi olo oli hieman märkä... Tamma ravaili rauhallisesti merkistäni eteen ja olipa kerrankin ihana, kun ei ollut kiire mihinkään ja hevonenkin pysyi rauhallisena alla. Kävimme reilun kolmen vartin lenkin heittämässä, pääsääntöisesti käynnillä ja ravilla menimme, mutta pitihän sitä laukkasuoralla myös hieman höyryjä päästellä. Välillä Lumi kyttäili puskiin kun tuuli niin kovasti ja oksat heiluivat mukana, mutta muutoin reissumme onnistui hyvin, sitä märkää räntäsadetta tietenkin myöskään lukuunottamatta. Takaisin tallilla sain todella huolellisesti kuivata Lumen ja laittaa kunnon loimen selkään, jotta ei pikku-tamma vilustu märkänä. Tietysti tätä pyöreähköä tammaa lämmitti vielä enemmän se suuri heinäläjä, jonka karsinaansa sai reissun jälkeen.

14.09.2012 Kouluvalmennus, valmentajana Sandra S.
Lumi liikkui heti alkutunnista erittäin reippaasti, upein liikkein, ja tästä kouluvalmennuksesta saattoi jopa tulla jotakin, tamman hienojen liikkeiden ja yhteistyönhalukkuuden ansiosta. Tänään harjoittelisimme vastalaukkaa, sekä koko kierrosta, että pitkillä sivuilla, kiemurauralla ja ilman. Kun aloitettiin ravityöskentely, Lumi liikkui koko ajan erittäin reippaasti, mutta kuunteli silti apujasi hyvin. Tamma liikkui myöskin volteilla, sekä kiemuraurilla hienosti, ja pidit ohjia oikein, et vetänyt suusta, tai antanut liian pitkää ohjaa. Toki me pitkin ohjinkin ravailimme, ja koetimme saada Lumen liikkumaan vain istunta-avuilla, ja kyllähän se onnistuikin, hienosti. Ja pian päästiin aloittamaan vastalaukkaharjoitukset, ensin pääty-ympyrällä. Lumi liikkui erittäin hienosti, muttei heti tajunnut, että haimme siltä vastalaukkaa. Muutaman epäonnistuneen yrityksen jälkeen tamma tajusi asian, ja esitti oikeaa laukkaa vasempaan kierrokseen erittäin kauniisti, ja taipui niskastakin. Otettiin muutama onnistunut yritys pääty-ympyrällä, ja sitten siirryttiin vastalaukkaan pitkillä sivuilla, kiemurauralla ilman laukanvaihtoja tosin. Eli osaksi mentiin oikeaa laukkaa, osaksi väärää laukkaa. Lumi meni nätisti, ja tajusi apusi erittäin hienosti, tamma oli todellakin upea. Se laukkasi "väärään suuntaan" myöskin pitkällä sivulla ilman minkäänlaista kiemuraa. Osaltanne valmennus meni mainiosti.

25.08.2012
Ennen kilparadoille Lumen kanssa siirtymistä päätin astuttaa tamman Mörkövaaran ihastuttavalla orilla, Lakean Karhunkaatajalla. Niin 18.8. talliin syntyi suloinen tammavarsa, joka nimettiin Mörkövaaran Vilnaksi. "Vilman" on tarkoitus jäädä Mörkövaaraan asumaan ja kasvamaan, ehkä tulevaisuudessa jopa kilpailemaan emänsä rinnalle. Jälkeläisnäyttöjä Lumikin kun tulee pian kaipailemaan, niin onpahan ainakin yksi jälkeläinen nyt sitä virkaa työstämässä.
Ja ensi kuussa lähdemme todellakin Lumen kanssa kilpailemaan aktiivisesti koulu-, este ja kenttäkilpailuissa, saas nähdä kuinka meidän käy! Kovat ovat tavoitteet kun Lumi sen verta hienosti kotona on treeneissä mennyt. Emme tämän tamman kanssa kyllä helpoimmasta päästä alota, olemme nimittäin ilmoittautuneet suoraan moniin vaativa b ja 100cm luokkiin! Innolla odotan kuinka meillä lähtee kilpailuissa sujumaan.

10.08.2012
Eilen Mörkövaaraan saapui jälleen uusi ihastuttava suomenhevostamma, tällä kertaa tosin Helmen Suomenhevosista. Daivive oli minulle jo aikaisemmin tätä nelivuotiasta tammaa tarjonnut, mutta silloin aika uudelle hevoselle ei ollut sopiva. Nyt kun törmäsin tähän uudestaan, halusin sen kutakuinkin heti itselleni. Ja niin Helmen Lumityttö "Lumi" liittyi laumaamme. Lumi on osoittautunut oikein mukavaksi hevoseksi jota on helppo ollut käsitellä, enkä malta edes odottaa, että kuinka meillä tulee kilparadoilla tamman kanssa sujumaan! Lumen kanssa olisi nyt tarkoitus lähteä kilpailemaan aktiivisesti koulu- ja esteratsastuksen parissa, tietenkin sijoituksista haaveillen. Korkealla ovat tavoitteet tämänkin hevosen kanssa, mutta katsellaan rauhassa mitä eteemme tulee.

Kisakalenteri

sijoituksia KRJ 44, ERJ 54, KERJ 28 kpl

05.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
06.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
09.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
09.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/60
10.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
12.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/60
14.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
14.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/50
16.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/60
16.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
17.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
18.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
18.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
19.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50
19.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/60
20.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
22.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
26.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
27.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
27.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 08/68
28.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/100
29.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/60
29.09.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
01.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
02.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/60
03.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50
03.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
04.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
04.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
06.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
15.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/60
16.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
19.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
27.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/27
29.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
29.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
31.10.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
02.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/60
02.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/50
12.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
13.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
16.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/60
21.11.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
30.11.12, KRJ CUP (kutsu), Vaativa B, 01/291

02.09.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 02/40
03.09.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 03/34
11.09.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 05/49
12.09.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 02/49
13.09.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 04/30
25.09.12, KERJ CUP (kutsu), Helppo luokka, 07/111
28.09.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 04/34
20.10.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 06/40
11.11.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 05/26
12.11.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 05/30
23.11.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 05/46
26.11.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 06/60
26.11.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 06/40
29.12.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 02/34
01.12.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 03/45
10.12.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 04/40
30.12.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 06/40
03.01.13, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 02/43
19.01.13, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 01/40
20.01.13, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 05/30
20.01.13, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 04/25
21.01.13, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 05/30
01.02.13, KERJ (kutsu), Helppo, 07/50
02.02.13, KERJ (kutsu), Helppo, 06/50
02.02.13, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
03.02.13, KERJ (kutsu), Helppo, 03/50
04.02.13, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
07.02.13, KERJ (kutsu), Helppo, 07/50
11.09.12, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
12.09.12, ERJ (kutsu), 100cm, 04/50
12.09.12, ERJ (kutsu), 90cm, 01/90
14.09.12, ERJ (kutsu), 100cm, 01/50
15.09.12, ERJ (kutsu), 100cm, 05/50
15.09.12, ERJ (kutsu), 90cm, 09/90
16.09.12, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
16.09.12, ERJ (kutsu), 100cm, 03/68
17.09.12, ERJ (kutsu), 100cm, 03/68
17.09.12, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
17.09.12, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
18.09.12, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
27.09.12, ERJ (kutsu), 100cm, 05/60
28.09.12, ERJ (kutsu), 100cm, 04/60
28.09.12, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
30.09.12, ERJ (kutsu), 100cm, 03/60
09.10.12, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
09.10.12, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
10.10.12, ERJ (kutsu), 100cm, 06/50
14.10.12, ERJ (kutsu), 90cm, 04/60
19.10.12, ERJ (kutsu), 100cm, 01/60
20.10.12, ERJ (kutsu), 100cm, 02/36
22.10.12, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
22.10.12, ERJ (kutsu), 90cm, 02/26
25.10.12, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
30.10.12, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
15.11.12, ERJ (kutsu), 90cm, 01/50
26.11.12, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
26.11.12, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
01.12.12, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
05.12.12, ERJ (kutsu), 100cm, 03/50
07.12.12, ERJ (kutsu), 100cm, 04/33
08.12.12, ERJ (kutsu), 100cm, 05/50
09.12.12, ERJ (kutsu), 100cm, 07/50
09.12.12, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
09.12.12, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
10.12.12, ERJ (kutsu), 100cm, 02/50
13.12.12, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
14.12.12, ERJ (kutsu), 90cm, 07/50
17.12.12, ERJ (kutsu), 90cm, 04/50
18.12.12, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
18.12.12, ERJ (kutsu), 100cm, 07/60
19.12.12, ERJ (kutsu), 90cm, 06/100
19.12.12, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
20.12.12, ERJ (kutsu), 90cm, 02/48
24.12.12, ERJ (kutsu), 90cm, 06/100
26.16.12, ERJ (kutsu), 90cm, 09/100
30.12.12, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
31.12.12, ERJ CUP (kutsu), 90cm, 08/164
02.01.13, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
03.01.13, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
03.01.13, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
05.01.13, ERJ (kutsu), 100cm, 07/50
05.01.13, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40