Muistoissa: Hovililja - virtuaalihevonen
k. 25.02.2015

NimiHovililja LempinimiLilja
Rek.nroVH12-018-1140 Synt.päivä ja ikä20.04.2011, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri157 cm, prt
KoulutustasoHe A, 90cm, Tutustumisluokka PainotusYleispainotus
KasvattajaTaina Kulin evm OmistajaTvisha (VRL-01671)

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 25.11.2014
33,5(17+16,5) + 33(21+12) + 17 + 10 + 4 = 97,5p, YLA1

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.02.2013
18(5+7+6) + 41 + 16 + 10 + 8 = 93p, KRJ-II

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.05.2013
5 + 50 + 20 + 15 + 10 = 100p, ERJ-II

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.02.2015
5,5 + 38 + 18,5 + 20 + 15 + 1 = 98p, KERJ-II

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.10.2014
14 + 22 + 25 + 24 + 20 = 105p, SLA-I*

Luonne

Lilja on luonteeltaan perinteinen kiltti suomenhevostamma, joka ei poikkea millään muotoa massasta. Tamma jaksaa katsella ja kuunnella esimerkiksi häsläämistä ja säätämistä vaikka koko päivän siitä stressaantumatta tai äksyämättä. Lilja on yleisesti todella helppo käsiteltävä tilanteessa kuin tilanteessa ja koska se luottaa hoitajaansa niin paljon, ei sen kanssa tule ongelmia juuri missään tilanteessa. Tietysti Liljalla on myös jonkinmoista omaa pientä tahtoa, eikä se aina käyttäydy kuin pieni enkeli, esimerkiksi itsepäisyyttä huonon päivän sattuessa löytyy ja paljon. Tällainen lupsakka ja yhteistyökykyinen, kaikkien ihmisten käsiteltävissä oleva tamma tämä meidän hieno Lilja yleensä on.

Hoidettaessa Lilja on erittäin simppeli ja mukava, sen kanssa ei oikeastaan tarvitse varoa juuri ollenkaan. Tamman voi huoletta hoitaa ilman kiinni laittamista, sillä hoitajan ollessa karsinassa se tajuaa itsekin varoa ihmistä ja olla aloillaan sen aikaa. Lilja rakastaa ylitse kaiken kunnon harjailutuokiota ja mitä enemmän se saa huomiota, sen tyytyväisempi se on. Harjauksen tapaan myös kavioiden puhdistus hoituu vaivatta Liljan nostaessa lähestulkoon itsestään kaviot sitä mukaan kun hoitaja niitä lävitse käy. Niin kuin monen muunkaan, ei Liljaankaan mikään ehdoton lempparijuttu ole varusteiden laitto. Suitsethan tamman ylle menee aivan kevyesti, se ottaa nätisti kuolaimet vastaan ja pitää päänsä rauhallisesti alhaalla. Satuloidessa Lilja sen sijaan luimii ja jonkin verran myös pullistelee, ja huonon päivän sattuessa pullistelee vähän lisää. Lilja ei kuitenkaan vaadi hoitajaltaan paljoa ja antaa helpolla satuloidessakin periksi, ja siksi se sopii kenen tahansa hoidettavaksi.

Ratsastettaessa Lilja ei ole aivan niin aloittelijoiden helppo hevonen kuin mitä maasta käsiteltynä. Selästä se tarvitsee topakoita ohjeita ja kevyitä otteita liikkuakseen oikeinpäin ja pehmeästi eteen. Lilja on siitä mukava ratsu, että se ei ole mikään laiskamato muttei myöskään kiidä kuin pikajuna, ja siksi ratsastajan onkin mukava istua selässä. Koska Lilja vaatii tarkat ja hyvät avut, se saattaa jopa provosoida jumimisella ja tekemättömyydellä mikäli ratsastaja ei olekkaan täysin varma tekemisistään. Jos selässä on kuitenkin osaava ratsastaja, sellainen ihminen joka tietää mitä tekee, on Lilja erittäin yhteistyökykyinen ja rentouttava ratsu. Tamma kulkee parhaiten eteen hyvällä istunnalla ja keveillä ohjasotteilla, lisäksi se on hyvin herkkä mitä tulee painonsiirtelyihin selässä ja siten se reagoi oikeastaan kaikkeen mitä ratsastaja vain tekee.

Kouluratsastuksessa Lilja taittaa kaikki helpot luokat ja on siten koulutustasoltaan helppo a. Tammalla on siis hyvin perusasiat hallinnassa ja lisäksi sen bravuureihin kuuluu muun muassa lisätyt askellajit sekä keskilaukka. Lilja omaa näyttävät, kouluratsulle ominaiset askeleet kunhan sen vain saa ratsastettua siihen pisteeseen, että se alkaa liikkumaan pehmeästi ja irtonaisesti eteen. Tamma on hyvin mukava kouluratsu, sillä se kuuntelee oikein annettuja ohjeita huolellisesti ja tällöin myös haluaa miellyttää ratsastajaansa. Lilja ei kuitenkaan innostu siitä jos kuutena päivänä viikossa täytyy kiertää samoja ympyröitä samalla kentällä ja mahdollisesti jopa samalla ratsastajalla. Se siis ikään kuin tylsistyy kouluratsastukseen helposti ja siksi sen kanssa onkin tärkeää tehdä paljon erilaisia asioita jokaisella tunnilla.

Esteillä Lilja on hyvin varmajalkainen ja eteenpäin pyrkivä, mutta siitä huolimatta se ei kuumu tai lähde ryöstämään. Tammalla riittää kapasiteettia rataesteillä 90 senttiin asti ja irtona sillä voi huoletta hypätä reilua metriä. Lilja omaa kohtuullisen hyvän hyppytyylin ja sen tekniikkakin on oikein mainio, tietysti välillä keskittymisen herpaantuessa sitten mietitään, että mikä ihmeen tekniikka. Tamma itse pitää oikein paljon esteiden hyppäämisestä, etenkin maastoesteet ovat sen lemppareita. Esteillä Liljan kanssa on kuitenkin oltava tarkkana lähestymisissä ja siinä, että se ei lähde oikomaan ja menemään sellaista rataa kuin itse haluaa. Esimerkiksi ponnistuspaikan tamma osaa yleensä arvioida itse, mutta etenkin suuremmilla esteillä se tarvitsee siinä hieman apua ja kannustusta. Mutta koska Lilja on varma hyppääjä, ei se yleensä jätä mitään estettä välistä ja on aina yrittämässä huononkin lähestymisen jälkeen hyppyä.

Kilpailuissa Lilja ei vedä stressiä yhtään mistään, se tyytyväisenä mennä jolkottelee siellä missä hoitajansakin. Tamma ei siis vaadi kilpapaikalle saapuessa minkäänmoisia ylimääräisiä toiminpiteitä tai vahtaamisia, kilpapaikat ovat sille kuin kotiin pääsisi. Matkat kilpailuihin yleensä sujuvat mutkitta, Lilja on helppo lastata traileriin ja se jaksaa matkustaa siellä ongelmitta pidemmänkin matkan. Kilpailuissa lämmittelyyn kannattaa kuitenkin suunnata mitä pikimmiten, sillä tamma yleensä tarvitsee pitkät alkuverkat toimiakseen oikein. Kunhan ratsastaja pysyy kilpailuissa tyynenä ja rauhallisena, niin Liljakin malttaa mielensä ja pitää jalkansa tukevasti maan pinnalla. Kilpailujen hälinä suorituksen aikana ei tuota ratsastajalle saati Liljalle päänvaivaa, hyvällä ratsastajalla se uppoutuu täysin liikkeisiin ja esteisiin muuhun huomiota kiinnittämättä. Rauhallisuus ja mukavuus takaa sen, että tämä hevonen on oikein mahtava kilparatsu, jonka kanssa voi mennä huoletta kilpailuihin kuin kilpailuihin.

Sukulaiset

i Sisukas evm
sh-o, prt, 162cm
ii Sisu-Santeri evm
sh-o, prn, 159cm
iii Siimareima evm
sh-o, prt, 161cm
iie Tiitinen evm
sh-t, rt, 154cm
ie Jenkkinamu evm
sh-t, rt, 153cm
iei Jenkkijumi evm
sh-o, vrt, 161cm
iee Kaskelotta evm
sh-t, rt, 149cm
e Hovikukka evm
sh-t, rt, 155cm
ei Hovijuntti evm
sh-o, prt, 158cm
eii Myrskyaalto evm
sh-o, m, 163cm
eie Hento Silmäys evm
sh-t, prt, 151cm
ee Saime evm
sh-t, vrt, 156cm
eei Koo-Mikko evm
sh-o, vprt, 166cm
eee Kellonkukka evm
sh-t, rt, 152cm

i. Sisukas, tutummin Sisu, on jo nytemmin eläkkeellä oleva suomenhevosori jonka on kasvattanut Santeri Tiihonen. Sisu oli nuorempana hyvin menestykäs kilparatsu, sen liikkeet ja potentiaali radoille huomattiin jo ratsukoulutuksen aikana. Yhteistyökykyinen ja hyväluontoinen ori pääsikin siksi starttaamaan ensimmäisissä kilpailuissaan jo nelivuotiaana, ja siitä se hieno ura sitten lähtikin käyntiin. Kouluratsastuksessa Sisu kilpaili vaativa b tasolla saakka keräten useita kymmeniä sijoituksia, joista suurin osa oli voittoja. Esteillä orilla kilpailtiin 110cm luokissa ja siltäkin saralta menestystä sijoituksien merkeissä saatiin. 14 vuotiaana Sisu päätti kymmenen vuoden kilpaurakkansa ja siirtyi täysipäiväisen jalostusorin hommaan. Sitemmin oria käytettiinkin ahkerasti jalostukseen ja siten Sisulta löytyy toistakymmentä toistaan hienompaa jälkeläistä. Väritykseltään Sisu on komea punarautias kera sopusuhtaisen rakenteen ja säkäkorkeutta siltä löytyy 162 senttiä.

ii. Sisu-Santeri jos joku oli todellinen ori, oikea machoileva kingi jos niin voi sanoa. Se ei todellakaan ollut mikään helppo käsiteltävä tai ratsastettava, se pisti kyllä jokaisen hoitajan ja ratsastajan haasteen partaalle. Tarmokas ja tulinen luonne oli kuitenkin eduksi esteradoilla, joiden parissa Sisu-Santerilla kilpailtiin peräti 120cm luokissa. Menestystä ori niitti nuorempana hyvinkin paljon, mutta jatkuva hyppääminen näkyi kuitenkin pian jo pojan jaloissa ja siten muutama vuosi kilparadoilla sai riittää. Ulkonäkönsä vuoksi Sisu-Santeri keräsi paljon katseita ja ihasteluja, hyvärakenteinen ori oli väritykseltään punaruunikko ja säkäkorkeutta se omasi vajaat 159 senttiä. Jalostukseen oria käytettiin muutamaan otteeseen, Sisu-Santerilta löytyy kuusi hienoa jälkeläistä, joista kaikki ovat menestyneet myöhemmin kilparadoilla. Sisu-Santerin kasvatti Sisukkaan tapaan Santeri Tiihonen, jonka omistuksessa se myös koko 19 vuotiaan elämänsä eli.

iii. Siimareima on hieno, jo kilpauransa lopettanut kouluratsu. Aikoinaan ori pärjäsi upeasti kouluratsastuksen parissa jopa kansalllisella tasolla vaativissakin luokissa. Kyseistä lajista se onkin kahminut itselleen useita kymmeniä voittoja sekä muita sijoituksia. Väritykseltään Reima on punarautias ja säkäkorkeutta se omaa vajaat 161 senttiä. Hyvän ja sopusuhtaisen rakenteen ansiosta poika on kantakirjattu toisella palkinnolla. Luonteeltaan Reima oli oriksi hyvinkin tyyni ja lempeä, sen selkään pystyi laittamaan kenet tahansa ja se varmasti kuletti tätä nöyrästi selässään. Hyvän kilpamenestyksensä vuoksi Reima oli aikoinaan kysytty jalostusori ja siten siltä löytyykin jälkeläisiä lähemmäs toistakymmentä kappaletta. Nytemmin ori viettelee kasvattajansa omistuksessa ansaittuja eläkepäiviään.

iie. Tiitinen oli yleispainotteinen tamma, joka taittoi kouluratsastuksen helppo a tasolle ja rataesteitä se ylitti 80cm verran. "Tiitu" pärjäsi kilpailuissa kohtuullisen hyvin sijoittuen molemmissa lajeissa useaan kertaan, mutta ensimmäiselle sijalle se ei koskaan yltänyt. Rakenteellisesti tamma oli melko hirvitys ollessaan takakorkea ja siro, mutta sen lempeä ja ihastuttava luonne kuitenkin korvasi ulkonäön. Säkäkorkeutta Tiitu omasi 154cm ja väritykseltään se oli rautias kera läsipään ja muutaman puolisukan. Tamma eleli rennon harrasteratsun elämää 15 ikävuoteen saakka, kunnes se sen jälkeen siirtyi jalostustammaksi tehden kolme jälkeläistä. Tiitu menehtyi kotilaitumellaan 24 vuoden ikäisenä luultavimmin sydämenpysähdykseen.

ie. Jenkkinamu oli Ulla Voutilaisen kasvattama suomenhevostamma, joka oli väritykseltään rautias kera piirtopään sekä 153 senttisen sään. "Namu" omasi erittäin hienon rakenteen, jonka vuoksi sitä käytettiinkin paljon näyttelyissä menestyksekkäästi. Tamma lisäksi kantakirjattiin toisella palkinnolla vanhemmalla iällä. Namu oli oikea monitoimisuomenhevonen, sillä pystyi kilpailemaan koulua, esteitä, kenttää, valjakkoa, länkkäriä, mitä vain. Menestystä tamma sai jonkin verran ratsastuskilpailuista, mutta parhaiten se menestyi kuitenkin valjakkoajoissa. Luonteeltaan Namu oli oikein hyväsydäminen ja rauhallinen, sen kanssa ei tarvinnut juurikaan tapella sen ollessa niin tietoinen arvojärjestyksestä. Jälkeläisiä tamma sai elämänsä aikana kolme kappaletta, joista vain Sisukas pääsi näyttämään kynsiään kilparadoilla saakka. Namu lopetettiin vanhuuden tuomiin sairauksiin 23 vuotiaana.

iei. Jenkkijumi oli hyvätapainen, rauhallinen suomenhevosori kasvattajanaan Tarja Juurikka. "Jenkki" nähtiin useissa kouluratsastuskilpailuissa elämänsä aikana, joista se keräsikin voittoja ja sijoituksia useita kymmeniä kappaleita. Kuitenkin rohkean luonteen omaava Jenkki menestyi myös kohtuu hyvin näyttelyissä omaten hyvän rakenteen, vaaleanrautiaan värityksen ja 161 sentin säkäkorkeuden. Ori sai 22 vuotisen elämänsä aikana seitsemän jälkeläistä, joista suurinosa menestyi isänsä tavoin.

iee. Kaskelotta oli oikein perinteinen aikansa suomenhevostamma, väritykseltään se oli puhdas rautias ja säkäkorkeutta se omasi vain 149cm. Luonteeltaan tamma oli oikein rauhallinen ja mukava, sitä pystyivät huoletta käsittelemään aivan kaikki. Leppoisa tamma oli kuitenkin myös erittäin hieno kouluratsu, se kilpaili aktiivisesti helppo a tasolla asti, ja keräsikin melkoisen suuren läjän sijoituksia. Lotta joutui vaihtamaan useaan otteeseen kotia, ollen osakseen ns. kiertopalkinto. Jälkeläisiä tamma sai elämänsä aikana neljä kappaletta, kolme oria ja yhden tamman, joista kaikki menestyivät vanhemmalla iällä upeasti. Lotta laukkasi vihreille niityille ollessaan 22 vuoden ikäinen.

e. Hovikukka, eli tutuille pelkkä Kukka, on Hovililjan tavoin Taina Kulinin kasvattama suomenhevostamma, joka nauttii tällä hetkellä ansaittuja eläkepäiviään kasvattajansa hoivissa. Rautias, 155 senttinen Kukka on luonteeltaan yhteistyökykyinen ja yleensä lempeä, mutta osaa se välillä itsepäinenkin olla ja näyttää niitä tammamaisia piirteitään. Nuorena Kukka eleli perinteisen harrasteratsun elämää toimien puskaratsun virassa, kunnes 13 vuotiaana se myytiin kilpailuista kiinnostuneeseen perheeseen. Kyseisen perheen tyttärien kanssa Kukka pääsi starttailemaan helpoissa luokissa koulua ja kilpailemaan myös pienten esteiden parissa, ja kohtuullisella menestyksellä. Voittoja ja sijoituksia tamma kahmi jonkin verran matkaansa. Muutaman vuoden ajan Kukkaan saattoi törmätä kilparadoilla, kunnes se siirtyi kevyempään käyttöön ja jalostustamman virkaan. Tamma on jättänyt jälkeensä neljä toistaan hienompaa varsaa, joille se periytti ennen kaikkea mukavaa luonnetta.

ei. Hovijuntti oli estepainotteinen suomenhevosori, joka kilpaili menestyksekkäästi 110-120cm luokissa monen vuoden ajan. Hovijuntti oli ikään kuin piilevä tähti, siitä ei aluksi kaavailtu harrasteratsua kummempaa hevosta, kunnes se sattumien kautta päätyi kerran estekilpailuihin asti. Ensimmäiset kisansa Juntti voitti ja siitä se menestysputki sitten alkoikin ja orista tuli pian oikein tunnettu ja puhuttu kilparatsu. Kilpamenestyksensä vuoksi oria käytettiin paljon jalostukseen ja siten Juntilta löytyykin useita kymmeniä jälkeläisiä. Jälkeläisille Juntti periytti hyvää hyppytekniikkaa ja vauhdikkuutta jos ei muuta. Väritykseltään Juntti oli punarautias kera tähtipään ja säkäkorkeutta se omasi vajaan 158 senttimetrin verran. Juntti jäi eläkkeelle kilpailuista ja jalostuksesta 16 vuotiaana, jonka jälkeen se vietti neljä vuotta eläkepäiviä ennen taivaaseen lähtemistä.

eii. Myrskyaalto oli nimensä mukaisesti hyvin haastava ja energinen suomenhevosori, joka ei koskaan, myös vanhemmalla iälläkään, rauhoittunut. Myrskyä oli todella vaikea kouluttaa sen vaativan luonteen vuoksi, mutta loppujen lopuksi se saatiin taivuteltua helppo b ratoihin koulussa ja 90cm rataesteillä. Kilpailuissa oria nähtiin jonkin verran, mutta liiemmin se ei menestystä niittänyt. Hyvärakenteinen Myrsky pärjäsi paremmin kuitenkin näyttelyissä ollen useasti bis-sijoilla. Väritykseltään ori oli myrskyn tavoin musta ja säkäkorkeutta siltä löytyi 163cm. Myrsky astui vanhemmalla iällä kaksi lähinaapuroston tammaa - saaden oikein tyylikkäitä, kilpakykyisiä jälkeläisiä. Myrsky lopetettiin jalkavaivan iskettyä 25 vuoden iässä.

eie. Hento Silmäys, tutummin Sissi, oli Jaakko Vähämäen kasvattama suomenhevostamma, joka oli oikea monitoimihevonen. Jo nuorena hevosena Sissiä nähtiin niin este- ja koulukilpailuissa, kuin myös valjakkoajoissa ja raveissa. Parhaimmillaan tamma oli kuitenkin esteratsastuksessa, jossa sillä kilpailtiin metrissä useita sijoituksia ja voittoja. Väritykseltään Sissi oli punarautias ja säkäkorkeutta tämä omasi 151cm. Hyväluontoista, rauhallista tammaa käytettiin jalostukseen neljän jälkeläisen verran - saaden vain orivarsoja. Sissi sairasti vanhuusiällä jos jonkinmoista tautia ,ja lopulta voimat veivät sen mennessään 23 vuoden iässä.

ee. Saime oli oikein perinteinen suomenhevostamma joka kantilta katsottuna; ulkonäkö, luonne ja käyttö sopivat kyseiseen kriteeriin. Saime oli vaaleanrautias tamma ilman minkäänlaisia merkkejä ja säkäkorkeutta siltä löytyi 156cm. Se omasi myös hyvän ja sopusuhtaisen rakenteen joka ei ollut liian siro eikä liian raskas. Luonteeltaan tamma oli nöyrä ja rauhallinen, sellainen perinteinen lupsakka hevonen, joka kuitenkin tiesi paikkansa laumassa. 14 vuoden ajan Saime toimi ratsastuskoulussa opetushevosen virassa, siitä suuresti nauttien. Saime rakasti saamaansa huomiota ja oli oikein passeli ratsu aloittelijoille. Virallisissa kilpailuissa Saimea ei siis nähty, mutta kaikkensa se ratsastuskoulun omissa kilpailuissa aina antoi. Tamma jouduttiin lopettamaan jalan alkaessa oireilla 19 vuotiaana.

eei. Koo-Mikko on varmastikin Liljan suvun menestyneimpiä hevosia, tästä orista parempaa kouluratsua saa etsiä. Ori oli erittäin kapasiteetikas suomenhevosratsu, kouluratsastuksessa se taipui vaativa b luokkaan asti, samalla opetellen jo vaativa a tason liikkeitä. Kilpaili todella aktiivisesti kasvattajansa kanssa, sijoittui lähes sata kertaa starttaamissaan luokissa. Hieman hankalan luonteen omaava Mikko oli väritykseltään ihastuttava vaaleanpunarautias ja säkäkorkeutta se omasi noin 166cm. Ori periytti kouluratsun taitojaan myös kahdeksalle jälkeläiselleen, eli suurin osa niistä kehittyi hienoiksi kilparatsuiksi. Mikko lopetettiin sen ollessa 19 vuotias.

eee. Kellonkukka oli luonteeltaan hyvin sähäkkä ja rauhaton tammaksi, eikä sen kanssa jokainen tyttö pärjännyt. Vaativa luonne oli kuitenkin eduksi kilpakentillä, jossa yleisratsun tavoin se pärjäsi niin esteillä kuin myös koulussa. Kukalla kapasiteettia riitti koulussa vaativa b tasolle sekä rataesteillä reiluun metriin. Ulkonäkö oli tällä tammalla se, joka herätti eniten katseita ja kummastusta. 152 senttinen, rautias Kukka omasi hyvin ponimaisen rakenteen lyhyen runkonsa ja tuuhean harjansa vuoksi. Elämänsä aikana Kukka jätti jälkeensä kaksi jälkeläistä, joille molemmille se periytti hienoa liikettään ja kapasiteettia kouluradoille. Tamman kuolinsyytä ei tiedetä.

Jälkeläiset

s. 05.09.2012, o. Mörkövaaran Jalomieli (i. Aatu-Elmeri) omistaja: Mörkövaara
s. 17.11.2012, t. Mörkövaaran Lilja (i. Rikkimeni) omistaja: Susiraja
s. 19.12.2013, o. Mörkövaaran Etukeno (i. Aatu-Elmeri) omistaja: Norpatar
s. 01.05.2014, t. Mörkövaaran Tiikerililja (i. Railan Vilinteri) omistaja: Cannabia
s. 03.08.2014, t. Mörkövaaran Nuokkulilja (i. Aatu-Elmeri) omistaja: Pierre

Valmennukset ja päiväkirja

29.10.2014
Ja täällä yksi eeerittäin hienon hevosen ylpeä omistaja! Vähän vetää oikeastaan hiljaiseksi... Tosiaan kävimme Liljan kanssa siellä suomenhevosten laatuarvostelussa ja mikä oli tulos... Pisteet olivat 14 + 22 + 25 + 24 + 20 = 105p - ja nuo pisteet oikeuttavat SLA-I* palkintoon! Kyllä täytyi vähän hieraista silmiä, että meidän Lilja sai tähtipalkinnon (häikäisevän erinomainen hevonen siis), hah. No, onpahan ainakin tavoitteeseen päästy. Parin päivän päästä alkaa marraskuun yleislaatuarvosteluun osallistuminen ja iiks... Se kyllä jänskättää...

22.10.2014
Ok, perun kaikki puheeni edellisestä päivismerkinnästä! Kävimme pari päivää sitten suomenhevosten laatuarvostelussa näyttäytymässä, mutta siltä suunnalta emme ole vielä virallisia tuloksia saaneet. Joten, edelleen joudumme jännittämään siltä saralta saamaamme tulosta. Mutta sitten se pääjuttu, eli se, että tajusin juuri Liljan olevan kuin olevankin YLA valmis! Ha, vähänkö siistiä, että meidän vanhus pääsee vielä sinnekin, jos ja kun vain onni suosii meitä. Sikäli, että siltäkään suunnalta ei varmaan mitään huikeaa palkintoa saada, mutta eipä me sellaisia lähdetä hakemaankaan.
Lilja hitusen yllätti minut tämän kuun kenttäkilpailuissa, sillä se tahkoi upeasti kuusi sijoitusta lisää! Vielä vaan lisää tarvitaan jos sinne laatikseen haaveillaan. Ongelma vaan tulee siinä, että tämä kaakki alkaa olemaan niin ikäloppu, että varmaan on jo etujalat haudassa kun sinne asti päästään, heh. Mutta aina voi jossitella ja toivoaaa...

10.10.2014 Kouluvalmennus, valmentajana omistaja
Tänään päätin pitää kunnon koulurääkin mummoheppa Liljalla. Heti "aamupalan" jälkeen suuntasimme kentälle, joka oli suruksemme kyllä astetta mutaisempi. Pöh. Lilja oli kuitenkin heti alkuverkasta lähtien hyvin innokas, eikä sen kanssa tarvinnut taistella missään vaiheessa. Taivuttelin sitä melko paljon ravissa ja käynnissä, ja pyrin ratsastamaan sen pyöreään muotoon. Kun tamma oli vetreä ja liikkui tahdikkaasti eteen, siirryimme hieman haastavempiin tehtäviin.

Aloitimme laukkatehtävistä, aluksi uraa pitkin laukannostoja ja ihan vain tahdikkaan laukan ratsastamista. Kun Liljan laukka oli matkaavoittavaa ja rauhallista, siirryimme kiemurauralle vastalaukkaamaan, samalla tehden käynnin kautta laukanvaihtoja. Tammasta näki sen, että se yritti parhaansa ja pyrki menemään ohjeideni mukaan, mutta siltä huolimatta se meni ajoittain askeleissaan sekaisin. Kovasti tsemppasin Liljaa ja loppujen lopuksi se tekikin oikein hyvää työtä. Tuntuu, etten enää näin vanhalta hevoselta haluakkaan pyytää täydellistä suoritusta, joten pieneen tyytyväinen. Seuraavaksi jatkoimme käynnissä uraa pitkin tehden avo- ja sulkutaivutuksia. Asetukset olivat ajoittain päin peetä, mutta muutoin tamma kulki hyvin uria pitkin ja reagoi ohjeisiin malttavaisesti. Loppuaika oikeastaan ravattiin jos jonkimoista kuviota ja tehtiin ravilisäyksiä.

Vähitellen reilun tunnin treenaamisen jälkeen alkoi Liljasta näkyä väsymisen merkkejä, joten oli hyvä lähteä lopettelemaan. Loppuverkassa menimme ravissa kenttää ympäri, tosin pitkin ohjin. Oli hauska nähdä, kuinka tamma reagoi pelkästään istuntaan ja painoon - ja hyvinhän se sujui! Lilja oli tänään perinteinen ihana omaitsensä, mutta kyllä siitä oikeasti huomaa, että ikä alkaa vähitellen painaa.

05.10.2014
Wööhöö, ei meistä ehkä koskaan tule Liljan kanssa yla/kerj-laatisvalmiita... Kentästä vasta nahkeat 22 sijoitusta läjässä, mm! No, mutta, sen sijaan tähtäämme käymään nyt suomenhevosten laatuarvotelussa, SLAssa. Pisteitä yritin etukäteen jo hieman tsiigailla, että mikä palkinto sieltä mahtaisi tulla, mutta yhtään en osaa kyllä mennä sanomaan! Rakenne ja suku meillä voi vähän pissiä, jonka takia pisteitä saattaa hieman karsiutua, mutta muutoin olen kyllä kieltämättä ihan hyvällä fiiliksellä kys. laatikseen lähdössä. Riippuu tietenkin siitä, mitä mieltä tuomarit ovat, mutta se on parista pisteestä sinne tänne kakkos- tai ykköspalkinto. (Salaa voidaan toivoa SLA-I palkintoa, tietty) Mutta sepä nähdään sitten 20. päivä.. Kovasti jänskättää! Kävi miten kävi, Lilja on huippu tammamamma.

28.08.2014
Kesä meni jälleen Mörkövaarassa nopeasti ohitse, hyvä että kerkesi kaikilta tallin hevosilta edelliset talvikarvat harjaamaan pois, niin vähitellen ne alkavat kasvattamaan jo uutta, hmph. Lilja on esittänyt melko mahtavia suorituksia kilpailuissa ja kotonakin se on ollut kuin pieni enkeli. Tästä en olekaan vielä muistanut päivittää kirjaa: viime keväänä Liljahan kävi pyörähtämässä myös esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa. Lähdimme vähän, heh, epävarmoina liikenteeseen, emmekä odottaneet oikein mitään palkintoa: lähinnä lähdettiin katsomaan, että mihinkä meistä on. Lilja käyttäytyi tilaisuuden ajan erittäin rauhallisesti ja niin, että varmasti toi hienon esteratsun piirteet esille. Lopputuloksena saimme pyöreät 100 pistettä, joka oikeutti kakkospalkintoon. Tähän olemme olleet niiin tyytyväisiä, että! Nyt plakkarissa siis KRJ-II ja ERJ-II palkinnot. Jotta päästäisiin vielä käymään KERJn laatiksessakin, olemme koko kesän kierrelleet ahkerasti kenttäkilpailuissa. Tähän mennessä 16 sijaa läjässä, mm! Kiire tulee päästä sinne vajaaseen 40. sijoitukseen, Liljahan alkaa kohta olemaan jo niin vanha! Siinä missä olemme kentässä pärjänneet, heinäkuun vsrn cupeista otimme matkaamme huimat kolme sijoitusta! Kaksi esteiltä (60cm, 80cm) ja yhden kentästä (tutustumis), joka oli muuten voitto.
Kilpailujen ohella harkitsin astuttavani kesällä Liljan vielä viimeisen kerran, ja kun varsalle oli kysyntää, päätin sen myös tehdä. Koska olin kokenut Liljan ja Aatu-Elmerin edelliset varsat erittäin hyviksi ja kilpakykyisiksi, päätin teetättää tästä yhdistelmästä vielä kolmannen varsan. Elokuun alussa Mörkövaaraan putkahti sitten tammavarsa, joka nimettiin Mörkövaaran Nuokkuliljaksi. Tämän tammavarsan olin jo Pierren hoiviin Kadotettuihin Suomenhevosiin luvannut, joten sinne se myös vieroituksen jälkeen lähti. Näillä jälkeläisnäytöillä olisi tarkoitus siis viimeisiin laatiksiin vielä mennä pyörimään, joten hartaasti toivon, että niistä kehkeytyy upeita suomenhevosia kasvaessaan.

14.06.2014
Ooobs, onpa taas viime päiväkirjamerkinnästä kulunut kauan aikaa, liki puolivuotta. Tosin heh, eipä meille ihmeemmin ole mitään tapahtunut tai sattunut, joten mitäkös sitä. Liljan kanssa suunnattiin nyt kevään mittaan taas piiitkästä aikaa kilparadoille ja kohtuullisen hyvää jälkeä olemmekin tehneet. Kenttäratsastuksen parissa tosiaankin jatkoimme ja toistaiseksi olemme saaneet plakkariin neljä sijoitusta lisää, joka tarkoittaa siis yhteensä yhdeksää sijoitusta. Melko vaatimattomissa luvuissa vielä mennään, mutta kyllä me vielä näytetään! VSRn cupistakin napattiin viime kuun lopussa ensimmäinen sijoitus, kun olimme helppo a luokassa sijalla 2/136, jee! On tää vaan loistova heppa.
Loistavaa heppaa pitää tietysti käyttää jalostukseen mahdollisimman paljon, joten: Lilja varsoi toukokuun alussa neljännen jälkeläisensä, tällä kertaa tammavarsan. Tämä varsa oli taas oikein haluttu varsa, se oli Mörkövaaran omasta orista Railan Vilinteristä peräisin, eli todellakin loistavasukuinen hevonen kyseessä. Liljan tavoin tämä tamma nimettiin Mörkövaaran Tiikerililjaksi ja heti vieroituksen jälkeen se lähti asumaan Cannabian hoiviin Pirunkorpeen. Mikäli yhtään voin Cannabialle luvata, niin Tiikerilijasta saa aivan mahtavan kilpahevosen oikeanlaisella koulutuksella. Näihin tunnelmiin...

24.12.2013
Hyvää Joulua Mörkövaarasta! Lilja viettää jouluaan ihanasti mammalomalla ollen, nimittäin 19. päivä tätä kuuta tammalle syntyi kolmas jälkeläinen. Tällä kertaa vuorostaan saimme orivarsan, joka nimettiin Mörkövaaran Etukenoksi; tälläkin on tietenkin selitys. Etukeno, meille tutummin Keijo, oli nimittäin syntymänsä jälkeen ensimmäiset päivät niin takakorkea, että se näytti ääremmäisen hassulta eteenpäin ns. nojatessaan. Nyt Keijon jalat ovat kuitenkin jo tasoittuneet ja tämä punarautias suloisuus on niiiin ihana mini-lilja, poikaversio vain. Keijo jää töistaiseksi Mörkövaaraan asumaan ja kasvamaan, jotta pystymme seuraamaan sen jalkojen kehitystä. Vanhemmalla iällä tällä orilla on tuskin ihmeemmin meille käyttöä, joten silloin haaveissa on löytää mukava harrastekoti.
Lilja on saanut viimeiset puolivuotta olla melko, hmm, rauhassa ilman minkäänlaisia paineita, MUTTA kohtahan on luvassa kaikkeen muutos. Minä, Tvisha itse, topakoidun ja lupaan lähteä taas Liljan kanssa kilpakentille, mikäli sen kunto vain kestää. Kenttäurahan meillä on vielä vähän kesken, että josko sen parissa päästäisiin mitä pikimmiten jatkamaan...

20.02.2013
Tässä tulee pienimuotoinen välimainostus: Liljalla täynnä +50 ERJ sijoitusta! Wohoo, kerrassaan huippu tamma! Muutoin meille kuuluu myös oikein hyvää, nyt saa tamma ottaa kilpailujen merkeissä huomattavasti iisimmin tulevaisuudessa. Omien kiireideni vuoksi Lilja saakin olla laitumella tovereidensa kanssa koko kevään, kesän ja syksyn, ja tosiaan loppuvuodesta vasta katsellaan, että mikä on meininki. Jos kunto on hyvä, niin lähdetään edelleen jatkamaan kilpailemista kentän parissa, mutta jos ei, niin sitten lomaillaan lisää. Tälle vuodella ei myöskään ole jälkeläisiä suunnitteilla vasta kuin korkeintaan loppuvuodesta, mutta se jää nähtäväksi. Vain ja ainoastaan siinä tapauksessa, jos toooosi hyvä ori sattuu kohdalle, mm... Tosin miksi ei Mörkövaaran omia hienoja oreja käyttäisi, hih! Mutta tähän väliin kuitenkin erittäin ansaittu loma! Josko omistajakin saisi hermolomailla välillä ;-)

04.02.2013 Estevalmennus, valmentajana snifffe
Liljan estevalmennus aloitettiin reippaalla alkuverryttelyllä kentän viereisellä pellolla, ratsukko suoritti perus voltteja ja siirtymisiä kaikissa askellajeissa. Hyvinhän tamma vertyikin ja selkeästi nautti vaihtelusta päästä menemään pellolla. Verryttelyn aikana tallitytöt olivat ystävällisesti koonneet ohjeideni mukaan kentälle esteradan, oli pienen pientä ristikkoa ja yhdellä reunalla n. 80 cm okseri. Aluksi tarkistettiin ratsukon yhteistyö ja laitoin parin hyppäämään pieniä ristikoita. Tamma olikin hyvin innokkaalla tuulella ja meni pienet esteet kuin vettä vaan. Hieman paremmin ratsun voisi kuitenkin ottaa ohjan ja pohkeen väliin, tuollainen kaahottaminen ei ole hyväksi kun siirrytään hieman korkeammille esteille. Kun parin yhteistyö sujui hyvin siirryttiin hyppäämään ratana noin 80-90cm rataa, jossa oli yksi sarja. Ratsukko suoritti harjoituksen todella hyvin, mutta sarjalla ratsastajan täytyy avustaa hevosta. Jos sarja on kahden laukka askeleen sarja sitä ei mennä yhdellä tai kolmella laukalla. Huomavaisuutta siis peliin. Lopulta osa radasta suoritettiin eri askellajeissa ihan ratsun hallinnan parantamiseksi, ensimmäinen este lähestyttiin ravissa, sen jälkeen laukalla kakkoselle. Kakkosen jälkeen siirtyminen käyntiin, muutama askel käynnissä. Ravin kautta rauhallinen laukka ja sarjalle. Nyt Liljakin pääsi paremmin mukaan hyppyihin sekä sarjaankin tuli oikea laukkamäärä, hienoa!

20.01.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Norpatar
Tänään oli Liljan kouluvalmennuksen vuoro. Alkuverrytelyn jälkeen aloimme työstämään Liljan muotoa. Aluksi ratsastaja oli hiukan liian jähmeä, jonka vuoksi tamman muoto oli hyvin jäykkä ja kuolain linjan alapuolella. Kun ratsastaja rentoutui ja alkoi keskittymään pyöreäksi ratsastamiseen ja takajalkojen liikkeeseen, aloimme saada pehmeää muotoa. Ravissa tuntui homma olevan hiukan helpompaa, hevonenkin rentoutui ratsastajan rauhoittumisen myötä ja siksi suorituksetkin paranivat. Teimme kokoamispätkiä ja voltteja kootussa ravissa. Lisäksi otimme pätkiä lisättyäravia, jossa kiinnitimme huomiota edelleen muotoon. Eteen ratsastaessa ei muoto saa levitä, niin kuin alkuun kävi, mutta ohjeistuksen jälkeen alkoi homma pikku hiljaa pysymään kasassa. Laukassa alkuun oli vauhtia, mutta kun työstimme ympyrää hetken saimme Liljan hyvään ryhtiin ja pääsimme tekemään vastalaukkoja, sekä laukanvaihtoja käynnin kautta. Laukkapätkät sujuivat ratsukolta oikein mallikkaasti, kunhan ratsastaja pysyi vain hyvin hereillä selässä ja keskittyi antamaan huolellisia apuja. Valmennus päättyi eteen alas ratsastukseen.

13.01.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Ricky
Raudikko suomenhevostamma näytti mukavalta jo aloittaessamme. Kun pyysin teitä verryttelemään pohkeenväistöllä ja temponlisäyksillä, teitte ne mukavasti. Lilja näytti taipuvan hyvin ja olevan hyvinkin yhteistyökykyinen. Lyhyehkön verryttelyn jälkeen pyysin teitä siirtymään reippaampaan raviin. Ohjelmassa oli avotaivutusta toisessa päädyssä ja sulkutaivutusta toisessa. Pitkät sivut saitte ravailla, sävytettynä ainakin yhdellä pysähdyksellä tai peruutuksella. Parin kierroksen jälkeen vuorossa oli laukkatyöskentelyä, aluksi pääty-ympyrällä. Sait ensin laukata aika vapaasti, kunnes pyysin sinua kokoamaan tammaa hiukan, joka tekikin sen innoissaan. Pyysin teitä vaihtamaan laukkaa, jotta näkisin, kuinka vastalaukka sujuisi teiltä. Hyvin sekin sujui, vaikka lievää epävarmuutta olikin havaittavissa. Huomasin sinun kuitenkin auttavan parhaasi mukaan tammaa pysymään tasapainossa, ennen siirtymistänne takaisin uralle jatkamaan erilaisia tehtäviä ja loppuverryttelyä.

10.01.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Paula
Saavuin Mörkövaaraan pitämään kouluvalmennusta suomenhevostamma Hovililjalle ja Hawille. Ratsukko oli minulle täysin vieras, joten halusin seurata heidän verryttelyään, saadakseni jonkinlaisen käsityksen parin taidoista, ennen kuin aloittaisimme varsinaiset tehtävät. Annoin Hawin verrytellä Liljan itsenäisesti ravissa ja laukassa ja huomasin, että vaikka hevonen oli selvästi kuuliainen, oli Hawilla välillä täysi työ saada se liikkumaan vaaditussa tempossa. Tamma näytti olevan hieman vahva edestä ja etenkin siirtymiset hitaampaan askellajiin jäivät turhan löysiksi.
Verryttelyn jälkeen aloitimme harjoitusravissa suurella keskiympyrällä. Pyysin Hawia asettamaan ja taivuttamaan tammaa kunnolla ympyrälle ja työskentely sujuikin aluksi hyvin. Kun aloimme tehdä temponvaihdoksia ravissa, meinasi taivutus ja asetus kadota vaihdoksen aikana. Sama reaktio tapahtui siirtymisissä. Lisäksi siirtymiset olivat edelleen hitaita. Pikku hiljaa Haw sai ratsunsa terävämmäksi ja siirtymiset alkoivat sujua. Samalla, kun luotto siirtymien onnistumiseen parani, alkoi myös taivutus ja asetus pysyä läpi siirtymän.
Kun ravityöskentely sujui, jatkoimme laukassa koko uraa pitkin. Aluksi teimme temponvaihteluita laukan sisällä, välillä hyvin hiljaa ja lyhyellä askeleella, välillä oikein kunnolla pidentäen. Kun temponvaihtelut sujuivat ja Lilja siirtyi sujuvasti takaisin hitaampaan tempoon reippaamman pyrähdyksen jälkeen, aloitimme siirtymiset raviin. Ne menivät jo melko mallikkaasti ja lopuksi teimme pari laukka-käynti siirtymää.

08.12.2012
Ahkera kilpailu syksyn mittaan on tuottanut huimasti tulosta: Liljan kanssa läjässä nimittäin jo vaaditut 40 KRJ sijoitusta! Tamma on ollut kyllä kerrassaan loistokouluhevonen, parempaa saa etsi. Siinä missä menestystä on tullut koulussa, niin myös samoin tavoin esteillä ja kenttäratsastuksessa. ERJstä olemme saaneet läjään jo mukavat 20 sijoitusta ja kentän parista viitisen kappaletta. Kenttäratsastus on ollut meille Liljan kanssa kilpailuna uusi juttu, mutta yhtään hassummin meillä ei ole kyseisissä kilpailuissa mennytkään. Samaa rataa kun jatkaa, niin tiedä vielä minne asti päästään!
Viime kuun 17. päivä Lilja sai toisen jälkeläisensä, tällä kertaa tammavarsan, joka nimettiin Mörkövaaran Liljaksi. Lilja lähtee asustelemaan Susirajaan, jossa sitä toivon mukaan odottaa erittäin hyvä, rakastava ja aktiivinen kilpakoti. Näyttöjähän myö tämän hevosen kanssa kaivataan, josko sitä jossain välissä laatuarvosteluihinkin päästään, mm... Mutta näillä mennään ja katsellaan, että mitä seuraava kevät tuo tullessaan!

01.11.2012
Pari kuukautta sitten suuntasimme Liljan kanssa takaisin kilpakentille ja menestystähän meille on jonkin verran jo tullut lajista kuin lajista. Kouluratsastuksessa olemme jatkaneet helppojen luokkien kilpailemista, viime vuonna kilpailtujen 26 KRJ sijoituksen lisäksi on tullut jo 11 sijoitusta. Koulua meidän ei tarvitsekaan Liljan kanssa enää kauaa kilpailla, sillä kilpaeläkkeelle jäädään siinä reilun 40 sijoituksen jälkeen. Viime kuussa kilpailimme Liljalle myös 10 ERJ sijoitusta lisää ja siten niitä on tähän mennessä kertynyt 16 kappaletta. Esteiltä tarvitsemme menestystä siis vielä monen, monen kymmenen sijoituksen verran. Kenttäkisoissa olemme käyneet vähiten, mutta sieltäkin on saatu läjään jo kolme kappaletta sijoittumisia. Ei yhtään hullummin ole lähtenyt Liljan kilpaura taas tauon jälkeen käyntiin ja tästä on taas hyvä jatkaa seuraaviin kisoihin.

30.08.2012
Liljan kanssa olemme viimeisen parin kuukauden aikana paljon puuhailleet, onhan se kovia kokenut ja siksi kaikki oli melkein aloitettava alusta. Ainoa mikä oli erilaista siihen verrattuna kuin tamma lähti oli se, että luonne oli oikein malttavainen ja suorastaan kiltti. Outoa kuitenkin ajatella, että siitä on tullut vain mukavampi saamallaan huonolla kohtelulla... Nyt Lilja kuitenkin tulee toimeen tallin muiden hevosten kanssa ja on oikein yhteistyökykyinen ratsastettaessakin. Ratsastettaessa tamma tuntuu olevan nyt melko samoilla linjoilla mitä oli meiltä lähtiessään ja siksi meillä onkin tavoitteet nyt melko selkeät - kilparadoille ensi kuusta lähtien taas suunnataan. Että varokaa vain koulu-, este- ja kenttäkilpailut, täältä tullaan taitavan Liljan kanssa! Kunhan vain saadaan ensin hevonen hyvin kuntoutettua.

10.07.2012
Tänään huomasin mielenkiintoisen myynti-ilmoituksen suomenhevostammasta, joka kuulosti aivan Mörkövaaran vanhalta asukilta. Niinpä pakkasin kimpsut ja kampsut ja lähdin katsomaan kyseistä tammaa viereiseen kaupunkiin. Perille päästessäni suuni kutakuinkin loksahti aivan auki - kyllä, edessäni seisoi vanha tuttavani Hovililja. Lilja oli oikein lihaksettomassa kunnossa ja näytti muutenkin siltä ettei sitä oltu kovinkaan rakkaudella huollettu. Käsiteltäessä se tuntui huomattavasti helpommalta kuin ennen ja siksi tein samantien päätöksen, että takaisin tyttö Mörkövaaraan tulee. Niinpä sovimme omistajan kanssa kaupat ja otin Liljan samantien mukaan. Tallille takaisin päästyä pistin tallitytöt ensitöiksi puhdistamaan tamman karvapeitteen ja huoltamaan sen kaikki varusteet.
Katsellaan mitä Liljan kanssa lähdemme tulevaisuuteen suunnittelemaan, kovin huonossa kunnossa tamma kun on ja siksi katsomme ensitöiksi kuinka se esimerkiksi ratsastettaessa pelittää. Toivottavasti saamme Liljan kuitenkin taas kuntoon, sillä Mörkövaarasta lähtenyt känkkäränkkä tamma halutaan takaisin...

30.11.2011
Niin se vain ikäväkseni kävi, että Lilja piti myydä eteenpäin. Tamma ei millään tullut toimeen tallin muiden hevosten kanssa ja tahtoipa erimielisyyksiä olla liikaa ihan hoitajienkin kanssa. Lilja muuttaa nyt pienempään ja rauhallisempaan talliin, jossa se saa paljon enemmän huomiota ja huolenpitoa. Toivottavasti Lilja saa uuden omistajansa kanssa jatkaa hyvin alkanutta kilpauraa ja että näemme sitä vielä tulevaisuudessa. Toivotan tammalle ja uudelle omistajalle kaikkea hyvää, uskoakseni Lilja hieman rauhoittuu päästessään hieman leppoisamman elämän pariin. Helppo päätös tämä ei missään nimessä ollut, niin monta kertaa olin entten tentten ja harkitsin yhä uudelleen ja uudelleen. Mutta tässä täytyy ajatella hevosenkin parasta ja tehdä siten se, mikä on oikeasti lopulta oikein.

30.09.2011
Nyt olemme reilun kuukauden kilpailleet Liljan kanssa ahkerasti niin koulu- kuin myös esteratsastuksen parissa. Tamma on ollut oikein ihanteellinen kilparatsu, vaikkakin välillä sen kanssa on pinna ollut melkoisen kireällä ja on tuntunut ettei mikään oikein onnistu. Koulusta olemme keränneet sijoituksia jo huimat 26 kappaletta, esteiltä sen sijaan vain kuusi. Esteitä saamme siis kilpailla vielä jonkin aikaa, mutta koulusta saamme varmasti piakoin kasaan haluamamme sijoitukset, jos vaan kaikki menee suunnitelmien mukaan. Liljan tulevaisuus on kuitenkin hieman vaakalaudalla, sillä se ei ole aivan mitä parhaiten sopeutunut Mörkövaaraan ja siksi valitettavasti joudun eteenpäin myyntiä harkitsemaan. Pienempi talli olisi Liljalle varmasti se ihanteellisin paikka elää ja sieltä käsin sitten kilpailla. Katsellaan, katsellaan... Josko vielä tamma yllättäisi.

26.08.2011
Mörkövaaraan saimme tänään pitkästä aikaa evm sukuista vahvistusta, kun talliin asteli suomenhevostamma Hovililja. "Lilja" on Taina Kulinin kasvattama tamma, joka muutti Mörkövaaraan päästäkseen kilpakäyttöön ja jalostukseen. Punarautias Lilja on yleispainotteinen ratsu, joka taittaa kouluratsastuksessa luokat helppo a tasolle sekä rataesteitä ylittää noin 90cm. Tarkoituksena meillä olisi Liljan kanssa suunnata pikimmiten kilparadoille ja lähteä katsomaan, että kuinka sillä saralla menestytään. Toivottavasti Liljan kanssa lähtee hyvin sujumaan niin kilpailuissakin kuin myös ihan arkirutiineissa, tammalta kun nimittäin luonnetta löytyy. Haluaisin, että kasvattaja saa olla ylpeä Liljan saavutuksista tulevaisuudessa ja siksi meillä onkin tavoitteet korkealla. Tavoitteet Liljan kanssa on korkealla ja täytyykin myöntää, että tämä on ensimmäinen evm sukuinen hevoseni, johon aion kunnolla panostaa. Joten, toivottavasti meistä viellä kuullaan...

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 43, ERJ 54, KERJ 33, VSR CUP 4 kpl

01.09.11, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
01.09.11, KRJ (kutsu), Helppo C, 06/50
01.09.11, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
03.09.11, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
04.09.11, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/50
05.09.11, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
06.09.11, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
06.09.11, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
09.09.11, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/50
12.09.11, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
13.09.11, KRJ (kutsu), Helppo C, 06/50
14.09.11, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
15.09.11, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/50
15.09.11, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/50
16.09.11, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/50
17.09.11, KRJ (kutsu), Helppo C, 02/50
18.09.11, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
19.09.11, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
19.09.11, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/50
20.09.11, KRJ (kutsu), Helppo C, 01/50
21.09.11, KRJ (kutsu), Helppo C, 05/50
12.09.11, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
22.09.11, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
25.09.11, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
25.09.11, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
26.09.11, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/50
26.09.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 01/30
26.09.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/40
31.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
01.10.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/50
13.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
16.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
16.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
19.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
28.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/60
28.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
01.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
02.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/60
03.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
04.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/50
15.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
25.11.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/60
30.11.12, KRJ CUP (kutsu), Helppo A, 06/390

03.10.12, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 06/50
05.10.12, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/50
07.10.12, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/50
27.11.12, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/36
30.11.12, KERJ CUP (kutsu), Tutustumisluokka, 04/46
23.05.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/38
09.06.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/41
10.06.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 06/39
13.06.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/41
28.06.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
02.07.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
06.07.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
10.07.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
23.08.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/33
25.08.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/33
27.08.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/29
02.09.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/26
03.09.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/18
09.09.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/23
15.09.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/23
17.09.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/23
29.09.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/25
07.10.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/16
12.10.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/16
13.10.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/34
15.10.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/16
16.10.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/16
19.10.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/34
05.11.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/25
06.11.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 06/36
07.11.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/25
25.11.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/34
30.11.14, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/34
10.09.11, ERJ (kutsu), 70cm, 02/27
11.09.11, ERJ (kutsu), 50cm, 01/16
11.09.11, ERJ (kutsu), 70cm, 05/27
15.09.11, ERJ (kutsu), 50cm, 04/16
15.09.11, ERJ (kutsu), 70cm, 01/28
17.09.11, ERJ (kutsu), 90cm, 06/50
30.10.12, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
02.10.12, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
10.10.12, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
12.10.12, ERJ (kutsu), 70cm, 06/60
13.10.12, ERJ (kutsu), 80cm, 02/51
14.10.12, ERJ (kutsu), 80cm, 01/50
15.10.12, ERJ (kutsu), 80cm, 01/50
20.10.12, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
26.10.12, ERJ (kutsu), 80cm, 04/20
28.10.12, ERJ (kutsu), 70cm, 04/50
02.12.12, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
03.12.12, ERJ (kutsu), 90cm, 01/50
06.12.12, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
07.12.12, ERJ (kutsu), 80cm, 06/50
13.12.12, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
17.12.12, ERJ (kutsu), 70cm, 04/30
18.12.12, ERJ (kutsu), 90cm, 01/50
19.12.12, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
21.12.12, ERJ (kutsu), 90cm, 03/50
22.12.12, ERJ (kutsu), 70cm, 04/100
29.12.12, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
01.01.13, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
03.01.13, ERJ (kutsu), 90cm, 05/50
04.01.13, ERJ (kutsu), 90cm, 03/50
05.01.13, ERJ (kutsu), 90cm, 04/50
06.01.13, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
07.01.13, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
19.01.13, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
20.01.13, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
22.01.13, ERJ (kutsu), 90cm, 02/16
26.01.13, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
29.01.13, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
30.01.13, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
31.01.13, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
31.01.13, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
01.02.13, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
01.02.13, ERJ (kutsu), 80cm, 01/40
03.02.13, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
03.02.13, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
04.02.13, ERJ (kutsu), 70cm, 04/40
06.02.13, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
07.02.13, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
07.02.13, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
07.02.13, ERJ (kutsu), 70cm, 01/40
09.02.13, ERJ (kutsu), 90cm, 01/50
13.02.13, ERJ (kutsu), 80cm, 01/40
13.02.13, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
15.02.13, ERJ (kutsu), 80cm, 03/40

31.05.14, VSR CUP (kutsu), Helppo A, 02/136
31.07.14, VSR CUP (kutsu), 60cm, 01/23
31.07.14, VSR CUP (kutsu), 80cm, 03/41
31.07.14, VSR CUP (kutsu), Tutustumisluokka, 01/04