Muistoissa: Tervalan Leonart - virtuaalihevonen
k. 22.06.2017

NimiTervalan Leonart LempinimiLennu
Rek.nroVH16-018-0199 Synt.päivä ja ikä01.05.2015, 25v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri156 cm, rt
KoulutustasoHe A, 90cm, Tutustumislkk, Noviisi PainotusYleispainotus
Tuoja, kasvattajaHeljävirta, Tervalan tila evm Omistajatvisha (VRL-01671)


Koulukuvat © Kuvajaa ei halua nimeään mainittavan, estekuvat © SN

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 31.10.2016
37 + 33 + 17 + 16 + 4 = 107p, YLA1/AP1

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.06.2016
7 + 40 + 19 + 20 + 15 = 101p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.06.2016
9,5 + 41 + 20 + 20 + 15 = 105,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.06.2016
10 + 40 + 19 + 20 + 15 = 104p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 31.07.2016
8 + 40 + 20 + 20 + 15 = 103p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.06.2017
15 + 23 + 22 + 25 + 20 = 105p, SLA-I*

Luonne

Tervalan Leonart oli todellinen vahinkovarsa, joka sai alkunsa hyvin epäonnekkaasta tapahtumaketjusta. Pienelle siittolalle oli palkattu uusi työntekijä, joka oli saanut tehtäväkseen viedä hevoset laitumelle. Ensin hän vei tutulla rutiinillaan tammat omiin tarhoihin ja sen jälkeen orit omiinsa. Vain hetkeä myöhemmin hän huomasi, kuinka kaksi oria juoksivat hänen ohitseen tallipihalla. Työntekijä lähti katsomaan, ja ilmeisesti tarhan kulkuaukko oli suljettu huonosti. Seuraavaksi alkoi orien metsästys; toinen löytyi nopeasti tallin sisältä ja toinen - kaikkien epäonneksi - löytyi tammalaitumelta. Koko tallijoukolla toivottiin, ettei vahinkoa ollut sattunut, mutta muutamaa kuukautta myöhemmin Viia-tamman vatsa alkoi pyöristyä hiljalleen, eikä epäilystäkään isästä ollut. Kun varsa lopulta syntyi, päätettiin se saman tien myydä muualle heti tilaisuuden tullen. Mitäpä siittola huonosti suunnitellulla hevosella tekisi? Leonartiksi nimetty ori oli pitkään myynnissä, kunnes lopulta Siguri heltyi sille ja otti sen Heljävirtaan asumaan ja koulutettavaksi siksi aikaa, kunnes se löytäisi itselleen pysyvän ja aktiivisen kodin. Muutaman kuukauden yhteiselon jälkeen Sigurin päätti laittaa myynti-ilmoituksen Leonartista nettiin ja siltä istumalta olin aivan myyty - tämän jälkeen ei ennättänyt kulumaan edes 24 tuntia kun olin jo hakenut Leonartin Mörkövaaraan.

Luonteeltaan Lennu on melkoinen viikari, joka vauhdittaa hoitajiensa arkipäiviä menevällä luonteellaan. Tässä on taas sarjaa hevonen, joka ei malta olla sekuntiakaan aloilla kun ympärillä on aina niin paljon mielenkiintoisia ja jänniä juttuja. Ihmisiä kohtaan ja niiden käsiteltäessä ori on kiltti, mutta sen höselön luonteen vuoksi asioita kummasti sattuu ja tapahtuu. Lennu on nimittäin melkoinen keppostelija, joka esimerkiksi osaa taitavasti ottaa hatkat tarhastaan kesken päivän tai viedä hoitajiaan ojanpohjalle mehevän ruohotupsun perässä. Tämän hevosen kanssa ei koskaan käy aika pitkäksi!

Hoidettaessa ori on kova hyörimään ja pyörimään, tarvittaessa se tekee pyynnöstä vaikka takaperin voltinkin. Turvallisuussyistä Lennu on siis hyvä hoitaa kiinni sidottuna, vaikka se tietysti silloinkin tuppaa enemmän ja vähemmän hyppimään paikoillaan. Perus hoitotoimenpiteet, kuten harjaus, kavioiden puhdistus, loimitukset ynnä muut vastaavat sujuvat näppärästi, ilman että tarvitsee hevosen kanssa kättä vääntää. Varustaessa Lennu näyttää usein hapanta naamaa ja erityisesti satuloidessa luimii kovasti, mutta onneksikaan se ei pullistele ja kuolaimetkin ottaa pienen suunpielestä kutittelun jälkeen hyvin suuhunsa. Hoidettaessa ori ei vaadi hoitajaltaan siis kummempia, mutta puolestaan taluttaessa saa hoitaja olla todella napakkana, jottei hevonen sitä lähde aivan 6-0 kuskailemaan. Lennu nimittäin jos keksii, että nyt mennään tuonne tai tänne, niin silloin sitä myös mennään.

Ratsastaessa Lennu on ehkäpä aavistuksen verran haastavampi mitä maasta käsiteltynä. Ratsain orilla nimittäin vauhtia riittää vaikka muille jakaa, eikä se aina ole pidättäviä apuja kuulevinaankaan. Lisäksi sillä on keskittymisongelmia erityisesti koulutehtävissä, joten töitä sen kanssa saa tehdä. Napakat avut ja päättäväinen asenne ovat ratsastajan avainsanat, joilla Lennu on saatavilla hallintaan enimpien energioiden purkamisen jälkeen. Ollessaan hyvin apujen varassa Lennusta kuoriutuu kerrassaan taitava ratsuhevonen, joka liikkuu jo vähän hillitymmin eteen. Tähän pisteeseen päästessä ori kuuntelee selästä tulevia apuja huolellisesti, pyrkien myös miellyttämään ratsastajaansa. Lennu on tosin myös siitä tohelo, että tämä hyvä tuntuma voi kadota äkillisesti jos ori keksii esimerkiksi nähneensä violetin muumin maneesin nurkassa. Maailman varmajalkaisin ratsu tämä poika ei siis ole.

Kuten todettu, on Lennu eritoten kouluratsastuksen parissa haastava sen ulti-reippaan luonteensa ja huonon keskittymiskykynsä vuoksi. Näiden takia ratsastajan on selässä oltava erityisen jämäkkänä ja laitettava hevonen reippaasti töihin ilman ylimääräistä pelleilyä. Vaikka Lennu vaatiikin huolellisen ja pitkähkön alkuverkan, paljastuu siitä vähitellen se taitava ratsu, joka tekee ratsastajan käskystä mitä vain. Ori omaa yllättävän kivat liikkeet suomenhevoseksi, joten esimerkiksi lisätyt askellajit sen suorittamana ovat kentänreunalta kivaa katsottavaa. Lennu on helppo A tasoinen, joten perusasioiden lisäksi se suoriutuu halutessaan ja avuilla ollessaan mm. avo- ja sulkutaivutuksista sekä jonkinnäköisistä laukanvaihdoista.

Esteillä ori kirmaa tukka putkella menemään, ainakaan alkuun se ei paljon ratsastajaltaan kysele viipottaessaan miten tahtoo. Jälleen kerran kova kuri on enemmän kuin sallittu, sillä esteitä on huono lähteä huolellisesti ja ajatuksen kanssa 300km/h vauhdilla ylittämään. Ylimääräiset virrat purettuaan ja keskittyessään tehtäviin on Lennu todella pätevä estehevonen, joka hyppää oikein mieluusti ratana 90cm asti. Orilla on hyvä hyppytekniikka ja se itsekin pitää esteiden hyppäämisestä, mutta kummasti se totuttelusta huolimatta vieroksuu maasto- ja erikoisesteitä. Niiden parissa Lennu on melko kova kieltäytymään, joten ei auta kuin hoputtaa ja rohkaista vain hyppäämään. Koskaan este ei nimittäin ole oria luuloista huolimatta syönyt.

Kilpailuissa Lennu voi tuttuun tapaan tuntua aivan mahdottomalta, sen riekkuessa kaikkien tammojen perään ja kiljuessaan vaikka minkä vuoksi. Matkat kilpapaikoille sujuvat vaihtelevin menestyksin, välillä ori menee nätisti traileriin, mutta välillä se taas pistää pystyyn melkoisen shown jota ei jaksa katsoa kukaan. Kilpapaikalle saavuttaessa alkaa samalla sekuntilla se hötkyäminen ja malttamattomuus, joka vaatii hoitajalta pitkää pinnaa ja jämäkkää asennetta. Lämmittelyssä Lennu on yleensä hyvin hermostunut, eikä se varmasti kovinkaan helpolla halua kuunnella ratsastajansa apuja. Päättäväinen asenne on kilpailijan tärkein kortti, sillä lämmittelyn jälkeen radallakaan sille ei saa antaa periksi. Lennu kun on tyypillisesti tuulella käyvää sorttia, niin lähinnä siitä on kiinni itse suorituksessakin menestyminen, ratsastajan tekemisistä melkeinpä viis. Välillä poika on kuin unelma ja voittaa luokkansa ylivoimaisesti, välillä se taas pistää kaiken ranttaliksi tuomareiden edessä, jolloin saamme nauttia viimeisestä sijasta.

Sukulaiset

i Lanselot evm
sh-o, rt, 158cm
ii Viikari-Poika evm
sh-o, rt, 159cm
iii Viikkari evm
sh-o, rt, 159cm
iie Iloisa evm
sh-t, vrt, 154cm
ie Kekrin Leonia evm
sh-t, rt, 160cm
iei Silvari evm
sh-o, prt, 163cm
iee Kekrin Laisa evm
sh-t, rt, 157cm
e Tervalan Viia evm
sh-t, rt, 149cm
ei Timitrius evm
sh-o, rn, 152cm
eii Miitro evm
sh-o, rn, 154cm
eie Tiramisu evm
sh-t, vrt, 150cm
ee Tervalan Viljakukka evm
sh-t, rt, 150cm
eei O.N. Viljo evm
sh-o, trt, 157cm
eee Tervalan Kaunokki evm
sh-t, rt, 149cm

i. Lanselot on upean kilpa- ja näyttelyuran kolunnut hevonen, joka nytemmin viettelee jo ansaittuja eläkepäiviään. Nuoresta hevosesta lähtien Lanselot on kilpaillut menestyksekkäästi koulu- ja esteratsastuksen parissa, voittaen jos jonkinmoista cupia ja tapahtumaa. Helppo A, 100cm tasoinen ori on lisäksi ollut satunnainen näky kenttäratsastuskilpailuissakin helpoissa luokissa, jossa se ei tosin mitään mainittavaa saavuttanut. Mittavan kilpauran ohella hyvärakenteinen Lanselot on pärjännyt näyttelykehissä, ollen monen monta kertaa BIS-sijalla saakka. Tiettävästi oria ei tosin ole kantakirjattu, vaikka siihen varmasti mahdollisuus olisi ollut. Väritykseltään Lanselot on rautias, tosin nyt vanhemmiten jo ennemminkin harmaa, ja säkäkorkeutta siltä löytyy vajaat 158cm. Luonteeltaan Lanselot on aina ollut ratsastassa tasaisen varma ja taitava, mutta käsiteltäessä se omaa vahvaa tahtoa ja itsepäisyyttä, eikä siten sovellu kaikkien hoidokiksi. Hieno kilparatsu oli tietenkin myös kysytty jalostuskäyttöön, jonka vuoksi Lanselot pääsi astumaan liki 20 tammaa. Jälkeläisilleen Lanselot periytti erityisesti hienoa hyppytyyliään sekä rautiasta väritystään. 17 vuoden iässä ori loukkaantui, jonka myötä se jäi olohevoseksi.

ii. Viikari-Poika syntyi aikansa hienoimpaan suomenhevossiittolaan, jonne se jäi asumaan jalostusorin viran toivossa. Luonteeltaan Viikari oli nimensä mukaisesti melkoinen luonnonlapsi, joka toi vauhtia ja vaarallisia tilanteita hoitajiensa arkeen. Orista kehittyi oikein hyvärakenteinen, raamikas hevonen ja väritykseltään se oli rautias kera tähtipään ja säkäkorkeutta se omasi noin 159cm. Parin vuoden ikäisenä Viikari astui muutamat suomenhevostammat, mutta yhtäkkiä neljän vuoden kieppeillä sen kiinnostus tammoihin katosi. Tällöin ori ei suostunut astumaan enää yhtäkään tammaa. Alla oli 12 jälkeläistä, joille Viikari periytti rautiasta väritystään ja tähtipäätään. Viiden vuoden iässä Viikari muutti uuteen kotiin, jossa se ruunattiin ja ratsukoulutettiin kouluratsastuken pariin. Vanhemmalla iällä oria nähtiin kilpakentillä saakka, pääsääntöisesti helppo A luokassa. Mittavaa menestystä Viikari ei ratsunurallaan saavuttanut, vaikkakin satunnaisia voittoja se keräsi. Tiettävästi ori alkoi oireilla vanhemmiten jalkojaan, jonka vuoksi se pistettiin heti oireiden pahentuessa 18 vuoden iässä monttuun.

iii. Viikkari oli rautias, 159cm säkäkorkuinen suomenhevosori, joka toimi koko elämänsä jalostushevosena. Tiettävästi orilla ei missään vaiheessa kilpailuissa saakka esiinnytty, vaikka se kotokentällä toimikin moitteitta. Luonteeltaan Viikkari oli ihmeenkin tasainen ja varma oriksi, joten sitä pystyi käsittelemään huoletta oikeastaan kuka vain. Jälkeläisiä ori sai elämänsä aikana lähemmäs 30 kappaletta, joista suurinosa menestyi kilparadoilla vaativissa luokissa asti. Viikkari lopetettiin jalkavamman vuoksi 20 vuoden iässä.

iie. Iloisa oli nimensä mukaisesti oikein sympaattinen ja mukava suomenhevostamma, joka oli itse rauhallisuus. Yhteistyökykyisen luonteensa vuoksi Iloisa menestyi hyvin helpoissa koulu- ja esteluokissa, keräten sijoituksia eritoten jälkimmäisestä. Väritykseltään tamma oli kaunis vaaleanrautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta tältä löytyi vajaat 154cm. Kilpauran ohella Iloisa oli aktiivisessa jalostuskäytössä, saaden kuusi hienoa jälkeläistä, joista kaikki oli oreja. Iloisa jouduttiin ikävästi lopettamaan tapaturman seurauksena 17 vuoden ikäisenä.

ie. Kekrin Leonia oli luonteeltaan kerrassaan hyväsydäminen ja rauhallinen tamma, joka omasi lehmän hermot. Leonia syntyi pienen perheen hoiviin, jossa perheen lapset ratsukouluttivat tammasta itselleen hyvän maastoratsun, joten se sopi myös aloittelijoiden käsiin. Seitsemän vuotta tamma asui kyseisen perheen omistuksessa, kunnes se myytiin yksityiseen käyttöön kilparatsastajalle. Alkoi uusi ratsukoulutus, jonka tuloksena Leonia kisasi vuotta myöhemmin helppo B luokkia sekä 100 rataesteitä. Molemmista lajeista Leonia niitti menestystä hyvin, mutta ehdottomasti parhaimmillaan se oli esteillä. Leonia omasi nimittäin erittäin hyvän hyppytyylin, eikä se aristellut minkäänlaisia esteitä. Kilpauransa ohella Leonia sai yhden jälkeläisen, Lanselotin, jolle tamma periytti hyvää liikettään kilparadoille. Väritykseltään Leonia oli rautias, omaten kaikissa neljässä jalassa pitkät sukat. Säkäkorkeutta sillä oli 160cm, joten mikään pieni tamma se ei ollut. Leonia eli saman omistajan hoivissa elämänsä loppuun saakka, päästen kunnioitettavaan 26 vuoden ikään asti, kunnes lopetettiin vanhuuden oireisiin.

iei. Silvari oli äärettömän komea suomenhevosori, joka menestyi erityisesti näyttelykehissä hienon rakenteensa vuoksi. Ori oli väritykseltään komeampaakin komeampi punarautias, kera 163cm säkäkorkeuden. Näyttelykehien lisäksi Silvari menestyi vaativa B tasolla saakka kouluratsastuskilpailuissa, tosin loppujen lopuksi se melko vähän kisasi. Luonteeltaan Silvari oli äkkipikainen ja malttamaton, jota se ei onneksi periyttänyt seitsemälle jälkeläiselleen. Silvari lopetettiin vanhuuden alkaessa painamaan 26 vuoden ikäisenä.

iee. Kekrin Laisa oli ravisukuinen suomenhevostamma, joka ei painotuslajissaan menestystä niittänyt. Nuorempana tammalla startattiin muutamat kisat, mutta laukkaherkkyys johti lopulta hylkyihin ja siten lajin vaihtoon. Laisaa ei kuitenkaan missään vaiheessa ratsukoulutettu, sillä se jäi kasvattajansa hoiviin jalostustamman rooliin. Näin ollen Laisa sai vanhemmiten viisi jälkeläistä, joille se periytti rauhallista ja ihastuttavaa olemustaan. Rautias, 157cm säkäkorkeuksinen tamma lopetettiin tilanpuutteen vuoksi 21 vuoden iässä.

e. Tervalan Viia on Leonartin tapaan Tervalan tilan kasvattama suomenhevostamma, joka on ollut koko elämänsä ajan siitostammana. Nuorena Viiaa nähtiin aktiivisesti kilpailemassa monien eri lajien parissa, niin koulu- ja esteratsastuksen merkeissä, kuin myös kentäratsastuksen ja valjakkoajojen. Jokaisessa lajissa tamma pärjäsi kohtuullisen hyvin, keräten sijoituksia erityisesti valjakkoajojen parissa vaativissa luokissa. Luonteeltaan Viia on nuoresta pitäen ollut hieman itsepäinen, tai pikemminkin vain tammamainen, joka tuntee oman arvonsa. Siksi sen kanssa työskentely on aina vaatinut paljon töitä, eikä takapakeilta ole missään vaiheessa vältytty. Muutamia vuosia kestäneen kilpauran jälkeen tarvittavat näytöt oli kasassa, jonka myötä Viia jäi täysipäiväiseen jalostuskäyttöön. Se teki ennen eläkeikää seitsemän jälkeläistä, joille kaikille se periytti vauhdikasta luonnettaan. Väritykseltään Viia on rautias ja säkäkorkeutta siltä löytyy vajaat 149cm, hipoen siis pienhevosen mittoja. Rakenteellisesti tamma ei ole kaunein mahdollinen koska sillä on todella lyhyet jalat ja rakenteeseen verrattuna pieni pää. Nytemmin 22-vuotias Viia viettelee siis rauhallisia eläkepäiviään Tervalan tilalla muiden eläketammojen kanssa.

ei. Timitrius oli hieman tuntemattomampi ori, joka eli normaalin harrasteratsun elämän. Nuorempana ori vaihtoi tiuhaan tahtiin kotia, sillä kukaan ei saanut siihen niin vahvaa kontaktia, että olisi saanut sitä koulutettua. Timitrius ei ollut nimittäin mikään helppoluontoinen ori, se saattoi surutta purra hoitajaansa tai lähteä lätkimään taluttaessa jos sille käänsi selkänsä. Vanhemmiten ori kuitenkin saatiin niin ratsukoulutettua kuin myös opetettua ajolle, jonka myötä sitä nähtiin muutamissa helpoissa koulu- ja ravikilpailuissa. Menestystä Timitrius ei lyhyellä urallaan juurikaan saavuttanut, sillä kilpailut olivat muutenkin ikään kuin hupia ja ajanvietettä omistajalle. Väritykseltään ori oli hieno ruunikko, sillä oli molemmissa takajaloissa liki polveen ulottuvat sukat ja päässä tähti. Säkäkorkeutta Timitrius puolestaan omasi 152cm, eikä sillä hassumpi rakennekaan ollut. Oria ei suunniteltu missään vaiheessa käytettäväksi jalostukseen, mutta pienen sattuman kautta Timitrius astui kaksi tammaa Tervalan tilalta. Näille kahdelle tammajälkeläiselle ori periytti eritoten himpun verran haastavaa luonnettaan. Timitrius lopetettiin ikävän, pitkään vaivanneen suolistosairauden vuoksi 21 vuoden iässä.

eii. Miitro oli kirjaimellisesti takapajulan ori, josta ei liiemmin tietoja ole. Tiettävästi ori oli väritykseltään ruunikko ja säkäkorkeutta se omasi noin 154cm. Kuulopuheiden mukaan se ei ollut mikään helppo käsiteltävä, vieden omistaajansa 6-0 tilaisuuden tullen. Kilpailutuloksia orilta ei ole löytynyt, joten liiemmin sillä ei varmaan myöskään ole kisattu, vaikka ratsukoulutettu se kyllä oli. Yhden tamman Miitro elämänsä aikan astui, saaden jälkeläisekseen kaltaisensa orin Timitriuksen. Miirton kuolemaa tai lopetusta ei tiedetä.

eie. Tiramisu oli kuvankaunis suomenhevostamma, joka hurmasi ulkonäkönsä puolesta yhden jos toisenkin tädin. Vaaleanrautias, 150cm korkea tamma menestyi erityisesti kouluratsastuksen parissa, mutta tiettävästi sillä myös valjakkoa kisattiin. Luonteeltaan Tiramisu oli helppo oman omistajansa käsiteltävänä, vieraita kohtaan puolestaan varautunut. Elämänsä aikana tamma sai kolme jälkeläistä, joille se periytti pääosin pientä kokoaan. Tiramisu lopettiin 25 vuoden iässä parantumattoman hengitystieinfektion vuoksi.

ee. Tervalan Viljakukka oli myös Tervalan tilan kasvatteja, tosin se myytiin heti varsana uuteen tavoitteelliseen kotiin. Nuorena Kukka ratsukoulutettiin helppo B/80cm tasolle, joiden parissa sitä nähtiin ratsastuskilpailuissa saakka. Tamma omasi todella tyylikkäät ja hienot liikkeet, jonka myötä se menestyi erityisesti koulukilpailujen parissa. Kilpauran ohella omistaja halusi teetättää Kukalla muutamat jälkeläiset, joten tammasta tehtiin liisinkisopimus Tervalan tilalle. Näin ollen Kukka sai kasvattajansa hoivissa kolme jälkeläistä, kaksi tammaa ja yhden orivarsan. Varsoilleen tamma periytti hienoa liikettään sekä kilpakykyistä luonnettaan. Ihmisten käsiteltäessä Kukka oli heitä kunnioittava ja kiltti, mutta ratsastaessa se oli puolestaan hieman haastavampi tapaus, eikä siten antanut mitään ilmaiseksi. Vanhemmalla iällä rautiasta, 150 senttistä Kukkaa nähtiin myös muutamissa näyttelykehissä, eikä sillä niiden parissa yhtään hassummin mennytkään. Kukka menehtyi äkillisesti kotilaitumellaan, mitä ilmeisemmin sydänkohtaukseen, 24 vuoden ikäisenä.

eei. O.N. Viljo oli varmastikin yksi aikansa hienompia estehevosia, jolla kisattiin 110cm luokissa saakka. Ori sijoittui melkein jokaisessa osallistumassaan kilpailuissa, jonka vuoksi se oli myös kysytty jalotukseen. Viljo astui monta tammaa, mutta siitä huolimatta se sai vain pari jälkeläistä monien varsakuolemien vuoksi. Luonteeltaan tämä tummanrautias, 157cm säkäinen ori oli melkoinen vauhtihirmu, joka toi menoa ja meininkiä hoitajiensa arkeen. Orin jalat menivät pahaan kuntoon uran jälkeen, joten se lopettiin 18 vuoden ikäisenä.

eee. Tervalan Kaunokki oli myös Tervalan kasvatteja, joka painottui kouluratsastukseen. Helppo A tasoinen tamma oli luonteeltaan varmajalkainen ja rauhallinen kuin lammas, joka teki siitä oivan kilparatsun. Hyvärakenteinen Kaunokki oli väritykseltään rautias ja säkäkorkeutta siltä löytyi vain 149cm. Myös Kaunokki oli aktiivisessa jalostuskäytössä, saaden kuusi toistaan hienompaa kilparadoille päätynyttä jälkeläistä. Kaunokin kuolema on vähän epäselvä, oletettavasti se jouduttiin lopettamaan viimeiseen poikimiseensa.

Jälkeläiset

s. 26.01.2016, o. Mörkövaaran Leevi (e. Tariina) omistaja: Uppe
s. 10.02.2016, t. Valveuni (e. Selkouni) omistaja: Mörkövaara
s. 27.02.2016, t. Mörkövaaran Vionella (e. Violavanja) omistaja: Siuri
s. 13.03.2016, t. Mörkövaaran Makeanhimo (e. Kesäsuon Milla) omistaja: Hapero
s. 06.06.2016, o. Mörkövaaran Tervajalka (e. Minerva) omistaja: Henni
Lennu ei ole enää käytössä jalostukseen.

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 42, VVJ 40, VSR 5 kpl

01.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
01.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/60
04.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/60
05.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
06.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
07.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
08.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
08.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
08.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
10.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/60
11.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
11.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
11.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
11.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
11.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
12.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
12.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
13.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
13.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
13.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
14.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
14.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
14.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
15.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
15.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
15.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
16.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
16.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
18.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
19.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
19.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
20.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
20.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
20.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
21.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
22.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
25.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
26.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
01.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
03.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
05.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
06.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30

01.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
03.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
07.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
12.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
16.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
17.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
19.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
20.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
23.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
24.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
25.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
26.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
27.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
29.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
02.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
04.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
06.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
10.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
12.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
15.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
03.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
05.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
06.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
08.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
18.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
18.02.16, ERJ (kutsu), 80cm, 05/30
18.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
11.02.16, ERJ (kutsu), 80cm, 01/30
12.02.16, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
12.02.16, ERJ (kutsu), 80cm, 05/30
14.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
14.02.16, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
15.02.16, ERJ (kutsu), 80cm, 03/30
16.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
16.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
19.02.16, ERJ (kutsu), 80cm, 03/30
20.02.16, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
20.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
22.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
23.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
24.02.16, ERJ (kutsu), 80cm, 02/30
25.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
26.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
29.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
02.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
04.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
04.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
04.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
05.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
06.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
08.03.16, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
09.03.16, ERJ (kutsu), 80cm, 01/30
09.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
09.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
10.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
11.03.16, ERJ (kutsu), 80cm, 01/30
14.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
15.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
17.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
19.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
20.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
31.05.16, ERJ CUP (kutsu), 80cm, 07/171

08.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
18.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
24.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
25.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
28.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
31.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
02.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
06.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
08.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
09.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
14.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
16.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
15.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
17.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
20.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
20.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
21.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
26.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
28.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
29.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
27.01.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 06/37
08.02.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
10.02.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
03.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/49
05.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 07/49
07.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 07/49
08.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
09.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/49
09.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
10.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
11.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/21
15.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/21
15.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/23
16.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/21
22.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
23.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/21
24.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
25.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/21
30.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
03.04.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
07.04.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
08.04.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/29
12.04.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/28
14.04.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
15.04.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/28
17.04.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
18.04.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/28
30.04.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/28
01.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
02.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/40
02.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/32
03.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
04.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/28
06.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/40
07.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/32
08.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
12.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/18
14.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/18
15.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/18
18.05.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/18
01.06.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/27
05.06.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/27

30.04.16, VSR CUP (kutsu), Helppo C, 03/67
31.05.16, VSR CUP (kutsu), 60cm, 02/31
30.06.16, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 03/10
31.10.16, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 01/55
30.11.16, VSR CUP (kutsu), 80cm, 05/76

Valmennukset ja päiväkirja

06.10.2016 Kouluvalmennus, kirjoittanut VP
"Ehei, älä anna sen livahtaa sun apujen välistä karkuun jos sille tulee hankala paikka. Istu syvemmälle satulaan niin, että tunnet sun istuinluut, pidä keskivartalon lihakset tiukkana ja tälläisessä tilanteessa ratsasta sitä ronskisti jalalla eteen." komensin tvishaa, kun ratsuna toiminut Lenni vetäsi ratsastajaltaan ohjat pois kädestä lyödäkseen työskentelylle stopin - tai ainakin hetkellisen tauon. "Noin juuri, nyt myötäät hiukan sisäkädellä ja vastaisuuden varalla pysy sitä askeleen edempänä, jottei se voi kiskoa sua istunnasta, jossa sä pystyt vaikuttamaan siihen. Vaihda itsenäisesti suunta, nosta uusi laukka ja tuu koko homma uudelleen." kehoitin ratsastajaa. Nyt, äskeisestä peilleilystä suivaantunut tvisha ratsasti huomattavasti jämäkämmin ja Lenni tuntui ymmärtävän, ettei pääsisi vähällä. Tvishan määrätietoisen ja tarmokkaan ratsastuksen myötä laukkaan saatiin huomattavasti lisää aktiivisuutta ja ponnekkuutta, jolloin koko tehtävän suorittaminen onnistui huomattavasti paremmin. Ratsukon laukatessa myötälaukassa pitkää sivua pitkin opastin ratsastajaa ratsastamaan yhä enemmän jalalla eteen, jolloin täyskaarron aikana laukka ei muuttuisi hieman nelitahtiseksi. Täyskaartoa seurasi vastalaukkaharjoitus puolikkaalla keskiympyrällä, joka onnistui sekin jo huomattavasti paremmin. Nyt kun tvishalla oli selkeät rajat orille, oli suorittaminen lähempänä kouluratsastusta kuin jokisen levähtäneitä eväitä. Jäin kaipaamaan ratsukon suorittamiseen vielä enemmän ryhdikkyyttä, mutta olin silti erittäin tyytyväinen ratsukon tämän päiväiseen suorittamiseen ja varsinkin siihen muutokseen, joka saatiin aikaiseksi valmennuksen alun ja lopun välille. Kun tvisha jaksaa jatkossakin keskittyä selkeiden raamien tarjoamiseen, saadaan tästä ratsukosta leivottua varmasti vaikka ja mitä!

04.10.2016 Koulu-/puomivalmennus, kirjoittanut VP
Ajaessani Mörkövaaraan kauniin syysruskan maalaamissa maisemissa mietin, minkälaisia tehtäviä teettäisin tänään tvishalle ja Lennulle. Kentälle päästyäni huikkasin tervehdykset ratsukolle, jonka jälkeen heittelin maapuomeja erinäisten tehtävien muotoon kentälle. Ratsukon käveltyä alkukäynnit vapain ohjin ohjeistin tvishaa keräämään ohjat käteen ja kehoitin häntä siirtämään hevosen raviin. Ravissa ja laukassa työstimme oria melko loivalla avotaivutustehtävällä, jonka oli tarkoitus toimia tänään sekä aktivoivana että kylkiä ja lapoja avaavana alkuverryttelynä. Kun tvisha sai hiljalleen ratsastettua kuuliaista oria yhä paremmin apujensa väliin, jatkoimme ravityöskentelyä maapuomeilla. Viuhkaan kaarevalle uralle asetetut puomit tarjosivat tänään tehokasta treeniä varsinkin polkevalle sisätakajalalle, jonka myötä halusin päästä käsiksi Lennun hieman jännittyneeseen ylälinjaan ja niskaan. Kun Lennun sai siirrettyä painoa yhä enemmän takaosansa päälle, pääsi tvisha paremmin ratsastamaan hevosta pyöreäksi ja rennoksi myös edestä. Pienten välikäyntien jälkeen jatkoimme laukkatyöskentelyä sekä ravissa tutuksi tulleella viuhkalla, jonka lisäksi harjoittelimme laukansäätelyä vuoroin lyhemmäksi ja vuoroin pidemmäksi maapuomeilla, jotka olivat sijoitettu toisiinsa nähden suhteutetulla välillä. Alkuun Lenni olisi mielellään painanut menemään reipasta laukkaa puomilta toiselle, mutta hiljalleen tvisha sai ratsastettua oria myös kokoavilla avuilla. Tämän päivän valmennuksesta jäi lopulta varsin hyvä fiilis; alun sileäntyöskentelyssä ratsukko teki hommia tehokkaasti ja eleettömästi, ravityöskentely puomeilla oli sujuvaa ja laukkaankin saatiin valmennuksen loppua kohden parempaa säätelykykyä. Valmennuksen loppua kohden Lenni myös kantoi itseään huomattavasti paremmin takaosansa päällä, vaikka toisinaan muistutinkin ratsastajaa, että orin tulisi kantaa itsensä myös etuosasta ryhdikkäästi kevyenä.

18.08.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Florenzia
Lennu porhelsi reippaasti maneesissa saapuessani pitämään valmennusta. Tvisha oli jo ennättänyt aloittaa orinsa verrytelyn, mikä olikin hyvä, sillä ratsastajan kertoman mukaan ori kaipasikin pitkiä alkuverryttelyitä reippautensa sekä huonohkon keskittymiskyvyn vuoksi. Aloitimme valmennuksen käynnissä tehden pientä kahdeksikkoa, jonka toisella puoliskolla väistätettiin takaosaa ulospäin ja toisella sisälle. Tehtävä oli Lennulle oikein sopiva, sillä orin oli pakko kerätä keskittymiskykynsä, mikäli tehtävän haluttiin sujuvan jotenkuten. Pyysin tvishaa ottamaan hieman enemmän puolipidätteitä ulko-ohjasta, sillä ajoittain Lennun käyntitahti lipesi liiankin reippaaksi. Ori väisti tvishan käskystä todella kauniisti kumpaankin suuntaan, joten siirryttiin ravityöskentelyyn, jossa samaista tehtävää jatkettiin. Ravissa Lennu ei meinannut malttaa poikittaa takaosaa kunnolla, joten pyysin tvishaa koittamaan saada orinsa mahdollisimman hitaaseen ja koottuun raviin, jotta väistöaskeleet olisivat selviä ja puhtaita. Ratsukko sai todella hyviä ja kauniita pätkiä silloin, kun ori malttoi keskittyä. Laukassa teemaksi otettiin vastalaukka, jota harjoiteltiin kummallekin sivulle kyhätyin kartioin merkityillä kolmikaarisilla kiemuraurilla. Alkuun ori porhelsi sen minkä jaloistaan ennätti ja laukat vaihtuivat milloin ravin - milloin laukanvaihdoin kautta. Pyysin ottaman orilla laukka-seis-laukka siirtymiä, jolla saimme Lennun takaisin avuille ja pikkuhiljaa myös vastalaukat sujumaan maltillisesti sekä sujuvasti. Hienoihin suorituksiin olikin sitten hyvä lopettaa ja siirtyä rentojen loppuverryttelyiden pariin.

10.08.2016 Estevalmennus, valmentajana Florenzia
Kaunis suomenhevosori ravaili kentällä saapuessani valmentamaan. Huikkasin tvishalle tervehdykset ja vaihdoimme pikaiset kuulumiset kentän laidalla ennenkuin aloitettiin valmennus. Annoin ratsukon verrytellä suhteellisen rennosti ja vapaasti sillävälin, kun kyhäsin kentälle tehtävää valmiiksi. Ori näytti suhteellisen energiseltä, joten aloitimme verryttelyhypyt suurella ympyrällä, jolle olin pystyttänyt puomi-ristikko-puomi sarjan. ''Tulkaa tätä ympyrällä laukassa, jokaisella kerralla hypyn jälkeen tulee ottaa ori pysähdyksiin, ennenkuin saa jatkaa matkaa'' ohjeistin. Lennu kirmasi kaameaa kyytiä kohti ristikkoa ja loikkasi sen ylitse pitkällä hypyllä. Tvishalla näytti olevan aikalailla ongelmia saada ori pysähdyksiin. ''Ohjaa se vaikka kohti aitaa, jos muu ei auta!'' huudahdin ratsukolle, joka jatkoi matkaansa. Pikkuhiljaa tehtävä alkoi luistamaan ja ori sai juonen päästä kiinni. Verryttely ympyrällä lopetettiin, kun ori oli saatu ongelmitta pysähtymään kummassakin suunnassa ristikon jälkeen. ''Hyvä, anna sen huilata hetki!'' ohjeistin ja siirryin kyhäilemään seuraavaa tehtävää. Tänään teemana olivat erikoisesteet, sillä tvisha oli vinkannut, että Lennun kanssa suurimmat ongelmat ovat niillä. Kasasin 6 laukan pysty-pysty linjan, toisen esteen alla oli vesimatto ja toisen esteen ylimmän puomin alapuolella valkoinen portti. Niiltä tuli jatkaa lävistäjällä olevalle muurille. Ensimmäisellä kerralla esteet olivat pieniä, noin 60cm korkeita. Lennu ei millään olisi suostunut ylittämään vesimattoa, mutta monen yrityksen ja rohkaisun jälkeen ori ponkaisi siitä pyöreällä ja suurella hypyllä jatkaen sujuvasti muidenkin erikoisempien esteiden ylitse. ''Wau! Kehu sitä, paljon'' huikkasin tvishalle ja nostin esteitä 80-90cm tasolle. Seuraavalla kierroksella ori ei kytännyt enää yhtäkään erikoisempaa estettä ja meno näytti hyvin sujuvalta. Ratsukon yhteistyö näytti kauniilta ja kaikki osapuolet olimme niin tyytyväisiä Lennun suoriutumiseen, että päätimme päästää orin loppukäyntien pariin.

02.07.2016
Tänään kävin kevyesti ratsastamassa Lennulla, joka on viimeisen kuukauden ajan ollut pitkälti tallityttöjen liikutettavana. Ori on alkanut vanhetessaan selvästi kujeilemaan ja testailemaan ratsastajiaan enemmän, ainakin sen perusteella mitä olen kuullut. Lennu on välillä jumittautunut keskelle kenttää, eikä ole siitä aivan hevillä liikkunut, ja laukassa se on silloin tällöin heittänyt pukkeja. Mikä hölmöläinen! Tämän vuoksi oli tänään pakko itse käydä selässä testaamassa, että kehtaako se minulle tehdä samoin kuin tallin nuoremmille ratsastajille. Tunnin aikana ori hieman painoi kädelle ja yritti selvästi päästä helpoimman kautta, mutta onneksi suurempaa pelleilyä ei nähty. Ensi kuussa meillä on tiedossa muutamia valmennuksia, joten silloin viimeistään pääsen sille näyttämään taivaan merkit, että ei passaa hölmöillä enää yhtään tai tulee satikutia. Selvästi Lennu tarvitsee aika-ajoin kurinpalautusta, jotta siitä ei aivan mahdoton ratsastettava tule, eikä tietenkään edes saisi tulla. Muutoin orille kuuluu myös pelkkää hyvää, kesäkuun aikana ennätimme käymään kolmessa laatuarvostelussa, tuoden jokaisesta ensimmäisen palkinnon kotiin! Plakkarissa on hyvin pistein siis KRJ-I, ERJ-I ja KERJ-I palkinnot, joten äärettömän ylpeä tästä pienestä hurmurista saa olla. Lisäksi tässä kuussa olisi tarkoitus päästä käymään valjakkoajojaoksen laatuarvostelussa, joten pitäkäähän peukkuja, että Lennu jatkaa samaa hienoa rataa sielläkin. Kesäkuun aikana ori sai myös viidennen jälkeläisensä, orivarsan Mörkövaaran Tervajalan, joka nytemmin asuu jo yksityisenä Henni nimisen naisen hoivissa. Semmoista pientä seikkaa! Ollaanhan taas kovasti kuulolla, mitä ori seuraavaksi keksii ja mitä kivaa silloin täytyy päiväkirjaan raportoida.

04.06.2016 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Aamutuimaan suuntasimme Lennun kanssa läheisellä tallilla järjestettävään estevalmennukseen, jota tuli pitämään maailmalla menestyksekkäästi kisaava valmentaja. Alkutunnista ori oli vähän malttamaton, se säpsähteli kentänkulmissa ja oli yllättävänkin varovainen vieraita hevosia kohtaan. Täten sain melko päättäväisesti lämmitellä oria, jotta se alkoi vähitellen kuuntelemaan apujani ja keskittymään itse asiaan. Lennun liikkuessa hyvässä tahdissa eteenpäin, samalla itsensä kauniisti kantaen, otimme muutamia lämmittelyhyppyjä pienille esteille, jotka ylittyivät oikein hyvässä temmossa.
Valmennuksessa kävimme lävitse pitkälti sarjaesteiden hyppäämistä, kentälle oli pystytettynä yksi kahden esteen sarja ja yksi kolmen esteen sarja. Kahden esteen sarjalla esteiden väliin tuli mahtua kaksi laukka-askelta ja puolestaan kolmen esteen sarjoilla vain yksi. Sain kannustaa oria reippaasti lähestymään esteille, jo alusta alkaen se ponnisti ensimmäiselle esteelle hyvästä kohtaa, mutta ensimmäisillä kierroksilla emme mitenkään saaneet laukka-askelia mahtumaan väleihin halutusti. Lennun pieni liike oli siis haastavuus, joten sain napakasti ajaa oria esteillä eteen, jotta se reilusti pidensi askeltaan. Alun sähläyksessä tuli muutamia pudotuksia, mutta valmennuksen edetessä ja Lennun päästessä paremmin rytmiin alkoi esteet ylittymään kerrassaan hyvin. Sarjaesteiden sujuessa moitteitta otimme vielä muutamia hyppyjä isoille yksittäisille pystyille, joiden yli Lennu ponnisti hyvällä voimalla ja tyylillä, joten ratsastaja sai olla tyytyväinen.
Tunnin työskentelyn jälkeen lähdimme siirtymään loppuverkan pariin ja sitä kautta lopettelemaan. Ori oli melkolailla kaikkensa antaneen oloinen, joten kovin kauaa en sitä enää työstänyt, ennen kuin annoin pitkät ohjat ja tulin selästä alas. Valmentaja antoi meille yllättävänkin hyvää palautetta, hänen mielestä työskentelimme koko valmennuksen ajan hienosti yhteen, eikä suurempia virheitä nähty. Ainoat miinukset saatiin minun esteistunnastani, joka ilmeisesti vaatii vielä hiomista.

13.05.2016
Kesä tekee tuloaan Mörkövaaraan, joka tuo erinäisiä kiireitä meidän ihmisten arkeen. Lennu on päässyt sen sijaan ottamaan elämää jo vähän rennommin, sillä olemme saaneet halutut 40 sijaa täyteen koulu- ja esteratsastuksen parissa sekä valjakkoajoissa. Kenttäratsastuksen tiimoilla on vielä pari sijaa saavuttamatta, mutta eiköhän nekin saada aivan näillä näppäimillä kasaan. Yllättävän nopeasti saimme sijoitukset täyteen, tai, no, Lennun tuntien se ei nyt hyvin nopeaa ollut, sillä ori kun on aivan uskomaton suorittaja. Nyt kisojen ollessa kasassa, keskitymme pääsääntöisesti kevyen kunnon ylläpitämiseen ja välillä tarkoitus on käydä valmennuksissa, jotta suurin piirtein taidot pysyvät muistissa.
Osa Lennun jälkeläisistä on päässyt näyttäytymään jo kilparadoilla, selvästi ovat isältään taidot perineet, sillä sijoituksia ropisee. Lennu on kyllä epäilemättä yksi Mörkövaaran hienoimmista periyttäjistä, vaikkei se rakenteellisesti ole mikään täydellisyys, on se kuitenkin niin kyvykäs kilpahevonen, että sitä passaakin periyttää eteenpäin. Koska jälkeläiset alkavat saamaan mainetta ja kunniaa, on meillä tarkoitus Lennun kanssa pyrkiä ensi kuussa jo ensimmäisiin laatuarvosteluihin! Orilla löytyy rahkeita varmasti jo kaikkien kisaamiensa ratsastuslajien laatiksiin, joten innolla odotan ilmoittautumisten alkamista. Toki meidän täytyy hyvissä ajoin alkaa valmistautumaan, sillä Lennu ei koskaan ole käynyt edes näyttelykehässä, niin kuinhan se muuten osaisi tuomareiden edessä esittäytyä hienosti, hah! Kova luotto poikaan kuitenkin on, että se käyttäytyy mallikkaasti ja esittelee parhaita puoliaan, ja saa sitä kautta kohtuullisen hyviä pisteitä jokaiselta osa-alueelta. Let's see!

26.03.2016 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Mörkövaaraan saapui tänään ulkopuolinen kouluvalmentaja, jonka tunnille minäkin osallistuin Lennun kanssa. Ori oli hyvin energisellä tuulella, alkuverkassa se puuskutti hirmuista kyytiä eteenpäin, eikä oikein malttanut kuunnella apujani. Sain pidättää sitä vahvalla kädellä ja tehdä paljo siirtymisiä sekä taivutteluja, jotta se vähitellen rentoutui ja alkoi malttamaan mieltään. Kymmenen minuutin työstämisen jälkeen ori alkoi olemaan jo kivasti avuillani, jonka myötä pääsimme siirtymään päivän tehtäviin.
Työskentelimme tänään pitkälti kolmikaarisella kiemurauralla, aloittaen käyntitehtävistä, tehden reippaita taivutteluja ja voltteja kiemuran kaariin. Lennu alkoi näillä ympyröillä päästämään jo hyvin kyljistään ja selästä käsin se tuntui pehmeältä ja hyvin eteenpäin liikkuvalta. Suoristukset eivät valmentajan mielestä sen sijaan sujuneet täydellisesti, ori puski väkisin aina takapäätään vasemmalle, joten vahvaa pohjettakin sai aika-ajoin käyttää. Pian teimme täsmälleen samaa ravissa, tosin ottaen suorille pätkille pysähdykset mukaan. Ravissa sain tehdä todella paljon töitä, jotta Lennu pysyi uralla ja ravasi hallitusti eteenpäin, samalla tosiaan taivutuksia ja pysähdyksiä tehden. Pysähdykset eivät alkuun sujuneet juuri ollenkaan, ori kampesi pidätteitä vastaan, eikä pysähtynyt pienestä merkistä. Sen sijaan suoraan raviin jatkaminen ei ollut ongelma eikä mikään, Lennu siirtyi hienosti reippaasta pohkeesta empimättä raviin. Viimeisemmäksi laukkasimme vielä hetken aikaa kiemurauralla, tosin nyt ei enää tarvinnut voltteja tai mitään muutakaan tehdä. Ajoittain vaihdoimme käynnin kautta laukkaa, jolloin sain jälleen olla huolellinen apujeni kanssa, jotta ori nosti oikean laukan.
Vähitellen tunnin jälkeen aloimme lopettelemaan ja siirtymään itsenäisesti työskentelemään loppuverkan pariin. Orilla olisi virtaa ja intoa vielä riittänyt toiseen samanmoiseen tuntiin, mutta itse olin niin puhki, etten voinut edes loppuverkkaa tehdä täysillä tehoilla. Valmennus sujui kokonaisuudessaan ihan kivasti, tosin valmentaja olisi kaivannut enemmän terävyyttä mukaan. Kehuja saimme kuitenkin Lennun kivoista liikkeistä, jotka olivat todella tyylikkään näköiset silloin kun se ei pörheltänyt menemään.

25.02.2016
Voi Lennu, minkä teki! Siis tämä orihan viettää tällä hetkellä kuninkaan päiviä, tosin jos 24/7 kisatahtia ei lasketa. Koulurintamalla meillä on sujunut vallan mainiosti, tosin vähän turhankin hyvin. Lennu on helmikuun aikana kerännyt kasaan _36_ KRJ sijoitusta, joista viimeisin on itseasiassa tältä aamulta. Mörkövaarassa "kotikisoissa" Lennu näytti tänään kaikille hienoja suorituksiaan, ollen helppo A luokassa voittaja. Kyllä omistaja pakahtuu onnellisuudesta, niin loistava hevonen, jonka ostamista en kadun sitten yhtään! Tai, no, silloin tällöin kun ori suututtaa kovasti, niin tekisi mieli tehdä siitä rukkaset tai lähettää Kiinaan makkaratehtaalle... Mutta myös esteiden parissa olemme kisanneet parinkymmenen sijoituksen verran, samoin kuin kenttä- ja valjakkoajoistakin on jo jonkin verran sijoituksia takataskussa. Ei voi siis valittaa.
No, mikä tekee Lennusta kuninkaan - se, että Lennu on päässyt reilun kuukauden aikana astumaan neljä tammaa! En tiedä onko kukaan Mörkövaaran muista oreista saanut noin paljon yhdessä kuukaudessa, haha. 10.2. syntyi Lennun toinen jälkeläinen, ruunikko tammavarsa Valveuni. "Ennin" emä on Susirajalainen Selkouni, ja kaikkien onneksi kyseinen varsa jää asumaan ja kasvamaan Mörkövaaraan. Ennillä onkin tulevaisuutta varten melko kovat odotukset, sen täytyy nimittäin olla vähintään yhtä hieno kuin isänsä... Ei paineita! Näinä päivinä syntyy myös kolmas jälkeläinen, jonka emä on puolestaan Mörkövaarassa asuva Violavanja. Ja jos mennään eteenpäin ensi kuukauteen, niin sinnekin on tulossa varsaa uuden tulokkaan Millan kanssa. Että kylläpä näitä varsauutisia nyt riittää! Tosin todettakoon, että tätä myöten Lennun jälkeläisetkin ovat kasassa, joten nyt vain rupeamme tähtäilemään laatuarvosteluihin. Niiden jälkeen voi tulla vielä yksi spesiaalitapaus kyseeseen, jos kysyntää on.

01.02.2016
Viikkojen ahkeran työstämisen jälkeen oli tänään luvassa tuomionpäivä - ensimmäiset kouluratsastuskilpailut. Olin ilmoittanut Lennun mukaan Vindemiassa järjestettäviin koulukisoihin, tuplana helppo a luokkaan. Kilpapaikalla ori oli hermostunut ja pomppi aluksi ympäriinsä, mutta hyvin sain sen lämmittelyssä rauhoittumaan. Lennu liikkui verkassa tasaisesti kauniissa raamissa eteen, joten hetken aikaa ennen radalle menoa elättelin toiveita hyvästä suorituksesta. Yllätys olikin melkoinen, kun ensimmäisessä startissa poika laittoi parastaan ja loppujen lopuksi voitti luokkansa! Täh, siis ensimmäiset kisat ikinä ja voitto kotiin! Siinä sitä olikin ylpeätä omistajaa. Saman päivän aikana starttasimme tosiaan myös toistamiseen helppo a luokassa, mutta se meni täysin penkin alle minun vuokseni. Olin niin haltijoissani Lennun ensimmäisestä voitosta, etten kirjaimellisesti enää malttanut keskittyä toistamiseen.
Iltapäivällä maisemat vaihtuivat takaisin Mörkövaaraan kun tallilla järjestettiin valjakkoajokisat, joissa Lennu oli myös mukana ensimmäistä kertaa. Töttöröö, tämä hevonen se vain pisti parastaan noviisissa luokassa ja heti otettiin sijoitus matkaan! Olimme sijalla viisi 30. ratsukosta. Aika kiva! Illalla täytyi korkata talliporukan kanssa Lennun vuoksi skumpat, tosin hirveästi ei voinut ottaa, sillä huomenna radalle uudestaan! Toivottavasti menee melkein yhtä hyvin, sormet ristiin.
Psst! Lennun ensimmäinen jälkeläinen syntyi pari päivää sitten! Vielä ei kerrota muuta, kuin että emänä toimii Tariina.

23.01.2016
Aamutallin jälkeen pohdiskelin, mitähän sitä alkaisi puuhailemaan ja lopulta keksin, että maastoon olisi kiva lähteä. Vaikka pakkasta oli liki -30 astetta, sehän oli minun kannalta vain pukeutumiskysymys. Ratsukseni valikoitui Lennu, ihan vain sen vuoksi, että sillä en ole vielä maastossa käynytkään. Hain Lennun tarhasta heinäpaalin edestä mussuttamasta, puin sille varusteet (satulan alle ohut loimi) ja niin lähdimme pihatietä pitkin metsään. Lennu oli ihanan pörheänä, se korvat höröllään paineli eteenpäin innosta soikeana. Lunta oli viime yönä satanut jonkin verran, jonka vuoksi päädyimme laukkaamaan pellon kautta saaden vähän hankitreeniä mukaan. Ori kiiti menemään hangesta huolimatta hirmuista kyytiä ja taisi siltä muutamat ilopukitkin päästä. Vajaa 20 minuuttia meillä kesti päästä läheisten vuorien tuntumaan, jossa nousimme vähän matkaa ylöspäin. Lennu huohotti kylmässä ilmassa henki höyryten menemään, samalla kun minä vain istuin tyytyväisin mielin tukka valkoisena orin kyydissä. En tiedä missä vaiheessa tapahtui ja mitä, mutta yhtäkkiä Lennu säikähti jotain, eikä suostunut enää menemään ylöspäin. Yleensä en antaisi periksi, mutta koska ei ole mitään kevyttä hommaa hevoselle kiivetä tuota vuorenpätkää, käänsin Lennun ja lähdimme tallille päin. Tallille päin mennessä otimme muutamat ravipätkät, joista toisella Lennu vähän yllättäen ryöstäytyi käsistäni laukkaan. Sain pidätellä oria melko vahvasti, jotta se suostui hidastamaan takaisin ravin kautta käyntiin, minun ihmetellessäni hevosen käytöstä. Ehjin nahoin melkein tunnin reissulta selvisimme tallille, jossa Lennu sai jäädä karsinaansa lepäämään lämpimän loimen alle. Puolestaan minä suuntasin pikimmiten tallikahvioon kaakaolle pohtimaan seuraavaa ratsastusreissua.

18.01.2016
Lennu on kotiutunut reilun vuorokauden mittaan oikein hyvin Mörkövaaraan. Eilen illalla se sai muutamasta tallin nuoresta orista kaverit itselleen, joista se tuntuu nyt olevan erottamaton. Mieluiset tarhakaverit Lennulle on siis löytynyt. Tänään aamutoimien jälkeen otin orin kuitenkin sisälle ja varustin sen, koska lähdin sitä ensimmäistä kertaa selästä käsin testaamaan. Suureksi yllätykseksi kentällä paljastui, että Lennu oli äärettömän laiskalla tuulella! Voi vitsit, alkuverkassa sitä ei meinannut saada mitenkään liikkumaan, mutta kova työ onneksi tuotti tulosta. Tunnin mittaan orin vetreytyessä alkoi se liikkumaan rennommin eteen ja käyttämään takapäätä hyvin, jonka myötä se tuntui oikein kivalta ratsastettavalta. Koululiikkeiden läpi käymisen jälkeen tallitytöt pystyttivät meille vielä pari estettä, jotka Lennu hyppäsi mieluusti. Tosin lähestymisissä sitä jälleen piti ajaa vahvasti eteen, mutta vauhdista huolimatta se ylitti esteet moitteitta. Aika kiva ori, sanoisinko. Tunnin ratsastuksen jälkeen kaavailin tietysti ilmoittavani oria jo kilpailuihinkin mukaan, sillä se tuntuu oikein valmiilta pakkaukselta. Lennun kanssa meillä on tavoite lähteä kilpailemaan KRJ, ERJ, KERJ ja VVJ kisoja, joista valjakkoajot tulee olemaan kyllä melkoinen mysteeri. Toivottavasti meidän ura alkaa hyvikn, koska kisojen merkeissä pääsemme vasta todenteolla testaamaan tätä hevosta.

17.01.2016
Olen ollut joulukuusta lähtien ostokiellossa hevosten suhteen, koska Mörkövaara alkaa pursuamaan jo yli asukkaistaan. Tänään oli kuitenkin pakko tehdä poikkeus, onhan sentään jo tammikuun 17. päivä! Siuri kaupitteli ihania Heljävirran evm tuonteja foorumilla, enkä tietenkään voinut mitenkään vastustaa kiusausta. Tuonnit läpikäydessäni yksi hevonen ylittyi ylitse muiden - yleispainotteinen suomenhevosori. Tällä hetkellä Mörkövaarassa on vain yksi evm sukuinen jalostusori, joten siksi mielenkiinto kohdistui kyseiseen hevoseen. Tervalan Leonart niminen ori on kerrassaan suloinen näky, se on väritykseltään rautias läsipää kera 156cm säkäkorkeuden. Ikää orille on kertynyt jo viisi vuotta, jonka myötä se on ratsukoulutettu Heljävirrassa. Siurin mukaan "Lennu" taittaa helppo A koululuokan ja rataesteitä se ylittää hyvällä tekniikalla 90cm asti. Loistavaa! Lennusta oli siis aivan pakko jättää ostotarjous, eikä aikaakaan kun Siuri sen minulle lupasi. Niinpä pakkasin kimpsut ja kampsut ja matkustin Heljävirtaan liki 100 km matkan noutamaan uutukaista poikaani.
Heljävirrassa minua odotti suloinen ori parkkipaikalla täysissä kuljetustamineissaan. Siuri pyysi allekirjoitukseni myyntipapereihin ja kaupat oli sitä myöten siinä - olin uuden suomenhevosen onnellinen omistaja. Takaisin Mörkövaaraan saavuttaessa Lennu oli hyvin pörheänä rinta rottingilla, ikään kuin jo muille oreille isotellen. Nuori ori tulee varmasti saamaan ensimmäisten päivien aikana vanhemmilta oreilta nokilleen, sillä ne pistävät sen takuulla ruotuun. Muutoin illan mittaan ori paljastui oikein mutkittomaksi käsiteltäväksi, joten eiköhän meillä hyvin lähde yhteiselo sujumaan.