Mörkövaara

Muistoissa: Keksikummitus - virtuaalihevonen
k. 23.08.2019

NimiKeksikummitus LempinimiKelmi
Rek.nroVH18-018-0270 Synt.päivä ja ikä26.01.2018, 19v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri153 cm, rnkm
KoulutustasoVa B, 100cm, Helppo, Noviisi PainotusYleispainotus
KasvattajaKerttilän tila evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© scirlin

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.04.2019
6,5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 101,5p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.04.2019
7 + 40 + 20 + 20 + 15 = 102p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.05.2019
6 + 40 + 18 + 21 + 15 = 100p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 30.07.2019
5 + 41 + 20 + 11 + 15 = 92p, VVJ-II

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.08.2019
11 + 22 + 22 + 25 + 17 = 97p, SLA-I

Luonne

Kelmi on hevonen, joka ensisilmäyksellä näyttää äärimmäisen hölmöltä eläimeltä, jonka päässä ei näytä liikkuvan edes silmät. Todellisuudessa usein paikoillaan möllöttävän orin aivot raksuttavat koko ajan, sen tarkkaillessa ja suorastaan yli-analysoidessa tilanteita. Kelmi on hyvin fiksu hevonen, oikeastaan jopa hevoseksi vähän turhankin viisas. Se osaa ja tietää kaikki metkut ja salat, joilla voi höynäyttää hoitajaa ja ratsastajaa, aina laitumelta karkaamisesta mitä kummallisimpiin tilanteisiin asti, joskin välillä sen viisaudesta on hyötyäkin. Vaikka Kelmi osaa olla välillä vähän nimensä veroinen, on se silti pohjimmiltaan varsin sympaattinen persoona, jonka kanssa tulevat kaikki toimeen. Tähän hevoseen ei oikein voi olla rakastumatta...

Hoidettaessa hoitajan kannattaa omata silmät selässäkin, sillä Kelmi jos kuka osaa ottaa hatkat karsinanoven pienestä raostakin. Tämän vuoksi orin kanssa on aina huolehdittava siitä, että ovet ovat kiinni ja esimerkiksi narut on renkaissa tiukkaan sidottuna. Hoidokkina Kelmi on muuten ihan kohtalainen, se antaa helposti harjata itsensä ja muutoinkin arkipäiväiset toimet käyvät ripeästi. Varustaessa ori kuitenkin osaa olla vähän nihkeä, erityisesti suitsiessa se tykkää härnätä hoitajia puremalla hampaansa visusti yhteen. Aikoinaan pullistelu satuloidessakin oli pienimuotoinen ongelma, mutta sen olemme ratkaisseet joustavalla vyöllä, joka menee isommankin vatsan ympärille. Karsinan ulkopuolelle lähdettäessä Kelmi on osakseen reipas, mutta toisaalta taas se tarkkaavainen tyyppi. Välillä se saattaa taluttaessa lähteä turhakin kiihdyttäen steppailemaan eteenpäin, kun vastaavasti välillä se vain ihmettelee aloillaan ja tuumailee kaikessa rauhassa tilanteita - ja sitten ykskaks keksii lähteä painamaan täysillä hoitajasta päinvastaiseen suuntaan.

Ratsastaessa orin kanssa kannattaa ratsastajan omata pitkät hermot ja yleisesti ottaen rauhallinen ja varma ote hevoseen. Ratsastaessa Kelmi lukee äärimmäisen hyvin ratsastajaansa ja tämän eleitä, ja tietysti osaa myös toimia sen mukaan. Jos selässä istuu napakka ja määrätietoinen kuski, toimii Kelmikin varmasti hyvin ja tekee töitä varsin mielellään. Mutta vastaavasti jos selässä on yhtään epävarma ihminen tai avut eivät ole selvät, lähtee ori painelemaan eteenpäin ihan oman mielen mukaan. Vaikka ori välillä ratsastajiaan viekin 6-0 selässään, osaa se ajoittain yllättää mitä hienoimmilla suorituksilla ja yhteistyökyvyllään. Kelmi liikkuu varsin isoilla askelilla tahdikkaasti eteenpäin, se ei oikeastaan laiskottele kuin huonon päivän sattuessa. Tarkat avut vaativa hevonen ei kuitenkaan ole mikään äärimmäisen herkkä, esimerkiksi vahvat pidätteet sille täytyy antaa jos se alkaa turhia höyryämään. Kelmi toimii hyvin niin kentällä kuin maastossakin, se ei ole erityisen säikky hevonen, mutta joskus pahan paikan tullen voi lähteä peruuttelemaan.

Kouluratsastuksen parissa on alusta alkaen tärkeää saada Kelmi malttavaisesti kuuntelemaan apuja ja rauhoittumaan tehtävien pariin. Ori tietysti yrittää mennä sieltä mistä aita on matalin, joten sille ei saa antaa oikeastaan yhtään omaa tilaa ja ohjaa, vaan paketti on pidettävä koko ajan tiiviisti kasassa. Alun väännön jälkeen Kelmi alkaa kuitenkin saamaan ryhtiä liikkumiseen, jolloin se alkaa kantamaan itseään kauniisti ja liikkumaan kevyesti ohjeiden mukaan eteen. Ori taittaa luokat aina vaativa B tasolle asti, joten siltä sujuu osaavan ratsastajan kanssa vaivatta mm. kootut askellajit sekä avo- ja sulkutaivutukset ravissa. Kelmin mielenkiinnon tekemiseen saa parhaiten pidettyä yllä vahtelevin tehtävin ja mitä kovempaa se saa mennä, sitä parempi!

Esteet ylittyvät Kelmiltä hyvin vahvasti, kunhan sitä ei vain päästä kaahottamaan turhan lujaa. Ori varoo todella hyvin jalkojaan, jonka vuoksi se harvoin kompuroi puomeihin saati edes tiputtelee niitä. Kelmi osaa melko kivasti hahmottaa itse ponnistuspaikat, ja sen vahvuuksiin kuuluu juurikin voimakkaat ponnistukset, joilla pääsisi vaikka minkälaisen talon ylitse - joskin todellisuudessa sen kapasiteetti on noin metrin luokkaa. Pientä hiomista orin estetekniikassa kuitenkin on, esimerkiksi se ei ole mikään hyvin ketterä hevonen, joten tiukat käännökset tai tiiviit esteradat eivät sovellu sille täysin. Erikoisesteetkin ylittyvät orilta myös hyvin ilman aristeluja, tosin erityisesti heinä- ja risuesteet tuntuvat houkuttelevan Kelmiä aivan muihin hommiin.

Kilpailuissa orista kuoriutuu todellinen jumiutuja, joka jälleen silmät suurina mietiskelee ympärillä tapahtuvia asioita. Kelmin narun päässä kannattaa seistä kuitenkin hyvin hereillä, sillä esimerkiksi tammojen tuoksut tuntuvat sitä välillä vievän mukanaan, joten se osaa kiihtyä sekunnissa melkeinpä nollasta sataan. Matkat kilpapaikoille ovat välillä vähän ongelmallisia, huonon päivän sattuessa Kelmi vain jumittuu lastaussillalle ja siihen jää. Ori odottaa usein, että hoitajat menettävät hermonsa ja repivät tukkaansa, ja vasta sitten kävelee tyytyväisesti omalle paikalleen. Kilpailuihin saavuttaessa Kelmin kanssa kannattaa suunnata pikimmiten lämmittelemään, jotta se ennättää siellä hönöttää jonkun aikaa ja sitten purkaa energiansa pois. Kisoissa Kelmi on tehnyt kohtalaisen vahvaa työtä, välillä se tuntuu suorastaan nauttivan katseista, jotka kannustavat sitä aina vain parempiin suorituksiin.

Sukulaiset

i Kaappikummitus evm
sh-o, rtkm, 151cm
ii Korppukummitus evm
sh-o, rtkm, 152cm
iii Karmiwakorppu evm
sh-o, trt, 153cm
iie Irvikatti evm
sh-t, rtkm, 151cm
ie Miettilän Unikeiju evm
sh-t, rt, 156cm
iei Tusinatuote evm
sh-o, rt, 160cm
iee Miettilän Unetar evm
sh-t, prt, 150cm
e Rakkausruno evm
sh-t, rnkm, 157cm
ei Sankariruno evm
sh-o, rn, 158cm
eii Sakari evm
sph-o, rtkm, 156cm
eie Runo-Elma evm
sh-t, rn, 159cm
ee Pelkkää Lovee evm
sh-t, rnkm, 146cm
eei Lehmustien Kuriton evm
sh-o, rn, 151cm
eee Rakastaja evm
sh-t, rnkm, 150cm

i. Kaappikummitus oli varsin veikeä suomenhevosori, se oli luonteeltaan todellinen kujeilija, joka keksi yhtä jos toista hoitajiensa päänmenoksi harva se päivä. Tämän vuoksi ori oli myös ajoittain ongelmissa, milloin se oli jumissa rehuvarastossa ja milloin sitä etsittiin kissojen ja koirien kanssa kyliltä. Kaappikummituksen menevä luonne oli kuitenkin eduksi sen leipälajissa, esteratsastuksessa, jossa se menestyi aina 110cm radoilla. Ori oli suorastaan huimapäinen estehevonen, joka ei kaihtanut minkäänlaisia esteitä, ja näin ollen se oli parhaimmillaan erityisesti haastavilla radoilla. Esteratsastuksen lisäksi Kaappikummitusta nähtiin kisaamassa helppoa luokkaa kenttäratsastuksessa, josta se myös kahmi muutamia sijoituksia matkaansa. Ori ei ollut kooltaan kovin suuri, siltä löytyi säkäkorkeutta vain 151cm, jonka lisäksi aavistuksen ponimaisen rakenteinen hevonen oli väritykseltään rautiaankimo. Kaappikummitus ei menestyksestään huolimatta koskaan lyönyt läpi tammojen omistajien piireissä, joten sitä ei käytetty kovinkaan paljoa jalostukseen. Ori astui viisi tammaa, tosin saaden vain neljä jälkeläistä. Osalle jälkeläisistään Kaappikummitus periytti rohkeaa luonnettaan, kun taas osalle upeaa hyppytekniikkaa. Kaappikummituksen hammaskalusto meni 23 vuoden kieppeillä niin huonoon kuntoon, ettei ori enää pystynyt kunnolla syömään, jonka vuoksi ori haikein mielin lopetettiin.

ii. Korppukummitus oli näyttelykehien tähti ja valtias useiden vuosien ajan, sen omatessa oikein ryhdikkään, lihaksikkaan ja sopusuhtaisen rakenteen. Lisäksi rautiaankimon, 152cm korkean, orin pitkä ja tuuhea harja keräsi ihasteluja harva se päivä, Korppukummituksen ollessa todellinen tukkajumala. Lukuisat BIS sijoitukset ja voitot takasivat hevoselle jos jonkinmoista arvonimeä, mutta omistajan suurin ylpeys oli KTK-I palkinto huimin pistein. Yleispainotteista Korppukummitusta nähtiin myös kilparadoilla, sen ollessa etevä kenttäratsu CIC1 tasolla asti. Nuoruusvuosinaan orilla kilpailtiin melko paljon, mutta omistajan vanhetessa mielenkiinto hiipui ja näin ollen kisaura sai jäädä jo yhdeksän vuoden iässä. Hommat eivät suinkaan loppuneet kisa- ja näyttelykehien jäädessä, sillä Korppukummitus oli jalostuskäytössä lähes viimeisiin päiviinsä asti. Ori sai elämänsä aikana kymmeniä, ja taas kymmeniä, jälkeläisiä, joita on nähty myöhemmiten isänsä jalanjälissä niin näyttelyissä kuin ratsastuskilpailuissakin. Erityisesti Korppukummitus periytti tuota hyvää rakennettaan, joten sitä on pidetty varsin arvokkaana yksilönä suomenhevosten jalostuksessa. Luonteeltaan ori oli hieman sähläri ja sellainen liitokavio, jolla oli vauhtia enemmän kuin järkeä. Lopulta Korppukummituksen luonne koitui orin kohtaloksi, kun se 17 vuoden iässä juoksi laitumen langoista läpi suoraan rekan eteen.

ie. Miettilän Unikeiju oli varsin ihastuttava ja hyväluonteinen suomenhevostamma, joka oli niin perinteinen suomenhevonen kuin vain olla saattoi. Luonteeltaan se oli ystävällinen, helppo käsiteltävä ja nöyrä ihmisiä kohtaan, sellainen aina valmiina työntekoon-tyylinen hevonen. Lisäksi se oli väritykseltään rautias, jonka päätä koristi pieni tähti, ja säkäkorkeutta tältä löytyi 156cm. Unikeiju myytiin kasvattajalta maalaisperheeseen, jossa se eli koko elämänsä varsasta hautaan saakka. Tuona aikana se ratsu- ja ajokoulutettiin, jonka lisäksi se teki töitä pelto- ja puutöissä perheen isännän kanssa. Perheen lapset ratsastivat erityisesti nuoremana Unikeijulla paljon ja osallistuivat sillä pikkukisoihinkin, joissa se pärjäsi erityisesti esteratsastuksessa 60cm tasolla hienosti. Lasten kasvaessa he alkoivat kiinnostua enemmän suomenhevosten jalostustyöstä, joten yhdessä perheen tuumin Unikeiju päätettiin astuttaa kolme kertaa. Tamma jätti jälkeensä varsin kyvykkäitä jälkeläisiä, joista kaksi orivarsaa myytiin eteenpäin kisakäyttöön ja puolestaan tammavarsa, joka oli kuin ilmetty Unikeiju, jäi elämään emänsä rinnalle. Unikeiju eli lähestulkoon 30 vuotiaaksi, kunnes se erinäisten vanhuuden vaivojen myötä päästettiin vihreämmille laitumille.

e. Rakkausruno on nytemmin ansaittuja eläkepäiviään viettelevä suomenhevostamma, jolta ikää löytyy jo lähemmäs 25 vuotta. Aikoinaan tamman kasvattaja odotti Rakkausrunosta paljon, joten heti kolmen vuoden iässä se sai hyvän ratsukoulutuksen ja vuotta myöhemmin sitä alettiin näkemään kilpailuissa. Rakkausruno menestyi etenkin koulussa helppo A tasolla, mutta myös metrin rataesteet eivät olleet sille haaste eikä mikään. Ratsastuskilpailujen ohessa sillä käytiin muutamaan otteeseen starttaamassa valjakkoajoissa noviiseissa luokissa, joskin menestystä se ei sen lajin parissa liiemmin kartuttanut. Ahkera kisatahti alkoi kahdeksaan ikävuoteen tullessa näkymään hevosen terveydessä, erityisesti Rakkausrunon jalat oireilivat kovaa käyttöä. Näin ollen tamma myytiin eteenpäin harrastekotiin, jossa se on tähän päivään asti ollut kevyessä käytössä ongelmitta. Luonteeltaan Rakkausruno on aina ollut hyvin reipas ja huomionhakuinen hevonen, joka ei ole jättänyt kyllä ketään kylmäksi. Väritykseltään se on ruunikonkimo ja säkäkorkeus pyörii noin 157cm tietämillä. Uudessa kodissa kilpauransa päätteeksi tamma pääsi jalostuskäyttöön kahden jälkeläisen verran, joista orivarsasta kehittyi varsin hieno yksilö, mutta sen sijaan tammavarsa menehtyi ikävästi jo vuoden issä. Kuitenkin mikä hauskinta, Rakkausrunon emälinjassa on periytynyt ruunikonkimo väritys, jota se jätti myös jälkeläisilleen.

ei. Sankariruno oli varsin uljas ja hieno koulu- ja valjakkohevonen, joka hurmasi yhden jos toisenkin naisihmisen olemuksellaan. Toisaalta ori oli hyvin orimainen ja upeapiirteinen, mutta samaan aikaan sulaa vahaa omien hoitajiensa käsittelyssä. Ratsuna Sankariruno oli henkeäsalpaava ilmestys, se kantoi itsensä todella ryhdikkäästi ja omasi pitkät ja lennokkaat askeleet. Tämä ei jäänyt tuomareilta huomaamatta koulukilpailuissa, joissa Sankariruno menestyi hyvin aina vaativissa luokissa asti. Myös vaativalla tasolla valjakkoa kilpaillessa ori toi paljon ruusukkeita kotiin, mutta se oli selvästi hevosen kakkoslaji. Kallisarvoista hevosta yritettiin ostaa useita kertoja mitä hurjin summin, mutta Sankarirunon omistaja, joka myös kasvatti tämän, ei raaskinut siitä luopua. Väritykseltään hyvärakenteinen Sankariruno oli ruunikko, jonka päätä koristi iso tähti, ja säkäkorkeus tällä ylsi 158cm asti. Ei liene yllätys, että orin ympärillä parveili ihmisiä tammoineen pyytämässä Sankarirunoa jalostukseen, jonka vuoksi sillä onkin useita kymmeniä jälkeläisiä. Lähes jokaista sen jälkikasvua on nähty hyvällä menestyksellä kouluradoilla, sen periyttäessä mahtavia liikkeitään eteenpäin. Sankariruno eli varsin terveen ja pitkän elämän, se ei oikeastaan ollut koskaan elämänsä aikana sairastellut. 24 vuoden iässä siihen kuitenkin iski influenssa, joka vei orin nopeasti niin huonoon kuntoon, että se lopetettiin.

ee. Pelkkää Lovee ei ollut täysin nimensä veroinen tamma, sillä se oli hyvin säpäkkä ja lujatahtoinen hevonen, joka ei päästänyt hoitajiaan helpolla. Mitä ilmeisemmin Lovea oli kaltoinkohdeltu ensimmäisinä vuosinaan, eikä se näin ollen missään vaiheessa elämäänsä täysin luottanut ihmisiin, vaikka suhdetta yritettiin lujittaa uudessa hyvässä kodissa. Epävarmasta luonteestaan huolimatta tamma oli kohtalainen ratsu, joka taittoi kouluratsastuksessa helppo B luokkia ja puolestaan rataesteitä se ylitti 90cm tasolla. Molempien lajien parissa Lovea nähtiin jonkun verran kilpailemassa, joskin esteillä se menestyi koulua paremmin. Kisauransa ohessa tammaa käytiin näyttämässä myös muutamaan otteeseen näyttelyissä, joissa se sai kehuja erityisesti kauniista päästään sekä värityksestään. Love oli oikein tyylikäs ruunikonkimo ja säkäkorkeutta tämä omasi 146cm, joten se oli pienhevosen mitoissa. Tamma pääsi siitoskäyttöön vanhemmiten, joskin sitä käytettiin todella harkiten jalostukseen luonteensa vuoksi. Love sai kuitenkin hyväluonteisten orien kanssa kolme jälkeläistä, joista kaikki olivat tammoja ja kaksi näistä peri vielä emänsä hienon värityksen. 15 ikävuoden kieppeillä tamma alkoi kummallisesti kuumeilemaan ja olemaan hyvin kipeänä lähes kuukausittain. Tutkimuksista huolimatta eläinlääkärit eivät osanneet sanoa mikä hevosella oli, joten Love päätettiin päästää kivuistaan 16 vuoden iässä.

Jälkeläiset

s. 02.05.2018, o. Mörkövaaran Kummituskeksi (e. Hedelmäharha) omistaja: reibili
s. 06.05.2018, t. Mörkövaaran Timanttinen (e. Timanttiponi) omistaja: Natalia
s. 05.07.2018, t. Helmiahon Lumimuru (e. Lumimarja) omistaja: Crimis
s. 26.02.2019, t. Mörkövaaran Konvehtikissa (e. Viidakkokissa) omistaja: meea

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 41, KERJ 42, VVJ 43, VSR 5 kpl

14.02.18, KRJ Supernatural, Helppo A, 04/30
17.02.18, KRJ Supernatural, Helppo A, 05/30
17.02.18, KRJ Routapirtin Tila, Helppo A, 01/30
18.02.18, KRJ Supernatural, Helppo A, 02/30
19.02.18, KRJ Supernatural, Helppo A, 02/30
19.02.18, KRJ Routapirtin Tila, Helppo A, 05/30
20.02.18, KRJ Mörkövaara, Vaativa B, 05/30
26.02.18, KRJ Mörkövaara, Vaativa B, 03/30
01.03.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 03/40
02.03.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 02/40
02.03.18, KRJ Rustvalla, Vaativa B, 03/30
03.03.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 06/40
03.03.18, KRJ Holmberg, Vaativa B, 07/50
03.03.18, KRJ Runoratsut, Vaativa B, 01/50
06.03.18, KRJ Ratsutalli Lilja, Vaativa B, 03/30
07.03.18, KRJ Dashner Stable, Helppo A, 05/30
07.03.18, KRJ Rustvalla, Vaativa B, 05/30
08.03.18, KRJ Rustvalla, Vaativa B, 02/30
08.03.18, KRJ Dashner Stable, Helppo A, 02/30
08.03.18, KRJ Syrjän Ratsutalli, Helppo A, 04/30
09.03.18, KRJ Syrjän Ratsutalli, Helppo A, 02/30
09.03.18, KRJ Ratsutalli Lilja, Vaativa B, 02/30
10.03.18, KRJ Rustvalla, Vaativa B, 01/30
10.03.18, KRJ Syndur, Helppo A, 01/30
11.03.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 05/40
13.03.18, KRJ Dashner Stable, Helppo A, 01/30
14.03.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 01/40
16.03.18, KRJ Vuorna, Vaativa B, 05/30
17.03.18, KRJ Vuorna, Vaativa B, 04/30
17.03.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 02/40
17.03.18, KRJ Syndur, Helppo A, 01/30
18.03.18, KRJ Dashner Stable, Helppo A, 03/30
18.03.18, KRJ Syndur, Helppo A, 01/30
18.03.18, KRJ Vuorna, Vaativa B, 05/30
19.03.18, KRJ Vuorna, Vaativa B, 02/30
19.03.18, KRJ Syndur, Helppo A, 05/30
20.03.18, KRJ Syndur, Helppo A, 04/30
22.03.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 05/40
23.03.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 01/40
14.04.18, KRJ Priton Budyonnys, Vaativa B, 02/40
16.04.18, KRJ Priton Budyonnys, Vaativa B, 05/40
16.04.18, KRJ Priton Budyonnys, Vaativa B, 01/40

01.03.18, KERJ Kisakeskus Lapland, Helppo, 03/30
01.03.18, KERJ Wouters Warmbloods, Helppo, 01/30
01.03.18, KERJ Serenity Brook, Helppo, 01/30
02.03.18, KERJ Silverlode, Helppo, 01/30
03.03.18, KERJ Wouters Warmbloods, Helppo, 04/30
03.03.18, KERJ Serenity Brook, Helppo, 04/50
04.03.18, KERJ Serenity Brook, Helppo, 01/30
05.03.18, KERJ Silverlode, Helppo, 02/30
05.03.18, KERJ Wouters Warmbloods, Helppo, 01/30
06.03.18, KERJ Revuelto, Helppo, 06/50
07.03.18, KERJ Kisakeskus Lapland, Helppo, 04/30
07.03.18, KERJ Syrjän Ratsutalli, Helppo, 01/30
08.03.18, KERJ Kisakeskus Lapland, Helppo, 02/30
09.03.18, KERJ Revuelto, Helppo, 03/50
09.03.18, KERJ Wouters Warmbloods, Helppo, 05/30
09.03.18, KERJ Revuelto, Helppo, 01/30
10.03.18, KERJ Revuelto, Helppo, 02/30
10.03.18, KERJ Syrjän Ratsutalli, Helppo, 02/30
10.03.18, KERJ Dashner Stable, Helppo, 03/30
11.03.18, KERJ Wouters Warmbloods, Helppo, 04/30
12.03.18, KERJ Dashner Stable, Helppo, 03/30
12.03.18, KERJ Syrjän Ratsutalli, Helppo, 02/30
13.03.18, KERJ Revuelto, Helppo, 03/50
14.03.18, KERJ Silverlode, Helppo, 01/30
15.03.18, KERJ Silverlode, Helppo, 03/30
16.03.18, KERJ Syrjän Ratsutalli, Helppo, 05/30
16.03.18, KERJ Dashner Stable, Helppo, 01/30
17.03.18, KERJ Revuelto, Helppo, 05/30
18.03.18, KERJ Revuelto, Helppo, 03/30
18.03.18, KERJ Dashner Stable, Helppo, 01/30
19.03.18, KERJ Dashner Stable, Helppo, 02/30
19.03.18, KERJ Silverlode, Helppo, 05/30
20.03.18, KERJ Revuelto, Helppo, 01/30
20.03.18, KERJ Revuelto, Helppo, 01/50
22.03.18, KERJ Revuelto, Helppo, 04/30
26.03.18, KERJ Revuelto, Helppo, 03/30
26.03.18, KERJ Silverlode, Helppo, 01/30
26.03.18, KERJ Serenity Brook, Helppo, 03/50
27.03.18, KERJ Silverlode, Helppo, 03/30
28.03.18, KERJ Wouters Warmbloods, Helppo, 01/30
29.03.18, KERJ Wouters Warmbloods, Helppo, 03/30
30.03.18, KERJ Serenity Brook, Helppo, 01/30

31.03.18, VSR CUP Susiraja, Noviisi yhdistetty, 03/26
30.04.18, VSR CUP Susiraja, Helppo A, 09/105
30.04.18, VSR CUP Susiraja, Helppo, 04/62
31.05.18, VSR CUP Susiraja, Vaativa B, 01/72
30.06.18, VSR CUP Susiraja, Noviisi yhdistetty, 03/10
23.02.18, ERJ Ruskavaara, 100cm, 01/30
23.02.18, ERJ Ruskavaara, 100cm, 01/30
27.02.18, ERJ Ruskavaara, 100cm, 02/30
28.02.18, ERJ CUP Ratsutalli Lilja, 90cm, 09/99
01.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 04/30
01.03.18, ERJ Kisakeskus Lapland, 100cm, 03/30
02.03.18, ERJ Syrjän Ratsutalli, 100cm, 05/30
02.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 03/30
03.03.18, ERJ Kaarnan Suomenhevoset, 100cm, 01/40
04.03.18, ERJ Kaarnan Suomenhevoset, 100cm, 01/40
04.03.18, ERJ Syrjän Ratsutalli, 100cm, 05/30
06.03.18, ERJ Kisakeskus Lapland, 100cm, 05/30
07.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 05/30
09.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 01/30
09.03.18, ERJ Kisakeskus Lapland, 100cm, 01/30
10.03.18, ERJ Kisakeskus Lapland, 100cm, 03/30
10.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 04/30
11.03.18, ERJ Dashner Stables, 100cm, 05/30
12.03.18, ERJ Syrjän Ratsutalli, 100cm, 05/30
13.03.18, ERJ Dashner Stables, 100cm, 04/30
13.03.18, ERJ Rustvalla, 100cm, 02/30
14.03.18, ERJ Rustvalla, 100cm, 05/30
15.03.18, ERJ Syrjän Ratsutalli, 100cm, 03/30
16.03.18, ERJ Syrjän Ratsutalli, 100cm, 03/30
16.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 03/30
18.03.18, ERJ Roscoff, 90cm, 01/30
18.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 01/30
19.03.18, ERJ Dashner Stables, 100cm, 01/30
19.03.18, ERJ Rustvalla, 100cm, 01/30
19.03.18, ERJ Duán Stable, 100cm, 01/30
21.03.18, ERJ Vuorna, 90cm, 03/30
22.03.18, ERJ Runoratsut, 100cm, 05/30
24.03.18, ERJ Vuorna, 90cm, 03/30
25.03.18, ERJ Vuorna, 90cm, 03/30
26.03.18, ERJ Vuorna, 90cm, 04/30
26.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 03/30
27.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 03/30
30.03.18, ERJ Vuorna, 90cm, 02/30
03.04.18, ERJ Elohiljan suomenhevoset, 100cm, 01/30
08.04.18, ERJ Elohiljan suomenhevoset, 90cm, 03/30
10.04.18, ERJ Elohiljan suomenhevoset, 90cm, 01/30

13.02.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 03/50
14.02.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 01/50
19.02.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 04/50
21.02.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 03/50
23.02.18, VVJ Breandan, Noviisi tarkkuuskoe, 05/50
25.02.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 04/50
01.03.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 05/50
02.03.18, VVJ Syrjän Ratsutalli, Noviisi koulukoe, 04/30
03.03.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 03/50
05.03.18, VVJ Syrjän Ratsutalli, Noviisi koulukoe, 05/30
07.03.18, VVJ Dashner Stable, Noviisi koulukoe, 02/30
09.03.18, VVJ Dashner Stable, Noviisi koulukoe, 01/30
11.03.18, VVJ Dashner Stable, Noviisi koulukoe, 02/30
11.03.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 07/50
12.03.18, VVJ Dashner Stable, Noviisi koulukoe, 05/30
12.03.18, VVJ Erkinheimot, Noviisi tarkkuuskoe, 01/14
14.03.18, VVJ Raatteen Suomenhevoset, Noviisi koulukoe, 04/30
14.03.18, VVJ Duán Stable, Noviisi tarkkuuskoe, 01/30
16.03.18, VVJ Breandan, Noviisi yhdistetty, 06/40
16.03.18, VVJ Raatteen Suomenhevoset, Noviisi koulukoe, 04/30
17.03.18, VVJ Erkinheimot, Noviisi tarkkuuskoe, 03/23
18.03.18, VVJ Erkinheimot, Noviisi tarkkuuskoe, 03/23
18.03.18, VVJ Raatteen Suomenhevoset, Noviisi koulukoe, 01/30
18.03.18, VVJ Teilikorpi, Noviisi koulukoe, 04/40
19.03.18, VVJ Raatteen Suomenhevoset, Noviisi koulukoe, 04/30
20.03.18, VVJ Dashner Stable, Noviisi koulukoe, 01/30
20.03.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 03/50
20.03.18, VVJ Duán Stable, Noviisi koulukoe, 01/30
21.03.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 06/50
21.03.18, VVJ Priton Budyonnys, Noviisi koulukoe, 02/30
22.03.18, VVJ Duán Stable, Noviisi koulukoe, 05/30
26.03.18, VVJ Breandan, Noviisi yhdistetty, 05/36
26.03.18, VVJ Priton Budyonnys, Noviisi koulukoe, 01/30
27.03.18, VVJ Priton Budyonnys, Noviisi tarkkuuskoe, 05/30
01.04.18, VVJ Vuorna, Noviisi koulukoe, 01/30
02.04.18, VVJ Härdelli, Noviisi tarkkuuskoe, 01/30
03.04.18, VVJ Härdelli, Noviisi tarkkuuskoe, 01/30
06.04.18, VVJ Vuorna, Noviisi tarkkuuskoe, 04/30
10.04.18, VVJ Härdelli, Noviisi tarkkuuskoe, 03/30
10.04.18, VVJ Vuorna, Noviisi koulukoe, 01/30
11.04.18, VVJ Härdelli, Noviisi tarkkuuskoe, 01/30
18.04.18, VVJ Härdelli, Noviisi tarkkuuskoe, 05/30
31.05.18, VVJ CUP Tuiskula, Noviisi yhdistetty, 03/31

Valmennukset ja päiväkirja

03.11.2018
Aamulla viedessäni hevosia pihalle minulle ei jäänyt epäselväksi se, että pihalla oli pakkasyön jäljiltä äärettömän liukasta. Kelmin kanssa tarhoille kävellessäni ori ilmeisesti säikähti tallin nurkalla pomppivaa vihreää miestä, jonka myötä se otti hirmuisen sivuloikan, jonka seurauksena taas minä vedin suorilta jaloilta selälleni. Mutta, siinäpä ei vielä kaikki! Kaatumiseni myötä Kelmi sen kuin säikähti entisestään ja sen jälkeen se oli menoa se. Silmänräpäyksessä riimunnaru lipesi käsistäni ja näin hevosen painelevan Mörkövaaraan tuovaa tietä reipasta vauhtia eteepäin. Aaarrgghh! Siinä kipeällä selälläni yritin kivuta maanpinnasta ylös, samalla huutaen tallityttöjä hätiin. Kauhulla katsoimme Kelmin perään, joka riimunnaru jaloissaan juoksi tuota jäätietä pitkin, samalla meidän vähän odottaessa, että milloin se vetää niskoillensa. Kirosin vanhaa hevosta mielessäni ja hyppäsin mönkijän rattiin, ja ei kuin perään! Onneksi Kelmi hidasti vauhtiaan metsätien haaraan, jossa se vähän loukkaantuneen näköisenä katsoi, kun saavuimme vierelle. Hetken aikaa ori näytti jo siltä, että lähtee vielä karkuun tallitytön tätä lähestyessä, mutta thank god se antautui kiltisti kiinni. Takaisin tallin pihaan tultaessa Kelmi oli vähän hermostuneen näköinen, aivan kuin se pelottava asia olisi edelleen siellä. Tällä kertaa poika kuitenkin saatiin tarhaansa, jossa se kipitti ensimmäisenä hurjaa kyytiä heinäkasansa ääreen, ja jäi siihen kohtalaisen tyytyväisen näköisenä aamupalalle. Minua jälkeenpäin nauratti aika kovasti, että hyvin se tämäkin päivä taas alkoi - vaan ei mitään uutta ja ihmeellistä tällä rintamalla.

14.04.2018
Kelmin rankka kisakevät alkaa hiljalleen olemaan paketissa, enää olisi vain muutamista valjakkosijoista kisaura kiinni. Tämän myötä orilla ei enää hetkeen rankasti treenailla, ja näin ollen tänäänkin suorastaan vain höntsäratsastelin sitä kentällä. Kelmi on kivasti pysynyt koko kisakauden terveenä, kerran se tosin säikäytti jalkansa kanssa, mutta sekin oli onneksi väärä hälytys. Terveydestä huolimatta orin jaksaminen alkaa kuitenkin olemaan vähän alamaissa, ei sitä tänäänkään paljon kiinnostanut muuta kuin kävellä eteen. Näin ollen menimme täysin hevosen ehdoilla, emmekä ottaneet edes montaa ravipätkää, vaikka vähän olisi tehnyt mieli kiristää tahtia. Mutta kerrankin näin! Ihana, kun hevonen kulkee äärettömän rennosti eteen, samalla päästäen pitkiä huokauksia ja pärskähdyksiä, siinä sitä väkisin päivän hulinoiden keskellä rentoutuu itsekin. Odotettu kesäloma kuitenkin häämöttää jo silmissä, jolloin Kelmikin pääsee nauttimaan ansaittua lomaansa ympärivuorokautiselle laitumelle muiden oripoikien kanssa.
Tämän kaiken lomassa Kelmi on lisäksi päässyt jo jalostuskäyttöön, jonka myötä se astui kaksi Mörkövaaran tammaa vähän aikaa sitten. Molemmat tammat on onneksemme todettu tiineiksi ja odotetut varsomiset tapahtuvat toukokuun alkupuolella. Kiva saada talliin pikku-Kelmejä, ja ehkä vähän jännityksellä ja mielenkiinnolla odotan, minkä värisiä pienokaisia sieltä tulee. Rakenteellisesti Kelmi ei ehkä ole parhainta priimaa, joten toivon hyvärakenteisten tammojen kompensoivan sitä, mutta kovasti toivon sen periyttävän pöhköä luonnettaan sekä hyvää ratsastettavuuttaan. Näiden tulevien varsojen myötä selviää Kelmin tulevaisuus enempi, tullaanko sitä käyttämään vielä jalostukseen ja onko meillä mahdollisuuksia tähtäillä laatuarvosteluihin. Toivotaan parasta!

03.02.2018
Pari päivää sitten Mörkövaaraan saapui uusi komea suomenhevosori, Keksikummitus eli meidän tuttujen kesken Kelmi. Tämä hevonen on minulle vieläkin suuri kysymysmerkki, en oikein edes tiedä, että mitä sillä teen. Oria ostaessa rakkautta ensisilmäyksellä-termi on aika osuva, sillä kun näin sen komean ja samalla höpsön ilmeen, olin samantien myyty. Ostin Kelmin siis ehkä enempi ulkoisen olemuksensa takia, kuin käyttötarkoituksen, köh. Tässäpä vasta vastuullinen ja hyvä kasvattaja! No, onnekseni orin taustalla olikin monitoimihevosia, joten tämäkin ori taipuu jos jonkinmoiseen kärryttelyyn ja ratsastukseen.
Tänään halusin ensimmäistä kertaa kunnolla hypätä tällä nuorikolla, kun pari päivää on onnistuneita koulutreenejä takana. Estekentälle saavuttaessa Kelmi alkoi heti keräämään kierroksia, jonka myötä tajusin heti lämmitellä orin kaikessa rauhassa ja antaa sen purkaa reippaassa laukassa suurimmat energiansa pois. Vähitellen rauhoittuessaan otimme alkuun puomisarjoja, niin ravissa kuin laukassa. Muutaman kerran Kelmi kolautti puomeihin, mutta yllättävän ketterästi ja päätään käyttäen se niistä selviytyi. Vähitellen rupesimme ottamaan pieniä, 50-70cm, esteitä mukaan, jolloin sain kyllä olla hereillä selässä pidätysten suhteen. Pidätteet, pidätteet, pidätteet. Niitä jaoin tunnin aikana aika kädellä, mutta lopulta hevosen reagoidessa apuihin kivasti ylittyivät esteetkin oikein kivassa kaaressa. Olin oikeastaan yllättynyt siitä, miten ketterästi ja hyvässä temmossa Kelmi esteet hyppäsi, muutoin kun se on vähän sellainen sählääjä. Tästä on meidän hyvä jatkaa kohti kilpakenttiä, ehkäpä jopa mitalien toivossa. Vain aika näyttää mihin tästä ostoksesta nyt sitten onkaan.

Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)