Muistoissa: Kahvi-Tus - virtuaalihevonen
k. 27.05.2016

NimiKahvi-Tus LempinimiKahvi
Rek.nroVH14-018-1752 Synt.päivä ja ikä20.09.2014, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri153 cm, vrt
KoulutustasoHelppo A, 90cm, Tutustumislkk PainotusYleispainotus
KasvattajaSusiraja Omistajatvisha (VRL-01671)


© VRL-01080

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 25.01.2016
35 + 33 + 17 + 12 + 6 = 103p, YLA1

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.08.2015
8,5 + 40 + 22 + 20 + 15 = 105,5p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.09.2015
7 + 41 + 22,25 + 19 + 15 = 104,25p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.11.2015
7 + 40 + 22 + 20 + 15 = 104p, KERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.05.2016
15 + 24 + 23 + 25 + 20 = 107p, SLA-I*

Suomenhevostammojen kantakirjatilaisuus 20.04.2016
19 + 18 + 17 + 17 = 71p, KTK-II

Luonne

Ensimmäisellä silmäyksellä Kahvi voi vaikuttaa erittäin suloiselta ja mukavalta suomenhevostammalta, mutta todellisuus on hieman toista. Kahvi on kyllä kiltti ja rauhallinen hevonen silloin kun se sille päälle sattuu, mutta yleisesti se on kuitenkin melko malttamaton ja todellinen riiviö-sielu. Tamma jaksaa jekuttaa hoitajaansa päivät pitkät mitä ihmeellisimmin keinoin - sen erikoisuuksiin kuuluu mm. kaiken säikkyminen ja "neiteily". Lisäksi kun mukaan laitetaan vielä Kahvin periksiantamattomuus, niin oi voi, tässä hevosessa on oikeasti arkipäiväisissä tilanteissa kestämistä. Mutta kuten todettu, ilkeä tamma tämä ei ole, todella omaperäinen vain.

Karsinaan astuttaessa Kahvin turpa on heti ovenraossa vastassa, ikään kuin kyyläämässä, että kukas tänne tällä kertaa saapuu. Yleensä tamma joutu pettymään siitä, että tulija olisikin unelmiensa prinssi, ja tällöin naama valahtaa asteen verran äkäisemmäksi ja korvat menevät luimuun. Kahvi ei malta seisoa karsinassaan hetkeäkään aloillaan ja tämän takia se on syytä hoitaa kiinni pidettynä, vaikkakin tällöinkin viskelee päätään ja kavioitaan miten sattuu. Hoitotoimenpiteet sujuvat kuitenkin yleensä mutkitta, vaikka esimerkiksi kavioita puhdistaessa se saattaakin koetella hoitajansa hermoja jekuillaan. Varusteiden päälle saaminen ei sen sijaan ole mikään maailman simppelein asia, sillä Kahvilla on pakollinen tarve joka ikinen kerta pullistella satuloidessa ja suitsiessa puristaa hampaansa tiukasti yhteen.

Kun Kahvin selkään nousee, voi oikeasti yllättyä positiivisesti siitä, että tämähän onkin ihan näppärä ratsu. Tamma on oikeasti oikein mukava ratsastettava, mutta sen kanssa on vain tehtävä paljon töitä. Koska itsepäisyyttä löytyy, täytyy ratsastajan olla selässä erittäin napakkana ja laittaa hevonen liikkumaan niin kuin selästä käsketään. Kahvi reagoi herkästi ratsastajan apuihin ja pyrkii tunneilla rehelliseen muotoon, jes kerrankin jotain hyvää! Tamma on tosin asteen verran laiskempi yksilö, joten sitä saa ajaa kyllä jonkin verran eteen, tai no, vähän enemmänkin. Ratsastaessa on kuitenkin muistettava se, että Kahvi jaksaa kytätä jokaista kulmaa ja se näkee vihreitä miehiä kaikkialla, joten parempi on pitää ohjastuntuma tiiviinä. Huolellinen ratsastus ja napakkuus ovat avainsanat tämän hevosen kanssa.

Kouluratsastuksessa Kahvi testaa jatkuvaan ratsastajaansa ja sen lisäksi inhottavinta on se, että tamma kyllästyy pienten tehtävien hiomiseen hirveän nopeasti. Kahvin kanssa tulee siis tehdä tunneilla paljon erilaisia liikkeitä niin, että se pysyy koko ajan hyvin kuulolla ja liikkuu tarmokkaasti eteen. Kun edellä mainitut asiat ovat hanskassa, ei ratsastajan tarvitse kuin nauttia tamman työskentelystä. Helppo A tasoisen Kahvin parhaimmistoon kuuluu kaikenlaiset laukkatehtävät ja lisäksi se on aika hyvä avo- ja sulkutaivutuksissa. Vaikka tamma kulkisikin erittäin tyylikkäästi eteen ja reagoisi pieniinkin apuihin, on muistettava, että Kahvi käyttää tilaisuuden aina hyväkseen ja mikäli ratsastaja höllää ohjaa ja antaa tilaa, niin silloinhan tamma muuttuu veltoksi kuin makaroni ja ratsukko menettää tiiviyden.

Esteillä tamma on suoraansanoen hauska, nimittäin koskaan ei voi etukäteen tietää, että kuinka se ylittää tänäpäivänä esteet. Välillä Kahvi on niin hienoa estehevosta että, mutta välillä se vuorostaan esittää melkoisia pellehyppyjä ja käyttäytyy kuin mikäkin idiootti. Esteillä tammaa saa hopuuttaa reippaasti eteen, sillä muutoinhan se yrittää esteiden ylittämistä melkeinpä käynnistä ja lopputuloksen voi arvata. Kahvi omaa kuitenkin ihan kivan hyppytyylin ja se osaa hypätä jos niikseen näkee, mutta jälleen kerran on paljon töitä tehtävä. Rataesteitä se ylittää 90cm korkeudelle asti ja sitä suuremmat esteet ovatkin "iiks, en uskalla"-juttuja. Napakalla ratsastajalla Kahvin pitäisi kuitenkin pelittää esteiden parissa hyvin, mikäli ratsastaja vain pitää lähestymiset suorina ja auttaa hevostaan hypyissä kaikin tavoin.

Kilpailuissa Kahvin kanssa voi palaa pinna sellaiset pyöreät miljoona kertaa, sillä sehän ei ole hetkeäkään aloillaan ja touhottaa kuin mikäkin Paavo Pesusieni. Matkat kilpapaikoille sujuvat vähän vaihtelevasti, sillä välillä tamma osaa mennä traileriin nätisti, mutta välillä taas siellä on niin paljon vihreitä miehiä, että ei ole edes tosi. Mutta kun Kahvin saa lopulta sinne traileriin pienen väännön jälkeen, niin kyllä se siellä ihan mieluusti matkustaa. Kilpapaikalla alkaa sitten samantien se hirmuinen höösääminen, jolloin kisahoitaja saa kyllä pidellä riimunpäästä ihan napakasti kiinni. Lämmittelyssä Kahvi tuntuu aluksi täysin mahdottomalta, mutta kun se saa kulutettua suurimman osan energioistaan pois, niin sittenpä pääsee lyyti kirjoittamaan, jos ratsastaja vain haluaa. Tamma kannattaa pyöritellä ennen radalle menemistä todella hyvin pakettiin, sillä muutoin se saattaa oikkuilla jonkin verran vielä suorituksen aikanakin. Välillä Kahvin kanssa kilpareissut menevät putkeen, jolloin se tekee radoilla loistavia suorituksia, mutta välillä taas on lopputuloksena melkoinen katastrofi.

Sukulaiset

i Koistilan Maitoparta
sh-o, rn, 163cm
KTK-III
ii Marsalkka Maitoviiksi
sh-o, trt, 150cm
iii Navakkaparta evm
sh-o, rt, 153cm
iie Kersantti Kermaviili evm
sph-t, vrt, 146cm
ie Virili
sh-t, m, 152cm
KTK-II
iei Vilperi evm
sh-o, prt, 155cm
iee Viriti evm
sph-t, vrt, 146cm
e Kummas-Tus
sh-t, prt, 148cm
YLA2, KRJ-I, ERJ-II, KERJ-I, SLA-I
ei VIR MVA Ch Kahlitun Savumerkki
sph-o, prt, 144cm
YLA3, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I*, KTK-II
eii Sumun Vakooja evm
sh-o, rt, 148cm
eie Vaniljainen Jälkivaikutus evm
sh-t, rt, 143cm
ee Kangas-Tus
sh-t, rt, 153cm
KRJ-I, SLA-I
eei Aavikkovaeltaja evm
sh-o, prt, 157cm
eee Ilmes-Tys evm
sph-t, vrn, 147cm

iii. Navakkaparta, rautias hieman jykevämmänpuoleinen suomenhevosori (153cm) oli jytkystä ulkomuodostaan huolimatta ratsuhevonen henkeen ja vereen - sen ajo-opetus päättyi siihen, kun hevonen pisti maata joka ikinen kerta valjaat nähdessään. Ratsuna Navakkaparta osoittautui sen sijaan erittäin lupaavaksi. Vaikka sen askeleet olivat maahan sidotut ja vaatimattomat eikä sitä lyhyenpuoleisen kaulan vuoksi saanut niputettua kovin tiiviiseen muotoon, se oli helppo ratsastaa takaosalle. Navakkaparta kilpaili kansallisia helppo A -luokkia erinomaisesti sijoittuen. Ori oli hieman turhan löysä hyppääjä, jotta sillä olisi alettu kilpailla, mutta kotona esteet sujuivat 70cm asti ja maastossakin hypättiin puolta metriä. Navakkaparta kantakirjattiin kuusivuotiaana palkinnotta, sillä se sai rakenteestaan heikot pisteet (työsuunnalla se olisi saanut paremmat) eikä se ollut ratsunakaan vielä kovin valmis. Myöhemmin se kuitenkin korotettiin kakkospalkituksi oriksi lukuisten sijoitustensa vuoksi. Luonteeltaan Navakkaparta oli nöyrä, mutkaton ja leppoisa kaikkien kaveri, erittäin helppo ja yksinkertainen käsitellä kenen tahansa käsissä. Jalostuskäytössä Navakkapartaa käytettiin paljon kevyille tammoille tuomaan varsaan vähän lisää massaa, sekä etupainoisille tammoille tuomaan hieman parempaa työskentelymuotoa. Ori periytti valitettavasti lyhyttä kaulaansa ja vaatimattomia liikkeitään, mutta samassa paketissa tammanomistajat saivat toivomaansa takaosalle ratsastettavuutta ja nöyrää luonnetta. Navakkaparta kuoli 32-vuotiaana ja sillä on 53 varsaa.

iie. Kersantti Kermaviili, vaaleanratuais pienhevostamma (146cm) oli rakenteeltaan eriparinen, mutta liikettä siltä löytyi vaativa B -radoille. Tamman takaosa oli paljon kevyempi kuin takaosa, sillä oli muutenkin kevyt runko, mutta tanakat jalat ja kaula. Kersantti Kermaviili ei ollut mikään näyttelymenestyjä, mutta jo varsana sitä kehuttiin liikkeen puolesta tulevaksi koululupaukseksi. Tamma ei kuitenkaan ollut mikään itsestäänselvä menestyjä, sillä se kaipasi rakenteensa puolesta huolellista ratsastusta, mutta myös luonteensa vuoksi. Helposti stressaantuva, herkkä tamma tarvitsi selkeät rutiinit, hyvin vähän vaihtelevuutta tai yllätyksiä ja aina samana pysyvät pelisäännöt kaiken suhteen. Kersantti Kermaviili menestyi kuitenkin kansallisilla radoillakin. Myöhemmällä iällä sen kanssa jätettiin koulukilpaileminen vähemmälle ja kokeiltiin esteratoja. Kotonaan metriä suorittanut tamma kilpaili 80cm radoilla eikä tehnyt ollenkaan pahaa jälkeä sielläkään. Jalostuksessa Kersantti Kermaviili oli hieman villi kortti. Se periytti rakennettaan heikosti, joten jälkeläiset olivat sopusuhtaisempia, liikettä löytyi kuitenkin kouluradoille erinomaisesti. Luonne tuntui kuitenkin joko periytyvän tai jättävän periytymisen välistä ilman mitään logiikkaa, joten tamman viidestä varsasta kolme on samanlaisia stressitapauksia kuin emänsä, kaksi ei. Kersantti Kermaviili kuoli 24-vuotiaana sydänkohtaukseen.

iei. Vilperi oli hienosta ravisuvusta peräisin oleva suomenhevosori, josta kaavailtiin seuraavaa raviratojen kuningasta. Heti kolmen ikävuoden kieppeillä kuitenkin huomattiin, ettei orin motivaatio ja vauhti riitä juoksemiseen, joten se myytiin ratsukouluttajalle. Ratsukouluttaja huomasi pian hevosen vahvan ponnistusvoiman ja hyvän kapasiteetin esteradoille, jonka myötä siitä kehkeytyi upea estehevonen. Monen vuoden ajan Vilperillä kilpailtiin aktiivisesti 110cm luokissa saakka, eikä palkintosijoista ollut puutetta. Myös muutamat koulukisat orilla startattiin helpoissa luokissa, muttei sen liike soveltunut pidemmällä kaavalla koulu-uran luomiseen. Luonteeltaan Vilperi oli hieman oikukas käsiteltäessä, se saattoi keksiä jos jonkinmoista jekkua hoitajansa päänmenoksi, jonka vuoksi ei soveltunut aloittelijoiden käsiin. Ratsastettaessa ori oli kuitenkin yhteistyökykyinen ja nopea oppimaan, joka taas mahdollisti kilpailuissa pärjäämisen. Vilperi, tuo punarautias, 155cm hyvärakenteinen ori myös kantakirjattiin toiselle palkinnolle. Hieno estehevonen oli tietenkin myös kysytty jalostusori, jonka myötä Vilperi astui elämänsä aikana 12 tammaa. Jälkeläisilleen ori periytti hyvää estetekniikkaa sekä kaksisuuntaista luonnettaan. Vilperi lopetettiin vanhuuden oireisiin 26 vuoden iässä.

iee. Viriti on nytemmin jo edesmennyt suomenhevostamma, joka oli Vilperin tavoin ravisuvusta peräisin. Luonteeltaan Viriti oli käsiteltäessä itse rauhallisuus, mutta ajaessa ja selästä ratsastettuna se oli hyvin tulinen ja reipas yksilö. Nuorena tammalla kilpailtiin raveissa ihan hyvällä menestyksellä, mutta vanhetessaan se alkoi hyvin laukkaherkäksi, jonka myötä raviura vähitellen kuihtui. Raviuran jälkeen Viriti seisoi vähän aikaa tyhjän panttina, kunnes se löysi uuden kodin, jossa se ratsukoulutettiin. Jykevärakenteisesta tammasta ei liiemmin suurille esteille saati vaativiin koululuokkiin ollut, mutta hyvin se taittoi 80cm rataesteet ja helppo b koululuokan. Vanhemmalla iällä Viritiä alettiin nähdä myös koulu- ja estekisoissa, keräten satunnaisesti sijoja molemmista lajeista. Väritykseltään Viriti oli vaaleanrautias ja säkäkorkeutta se omasi vajaat 146cm, ollen siis pienhevosen mitoissa. Viriti sai elämänsä aikana kolme varsaa, joista yksi on menestynyt hyvin raviradoilla ja puolestaan kaksi koulu- ja estekentillä. Jälkeläisilleen tamma periytti tulisempaa luonnettaan sekä pientä kokoa. Parikymppisenä Viriti alkoi oireilemaan jalkojaan, joita yritettiin kuitenkin huolella pitää kunnossa. Lopulta omistajan piti päästää se pois tuskistaan 23 vuoden ikäisenä.

eii. Sumun Vakooja oli luonteeltaan ihmisystävällinen ja useimmiten "pomminvarma", mutta siitä huolimatta se omasi hieman pilkettä silmäkulmassa, eikä siten päästänyt aina hoitajiaan helpolla kaikista toimenpiteistä. Ratsastaessa Vakooja osasi vaatia, mutta kun sen sai kunnolla liikkumaan, oli se aivan ykkönen. Sumun Vakooja oli peräisin hienosta koulusuvusta, joten silläkin oli nuoresta lähtien loistavat eväät kilparatojen kuninkaaksi. Nuorempana orilla kilpailtiin menestyksekkäästi helppo a luokkia ja hieman vanhempana sitä nähtiin myös vaativa b luokissa voittaen. Vakooja kasasi yli 10 vuoden kisauransa aikana melkoisen läjän ruusukkeita ja pokaaleja omistajalleen, jonka vuoksi oli varmasti vaikeaa kun Vakooja 16 vuoden iässä loukkaantui. Upearakenteinen ori oli väritykseltään rautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta se omasi vajaat 148cm. Koulu-uransa vuoksi Vakoojaa kysyttiin paljon jalostukseen, mutta tammat valittiin huolella, eikä se kaikkia halukkaita astunut. Loppujen lopuksi Vakooja sai 18 jälkeläistä, joille se periytti hyvää liikettään ja kapasiteettia vaativiin luokkiin. Vakooja kerkesi olla pari vuotta seurahevosena, kunnes omistaja ymmärsi, ettei se ollut sitä mitä ori halusi tehdä. Ori halusi työskennellä ihmisten kanssa, se turhautui tyhjänpanttina seisomisesta, joka taas aiheutti ei toivottua käytöstä. Sen vuoksi Vakooja päästettiin vihreimmille laitumille sen ollessa 19 vuoden ikäinen.

eie. Vaniljainen Jälkivaikutus, tutummin Vanu, oli upea pienhevostamma kerrassaan loistokkaasta estehevossuvusta. Vanun vanhempien tavoin tammasta kaavailtiin pienestä pitäen upeaa ja kyvykästä estehevosta, joka siitä kovan työn tuloksena tulikin. Kapasiteettia tammalla riitti rataesteillä 110cm luokkiin asti, joiden parissa se aktiivisesti kisasi lähes koko elämänsä ajan, keräten myös sijoituksia roppakaupalla. Vanulla oli äärettömän hyvä liike ja hyppytyyli, jota monet muut estesuomenhevosten omistajat kadehtivat. Loistokkaan esteuran ohella Vanua käytettiin jalostustamman virassa neljän jälkeläisen verran. Kaikki tamman jälkeläiset ovat menestyneet loistokkaasti esteiden parissa, josta voi päätellä sen periyttäneen niille hyvää hyppykykyä. Luonteeltaan Vanu oli lempeä tamma käsiteltäessä, mutta ratsastettaessa sillä riitti virtaa vaikka muille jakaa, eikä se siten soveltunut kaikkien ratsastettavaksi. Pienhevosen mitoissa oleva Vanu oli korkeudeltaan vain 143 senttinen ja väritykseltään perinteinen rautias ilman merkkejä. Esteradoilla Vanua nähtiin 17 vuoden ikään asti, joskin ei aivan enää yli metrisissä luokissa. Tiettävästi tamma ennätti olla eläkkeellä reilun vuoden verran kunnes siihen iski ikävä virus, joka vei hevosen mennessään.

eei. Aavikkovaeltaja oli komea, hyvärakenteinen punarautias läsipää, jolta löytyi säkäkorkeutta 157cm. Tasapainoisen, lihaksikkaan rakenteensa johdosta se on kantakirjattiin nuorena toiselle palkinnolle. Koulupainotteinen, vaativa B -tasoinen komistus oli herkkä ja kuuliainen ratsu, jonka esiintyjän elkeet ja karisma yhdessä harvinaisen hyviin liikkeisiin toivat mainetta, kunniaa ja ruusukkeen poikineen omistajan seinälle. Aavikkovaeltaja oli vuosikaudet tuttu nimi koulukilpailuiden tuloslistojen kärkipäässä, ja orin ura onkin harvinaisen kiitelty. Luonteeltaan ori oli hyvin ihmisläheinen ja varma hevonen, joka harvemmin aiheutti konfliktitilanteita. Jalostuksessa Aavikkovaeltaja jatkoi samalla varmuudella kuin se oli esiintynyt kouluradoilla. Orilla on kolmisenkymmentä jälkeläistä, kaikki kapasiteetikkaita koulu- tai valjakkohevosia, joista suurin osa kilpailee enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Ori on periyttänyt jälkeläisilleen hyviä liikkeitä ja karismaattista olemustaan. Ori lopetettiin kotitallillan vanhuuden oireisiin 25 vuoden iässä.

eee. Ilmes-Tys, kaunis vaaleanruunikko pienhevostamma (147cm) oli monen mielestä poikkeuksellisen hyvä hevonen, sillä se peri vanhemmiltaan vain parhaat ominaisuudet. Hyvillä ratsuhevosen askellajeilla varustettu vankkatekoinen, hyväjalkainen ja ryhdikäs tamma myytiin nelivuotiaana kouluratsua etsineelle, joka veikin Ilmes-Tyksen vaativa B -tasolle. Tamma kärsi lyhyen jännevammakierteen seitsemänvuotiaana, teki silloin ensimmäisen varsansa ja palasi kisaradoille. Ilmes-Tys kantakirjattiin pienhevosena ykköselle, ratsuna taas kakkoselle ja se sai paljon kehuja. Vaikka tamma oli välillä vähän liiankin innokas luonteeltaan, se oli kuitenkin nöyrä ja miellyttämisenhaluinen ja jos sen energian vain sai kanavoitua oikein se oli aivan loistava tapaus. Ilmes-Tyksen varsat ovat perineet emältään hieman liiallista energiaa, mutta myös hyvän käsiteltävyyden, hyvät liikkeet ja jalat. Tamma teki elämänsä aikana kuusi varsaa, jotka suorastaan revittiin käsistä koulupuolelle, vaikka parista yleishevosia tulikin. Ilmes-Tys kuoli arvokkaan innokkaana vanhuksena 28-vuotiaana omassa karsinassaan.
Iii, Iie, (Eei.) Eee © Susiraja, loput © tvisha

Jälkeläiset

s. 02.01.2015, t. Mörkövaaran Eveliina (i. Mörkövaaran Eversti) omistaja: Emma
s. 13.03.2015, o. Mörkövaaran Kado-Tus (i. Koistilan Hurja) omistaja: kuristaja
s. 04.06.2015, t. Mörkövaaran Une-Tus (i. Mörkövaaran Unihiekka) omistaja: peikko
s. 17.10.2015, o. Mörkövaaran Kuskus (i. Kuuralehdon Jokkeri) omistaja: Mila
s. 08.05.2016, o. Mörkövaaran Hämminki (i. Mörkövaaran Harmava) omistaja: Hazel

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 43, ERJ 44, KERJ 39, VSR 5 kpl

20.10.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
07.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
08.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
12.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
12.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
14.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
16.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
16.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
17.11.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/50
18.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
19.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
19.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
20.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/50
21.11.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/50
21.11.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/30
22.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
22.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
24.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
24.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
24.11.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
26.11.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/50
26.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/50
02.12.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
03.12.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
03.12.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
05.12.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
05.12.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
06.12.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
07.12.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
08.12.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
09.12.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
12.12.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
12.12.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
14.12.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
14.12.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/50
17.12.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
17.12.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
20.12.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
22.12.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
23.12.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
26.12.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
28.12.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
28.12.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30

22.03.16, VSN (Mörkövaara), RCH
27.03.16, NJ (Huvitutti), irtoSERT
15.10.14, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
15.10.14, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
15.10.14, ERJ (kutsu), 80cm, 05/40
16.10.14, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
20.10.14, ERJ (kutsu), 80cm, 02/40
22.10.14, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
03.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
07.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
07.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
08.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
08.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
10.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
11.11.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/40
11.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
13.11.14, ERJ (kutsu), 80cm, 05/40
16.11.14, ERJ (kutsu), 80cm, 05/40
18.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
18.11.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/40
20.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
24.11.14, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
30.11.14, ERJ (kutsu), 80cm, 01/30
30.11.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
02.12.14, ERJ (kutsu), 80cm, 01/30
03.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
03.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 03/26
06.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
06.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 06/50
07.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
09.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 05/50
10.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 05/50
10.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
23.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
26.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
30.12.14, ERJ (kutsu), 80cm, 04/33
01.01.15, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
03.01.15, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
04.01.15, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
05.01.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
05.01.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
05.01.15, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
07.01.15, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
08.01.15, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
09.01.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
31.07.15, ERJ CUP (kutsu), 70cm, 03/118

07.11.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/36
11.12.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/23
13.12.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/23
14.12.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/15
16.12.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/15
22.12.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/23
27.12.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/37
29.12.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/37
29.12.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/23
30.12.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/37
05.01.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/14
05.01.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
05.01.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/22
12.01.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/39
14.01.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/21
16.01.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/39
18.01.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/25
19.01.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/25
10.02.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
11.02.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
10.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/49
11.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/18
12.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/18
13.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/18
14.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 07/49
18.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/18
20.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
21.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
24.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/18
06.04.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/26
05.05.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
09.05.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
17.05.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/22
20.05.15, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/30
20.05.15, KERJ (kutsu), Tutustusmiluokka, 02/30
22.05.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/28
26.05.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/28
29.05.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
31.05.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/28

30.11.14, VSR CUP (kutsu), 80cm, 05/48
30.11.14, VSR CUP (kutsu), 90cm, 01/58
31.03.15, VSR CUP (kutsu), 60cm, 01/14
31.03.15, VSR CUP (kutsu), 80cm, 01/32
30.04.15, VSR CUP (kutsu), 60cm, 06/41

Valmennukset ja päiväkirja

04.01.2016 Estevalmennus, valmentajana narri
Tällä kertaa saavuin pitämään estevalmennusta kasvatillemme Kahville ja omistajalleen Tvishalle. Aikataulut eivät jälleen olleet ystäviämme, mutta jutustelimme silti hetken ennen valmennuksen alkua tammasta ja sen elämästä. Ja muistin toki hehkuttaa sitä, miten hieno Kahvista olikaan kasvanut. Tvishan vielä hienosäätäessä tamman kanssa rakensin päivän tehtävän: neljän esteen innari jonka jälkeen laukka-askel ja okseri. Kahvilla oli tänään pöllöilypäivä. Se hyppäsi innarin kuin kani ja sen perästä kielsi okserille, koska ”enhän minä nyt tuollaisen yli pääse!” Vaikka Tvisha miten hoputti ja vähän suutahtikin, meni tamma okserin yli vasta kun huidoin hieman talikolla sen takana. Sen jälkeen Kahvi hyppäsi kuin paraskin esteratsu. Kun Tvisha vain muisti pitää tamman liikkeellä se ylitti innarin sujuvasti, töksähtelemättä ja askel okserillekin passasi kuin itsestään. Pirun hyvää työtä molemmilta!

02.01.2016 Kouluvalmennus, valmentajana narri
Olin lupautunut valmentamaan kasvattiamme Kahvi-Tusta ja Tvishaa, jotta laatuarvosteluissa oltaisiin sitten ihan teräkunnossa. Lisättyjä askellajeja päästiin heti työstämään, sillä ratsukko oli verrytellyt valmiiksi ja valitettavasti molempien tiukan aikataulun vuoksi emme juuri ehtineet kuulumisia vaihtaa – joku toinen kerta sitten kiireettömämmällä ajalla. Työskentely aloitettiin hakemalla keskiaskellajeja, joihin Kahvi ylsi kohtalaisesti. Tvisha joutui ajamaan tammaa paljon eteen, mutta lopulta tamma taisi todeta tottelemisen olevan helpompaa kuin vastaanväitön. Lisättyä käyntiä haettiin keskihalkaisijalla, lisättyä ravia taas lävistäjällä. Erityisesti ravi ilahdutti minua suuresti, sillä tahdittamalla eteenajon askeleisiin Tvisha sai Kahvista esille sellaista lisättyä ravia että huhhuh. Pari kertaa, kun ratsastaja unohti pitää paketin kasassa, liike läsähti enemmänkin ravurimaiseksi harponnaksi, mutta tilanteen rauhoittaminen oli melko simppeli tehtävä ja jatkossa Tvisha aina piti paketista parempaa huolta.

01.01.2016
Uusi vuosi ja uudet kujeet, vai miten meni. Loppuvuosi hurahti Mörkövaarassa sellaista kyytiä, ettei edes hevosten kuulumisia juuri kerennyt päivitellä. Taaskaan. Lokakuun loppupuolella Kahvi varsoi neljännen, ja sitä myöten ainakin toistaiseksi viimeisen, jälkeläisensä. Tällä kertaa saatiin taas kivasti vuorostaan orivarsa, jonka isänä toimi Mörkövaarassa asusteleva komea, kulorautias ori Kuuralehdon Jokkeri. Tämä suloisuus nimettiin Mörkövaaran Kuskusiksi ja kasvettuaan emänsä rinnalla riittävästi hevosen näköiseksi, muutti se Milan hoiviin Petäjävaaraan.
Marraskuun 25. päivä päästiin puolestaan Kahvin kanssa suuntaamaan KERJ laatikseen, joka sujui todella hyvin. Nyt uskalsin olla jo varmana Kahvin suhteen, yhtään ens siis epäillyt, että joku menisi metsään ja ei saataisi palkintoa ollenkaan. Tuomarit arvostelivat Kahvin nopeasti ja kokonaispisteiksi saatiin taas hienot 104p, jotka oikeutti KERJ-I palkintoon. Enemmän kun tyytyväinen lopputulokseen! KRJ-I, ERJ-I ja KERJ-I on jo aika hieno palkintorivi, mutta täytyyhän sinne vielä muutama ykkönen mukaan saada. Seuraavaksi lähdemme kohtaamaan Kahvin kanssa peloittavan YLAn, joka oikeasti hieman kauhistuttaa. Yhtään ei voi tietää minkälainen palkinto meille sieltä napsahtaa, mutta ilolla otetaan vastaan se mikä vain saadaan. YLAn jälkeen toivottavasti pääsemme vielä kevään mittaan suomenhevosten laatuarvosteluun, jonka myötä Kahvi alkaa olemaan melkolailla paketissa. Sormet ja varpaat ristiin.

30.09.2015
Täällä on yksi iloinen hevosen omistaja, joka haluaa jakaa riemun kaikelle kansalle! Kahvihan on päässyt nyt starttailemaan laatisuransa, takana KRJ ja ERJ laatikset. KRJ laatuarvosteluun suuntasimme elokuun puolessa välissä, jota jännitin ehkä enemmän kuin mitään. Toisaalta järki sanoi, että hyvin Kahvilla menee, mutta silti pelotti aivan hirveästi kuinka se käyttäytyy ja mitä se tekee tuomareiden edessä. Todella hienoa olisi ollutkin jos Kahvi olisi napannut tuomarin käsivarresta kiinni kesken arvostelun tai antanut tälle monosta. Onneksi mitään vastaavaa ei tapahtunut ja arvostelu sujui kokonaisuudessaan hyvin. Koska Kahvi on upea kouluheppa hienosta suvusta, ei ollut mikään yllätys, että kokonaispisteet kipusivat 105,5 pisteeseen asti. Kyseisillä pisteillä meille napsahti sitten KRJ-I palkinto, wohoo!
ERJ laatuarvostelu oli puolestaan itseasiassa tänä aamuna, joka sujui vähän miten sujui. Olin valmistellut Kahvin hyvin koitokseen, puunannut sen upeaksi ja niin edelleen. Mitä tekee meikäläinen kuitenkin aamulla? No nukkuu pommiin! Ymph, sanotaanko, että pienimuotoinen kiire tuli pakata hevoset ja kaikki tavarat matkaan ja suunnata tilaisuuteen paikan päälle. Kiire rokotti kaikilta osin hevosten valmistautumista kehään, joten kirjaimellisesti menimme tuomareiden eteen takki auki. Onneksi Kahvi luki tilannetta hyvin ja käyttäytyi taas asiallisesti, jonka myötä yhteispisteet 104,25p. Ja ERJ-I palkinto! Nyt on upeasti plakkarissa kaksin kappalein ensimmäisiä pokaaleja, joten toivottavasti samaa linjaa jatketaan vielä tulevaisuuden koitoksissa.

31.07.2015
Kahvin päiväkirjamerkinnät ovat tämän vuoden puolella ollut hieman harvassa, joten päivitelläänpä kuulumisia.
Hienoimmat uutiset tietenkin liittyy jälleen kerran jälkeläisiin - Kahvi on saanut nyt kolme toistaan upeampaa jälkeläistä. Ensimmäisestä jälkeläisestä olikin jo aikaisemmin esittelyä, joten esitelläänpä kaksi viimeisintä. Maaliskuun puolen välin kieppeillä Kahvi varsoi orivarsan, jonka isänä toimi Rajattomalainen ori Koistilan Hurja. Orivarsa nimettiin Mörkövaaran Kado-Tukseksi ja vieroituksen jälkeen se muutti aktiiviseen kilpakotiin kuristajan hoiviin Rohkelikkoon. Kolmas varsa puolestaan syntyi kesäkuun alussa, tällä kertaa kyseessä oli tammavarsa. Ihana rautias tamma sai nimekseen Mörkövaaran Une-Tus, jolloin nimessä oli sekä vähän emästä, että vähän isästä, Mörkövaaran Unihiekasta, vivahteita. Une-Tus löysi kodin uuden tuttavan, peikon, hoivista Peikkolasta, jossa sitä odottaa varmasti loistava tulevaisuus. Koska kolme upeaa pikku-Kahvia on jo maailmalla, on meillä suunnitteilla enää yksi varsa tälle tammalle. Nyt annetaan Kahvin tosin huilailla hetki ja katsellaan uudestaan loppuvuodesta, milloin uutta pienokaista halutaan.
Kahvin kilpaurahan on suoritettu alta pois jo aika päiviä sitten, kenttäkilpailut jätettiin viimeisenä noin pari kuukautta sitten. Kuitenkin jokaisen lajin kuukausittaisissa cupeissa pyörimme edelleen, joista täytyneekin vähän mainita. Tänään normaaliin tapaan oli Kahvi mukana KRJ, ERJ ja KERJ cupeissa, joista koulu ja kenttä cupit menivät vähän miten menivät. Sen sijaan esteillä Kahvi oli tänään aivan super! Se työskenteli radalla innokkaasti ja reagoi apuihini malttavaisesti, ja sen mukainen oli myös tulos. 70cm luokassa oli 118 osallistujaa, joista meidän Kahvi oli kolmas! Aivan megahienoa. Välillä tämäkin hevonen osaa yllättää. Tästä jatketaan tukkaputkella kohti seuraavia koitoksia!

04.05.2015 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Mörkövaaraan saapui tänään ulkopuolinen estevalmentaja, jonka tunnille myös minä osallistuin Kahvin kanssa. Kahvi oli alussa yllättäen ihmeellisen reipas, se liikkui heti tarmokkaasti eteen, kuunnellen myös antamiani apuja kohtuullisen hyvin. Sain sen melko nopeasti ratsastettua hyvin tuntumalle, jonka jälkeen saimme rueta ottamaan muutamia lämmittelyhyppyjä. Kahvi tuntui kirivän melkolailla esteille lähestyttäessä, joten napakat pidätteet sain jälleen antaa, vaikka se muuten hyppäsi kyllä melko hyvin.
Tänään kävimme valmennuksessa lävitse sarjaesteiden hyppäämistä. Kentälle oli rakennettuna kaksi sarjaa, toisessa 60cm, 70cm ja 80cm esteet ja toisessa 80cm ja 80cm esteet. Meidän vuoromme koittaessa oli Kahvi kuin mikäkin intoinen kakara, joten voitte vain arvata tuloksen kun hevosen kanssa menimme kolmen sarjan esteille. Ensimmäinen, matalin este, ylittyi hyvin, mutta en kerennyt reagoiman Kahvin askeleisiin ja ottamaan niitä huomioon esteiden välissä, jonka takia kaksi muuta tippui. Seuraavalle sarjalle kerkesin jo vähän paremmin saamaan hevosta hallintaani, joten ne tamma hyppäsi puhtaasti. Valmentaja käski minun pidättää hevostani ronskimmin, tai muutoin ei ollut esteille asiaa. Vähän aikaa rauhoittelin Kahvia, jonka jälkeen lähdimme suorittamaan uudestaan. Tällä kertaa tiesin mitä tulevan piti ja siten pystyin varautumaan Kahvin hölmöilyihinkin. Napakoilla pidätteillä ja huolellisella ratsastuksella esteet ylittyivät kerta toisensa jälkeen paremmin ja paremmin. Kerran valmennuksen aikana saimme Kahvin kanssa huono lähestymisen, jonka vuoksi tamma kieltäytyi.
Kun rata oli käyty ajatuksen kanssa useaan kertaan läpi, eikä virheitä enää ilmennyt, saimme siirtyä loppuverkan pariin. Loppuverkassa Kahvi oli edelleen reipas, eikä se olisi malttanut edes hidastaa käyntiin. Valmentaja antoi meille ihan hyvää palautetta, kuulemma Kahvi on taitava hevonen jos se vain malttaa keskittyä. Hieman on parantamisen varaa hevosen hallitsemisessa, mutta eiköhän se siitä.

23.03.2015 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Tänään osallistuin Kahvin kanssa Jenna R.:n kouluvalmennukseen. Alkuverkassa Kahvi oli himpun verran laiskanoloinen, jonka takia sain ajaa sitä napakasti eteen, käyttäen raippaakin apuna. Teimme paljon taivutteluja jokaisessa askellajissa, tehden samalla myös paljon siirtymisiä sekä temmonvaihteluja. Vähitellen Kahvi vetreytyi ja alkoi liikkumaan tahdikkaammin eteenpäin, joustaen samalla kyljistään.
Kahvin kanssa pääsimme tänään työstämään pohkeenväistöjä, avoja ja sulkuja. Aloitimme avotaivutuksista käynnissä, joiden aikana Kahvi tuntui hieman turhautuneelta, eikä sitä olisi vähempää voinut kiinnostaa niiden tekeminen. Joudun antamaan sille napakat avut, jotta se taipui ja liikkui uralla oikein. Kun teimme uraa pitkin avotaivutuksia, otimme hiljattain lisäksen pohkeenväistöt keskihalkaisijalta. Kahvi väisti ihan ok heti alusta lähtien, tosin minulla oli pientä hankaluutta saada se reippaasti kävelemään eteen ja samalla väistämään reilusti. Käynnissä väistöjen onnistuessa jatkoimme samaa tehtävää niin, että avot tehtiin uralla edelleen käynnissä ja pohkeenväistöt puolestaan ravissa. Onnekseni Kahvi oli tässä vaiheessa melko hyvin ohjan ja pohkeen välissä, jonka myötä suoritukset lähtivät luonnistumaan paremmin. Raviväistöissä ei ollut minkäänlaista ongelmaa, vastaavasti kun avot paranivat koko ajan. Tehtävän onnistuessa vaihdoimme avot vähitellen sulkutaivutuksiin, tehden lyhyillä sivuilla puolestaan laukannostot ja suuret laukkaympyrät. Sulkutaivutukset luonnistuivat Kahvilta huomattavasti avoja paremmin, mutta tosin laukannostoissa se himmasi vähän vastaan, jonka myötä sai taas antaa jämäkät avut.
Tunnin työstämisen jälkeen saimme siirtyä loppuverkan pariin, itsenäsesti suorittaen. Pyrin lopussa saamaan Kahvin vielä kunnolla reippaaseen liikkeeseen ravissa ja hidastin käyntiin vasta kun olin tyytyväinen sen suoritukseen. Valmentaja kehui paljon minun reipasta otetta hevoseen, mutta siitä huolimatta tehtävät jäivät meillä välillä vähän puolitiehen.

03.01.2015
Vihdoin ja viimein saan päivitellä Kahvin osalta vauvauutisia! Joulukuun alussa Kahvi todellakin astutettiin Mörkövaaralaisella orilla, Mörkövaaran Everstillä. Eversti on Marlen omistama hieno yleispainotteinen poika, jolla on kisattu niin koulua, esteitä kuin myös kenttää menestyen. No, eilen sitten rakkauden hedelmä tuotti tulosta ja Kahvi varsoi suloisen, vaaleanrautiaan tammavarsan. Synnytys sujui ongelmitta ja sekä emä että varsa voivat hyvin. Toistaiseksi pohdiskelen kovasti, jääkö uusi tulokas Mörkövaaraan kasvamaan vai pistetäänkö se myyntiin. Tammavarsa sai viralliseksi nimekseen Mörkövaaran Eveliina ja ainakin tällä hetkellä sitä kutsutaan Eveksi. Mikäli varsa yhtään vanhempiinsa tulee, niin tulevaisuudessa sitä odottaa menestys kilparadoilla, mutta annetaanhan pienen kasvaa ensin ja katsellaan sitten.
Kun Eveliina on vähän aikaa kehittynyt ja näemme mitä siitä tuli, niin sitten mietimme Kahvitukselle seuraavaa jälkeläistä. Toivotaan siis keväälle seuraavaa pientä Kahvia!

12.12.2014
En olekaan vielä kerennyt kertoilemaan minun ja Kahvin seikkailuista kilparadoilla, joten tässäpä asiaa siitä. Tamman kanssa on vajaa kaksi kuukautta kierretty enemmän ja vähemmän este-, koulu- ja kenttäkilpailuja, ja tulostakin niistä on hyvin tullut. Ennen kuin mennään tuloksiin, on pakko mainita, miten pöhkö kisakumppani tämä hevonen on ollut! Välillä se menee _täydellisesti_ kilparadoilla, kuunnellen ohjeitani ja työskennellen hyvällä motivaatiolla. Välillä puolestaan Kahvi on kilpailuissa kuin veltto makaroni, joka ei nosta jalkojaan yhtään saati keskity itse asiaan. Muutaman kerran on meinannut radalla itku tamman tyhmyyden takia päästä, mutta joka kerta huonojen suoritusten jälkeen on suunta ollut vain ylöspäin.
Todellakin, meillä on sijoitusten osalta sujunut radoilla hirmuisen hyvin. Kouluratsastuksessa olemme saaneet sijoituksia läjään huimat 33 kappaletta, joista neljä on voittoja. Esteillä puolestaan olemme kisanneet 31 sijoituksen verran, joista voittoja peräti kahdeksan kappaletta! Esteillä Kahvin työskentely on siis ollut huolellisempaa ja miellyttävämpää tulosten perusteella mitä koulussa, mutta tyytyväinen olen suorituksiin joka tapauksessa. Kenttäratsastusta emme ole kisanneet kovinkaan paljoa, mutta siltäkin saralta on kasassa jo pari sijaa. Itseasiassa viimeksi eilen ratsastin Kahvilla tutustumisluokassa voittoooon!
Ei siis yhtään hullummin, vai kuinka? Näillä näkymin koulu- ja estekisoista saamme halutut sijat kasaan jo tässä kuussa. Tavoitteet on siis 40 sijaan asti kilpailla, olettaen että menemme myöhemmin pyörimään vielä lajikohtaisissa laatuarvosteluissa. Mutta tosiaan, kasvattajalle vain terveisiä ja kiitokset hienosta ponista!

11.11.2014 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Tänään saimme Kahvin kanssa hieman ulkopuolista apua, kun Mikko N. saapui valmentamaan meitä esteiden parissa. Vaikka Kahvin koulutus on päälisin puolin sujunut hyvin ja menestystä on kilparadoiltakin tullut, halusin silti kokeneen esteihmisen mielipiteitä ja vinkkejä. Kahvi oli melko innokkaan oloinen valmennuksen alkupuoliskolla, se kuunteli ohjeitani hyvin, muttei aivan täysin toiminut niiden mukaan. Lämmittelyhypyt olivat melkeinpä yli juostuja, tamma hyvä että malttoi kunnolla esteen edessä ponnistaa.
Mikko oli rakentanut meille kentälle esteradan, jossa oli monenlaisia esteitä korkeuksilla 60-80cm. Lähdimme oikeastaan samantien suorittamaan sitä, samalla kun valmentaja jakoi neuvoja hyvien hyppyjen takaamiseksi. Pidätteet olivat melko in juttu, sillä Kahvi ei kamalasti malttanut keskittyä hyppyihin, jonka vuoksi puomitkin lentelivät. Mikko pyysi meidät välillä pois radalta sivuun, näyttääkseen kädestä pitäen mitä minun tulee tehdä. Näiden neuvojen jälkeen meillä sujui vain paremmin ja paremmin, Kahvin alkaessa hypätä hiljalleen todella kivasti. Lähestymisissä vauhtia oli edelleen riittämiin, mutta nyt tamma malttoi ponnistaa ja hypätä esteiden ylitse rehellisesti. 80cm okseri oli valmennuksen ainoa jännittävä este hevoselle, sille se kieltäytyi kaksi kertaa ennen kuin uskaltautui kannustukseni avulla ylitse. Lopussa hyppäsimme radan kaksi kertaa lävitse ilman ainoatakaan "virhepistettä".
Kun valmentaja oli tyytyväinen työskentelyymme, saimme siirtyä loppuverkan pariin. Kahvi oli aika hapoilla tunnin päätteeksi, jonka vuoksi teimme jäähdyttelyt melko kevyesti. Alun hankaluudet käännettiin tänään ehdottomasti voittoon, valmentajakin kehui meitä huimasta parannuksesta. Vaikka erimielisyyksiäkin oli, niistä selvittiin reippaalla työllä ilman periksiantoa.

16.10.2014
Täytyy kyllä hehkuttaa, että olen enemmän kuin tyytyväinen ostokseeni! Kahvi on ollut aivan loistava hevonen, vaikka luonteet meillä ei aina täysin natsaa. Tamma osaa nimittäin näyttää hapanta naamaa ja olla kiinnostumatta uusista asioista itsepäisyydessään, mutta, eteenpäin on silti päästy ja hurjasti. Se on liitetty nyt osaksi Mörkövaaran tammalaumaa ja sopeutunut siellä eloon, eikä meillä muutoinkaan suurempia ongelmia ole ollut.
Ratsukoulutuksessa näin Kahvista aivan uusia piirteitä sen suhteen, kuinka nopeasti se oppi asiat. Useat koulukiemurat se hallitsi jo parin kerran jälkeen, mutta sitten se suuri mutta - se kyllästyy älyttömän nopeasti työskentelyyn! Kahvin kanssa saa selästä käsin nimittäin tehdä töitä, ja kunnolla, mikäli sen meinaa saada ratsastettua pehmeäksi, pelkkä selässä hummailu ei todellakaan riitä. Ei sillä, että nyt on helppo a:han vaadittavat liikkeet sitten paketissa. Esteillä Kahvi on sen sijaan ollut oikein näppärä, vaikkakin vähän omituinen. Välillä se saattaa hypätä innoissaan 60cm esteen ja välillä pelkkä maapuomikin on ollut ylitsepääsemätön este. Pöljä eläin.
Koska ratsukoulutus sujui odotetusti, tai vähän paremminkin, olen ilmoittanut Kahvia jo mukaan kilpailuihin. Ensi viikolla starttaamme ensimmäisissä koulu- ja estekisoissa, saa nähdä kuinka meidän käy. Olen kuitenkin sikäli varmoin mielin menossa eteenpäin, että pidän näitä ensimmäisiä startteja nyt pelkkänä harjoituksena, enkä sanan varsinaisessa muodossa kilpailuina. Näin ollen meillä ei ole minkäänlaisia paineita tulevien kisojen suhteen.

07.10.2014
Mörkövaaran lauma kasvoi tänäpäivänä jälleen yhdellä ihastuttavalla suomenhevostammalla. Olin pitkään etsinnyt Mörkövaaraan uutta lyhytsukuista verta, kunnes lopulta löysin Susirajasta täydellisen yhdistelmän, josta myös halusin varsan. Kyseessä oli ihana yleispainotteinen "pariskunta", isä ruunikko Koistilan Maitoparta ja emä punarautias Kummas-Tus. "Kurkun" tullessa kiimaan astutus onnistui hyvin ja alkoi se tuttu pitkä odottaminen, jälleen kerran. Lopulta, 20.9. syntyi aivan megaupea tammavarsa, joka nimettiin emänsä tavoin Kahvi-Tukseksi. Vaaleanrautias läsipää tamma hurmasi sydämeni heti, enkä malttanut odottaa, että saan sen Mörkövaaraan vieroitusajan jälkeen. No, tänään oli vihdoin ja viimein se päivä, että kasvattaja raaski luopua kaunokaisesta ja sain sen omakseni.
Lähdin heti aamuvarhain noutamaan "Kahvia" Susirajasta, tietenkin innosta soikeana. Nyt Kahvi oli jo reilun kahden vuoden ikäinen ja se oli kasvanut hurjasti viimekertaisesta näkemisestä. Siinä mitä kasvattajan luona Kahvia käsittelin, tuntui se ihan mukavalta ja asialliselta hoidokilta, niin kuin tietysti kuuluikin. Ostopaperit tammasta oli kirjoitettu jo aikapäiviä sitten, joten ei muuta kuin Kahvi kyytiin ja takaisin kohti Mörkövaaraa.
Mörkövaarassa tamma oli aluksi hyvin hämillään, joutuihan se eroon tutusta ja turvallisesta laumasta. Hetken aikaa Kahvin kanssa pihassa pönötettiin ja ihmeteltiin, kunnes se suostui mutkitta kävelemään perässäni talliin. Tallissa käsittelin tammaa lisää, tein sille karsinassa tarvittavat hoitotoimenpiteet ja annoin ruokaakin nenän eteen. Varovasti Kahvi maisteli heiniään ja vähän sipsutti kauraa suuhunsa. Tämän jälkeen Kahvi pääsi ulos tarhaan, joka sijaitsi tammalaitumen vieressä. Näin Kahvi pääsi jo vähän tutustumaan uuteen laumaansa, johon se todennäköisesti viikon päästä liitetään.
Yhteiselo alkoi meillä tamman kanssa siis oikein mukavasti, toivottavasti se jatkuu samoin tavoin parikymmentä vuotta eteenpäinkin. Meillä on tarkoitus lähteä seuraavaksi ratsukouluttamaan Kahvia ja katsomaan, josko päästäisiin jo tämän kuun lopulla osallistumaan ensimmäisiin kilpailuihimme. Jännityksellä odotan!