Muistoissa: Lakean Justus - virtuaalihevonen
k. 25.02.2015

NimiLakean Justus LempinimiJustus
Rek.nroVH12-018-0074 Synt.päivä ja ikä11.11.2011, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenpienhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri146 cm, rt
KoulutustasoVa B, 90cm, Tutustumisluokka PainotusYleispainotus
KasvattajaLakea OmistajaTvisha (VRL-01671)


© LR

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 05.03.2013
36+41+28+35=140p, YLA1

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.03.2013
21(7+7+7)+42+22+10+8=103p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.06.2014
5 + 50 + 15 + 14,2 + 10 = 94,2p, ERJ-III

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.02.2015
56,5 + 40 + 22 + 18 + 15 + 1 = 102,5p, KERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 15.07.2014
15 + 23 + 22 + 21 + 20 = 101p, SLA-I

Luonne

Jos kaipaa rinnalleen herrasmiestä, se oikea ei ole Justus.
Jos kaipaa rinnalleen sporttista miestä, se oikea ei ole Justus.
Jos kaipaa rinnalleen uskollista miestä, se oikea ei ole Justus.
Sen sijaan Justus onkin kaikkea tätä...
Hoidettaessa Justus osaa olla halutessaan hieman hankala, esimerkiksi hoitotoimenpiteiden aikana se saattaa ihan huoletta yrittää näykkäistä hoitajaansa tai talloa tämän varpaille. Tämän pojan kanssa on muistettava samantien tehdä selväksi se, että hoitaja on se kenen mukaan hommat sujuvat. Toisaaltahan Justus on sellainen ylilaiska pullaponi joka vain tylsyyttään yrittää härnätä hoitaajansa, ja sen "olevinaan kovan" kuoren alla on sitten se mukava poni jota on vain kiva karsinassa rapsutella ja harjailla. Ori ei vaadi kuitenkaan hoitajaltaan mitään muuta kuin päättäväisyyttä ja sillä pääseekin sitten pitkälle. Hoidettaessa Justus on syytä pitää kiinni juurikin sen takia, että se tahtoo silloin tällöin vähän maistella hoitajan vaatetusta ja tehdä mitä nyt mielen juolahtaakaan. Harjatessa ori ei millään malta seisoa aloillaan, se hommailee vain täysin omiaan ja hyppii sivulta sivulle, jolloin hoitajan varpaat ovat tietenkin vaarassa. Kavioiden puhdistus Justuksen kanssa on nopea homma, sen kun vain hoitaja nostelee yksitellen kaviot ja käy ne läpi, se siitä sitten. Varusteet eivät ole kuitenkaan Justuksen hyvä ystävä ja niiden välillä saakin jokseenkin paljon taistella. Suitsiessa ori pyrkii nostamaan turpaansa mahdollisimman korkealle jotta hoitaja ei saisi kuolaimia suuhun, mutta kun ottaa Justuksen koon huomioon, tietää kuka siinäkin tilanteessa on se voittajaosapuoli. Satulan, tai satulavyön, kanssahan on aina myös erinäisiä erimielisyyksiä, mutta nekin selviävät vain pienellä käden ja kavion väännöllä. Hoidettaessa Justus vaatii hoitajaltan vain pitkää pinnaa sekä maltillisuutta.

Ratsastettaessa Justus ei ole mikään unelmaponi eteenkään aloittelijoilla, joskin kokeneet saattavat saada siitä kuitenkin jotain irti. Orilla on tapana esittää ratsastajalleen erittäin laiskaa ponia ja siksi sitä saa olla jatkuvasti potkimassa kylkiin ja näpäyttelemässä raipalla takapuoleen jos meinaa sen eteenpäin saada liikkumaan. Ravissa ja laukassa voi ratsastajalle tulla suorastaan yllätyksenä se, miten nopeasti Justus pudottaa takaisin käyntiin kun ei milllään viitsisi hurjastella ympäri kenttää. Parhaiten Justuksen kuitenkin saa liikkumaan topakoilla pohkeilla ja hyvällä istunnalla, suustaan se on sen verran herkkä ettei välttämättä kummoista kiskomista ohjasta siedä. Yleensä orilla ei ole tapana muuten ratsastaessa temppuilla sen jatkuvan jumimisen lisäksi, se pitää maltillisesti jalkansa maanpinnalla ilman turhanpäiväistä pukittelua tai vihreiden miesten säikkymistä. Taitava ratsastaja saattaa saada Justuksen kohtuullisen hyvin liikkumaan jos orilla on vain hyvä päivä, silloin se näyttelee nätisti hienoja pieniä liikkeitään ja kulkee kauniissa muodossa nöyrästi eteen. Tältä hevoselta ei ratsastaessa kannata kuitenkaan mitään odottaa, tunnit ovat aina täynnä yllätyksiä sen suhteen, kuinka tällä kertaa sujuu.

Kouluratsastuksessa Justus taittaa kaikki helpot luokat ja lisänä vielä vaativa b. Välillä sitä on suoraan sanoen kummasteltu, että kuinka tämä laiska ja jäykkis hevonen voi taipua vaativallekin tasolle - se on suorastaan ihme. Halutessaan ori on kuitenkin erittäin taitava kouluratsu sen mukavien liikkeiden ja näyttävän ulkonäön kera. Hyvien päivien aikana Justus suorastaan nauttii siitä kun se saa paneutua tehtäviin ja hioa pieniäkin virheitä pitkään, kuitenkaan tylsistymättä siihen. Laukanvaihdot ovat tämän orin bravuuri, topakalla ratsastajalla juurikin koulukilpailuissa kyseinen tehtävä on näyttävin ja siitähän niitä pisteitäkin tahtoo aina ropista. Mitä vaativimpiin luokkiin Justuksella mennään, sitä paremman ratsastajan se myös selkäänsä vaatii, aloittelijoille riittänee tämän ponin kanssa helppo c luokat.

Esteitä Justus hyppää myös mielellään, kapasiteettia sillä riittää rataesteillä noin 90cm luokkiin. Ori omaa kohtuullisen hyvän hyppytyylin ja onkin myös erittäin varma hyppääjä, harvoin Justus on erikoisempiakaan esteitä kieltämässä. Haastetta esteratsastuksessa Justuksen kanssa kuitenkin tuo se, että kuinka saada ori sellaiseen vauhtiin jossa esteitä on hyvä ylittää. Aina kun Justuksen saa kivaan laukkaan ja yhden esteen ylitse, pudottaa se raviin ja sitä kautta taas käyntiin ratsastajan kovista yrityksistä huolimatta. Mutta silloin kun Justusta itseään hyppääminen kiinnostaa, niin silloinhan esteet ylittyvät vaivatta eikä ongelmia tiedossakaan. Myös esteillä Justus tarvitsee topakan ratsastajan selkäänsä, sellaisen joka jaksaa laittaa ponia reippaasti eteen ja joka saa ohjattua vaikeassakin tilanteissa sen rauhallisesti esteeltä seuraavalle.

Kilpailuissa poika osaa olla vähän omalaatuinen ja suoraan sanoen vetää suoritukset aivan vitsillä, ja siksi Justus ei ole myöskään kovin ihanteellinen kilparatsu. Ratsastajalla on kilpailuissa jokaisella kerralla kovat suorituspaineet siitä, kuinka saa orin tällä kertaa kulkemaan ja miten suoritus mahtaa kokonaisuudessaan mennä. Justuksen kanssa ei vain kannata kilpailuihinkaan lähteä pipo liian tiukalla, sillä yllättäviäkin päiviähän mukaan mahtuu! Ori osaa käyttäytyä kuitenkin esimerkiksi lastattaessa ja matkustaessa, se malttaa seisoa aloillaan pidemmänkin matkan traikussa kunhan on vain matkaseuraa mukana. Kilpapaikalla Justus jaksaa ehkä korvaansa kääntää kuunnellessaan ympäröivää melua, mutta siihen sen tekemiset seisomisen lisäksi sitten jäävätkin. Justuksella kilpaillaan aktiivisesti koulu- ja esteratsastuksen parissa sopivissa luokissa, ja mukaan mahtuu silloin tällöin myös kenttäkilpailujakin. Orin suoritukset radalla ovat paljolti kiinni siitä kuinka ratsastaja on saanut hevosen liikkumaan alkuverkassa, sillä hyvä verkka takaa myös parempaa suoritusta ja toisinpäin. Epäselväksi ei kisoissa kuitenkaan jää se, ettei Justus ei ole kovinkaan oiva kilparatsu heikkohermoisille!

Sukulaiset

i Rikkimeni
sh-o, vrt, 156cm
KRJ-II, ERJ-I, KERJ-II, SLA-I
ii Täystuho evm
sh-o, lkk, 157cm
iii Lennon Lukko evm
sh-o, vrt, 156cm
iie Rillaus evm
sh-t, vrt, 151cm
ie Likan Kristalli evm
sh-t, lkk, 150cm
iei Lempi Menköö evm
sh-o, rt, 152cm
iee Ota Huikka evm
sh-t, km, 153cm
e VIR MVA Ch Ilon Pilvi
sph-t, rt, 144cm
KTK-II
ei Ilo-Hessu evm
sh-o, rt, 150cm
eii Raja-Kauhu evm
sh-o, prt, 150cm
eie Esikko evm
sh-t, m, 149cm
ee Vantastina evm
sph-t, rt, 145cm
eei Nero-Viktori evm
sh-o, prt, 156cm
eee Tähkäpää evm
sph-t, vprt, 146cm

Justuksen isä Rikkimeni on nytemmin Mörkövaarassa asustava suomenhevosori, jonka on kasvattanut Rilla SH. Vaaleanpunarautias, 156 senttinen Rikki on erittäin hyväluontoinen ori, jonka kanssa harvoin törmää erimielisyyksiin sen ollessa niin nöyrä ihmisiä kohtaan. Rikki on yleispainotteinen hevonen, jolla kilpaillaan ahkerasti niin koulu- kuin myös esteratsastuksen parissa. Kapasiteettia kouluratsastuksessa sillä riittää vaativa b tasolle saakka ja esteitä se ylittää parhaimmillaan 120cm luokkia, ja menestystähän molempien lajien parista on tullut. Kilpailujen ohella Rikki on myös jalostuskäytössä ja tällä hetkellä siltä löytyykin kaksi kappaletta jälkeläisiä, joista molemmat ovat menestyneet hyvin ratsastuskilpailuissa. Tulevaisuudessa Rikki tähtää useisiin laatuarvosteluihin.

Isänisä Täystuho oli komea ja hieno, liinakko 157cm korkea ori, joka oli painotukseltaan koulupuolelle suunnattu. Ori kilpaili nuoruudessaan aktiivisesti kouluratsastuksen parissa vaativia luokkia, ja menestystähän niissä reippaasti myös tuli. Nimensä vastaisesti Täystuho oli kuitenkin kaikkea muuta kuin tuho, sillä se oli mitä mahtavaluontoisin ja ihastuttavin ori mitä maa päällään kantoi. Täystuhon kasvatti Reija Jääskeläinen ja kyseisen naisen hoivissa Tuho suuren osan elämästään viettikin. Ori ei omannut kovin kummoista rakennetta, mutta hyvän luonteensa sekä potentiaalinsa takia sitä käytettiin vanhemmalla iällä tiuhaan tahtiin jalostuksessa. Tiedettävästi Tuho jätti jälkeensä lähes 20 jälkeläistä, joista suurinosa menestyikin isänsä tavoin kouluradoilla. Ori jouduttiin lopettamaan vanhuudenoireisiin sen ollessa 24 vuotias.

Isänisäisä Lennon Lukko oli erittäin hyvärakenteinen suomenhevonen, joka pärjäsi mahtavasti niin näyttelykehissä että kilparadoilla. Upean rakenteen kruunasi liinakko väritys sekä 156cm säkäkorkeus, ja niillähän tienattiin hyvin pistein kantakirjatilaisuudessa ensimmäinen palkinto. Ensimmäisiä palkintoja Lukko keräsi myös este- ja kouluradoilta helpoista luokista. Luoneeltaan ori oli melko piittaamaton ja hankala, mutta sen omaperäinen luonne teki siitä samalla myös viekkaan ja kiinnostavan. Kilparatsun ohella Lukkoa käytettiin paljon myös jalostukseen ja näillä näkymin orilta löytyykin yhdeksän jälkeläistä, joista osa on menestynyt kilparadoilla sekä näyttelyissä Lukon tavoin. Ori kuoli sydänkohtaukseen 24 vuotiaana.

Isänisänemä Rillaus oli hyväluontoinen ja mukava tamma, jonka kasvatti Mikko Saarinen. Rillauksesta kaavailtaan aluksi ravihevosta, mutta laukkaherkkyytensä vuoksi siitä kehiteltiin pikku hiljaa kouluratsu. Hyvällä ja topakalla koulutuksella Riinasta loppujen lopuksi saatiinkin oiva kilpahevonen helppoihin luokkiin. Useasti startannut tamma sijoittuikin vanhetessaan useasti kouluradoilla ja mahtuipa mukaan myös muutamia voittoja. Vaaleanrautias tamma omasi myös hyvän rakenteen sekä säkäkorkeutta siltä löytyi 157cm. Kilpauransa jälkeen Riinaa käytettiin muutamaan otteeseen jalostukseen ja kohtuullisen hienot varsat tamma jälkeensä myös jätti. Riina jouduttiin lopettamaan pienen tapaturman seurauksena 20 vuotiaana.

Isänemä Likan Kristalli oli luonteeltaan kohtuullisen haastava tammaksi, se ei alistunut jokaisen käsiteltäväksi eikä se helppo missään tilanteessa ollutkaan. Väritykseltään Krista oli kauniin liinakko ja säkäkorkeutta se omasi vajaat 150cm. Nuorempana tammalla kilpailtiin sen painotuslajissa kouluratsastuksessa, jossa sillä riittikin kapasiteettia hienosti vaativa b tasolle saakka. Kyseisestä luokasta Kristalta löytyykin melkoinen määrä voittoja sekä muita sijoituksia. Kohtuullisen hyvin tamma menestyi myös rakenteensa ansiosta; vanhempana tammana se kantakirjattiin toisella palkinnolla. Menestyksekkään kilpauran jälkeen Krista siirtyi siitostamman leiviin jättäen jälkeensä neljä toistaan hienompaa jälkeläistä. Ikäväksi tamma menehtyi synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin jo 18 vuotiaana.

Isänemänisä Lempi Menköö, tutummin Pentti, oli hieno, pieni suomenhevosori kasvattajanaan Jouko Sallinen. Luonteeltaan Pentti oli hyvin sisukas ja osakseen tulinen, se ei soveltunut aloittelijoiden käsiin vaan vaati rinnalleen osaavan ja topakan ihmisen. Orilla kilpailtiin hyvin menestyksekkäästi kouluratsastuskilpailuissa, joissa se keräsi useita kymmeniä voittoja ja muita sijoituksia. Koulukilpailujen ohella Penttiä käytettiin myös työhevosena, jonka tietysti mahdollisti orin vankka rakenne. Säkäkorkeutta tältä kauniin rautiaalta hevoselta löytyi 152cm, mutta se ei orin egoa kyllä syönyt. Vanhempana Pentti oli täysipäiväinen jalostusorii ja siten se saikin useita kymmeniä jälkeläisiä, jotka menestyivät melko vaihtelevasti kilparadoilla. Ori jouduttiin lopettamaan sen loukattuaan jalkansa tarhassa 22 vuoden iässä.

Isänemänemän Ota Huikka, tuttavimmin Hilkka, oli omaperäinen suomenhevostamma, jonka kasvatti ja omisti Arja Kinnunen. Hilkka ei ollut mikään tavallinen suokkiputte, sillä se ei ollut todellakaan mikään letkeä ja rauhallinen tamma, vaan toi kyllä vauhtia ja vaarallisia tilanteita hoitajansa arkeen. Punarautiasta, 154 senttistä tammaa nähtiin enemmänkin näyttelykehissä kuin kilparadoilla, hyvän rakenteensa ansiosta Hilkka kantakirjattiinkin reiluin pistein ensimmäisellä palkinnolla. Koulupainotteisella tammalla kilpailtiin myös painotuslajissaan kouluratsastuksessa, mutta enemmälti Hilkka toimitti puskaratsun virkaa. Jälkeläisiä Hilkalta löytyy vain yksi kappale, joka oli tosin sitäkin hienompi, Rillan Kristalli. Hilkka lopetettiin vanhuudenoireisiin sen ollessa 24 vuoden ikäinen.

Justuksen emä Ilon Pilvi on Virtuaalitalli Lakeassa asusteleva suomenpienhevostamma, jonka on kasvattanut Laura Nissinen. Tältä pieneltä, hyvärakenteiselta tammalta löytyy säkäkorkeutta vain 144cm ja väritykseltään se on rautias. Jo nuorena Pilvelle myönnettiin VIR MVA Ch arvonimi ja sitä ennen se myös kantakirjattiin toiselle palkinnolle. Luonteeltaan tamma on hieman ahne ja huomionkipeä, mutta siitä huolimatta erittäin mukava toveri oikeanlaiselle, topakalle ihmiselle. Koulupainotteinen Pilvi on kilpaillut paljon painotuslajinsa parissa, tällä hetkellä siltä löytyy useita kymmeniä sijoituksia jopa vaativa b luokista asti. Justus on toistaiseksi emänsä ainoa jälkeläinen, mutta vanhetessaan Pilvi tulee mitä luultavimmin saamaan vielä monen monta hienoa jälkeläistä, ja uskoakseni sillä tähdätään myös laatuarvosteluihin.

Emänisä Ilo-Hessu on rautias tähtipäinen ratsu, jolta löytyy säkäkorkeutta noin 150cm. Yleispainotteisen Hessun kanssa on aktiivisesti kilpailtu sijoittuen esteratsastuksessa 100cm luokissa ja kouluratsastuksessa helppo a luokissa. Ratsastuskilpailujen ohella ori on niittänyt mainetta myös näyttelyissä hyvän rakenteensa johdosta, joukossa muun muassa useita BIS voittoja. Luonteeltaan Hessu on kohtuullisen nöyrä ja mukava, eikä se ollenkaan vieroksu työntekoa. Nytemmin Hessu viettelee ansaittuja eläkepäiviään kilpailuista, mutta toimii tarvittaessa jalostusoriina. Tähän mennessä ori on jättänyt jälkeensä kaksi hienoa tammajälkeläistä.

Emänisänisä Raja-Kauhu syntyi suomenhevosia kasvattavassa tallissa, aivan Venäjän rajan tuntumassa. Varsana Kauhu oli nimensä mukainen, oikein tulinen ja epätasainen ori, mutta viisi vuotiaana ruunauksen myötä olemuskin rauhoittui. Kauhu omisti erittäin hyvän ja ryhdikkään rakenteen, jonka vuoksi se kantakirjattiin jo nuorella iällä hyvin pistein toiselle palkinnolle. Ori oli monitaitoinen ja monen lajin taitaja. Se sovelsi vetämään valjakkokärryjä, mutta loisti myös kaikissa kenttäratsastuksen lajeissa. Kauhulla kierrettiinkin ahkerasti monenmoisia kilpailuja, joissa tuli myös upeasti menestystä voittojen ja sijoituksien merkeissä. 150 senttinen Raja-Kauhu oli väriltään punarautias ja päätä koristi tähtipiirto. Kauhu lopetettiin 23 vuoden ikäisenä parantumattoman jalkavaivan myötä.

Emänisänemä Esikko oli pienikokoinen 149cm, eli juuri hevosen mittainen musta siitostamma. Tamma palkittiin hyvän rakenteensa ansiosta näyttelyissä kahdesti näyttelyiden toiseksi parhaana hevosena, ja kylläpä siltä löytyy myös muutama ensimmäinenkin palkinto. Kantakirjauksessa tamman pisteet eivät kuitenkaan jostain syystä yltäneet palkinnoille saakka. Esikko oli luonteeltaan hyvin tammamainen ja omistamisenhaluinen, eikä se siksi soveltunut jokaisen käyttöön. Se oli kuitenkin erittäinhyvä periyttäjä, periyttämään hyvää rakennetta, joten jälkeläisiä se varsoi kuusi. Esikko hallitsi myös ratsun perustaidot ja osasi vetää kärryjä, mutta koskaan sitä ei kilpailuissa asti käytetty. Esikko vaipui ikuiseen uneen omalla kotilaitumellaan 24 vuoden vanhana.

Emänemä Vantastina on 145cm pientyypinedustaja, jonka päälajina on kilpailla kouluratsastuksessa. Vantastina omistaa pienhevoseksi hyvin hevosenomaiset isot liikkeet ja täten menestynyt myös vaativissa kouluratsastuksen luokissa. Sijoituksia kyseisestä lajista on tullut monia kymmeniä, eli mikään turha kouluratsu tämä tamma ei ole. Väriltään Vantastina on rautias ja sillä on päänmerkkinä piirto ja yllättävä herasilmä. Molemmissa takajaloista löytyvät myös puolisukat. Kouluratsastuksen laatuarvostelussa tamma on palkittu toisella palkinnolla. Perusluonteeltaan Vantastina on miellyttävä käsiteltäessä ja on hyvin ihmisystävällinen. Nykyisin tamma toimii täysipäiväisenä siitostammana, tällä hetkellä Vantasiina on varsanonut kolme hienoa jälkeläistä.

Emänemänisä Nero-Viktori oli punarautias ja 156cm korkea valjakkohevonen. Ori eli elämänsä kasvattajansa omistuksessa, mutta asusti suurimman osan ajastaan muualla. Perusluonteeltaan Viktori oli oriksi erittäin hyvätapainen mutta kilpailuhenkinen. Hienon rakenteensa ansiosta kakkospalkinnolla kantakirjatun orin kanssa otettiin osaa Suomen lisäksi myös Baltian maiden kilpailuihin. Orin bravuurilaji oli maraton. Hyvin valjakkokilpailuissa menestynyt ori herätti aikanaan erittäin paljon kiinnostusta jalostuspuolella ja siksi Viktori olikin vanhempana erittäin käytetty siitosori. Jälkeläisiä se sai peräti parikymmentä kappaletta, joista osasta kehittyi isänsä veroisia valjakkohevosia. Viktori kuoli ähkyyn 23 vuotiaana.

Emänemänemä Tähkäpää asusti nuoruuden ratsastuskoululla yksityishevosena. Tamma oli säkäkorkeudeltaan vain 146cm ja väriltään vaaleanpunarautias läsipään kera. Tämän omisti pienikokoinen naishenkilö, joka harrasti ratsastusta vain omaksi ilokseen. Parivaljakko opetteli yhdessä koulukiemuroiden saloja ja uskaltautuivat he pieniä esteitäkin ylittämään. Kilpailemaan he uskaltautuivat vain oman tallin kilpailuissa. Kaksitoistavuotiaana Tähkäpää teloi takajalkansa tapaturmallisesti tarhaillessa. Tämän jälkeen Tähkäpää ei enää kuntoutunut ennalleen, mutta muutaman varsan kerkesi varsomaan, kunnes se päästettiin 17 vuotiaana hevosten taivaaseen.
Osittain emän puolen © Jenny K

Jälkeläiset

s. 01.07.2012, o. Mörkövaaran Aatos (e. Lakean Runo) omistaja: rukkanen
s. 17.09.2012, t. Mörkövaaran Lumikki (e. Helmen Lumityttö) omistaja: idam
s. 22.10.2012, t. Mörkövaaran Lumeus (e. Helmen Lumityttö) omistaja: Jjune
s. 12.12.2012, o. Mörkövaaran Aapeli (e. Taikakuun Meriina) omistaja: Mörkövaara
s. 25.04.2014, t. Mörkövaaran Roksanne (e. Lakean Runo) omistaja: Freetu

Valmennukset ja päiväkirja

26.06.2014
No voihan pee! Ei se esteheppojen laatuarvostelu nyt niin putkeen meillä Justuksen kanssa mennytkään. Yllättävän hyvin ori käyttäytyi tilaisuudessa joo, mutta saamamme pisteet menivät hieman mönkään. Koska Justus ei osannut esitellä muutoin rakennettaan kuin seisoen, emme saaneet kummemmin rakenneosiosta pisteitä. Tiesin orin suvun rokottavan jonkin verran, muttamutta! Jäimme 0,8 pisteen päähän kakkos palkinnosta, kyllä suututtaa! Ne olisimme voineet saada jälkeläisosiosta, mutta eipä pojan jälkikasvua enää ihmeellisemmin kilpailuissa pyöri mmm... Eli kokonaispisteet kys. laatuarvostelusta 94,2 ja sillä tienasimme ERJ-III palkinnon. Jospa sitä uusitaan joskus, never knows. Jos ensi kuussa ei SLAsta tule ensimmäistä palkintoa niin sitten ei kyllä omistaja enää ala, mur!

18.06.2014
Nyt jännittää! Ilmoitin Justuksen mukaan kesäkuun esteratsastusjaoksen laatuarvosteluun ja hirveän mielenkiinnolla odottelen tuloksia! Pari päivää on vielä armon aikaa ennen tilaisuuspäivää, toivotaan vain että Justus osaa käyttäytyä tuomareiden edessä ja hurmata heidät oikein todenteolla. Muutoinhan meillä pitäisi olla ihan kohtuulliset saumat ok palkintoon, mutta koska emä ei ole esteradoilla juurikaan pyörinyt jäävät vanhempien pisteet melko alhaisiksi. Mutta se palkinto otetaan ilolla vastaan mikä ansaitaan, kunhan ei olisi huonoin, heh.
Ja kun estelaatiksesta ollaan selviydytty niin tarkoitus olisi suunnata heinäkuun suomenhevosten laatuarvostelutilaisuuteen. Nyt siis laatiksia laatisten perään! Mutta mitäpä tällä papalla oikeastaan enää tekemäänkään, muut asiat ovat jo jotenkin saavutettu. Vielä kun vain kenttäkilpailuissa menestyttäisiin paremmin niin bueno!

28.05.2014 Estevalmennus, valmentajana omistaja
Tänään Justus oli kanssani hyvin yhteistyönhaluinen heti valmennuksen alusta alkaen ja siksi olikin ihana mennä pitkästä aikaa tällä orilla niin, ettei se joko a) laiskottele tai b) laita jatkuvasti hanttiin. Ori pyrhälsi alkuverkassa eteenpäin kuin juna, montaa kertaa sitä ei tarvinnut eteenpäin hoputtaa, päinvastoin, pidätyksiä sai melko rutkasti jaella. Justus kuunteli mahtavasti huolella jokaista ohjettani ja pyrki liikkumaan niiden mukaisesti eteen. Alkuverkassa menimme kahdella pääty-ympyrällä muutamia ristikkoja sekä matalia pystyesteitä. Tietenkin alkuun oltiin vähän tahmeita ja siksi kompuroitiin jonkin verran ristikoilla, liekkö kumpi meistä unessa ollut. Pystyesteihin saatiin pientä ponnistusta sentään aikaiseksi, kuitenkin paremminkin olisi voinut mennä, varsinkin kun edessä oli vielä kasa isompia esteitä. Kun Justus tuntui riittävän vetreältä ja hyvältä, siirryimme itse päivän tehtäviin. Menimme 70-90 senttimetrin esteitä niin, että käännökset esteille olivat hyvin tiukkoja ja lähestymiset täytyi tehdä huolella jotta seuraavalle esteelle päästäisiin nätisti etenemään. Alkuun otimme tietenkin vähän etäisyyttä, eikä kääntämiset esteille olleet kovin hankalia. Justus hyppäsi todella mielellään jokaisen esteen ja lähestymiset onnistuivat mutkitta. Kun rupesimme tiukkoja käännöksiä lisäämään, hidasti Justus mukavasti vauhtia ja oli todellakin kerrankin huolellinen. Välillä ratsastajan virheistä johtuen hyppykulma oli vähän omituinen ja siitähän syntyi meille muutamia pudotuksia. Puolentunnin verran treenasimme lähestymisiä käännöksien takaa, kunnes olin erittäin tyytyväinen puhtaisiin suorituksiin ja aloimme lopettelemaan.

17.05.2014
Yli vuosi on kulunut Justuksen viime kuulumisista, joten nyt olisi aika päivitellä orin tilannetta. Vuosi sitten käytiin laatuarvosteluja lävitse ja 2012 saatiin paljon jälkeläisiä. Tänä vuonna Justus on saanut yhden jälkeläisen, Mörkövaaran Roksannen, joka asuu Freetun hoivissa Parodiassa ja joka tulee kasvettuaan näkymään kouluradoilla. Koska Mörkövaara on ollut hiljaiselolla, on Justuskin saanut laiduntaa kavereidensa kanssa pitkän tovin ilman minkäänlaista stressiä huomisesta. Nyt keväällä olemme kuitenkin innostuneet taas kilpailemaan ja siksi tämänkin vanhuksen oli aika rueta parantelemaan kuntoaan. Justuksen kanssa kilpailemme tällä hetkellä kenttäratsastuksen parissa, ja kovana haaveena olisi vielä päästä kyseisen lajin laatuarvosteluun. Orin emällä vaan ei kenttäkilpailuista ole kokemusta ja se voi jonkin verran syödä pisteitä, mutta isä on kilpaillut paljon kenttää ja jälkeläiset myös vähän, että josko kuitenkin jotain tulosta saataisiin aikaiseksi. Muutoin meille ei ihmeitä kuulu, mitä nyt tietysti olemme edelleen tässä kaavailemassa erjn laatuarvosteluun ja slaan menoa, heh. Josko kesän aikana tärppäisi ja päästäisiin edes jonnekin pyörähtämään. Vaikka edes naisiin jos ei muuta.

01.04.2013
Viime kuukausi oli meille Justuksen kanssa yhtä laatuarvosteluhumua. Vuodenvaihteen jälkeen puunasin orin sellaiseen kuntoon, että sen kanssa kehtaisi laatiksiin lähteä ja siten ilmoitin sen mukaan maaliskuun yleislaatuarvosteluun sekä maaliskuun kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun. Kuten arvata saattaa, jännitin kovasti kuinka Justus kyseisissä laatuarvosteluissa pärjää, vaikkakin tietysti toivoin ja odotin hyviä palkintoja.
5. päivä koitti yleislaatuarvostelutilaisuus ja voi että kuinka ylpeä omistaja voikaan hevosestaa olla! Justus käyttäytyi nätisti ja hurmasi jokaisen tuomarin puolelleen, ja se jos mikä näkyi myös pisteissä. Tilaisuudessa oli mukana 16 suomenhevosoria ja meidän Justus sai kolmanneksi parhaat pisteet, eli 36 - 41 - 28 - 35 = 140p YLA1 ja kommenttina Hyvin valmisteltu!, jee! Ensimmäinen ykköspalkinto tienattu.
15. päivä suuntasimme vuorostaan kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun, jonka suhteen ei niin kovat odotukset ja paineet olleet mitä ylassa. Siispä pystyin rennosti seuraamaan tilannetta hevosen vieressä kun se palkittiin toisella ykköspalkinnolla pistein 21 (7+7+7) - 42 - 22 - 10 - 8 = 103p! Hah, on se meidän poika vaan niin upea!
Nyt on plakkarissa siis YLA1 ja KRJ-I palkinnot kohtuu hyvin pistein, josta on hyvä jatkaa seuraaviin laatuarvosteluihin. Toiveissa olisi Justuksen kanssa pyörähtää vielä erj laatuarvostelu ja sla, mutta nähtäväksi jää.

19.01.2013 Estevalmennus, valmentajana jey
Saavuin hämyisään maneesiin, jossa valmennettavani ravailivat alkuraveja. Tahmeasti ravailevan suomenpienhevosoriin Haw esitteli Lakean Justukseksi. Kävimme ongelmakohtia hieman läpi, ennen kuin aloin kokoamaan esteitä. Ratsukko sai verkkailla itsenäisesti, kun minä kokosin esterataa. Ratsukko sai tehtäväkseen hypätä ensimmäisenä kahden esteen sarjan, joka koostui 40 cm korkeasta ristikosta ja 50cm korkeasta pystyesteestä. Pyysin Hawia ratsastamaan ensin Justusta paljon enemmän eteenpäin ennen sarjalle tuloa. Justus hyppäsi varmasti sarjan esteet, mutta vähän liian laiskasti. Lämmittelyhyppyjen jälkeen ohjeistin ratsukolle hypättävän radan, joka koostui viidestä 80cm korkeasta esteestä. Justuksen mielenkiinto esteisiin alkoi pikku hiljaa heräillä ja orin askellus muuttui ponnekkaammaksi. Hypyistä saatiin siistejä ja ratsukon rataa oli mukava seurata. Orilta kuitenkin puuttui tietty energisyys, vaikkakin hyppäsi mielellään. Valmennuksen tavoitteena oli kuitenkin saada siistejä hyppyjä ja se toteutui. Kehuin ratsukkoa hyvästä työskentelystä ja annoin neuvoja seuraaviin koitoksiin. Korjasin esteitä pois ratsukon verkkaillessa. Sanoin heipat ja lähdin.

16.01.2013 Kouluvalmennus, valmentajana snifffe
"Voi kauhistus", ajattelin jo kuulessani, että olisin pitämässä Justukselle ratsastajansa kanssa kouluvalmennusta. Heti soiton saatuani aloin pähkäilemään mitä ratsukolle keksisi harjoituksiksi jotta Justus saataisiin pysymään hereillä ja reippaassa liikkeessä. Kuulin myös, että ratsukolla olisi ollut viime kilpailuissa hieman ongelmia laukanvaihdoissa, joten niitä pitäisi ainakin harjoitella. Kunhan orin saa vain laukkaamaan tarpeeksi reippaasti. Tallille päästyäni huomasin lapun, jossa luki ratsukon olevan reippaalla verryttelymaastolla, jotta Justus hieman löytäisi tarmoa liikkua eteenpäin myös kentällä. Päätin pikkuhiljaa siirtyä kentälle päin kun näinkin ratsukon jo kävelevän metsätieltä kentälle päin. Valmennus vain käyntiin, aluksi koeteltiin ratsukon yhteistyötä ihan perus käynti-ravi-laukka-pysähdys siirtymisillä. Justus oli aika hyvin kuulolla, mutta valitettavasti pysähdyksestä suoraan laukkaan siirtyminen tuntui olevan tänään aivan ylitse pääsemätöntä, raippa siis ensi kerralla mukaan kannusten lisäksi. Siirtymisten sujuessa ja orin taipuessa hyvin päätin siirtää ratsukon kolmikaariselle kiemurauralle, jossa suoritettaisiin tänään laukan vaihdot. Aluksi ratsukko suoritti vain kaaret laukassa ja suorat kohdat ravissa, laukan vaihtuessa aina kaarteeseen. Hieman tahmeutta ja vastahakoisuutta oli ratsun puolelta aluksi havaittavissa, mutta ratsastajan vaatimuksesta harjoitus suoritettiin kunnialla loppuun. Lopuksi pyysin ratsukkoa menemään kolmikaaren muutaman kerran molempiin suuntiin kokonaan laukassa, ottaen laukanvaihdot askeleessa suorille kohdille. Tämpä sujui jo hienosti, ehkä hieman selkeämmät pohjeavut ratsastajan puolelta.

08.01.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Norpatar
Voihan laiska merimursu, oli ensimmäinen ajatukseni ratsukosta, jonka näin lyllertämässä ympäri maneesia. Ratsastaja tuntui oikein topakalta tapaukselta, mutta jostain syystä ori ei ottanut kuuleviin korviinsa yhtäkään ratsastajaan antamaa apua. Pääsyin ottamaan heidät isolle voltille ja avukseni nappasin pitkän kouluraipan. Ratsastajan tehtävänä oli vahtia, että ori taipuu sisään eikä karkaa takapäällä voltilta pois. Niimpä hän otti raipan ulkokäteen ja alkoi ratsastamaan ohjeiden mukaan. Käytimme paljon istuntaa, joka tuntui tehoavan. Raipastani oli myös hiukan apua, sen avulla saimme oria nostelemaan takasiaan eikä vain raahaamaan niitä perässään. Laukassa olin jo ihan varma että se kaatuu, koska alkuun laukka oli todella jähmeää ja valui raskaasti etujalkojen päälle. Kehoitin ratsastajaa nousemaan enemmän ryhtiin ja nostamaan ori puolipidätteillä ryhtiin. Se auttoi, mutta parhaaseen tulokseen päästiin tekemällä vaihtoja. Vaihdoista innostunut ori suoritti kauniita vaihtoja, vastalaukkoja ja kokoamisia sekä lisäyksiä laukassa. Valmennus päättyi etteen alas ratsastukseen.

07.01.2013 Estevalmennus, valmentajana Chao
Maneesissa lämmitteli itsenäisesti piskuinen suomalaisherra ratsastajansa kera. Minä siirryin toiseen päähän kokoamaan rataa ratsukolle, olisi nimittäin estevalmennuksen aika näille kahdelle. Alkutunti meni ensin itsenäisen lämmittelyn parissa, sillä aikaa kun minä kokosin harjoitusrataa. Rataan kuului sarja ja muutamia yksittäisiä esteitä siellä sun täällä. Ensi alkuun rata oli matala, kavalettikorkuinen ja sitä hypättiin ihan vain tuntuman saamiseksi ja lämmittelyksi. Justuksella olikin tänään vauhti päällä ja ratsastaja saikin tehdä selässä tosissaan hommia saadakseen oriin keskittymään esteisiin silkan juoksemisen sijaan. Kun hevonen oli sulavasti saatu hallintaan nostettiin esteitä ja välien pituuksia hieman muuteltiin niin, että hevonen ja ratsastaja joutuivat laskemaan askelia ja katsomaan, mihin kohtaan ne kaviot kannattaa laskea. Muutaman kerran sarjalla puomi putosi, kun ori ponnisti joko liian aikaisin tai liian myöhään seuraavalle esteelle, mutta pääpiirteittäin rata sujui kummaltakin osapuolelta hienosti. Lopputunnista keskityimme vielä kertaamaan sarjalähestymisiä ja ratsastusta esteiden välissä. Ratsastajalla itsellään oli välillä liian kiire sarjasta pois, jonka takia ori joutui harppaamaan b-osan sisään. Kun ratsastajaan saatiin vähän kärsivällisyyttä ja tämä lakkasi häiritsemästä, ns. nostamasta, oria esteille, hypyt ja sarjat sujuivat leikiten. Korkeutta radalla oli mukavat 90 senttiä, ja ori selvitti esteet suhteellisen leikiten - kun ratsastaja ei häirinnyt sitä.

14.12.2012
Pari päivää sitten Justus sai jälleen uutta jälkikasvua kun Taikakuun Meriina synnytti rautiaan orivarsan. Mörkövaaran Aapeliksi nimetty poika on Justuksen neljäs jälkeläinen, ennestään Justukselta löytyi yksi ori- ja kaksi tammajälkeläistä. Aapeli jää todennäköisesti Mörkövaaraan kasvamaan ja kilpailemaan, jotta siitä saadaan hyvät näytöt molemmille vanhemmilleen. Justuksen edellisetkin jälkeläiset ovat päässeet jo pyörähtämään kilparadoilla ja sijoituksiakin on muutamia jo kertynyt. Näillä näkymin tämä ori periyttää siis kapasiteettiaan lajiin kuin lajiin myös jälkeläisilleen ja toivotaan vain, että Mörkövaaran kasvatit tulevat tulevaisuudessa menestymään vielä paremmin. Nyt on Justuksen jälkeläiset vähäksi aikaa tehty, alkuvuodesta kun pääsemme käymään laatuarvosteluissa niin katselemme seuraavan kerran niiden jälkeen, että josko joku kaipaisi tammalleen menestynyttä pienoria jalostukseen.

26.11.2012
Olimme hiljalleen hiljentäneet Justuksen kanssa estekilpailuissa käymistä, kunnes tänään päätimme pojan uran siltä saralta. Justus sai kerättyä syksyn aikana 31 sijoitusta erjstä ja siten lopputulokseksi kertyi 54 sijoitusta 50-90cm radoilta. Enää oria ei siis nähdä kuin kenttäkilpailujen merkeissä koulu- ja esteradoilla, muutoin kisat on nyt kisattu. Kentästä poika on kerännyt reippaaseen tahtiin sijoituksia ja tarkoitus meillä on kilpailla sinne 36 KERJ sijoitukseen saakka, ihan vain siltä varuilta mikäli kenttälaatikseen vielä joskus eksytään. Nyt kun on täydet sijoitukset koulu- ja esteradoilta, ei voi muuta sanoa kuin että laatiksiin suuntaamme! Ensi vuoden puolella Justus tullaan näkemään koulu- ja esteratsastusjaosten laatuarvosteluissa, kunhan jälkeläiset vain saavat vielä pientä menestystä kilpailuista. Mahtavaa työtä Justuksen kanssa on kilparadoilla tehty, toivottavasti se vain vielä palkitaan hyvin pistein.

12.09.2012
Syksyn kilpakausi on nyt startattu Justuksenkin kanssa, reilu kuukausi nyt kierretty este- ja kenttäkilpailuissa. Ori on kohtuullisen hyvässä kunnossa, kaikkensa se on radalla yleensä antanut ja muutenkin ollutkin ihmeellisen helppo ratsastettava viime kevääseen verrattuna, lienekö vanhuus iskenyt. Esteiltä ollaan saatu sijoituksia jo kuusi kappaletta ja kentän parista kaksi, joista toinen KERJ CUPin voitto! Siinä oli kyllä minulle melkoinen yllätys kun voitimme CUPin harrasteluokan tämän jääräpää laiskimuksen kanssa. Kouluratsastusosiot ovat kenttäkilpailuissa olleet vähän mitä olleet, eihän me Justuksen kanssa olla puoleen vuoteen koulukilpailuissa startattu... No mutta, edelleen jatkamme aktiivisesti kilpailemista ja katselemme mitä elämä tuo tullessaan.

01.07.2012
Tänään Justus sai ensimmäisen jälkeläisensä, mustan orivarsan Mörkövaaran Aatoksen. Orille olen pitkään halunnut saada jo jälkeläisnäyttöjä ja viimein minua onnisti, kun rukkanen halusi Runosta ja Justuksesta itselleen varsan. Aatos todellakin meni rukkaselle kilpa- ja jalostuskäyttöön, toivottavasti Justus tulee saamaan siitä hyvää aloitusnäyttöä itselleen. Tavoitteena meillä olisi saada orille vielä tämän vuoden puolella lisää jälkeläisiä, sillä mahdollisesti loppuvuodesta lähdemme katselemaan jo laatuarvostelujen suuntaan.
Syksyn kilpakausi on alkamassa Mörkövaaran hevosilla ensi kuussa ja siten on Justuksen kanssa paljon treenattu sitä alkukesän aikana tullutta heinämahaa pois. Innolla odotan, että kuinka tämä ori tulee syksyn mittaan käyttäytymään kun takaisin radoille päästään.

08.03.2012
Justus paljastui mitä parhaimmaksi kilparatsuksi, se on menestynyt ehkä turhankin paljon viimeisen kahden kuukauden aikana kouluradoilla. Meidän ei nimittäin tarvinnut kilpailla kuin se vähän reilu pari kuukautta ja läjässä huimat 56 kappaletta sijoituksia, joista kaksi on KRJ CUPista. Justus pääsi siis jo kohtuullisen nuorena kilpaeläkkeelle kouluratsastuksen parista, mutta esteiden ylittämistä sen sijaan jatkamme luultavasti vielä pitkän aikaa. Tähän mennessä ori on saanut mukaansa 13 sijoitusta kyseisestä lajista ja tavoitteet kun olisi sinne 50 tienoille. KRJn laatuarvostelu on Justuksen kanssa varma juttu ja ERJn laatuarvostelu on lähinnä siitä kiinni, että kuinka ori itse ja mahdolliset jälkeläiset tulevat tulevaisuudessa pärjäämään esteradoilla. Mutta joka tapauksessa, Justuksen kanssa meillä on tavoitteet kohtuullisen korkealla.

01.01.2012
Tänään Mörkövaaraan saatiin uutta orivahvistusta ja eipä ole vaikea arvata, että mistä tallista. Jälleen talliin tuli uusi Lakealainen, tällä kertaa Mörkövaaran omasta orista tosin. Niin tämä söpöläinen, Justukseksi nimetty rautias pikkuori, tuli ja sulatti tallinväen sydämet. Justus tuli talliimme luomaan hyvää jälkeläisnäyttöä molemmille vanhemmilleen ja siksi meillä onkin tavoitteena suunnata piakoin kilparadoille. Potentiaalia orilla riittää rutkasti niin koulu- kuin myös esteratsastukseen, ja niiden parista toivotaankin hyvää menestystä. Katsellaan kuitenkin rauhassa, mitä meille Justuksen kanssa eteen tulee!

Kisakalenteri- sijoituksia KRJ 56, ERJ 54, KERJ 38, VSR CUP 1 kpl

05.01.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 09/100
06.01.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/100
06.01.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
20.01.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
24.01.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 02/40
24.01.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
24.01.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/50
25.01.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
25.01.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
26.01.12, KRJ CUP (kutsu), Helppo B, 21/241
26.01.12, KRJ CUP (kutsu), Vaativa B, 11/237
27.01.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
28.01.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
29.01.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
30.01.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/50
30.01.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/92
01.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
01.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
02.02.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
03.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
05.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
05.02.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/50
05.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50
05.02.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 01/29
06.02.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/60
07.02.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
07.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
08.02.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
09.02.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/29
09.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
10.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
11.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
11.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
11.02.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/100
13.02.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/50
13.02.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/36
15.02.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
16.02.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
17.02.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/36
17.02.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/53
18.02.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/53
23.02.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/100
25.02.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/100
25.02.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
26.02.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
28.02.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
01.03.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/60
03.03.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
05.03.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
05.03.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
05.03.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
07.03.12, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/50

18.12.11, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/23
20.12.11, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/23
20.02.12, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/29
17.08.12, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 04/40
25.08.12, KERJ CUP (kutsu), Harrasteluokka, 01/38
15.09.12, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
01.10.12, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/50
03.10.12, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 07/50
07.10.12, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/23
18.11.12, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/26
25.11.12, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/26
26.11.12, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/36
14.12.12, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/33
18.12.12, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/31
19.12.12, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/19
25.12.12, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/20
04.01.13, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/29
20.01.13, KERJ (kutsu), Tutustusmiluokka, 04/40
27.01.13, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/38
29.01.13, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/17
07.06.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 06/39
14.06.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/27
16.06.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/27
04.07.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
05.07.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
08.07.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
14.07.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/30
25.08.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/29
04.09.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/26
18.09.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/23
22.09.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/16
09.10.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/16
12.10.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/16
13.10.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/16
14.10.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/16
14.10.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/34
16.10.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/34
19.10.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/34
27.12.11, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
10.02.12, ERJ (kutsu), 60cm, 02/50
13.02.12, ERJ (kutsu), 50cm, 01/43
16.02.12, ERJ (kutsu), 90cm, 04/35
17.02.12, ERJ (kutsu), 80cm, 04/24
18.02.12, ERJ (kutsu), 80cm, 02/24
21.02.12, ERJ (kutsu), 70cm, 04/70
22.02.12, ERJ (kutsu), 70cm, 06/70
26.02.12, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
27.02.12, ERJ (kutsu), 80cm, 04/78
03.03.12, ERJ (kutsu), 60cm, 05/40
04.03.12, ERJ (kutsu), 70cm, 03/50
05.03.12, ERJ (kutsu), 70cm, 05/40
25.03.12, ERJ (kutsu), 70cm, 02/40
27.03.12, ERJ (kutsu), 80cm, 05/40
28.03.12, ERJ (kutsu), 70cm, 01/40
01.04.12, ERJ (kutsu), 80cm, 03/40
05.04.12, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
06.04.12, ERJ (kutsu), 80cm, 03/40
06.04.12, ERJ (kutsu), 70cm, 05/30
07.04.12, ERJ (kutsu), 70cm, 02/30
11.04.12, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
13.04.12, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
16.08.12, ERJ (kutsu), 90cm, 04/50
18.08.12, ERJ (kutsu), 80cm, 04/50
19.08.12, ERJ (kutsu), 80cm, 05/50
23.08.12, ERJ (kutsu), 80cm, 02/50
01.09.12, ERJ (kutsu), 70cm, 02/40
11.09.12, ERJ (kutsu), 60cm, 01/30
11.09.12, ERJ (kutsu), 80cm, 05/76
18.09.12, ERJ (kutsu), 80cm, 07/53
21.09.12, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
21.09.12, ERJ (kutsu), 90cm, 02/60
22.09.12, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
27.09.12, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
28.09.12, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
28.09.12, ERJ (kutsu), 70cm, 03/34
28.09.12, ERJ (kutsu), 90cm, 01/36
29.09.12, ERJ (kutsu), 90cm, 05/50
30.09.12, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
13.10.12, ERJ (kutsu), 70cm, 01/40
14.10.12, ERJ (kutsu), 80cm, 03/60
14.10.12, ERJ (kutsu), 70cm, 01/50
14.10.12, ERJ (kutsu), 80cm, 06/50
14.10.12, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
16.10.12, ERJ (kutsu), 80cm, 05/30
16.10.12, ERJ (kutsu), 80cm, 05/30
23.10.12, ERJ (kutsu), 90cm, 02/26
27.10.12, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
03.11.12, ERJ (kutsu), 80cm, 04/50
10.11.12, ERJ (kutsu), 80cm, 02/50
13.11.12, ERJ (kutsu), 70cm, 03/50
14.11.12, ERJ (kutsu), 80cm, 02/50
25.11.12, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40

30.09.12, VSR CUP (kutsu), Helppo B, 05/100