Muistoissa: Kuuralehdon Jokkeri - virtuaalihevonen
k. 01.06.2017

NimiKuuralehdon Jokkeri LempinimiJimi
Rek.nroVH15-018-1972 Synt.päivä ja ikä05.09.2015, 20v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri157 cm, klrt
KoulutustasoVa B, 110cm, CIC1, Noviisi PainotusYleispainotus
KasvattajaKuuralehto Omistajatvisha (VRL-01671)


© VRL-01811

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 30.09.2016
35 + 33 + 17 + 9 + 4 = 98p, YLA1

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.05.2016
8,5 + 40 + 20,5 + 20 + 15 = 104p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.05.2016
6,5 + 41 + 20,25 + 20 + 15 = 102,75p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.05.2016
7 + 41 + 20 + 20 + 15 = 103p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 30.09.2016
8 + 42 + 20,75 + 20 + 15 = 105p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.05.2017
14 + 24 + 24 + 25 + 20 = 107p, SLA-I*

Luonne

Jimi on yleisesti luonteeltaan oikein mukava ja nöyrä oripoika, jota voi melkeinpä käsitellä kuka vain. Perusluonne sillä on siis rauhallinen ja ihmistä kunnioittava, mutta vain niin kauan kun tammoja ei ole lähettyvillä. Kiimaiset tammat ovat yllätys, yllätys jalostusorin suurin houkutus ja niiden lähettyvillä se on kirjaimellisesti mahdoton ja tilanteesta riippuen myös vaarallinen. Tällöin se ei kuule eikä näe hoitajaansa, jonka vuoksi on Jimin kanssa on erityisen tärkeää pitää silmät auki koko ajan, ettei tilanteita synny. Oritallin puolella sen kanssa kuitenkin voi olla huolettomasti, eikä se ole siellä ärhäkkä muillekaan oreille vaikka välillä tahtookin vähän esittää.

Hoidettaessa Jimi malttaa pysyä karsinassa paikoillaan sen aikaa kun hoitaja siinä hyörii. Siten oria ei ole pakko sitoa kiinni hoitotoimenpiteiden ajaksi, mutta sitäkin tarkempana saa olla, että karsinan ovi menee varmasti perässä kiinni. Muutoin hoitajalle tulee juoksureissu Jimin perässä pitkin poikin Mörkövaaran maita ja mantuja, sillä ori kyllä käyttää tilaisuuden hyödykseen. Harjaus, kavioiden puhdistus ynnä muut toimenpiteet sujuvat yleisesti mutkitta, Jimi on helppo harjattava ja se nostaa kavionsakin nätisti. Satuloidessa ori voi vähän yrittää uhitella kolistelemalla hampaitaan, mutta kun sille kerran ärähtää on sekin ongelma hoidettu ja Jimi niin kilttiä poikaa, että. Suitsiessa se ottaa kuolaimet nätisti suuhunsa, ilman että tarvitsee tunteja suunpielistä kutitella. Kuten todettu, ulkona taluttaessa sen kanssa saa olla ihan tarkkana ja jämäkkänä vaikkei niitä tammoja ihan vieressä olisikaan ja Jimi rinnalla tyytyväisenä tepastelisikin.

Ratsastaessa ori on tasainen ja varmajalkainen, joka ei varmasti hetkahda kovasta paukkeesta tai ohitse kiitävistä ratsukoista. Jimi liikkuu kentällä hyvin omalla moottorilla eteen, se ei koskaan ole mikään laiskamatonen, mutta harvoin se mikään hurjapääkään on. Alkuun ori voi tietysti testata ratsastajansa pienimuotoisella jumimisella tai ns. ohjasta luisumisella, mutta napakalla ratsastajalla se toimii moitteitta. Määrätietoinen ihminen saa sen täten kuuntelemaan maltillisesti apuja hyvin reagoiden ja tekemään tehtävät empimättä, ilman suurempaa vääntöä ja kääntöä. Tällöin ori liikkuu loistavasti eteen pohje- ja painoavuilla, joille se onkin äärimmäisen herkkä. Suustaan Jimi on puolestaan melko kova, joten ohjasta sitä saa repiä niin paljon kuin haluaa, mutta minkäänlaista vaikutusta sillä ei ole.

Kouluratsastus ja Jimi sopii paremmin kuin hyvin yhteen. Raskaan päivän päätteeksi kun pääsee tämän orin kanssa treenaamaan, on se jotain niin rentouttavaa. Koska Jimi on yhteistyökykyinen hevonen ja se reagoi vahvasti ratsastajan apuihin, tekee se siitä niin mukavan ratsastettavan. Vaativa B tasoinen ori suoriutuu yhdestä jos toisesta kouluratsastustehtävästä moitteitta ja sen vahvuuksiin kuuluukin kaikenlaiset pienet ajatusta vaativat tehtävät. Tällöin pohkeenväistöt, avot ja sulut ynnä muut vastaavat hoituvat askellajissa kuin laskellajissa vaivattomasti. Pientä miinusta menoon kuitenkin tuo se, että vaativia liikkeitä Jimiltä vaatiessa tulee ratsastajan olla äärettömän napakkana selässä, sillä mitä haastavampia tehtäviä suoritetaan, sitä matalamman aidan yli ori koittaa päästä.

Esteillä ori eteenpäinpyrkivä ja menohaluinen, muttei kuitenkaan liikaa. Alkutunnista vauhtia voi kertyä hieman enemmän, mutta ori rauhoittuu nopeasti ratsastajan napakoilla pidätteillä ja huolellisella ratsastuksella. Vasta kun Jimi on hyvin vertynyt ja ratsastajan apujen varassa se malttaa keskittyä hyppyihin ja itse esteisiin. Ori on kokonaisuudessaan hyvä hyppääjä, joka ei aristele minkäänmoisia esteitä, mutta siitä huolimatta se vaatii hyvät lähestymiset hyvän hypyn takaamiseksi. Epäonnistuneen lähestymisen myötä Jimi voi kieltäytyä melko herkästi, jonka vuoksi ratsastajan kannattaa olla tässä vaiheessa hyvin hereillä selässä, vaikka useimmiten Jimi suorittaakin rataa melkeinpä itsestään pienellä ohjauksella. Rataesteitä Jimi hyppää hyvällä tekniikalla 110cm ja irtona menee vielä kymmenen senttiä lisää.

Kilpailuissa Jimi käyttäytyy kirjaimellisesti ympäristötekijöiden mukaan. Jos se on toisten orien tai ruunien seassa, käyttäytyy se oikein herrasmiesmäisesti ja rauhallisesti. Mutta jos joukkoon on eksynyt yksikin hyvän tuoksuinen tamma, on peli jo pelattu. Matkat kilpapaikoille taittuvat ongelmitta, Jimi on helppo lastattava ja se malttaa matkustaa pidemmätkin matkat. Kilpapaikalle saavuttaessa se tarkkailee kovasti tilanteita, yleensä kuitenkin malttavaisin mielin. Lämmittely on syytä tehdä huolellisesti hyvän suorituksen takaamiseksi, muttei Jimi kuitenkaan vaadi mitään erikoistoimenpiteitä. Jos ratsastaja on saanut Jimin alusta alkaen hyvin kuulolle ja mukavaan liikkeeseen, sujuu radallakin yleensä hyvin. Hyvän tunteen voi tosin pilata yksikin tamma joka vie orin ajatukset pois ratsastuksen ihmeistä.

Sukulaiset

i Parodian Justjoo
sh-o, rt, 157cm
KRJ-I
ii Kiikkerän Maestro
sh-o, vrt, 157cm
KRJ-II, SLA-I
iii Vihelän Miittinki evm
sh-o, vrt, 153cm
iie Kiikkerän Tiitiäinen evm
sh-t, vrt, 160cm
ie Jookopliiiis
sh-t, vrt, 157cm
iei Kortteeri evm
sh-o, vrt, 159cm
iee Pienan Jookoei evm
sh-t, rt, 155cm
e Kuukarin Vilmar
sh-t, rt, 158cm
ERJ-I, KERJ-I
ei Aikamoinen Sälli
sh-o, vrt, 158cm
eii Ahmatti evm
sh-o, rt, 154cm
eie Naapurin Likka evm
sh-t, rt, 158cm
ee Suven Viima
sh-t, rt, 157cm
KRJ-I, ERJ-I, KTK-III
eei Selittelijä evm
sh-o, rt, 162cm
eee Untuvan Suviyö evm
sh-t, rn, 154cm

iii. Vihelän Miittingin kasvatti ja omisti koko elämänsä ajan Anni Vihelä. Ori on oikein klassisen kilpahevosen uran luonut suomenhevonen, joka aloitti nuorena hevosena kouluratsastuksen parissa, sijoittuen aina vaativa B tasolla asti. Vanhemmiten Miittingillä alettiin kilpailemaan myös hyvällä menestyksellä esteratsastuksen parissa vajaan metrin luokissa, mutta mitään mittavaa menestystä ori ei niittänyt. Ratsastaessa Miittinki oli hieman raskas, mutta osaava, kuten luonteeltaankin ori oli kohtalaisen mukava ja oikeastaan kenen vain käsiteltävissä. Väritykseltään ori oli vaaleanrautias ja säkäkorkeutta tältä kohtuu hyvärakenteiselta hevoselta löytyi 153cm. Kilpauransa ohella Miittinkiä käytettiin useaan otteeseen jalostukseen, saaden yli kymmenkunta jälkeläistä. Jälkeläisilleen ori periytti hyvää luonnettaan sekä kouluratsun taitojaan, aina lennokkaista liikkeistä lähtien. Miittinki lopetettiin erinäisiin vanhuuden tuomiin ongelmiin 24 vuoden iässä.

iie. Kiikkerän Tiitiäinen oli suomenhevosena itse täydellisyys, sillä se omasi loistokkaan suvun, se oli hyväluonteinen ja erinomainen ratsastaa. Lisäksi sillä oli todella hienot liikkeet ja hyvin työteliäs luonne. Tamma aloitti nuorempana lupaavasti kilpauransa, se sijoittui pienissä luokissa esteillä ja helppo A tasolla kouluratsastuksen parissa lukuisia kertoja. Tiitiäinen koki kuitenkin kovan takaiskun kahdeksan vuoden ikäisenä, jolloin se mursi ikävästi laitumella temmeltäessään oikean etujalkansa. Jalka hoidettiin, mutta tavoitteelliseen ratsastuskäyttöön tammasta ei enää ollut. Näin ollen Tiitiäinen palautui kasvattajalleen ja siirtyi siitostamman virkaan, saaden myöhemmiten viisi ihastuttavaa jälkeläistä, joille se periytti vaaleanrautiasta väritystään ja suurta kokoaan. Tamman jalka alkoi vaivaamaan arkielämää pian viimeisen varsan saatuaan, joten haikein mielin Tiitiäinen päätettiin lopettaa sen ollessa vasta 16 vuoden ikäinen.

iei. Kortteeri oli hieman tuntemattomampi ori, sillä sitä ei juurikaan nähty kilpailuissa, eikä sitä käytetty paljon jalostukseen. Ori syntyi perheeseen, jossa se toimi kymmenen vuotiaaksi asti isompien tyttöjen harrasteratsuna helppoja kouluasioita vääntäen, pieniä esteitä hypellen ja maastossa mennen. Kymmenen vuotiaana ori siirtyi paikallisen ratsastuskoulun omistukseen, jossa se toimi loppuelämänsä tuntiratsun virassa osaavimmilla ratsastajilla. Luonteeltaan Kortteeri oli tasainen käsiteltävä ja nöyrä ratsastaessa, siitä ei liiemmin orimaisia piirteitä edes löytynyt. Väritykseltään tämä komea pitkäharjainen herrasmies oli vaaleanrautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta se omasi vajaat 159cm. Ratsastuskoulussa asuessaan Kortteeri pääsi astumaan yhden tallin tuntitammoista, jolloin se sai kauniin tammavarsan, joka myöhemmiten menestyi hyvin kilparadoilla. Ori lopetettiin ratsastuskoulun tilan puutteeseen 21 vuoden ikäisenä.

iee. Pienan Jookoei oli hieman kipakampi tamma, joka ei soveltunut aivan kaikkien käsiteltäväksi. Se saattoi aivan surutta iskeä hampaansa hoitajan käsivarteen tai rynniä tämän päälle esimerkiksi taluttaessa. Hankalasta luonteestaan huolimatta Jookoei oli todella taitava ja hienoliikkeinen ratsu, joka työskenteli koko elämänsä tuntihevosena ratsastuskoulussa. Nuorempana tammalla kisattiin harvakseltaan vaativa B tasolla saakka kouluratsastuksen parissa, jolloin se sijoittui muutamia kertoja hyvin prosentein. Tuntihevosen viran ohella Jookoei sai kaksi jälkeläistä, joista molemmat olivat tammoja. Onneksi tamma ei periyttänyt jälkeläisilleen huonoa luonnettaan, vaan nimenomaan potentiaalia kouluratsastuksen pariin. Rakenteellisesti Jookoei ei ollut mikään kaunein mahdollinen, mutta rautias tähtipää oli kerrassaan sympaattinen näky. Tamma lopetettiin jalkavaivojen ilmetessä parinkymmenen ikävuoden kieppeillä.

eii. Ahmatti myytiin kasvattajaltaan viiden vuoden ikäisenä nuorelle naiselle, tavoitteena koulia siitä tulevaisuuden kilparatsu koulu- ja esteradoille. Orin ruoanhaluinen luonne tuli kuitenkin lopulta väliin, sillä hevosta ei kiinnostanut mikään muu kuin ruoka ja syöminen. Muutaman kerran Ahmatilla päästiin kilparadoille saakka, mutta nekään kilpailut eivät sujuneet kovinkaan hyvin, eikä menestystä siten tullut. Kotona ori kuitenkin oli passeli ratsu, jonka kanssa pystyi helppoja koulukiemuroita vääntämään ja maastoilemaan. Väritykseltään Ahmatti oli rautias ja säkäkorkeutta se omasi vähän alle 155cm. Orin hyvä rakenne antoi kuitenkin hevoselle jalostusarvoa, vaikka se maha tiellä usein roikkuikin. Ahmatti sai elämänsä aikana liki 20 jälkeläistä, joille se periytti mainittua rakennettaan sekä kohtuullisen hyviä liikkeitään. Myös pään iso merkki löytyy yli puolelta jälkeläisistä. Ori jouduttiin äkillisesti lopettamaan 23 vuoden iässä kaasuähkyn takia.

eie. Naapurin Likka oli hyvin menestynyt suomenhevostamma, joka hurmasi tuomareita niin ratsastuskilpailuissa kuin myös näyttelykehissä. Tammalla kisattiin aktiivisesti he A/100cm luokkia useiden vuosien ajan, jolloin se napsi melkeinpä joka toisesta kilpailusta ruusukkeen kotiin. Likan tarmokas ja ajoittain tulinen luonne oli suuri etu kilparadoilla, sillä se suorastaan janosi voittoa, eikä koskaan antanut periksi. Näyttelyissä tamma menestyi upean rakenteensa ansiosta, jonka myötä se vanhemmiten kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle. Aktiivisen kilpauran ohella Likkaa käytettiin neljä kertaa jalostukseen, saaden kuvankauniita ja hyvärakenteisia jälkeläisiä. Väritykseltään tamma oli rautias, ilman minkäänlaisia merkkejä, ja säkäkorkeutta siltä löytyi 158cm ja rapiat. Likka eli hyvän ja pitkän elämän, se kerkesi olla eläkehevosen virassa lähes kymmenen vuotta, kunnes se nukahti ikiuneen 28 vuoden ikäisenä.

eei. Selittelijä oli todellinen monitaituri, joka pääsi näyttämään kykyjään lajin kuin lajin parissa. Ei löydy lajia, jota tämä ori ei olisi kisannut: koulu-, este- ja maastoestekilpailuissa sitä nähtiin eniten, mutta myös kenttä- ja suunnistusratsastuksen parissa siltä löytyy sijoituksia, niin kuin myös valjakkoajoistakin. Selittelijän kanssa kierrettiin myös näyttelyitä, tosin melko huonolla menestyksellä, mutta rotevasta ulkonäöstään huolimatta se kantakirjattiin kolmospalkinnolla. Säkäkorkeutta tämä tukkajumala omasi noin 162cm, joten mikään pieni suomenhevonen se ei ollut, ja väritykseltään se oli puhtoinen rautias. Selittelijä sai nuoremmiten kolme hienoa jälkeläistä, joista kaikki pääsivät jatkamaan isänsä jalanjäljissä kilparadoilla menestyen. Orin aktiivinen kilpaura alkoi tehdä oikkuja vanhemmiten eritoten jalkoihin, jonka myötä Selittelijä päästettiin kivuistaan samana päivänä kun se täytti 20 vuotta.

eee. Untuvan Suviyö oli äärettömän ihanaluontoinen tamma, se oli hyvin nöyrä ja yhteistyökykyinen, jonka vuoksi se toimi moitteitta myös lasten käsissä. Tammalla aloitettiin kilpaileminen kouluratsastuksen parissa kuuden vuoden ikäisenä, ja samaa rataa toistui seuraavat kymmenen vuotta eteenpäin. Tuona aikana Suviyö voitti jos jonkinmoista kilpailua ja sijoittui kymmeniä kertoja helppo A tasolla saakka. Kilpauran jälkeen tamma pääsi lasten hoitohevoseksi, jonka myötä sitä nähtiin useasti lähialueiden tapahtumissa talutusratsuna ja vastaavissa tehtävissä. Väritykseltään Suviyö oli äärettömän kaunis ruunikko, jota koristi vielä oikean puolen herasilmä, ja säkäkorkeutta tältä löytyi tasan 154cm. Tamma periytti ihastuttavaa olemustaan ja helppoa luonnettaan myös neljälle jälkeläiselleen, joista yksi jäi emänsä rinnalle kasvamaan ja kilpailemaan. Suviyö menehtyi 25 vuoden ikäisenä mitä ilmeisemmin sydänkohtaukseen.

Jälkeläiset

s. 17.10.2015, o. Mörkövaaran Kuskus (e. Kahvi-Tus) omistaja: Mette
s. 28.11.2015, t. Mörkövaaran Jasmiina (e. Mörkövaaran Hallava) omistaja: tvisha
s. 17.01.2016, o. Hengenvaaran Mokkeri (e. Mörkövaaran Meripihka) omistaja: Hapero
s. 01.03.2016, t. Mörkövaaran Jimistiina (e. Ujo-Stella TK) omistaja: Anniina N.
s. 12.08.2016, o. Kevolehdon Joutilas (e. Reposaaren Nopsa) omistaja: Calla
s. 12.10.2016, t. Jokerihymy (e. Koivumäen Surmavirsi) omistaja: Lissu T.

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 43, VVJ 42, VSR 5 kpl

12.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
14.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
15.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
16.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
16.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
17.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
17.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
19.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
21.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
22.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
23.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
23.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
23.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
24.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
24.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
25.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
27.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
27.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
28.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
29.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
29.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
31.10.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
01.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
03.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
04.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
04.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
05.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
05.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
05.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
06.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
09.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
11.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
12.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
13.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
14.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
14.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
16.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
17.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
18.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
19.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
19.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
20.11.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40

22.10.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
02.11.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
02.11.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
05.11.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
07.11.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
08.11.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
08.11.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
21.11.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
26.11.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
30.11.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
01.12.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
02.12.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
03.12.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
03.12.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
04.12.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
05.12.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
06.12.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
07.12.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
09.12.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
10.12.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
11.12.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
10.10.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
11.10.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
14.10.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
15.10.15, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
16.10.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
17.10.15, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
21.10.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
22.10.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
22.10.15, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
26.10.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/40
27.10.15, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
28.10.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
29.10.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
30.10.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
31.10.15, ERJ CUP (kutsu), 110cm, 20/230
01.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
01.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
01.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/40
03.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
04.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 06/40
04.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
05.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
05.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
07.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
11.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
12.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
14.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 02/50
15.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 05/50
17.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 06/50
17.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 02/40
18.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 05/40
18.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 05/50
19.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
20.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 05/40
21.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
22.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
23.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 02/40
23.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
24.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
25.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
26.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
30.11.15, ERJ (kutsu), 110cm, 05/40

14.12.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
15.12.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
15.12.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
17.12.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
18.12.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
18.12.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
19.12.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
21.12.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
28.12.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
01.01.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
03.01.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
06.01.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/29
09.01.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
18.01.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
24.01.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
30.01.16, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdistet, 04/72
03.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
12.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
13.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
15.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
31.05.16, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 05/112
02.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/17
15.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
17.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
17.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
18.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
19.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
20.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
22.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
25.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/40
27.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
29.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
29.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
30.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
30.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
31.10.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
02.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
08.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
08.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/21
09.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/21
10.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/21
12.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
14.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/40
18.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
18.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/40
19.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/40
19.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
20.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/40
20.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/40
21.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/40
21.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
22.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
22.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
23.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
28.11.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/40
03.12.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/40
04.12.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
05.12.15, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
06.12.15, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
06.12.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
10.12.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
11.12.15, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
15.12.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/40
30.03.16, KERJ CUP (kutsu), CIC1, 02/75

31.10.15, VSR CUP (kutsu), 110cm, 06/37
31.12.15, VSR CUP (kutsu), 110cm, 01/88
31.05.16, VSR CUP (kutsu), CIC1, 05/30
31.01.17, VSR CUP (kutsu), Helppo A, 13/133
28.02.17, VSR CUP (kutsu), Helppo A, 06/129

Valmennukset ja päiväkirja

13.08.2016
Aamupäivällä katsoessani talomme ikkunasta ulos, ihmettelin, miksi monet tallitytöt juoksevat edestakaisin tallin pihassa. Pakko oli lähteä itse siis tallille katsomaan, mistä kiikastaa. Tullessani paikalle, oli orilaitumella aivan jäätävä kahakka pystyssä - viisi oria oli järjestänyt kirjaimellisesti joukkotappelun pihalla. Olin aivan ihmeissäni tästä, kahakassa oli mukana niin nuorempaa kuin myös vanhempaa tallin oria, mukaanlukien Jimi. Tytöt yrittivät kovasti erotella oreja, mutta eiväthän he tietenkään väliin voineet mennä. Itsekin pinkaisin laitumelle ja karjuin niin kovasti kuin vain pystyin - tappelu loppui kuin seinään. Jokainen ori oli kirjaimellisesti turpaan ottaneen näköinen, joten ei kun kyseiset hevoset sisälle ja eläinlääkäri paikalle. Kolmella hevosella oli vain pientä pintanaarmua, yhden turpa vaati tikkausta, ja sitten Jimi... Jimi aristeli etujalkaansa kovasti, joten kerkesin jo maalata piruja seinille, että nyt se heppa on muuten katkaissut jalkansa. Eläinlääkäri sitä kovasti väänteli ja käänteli, muttei jalka kuitenkaan vaikuttanut kipeältä, saati katkenneelta. Myös Jimin takapuolessa oli pieni vekki, johon laitettiin pari tikkiä. Ori saa nyt seuraavan viikon olla karsinalevossa, enkä halua edes ajatella, miten se pimahtaa liikkunnan puutteesta. No, jospa jalan ongelmat selviäisivät vain pelkällä levolla, eikä Jimi tulisi aivan hulluksi karsinassa seisomisesta...

17.08.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Florenzia
Aloitimme kouluvalmennuksen jo entuudestaan tutun ratsukon kanssa käynnissä sulkutaivutuksin sekä pienen pienin voltein. Jimi eteni reippaasti ja suoritti tehtävät tasaisen varmasti. Muistutin tvishaa pitämään ulko-ohjan kunnolla kädessä, jottei ori pääsisi pienillä volteilla luikertelemaan ulkolavallaan ulkoapuja vasten. Tämän korjattuaan saimme orin ryhdikkäästi työskentelemään ja voitiin siirtyä raviin. Ravissa Jimi näytti sopivan tahdikkaalta, joten pyysin tvishaa pysymään siinä temmossa, hiljentämättä tai yhtään koventamatta vauhtia. Jimin liikkeet näyttivät rennoilta ja letkeiltä. Ravissa jatkettiin käynnissä jo tutuksi tullutta tehtävää, joka yllätyksekseni sujuikin ravissa viellä käyntiäkin paremmin. ’’Hyvä, hienoa ! Anna sen kävellä’’ huikkasin lukuisten hyvien ja tasaisten sulkutaivutusten jälkeen. Laukassa aloitettiin työskenteleminen välikäyntien jälkeen ja siinä teemana tänään oli kokoaminen sekä vastalaukka. Jimi näytti kokoavan askeleensa hyvinkin pieniksi, eikä kokoamisessa ollutkaan juuri ongelmaa, mutta ratsastajaa muistutin olemaan kokoamisessa kädestä joustavampi. Vastalaukassa Jimi muutaman kerran vaihtoi takaisin oikeaanlaukkaan, mutta kun sisäpohje ja ulko-ohja saatiin laukassa kunnolla lävitse, niin tehtävä sujui mutkattomasti ! Lopetimme hienoon suoritukseen ja kehotin tvishaa ravailemaan puolipitkällä ohjalla orinsa kanssa tovin, jotta sen lihaksisto palautuisi valmennuksestamme hyvin.

11.08.2016 Estevalmennus, valmentajana Florenzia
Tuttu ratsastaja verrytteli suurella ulkokentällä minulle uutta tuttavuutta, suomenhevosoria Jimiä. Kauniin värinen ori ravasi reippaan ja nöyrän oloisena tvishan alla. Rupattelimme ratsastajan kanssa hetkisen valmennuksen alkuun ja niinpä aloitettiin huolellinen verryttely toisessa päädyssä suurella pääty-ympyrällä. Pyysin ottamaan ravissa siirtymiä hitaaseen ja sitten reippaampaan raviin ja tekemään siirtymiä muutaman askeleen välein, tällä saisimme orin kontrolliin sekä apujen väliin. Laukassa samaa jatkettiin ja pikkuhiljaa Jimi näytti kulkevan todella kauniisti ratsastajansa pohkeen- sekä ohjan välissä. Lisäsin pääty-ympyrän molempiin päihin ristikot ja ristikolta toiselle tuli ottaa kumpaankin ympyrän puoliskoon sama laukka-askel määrä. Tällä tehtävällä ajatukseni oli saada ratsukon tempo tasaiseksi, niin kuin esteradalla kuuluikin olla sujuvan menon takaamiseksi. Alkuun oikea rytmi ei meinannut löytyä Jimin innostuksen vuoksi, mutta pikkuhiljaa orin tasannuttua saatiin loistava tempo ja tahdikkuus ristikoiden välille. Nostin verryttelyesteitä aina 90cm korkeudelle saakka ja tehtävä sujui mainiosti yhtä liian lähelle tulleesta kiellosta lukuun ottamatta. Annoin ratsukon kävellä hetkisen ja valmistelin suunnittelemani esteradan valmiiksi. ’’Tulkaa vain, tempo ja tahti reippaana ja tasaisena, niin varmasti onnistuu!’’ ohjeistin ratsukkoa, joka nosti laukan ja lähestyi ensimmäistä estettä. Rata sisälsi okseri-okseri linjan 21m välillä, yhden pysty-pysty sarjan sekä kolme yksittäisestettä. Alkuun tempo ei meinannut välikäyntien jälkeen ihan löytyä, mutta paikat osuivat hyvällä tuurilla silti nappiin ! Loppuradasta tempo alkoi löytymään ja meno näytti sujuvalta. ’’Hienoa, loppuradan malliin vielä tämä 105cm korkea rata, niin pääsette loppuverryttelemään!’’ huikkasin tvishalle ja pyysin ratsukon tulemaan radan viellä toistamiseen. Nyt tempo oli parempi jo ennen ensimmäistä estettä ja hypyistä tuli erityisen kauniita. Paikat osuivat nappiin ja kokorata päästiin puhtaasti loppuun saakka. Niimpä päästin ratsukon loppuverryttelemään ja muistutin Jimin kanssa siitä, että ori vaati reippaan ja tasaisen temmon, jolloin paikat olisi jatkossakin helppoa saada osumaan oikeisiin kohtiin ja näin ennaltaehkäistä ylimääräiset kieltäytymiset.

02.06.2016
Minne aika oikein katoaa? Vasta äsken Jimi oli ihanan menevä nuori ori, joka jaksoi yllättää minua päivittäin mitä hassuimmin keinoin. Nyt Jimi on jo yli 12 vuotias (jep, aivan hirmuisen vanha!), joka pääsi viime kuussa laatuarvosteluissa pyörähtämään ensimmäistä kertaa. Toukokuun aikana tämä ori palkittiin monen monta kertaa, kun ilmoitin sen kerralla koulu-, este- ja kenttäratsastusjaoksen laatuarvosteluihin. Jokaisessa tilaisuudessa Jimi sai hyvät pisteet, jonka myötä orin seinää koristaa nyt KRJ-I, ERJ-I ja KERJ-I palkintorivi. Älyttömän hienoa! Enää ei lajilaatiksista ole siis jälkellä kuin valjakkoajojaoksen laatis, jonne pyrimme suuntaamaan vielä tämän vuoden puolella. Myös jälkeläisrintamalla ori on loistanut, sillä on nimittäin jo neljä toistaan hienompaa jälkeläistä maailmalla. Ja mikä upeinta, kaikki Jimin jälkeläiset ovat menestyneet kilpailuissa, jes! Ihanaa saada kasvatteja aktiivisiin koteihin. Yleensä Mörkövaarassa hevoset saavat sen neljä jälkeläistä elämänsä aikana, hienommat yksilöt max. viisi. Olen luvannut Callalle, että hän saa astuttaa yhden tammansa vielä Jimillä, jonka jälkeen ori on virallisesti pois jalostuskäytöstä. Eli todennäköisesti loppukesän mittaan Jimi tulee saamaan vielä yhden jälkeläisen. Ja jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, suuntaa oripoika syksyn mittaan yleislaatuarvosteluun! Sitä vain odotellessa, jännittää jo pelkkä ajatuskin! Haluaisimme kovasti orin ykkösrivin pysyvän puhtaana.

23.03.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Liia
Toinen Mörkövaaran valmennettavani oli komea suomenhevosori Jimi, jota ehdin ihastella jo ennen valmennuksen alkuakin. Yllätyin nähdessäni kentällä hiukan nahkean orin, joka ei suuremmin innostunut päästessään treenaamaan. Kehotin ratsastajaa herättelemään oria reippaasti jo alusta saakka ja toivoin hartaasti, että alkutunnin herättelyt riittäisivät herättämään Jimin kokonaan. Lämmittelyt alkoivat ympyröillä, siirtymisillä ja pysähdyksillä. Pyrimme vahvistamaan ratsastajan kontaktia oriin ja pikkuhiljaa Jimi vaikutti hiukan vireämmältä ja sen askel pitenikin hiukan. Kun Jimi alkoi lämmetä ajatukselle, että tänään tehtäisiin muutakin kuin vain lyllerretään menemään, saatoimme siirtyä valmennuksessa eteenpäin. Nostimme ensin muutaman laukan molempiin suuntiin, jonka jälkeen siirryimme treenaamaan siirtymisiä pysähdyksestä raviin ja laukkaan. Tehtävä lähti käyntiin ongelmitta, joskin laukkanostoissa ori koetti tunkea joka väliin raviaskelia. Ongelma korjaantui kuitenkin huolellisemmalla valmistelulla. Siirtymisien jälkeen harjoittelimme väistöjä niin ravissa kuin laukassakin, eikä harjoitus selkeästikään ollut Jimin mieleen ainakaan aluksi. Ori heitti itseään kummalliselle mutrulle, eikä muka millään halunnut ymmärtää ratsastajansa avuista hölkäsen pöläystä. Kun Jimi huomasi ettei se selkästi tulisi voittamaan tätä taistelua kiukuttelullaan, alkoi se vihdoin käyttäytyä kuin kunnon hevonen konsanaan ja näytti kelvolliset väistönsä. Kiusasimme oriparkaa vielä hetken avoilla, joiden kanssa muodotui onneksi hyvin paljon vähemmän ongelmia. Itseasiassa ori pärjäsi todella hyvin heti alusta saakka, eikä se edes tuhlannut aikaa turhanpäiväiseen kiukutteluun ja draamailuun. Kehuin ratsukkoa vuolaasti ja päätin lopettaa valmennuksen tähän onnistumiseen ja annoin aratsukolle luvan siirtyä jäähdyttelemään. Selkeästi hyvin omapäinen hevonen, jolla kuitenkin on paljon potentiaalia esiin leivottavana!

01.12.2015 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Joulukuu alkoi minun ja Jimin osalta hikissä tunnelmissa, sillä otimme tänään osaa Mörkövaaran ulkopuolisen valmentajana estevalmennukseen. Alkuverkassa Jimi oli vähän kummallisen tahmean oloinen, se painoi vähän kädelle, eikä lähtenyt toimimaan sitten alkuunkaan apujeni mukaan. Kovasti sain valmentajan avustuksella oria työstää, ennen kuin se lähti pehmenemään ja liikkumaan isommin tahdikkaasti eteenpäin. Tällöin saimme myös ottaa muutamat lämmittelyhypyt pienille verkkaesteille, jotka Jimi ylitti liioitellusti hirmuisella pompulla, ehkä vähän estettä kohti imien.
Lähdimme hiljattain päätehtävän pariin, joka tarkoitti tänään esteradan hyppäämistä, pääpaino lähestymisissä. Kentälle oli rakennettuna seitsemän erilaista estettä, pääosin 100-110cm korkeuksilla. Rataa lähdettiin vuoronperään hyppäämään, ja oman vuoron koitettuani nostin Jimillä hallitun laukan ja lähdin varmoin mielin radalle. Muutamat ensimmäiset esteet Jimi hyppäsi todella kivasti, lähestymiset onnistuivat hyvin ja ponnistaminen esteelle tapahtui hyvästä kohtaan. Ensimmäisellä sarjaesteellä orin askeleet eivät täysin mahtuneet esteiden väliin, jonka vuoksi jälkimmäisellä esteellä se pudotti. Näin ollen sain kiinnittää erityisesti sarjaesteillä huomita pidätteisiin, jotta askeleet toistojen myötä mahtuivat esteiden väliin. Ajoittain tein myös pieniä omia virheitä selässä, jonka vuoksi reittimme radalla ei aina olleet parhaimpia mahdollisia, sillä ponnistus esteelle tapahtui huonosta kulmasta. Jälleen puomit lentelivät ja minä sain kovaan ääneen valmentajalta äkäistä palautetta. Loppua kohden Jimi alkoi vielä hieman hyytymään, jonka vuoksi sain sitä reippaasti hoputtaa esteitä kohden, jotta ne ylittyivät tahdikkaasti, ilman lötköilyä ja puomien kolinaa.
Melkein puolitoista tuntia kestäneen valmennuksen jälkeen saimme rueta lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Jimi oli jo aika hapoilla, joten jäähdyttelin sen todella kevyesti, kunnes hyppäsin selästä alas kävelyttämään. Valmentaja antoi meille jälkeenpäin palautetta, jossa sain paljon vinkkejä huollelisempaan hevosen ohjaukseen radalla ja ennakointiin. Jimiä valmentaja kehui kovasti, kuulemma poika omaa hienon laukan ja päästessään kunnolla hyppyihin oli ne kuin mallikirjasta konsanaan.

16.11.2015
Tänään satoi Mörkövaaraan ensilumi, jota pääsin todistamaan Jimin kanssa. Iltapäivällä suuntasimme päivätöiden jälkeen kahdestaan maastoilemaan, tarkoituksena oli käydä rauhallinen pikkukävely. Jimi käyttäytyi tyynen viileästi, niin kuin aina, se asteli tyytyväisenä maastopolulla menemään, kuunnellen höpötyksiäni ihmeissään. Reissun edetessä lunta alkoi satamaan yllättävänkin paljon, josta minä innoistuin huomattavasti hevosta enemmän (Jimiä lumi tuiskusi suoraan silmille). Ja voitte vain kuvitella sen ihmisen ilon, kun kulman takana odottaa luminen sänkkäri! Aah, äkkiä suuntasin Jimin pellolle ja taisin siinä mutista, että hanaa heppa. Sitten sitä mentiin! Jimi laukkasi yllättävänkin kovaa pitkän matkan, samalla kun minä fiilistelin ympärillä pölyävää lunta ja haaveilin ties mistä. Muutaman kerran piti pelto juosta ympäri, kunnes Jimi olikin jo melkein yltäpäältä hiessä - ups, mikä kevyt lenkki. Suuntasimmekin sitten suorastaan löntystellen tallille, jossa Jimi sai jäädä karsinaansa kuivattelemaan lämpimän loimen kera. Ja höpötäti pääsi kahvinjuontiin ja ulos lumihommiin.
Ja sitten asiasta viidenteen. Olemme Jimin kanssa kierrelleet viimeisen kuukauden aikana tiuhaan kilpailuissa ja menestystä on tullut enemmän, kuin mitä laki sallii. Koulu- ja esteratsastuksessa sijat on nimittäin jo viittä vailla täydet! Ihan mahtavaa, tavoitteeseen on siis päästy. Sen sijaan kentän ja valjakkoajojen parissa olemme huomattavasti vähemmän pyörineet, jonka vuoksi niitä saamme kisatava varmasti talveen saakka. Lisäksi Jimin toinen jälkeläinen on tulossa maailmaan ihan hetkenä minä hyvänsä, jota jälleen odotan enemmän kuin innokkaasti. On se meidän Jimpula vaan niiiiin huippu!

03.11.2015 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Iltapäivällä osallistuin Jimin kanssa naapuritallilla järjestettävään kouluvalmennukseen. Ori oli alusta alkaen yhteistyökykyinen, se kuunteli apujani maltillisesti, eikä liiemmin höyrynnyt ylimääräistä. Taivuttelin Jimiä huolellisesti molempiin suuntii, ratsastin kaikki askellajit tahdikkaiksi ja tein hieman temmon vaihteluja. Pian ori oli hyvin avuilla ja liikkui kuin ajatuksen voimalla konsanaan eteenpäin.
Aloitimme tehtävät kolmikaarisella kiemurauralla, ensin käynnissä, tehden kaarissa mm. pysähdyksiä ja todella liioiteltuja taivutuksia. Jimi teki työtä käskettyä, se pysähtyi salaman nopeasti merkistäni ja jatkoi kevyestä pohkeesta reippaasti matkaa eteenpäin. Muutaman käyntikierroksen jälkeen jatkoimme samaa ravissa, edelleen pysähdyksiä tehden. Nyt jouduin valmistelemaan Jimin huomattavasti huolellisemmin, jotta se pysähtyi samantien, eikä ottanut yhtään käyntiaskelta mukaan. Ravissa sain lisäksi tarkkailla pohkeitteni käyttöä tarkemmin, sillä heti jos pohkeeni osuivat voimakkaammin Jimiin, se lisäsi tahtia ja ikään kuin pyrki juoksemaan alta karkuun. Ravityöskentelystä siirryimme vielä kiemurauralla laukkaan, joka olikin hieman haastavampaa, sillä vaihtoja sai tehdä melko tiuhaan tahtiin. Vaihdot tehtiin vieläpä ravin kautta, joten molemmat osapuolet saatiin olla hyvin hereillä, jotta kaikki onnistui ja sujui hyvin. Alkuun oli pientä kommunikaatiovaikeutta, mutta toistojen kautta vaihdot lähtivät sujumaan ja laukkatehtävä rullaamaan. Lopputunnista teimme vielä uralla sulkutaivutuksia käynnissä ja ravissa, ja sen jälkeen saimme laukkailla ja tehdä omaan tahtiin voltteja ja pääty-ympyröitä.
Tunnin reippaan työstämisen jälkeen lähdimme lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin itsenäisesti hevosia taivutellen. Valmentaja kehui vuolaasti meidän yhteistyötä ja yleisesti ottaen suorituksiamme, jotka olivat kuulemma valmennuksen parhaimmistoa. Ajoittain olisin kuitenkin voinut olla tarkempi tehtävissä, enkä päästää hevosta aivan niin helpolla.

20.10.2015
Iloinen omistaja täällä, hei! Ehkä jätetään jo ne lässynlää-länkytykset ja hehkutukset siitä, kuinka upea ja megahieno hevonen Jimi onkaan. Orin kilpaura starttasi tämän kuun alkupuoliskolla käyntiin ja voin vain kertoa, kuinka hyvin meillä on mennytkään! Kouluratsastuksen parissa olemme pääsääntöisesti starttailleet vaativa B luokissa, joista on matkaan kertynyt jo kahdeksan sijoitusta, joista peräti kaksi on voittoja! Puolestaan esteillä sijoja on 110cm tasolta kertynyt kuusi, joista yksi on voitto, ja kenttäratsastuksesta CIC1 luokista seitsemän sijaa, joista yksi voitto. Ei paha! Valjakkoajojen pariin emme ole ikävä kyllä päässeet vielä suuntautumaan, mutta parin päivän päästä olisi tarkoitus ensimmäisessä kilpailussa startata. Tästä on hyvä jatkaa etiäpäin...
Sitten vielä parempiin uutisiin, eli varsauutisiin! Jimin ensimmäinen jälkeläinen syntyi pari päivää sitten, kyseessä oli komea orivarsa, jonka emänä toimii Mörkövaarassa asuva Kahvi-Tus. Varsa sai nimen Mörkövaaran Kuskus ja ilolla voin kertoa, että tällekin nuorikolle on jo uusi koti tiedossa, kunhan se vain vieroitetaan emästään. Kuskusta tullaan näkemään vanhmpiensa tavoin kilpakentillä vanhemmiten, jonka myötä laitammekin sormet ja varpaat ristiin, että Jimi saa tästä pojasta hyvää näyttöjä tulevaisuudessa häämöttäviin laatuarvosteluihin.

03.10.2015
Tämä on nyt jo jotain aivan käsittämätöntä. Jokaisella hevosella on pientä pilkettä silmäkulmassa, jokaisella on joskus huonoja päiviä, eikä kaikki mene suunnitelmien mukaan. No, tässäpä teille poikkeushevonen Jimi. Siis en ole eläessäni näin helppoa ja vaivatonta hevosta nähnyt! Jimi on viime viikot lähtenyt joka aamu innoissaan kanssani koulutushommiin ja oppinut kaiken niin nopeasti, että ei mitään järkeä. Ori ei ole kertaakaan protestoinut vastaan tai ollut ikään kuin sellainen, ettei työskentely voisi vähempää kiinnostaa. Nyt voinkin varmoin mielin todeta, että Jimin ratsukoulutus on saatettu loppuun, niin kuin kyllä ajoharkatkin, sillä valjakkoahan me aletaan kisaamaan kanssa! Viikon päästä lähdemme koettelemaan onneamme koulun, esteiden, kentän ja valjakkoajojen merkkeihin, ja täytyy myöntää, että kovat on odotukset. Jos Jimi ei jo ensimmäisen viikon jälkeen ole loistanut kilparadoilla, niin siinä on sitten toinen ihme. Olen niin innoissani! Enkä malttaisi odottaa edes seuraavaa viikkoa, sillä tämän hevosen kanssa on niin mukava työskennellä ja haluan kovasti jo esittelemään tätä kavereilleni. Paljastettakoon näin päivän päätteeksi vielä sellainen jutska, että Jimi on päässyt ensimmäistä kertaa nyt jalostusorin puuhiinkin. Pikku-Jimiä odotetaan syntyväksi tämän kuun loppuun, ihanaa! Jos yhtään varsa isäänsä tulee, on siinä hienon hevosen aineista.

20.09.2015
Kuin sattuman kautta minusta tuli tänään uusi hevosen omistaja, jee. Laumamme kasvoi nimittäin yhdellä komealla suomenhevosorilla, Kuuralehdon Jokkerilla. Tässä on sikäli hauska tarina takana, ettei minun pitäny ostaa uusia hevosia, enkä ollut tätäkään kyseistä hevosta ostamalla ostamassa. Siuri kuitenkin tuumi, että hän haluaa sen minulle myydä, koska se sopisi käyttööni niin hyvin, jolloin minä vain alitajuntaisesti kirjoitin nimet paperiin. Vasta siinä vaiheessa, kun Jokkeri saapui Mörkövaaraan, minulle valkeni, että mitä olin mennyt tekemään. No, ei sillä, "Jimi" on oikein mukavasukuinen hevonen, jolla tulee olemaan tulevaisuudessa potentiaalia lajiin kuin lajiin. Lisäksi ori on kerrassaan hienon värinen, se on nimittäin harvinaisempi kulorautias, jota koristaa vielä piirtopää. Toistaiseksi poika on osoittautunut luonteeltaan olevan melko lupsakka, sellainen yltiökiltti pötkylä. Mörkövaaran nuorimmat hoitajatytöt ihastuivat Jimiin korviaan myöten, joten rapsutuksia ja huolenpitoa vaille se ei kyllä tule jäämään. Kohta päästään suuntautumaan ratsukoulutuksen pariin ja nähdään, mihin tästä hevosesta on - vai onko yhtään mihinkään. Toivotaan parasta, että oli kannattava vahinko-ostos. Palautusoikeutta ei kuulemma ole.