Muistoissa: Mörkövaaran Unihiekka - virtuaalihevonen k. 26.05.2016

NimiMörkövaaran Unihiekka LempinimiHiski
Rek.nroVH14-018-1864 Synt.päivä ja ikä19.11.2014, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenpienhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri146 cm, prt
KoulutustasoVaativa B, 100cm, Helppo PainotusYleispainotus
KasvattajaMörkövaara Omistajatvisha (VRL-01671)


© scirlin, estekuva © SN

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 25.01.2016
35 + 33 + 17 + 9 + 6 = 100p, YLA1

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 20.12.2015
7 + 42 + 25 + 20 + 15 = 109p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.11.2015
9 + 40 + 25 + 20 + 15 = 109p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.12.2015
9 + 40 + 25 + 20 + 15 = 109p, KERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.05.2016
15 + 23 + 25 + 24 + 20 = 107p, SLA-I*

Luonne

Hiski on mitä ilmeisemmin perinyt luonteensa isänsä puolelta - tässä nimittäin toinen hölmö ja melkoisen hassu poika. Orilla ei aina tahdo ne herneet siellä pääkopan sisällä kohdata, sillä se saattaa säikkyä milloin mitäkin tai hommailla esimerkiksi laitumella itsekseen jotain aivan käsittämätöntä. Vaikka Hiski on vähän tohelo, sellainen, joka ajoittain kiristää hoitajan päänahkaa tempuillaan, on se silti kerrassaan mitä valloittavin ja hyväsydämisin hevonen. Ihmisiä se rakastaa siinä mielessä, että se odottaa niiltä mahdollisimman paljon a) herkkuja tai b) rapsutuksia ja huolenpitoa, muutoin se saattaa vain vähän ihmetellä, että mitä se hoitaja siinä vieressä oikein möllöttää.

Hoidettaessa Hiski on oikein kultainen ja kiltti, sen kanssa tarvitsee harvoin vääntää kättä siitä, että kumman mukaan ne hoitotoimenpiteet sujuvat. Hoitajan saapuessa karsinaan ori tyytyykin usein vain kyttäämään tätä isoilla silmillään vähän hassun näköisenä, ja siinä se sitten ihmettelee niin kauan kuin tarve vaatii. Pysyy kuitenkin hyvin aloillaan myös irti ollessaan, joten kiinni ei tarvitse sitoa. Harjauksesta Hiski nauttii täysin, mutta sen sijaan esimerkiksi kavioiden puhdistukset saattavat tuottaa pientä hikeä hoitajan otsalle, orin riuhtoessa jalkaansa ikään kuin, että mitä sä siinä teet?! Varusteiden laitossa Hiski hönöttää kummissaan, mutta ei se hoitajalleen mitään sano, vaikkakaan se satulavyö ei mikään paras toveri ole. Ori on siis oikein simppeli hoidettava, mikäli vain erottaa etu- ja takapään toisistaan.

Ratsuna Hiski voi aluksi tuntua vähän kummalliselta, se kun on äärimmäisen hitaasti lämpenevää sorttia. Siinä kun ratsastaja yrittää alkuverkassa taivutella ratsuaan, niin Hiski on että ooh, mäpäs menen tonne tai tonne! Vaatii siis todella huolellisen lämmittelyn toimiakseen oikeinpäin, ja erityisesti on muistettava hyvä ulko-ohjan tuki. Toimii kuitenkin niin koulussa kuin myös esteillä tosi hyvin ohjasta ja istunnasta, eikä se yleensä apuja vastaan painele. Ori kulkee suureksi osaksi hyvin eteen omalla moottorillaan, joskus vain tosin vähän turhankin lujaa, jolloin on syytä muistaa pysyä rauhallisena ja varmana selässä - muutoin Hiski saattaa vähän ajatuksissaan viedä ratsastajaansa mennessään. Hiski on kuitenkin oikeanlaisella ratsastajalla kerrassaan loistopeli, sitä todellisen ratsun luonnetta vain tarvitsee vähän enemmän sieltä korvien välistä etsiä, eikä se ilman kovaa työtä sieltä esiin tulekaan.

Kouluratsastus on se laji, jota monet ratsastajat karttavat Hiskin kanssa sen takia, että siinä yksinkertaisesti menee hermo. Hiski on nimittäin sitä tyyppiä, että sen kanssa tarvitsee tehdä jatkuvasti paljon erilaisia liikkeitä, sillä muuten se tylsistyy ja on kuin makaroni sen jälkeen. Kun selässä istuu määrätietoinen ratsastaja, joka laittaa orin kunnolla töihin ja tuo ne orin upeat liikkeet esille, niin selässä ei silloin tarvitse kuin istua ja ihmetellä. Hiski nimittäin toimii ajoittain aivan ajatuksen voimalla, jolloin se suorittaa liikkeen kuin liikkeen pienestä painon siirrostakin. Vaativa b tasoinen ori ei olekaan mikään täysi lapanen vaikka se sitä esittääkin, se nimittäin tekee avot ja sulut tuosta vain laukassa, eikä ne laukanvaihdotkaan paljoa paina. Kouluratsastus Hiskin kanssa vaatii vain töitä ja huolellista ratsastusta.

Esteet ja Hiski on yhtä kuin täysi kaaos, tai niin voisi ainakin ensimmäisillä hypyillä olettaa. Orilla on pientä vaikeutta keskittyä asiaan, kun sitä vauhtia jaloista piisaa ja tällöin ei se hyppytekniikkakaan päätä huimaa. Estetunneilla on Hiskin kanssa syytä alottaa heti kunnollisen, tahdikkaan, mutta rauhallisen laukan työstäminen ja ottaa siihen mukaan topakat puolipidätteet. Kun pidätteet on hallinnassa, on orin kanssa oikein mukava aloittaa estetyöskentely. Hiski hyppää rataesteillä metriä, tosin sekin välillä sellaisella ilmavaralla, että oksat pois. Rauhoittuessaan omaa todella hyvän hyppytyylin ja on oikeastaan hyvin rehellinen hyppääjä, mutta siihen tarvitaan taas selästä taitoa. Huolelliset tiet ja rauhallinen vauhti, volá, este kuin este ylittyy ilman kyttäämisiä, kieltoja tai muita pelleilyjä.

Matkat kilpapaikoille sujuvat Hiskin osalta kohtuullisen hyvin, se osaa kävellä traikkuun ihan omilla jaloilla ja malttaa se viettää siellä pidemmänkin aikaa, mikäli vain heinäkasa on vieressä. Kilpailuissa Hiski on kuitenkin aluksi melko levoton ja hölmö, se ikään kuin yrittää hypätä hoitajansa niskaan, että apua, pelasta mut. Siksi kilpapaikoille on syytä suunnata hyvissä ajoin, jotta ori kerkeää ihmetellä ja päästellä ne suurimmat höyryt päästään ulos. Lämmittelyssä ori voi olla vähän tahmea ja jäykkä, sitä nimittäin jonkin verran jännittää. Täten ratsastajan on oltava vain rauhallinen ja jämäkkä ja pyytää tältä vähitellen vain enemmän ja enemmän liikettä. Yleensä suorituksien aikana Hiski on päässyt jo suuresta osasta pelostaan pois, mutta silti se saattaa niitä mörköjä nurkissa nähdä, ja siihen on hyvä varautua. Kilpailut eivät mene Hiskin apinaluonteen vuoksi aina täysin putkeen, mutta kun ori loistaa kilparadalla ja antaa parastaan, niin silloin voi kyllä ratsastaja olla itsestään ylpeä - helppoa se ei nimittäin ole.

Sukulaiset

i Kadotettu Unisieppari
sh-o, vprt, 167cm
YLA1, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I
ii Kissun Hissun
sh-o, rt, 164cm
KRJ-II, ERJ-I
iii Hilperin Hessu evm
sh-o, rt, 166cm
iie Kassun Kanerva evm
sh-t, tprt, 158cm
ie Välkkeen Pirra
sh-t, rt, 159cm
iei Vinhan Piiperi evm
sh-o, trt, 155cm
iee Saarenmaan Ronja evm
sh-t, rt, 160cm
e Ventoksen Lena
sh-t, prt, 157cm
YLA1, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I
ei Hallaniityn Ekaykä
sph-o, prt, 145cm
eii Teesin Usko evm
sph-o, prt, 146cm
eie Silmukka VV evm
sph-t, rt, 147cm
ee Rusetti-Leija
sh-t, rt, 150cm
YLA1, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, SLA-I
eei Aarteen Esko evm
sh-o, tprt, 158cm
eee Rusetti-Liisa evm
sh-t, prt, 156cm

iii. Hilperin Hessu, tutuille vain Hessu, oli hyväluontoinen ja rauhallinen suomenhevosori, joka ei turhia elämästä stressannut. Jaakko Kiiskisen kasvattamasta orista kaavailtiin nuoresta hevosesta pitäen kyvykästä kilparatsua, eikä kova työ mennyt hukkaan. Hessu kilpaili usean vuoden ajan aktiivisesti esteratsastuksen parissa, 110cm luokissa asti. Menestystä ori on niittänyt esteillä lukuisten sijoitusten verran, jonka lisäksi siltä löytyy muutamia voittoja myös koulu- ja lännenratsastuskisoista. Tämä suloinen monitoimihevonen oli väritykseltään rautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta se omasi vajaat 166cm. Hessun rakenne ei kuitenkaan päätä huimannut, sillä se omasi hyvin paksun ja lyhyen kaulan, jonka lisäksi se oli asteen verran takakorkea. Selittänee sen, miksei oria koskaan saatu kantakirjapalkinnolle. Kilpailujen ohella ori pääsi jonkin verran tositoimiin tammojen kanssa, jättäen jälkeensä neljä jälkeläistä: kaksi tammaa ja kaksi oria. Kolme jälkeläisistä on päässyt jo isänsä tavoin näyttämään taitojaan kilparadoilla. Hessu lopetettiin vanhuuden oireisiin 23 vuoden iässä.

iie. Kassun Kanerva on aina ollut vähän ailahteleva luonteinen hevonen: se käyttäytyy aloittelijoiden seurassa täydellisesti, mutta jos ihminen osaa siltä jotain vaatia, niin sitten se on kuin mikäkin itsepäinen pirulainen. Kanerva oli täten nuorena hevosena paljon terapia- ja vammaisratsukäytössä, jossa se oli, voisiko sanoa, että parhaimmillaan. Vähitellen ikääntyessään tamma alkoi kuitenkin näyttää hapanta naamaa kyseisen työn parissa ja siksi se täytyi myydä eteenpäin yksityiseen käyttöön. Uusi omistaja koulutti Kanervaa hieman entistä pidemmälle, jonka jälkeen parivaljakkoa nähtiin koulu- ja esteradoilla, vaativa b ja 100cm luokissa. Koulun parissa Kanerva oli asteen verran parempi, esteiltä se ei koskaan liiemmin menestynyt. Väritykseltään tamma on kauniin tummanpunarautias ja säkäkorkeutta siltä löytyy vajaat 157cm. Myöhemmällä iällä Kanervaa käytettiin jalostukseen yhden jälkeläisen verran, jolloin se synnytti ihastuttavan orivarsan, Kissun Hissun. Tällä hetkellä yli parikymppinen Kanerva viettelee ansaittuja eläkepäiviään puskahevosen roolia vetäen, edelleen saman omistajan hoivissa.

iei. Vinhan Piiperi on Keijo Pihlajaisen kasvattama suomenhevosori, joka nytemmin viettelee jo eläkepäiviään paikallisen yksityistallin tiloissa, ollen iältään 26 vuotias. Luonteeltaan Piiperi oli hyvin, hyvin tulinen: se kiristi päivittäin omistajansa hermoja sen riekkuessa ja ollessa kuin mikäkin hölmöläinen. Orin kehnon luonteen vuoksi se ei koskaan päässyt "täyteen loistoon", koska kukaan ihminen ei siitä varsinaisesti saanut kaikkea irti. Vaikka luonne ei monia hurmannut vuosien varrella, sai Piiperi kuitenkin paljon ihailua ulkonäkönsä vuoksi. Tummarautias, läsipäinen, 155 senttinen ja hyvärakenteinen ori oli todella hieno näky ravikilpailuissa. Piiperillä kipailtiin siis lähinnä ravien parissa, jossa se niitti jonkin verran voittoja tarmokkaan luonteensa ansiosta. Ravikilpailujen ohella Piiperillä kuitenkin ratsastettiin myös jonkin verran, mutta kuten arvata saattaa, ei siitä koskaan kehkeytynyt kovin kummoista ratsuhevostakaan. Hyvän rakenteensa vuoksi ori oli aikoinaan haluttu jalostusori, josta kertookin sen seitsemän toistaan hienompaa jälkeläistä.

iee. Saarenmaan Ronja on Tuuve Heikkisen kasvattaman suomenhevostamma, joka teki pitkään tasaisen hyvää työtä raviradoilla. Ronja kilpaili nuoremmalla iällä ahkerasti ikäsarjoissa, joissa se menestyi kohtuudella - vanhetessaan startit loogisesti harvenivat ja täten sijoituksiakaan ei liiemmin enää sadellut. Koskaan tamma ei voittanut mitään "mahtavaa", vain ja ainoastaan peruskilpailuja, vaikka se hyviä aikoja juoksikin ja oli muutoinkin hyvä ravihevonen. Ronjan luonne voi olla osasyy siihen, miksi se ei tahtonut menestyä kilpailuissa: se oli aina ollut asteen verran laiskempi hevonen, eikä sitä muutenkaan mahtanut kaikki asiat kiinnostaa. Suloinen tamma oli siis hyvin tyypillisen suomenhevostamman oloinen niin luonteeltaan kuin myös ulkonäöllisestikin. Väritykseltään se oli rautias ja säkäkorkeutta löytyi vajaat 160cm. Raviuran ohella Ronjaa käytettiin jalostukseen neljän jälkeläisen verran. Ronja todettiin äärimmäisen hyväksi periyttäjäksi, sillä sen neljällä jälkeläisellä on ollut terveet päät ja hyvät rakenteet. Tamma lopetettiin 24 vuoden iässä takajalkojen oireiltua pitkään.

eii. Teesin Usko on nyt jo edesmennyt suomenhevosori, joka eli koko elämänsä harrasteratsun virassa. Ratsastuskilpailuissa oria ei siis koskaan nähty, mutta sen kuvailtiin olevan rehellinen hevonen, joka suoriutui vaivatta helpoista koululuokista ja vajaan metrin rataesteistä. Ihaninta Uskon tarinassa on se, että se syntyi vanhinkovarsana perheeseen, jossa oli pieniä lapsia. Lasten kasvaessa Uskon rinnalla heistä kehittyi uskomattomia kavereita, jonka vuoksi Usko eli "lapsen" omistuksessa koko pitkän ikänsä. Vaikkei ratsastusmenestystä ori niittänytkään, käytettiin sitä jonkin verran suomenhevosten näyttelyissä. Näyttelyihin osallistuessaan Usko hurmasi kaikki niin ihastuttavalla luonteellaan kuin myös erittäin hyvällä rakenteellaan. Jokaisessa näyttelyluokassaan ori oli aina ensimmäisellä palkinnolla. Väritykseltään Usko oli komean punarautias ja säkäkorkeutta se omasi 146cm, ollen siis pienhevosen mitoissa. Näyttelymenestyksen myötä oria käytettiin jalostukseen kolmelle tammalle, saaden kolme orijälkeläistä - joista kaikki jäivät pienhevosiksi.

eie. Silmukka VV on Heino Koskelan kasvattama suomenhevostamma, jonka on kuin vanha aito suomenhevonen. Luonteeltaan Silmukka on hyvin nöyrä ja tasapainoinen hevonen, joka ei ole aiheuttanut elämänsä aikana hyvin paljoa stressiä omistajilleen. Nuorena tamma eli pitkälti kiertolaishevosen elämää, se vaihteli kotia tiuhaan tahtiin koska kukaan ei saanut siitä muovattua oikein mieleistään. Silmukka oli ravisuvusta peräisin, joten sitä yritettiin useammankin tahon kautta saada ravi- ja työhevoseksi. Lopulta tamma päätyi kuitenkin ratsastuskäyttöön ja sitä myöten se pääsi kouluradoille saakka, kilpailemaan helpoissa luokissa. Menestystä Silmukka nuoremapana niitti ihan mukavasti, voittaen mm. 8-vuotiaana suomenhevosten mestaruuden helppo b luokassa. Muissa kisoissa Silmukkaa ei nähty, eikä sen kouluratsun virkakaan ollut hyvin pitkä omistajan loukkaannuttua. Vanhemmalla iällä tamma on tyytynyt siis puskaratsun leppoiseen virkaan. Väritykseltään Silmukka on rautias kera tähtipään ja säkäkorkeutta siltä löytyy noin 147cm. Jälkeläisiä Silmukalla on vain yksi: ihana punarautias Hallaniityn Ekaykä.

eei. Aarteen Esko oli arvostetun siittolan, Aarteen Suomenhevosten, kasvatti, josta tietenkin suvun perusteella odotettiin ja paljon. Hienosti kilpahevossuvusta oleva Esko tuumaili tosin nuorena toisin, sillä sitä ei voinut vähempää kiinnostaa ihmisten hömpötykset. Luonteeltaan ori oli siis kiltti kuin mikä, mutta samaan aikaan sitä oli hankala motivoida tekemään mitään. Pitkäjänteisen ratsukoulutuksen myötä Esko lopulta saatiin kilparadoille saakka, kisaten HeB/90cm luokkia. Aluksi Esko sijoittui kilpailuissa molemmissa lajeissa hyvin, mutta pian se hevosen innostus loppui ja sen pituinen se. Vanhemmalla iällä orilla silloin tällöin käytiin kilpailuissa pyörähtämässä, mutta tavoitteelinen ratsastus jäi pois ajat sitten. Väritykseltään Esko oli tummanpunarautias ja säkäkorkeutta se omasi vajaat 158cm, joten se oli hyvin tyylikäs näky kentänreunalta seurattuna. Ihana ulkonäkö hurmasi monet kukkahattutädit ja sitä myöten Esko pääsi myös jalostuskäyttöön. Ori astui viisi tammaa, saaden kolme ori- ja kaksi tammajälkeläistä. Esko periytti suurelle osalle lauhkean lampaan luonnetta. 21 vuoden iässä Esko päätti ottaa hatkat kotilaitumeltaan ja katkaista jalkansa metsäojaan, jonne se myös lopetettiin.

eee. Rusetti-Liisa - niin kaikin puolin hieno hevonen, mutta luonne. Kyllä se luonnekin voi pilata kaiken. Tämän äksympää ja temppuilevaa suomenhevostammaa on hankala löytää. Aina tilaisuuden tullen haukkaa hoitajansa käsivarresta tai uhittelee tätä takakavioin. Tamman ensimmäisistä elinvuosista ei ole tietoa, mutta lienekö niiden aikana tapahtunut jotain, mikä saanut Liisan inhoamaan niin kovasti ihmisiä. Uudessa kodissa Liisan ratsukoulutus aloitettiin lupaavasti, se vastasi melko hyvin ihmisten pyyntöihin ja kilparadoille asti sitä kaavailtiin. Kotona se suoriutui helpoista koululuokista ja yksittäisenä hyppäsi yli 110cm. Muutamat kilpailut käyneenä omistaja kuitenkin pian huomasi, ettei tästä hevosesta ole mihinkään luonteensa vuoksi. Vähitellen ei enää kilpailuissa eikä edes kotonakaan sujunut. Siksipä Liisa siirtyi olohevosen rooliin, ollen kuitenkin hyvä kaveri muille hevostovereille. Myöhemmällä iällä Liisaa käytettiin harkiten jalostukseen, jolloin se astutettiin kahdella hyvin kiltillä suomenhevosorilla. Liisa sai kaksi hienoa tammavarsaa, joille molemmille se periytti omaa ulkonäköään sekä ikävästi myös luonnettaan. Edelleen seurahevosena eläkepäiviään viettelevä Liisa on väritykseltään punarautias ja säkäkorkeutta siltä löytyy reilu 155cm.

Jälkeläiset

s. 02.03.2015, t. Taikakuun Lentohiekka (e. Leimulintu) omistaja: alhippa
s. 16.03.2015, o. Mörkövaaran Univaje (e. Ujo-Stella TK) omistaja: Minna J.
s. 04.06.2015, t. Mörkövaaran Une-Tus (e. Kahvi-Tus) omistaja: peikko
s. 21.06.2015, t. Jukolan Suviyö (e. Suvannon Kesäheinä) omistaja: annika n
s. 18.08.2015, t. Mörkövaaran Kesäyö (e. Mörkövaaran Kaarla) omistaja: Veera R.
s. 01.10.2015, o. Mörkövaaran Huurre (e. Mörkövaaran Hallava) omistaja: felissa

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 50, ERJ 44, KERJ 36, VSR 4 kpl

02.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
05.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
07.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
12.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
13.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
14.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
14.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
16.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
16.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
16.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
17.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
17.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
18.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
19.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
20.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
20.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/36
21.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/36
21.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
22.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/36
22.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
24.12.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
24.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
27.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
29.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
29.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
29.12.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
29.12.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
01.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
02.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
02.01.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
03.01.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
03.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
04.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
05.01.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
07.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
08.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
08.01.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
10.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
10.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
13.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
15.01.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
16.01.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
16.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
17.01.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
17.01.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/50
17.01.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/50
20.01.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
23.01.15, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
30.04.15, KRJ CUP (kutsu), Helppo B, 14/312
30.06.15, KRJ CUP (kutsu), Helppo B, 08/250
01.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
06.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
08.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
08.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
09.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
15.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
19.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
21.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
21.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
23.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
26.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
27.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
29.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
03.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
03.01.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
03.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
04.01.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
04.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
05.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
05.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/50
06.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
08.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
09.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
09.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
12.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 06/50
13.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/50
14.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/50
18.01.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/60
19.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
19.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
19.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
20.01.15, ERJ (kutsu), 90cm, 07/60
22.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
24.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
25.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
25.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
26.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
26.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
27.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
28.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
28.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
03.02.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/50
09.02.15, ERJ (kutsu), 90cm, 04/50
10.02.15, ERJ (kutsu), 90cm, 03/50
23.12.14, KERJ (kutsu), Helppo, 02/23
24.12.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/37
25.12.14, KERJ (kutsu), Helppo, 02/23
29.12.14, KERJ (kutsu), Helppo, 01/23
30.12.14, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/37
31.12.14, KERJ (kutsu), Helppo, 01/23
03.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/11
04.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/11
05.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/11
09.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/40
17.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
21.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/40
25.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
25.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
31.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
08.02.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/35
13.02.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
15.02.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
24.02.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/22
25.02.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/22
26.02.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/22
06.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/15
08.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/15
09.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/60
09.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
20.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/15
24.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/15
26.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/40
08.04.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/24
09.04.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/24
11.04.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/24
13.04.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/60
21.04.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
25.04.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
26.04.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
28.04.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30

31.03.15, VSR CUP (kutsu), Helppo, 02/22
31.03.15, VSR CUP (kutsu), Helppo C, 03/23
30.06.15, VSR CUP (kutsu), Helppo, 01/63
31.10.15, VSR CUP (kutsu), Tutustumislk, 03/15

Valmennukset ja päiväkirja

01.05.2016
Tänään aamutoimien jälkeen hain Hiskin tarhasta, harjasin sen huolella ja kävimme pienen kävelylenkin maastakäsin viereisessä metsässä. Ori oli vähän hötkyllä tuulella, se pomppi ja säntäili minkä vain jaloistaan ennätti, minun yrittäessä topakasti pitää sitä aisoissa. Hiski on viime aikoina oireillut oikeaa etustaan, jonka vuoksi se on pääsääntöisesti majaillut pienessä tarhassa, jossa ei hirveästi pääse riekkumaan. Ajoittain jalka näyttää todella hyvältä, mutta takapakkia on joka kerta tullut, kun siitä on ennätetty hyvää toivomaan. Muutoin eläinlääkäri antoi Hiskille viikko sitten terveen paperit, kunpa vaan saataisiin ajoissa jalka kuntoon, ettei se ainakaan enää huononisi. Tänään aukeni myös toukokuun suomenhevosten laatuarvostelutilaisuuteen ilmoittautuminen, eikä ollut epäselvyyttäkään siitä, kenet mukaan ottaisin. Hiskiä sinne olen pitkään ollut viemässä ja nyt oli sellainen fiilis, että nyt se on vietävä, jos meinaa joskus viedä. Hartaasti toivon, että kyseiseen tilaisuuteen pojan jalan tila hieman helpottaisi, jottei se ainakaan tuomareiden edessä hirveästi kyykkäisi menemään. Pidetään siis peukkuja, että tämäkin arviointi menisi nappiin.

27.01.2016
Vuosi alkoi Hiskin osalta erittäin hyvissä tunnelmissa, pääsimme nimittäin käväisemään nyt yleislaatuarvostelussa. Vaikka vähän enemmän etukäteen kyseistä tilaisuutta jännitinkin, oli lopputulos enemmän kuin mieluinen. Jälleen kerran Hiski hurmasi tuomarit ja sai kohtuulliset pisteet jokaisesta osa-alueesta, yhteispistein tasan 100. Nuo pisteet oikeuttivat hienosti YLA1 palkintoon! Miten ylpeä taas voi pienestä ponista ollakaan, hohoi. Enää meillä ei olekaan Hiskin kanssa suunnitelmissa kuin suomenhevosten laatuarvostelu, jonne suuntaamme keväällä tai viimeistään kesällä. Siihen asti Hiski saa nauttia ansaituista eläkepäivistään, lähinnä siis vain syöden ja nukkuen. Iloinen saan myös olla siitä, että Hiski on ollut koko elämänsä hyvässä kunnossa, se ei ole paljoa sairastellut ja on aina ollut yleisilmeeltään hyvin virkeä tapaus. Hiljalleen alkaa kuitenkin vanhenemisen merkkejä näkymään, ja oikeastaan pelkäänkin jo etukäteen, milloin joudun tästä silmäterästäni luopumaan.

21.12.2015
No voi töttöröö. Kuten viime päivityksessä hyvin toinkin esille sen, että Hiski pääsee esiintymään laatuarvosteluihin, niin joo. Marraskuun lopussa pyörähdimme ERJ laatiksessa, joulukuun 15. päivä KERJ laatiksessa ja 20. päivä KRJ laatiksessa. Kuten vähän arvelinkin, on Hiski aivan ykkönen lajissa kuin lajissa ja asiassa kuin asiassa! Lälläslää. Laatuarvosteluista selvisimme nimittäin yli odotusten! Suurin huolenaihe oli se, kuinka Hiski malttaa käyttäytyä tilaisuuksissa tuomareiden silmien alla. Vähän ori tahtoi pelleillä (ja tuomaritkin sen näkivät....), mutta yllättävän hyvin se käyttäytyi normaaliin käytökseen verraten. Hauskinta tässä laatuarvosteluasiassa oli kuitenkin se, että Hiski sai kolmesta eri laatiksesta täsmälleen samat kokonaispisteet! KRJ, ERJ ja KERJ laatiksista Hiski nappasi siis kokonaispisteet 109p, joka oikeutti KRJ-I, ERJ-I ja KERJ-I palkintoihin. Oletan, että tämä tarkoittaa sitä tasaisen huippua laatua. ERJ ja KERJ laatiksissa ori sai täsmälleen samat pisteet joka osa-alueesta, KRJ laatiksessa ei Hiskin estehevosen muodoista oikein tykätty, mutta ne ori kompensoi cup sijoituksilla. Woohoo. Aivan upea Hiski. Samaan aikaan funtsin mitenkä päin tästä jatketaan ja minne - taidetaan ottaa suuri harppaus ja tavoitella seuraavaksi yleislaatuarvostelua. Vähän jännittää, mutta hypätään nyt sitten kerralla kunnolla suohon.

09.11.2015
Jännän äärellä! Hiski on nimittäin ilmoitettu ensimmäisiin laatuarvosteluihinsa. Tämän kuun lopulla päästään pyörähtämään esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa ja joulukuun puolella puolestaan käväistään kouluratsastusjaoksen tilaisuudessa. Onneksi voin olla huoletta tämän hevosen kanssa, sillä ori osaa varmasti käyttäytyä tuomareiden edessä ja näin myös toivottavasti tuo parhaat puolensa esille. Lisäksi orin suku on vuoden mittaan menestynyt sen verran hyvin, että siltäkin saralta varmasti hyvät pisteet tulee molemmista laatiksista. Sormet ja varpaat joka tapauksessa ristiin ja toivotaan parasta. Jos (ja kun) menestystä tulee, suuntamme mahdollisimman pian myös kenttälaatikseen!
Muutoin Hiskille kuuluu myös aivan loistavaa, sillä on nyt kuusi hienoa jälkeläistä alla ja sitä myöten pois myös jalostuskäytöstä. Ori viettää siis tällä hetkellä "normaalin" harrasteratsun elämää, joka saa nauttia päivittäin pitkistä tarhailuista ja rennoista maastoretkistä. Tälläisenä tätiratsuna oleminen on Hiskille kyllä maittanut enemmän kuin hyvin, ainakin se tuntuu olevan tyytyväinen tämän hetkiseen tilanteeseen. On se vaan enemmän ja vähemmän hassua laittaa 12 vuotias hevonen eläkkeelle kaikesta, kun paljon olisi vielä annettavaa. Minkäs teet.

26.08.2015 Kouluvalmennus, valmentajana merikissa
Eilen kävin valmentamassa Hiskiä ja neljää muuta ratsukkoa yhteisvalmennuksessa. Tänään vuorossa kuitenkin oli yksityisvalmennus Hiskille ja Tvishalle. Hiski oli jälleen alkuverryttelyssä hieman tahmea ja sen kanssa saimmekin tehdä kovasti töitä, että saimme sen liikkumaan halutulla tavalla. Tänään keskityimme pitkälti erilaisiin laukkatehtäviin: laukannostoja, laukkaa kaarevalla uralla sekä laukanvaihtoja. Laukannostot Tvisha valmisteli todella hyvin, minkä ansiosta ne nousivatkin todella kivasti. Muutaman kerran paikoiltaan nosto tuotti hieman ongelmia, mutta pian ori tajusi mitä siltä haluttiin. Ori taipui kivasti kaarevalla uralla, kantoi itsensä hyvin ja oli oikein näyttävän näköinen. Laukanvaihdotkaan eivät näyttäneet hullummilta, oikeastaan yllättävänkin hyvännäköisiä, näin perus suomenhevoselta. Valmennus sujuikin siis oikein miellyttävästi, eikä mitään moitittavaa jäänyt.

25.08.2015 Estevalmennus, valmentajana merikissa
Lähdin tänään Mörkövaara-nimiselle tallille pitämään estevalmennusta tallin viidelle suomenhevosille. Valmennukseen osallistuisi pienori Hiski tallityttö Nooran kanssa, pientamma Tuuli tallityttö Millan kanssa, tamma Karla tallin omistajan serkun kanssa, tamma Halla tallin omistajan kanssa sekä tamma Unna tallin omistajan ystävän kanssa. Esteet pidettiin tänään pääasiassa 90 cm korkuisina, koska Tuuli ei suurempia hypännyt, muutaman kerran esteitä kuitenkin muille korotin. Ilma oli oikein miellyttävä, lämmin ja tyyni, ei kuitenkaan liian kuuma. Saapuessani tallille kaikki ratsukot olivat jo kentällä, muutama jo liikkeessä ja loput nousemassa juuri ratsaille. Ratsukkojen alkaessa alkuverrytellä aloin rakentamaan esteitä ja sivusilmällä annoin vinkkejä ja kommentteja ratsastajille, samalla kun yritin opetella ratsastajien nimiä. Rakensin kentälle kuusi estettä, kolme yksittäistä sekä yhden kolmen esteen sarjan. Minulla onkin kulunut pitkä aika siitä kun olen viimeeksi kahden hevosen suurempaa joukkoa valmentanut, joten hieman jännitin mitä tästä seuraisi.

Hiski oli valmennuksen ainoa ori, mutta eipä se ollut moksiskaan. Hiski toimikin kuin herrasmies koko valmennuksen ajan, eikä minkäänlaista draamaa aiheutunut. Alkuverryttelyssä Hiski oli hieman tahmea ja Nooralla olikin tekemistä, että sai sen kulkemaan. Kunnon alkuverryttelyllä saatiin kuitenkin ihmeitä aikaan ja Hiskistä alkoikin hiljakseen kuoriutumaan oikein miellyttävän oloinen, vetreä ja yhteistyöhaluinen ratsu. Vauhtia orilla kyllä piisasi ja hieman liikaakin. Aluksi ori oli juosta esteistä melkein läpi kun ei malttanut hypätä juoksultaan, mutta siitäkin selvittiin kun oriin ylimääräisiä höyryjä oli päästelty.

03.06.2015
Ah, kesä on täällä! Aamu valkeni Mörkövaaraan vähän viileissä tunnelmissa, mutta jo heti keskipäivällä oli liki +20 astetta lämmintä. Kun hevosten aamutoimet oli tehty, pohdin mielessäni mitähän sitä tekisi ja kenen kanssa. Samaan aikaan pihalla tuumiessani Hiski laukkaili päättömänä orilaitumella ympyrää, joten silloin napsahti, että tuossa on minulle tämänpäivän ratsu! Hain Hiskin laitumelta ja menimme kentälle pyörimään, lähinnä peruskoulujuttuja vääntäen. Virtaa pojalla riitti todellakin vaikka muille jakaa ja sen vuoksi teimme paljon ravi- ja laukkatyöskentelyä. Vajaata kolme varttia kerettiin puuhata, kunnes huomasin orin olevan aivan yltä päältä hiessä. Koska lämmintä oli ollut jo hyvän aikaa, päätin uskaltautua ensimmäistä kertaa tänä kesänä uittamaan järvelle. Heitin tallin pihassa Hiskiltä satulan pois ja vähensin vaatetusta, ja lähdimme suuntaamaan järvelle. Nähdessään rannan Hiski suoraa päätä ravilla porskutti menemään järveen ja tyytyväisenä kauhoi etujaloillaan vettä. Vähitellen poika uskaltautui lähteä myös syvämmälle uimaan. Vitsit, että meillä oli hauskaa! Ori ui todella hyvin, eikä vauhtiin päästessään rantaankaan ollut kiire. Vajaan kymmenen minuutin ajan pulikoimme, kunnes suuntasimme takaisin tallille. Hiski pääsi samantien takaisin laitumelle ja voi sitä onnen määrää kun pääsi hiekkaan piehtaroimaan! Näky ei kyllä omistajan mielestä ollut enää kovin kiva. Ymph, hiekkainen ja mutainen heppa.

21.05.2015 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Tänään pääsimme ottamaan Hiskin kanssa osaa estevalmennukseen kun saimme Mörkövaaraan kokeneen estekonkarin valmentamaan. Yllättäen orilla intoa ja virtaa riitti heti alusta alkaen, jonka vuoksi minulla oli pientä haastavuutta saada edes pidätteet menemään läpi. Alkuverryyttelyn lämmittelyhypyt olivat meidän osalta hyvin huolimattomia, ikää kuin kovaa ja korkealta-tyylillä suoritettuja.
Lähdimme hiljattain hyppäämään valmentajan kentälle rakentamaa esterataa, jossa oli erilaisia esteitä 80-100cm korkeudella. Hiski aloitti esteiden ylittämisen vauhdikkaasti, mutta jo muutaman isomman esteen hyppäämisen jälkeen se rauhoittui tosi kivasti. Esteet oli sijoiteltu niin, että niille tuli helppoja ja haastavia lähestymisiä, mutta Hiskin ketteryyden vuoksi ei niissä meille juurikaan haastetta ollut. Jonkun verran sain auttaa oria löytämään hyvän ponnistuspaikan ja eritoten sarjaesteillä laskea huolella, että askeleet mahtuvat esteiden väliin, mutta siinä se. Muutoin Hiski kuunteli todella hyvin apujani ja liikkui sujuvasti esteeltä esteelle. Hiski ei kytännyt mitään esteitä vaan ylitti kaikki hienosti empimättä.
Tunnin ajan toistimme rataa ja teimme siinä erilasia harjoituksia, kunnes siirryimme loppuverkan pariin. Lopussa Hiski oli jo kaikkensa antaneenoloinen, jonka vuoksi teimme loppuverkan todella kevyesti. Olipa ihana saada valmentajalta paljon hyvää palautetta niin omasta suorituksesta kuin myös hevosen taitavuudesta - moitittavaa valmentaja ei meistä tänään löytänyt.

17.03.2015
Taas on pariin kuukauteen kerennyt sattua ja tapahtua vaikka mitä, joten päivitelläänpä kuulumisia. Hyvät vai huonot ensin? Kerrotaan huonot. Viikko sitten Hiski loukkasi jalkansa orien välisessä kahakassa, jonka jälkeen se on ollut karsinalevossa. Orin pää tuntunee tästä vähän pulttia ottavan, mutten halua riskeerata sitä, ettäkö jalkaa ei kuntoon saataisi. Parin päivän päässä kyllä häämöttäisi kenttäkilpailut, joten sormet ristiin, että huomenna voidaan jo jonkinmoista treeniä vetää.
Sitten hyvien uutisten pariin! Eilen Hiski sai eilen toisen jälkeläisensä! Helmikuussa ori astui Mörkövaaralaisen Ujo-Stella TK nimisen tamman, joka eilen varsoi suloisen oripojan. Ulkonäöllisesti varsa on enemmän emäänsä kallistunut, nimittäin se on vankkarakenteinen ja punarautias väritykseltään. Varsa nimettiin Mörkövaaran Univajeeksi, jatkaen isälinjan uni-linjaa, ja vieroituksen jälkeen varsa tulee muuttamaan Minna J. hoiviin Minnan tilalle.
Sitten kilpailu-uutisiin... Hiskihän on saanut tavoitellut KRJ ja ERJ kisat jo läjään - molemmista siis kasassa yli 40 sijaa. Ori on ollut aivan paras kilparatsu, niin luonteensa kuin kykyjensäkin puolesta. Tällä hetkellä Hiskillä kilpaillaan siis enää kentän parissa, josta myös sijoituksia napsuu joka kuukausi. Eiköhän me saada ori valmiiksi kesään mennessä, jonka jälkeen lähdetään kovasti tavoittelemaan laatuarvosteluja. Tosin ennen laatiksia saisi Hiski toimia jalostusorin virassa jonkin aikaa, jotta saadaan tarvittavat jälkeläisnäytötkin kasaan.

16.02.2015 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Tänään saimme Mörkövaaraan ulkopuolisen kouluvalmentajan, jonka valmennukseen myös minä osallistuin Hiskin kanssa. Alkuverkka sujui meiltä vähän yhteistä säveltä etsien, Hiski painoi apuja vastaan eikä ollut mitenkään erityisen vetreä. Sain taivutella sitä ronskisti ja tehdä paljon siirtymisiä eri askellajien välillä, jotta se lähti edes joten kuten pelittämään.
Valmennuksen pääaihe oli väistöissä sekä avo- ja sulkutaivutuksissa. Teimme aluksi siis paljon väistöjä, ensin käynnissä ja sen jälkeen ravissa. Muutoin Hiski suoriutui väistöistä hyvin, mutta aluksi se väisti hirmuisen jyrkästi, josta valmentaja ei ilahtunut. Sain siis käyttää napakkaa pohjetta, jotta ori malttoi väistää keskihalkaisijan alusta pitkän sivun loppuun. Väistöjen jälkeen lähdimme työstämään avo- ja sulkutaivutuksia uralla. Jälleen kerran ori laittoi hieman apujani vastaan, ikään kuin halusi sitä omaa ohjaa. Ori ei ollut siis täysin apujeni varassa, mutta työstäessämme taivutuksia alkoi meillä hiljalleen jo luonnistua. Avot onnistuivat kerrassaan hyvin, puolestaan suluissa oli pientä ongelmaa kun Hiski tarjosi usein vain väistöjä.
Tunnin työstämisen jälkeen lopettelimme ja saimme siirtyä itsenäiseen loppuverkkaan. Hiskillä oli virtaa edelleen melko paljon, jonka vuoksi annoin sen rennosti laukata uraa pitkin vielä jonkin aikaa. Valmentaja kehui hevosen hienoa liikettä ja minun hyvää apujen antoa. Toisaalta kuulemma tarvitsen vielä vähän jämäkämpää otetta Hiskin hallitsemiseen.

01.01.2015
Hiskin kanssa etenimme aika nopeasti, nimittäin ori kasvoi ja vankistui vauhdilla, eikä ratsukoulutuksessakaan ongelmia liiemmin ilmennyt. Heti kolmen vuoden ikäisenä ori oli valmis paketti ja nyt tänäpäivänä sillä kilpaillaan vaativa b/100cm luokissa. Aloitimme joulukuun alussa kilpailemisen ja radoilla meillä on myös sujunut aivan megaupeasti! Läjässä nimittäin on jo KRJ 30, ERJ 6 ja KERJ 6 sijaa! Koulussa Hiski on ollut aivan tykki, joka nyt ilmenee sijoitusten määrästäkin. Viimeisin koulusija tuli itseasiassa tältä aamulta, kun Mörkövaarassa järjestettiin koulukilpailut. Starttasimme Hiskin kanssa helppo a ja vaativa b luokissa, joista vaativa b meni vähän penkin alle, mutta helpossa sijoitus 5/30. Siispä, aivan upea ori! Tästä on hyvä jatkaa kohti suuria tavoitteita ja pikapuoliin haaveissa olisikin jo ensimmäiset pikku-hiskit.

20.11.2014
Eilen talliimme syntyi upeaakin upeampi varsa, Kadotettu Unisieppari x Ventoksen Lena-yhdistelmästä. Tästä yhdistelmästä olin syksyn mittaan haaveillut saavani jälkeläisen, ja kun marraskuun alussa Lena ilmoitti viimein kiimastaan niin that's it, heti astutus päälle! Sitten 19.11. Lena varsoi ihastuttavan varsan, jonka, heh, toivoin aluksi olevan tamma. Tammavarsaa emme kuitenkaan saaneet, mutta sen sijaan meille syntyi aivan ääremmäisen suloisen orivarsa. Heti syntymän jälkeen silmääni pisti se, kuinka pieni ja siro tämä varsa olikaan, ja siksi täytyi alkaa katselemaan tarkemmin vanhempien sukutauluja, että mitä niiden takaa tuleekaan. Lenan taustalta löytyikin isän puolelta pienhevosia, joten, hah, saimme mitä ilmeisemmin pikkupojan talliimme! Kieltämättä aikamoinen yllätys, sillä pienhevosia en Mörkövaaraan ollut hankkinut tänä vuonna kuin yhden, ikään kuin hieman niitä vältellen. Terhakka pieni olento sai nimen isänsä uni-linjan mukaan, ja täten se nimettiin Mörkövaaran Unihiekaksi, ollen lempinimeltään Hiski. En tosiaankaan malta odottaa, että tämä poika tästä kasvaa, sillä haluan mitä pikimmiten suunnata sen kanssa kilparadoille. Vanhempiensa tavoin meillä on Hiskin kanssa tavoitteena päästä kilpailemaan krj/erj/kerj-linjoilla, mutta tietenkään vielä ei voida tietää, että millä tasoilla sitä lähdetään starttailemaan. Ratsukoulutuksen aloitamme kuitenkin heti kun pojan ikä vain antaa periksi, ja sen jälkeen voin luvata, että se on menoa se! Taisin juuri saada uuden, ihanan silmäterän... Wish me luck!