Muistoissa: Rajamäen Helmi - virtuaalihevonen
k. 15.06.2014

NimiRajamäen Helmi LempinimiHelmi
Rek.nroVH11-018-1481 Synt.päivä ja ikä20.06.2010, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri154 cm, rt
KoulutustasoHelppo A, 100cm PainotusYleispainotus
KasvattajaRajamäen Suomenhevoset OmistajaHawering (VRL-01671)


© LR

Saavutukset

29 + 32 + 26 + 35 = 122p, YLA2
21 (7+7+7) + 40 + 22 + 10 + 8 = 101p, KRJ-I
5 + 50 + 26,25 + 15 + 10 = 106,25p, ERJ-I
35 + 19,75 + 16 + 10 = 80,75p, KERJ-II
14 + 18 + 25 + 21 + 20 = 98p, SLA-I
17 + 15 + 18 + 17 = 66p, KTK-III
7,2 + 10 + 5,5 + 7 + 6,2 + 10 (63.42%) + 19 = 64,9 ≈ 65p, SV-I

Luonne

Rajamäen Helmi on yleisesti hieman vauhdikas ja rauhaton tapaus jonka perässä eivät aivan kaikki pysy. Tämä tamma omaa luonnetta mukavasti, se ei sovellu aivan jokaisen käsiteltäväksi eikä varsinkaan tule toimeen jokaisen ihmisen kanssa, mutta osaavalla käsittelijällä se on oikein mukava menopeli. Helmin mielentila on yleensä aika ailahteleva, esimerkiksi ratsastaessa se saattaa välillä kulkea kuin unelma, ja seuraavaksi aloittaa kauhean jumimisen ja ylimääräisen sähläämisen. Tamma tietää rajansa kaikessa, mutta jaksaa se silti vähän testailla ihmisiä ja heidän rajojaan hevosten suhteen, etenkin aloittelijat ovat Helmelle sellainen testailun kohde. Tämän hevosen kanssa vaaditaan pitkä pinna ja topakka asenne.

Hoidettaessa tamma saattaa välillä olla hieman hankala, mutta yleensä se käyttäytyy melko kiltisti, ainakin tutun hoitajan seurassa. Kun Helmen karsinaan astuu, nukkuu se luultavasti karsinan perimmässä nurkassa ja käyttäytyy niin ettei ole huomaavinaankaan vierelle tullutta hoitajaansa. Ensiksi hoitajan tulee kiskoa tamma ylös ja se ei olekkaan mikään aivan helppo juttu, sillä osaahan Helmi itsepäinen olla. Kun se viimein suostuu nousemaan ylös, voi sen harjata ja varustaa aivan vapaasti, eikä sitä ei tarvitse kiinni laittaa kun se pysyy hyvin paikoillaan irtikin. Tamman saa harjata ihan reippaalla otteella, sillä se ei ole herkkä edes vatsan alta, eikä sitä muutenkaan häiritse kyseinen toimenpide. Päänharjaus ei tietenkään aina luonnistu kovinkaan hyvin, mutta kyllä sekin tulee yleensä puhtaaksi harjattua. Kavioiden puhdistus onnistuu myöskin välillä hyvinkin nopeasti, ja välillä sitä hommaa saa tehdä useita minuutteja aivan hiki otsallaa. Helmeä saa hieman työnnellä sivulta toiselle jotta hoitaja edes saa kavion käteensä, ja se riipuu täysin päivästä, pysyykö kavio kädessä vai vetäiseekö tamma sen samantien takaisin tukevasti maanpinnalle. Satuloidessa tamma saattaa hieman pullistella ja luimia korviaan, mutta kaviot pysyvät hyvin maassa sekä hampaat nätisti suussa. Suitsiessa Helmi on siitä hankala, että jos hoitaja on kerran saanut kuolaimet suun eteen muttei kuitenkaan ujutettua suuhun asti, on se melkein varma, että edessä on kova työ. Eli jos ensimmäisellä kerralla suitsia ei saa Helmin päähän laitettua, menee se hankalaksi ja silloinhan ei tahdo mikään onnistua. Yleensä se kuitenkin ottaa nätisti kuolaimetkin suuhun, eikä niiden kanssa tarvitse tapella sen enempää. Hoidettaessa Helmi tarvitsee hieman osaavamman hoitajan, joka saa sen ruotuun huononakin päivänä.

Ratsastettaessa Helmi on hyvin eteenpäinpyrkivä, jarru tältä hevoselta puuttuu lähes kokonaan. Kun tamman selkään nousee, jo heti tuntee sen, kuinka se puhkuu intoa lähteä juoksemaan eteenpäin, siksi tämä hevonen ei ole ehkä paras mahdollinen ratsu aloitteleville ratsastajille. Vaikka Helmi onkin osaava eikä se alas selästään heitä ketään, tarvitsee se silti topakan ratsastajan joka saa pidettyä sen hallinassa kovassakin vauhdissa. Osaavalla ratsastajalla tamma on hyvinkin nöyrä ratsu, se kuuntelee hyvin ohjeita ja pyrkii ehkä jopa noudattamaan niitä. Koska kyseessä on vauhdikas tamma, voi myös arvata sen, että se on hyvin kovasuinen. Hurjassa tilanteessa suusta repiminen ei ainakaan auta, luultavasti jo valmiiksi hankalaa tilannetta, sellaisessa tapauksessa ratsastajan on itse vain pysyttävä hyvin rauhallisena ja saada hevonenkin rauhoittumaan kevyin ottein. Parhaiten Helmi kuuntelee pohkeita sekä ääniapuja, niillä sitä saa hyvin pyöriteltyä suuntaan ja toiseen. Tammalla ei ole ratsastettaessa juurikaan pahoja tapoja, mikäli sitä yli-innokkuudesta syntyvää vauhtia ei lasketa, vaikka osaahan se halutessaan jumia keskellä kenttää ja heittää raipastakin pieniä pukkeja. Esteratsastus on todellakin tämän hevosen vahvinta alaa. Helmen silmät alkavat oikein säihkyä kun se pääsee kentälle missä se näkee esteitä. Tamma on hyvin varma ja taitava esteratsu, tällä hetkellä varmasti yksi tallin parhaita hyppääjiä. Kapasiteettia siltä löytyy rataesteille 100 senttiin asti, varmasti menisi halutessaan vielä korkeampiakin esteitä. Esteillä Helmi on entistä eteenpäinpyrkivämpi, välillä se tahtoo jopa vähän kuumua jolloin puomit saattavat vähän lennellä, mutta muuten kyllä hyvinkin ihana estehevonen. Hyppytyyli on mitä hienoin, eikä se tunnu aristelevan minkäänlaisia esteitä. Kouluratsastuksessa tamma on myös taitava, mutta sitä lajia kohtaan Helmeltä ei löydy läheskään niin paljoa intoa kuin esteisiin. Tammalla on perusasiat hyvin hallinnassa, se taittaa kaikki helpot luokat ongelmitta, kapasiteettia löytyy siis helppo a tasolle asti. Osaavalla ratsastajalla Helmestä saa jopa kouluratsun näköisen, muilla se juoksentelee vain kaulapitkänä läpi tehtävien, välillä tietenkin yrittäen jopa luisua tehtävästä. Lisäksi tamma on oiva maastoratsu, hyvin varmajalkainen, se ei säiky edes tiellä vastaan tulevaa meluavaa traktoria tai puskasta lentävää lintua.

Kilpailuissa Helmi on aluksi hyvin energinen ja rauhaton sielu, se sählää minkä vain kerkeää ja säntäilee sinne ja tänne. Tamma on helppo lastattava, se menee reippaasti traileriin ja jaksaa matkustaa siellä pidemmänkin kisamatkan. Traikkuun olisi suotavaa ottaa Helmelle hevostoveri mukaan siltä varalta ettei se hermostuisi yksin ollessaan. Kilpapaikalla tamma on siis alkuun hyvin rauhaton ja siksi riimunnarun toiseen päähän tarvitaan jämäkkä ihminen. Helmi innostuu jokaisesta uudesta vastaantulevasta hevosesta, se lähtisi varmasti tutkimaan jokaisen alueelta löytyvän hevosen mikäli vain pääsisi irti. Lämmittelyt kannattaa kisoissa tehdä huolella, siinä vaiheessa kun täytyy saada Helmeltä se liiallinen energia purettua pois. Toisin sanoen, lämmittelyssä täytyy pistää poni juoksemaan kenttää ympäri sellaiset sata kierrosta, hyppiä muutamia kymmeniä esteitä ja päälle vetää vähän koulutreeniä niin luulisi rauhoittuvan. Kun todellinen kisasuoritus alkaa, tietää Helmi yleensä, että nyt on tosi kyseessä. Alku ei tosin tahdo mennä aina suunnitelmien mukaan, kun hevonen pyörittelee päätään ja keskittyy enemmän kentänvierustalla tapahtuviin tilanteisiin kuin itse suoritukseen. Yleensä kilpailuissa pärjääminen on paljolti kiinni myös ratsastajasta, kuinka se antaa hevoselle ohjeita ja laittaa sen kulkemaan eteen. Tyttö omaa kuitenkin jonkinmoista voitontahtoa ja siksi se halutessaan pistää paineen alla parastaan.

Sukulaiset

i VIR MVA Ch Lakean Emanuel
sph-o, prt, 144cm
YLA2, KTK-II, KRJ-I, ERJ-II, SLA-I
ii VIR MVA Ch Lakean Roope-Aadolf
sh-o, vrt, 153cm
YLA2, KTK-II, SLA-I
iii Riemu Roope evm
sh-o, prt, 156
iie Lennon Liinu evm
sh-t, prt, 152cm
ie VIR MVA Ch Lakean Nelli-Noora
sh-t, trt, 154cm
YLA2, KTK-II, SLA-I
iei Vihu evm
sh-o, m, 156cm
iee Tottiina evm
sh-t, prt, 154cm
e Siljan Serena
sh-t, rt, 154cm
YLA3
ei Siniverhon Unelias
sh-o, rt, 155cm
YLA2, ERJ-II
eii Siniverhon Pikkumies evm
sh-o, prt, 156cm
eie Katajamäen Hilma evm
sh-t, rt, 152cm
ee Ch Sesilja
sh-t, hrn, 155cm
YLA2, SLA-I, KTK-II, KRJ-III, VVJ-III
eei Ukko-Pekka evm
sh-o, prn, 150cm
eee Sanja evm
sh-t, m, 159cm

Kolmannen polven suku;
iii. Riemu Roope on suomessa syntynyt 156cm korkea punarautias suomenhevonen. Päätä komistaa leveähkö piirto ja jaloissa puhtaan valkoiset sukat. Ori metsästi ruusukkeita niin koulussa, kuin esteissäkin. Tapaturma eräänä syysaamuna meinasi olla orille kohtalokas. Onnettomuuden seurauksena vasempaan takajalkaan tuli pysyvä vamma. Kuntoutus oli tuottoisaa ja ori palaisi takaisin kouluradoille, mutta esteet unohdettiin suosiolla. Kun vielä pystyi esteissä kilpailemaan, hyppäsi metrin ratoja ja muutama sijoitus jopa 110cm luokassa. Kouluratsastuksessa hallitsi vaativan B:n liikkeitä, mutta kilpaili lähinnä Helppo A:n luokissa. Jälkeläisiä tällä orilla on Roopen lisäksi kolme oripoikaa ja tamma. Riemu Roopen molemmat vanhemmat olivat työhevosia itä-suomessa sijaitsevalla tilalla.

iie. Lennon Liinu oli kiltti ja rauhallinen tamma. Ratsun töitä tehnyt ratsastuskoululla nuoruutensa ja vanhempana siirtyi yksityisen harrasteratsuksi. Tammalla on jonkin verran kerätty sijoituksia kouluratsastuksesta. Hallitsee myös esteiden salat sujuvasti, mutta omistajansa arkuuden takia esteiden hyppiminen jäi vähemmälle. Ratsastuskoulussa hyppäsi 100cm ratana. Kouluratsastuksessa Helppo B, Helppo A tasolla. Tamma oli Lakean tallilla vuoden verran ylläpidossa, jonka aikana Lakean Roope Aadolf putkahti maailmaan. Liinu oli väriltään rautias ja säkäkorkeudeltaan 153cm.

iei. Vihu oli ryhdikäs, hienoliikkeinen herrasmies, jolla oli erinomainen luonne. Väriltään ori oli musta, ilman merkkejä ja säkäkorkeudeltaan 156cm. Monitaitoinen Vihu on sijoittunut koulu-, este- ja kenttäkilpailuissa ympäri Suomea järjestetyissä alue- ja kansallisentason kilpailuissa. Myös ryhdikkään ja lihaksikkaan orin piti kantakirjauksessa pyörähtää ja samalla saikin nimen kirjaan ensimmäisen palkinnon kohdalle. Jälkeläisiä jätti sukua jatkamaan kaksitoista kappaletta. Ori asusteli Etelä-Suomessa pienellä maalilla, lehmien seurassa. Menehtyi rauhallisesti vanhuuteen kesälaitumelle.

iee. Tottiina, tuttavien kesken Tutti on Katajarinteen tallin punarautias, 154cm kasvatti. Tamma omaa järkevän perusluonteen. On kiltti ja yhteistyöhaluinen. Tutilla on kilpailtu esteratsastuksessa kansallisella tasolla 100cm luokissa ja muutamassa 110cm luokassa ja sijoituksiakin on kahmittu. Tottiina oli Lakean tallilla kolmisen vuotta ylläpidossa ja tallin omistajien kilparatsuna. Kolmen vuoden aikana maailmaan putkahti myös Lakean Nelli-Noora. Tämän kevään ja kesän tamma sai ainoastaan elellä ja nautiskella mammalomasta.

eii. Siniverhon Pikkumies oli hyväluontoinen ja rehellinen punarautias suomenhevosori jolta säkäkorkeutta löytyi 156 senttiä. Pikkumies kilpaili nuorempana aktiivisesti esteratsastuksen parissa 110cm luokissa menestystä paljon keräten. Orin jalat alkoivat kuitenkin jo pian reistailemaan ja jo 11 vuotiaana Pikkumies joutui jättämään kilpakentät. Sen jälkeen hyvärakenteista oria käytettiin kuitenkin paljon jalostukseen saaden yli kymmenen toistaan hienompaa jälkeläistä. Pikkumies jouduttiin lopettamaan juurikin jalkavikoihin sen ollessa 19 vuotias.

eie. Katajamäen Hilma oli tammaksi hieman tulisempaa ja äkäisempää sorttia ja siksi sen kanssa eivät kaikki pärjänneet. Hilma toi kuitenkin parhaita puoliaan julki kouluradoilla, jossa se niitti menestystä vaativistakin luokista. Hyvärakenteinen tamma kantakirjattiin toiselle palkinnolle. Väritykseltään Hilma oli rautias tähtipään kera ja säkäkorkeutta se omasi vajaat 152 senttiä. Haastavan luonteensa vuoksi Hilmaa ei liiemmin jalostukseen käytetty, siltä löytyy Siniverhon Uneliaan lisäksi vain yksi toinenkin orivarsa. Hilma menehtyi sydämenpysähdykseen kotilaitumellaan 23 vuotiaana.

eei. Ukko-Pekka oli estepainotteinen ratsu, joka kisasi jo nuoresta pitäen menestyksekkäästi korkeilla radoilla ja kerkesikin tekemään pitkän uran esteratsuna. Myöhemmällä iällä Pekkaan saattoi törmätä myös helpoissa luokissa koulukilpailuissa. Säkäkorkeutta orilla oli vain 150 senttiä ja väritykseltään se oli upea punaruunikko. Luonteeltaan Pekka oli oikein miellyttävä ja mukava, etenkin ratsastettaessa se oli erittäin nöyrä ja yhteistyökykyinen. Jälkeläisiä ori jätti jälkeensä useita kymmeniä kappaleita, joista suurinosa menestyi isänsä tavoin kilparadoilla. Pekka lopetettiin vanhuudenoireisiin sen ollessa 24 vuotias.

eee. Sanja oli oikein leppoisa ja mukavaluontoinen tamma etenkin siksi, että se oli hyvin ihmisrakas ja soveltui siksi lastenkin käsiin. Sanja kilpaili nuorempana aktiivisesti kenttäratsastuksen parissa helpossa luokassa keräten useita sijoituksia. Jalkavika alkoi kuitenkin hiljalleen painaa aktiivista kilpailemista ja siten Sanja siirtyi harrasteratsuksi lapsiperheeseen. Väritykseltään tamma oli kiiltävä musta kera piirtopään ja säkäkorkeutta se omasi noin 159 senttiä. Sanja jätti jälkeensä vain yhden jälkeläisen, Sesiljan, ennen kuin jouduttiin lopettamaan tapaturman seurauksena 18 vuotiaana.
Isän puolen © Jenny K

Jälkeläiset

s. 04.11.2010, o. Mörkövaaran Lennokas (i. Raadelman Keikari) omistaja: Laura R.
s. 22.01.2011, t. Mörkövaaran Usvatar (i. Lakean Torrakko) omistaja: Midar
s. 13.10.2011, t. Mörkövaaran Henriika (i. Fiktion Herkko) omistaja: Everita
s. 24.02.2012, o. Mörkövaaran Tyrsky (i. Sirkkeen Ponteva) omistaja: Hawering
s. 12.06.2012, o. Mörkövaaran Majuri (i. Fiktion Rälssi) omistaja: Tuire N.
s. 17.08.2012, t. Mörkövaaran Kamilla (i. Fiktion Herkko) omistaja: Roo
s. 20.03.2014, t. Mörkövaaran Helmiina (i. Mörkövaaran Aapeli) omistaja: Natalia

Valmennukset ja päiväkirja

01.08.2012
Mörkövaaran ollessa koko kevään ja alkukesän tauolla, on Helmikin saanut pitkälti nauttia leippoisaa hevosenelämää laitumella tovereiden kanssa. Välillä ovat Mörkövaaran tallitytöt käyneet tammaa ratsastamassa, ja ihan tyytyväiseltähän Helmi on vaikuttanut kun on viimein saanut vähän rauhoittua kaameasta kisahälinästä sekä jalostushommista. Kaikki hyvä kuitenkin loppuu aikanaan ja siksi tämänkin tamman lepäily loppui tällä viikolla - nyt ollaan ilmoittauduttu useisiin este- sekä kenttäratsastuskilpailuihin. Helmen kanssa olisi tavoitteena vielä kerätä rutkasti sijoituksia KERJn parista joten hommaa riittää! Lisäksi suunnitteilla olisi tälle kuulle uusi varsa ja mikä hienointa, sain ilmoitettua Helmen tänään suomenhevosten laatuarvosteluun! Vihdoin ja viimein, eihän tuohon kuin pari kuukautta vierähtänytkään. Nyt sitten vain odotellaan innolla sieltä suunnalta tuloksia.

01.03.2012
No niin, nyt on läjä laatuarvosteluja sekä kantakirjaus takana! Helmi sai kantakirjaustilaisuudessa 66 pistettä, jolla siis irtosi KTK-III palkinto. Koulu- sekä esteratsastusjaosten laatuarvosteluista Helmi sai upeasti molemmista ensimmäiset palkinnot! Koululaatiksesta pisteitä tuli 101 ja estelaatiksesta 106,25. Vitsit, voisinko ylpeämpi tästä hevosesta enää ollakaan! Nyt siis enää YLA ja SLA, ja niihinkin mennään heti kun seuraavat tilaisuudet julki tulevat.
Viikko sitten Helmi varsoi neljännen jälkeläisensä, orivarsan, joka nimettiin Mörkövaaran Tyrskyksi. Tyrsky jää toistaiseksi Mörkövaaraan kasvamaan ja aloittelemaan kilpauraa, saas nähdä kuinka kauan tuota vesseliä jaksetaan! Tälle kuulle on myös Helmille jälkeläinen luvassa Lauran omistamasta suomenhevosorista, Mörkövaaran Pyteristä.

07.02.2012
Helmin kanssa päätimme tänään hyppiä kunnolla korkeita ja vaikeita esteitä. Tallitytöt olivat sijoittaneet maneesiin rutkasti 80-105cm korkuisia pystyjä sekä oksereita, joita lähdimme hiljalleen ylittämään. Erilaisia lähestymisiä pyrin esteiden välille hankkimaan, välillä vähän helpompia ja välillä taas sitten mentiin erittäin tiukoista mutkista. Helmihän nyt oli täysin oma itsensä näillä esteillä ja siksi tuntuikin todella helpolta ratsastettavalta. Sen kun vain käänti seuraavalle esteelle, niin Helmi kyllä kirmasi reippaasti eteen ja ylitti jokaisen vastaan tulevan esteen mutkitta. Välillä sitä vauhtia alkoi tulemaan sen verta mukaan että jouduin pidättelemään ja vähän rauhoittelemaan, mutta muuten tunti sujui oikein hyvin. Viimeikseksi otimme vielä pientä jumppasarjaa kunnes lähdimme rauhassa lopettelemaan.

02.02.2012
Hiljattain ilmoitin Helmin mukaan helmikuun kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuuteen. Koin, että tamma alkoi olemaan kohtuullisen hyvässä kunnossa kyseiseen laatikseen ja nyt sitten innolla tuloksia odottelemme. Edes yksi cup sijoitus olisi voinut auttaa myös asiassa, mutta näillä mennään ja hyvä saa sen osalta olla. Toiseksi innolla päivittelen esteratsastusjaoksen laatuarvostelujen sivuja, malttamattomana nimittäin helmikuun tilaisuuden kutsua! Sinnekin ajattelin Helmin ilmoittaa nyt kun jälkeläisillä on riittävästi sijoituksia kyseisestä lajista. Ne kun on lävitse käyty, jatkamme suokkien laatiksen kauttaa yleislaatikseen ja sen pituinen se... Ai niin, tulihan Helmi ilmoitettua myös kantakirjatilaisuuteen, josko mukaan vain mahduttiin... Tamman kanssa kyllä kiirettä siis parin kuukauden sisällä pitää jos ei muuta, ja kaiken rumban jälkeen vielä neljäs jälkeläinen haaveissa.

16.01.2012 Kouluvalmennus, valmentajana Juel
Helmi kulki heti alkutunnista nätisti muodossa ja reippaasti eteenpäin. Herkännäköinen tamma teki ulkollisesti kaikki harjoitukset ja yhteistyönne pelasi sulavasti. Laukassa Helmi oikein innostui ja meinasikin välillä unohtaa keskittyä haluamaasi. Vastalaukat se kuitenkin jaksoi ulkollisesti nostaa ja kuunteli ohjeita. Tamma innostui tunnista niin, ettei meinannut enää tauhoittua loppuverryttelyille ja kävelemään. Teidän kannattaisi harjoitella enemmän laukkatyöskentelyä, jotta saat tamman rauhoittumaan ja kuuntelemaan täysin ohjeita ja apuja.

10.01.2012 Estevalmennus, valmentajana carkki
Seuraavaksi vuorossa oli estetunti kera hulvattoman vauhdikkaan suomitamman kanssa, joka näytti käyvän ylikierroksilla jo esteet nähtyään. Niinpä vaihdoin vähän suunnitelmaa jumppasarjoista pitkiin lähestymisiin, joilla saataisiin toivottavasti kontrollia Helmeen. Aloitimme kuitenkin ensin ravipuomeilla, joissa oli melko lyhyet välit. Helmi ensin kolisteli pari kertaa niistä liian lujaa, mutta lopulta hoksasi, että kannatti jarruttaa. Silloin kaikki sujui hyvin. Jatkoimme siis hyppäämiseen, esteen nostin suorilta matalaksi pystyksi, oltiinhan me jo lämmitelty tamma hyvin. Ensimmäinen yritys sujui siihen asti hyvin, kunnes Helmi tajusi esteen ja kiskaisi ohjia pidemmäksi ja kiihdytti täyteen vauhtiin. Ja puomit kolisivat.. Toisella kerralla olit paremmin valmistautunut, ja kun tamma yritti rynnätä, pysäytitkin sen. Hiukan hölmistyneenä se totteli. Jouduimme toistamaan tämän toisenkin kerran, ja sen jälkeen se olikin paremmin kuulolla. Lopussa este oli metrin, ja Helmi hyppäsi sen loistavasta paikasta, rauhallisesti ja hallitusti.

09.01.2012 Kouluvalmennus, valmentajana carkki
Saapuessani maneesiin olitte jo aloittaneet alkuravit, ja huomasin heti Helmen näyttävän melkoisen vauhdikkaalta kaverilta. Se kulki kuitenkin kauniissa, pyöreässä muodossa, mutta vaikutti vähän levottomalta edestä ja itseäsi se näytti hieman häiritsevän. Aloitimme nelikaarisella kiemurauralla rauhallisessa ravissa, jotta saataisiin Helmi ajattelemaan muutakin kuin täysiä juoksemista. Lopulta tamma alkoi kuitenkin näyttää jo rauhallisemmalta työstettyämme sitä hetken aikaa. Laukassa otimme loivia kiemuroita molemmille pitkille sivuille kaksin kappalein. Niissä löytyikin ongelma jarruttamisessa, jolloin kaarteet valuivat ties miten kauas, ja hallinta oli olematon. Reilumpien pidätteiden jälkeen tämäkin sujui paremmin ja pystyin jättämään teidät loppuverryttelyjen pariin.

27.11.2011
Eilisen valmennuksen jälkeen sai Helmi viettää tänään hyvinkin rennon päivän. Siksi päätin lähteä tamman kanssa vain maastoon köpöttelemään rauhalliseen tahtiin. Siitä asiasta ratsuni ei kuitenkaan ollut niin yhtä mieltä, jo päästessä metsäpolun alkuun tahtoi Helmi ryöstätyä raviin. Kävelimme kuitenkin ensimmäisen vartin maltilliseen tahtiin, kunnes suostuin hieman ottamaan ravia ja laukkasuoran kohdalla myös laukkaa. En kuitenkaan halunnut hirmuista hikitreeniä maastossa vetää, ja siksi vauhdikkaampi meneminen oli myös ohitse nopeasti. Kolmen vartin ajan maastossa pyörähdimme, kunnes alkoi tulla jo pimeää ja siksi lähdimme takaisin tallille. Koska Helmi ei hionnut ja näytti edelleen melko energian täytteiseltä, sai se jäädä vielä ulos heinäkasan kaveriksi.

26.11.2011 Kouluvalmennus, valmentajana Viivuska
Kuten toisenkin tamman kanssa, käskin sinun juoksuttaa Rajamäen Helmeäkin hetken liinassa. Tamma rauhoittui mukavasti ja aloitimme sitten itse valmennuksen. Tänään oli tarkoituksena treenata lisättyjä askellajeja ja niiden tahdikkuutta. Tiesin, että nämä harjoitukset saattaisivat olla haastavia tammalle, joten panostimme eritoten alkuverryttelyihin. Otimme mukaan myös pienen puomisarjan, jolloin tamman pitäisi nostella jalkojaan, eikä pelkkä ryntäily toimisi. Kun se alkoi olemaan maltillinen ja liikkui mukavan ryhdikkäästi, aloitimme itse tehtävän treenamisen. Koska tamma oli vieläkin aika reippaalla päällä, teimme lisäykset hyvin pienissä pätkissä. Käynnissä annoimme tamman liikkua yhden kirjaimen välin keskikäyntiä ja sitten taas ratsastimme kaksi kirjaimen väliä kootummassa käynnissä. Kun tamma malttoi eikä enää ennakoinut, siirryimme raviin. Ravissa ensin menimme koottua ravia keksiympyrällä ja sitten taas lisäsimme vähän vauhtia aina välillä aina keksiraviin asti. Tamma alkoi selvästi kuuntelemaan jo hyvin, joten lisäsimme laukkaharjoitukseen vähän haastetta. Te saitte laukata pystyhalkaisijalla, joten sinulle ei ollut seinää tai kaarevaa uraa tukena, jos tamma kiihdyttäisi liikaa. Tamma kuitenkin malttoi todella hyvin ja oli jopa vähän liiankin tahmea lopuksi. Ihan lopuksi vielä verryttelyt tamman ravissa.

25.08.2011
Pidin Helmellä estetunnin tänään ystäväni lapselle, jolta kyllä intoa lajiin tämän hevosen kanssa riitti. Helmi puhkui jo alusta alkaen intoa, vähän oli Hannalla vaikeuksia pitää tamma hallinnassa, mutta pidätteiden ja erilaisten harjoitusten avullahan se onnistui. Alkuun otimme pientä jumppasarjaa jotta ratsukko sai hyvää tuntumaa hyppäämiseen, mutta hiljalleen lähdimme nostamaan esteiden korkeuksia ja päästiin ihan kunnollisiin tehtäviin. Hanna ja Helmi saivat eritoten tehdä ympyröillä hyppäämisiä ja treenata niille hyvää lähestymistä vaikka asetukset pitivät ollakin ympyrän muodossa. Todella näyttävästi, suorastaan yllätyin siitä, Helmi totteli tätä pienempäänkin ratsastajaa ja ratsukko näyttikin erittäin hienolta ylittäessään esteet. Korkeammilla esteillä Helmi jälleen oli lähteä lapasesta, mutta topakoilla otteilla se pysyi hyvin käsissä ja jatkoi piakoin jo kohtuullisen nätisti eteen. Suurempia ongelmia ei ratsukolla ollut, välillä sain Hannan istuntaa korjailla ja tällaista pientä, mutta Helmi kyllä näytti tänään itsestään parhaita puoliaan.

23.04.2011
Mörkövaara on ollut alkuvuoden hiljaiselolla ja siksi kaikki hevoset ovat olleet kisa- ja jalostuskäytöstä tauolla. Helmiä ovat käyneet tallitytöt kuitenkin kiireltäni erittäin reippaasti ratsuttamassa, paljon on tamma monipuolista liikutaa siis tauosta huolimatta saanut. Tamman kanssa suuntaamme viimeistään syksyllä takaisin kilparadoille, erityisesti estekisoja lähdemme oikein urakalla kahlaamaan lävitse. Ja kun sijoituksia on molemmista lajeista tarpeeksi, tähtäämme tietenkin mahdollisesti ensi vuoden alussa jo laatuarvosteluihin. Sitä ennen kuitenkin suunnitteilla vielä muutamat jälkeläiset, mutta katsellaan vielä kesän mittaan mitä tuleman pitää.

05.11.2010
Eilen ihana Helmi-mussukkani sai ensimmäisen jälkeläisensä, joka on kuin ilmetty emänsä kopio. Puhtaan rautias oripoika sai nimekseen Mörkövaaran Lennokas, joka kuvastaakin sitten pienen riiviön menevää luonnetta. "Lennin" isänä on ihastuttava kimo, koulupainotteinen, ori Raadelman Keikari ja mikäli varsa vanhempiinsa tulee, valloittaa se kyllä vanhetessaan kilpakentät. Kapasiteettia Lenniltä tulee myöskin löytymään lajiin kuin lajiin! Vieroituksen jälkeen Lenni tulee muuttamaan Sirkkeeseen Lauran hyvään hoivaan josta löytyykin ennestään jo monen monta Mörkövaaralaista. Toivotaan heille onnea ja menestystä yhteiseloon!

29.10.2010
Helmi on osoittautunut kyllä melkoiseksi ruusukehaiksi! Tamma on osoittautunut mitä parhaimmaksi kilpahevoseksi, se on aina innoissaan kilpapaikoilla ja tekee kyllä parhaansa jokaisessa startissa. Esteratsastuksesta sijoituksia on tullut jo toistakymmentä, kouluratsastuksesta sen sijaan vielä paaaljon enemmän. Hieman voisi rauhoittamaan tamman kilpailuihin osallistumista, mutta eiköhän me nyt vielä hyvinkin sijoituksia keräillä, että on sitten laatuarvosteluissa tarpeeksi menestynyt.
Helmi astutettiin tässä hetki sitten, ja siten viikon tai parin päästä on Helmin laskettuaika. Mahassa näkyy selkeästi elämän merkkejä ja innolla odotetaankin, että mitä sukupuolta sieltä mahtaa tulla!

26.06.2010
Ihastuttava rautias suomenhevostammavarsa Rajamäen Helmi muutti Mörkövaaraan tänään. Olin tästä yhdistelmästä pitkään katsellut varsaa, Lakean Emanuel kun asui nuorempana pitkään Mörkövaarassa. Näin nopealla tutustumisella Helmi vaikuttaa hieman itsepäiseltä nuorelta, mutta eiköhän me saada tytön luonne pehmenemään hyvällä hoidolla ja käsittelyharjoituksilla. Tästä tammasta odotetaan kilparatojen kuningatarta vanhempiensa tapaan, jolla tavoitteena laatuarvostelut ja suvun jatkaminen. Helmi kasvaa rauhassa pari kuukautta, jonka aikana siitä pyritään kouluttamaan mukava ratsu, ja sitten lähdemmekin kilpailemaan aktiivisesti koulu- ja esteratsastuksen parissa, mahdollisesti jopa vaativissa luokissa.

Kisakalenteri

sijoituksia KRJ 52, ERJ 60, KERJ 38, VSHK CUP 1 kpl

09.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/60
10.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 08/70
10.09.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/40
11.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/50
12.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
13.09.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 02/50
15.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/100
18.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/100
24.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
28.09.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 09/100
02.10.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 05/30
10.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/50
15.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/60
16.10.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/50
16.10.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/40
16.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
17.10.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/50
17.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/50
18.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
18.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/60
20.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
20.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
21.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
21.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
22.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
22.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/60
22.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/50
23.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/60
25.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/60
26.10.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 01/30
26.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/60
26.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/100
26.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/100
27.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/60
28.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/60
29.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
30.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/50
30.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
31.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
31.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/50
31.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
31.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
31.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
01.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
01.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
01.10.11, KRJ (kutsu), Helppo C, 04/50
02.10.11, KRJ (kutsu), Helppo C, 01/50
02.10.11, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/50
03.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
03.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
04.10.11, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
05.10.11, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50

20.10.11, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 05/40
24.10.11, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 01/44
28.10.11, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 05/30
21.11.11, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 01/29
05.12.11, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 07/50
08.12.11, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 01/30
19.12.11, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 04/55
26.12.11, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 02/50
28.12.11, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 01/30
23.02.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 01/40
24.02.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 01/30
26.02.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 01/30
04.09.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 05/34
23.09.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 06/40
28.09.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 05/30
16.10.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 01/40
20.10.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 01/40
01.11.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 01/50
19.11.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 04/40
23.11.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 06/40
25.11.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 05/46
30.11.12. KERJ (kutsu), Helppo luokka, 03/30
06.12.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 03/30
07.12.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 05/30
08.12.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 04/30
10.12.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 03/40
10.12.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 03/30
12.12.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 04/40
13.12.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 01/30
13.12.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 01/30
15.12.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 01/40
16.12.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 03/37
16.12,12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 05/30
22.12.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 05/25
23.12.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 01/50
24.12.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 01/50
03.01.13, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 04/40
20.01.13, KERJ CUP (kutsu), Helppo luokka, 04/119
12.09.10, ERJ (kutsu), 60-70cm, 04/60
12.09.10, ERJ (kutsu), 80cm, 01/40
12.09.10, ERJ (kutsu), 50cm, 07/100
13.09.10, ERJ (kutsu), 60-70cm, 05/60
14.09.10, ERJ (kutsu), 80cm, 03/40
14.09.10, ERJ (kutsu), 70cm, 03/100
14.09.10, ERJ (kutsu), 80cm, 03/50
17.09.10, ERJ (kutsu), 70cm, 05/30
17.09.10, ERJ (kutsu), 90cm, 06/50
23.09.10, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
24.09.10, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
04.10.10, ERJ (kutsu), 90cm, 01/60
04.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 02/60
06.10.10, ERJ (kutsu), 90cm, 04/50
09.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 03/50
10.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
16.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 05/41
17.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 01/50
18.10.10, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
18.10.10, ERJ (kutsu), 80cm, 04/50
18.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 03/41
19.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 02/50
21.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 04/50
23.10.10, ERJ (kutsu), 80cm, 03/60
24.10.10, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
24.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
29.10.10, ERJ (kutsu), 80cm, 06/47
30.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 04/50
30.10.10, ERJ (kutsu), 100cm, 07/50
02.11.10, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
12.11.10, ERJ (kutsu), 100cm, 03/70
20.11.10, ERJ (kutsu), 100cm, 03/50
05.12.10, ERJ (kutsu), 100cm, 04/50
20.12.10, ERJ (kutsu), 80cm, 07/70
28.12.10, ERJ (kutsu), 90cm, 04/50
30.12.10, ERJ (kutsu), 100cm, 03/50
01.09.11, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
04.09.11, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
05.09.11, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
06.09.11, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
10.09.11, ERJ (kutsu), 90cm, 03/50
12.09.11, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
13.09.11, ERJ (kutsu), 80cm, 07/50
15.09.11, ERJ (kutsu), 80cm, 01/30
23.09.11, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
26.09.11, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
27.09.11, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
28.09.11, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
01.10.11, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
02.10.11, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
03.10.11, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
15.10.11, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
18.10.11, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
04.11.11, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
05.11.11, ERJ (kutsu), 90cm, 04/50
05.11.11, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
06.11.11, ERJ (kutsu), 100cm, 02/50
08.11.11, ERJ (kutsu), 90cm, 02/50
08.11.11, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
22.08.12, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30

31.10.11, VSHK CUP (kutsu), 100cm, 09/107

© Mörkövaara 2011
Ulkoasu © Wilberi / Koodaus © Maiju V. 2011

Tämä on virtuaalitalli