Muistoissa: Mörkövaaran Hallava - virtuaalihevonen
k. 27.02.2017

NimiMörkövaaran Hallava LempinimiHalla
Rek.nroVH14-018-1956 Synt.päivä ja ikä20.12.2014, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri154 cm, rtkm
KoulutustasoHelppo A, 100cm, Helppo PainotusYleispainotus
KasvattajaMörkövaara Omistajatvisha (VRL-01671)


© SN

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 30.08.2016
35 + 23 + 17 + 15 + 6 = 96p, YLA1

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.02.2016
7 + 41 + 25 + 20 + 15 = 108p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 29.02.2016
7,5 + 42 + 25 + 20 + 15 = 109,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.02.2016
7,5 + 43 + 25 + 19 + 15 = 109,5p, KERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.02.2017
10 + 24 + 25 + 25 + 18 = 102p, SLA-I

Luonne

Kun kaksi kohtuullisen rauhatonta suomenhevossielua pistetään yhteen, ei voi tuloksena odottaa kilttiä enkelilasta, eikä sitä tässä tapauksessa saatukaan. Halla on hyvin oman arvonsa tunteva tamma, itsepäisyyttä riittää äärettömiin eikä se periksi helpolla anna jos jotain on päättänyt. Tämä hevonen aiheuttaa arkipäiväisissä tilanteissa hoitajalleen harmaita hiuksia sekä hien otsalle, sen lisäksi, että se on äksyluontoinen niin se myös keksii jos jonkinmoisia konnankoukkuja. Halla vaatii rinnalleen siis topakan ihmisen joka jaksaa katsoa sen jatkuvaa pelleilyä ja vauhdikasta menoa päivittäin. Yllätykseksi monelle tulee tosin se, että vaikka Halla on melkoinen peto maasta käsiteltynä, on se ratsastaessa jotain aivan parhautta, jos sen saa ruotuun.

Hoidettaessa tamma on suositeltavaa pitää kiinni, sillä koskaan ei voi tietää mitä se seuraavaksi keksii. Haluaako se napata kiinni hoitajastaan ja syödä tämän, vai yrittää karsinan oven raosta mitä pikimmiten karkuun. Hoitotoimenpiteisiin on siis hyvä varata enemmälti aikaa, sillä joskus niiden parissa voi vierähtää pidempikin tovi. Esimerkiksi pelkkä harjaus tai suojien jalkoihin laitto voi olla Hallalle niin suuri asia, että ei varmasti anna hoitajalleen hetken rauhaa ja siten vain vouhottaa minkä kerkeää. Varusteet ovat tammalle ehdoton no-no, suitset vielä menevät pienen väännön jälkeen kohtuullisen hyvin, mutta se satula. Ymph. Satulavyön kiristäminenhän tarkoittaa hevoselle maailmanloppua. Harmi vain, että se maailmanloppu tapahtuu sitten joka päivä. Niin karsinassa käsiteltäessä kuin myös taluttaessa Halla on rauhaton, ja joskus se tykkää jopa vähän juoksuttaa hoitajaa perässään pitkin peltoja.

Ratsastaessa Halla saattaa antaa hoitajalleen pientä toivon kipinää siitä, että kyllä tästä vielä selvitään. Nimittäin selästä tamma ei ole läheskään niin paha, päinvastoin, topakalla työskentelyllä siitä paljastuu oikein mukava ja yhteistyökykyinen menopeli. Halla reagoi vahvasti ratsastajan istuntaan ja painoapuihin, eikä se siedä kovia ja väkinäisiä otteita - ja se kyllä ilmoittaa jos ratsastaja tekee väärin. Huolellisella verkalla Hallan saa ratsastettua pehmeäksi ja hyvään liikkeeseen, jolloin se näyttää myös äärettömän tyylikkäältä. Tamma omaa suomenhevoseksi ihmeellisen mukavat liikkeet, joissa on helppo mennä askellajia mitä tahansa. Jos jotain miinuspuolia haluaa Hallasta selästä päin etsiä, niin sehän ratsastaessa säikkyy yhtä jos toista asiaa, eikä siksi etenkään maastoratsastus ole aina nautinto.

Kouluratsastus taittuu Hallalta helppo a tasolle saakka, eikä se ole kyseisen lajin parissa yhtään hassumpi. Ilmaiseksihan tamma ei tietenkään mitään anna, se vaatii ratsastajaltaan paljon huolellisia apuja ja varmasti luisuu tehtävistä jos niikseen tulee. Taitava ratsastaja saa kuitenkin Hallan parhaat puolet esille kovalla työllä, jolloin tamma uppoutuu tehtävien pariin ja liikkuu kuin ajatuksen voimalla eteen. Tai ehkä ei. Parhaimmillaan Halla on ns. askellajitehtävissä, eli esimerkiksi lisätty käynti ja -ravi sujuu siltä erinomaisesti. Pienet näpertelytehtävät puolestaan saavat sen usein nopeasti tylsistymään, jolloin se alkaa taas provosoimaan ratsastajaansa vastaan. Hallan kanssa koulukentällä täytyy muistaa rauhallinen ja napakka asenne, ja ehdottoman tärkeää on myös kuunnella hevosta.

Esteillä tamma on täysin oman lajinsa parissa, siinä se vain on yksinkertaisesti aivan huippu! Alkuverkassa Halla usein kuumuu nähdessään esteet, se puskee siis hirmuista kyytiä eteenpäin ja ikään kuin rynnii esteille. Puolipidätteet ovat siksi estetunnilla kovassa käytössä, ja kun tarpeeksi kauan vain malttaa jarruttaa hevosen menoa, niin se vähitellen myös rauhoittuu. Tällöin ottaa myös ratsastajansa paremmin huomioon ja kuuntelee malttavaisemmin selästä tulevia apuja. Rataesteitä Hallalla hypätään noin metriä, mutta ei se kyllä yhtään korkeampiakaan esteitä vieroksu. Tamma on kuitenkin aika varma hyppääjä, se harvoin kieltää huononkaan lähestymisen seurauksena, joka tuo joskus vaaratilanteita tullessaan. Maastoesteitä Halla hyppää myös mielellään, tosin niitä kyttäilee jonkin verran.

Halla ei ole mikään maailman ihanin lastattava, sillä se aina "pelkää" traileriin menoa ja tekee siitä kunnon kohtauksen. Sitenpä lastaukseen saa varata aamulla tallilta lähtiessä hyvin aikaa, sillä siinä voi valehtelematta mennä jopa tunti tai ylikin. Kilpapaikalla Halla sitten näyttää hoitajalleen hapanta naamaa ja on kuin häntä ei olisikaan - samalla kun häslää ja säätää ympärillä pyörivien tapahtumien vuoksi. Jonka lisäksi tamma tietenkin säikkyy vaikka minkälaisia ääniä ja vaikka mitä liikkuvaa, parhautta. Onneksi Halla ei vaadi lämmittelyssä mitään erikoistoimenpiteitä, osaava kisaaja saa sen ratsastettua melko nopeastikin hyvään liikkeeseen ja pehmeäksi suusta, joten eikun radalle mars! Toisinaan tamma näyttää taivan merkit kilpailuissa ja tekee upeita suorituksia voittaen, vastaavasti kun joskus taas se pistää kaiken muusiksi ja löytyy viimeiseltä sijalta. Tämän hevosen kanssa sitä onnea kilpailuihin tarvitaan, ja paljon.

Sukulaiset

i Riiviöiden Huurto
sh-o, rtkm, 154cm
KRJ-II, ERJ-II, KERJ-I
ii Malvin
sh-o, rt, 166cm
iii Malava evm
sh-o, rt, 165cm
iie Saterna evm
sh-t, tprt, 159cm
ie Hämeenahon Haltijatar
sh-t, rtkm, 150cm
iei Hampurilainen evm
sph-o, rtkm, 145cm
iee Puu Kaatuu evm
sh-t, rt, 151cm
e Mörkövaaran Vappu
sh-t, rt, 158cm
YLA2, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I*
ei Rikkimeni
sh-o, vrt, 156cm
KRJ-II, ERJ-I, KERJ-II, SLA-I
eii Täystuho evm
sh-o, lkk, 157cm
eie Likan Kristalli evm
sh-t, lkk, 150cm
ee Hehku-Renja
sh-t, rt, 160cm
YLA2, KRJ-II, ERJ-I, SLA-I
eei Kivihaan Rambo evm
sh-o, rt, 163cm
eee Rosaliina evm
sh-t, prt, 157cm

eii. Täystuho oli komea ja hieno, liinakko 157cm korkea ori, joka oli painotukseltaan koulupuolelle suunnattu. Ori kilpaili nuoruudessaan aktiivisesti kouluratsastuksen parissa vaativia luokkia, ja menestystähän niissä reippaasti myös tuli. Nimensä vastaisesti Täystuho oli kuitenkin kaikkea muuta kuin tuho, sillä se oli mitä mahtavaluontoisin ja ihastuttavin ori mitä maa päällään kantoi. Täystuhon kasvatti Reija Jääskeläinen ja kyseisen naisen hoivissa Tuho suuren osan elämästään viettikin. Ori ei omannut kovin kummoista rakennetta, mutta hyvän luonteensa sekä potentiaalinsa takia sitä käytettiin vanhemmalla iällä tiuhaan tahtiin jalostuksessa. Tiedettävästi Tuho jätti jälkeensä lähes 20 jälkeläistä, joista suurinosa menestyikin isänsä tavoin kouluradoilla. Ori jouduttiin lopettamaan vanhuudenoireisiin sen ollessa 24 vuotias.

eie. Likan Kristalli oli luonteeltaan kohtuullisen haastava tammaksi, se ei alistunut jokaisen käsiteltäväksi eikä se helppo missään tilanteessa ollutkaan. Väritykseltään Krista oli kauniin liinakko ja säkäkorkeutta se omasi vajaat 150cm. Nuorempana tammalla kilpailtiin sen painotuslajissa kouluratsastuksessa, jossa sillä riittikin kapasiteettia hienosti vaativa b tasolle saakka. Kyseisestä luokasta Kristalta löytyykin melkoinen määrä voittoja sekä muita sijoituksia. Kohtuullisen hyvin tamma menestyi myös rakenteensa ansiosta; vanhempana tammana se kantakirjattiin toisella palkinnolla. Menestyksekkään kilpauran jälkeen Krista siirtyi siitostamman leiviin jättäen jälkeensä neljä toistaan hienompaa jälkeläistä. Ikäväksi tamma menehtyi synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin jo 18 vuotiaana.

eei. Kivihaan Rambo, tutummin vain Rambo, on hyväluonteinen ja rauhallinen oripoika, jota ensikatsauksella voisikin kuvitella ruunaksi. Tämän leppoisan orin on kasvattanut Hannu Huttunen ja nykyisin se asuu Helena Aarion omistuksessa suurella kilpahevostallilla. Jo nuorena Rambo näytti kykynsä kouluratsastuksen parissa voittamalla ensimmäisen kilpailunsa huimin prosentein, ja sen jälkeen ori onkin jatkanut useita vuosia menestykästä uraansa. Kapasiteettia kouluratsastuksessa sillä riittää vaativa b tasolle saakka, mutta myös esteitä se mielellään ylittää ratana metrin luokkaa. Tämä kyvykäs vanha herra on väritykseltään rautias kera puolisukkien ja säkäkorkeutta siltä löytyy vajaat 163 senttiä. Vaikka Rambo omaakin hyvän ja sopusuhtaisen rakenteen, ei sitä koskaan ole kantakirjattu tai näyttelyissä käytetty. Kilpauransa ohella ori on ollut aktiivisessa jalostusorin käytössä, ja jälkeläisiä siltä löytyykin toistakymmentä kappaletta. Useat jälkeläiset ovat perineet Rambon mukavaa luonnetta ja kouluratsulle tyypillisiä liikkeitä. Enää Ramboa ei kovinkaan useasti kilparadoilla nähdä, sillä se on siirtynyt hiljattain eläkeläishevosen rooliin.

eee. Rosaliina on jo edesmennyt suomenhevostamma, jonka kasvatti Jaana Hakkarainen. Nuorena Rosaliina eli kiertolaishevosen elämää vaihtaen omistajaa tiuhaan tahtiin, eikä sillä siksi nuorena kilpailtu tai sen kanssa muutenkaan mitään tehty. Vasta 10 vuotiaana se siirtyi vakituiselle omistajalleen, Sanna Kääriäiselle, joka koulutti Rosaliinan hyvin ja teki siitä erinomaisen harrasteratsun. Tammalla on muutamia sijoituksia aluekilpailuista koulu- ja esteratsastuksessa helpoista luokista, mutta kummempaa menestystä tamma ei kerennyt niittämään. Väritykseltään tämä hyväluontoinen, mutta laiska hevonen oli punarautias piirtopään kera ja säkäkorkeutta se omasi noin 157 senttiä. Vanhemmalla iällä Rosaliina käytiin kantakirjaamassa ja siellä se palkittiin toisella palkinnolla. Jälkeläisiä Rosaliina kerkesi saamaan kaksi kappaletta, joista molemmista tuli emänsä kaltaisia lempeitä, rauhallisia tammoja. Rosaliina jouduttiin lopettamaan ikävän tapaturman seurauksena sen ollessa vasta 16 vuotias.

Jälkeläiset

s. 01.10.2015, o. Mörkövaaran Huurre (i. Mörkövaaran Unihiekka) omistaja: felissa
s. 28.11.2015, t. Mörkövaaran Jasmiina (i. Kuuralehdon Jokkeri) omistaja: tvisha
s. 14.12.2015, o. Mörkövaaran Lakuisa (i. Fiktion Lakusti) omistaja: alaera
s. 02.07.2016, t. Mörkövaaran Hattara (i. Mörkövaaran Vieteri) omistaja: VP

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 41, ERJ 40, KERJ 40, VSR 5 kpl

02.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
03.01.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
03.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
03.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
04.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
06.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
11.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
11.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
13.01.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
13.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/60
13.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
13.01.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
14.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
14.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/60
15.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
15.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
16.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/50
16.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
17.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
17.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
17.01.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
18.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/60
18.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
18.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
18.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
19.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
19.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
19.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
20.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
20.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/50
20.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
20.01.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/50
20.01.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
21.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
24.01.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/60
24.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
25.01.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
26.01.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/60
28.01.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/60
30.01.15, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/60
31.12.15, KRJ CUP (kutsu), Helppo B, 15/343

31.03.15, VSR CUP (kutsu), 100cm, 05/61
30.06.15, VSR CUP (kutsu), Helppo, 04/63
30.09.15, VSR CUP (kutsu), Tutustumislkk, 02/19
30.09.15, VSR CUP (kutsu), Helppo C, 05/27
30.06.16, VSR CUP (kutsu), Helppo C, 08/88
01.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
04.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
04.01.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
06.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
13.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
15.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
16.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
17.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
18.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
18.01.15, ERJ (kutsu), 90cm, 06/60
19.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
23.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
24.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
24.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
25.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
25.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
28.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
29.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
31.01.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
01.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
02.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
03.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
04.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
06.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
06.02.15, ERJ (kutsu), 90cm, 06/50
07.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
07.02.15, ERJ (kutsu), 90cm, 02/24
08.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
08.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
09.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
11.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
14.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
15.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
18.02.15, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
22.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
23.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
24.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
25.02.15, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
30.04.15, ERJ CUP (kutsu), 90cm, 07/242
31.10.15, ERJ CUP (kutsu), 100cm, 10/244
07.01.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/14
12.01.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/14
12.01.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/39
17.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
30.01.15, KERJ CUP (kutsu), Tutustumislkk, 02/52
16.02.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
24.02.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/22
28.02.15, KERJ CUP (kutsu), Tutustumislkk, 05/29
06.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/37
11.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/37
12.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/37
14.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/37
16.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 06/37
18.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 06/37
19.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/37
25.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
03.04.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
06.04.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
07.04.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
10.04.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
14.04.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/60
22.04.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
10.05.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
12.05.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
12.05.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/24
13.05.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/24
14.05.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
18.05.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
22.05.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
24.05.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
26.05.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
29.05.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
30.05.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
02.06.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/40
03.06.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
07.06.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
09.06.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/40
11.06.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
20.06.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
30.08.15, KERJ CUP (kutsu), Tutustumislkk, 01/27

Valmennukset ja päiväkirja

26.06.2016 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Pitkästä aikaa osallistuin Hallan kanssa valmennukseen, lajina esteratsastus. Alkutunnista Halla säpsyili ympärillä meneviä ratsukoita, eikä siksi oikein tahtonut alkaa kuuntelemaan apujani ja liikkumaan niiden mukaisesti. Lisäksi tamman vauhti ei oikein päätä huimannut, joten paljon sain ratsastaa sitä eteen, ennen kuin se lähti hiljattain kiihdyttämään tahtiaan. Ollessaan kutakuinkin virkeänä ja ajatuksen takaisin maanpinnalla, saimme ottaa muutamat lämmittelyhypyt pienille pystyesteille, jotka ylittyivät yllättävänkin näppärästi.

Valmennuksessa ratsastettiin pitkälti esterataa, joka sisälsi kahdeksan erilaista estettä 80-100cm korkeuksilla. Korkeammilla esteillä minun täytyi sikäli työstää tammaa napakammin, että se reippaasti ponnisti esteille, eikä tehnyt vain sinnepäin, jolloin puomit lentelivät. Alku oli siten pientä henkien taistoa, mutta vähitellen Hallan päästessä rytmiin ja saadessa jutun juonesta kiinni, kuoriutui siitä se vanha kuuluisa esteratsu. Este kuin este alkoi ylittymään hyvässä tahdissa, tamma malttoi kuunnella apujani lähestymisissä, eikä turhaan esimerkiksi kirinyt estettä kohden. Halla ei siis lähtenyt edes ponnistamaan ilman merkkiäni, joka toistaalta loi hirmuisesti painetta minulle, sillä en halunnut tietenkään mokata. Yksi este oli meille sikäli haasteellinen, että se sisälsi hyvin tiukan käännöksen heti esteeltä tulon jälkeen, ja heti tämän käännöksen jälkeen piti ponnistaa jo seuraavalle esteelle. Kyseistä estettä jouduimme siis jonkin aikaa treenailemaan, sillä melkein joka kerta Halla vei ylimmän puomin etujaloillaan mukanaan. Valmentaja antoi meille hyviä vinkkejä kyseisen tehtävän suorittamiseen, tietenkin avainsanana oli pidätteet, eikä sen kanssa saanut yhtään hosua. Vähitellen tämäkin este alkoi sujumaan, eikä aikaakaan kun Halla suoritti sen upeasti virheittä. Muutamia pudotuksia ja pieniä ongelmia valmennuksen aikana siis nähtiin, mutta lopussa suoriuduimme radasta vaivatta, ilman virheitä.

Tunnin työskentelyn jälkeen lähdimme vähitellen siirtymään loppuverkkaan ja sen myötä lopettelimme valmennuksen. Halla oli lopussa aivan sen oloinen, että ei kai me vielä lopeteta, mutta kyllä, oli ratsastaja sen verran hapoilla. Itse olin hyvin tyytyväinen työskentelyymme, eikä valmentajakaan meitä aivan lyttyyn haukkunut. Parannettavia kohtia hän löysi muutamia, mutta kannustavasti tsemppasi meitä jatkamaan ongelmiemme parissa.

02.03.2016
Hui hai, kylläpä oli helmikuu yhtä huisketta ja hulinaa! Viimeisen parin viikon sisään ennätimme Hallan kanssa käymään koulu-, este- ja kenttälaatiksissa - ja minkälaisin tuloksin! Tamma sai jokaisesta laatiksesta huimat pisteet, pienimmät pisteet Halla sai koululaatiksissa, saaden _todella_huonot_ 108 pistettä. Hah, kuinka surkea! Nyt on Hallalla hieno rivi ykköspalkintoja, joista passaa olla kyllä äärimmäisen ylpeä. Etukäteen enteilin myös pahaa tamman käyttäytymisestä tilaisuuksissa, mutta sepäs yllättikin ja malttoi mielensä, kerrankin! Nyt kun laatisurakin on korkattu, en kyllä oikeasti tiedä mitä tämän hevosen kanssa enää teen. Käytännössä nimittäin olemme saaneet kasaan sen, mitä tältä hevoselta odotinkin, enkä oikeasti uskalla edes toivoa muuta. Toki haaveissa olisi saada neljäs ja viimeinen jälkeläinen Hallalle, sillä se saattaisi avata ovet yleislaatikseen, joka toistaiseksi kuullostaa todella pelottavalta ajatukselta. Yritän pitää kuitenkin mielen avoinna ja olla ajatuksella "eletään päivä kerrallaan", jonka vuoksi on paha vielä tulevasta mitään sanoa. Jos Halla pysyy hyvässä kunnossa, terveenä ja muutenkin virkeänä, eikä se tee minua täysin hulluksi, niin mikäpä tässä yhteiseloa vielä vietellessä. ... Siis apua, olenko kamala hevosen omistaja kun mietin tälläisen mielenvikaisen ja käytetyn hevosen kuoppaamista, vaikkei ikää vielä ole aivan hirmuisesti?! Ehkä en kyllä raaski luopuakaan tästä, sillä muuten elämä olisi aivan liian helppoa. Katsellaan mitä elämä tuo tullessaan...

15.01.2016
Niin se aika vain kulkee ja meidän Hallakin lähestyy uhkaavasti mummoikää. Hallalla on sikäli kaikki asiat hyvin, että sillä on kaikista kolmesta lajista täydet sijat ja kolme ihanaa jälkeläistäkin maailmalla. Sen myötä kun vuoden alussa pohdin laatuarvosteluihin lähtijöitä, osui mietintääni myös Halla. Niinpä tässä kovan pohdiskelun tuloksena päädyin sellaiseen ratkaisuun, että Halla suuntaa helmikuun KRJ, ERJ ja KERJ laatiksiin! Mitä sitä nyt enää odottelemaan kun kaikki on paketissa. Kuun vaihteessa ruetaan tammaa siis kys. koitoksiin valmistamaan, se puunataan täyteen iskuun ja vähän mietitään esittämisen saloja. Muutoin olen enemmän kuin varma Hallan hyvästä menestyksestä laatiksissa, mutta kenttälaatiksessa voi jälkeläispisteet jäädä hieman vajaiksi kun Jossulla ei niissä aivan kamalasti ole vielä keretty käymään. Onneksi Hallan vanhemmat ovat hyvin palkittuja, jonka myötä hyvät pisteet on melkeinpä taattu. Omistajaa jännittää pelkkä ajatuskin tästä, mutta josko siitä hyvä tulisi. Tarkoittaen siis sitä, että Hallakin osaa käyttäytyä...

01.10.2015
Tätä suurta onnen päivää - Halla varsoi tänään ensimmäisen jälkeläisensä. Tamman luonteen vuoksi en ollut sille vielä suunnitellut koko kesänkään aikana jälkeläisiä, sillä pitkään pohdin, että tointaako tämmöistä hevosta edes käyttää siitokseen. Jos Halla periyttää hankalaa luonnetta jälkeläisilleen, on se erittäin huono juttu, sillä näin jalostetaan vain huonopäisiä hevosia. No, koska tamma on iän myötä hieman rauhoittunut, päätin astuttaa sen tallin oikein hyväluontoisella orilla, Mörkövaaran Unihiekalla. Odotin siis isän kompensoivan emän huonoja puolia, vaikkei toki Unihiekkakaan täydellinen ole. Tänään rakkaus tuotti vihdoin tulosta ja Halla varsoi meille ihastuttavan kimon orivarsan! Synnytys sujui kokonaisuudessaan ensisynnyttäjäksi hyvin ja varsakin oli kaikinpuolin terve. Toistaiseksi oripoika on osoittaunut oikein reippaaksi ja tarmokkaaksi menijäksi, joka oli jo muutamien minuuttien päästä syntymän jälkeen emän nisillä juomassa. Varsa nimettiin emänsä tavoin talviteemalla Mörkövaaran Huurteeksi ja sitä odottaa huippuhyvä koti felissan luota Tuiskulasta vieroituksen jälkeen.

26.08.2015 Kouluvalmennus, valmentajana merikissa
Tvishan sairastuttua Hallaa ratsasti tänään tallityttö Milla. Halla oli selvästi hieman ärtynyt tänään ja mutkattoman yhteistyön sijasta se tyytyi kiukuttelemaan. Milla teki kovasti töitä ja saikin tammaan hieman kontaktia. Muutaman kerran Milla hieman hätäili tamman kanssa ja antoi epäselviä apuja mitkä saivat tamman jälleen kiukuttelemaan. Milla ei kuitenkaan missään vaiheessa ollut luovuttamassa vaan jaksoi yrittää yhä uudestaan ja uudestaan.
Valmennuksessa keskityimme temmonvaihteluihin sekä siirtymisiin. Milla sai Hallalta muutaman kerran todella näyttävät lisäykset ja siirtymiset. Kaikki ei kuitenkaan voi sujua ongelmitta ja niitä olivatkin pohkeenväistöt, jotka menivät kerta toisensa jälkeen liian vinoon. Suhteellisen hyvät väistöt kumminkin saimme lopulta, emmehän olisi muuten valmennusta varmaan koskaan lopettaneetkaan.

25.08.2015 Estevalmennus, valmentajana merikissa
Lähdin tänään Mörkövaara-nimiselle tallille pitämään estevalmennusta tallin viidelle suomenhevosille. Valmennukseen osallistuisi pienori Hiski tallityttö Nooran kanssa, pientamma Tuuli tallityttö Millan kanssa, tamma Karla tallin omistajan serkun kanssa, tamma Halla tallin omistajan kanssa sekä tamma Unna tallin omistajan ystävän kanssa. Esteet pidettiin tänään pääasiassa 90 cm korkuisina, koska Tuuli ei suurempia hypännyt, muutaman kerran esteitä kuitenkin muille korotin. Ilma oli oikein miellyttävä, lämmin ja tyyni, ei kuitenkaan liian kuuma. Saapuessani tallille kaikki ratsukot olivat jo kentällä, muutama jo liikkeessä ja loput nousemassa juuri ratsaille. Ratsukkojen alkaessa alkuverrytellä aloin rakentamaan esteitä ja sivusilmällä annoin vinkkejä ja kommentteja ratsastajille, samalla kun yritin opetella ratsastajien nimiä. Rakensin kentälle kuusi estettä, kolme yksittäistä sekä yhden kolmen esteen sarjan. Minulla onkin kulunut pitkä aika siitä kun olen viimeeksi kahden hevosen suurempaa joukkoa valmentanut, joten hieman jännitin mitä tästä seuraisi.

Tämä hurmaava valkoinen tamma ihastutti minut itseensä aivan täysin. Paitsi että Halla oli tajuttoman nätti se myös toimi lähes moitteitta koko valmennuksen ajan. Huomasin myös Hallan upeat, lennokkaat askeleet, kukapa niitä ei huomaisi. Alkuun tamman hypyt jäivät hieman ns. löysiksi ja tämän vuoksi puomit kolisivat ales muutamaan otteeseen. Pian ratsastaja sai kuitenkin tamman paremmin kantamaan itsensä ja näin esteetkin alkoivat ylittymään puhtaasti. Tamma hyppää hyvällä tyylillä, mutta sen kanssa kannattaa tehdä heti alkaan jo kunnolla töitä.

13.03.2015 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Tänään pääsin ensimmäistä kertaa osallistumaan Hallan kanssa kouluvalmennukseen, joka järjetettiin läheisellä tallilla. Alkuverkassa Halla oli hieman unessa, sain ratsastaa sitä napakalla pohkeella eteen ja herätellä oikein kunnolla, jotta se alkoi vähitellen virkomaan ja reagoimaan apuihini. Lisäksi tamma painoi alkutunnista todella paljon kädelle, joten haastetta siinä heti ensimetreiltä lähtien riitti. Pitkäpinnaisen työstämisen kautta sain kuitenkin Hallan vähitellen hyvin avuilleni, jonka jälkeen se liikkui jo melko tyytyväisen näköisenä eteenpäin.

Valmennuksessa käytiin lävitse paljon peruasioita, aloitimme käyntityöskentelystä tehden pysähdyksiä, peruutuksia, voltteja sekä pohkeenväistöjä. Halla teki työtä käskettyä melko kiltisti, se pysähtyi huolellisesta pidätteestä ja oikeaoppisista avuista peruutti nätisti taaksepäin. Ajoittain tamma tosin tuppautui peruutuksissa kääntämään pyllyä uran sisäpuolelle, joten sain olla tarkkana pohkeeni kanssa. Väistöt onnistuivat puolestaan oikein hyvin, Halla väisti oikein hyvännäköisesti huolellisista avuista, joista saimme myös valmentajalta paljon kehuja. Väistöjen jälkeen siirryimme raviin, ensin kevyttä ravia ratsastaen uraa pitkin ja voltteja tehden, ja sen jälkeen harjoitusraviin siirtyen. Hallalla oli virtaa sikäli paljon, että sain pidätellä sitä melko reippaalla otteella harjoitusravissa, jottei se lähtenyt altani karkuun. Harjoitusravissa pyrimme ratsastamaan hevosta pyöreäksi kauniiseen muotoon, samalla ajoittain siirtymisiä käyntiin tehden. Pitkäpinnaisella työstämisellä sain ratsastettua Hallan todella pehmeäksi, jolloin se kantoi itsensä hienosti ja reagoi apuihini kuin ajatuksen voimalla konsanaan. Lopputunnista teimme vielä laukkaharjoituksia keskiympyrällä, joiden aikana tamman liike vain parani entisestään.

Vähitellen lähdimme lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Halla oli lopun laukkojen jälkeen melko väsynyt, joten taivuttelin sitä kevyessä ravissa vain hetken aikaa, kunnes hidastin sen käyntiin ja annoin pitkät ohjat. Tamma toimi tänään alun hankaluuksien jälkeen yllättävänkin kivasti, valmentaja kehui paljon meidän välistä yhteistyötä ja minun siistiä ratsastustani. Hevosessakin kuulemma on sitä jotain ja se on selkeästi taitava, kunhan se yhteistyö löytyy ja lähtee rullaamaan.

25.01.2015
Ensimmäiset kuukaudet on nyt Hallan kanssa kilparadoilla pyöritty ja onnellinen olen, että menestystäkin on tullut. Tamma ei ole ollut kilpailuissa mikään unelmien hevonen, sillä se on välillä ollut arvaamaton muita hevosia kohtaan, jonka lisäksi se on ollut radalla vähän tuulella käyvä. Topakkana sen kanssa on kilpapaikoilla saanut siis pyöriä, eikä ratsastaessakaan sille ole saanut antaa yhtään ns. omaa tilaa. Hankaluuksien kautta on voittoon kuitenkin päästy ja nyt meidän sijat näyttää tältä: KRJ 37, ERJ 15 ja KERJ 4 kappaletta. Koulukilpailuissa Halla on ollut parhaiten hallittavissa ja niitä olemmekin kiertäneet eniten, josta johtuu suuri sijamäärä. Kauaa meidän ei tarvitse siis enää koulua kisata kun olemme saaneet jo halutut 40 täyteen. Esteillä tamma on osannut näyttää hapanta naamaa ja sen vuoksi meillä on sujunut estekisoissa vaihtelevin menestyksin. Esimerkiksi yhtenä päivänä Halla pisti koko startin ylösalaisin, se kiiti kentällä pää viidentenä jalkana ja kielsi muutamalle esteelle. Seuraavana päivänä vastaavasti tamma hyppäsi kuin enkeli ja pääsimme palkintopallille. Että semmosta. Toivottavasti kun estestartteja tulee lisää Hallakin hieman rauhoittuu ja pääsemme suorittamaan ratoja tasaisella varmuudella. Jatketaan kuulumiasia kun saadaan lisää kisoja koluttua...

27.12.2014
Hallan syntymän jälkeen on aika kulunut kuin siivillä. Tammasta on kehittynyt oikein upea hevonen, joka on hurmannut kyllä ulkonäöllään yhden jos toisenkin tallilla kävijän. Ajan mittaan pieneksi harmiksi on kehittynyt tamman luonne, sillä se ei mikään kultainen enkeli ole. Taas toivottiin ehkä turhan paljon kun risteytettiin kaksi rauhallista hevosta, että jälkeläisestäkin tulisi helppo ja kiltti. Mitä vielä. Hallan luonne on ollut yksi syy siihen, miksi meidän koulutus käsiteltäväksi hevoseksi ja eritoten ratsuksi on ollut haastavaa. Tamma ei ole antanut mitään ilmaiseksi missään vaiheessa ja vaikka onnistumisia hiljalleen tulikin, on takapakkiakin ilmennyt. No, vaikeudet kuitenkin selätettiin ja nykyään Hallan kanssa suoriudutaan niin helpoista koululuokista kuin myös metrisistä rataesteistä. Tammikuusta tulee meille rankka, mutta mielenkiintoinen, sillä Hallalla on luvassa jos jonkinmoista kilpailua ja kissanristijäistä. Olen ilmoittanut sen siis heti 1.1. päivä alkaen koulu-, este- ja kenttäkilpailuihin, joten saa nähdä, kuinka meille käy. Jos Halla vain toimii kilpailuissa samoin tavoin kuin kotokentällä, niin kyllä sen kanssa tullaan hyvää jälkeä tekemään. Ainakin vähitellen.

20.12.2014
Saimme Mörkövaaraan tänään aikasen joululahjan kun Mörkövaaran Vappu varsoi neljännen jälkeläisensä. Vaikka varsan isänä toimi rautiaankimo Riiviöiden Huurto, oli silti melkoinen jymy-yllätys kun karsinasta pilkotti pienen kimovarsan pää. Erikoisvärithän on aina kasvattajan mieleen, joten jännitin sormet ristissä kovasti, että toivottavasti varsa on tamma. Ja voi sitä riemun määrää kun lopulta pääsin tarkistamaan sen sukupuolen ja se oli kuin olikin tamma! Hyväsukuinen, kimo tammavarsa oli siis enemmän kuin tervetullut Mörkövaaraan, joten heti syntymän jälkeen päätettiin, että se jätetään Mörkövaaraan kasvamaan. Seuraavaksi tietenkin piti keksiä varsalle nimi ja minä kun en tunnetusti ole penaalin terävin kynä nimiä keksimään, niin siinäpä sitä... Isän nimi oli kuitenkin Huurto, joten halusin sen olevan jotain talviteemaista. Niinpä lopulta suuhuni sointui Mörkövaaran Hallava ja kutsumanimekseen hän sai Halla. Halla on toistaiseksi osoittaunut oikein reippaaksi ja tarmokkaaksi varsaksi, joten toivottavasti hänestä tulee vanhemmitenkin menevä yksilö. Innolla odotan, että Halla kasvaa ja kehittyy ja päästään sen kanssa touhuamaan ja opettelemaan ratsuhevosten asioita.