Muistoissa: Aatu-Elmeri - virtuaalihevonen
k. 11.04.2015

NimiAatu-Elmeri LempinimiElmeri
Rek.nroVH12-018-1136 Synt.päivä ja ikä04.02.2012, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri165 cm, prt
KoulutustasoHelppo A, 110cm, CIC1 PainotusYleispainotus
KasvattajaEmmi Hallikainen evm OmistajaTvisha (VRL-01671)


© LR

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 25.01.2015
32 + 25 + 17 + 9 + 4 = 87p, YLA2

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.08.2014
13 (5+4+4) + 40 + 20 + 10 + 8 = 91p, KRJ-II

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.11.2014
7,5 + 42 + 17 + 20 + 15 = 101,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.03.2015
7 + 40 + 19 + 19 + 15 + 1 = 101p, KERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.01.2015
17 + 22 + 23 + 23 + 16 = 101p, SLA-I

Luonne

Aatu-Elmeri, eli tutummin vain Elmeri, on oikein hyvätapainen ja rauhallinen suomenhevosori joka hurmaa naisen kuin naisen. Jos hevonen laitetaan herrasmies-muottiin, on tuloksena juurikin meidän Elmeri - se ottaa aina hoitajansa huomioon ja käyttäytyy asiallisesti tilanteessa kuin tilanteessa. Todella, todella harvoin Elmeri tuo ihmisten läsnäollessa orimaisia piirteitä esiin, siten se onkin ennemminkin oikein lupsakka ruuna kuin kiimainen ori. Tätä poikaa voi huoletta käsitellä vaikka vähän pienemmätkin aloittelijat: Elmeri suorastaan rakastaa pieniä ihmisiä, sillä niiltähän saa aina paljon enemmän rapsutuksia ja huomiota kuin mitä vanhoilta koppanaamahevostelijoita. Yleisesti Elmeri onkin siis mukava ja vaivaton tapaus, joka ei tuota hoitajalleen ainoatakaan harmaata hiusta, päinvastoin, se tuo hymyn ja ilon jokaisen ihmisen huulille.

Hoitotoimenpiteet ja varusteiden laitto käy Elmerin kanssa kuin käden käänteessä, se harvoin laittaa hoitajalleen vastaan ja on siten erittäin yhteistyökykyinen hoidettava. Elmerin voi huoletta varustaa karsinassa sen irti ollessa, se malttaa seisoa nätisti aloillaan ja antaa hoitajan tehdä kiltisti työnsä. Harjaus ja vastaavanlaiset toimenpiteet, kuten kavioiden puhdistus, onnistuu hyvin ja Elmeri tietysti nauttii vain saamastaan huomiosta. Satulavyö ei kuitenkaan ole tämän herran mieleen, eikä se pidä sitä parhaana ystävänään, jotenka satuloidessa poika saattaa vähän väännellä naamaansa ja luimistella korviaan, kuitenkaan hoitajaa vahingoittamatta. Suitset sen sijaan menevät täysin ongelmitta orin ylle, se ottaa nätisti kuolaimet vastaan ja sen jälkeen onkin reippaana ulos lähdössä. Tämä ori ei siis vaadi hoitajaltaan kovinkaan paljoa, se käyttäytyy aina karsinassa samalla tavalla ja on joka tilanteessa oma itsensä, oli sen hoitaja tuttu tai vieras.

Elmerin kuuluisi olla orina ja eritoten kilpahevosena tulinen ja haastava ratsastettava, mutta mitä vielä! Elmerin selkään voi laittaa ihan kenet vain, niin aloittelijan kuin kokeneen ratsastajan, se pelittää aina. Tämän orin voisi pistää vaikka alkeistunnille ja siellä se varmasti köpsöttelisi eteenpäin ihan juuri niin kuin ratsastaja haluaa. Mikään kovinkummoinen vauhtipeli Elmeri ei ole, tietysti siltä tarvittaessa hevosvoimia löytyy, mutta yleisesti se tyytyy lupsakasti etenemään rauhallisella vauhdilla. Hyvin nöyrä hevonenhan tämä ori on, se tekee ihan mitä vain ratsastajan halutessa ja onkin siksi hyvin ihanteellinen ratsu. Elmeri kuuntelee siis selästä tulevia ohjeita huolella ja pyrkii kaikin tavoin miellyttämään ratsastajaansa ja saamaan hyvää tulosta aikaiseksi. Mitkään maailman tasaisimmat ja näyttävimmät liikkeethän Elmerillä ei ole, mutta hyvin se osaa asiansa.

Kouluratsastuksen parissa Elmeri taittaa kaikki helpot luokat ja on näin ollen helppo a tasoinen kouluratsu. Koska Elmeri on erittäin nöyrä ja yhteistyökykyinen hevonen, on sen kanssa kohtuullisen helppo löytää yhteinen sävel koulukentällä. Ori nauttii itsekin työnteosta ja siten tämän pojan kanssa on erittäin mukava hioa pieniä yksityiskohtia ja paneutua vähän vaativimpiikin tehtäviin. Helppo a tasoisena hevosena Elmeri suoriutuu siis perustehtävistä kunnialla ja sen lisäksi osaa muun muassa avoja, sulkuja ja koottuja askellajeja. Kouluradalla ori kantaa mielellään selässä ratsastajan kuin ratsastajan, mutta mikäli sen haluaa liikkuvan eteen hyvässä muodossa ja tasapainoisena, vaaditaan ratsastajalta jo hieman enemmän kokemusta.

Esteiden hyppääminen tällä hevosella on ratsastajan näkökulmasta jotain niin hienoa! Elmeri on erittäin lahjakas estehevonen, sen pitkät askeleet ja tasainen vauhti takaa aina hyvää tulosta rataesteiltä. Kapasiteettia orilta löytyy esteillä 110 senttimetriin asti ja sekin välillä melkoisella ilmavaralla. Elmeri on siksi ihanteellinen esteratsu, että se ei koskaan kuumu olematta kuitenkaan laiskakaan, ja sen lisäksi se edelleen reagoi ratsastajan apuihin niin hyvin. Ori on tietysti myös rohkea hyppääjä, se menee empimättä esteen kuin esteen ylitse mikäli ratsastaja vain niin haluaa. Se osaa arvioida itsekin kohtuullisen hyvin ponnistuspaikan ja kaikki edellä mainitut kohdat takaavat myös sen, että orilla voi huoletta hypätä kuka vain.

Kilpailuissa ori on täysin oma itsensä, se tarkastelee rauhallisesti tilanteita ja pysyy kiltisti hoitajansa vieressä edes tammojen perään räpiköimättä. Matkat kilpapaikoille taittuvat Elmerin kanssa tietysti ongelmitta, eihän se vedä stressiä juuri mistään. Elmeri on helppo lastattava ja se matkustaa nätisti pitkätkin matkat yksin, kunhan on vain heinäkasa nenän edessä. Kilpailuissa Elmeri pyrkii aina antamaan parhaansa, jo lämmittelyssä se kuuntelee ratsastajan apuja ja pyrkii menemään häiriötekijöistä huolimatta kuuliaisesti eteen. Elmerillä kilpaillaan niin koulu-, este- kuin myös kenttäkilpailuissa ja vaikka lajit eroavat, ei kilpailut sinäänsä eroa toisistaan, ainakaan Elmerin käytöksessä. Itse suorituksen aikana ori malttaa aina mielensä ja antaa kaikkensa ikään kuin tietäen toden olevan kyseessä, ja tämä piirre onkin kilpahevosessa ihailtavaa. Välillä Elmerin kanssa sujuu kilpailuissa hyvin ja välillä huonosti, eihän sitä aina voi löytää yhteistä säveltä ja onnistua kaikessa.

Sukulaiset

i L.N. Aatos evm
sh-o, prt, 161cm
ii Aamuritari evm
sh-o, prt, 163cm
iii Valo-Onni evm
sh-o, rt, 159cm
iie Loviisa evm
sh-t, prt, 156cm
ie Jouhitar evm
sh-t, rt, 157cm
iei Jouko evm
sh-o, vrt, 165cm
iee Ristisiti evm
sh-t, rt, 154cm
e Elwiira evm
sh-t, rt, 159cm
ei Melko Epeli evm
sh-o, prt, 160cm
eii Eetuli evm
sh-o, prt, 166cm
eie Melko Kaunis evm
sph-t, vprt, 147cm
ee Lilli-Elli evm
sh-t, rt, 155cm
eei Jarvi evm
sh-o, tprt, 163cm
eee Lilli-Ilona evm
sh-t, vrt, 151cm

i. L.N. Aatos oli aikanaan menestynyt kouluratsu, joka kilpaili kansallisella tasolla vaativa a luokissa asti. Aatoksen potentiaali kouluratsastukseen huomattiin jo varhaisessa vaiheessa, sen liikkeet olivat erittäin näyttävät ja ori oli aina hyvin yhteistyökykyinen. Niin ori pääsi piakoin jo kilparadoille ja hiljattain siitä kehittyi vaativien luokkien ratsu ja sitä myöten kyseisiin luokkiin todellinen ruusukehai. Aatos ei ollut luonteeltaan lainkaan orimainen, enemmän sitä ruunaksi luuli rauhallisuutensa ja kiltteydensä vuoksi. Orin kasvatti ja omisti Lauri Nenonen, joka myös itse kilpaili kasvatillaan. Aatos omasi myös hyvät ulkomuodot, punarautias ori oli säkäkorkeudeltaan 161 senttinen ja oli sillä sopusuhtainen rakennekin. Koskaan Aatosta ei kuitenkaan näyttelyissä käytetty vaikka sillä sarallakin olisi voinut menestyä. Kilpailujen ohella poikaa käytettiin jonkin verran jalostukseen ja siksi Aatoksella onkin seitsemän jälkeläistä. Kaikille jälkeläisilleen se periytti näyttävää liikettä ja leppoisaa asennetta. Aatos jouduttiin lopettamaan 18 vuoden ikäisenä pienen tapartuman seurauksena.

ii. Aamuritari, tutummin pelkkä Ritari, oli melkoisen kipakkaluonteinen suomenhevosori, joka ei ihan helpolla luovuttanut kun jotain päähänsä sain. Ritari oli luonteensa vuoksi vain yhden ihmisen hevonen, sillä se se luotti vain ja ainoastaan omaan kasvattajaansa, Krista Toivoseen. Yleispainotteinen ori kilpaili muutaman vuoden ajan koulun ja esteratsastuksen parissa, jossa sillä riitti kapasiteettia helppo a ja 100cm luokkiin asti. Kumpaakaan lajia Ritari ei ottanut omakseen ja siksi sen menestys oli molemmissa melkoisen tasaista, voittanut se ei kuitenkaan kertaakaan. Näyttelyissäkin ori muutaman kerran pyörähti, mutta hieman pysty lapa ja pitkä runko ei kuitenkaan tuomareita hurmannut. Väritykseltään Ritari oli punarautias kera tähtipään ja 163 senttimetrin säkäkorkeuden. Söpö Ritari oli kuitenkin tuuhean harjansa vuoksi, sitä ei ole kieltäminen. Vanhempana hevosena poikaa käytettiin muutamaan otteeseen jalostukseen saaden kolme jälkeläistä. Onneksi Ritari ei juurikaan luonnettaan jälkeläisilleen periyttänyt. Ritari kuoli sydämenpysähdykseen 22 vuotiaana kotilaitumellaan.

ie. Jouhitar kiersi nuorempana muutamia koulukilpailuja helpoissa luokissa, ja menestystä kiitettävästi tuli. Tamman näyttävät liikkeet hurmasivat monet tuomarit ja oikeanlaisella ratsastajalla Jouhittaren kanssa sai helposti korkea prosentit luokasta kuin luokasta. Luonteeltaan Jouhitar oli hieman itsepäinen ja tammamainen, mutta pienellä taivuttelulla ja keskustelemalla se oli saatavissa helposti hoitajan pikkusormen ympärille. 7 vuotiaana tamma myytiin läheiseen suomenhevossiittolaan, jossa se päätyi jalostustamman virkaan. Jouhitar sai viisi upeaa jälkeläistä, joista neljä oli tammoja ja yksi ori. Erittäin hyvin jalostuskäyttöön soveltunut Jouhitar oli mitä parhain emä, se piti hyvää huolta pienokaisistaan ja kaipasi niitä vielä vieroituksen jälkeenkin. Jälkeläisilleen Jouhitar periytti paljon ulkonäköään, kaikki varsat olivat syntyessään rautiaita ilman merkkejä niin kuin Jouhitarkin. 157 senttinen tamma jouduttiin lopettamaan viidennen varsansa jälkeen pieniin komplikaatioihin sen ollessa vasta 15 vuotias. Jouhittaren kasvatti ja myös nuorempana omisti Riitta Lumikari.

e. Elwiira on Esteri Korven kasvattama suomenhevostamma, joka on väritykseltään rautias kera piirtopään. Tämä upearakenteinen, näyttelyissäkin hyvin menestynyt, tamma on säkäkorkeudeltaan vajaa 159 senttinen. Elwiira teki kilpaurallaan tasaisen hyvää suoritusta, se menestyi sijoitusten merkeissä kohtuullisen paljon verrattuna itse kilpailujen määrään. Sillä kilpailtiin kouluratsastuksessa helppo a luokkaa sekä rataesteitä reilua metriä. Parhaimmillaan Elwiira oli kuitenkin esteillä, sillä se omasi hyvän hyppytyylin ja oli erittäin rehellinen muutenkin hyppääjä. Myös luonteeltaan Elwiira on ihastuttava, sillä kilpailuissa se yritti parhaansa ja on käsiteltäessä mutkaton ja ystävällinen. Sen kummallisempaa elämänkertaa tällä hevosella ei ole, nuorena sillä kilpailtiin, sen jälkeen se siirtyi jalostukseen ja nytemmin viettelee ansaittuja eläkepäiviään. Jälkeläisiä Elwiiralta löytyy neljä kappaletta, jokainen kohtuulisen hyvin menestyneitä kilparadoilla emänsä tavoin. Jälkeläisille Elwiira on periyttänyt vauhdikkuuttaan ja potentiaalia esteratsastukseen.

ei. Melko Epeli oli nimensä mukaisesti melkoisen kahjo suomenhevosori, joka ei tuntunut pysyvän etenkään nuorempana kärryillä mistään. Se oli luonteeltaan hirmuisen sählä ja eleli ikään kuin omassa pienessä maailmassaan, mutta vanhetessaan se sentään hieman rauhoittui. Väritykseltään Epeli oli punarautias pienten sukkien kera ja säkäkorkeutta se omasi vajaat 160 senttiä. Hyvärakenteinen ori oli kenttäratsastukseen painottunut, sillä kilpailtiin paljon helpoissa ja CCI/CIC* luokissa. Kapasiteettia kouluratsastuksessa riitti vaativa b tasolle sekä rataesteitä se ylitti 110cm. Sijoituksia Epeli keräsi kenttäratsastuksen parista useita kymmeniä, joiden seassa on myös monia yllättäviäkin voittoja. Epeli oli koko elämänsä lähinnä vain kilpakäytössä, jalostukseen sitä käytettiin vain kaksi kertaa, ja molemmat orin jälkeläiset ovat mukavia tammoja. Ori menehtyi ähkyyn 17 vuotiaana.

ee. Lilli-Elli, tutummin pelkkä Lilli, oli Jussi Kokon kasvattama suomenhevostamma, joka niitti menestystä lajissa kuin lajissa. Tamma ratsukoulutettiin nuorena erittäin huolellisesti ja jo nuorena se pääsi starttaamaan kouluradoilla vaativa b luokissa. Lillin upeat ja keveät liikkeet kruunasivat sen yhteistyökykyisen luonteen radalla ja siten se sijoittui lähes jokaisessa kilpailuissa johon vain osaa otti. Myöhemmällä iällä tamman potentiaali myös esteille huomattin ja silloin Lilliä nähtiin kilpailuissa ylittämässä metrin luokkia, ja niitäkin erittäin menestyksekkäästi. Niin kuin koulu- ja estekilpailut eivät olisi vielä riittäneet, starttaili Lilli myös kenttäratsastuskilpailuissa helpoissa luokissa, sieltäkin sijoituksia kahmien. Tämä erittäin menestynyt neitokainen oli väritykseltään rautias kera tähtipään ja säkäkorkeudeltaan se oli noin 155 senttinen. Muutamaan otteeseen Lilli joutui elämänsä aikana kotia vaihtamaan, mutta viimeisen omistajansa kanssa sitä käytettiin myös jalostukseen saaden kaksi varsaa, orin ja tamman. Lilli-Elli lopetettiin vanhuuden oireisiin 23 vuotiaana.

Jälkeläiset

s. 05.09.2012, o. Mörkövaaran Jalomieli (e. Hovililja) omistaja: Mörkövaara
s. 19.12.2013, o. Mörkövaaran Etukeno (e. Hovililja) omistaja: Norpatar
s. 28.04.2014, t. Mörkövaaran Ariel (e. Hehku-Renja) omistaja: Riella
s. 03.08.2014, t. Mörkövaaran Nuokkulilja (e. Hovililja) omistaja: Pierre
s. 10.08.2014, o. Mörkövaaran Peruslonkku (e. Tummavieno) omistaja: Cannabia

Valmennukset ja päiväkirja

26.10.2014
Tilannekatsausta Elmerin arkeen.
Tällä hetkellä poika voi erittäin hyvin, paljon ovat tallitytöt sitä nyt liikutelleet monipuolisesti koulussa, esteillä ja maastossa. Syksyn mittaan Elmeri on vähän oikeillut vasenta etustaan, jonka vuoksi se on ollut vähän väliä levolla, mutta nyt voidaan taas oikein mainiosti. Kunhan vain ori kuntoutuu hyvin, niin sitten starttaillaan taas ainakin vsrn kilpailuissa jos ei muualla.
Edellisen päiväkirjamerkinnän jälkeen on kyllä tapahtunut yhtä jos toista: Elmeri on saanut kaksi uutta jälkeläistä lisää. Elokuun aikana Elmeri sai jälkikasvua yhden tamman ja yhden orin verran - ja molemmat jälkeläiset pääsivät aktiivisiin kilpakoteihin! Nuokkulilja lähti Pierrelle Kadotettuihin Suomenhevosiin ja Peruslonkku Cannabialle Pirunkorpeen. Hyviä jälkeläisnäyttöjä siis tiedossa. Jälkeläisten lisäksi elokuussa tosiaan pyörähdettiin siellä ensimmäisessä laatiksessa, joka oli krjn laatis. Siellä saatiin yhteispisteet 91, joka oikeutti toiseen palkintoon (KRJ-II). Tietysti paremminkin olisi voinut mennä, mutta tuomaristo ei jostain syystä ihastunut meidän pojan rakenteeseen... Kuulemma liian estehevosmainen, mistälie johtuu ;-)
Seuraavat tavoitteet meillä onkin ensi kuussa, jolloin toooivottavasti päästään käymään erjn laatiksessa! Jännityksellä sitten odotetaan, että kuinka meillä siellä sujuu. SLA olisi suuntana vuorostaan parin kuukauden päästä ja haaveissa olisi myös YLA... Mutta sinne meidän rahkeet ei ehkä riitä. Tai mistäs sitä tietää.

01.06.2014
Vajaan vuoden verran kerkesi Elmeri toimittaa pullahevosen roolia Mörkövaarassa tallin taukoillessa, enkä usko oria sen haitanneen. Kuitenkin kunto on hieman laskenut laiduntaessa ja nyt olemme kevään mittaan yrittäneet sitä kovasti kohottaa reippalla tunneilla. Viime kuussa meitä kävi Elmerin kanssa valmentamassa merikissa ja häneltä saimmekin kohtuu hyvää palautetta olosuhteet huomioon ottaen. Viime kuussa palasimme myös kilpakentille jatkamaan kenttäratsukon uraa ja hyvinhän meillä on tietenkin lähtenyt sujumaan, esimerkiksi tänään kävimme aamulla hakemassa yhden sijoituksen lisää Huvitutin kenttäkilpailuissa. Kovin montaa sijoitusta emme onneksi enää tarvitse ja sitten saammekin jättää kilpakentät kokonaan taaksemme, onhan Elmeri muutamissa kilpailuissa kerennytkin jo käymään, heh.
Pari kuukautta sitten ori sai myös toisen jälkeläisensä, tällä kertaa suomenhevostamman, Mörkövaaran Arielin. Tuo rautias söpöläinen lähti namusedän hoiviin Vennamoon, jossa se pääsee isänsä tavoin kilpailemaan etenkin kenttä- ja esteratsastuksen parissa.
Saanen myös ilmoittaa sen, että Aatu-Elmeri pääsee toivottavasti kesän/syksyn mittaan myös ensimmäiseen laatuarvosteluunsa, jee! Orin jälkeläinen Mörkövaaran Jalomieli on sijoittunut kouluratsastuksessa jo yhtä paljon kuin isänsä, joten jälkeläisnäytöt ovat taattu. Eli tavoitteena olisi päästä pyörähtämään jossain välissä näyttäytymään kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa tiukkien tuomaritätien silmien alla. Mutta hehän eivät meitä pelota! Katsellaan siis loppukesästä kuinka meidän kävi.

24.05.2014 Estevalmennus, valmentajana merikissa
Rakensin kentälle esteitä ratsukon alkuverrytellessä. Ratsastajalle ehdottomasti suuri plussa tehokkaasta verryttelystä joka herätti oriin unesta jossa se oli kentälle saapuessaan. Kentälle pystytin kaikkiaan viisi estettä: kaksi lankkua, okserin sekä kaksi pystyä. Aluksi esteiden korkeus oli alle orin oman koulutustason, muutaman harjoitushypyn ajan. Pian kuitenkin esteet korotin ja hyppäsimme niitä aluksi yksistään mutta lopuksi myös ratana. Elmeri kuunteli taukoamatta erinomaisesti ratsastajan apuja, enkä paljoa huomautettavaa ratsukosta löytänyt. Puolivälissä valmennusta muutin esteitä niin, että rakensin niistä kolmen pystyesteen sarjan. Ensimmäisellä kerralla laukka jäi hieman lyhyeksi ja ratsu kieltäytyi toisella esteellä. Pyysin ratsastajaa ottamaan samantien uudestaan ja kannustamaan oria paremmin eteenpäin. Nyt sarja ylittyikin täydellisesti, ilman yhtään pudotusta. Hyppäsimme sarjaa vielä muutaman kerran, eikä suurempaa huomautettavaa ollut. Tätä ratsukkoa oli ilo seurata ja valmentaa.

20.05.2014 Kouluvalmennus, valmentajana merikissa
Aloitimme valmennuksen siirtymisillä ja lisäyksillä. Elmeriä ei olisi jaksannut tehtävät kiinnostaa ollenkaan, vaan se meinasi keskittyä lähinnä tammoille huuteluun. Ratsastaja osasi kuitenkin vaatia oriilta tarpeeksi ja pian se jaksoikin keskittyä hyvin tehtäviin. Otimme pysähdys-ravi-käynti jne. harjoituksia. Valmistelut olivat hyviä ja ori nosti pysähdyksistäkin ravin oikein näppärästi. Ravista pysähdykseen ei meinannut ensin oikein onnistua kun ori otti muutamia käynti-askelia. Jatkoimme valmennusta pohkeenväistö harjoituksilla, mitkä eivät tuottaneet ratsukolle minkäänlaisia ongelmia. Ori kuunteli ratsastajaansa hyvin, mitä nyt välillä meinasi laiskottaa. Lopputunnista otimme laukkaharjoituksia ympyrällä sekä suoralla uralla. Laukka nousi hyvin ja ori laukkasi hyvässä muodossa, komean pyöreänä. Loppukäyntien aikana keskustelimme ratsastajan kanssa valmennuksesta ja lupauduinkin tulemaan valmentamaan ratsukkoa uudestaan, mutta esteille.

20.02.2013
Elmeri, tuo maailman mahtavin kilpahevonen! Nyt on orilla niin KRJ kuin ERJ kilpailuistakin laatuarvosteluihin vaadittavat sijoitukset täynnä, eli niiden lajien parissa lopetamme hiljalleen kilpailemisen. Kouluratsastuksesta keräsimme kasaan 44 sijoitusta ja esteiltä kymmenen enemmän eli 54 kappaletta. Esteiden ja koulun ohella olemme kilpailleet aktiviisesti myös kenttäratsastuksen parissa ja sieltä on plakkarissa jo upeasti 32 sijoitusta. Sen parissa jatkamme siis edelleen kilpailemista, sillä tavoitteena olisi päästä sinne 40 sijoitukseen. En kyllä olisi sinä päivänä uskonut kun Elmerin talliin hain, että siitä tulisi vielä näin loistava peli niin lajiin kuin lajiin. Oli kyllä siis hintansa väärti! Toivottavasti ori periyttää myös jälkeläisilleen tätä hyvää kilpailukykyä. Mutta heh, Elmerillä ikää vasta 8 vuotta ja pääsee piakoin kisaeläkkeelle, mitä se tästä hurmurista kertookaan!
Kilpailujen ohella olemme pyrkineet käymään myös paljon este- ja kouluvalmennuksissa, jotta saadaan palautetta ja hyviä vinkkejä yhteistyöhömme.

04.02.2013 Kouluvalmennus, valmentajana snifffe
Elmeri ja Haw olivatkin jo verryttelemässä maneesissa kun saavuin tallille. Hetken seurasin hiiskumatta parin työskentelyä ja voin vain todeta ratsukon yhteistyön harpanneen aimo annoksen eteenpäin. Enää ei Elmeri kaahottanut pitkin maneesia pää taivaissa, vaan vastassani oli ratsukko joka kulki rauhallista ja tasaista kevyttäravia lähes peräänannossa. Huusin heipat ja käskin parin siirtyä käyntiin ja kertomaan onko tänään treenaukselle erityistoiveita. Oli kuin olikin, Haw kertoi Elmerin olleen hyvin jäykkä oikeaan kierrokseen ja näin ollen hän tarveisi apua katsomaan johtuuko se ratsastajan omasta vinoudesta vai onko se vain hevosen jäykkyyttä. Käskin ratsukon suorittamaan joka kierroksella loivaa kaari uraa toista pitkää sivua ja aina vastakkaiselta lyhyeltä sivulta keskihalkaisijalle ratsastamaan suoraan minua kohti, ensin muutaman kerran käynnissä, jonka jälkeen harjoitusravissa. Kyllä jäykkyys ehkä hieman johtuu myös hevosesta, mutta Haw:n oikea käsi näyttäisi olkapäästä asti olevan hieman jäykempi, joten uskoisin sen verryttelemisellä tulevan oristakin notkeamman. Elmeri pääsi vielä näyttämään taitonsa laukkaympyrällä, jossa harjoittelimme tempon vaihtelua laukassa, hienosti meni vaikka ehkä vielä hiukan enemmän oria voisi ottaa edestä kiinni, jotta laukka lähtisi pyörimään paremmin. Erityisesti hitaissa vauhdeissa.

23.01.2013 Estevalmennus, valmentajana Maiju V.
Sillä aikaa kun kokosin valmennuksessa käytettäviä esteitä, sait tehdä Elmerin kanssa vapaata alkuverryttelyä. Päädyit tekemään kiemurauria, siirtymisiä ja vähän laukkaa molemmissa kierroksissa. Verryttelyesteenä oli 70cm pysty, jota neuvoin tulemaan vähän erilaisista kulmista. Muutamissa lähestymisissä Elmeri nosti päänsä ja lähti kiemurtelemaan, joten pidä kädet hiljaa mutta jalat hyvin lähellä hevosta, jotta pysty reagoimaan näihin pomppimisiin nopeasti. Este ylittyi kyllä joka kerta, mutta joskus vähän turhan reunasta. Ohjaa siis hevonen pohkeilla suoraan keskelle estettä. Ensimmäisen harjoituksen tehtävänä oli suoralla suhteutetulla välillä olevat pystyt, sitten puolikas ympyrä ja seuraava pysty, josta lävistäjää myötäilevän kaarevan reitin kautta ensimmäinen pysty toisesta suunnasta ja siinä laukanvaihto. Elmeri oli kivasti kuulolla, ja kun muistit ne pohkeet vähenivät mutkittelutkin. Oma leuka vain vielä ylös, niin pysyt tasapainossa paremmin. Hieman hioimme vielä Elmerin laukan tahtia, seuraavissa harjoituksissa se joko hidasti liikaa tai lähti nelistämään. Loppuun saitte ratsastaa vielä radan läpi muutaman kerran, nyt olikin jo melkein kaikki hienosti paketissa. Hyvä!

19.01.2013 Kouluvalmennus, valmentajana jey
Ratsukko teki itsenäistä alkuverryttelyä saapuessani maneesiin. Ratsastajan istunta näytti moitteettomalta ja komea suomenhevosori ravaili verkkaisesti eteenpäin. Seuratessani ratsukkoa huomasin, ettei Elmeri ole helppo hevonen ja Haw sai tehdä paljon töitä pitääkseen orin hallitussa ravissa. Alkuverryttelyiden loputtua annoin Hawille tehtäväksi ratsastaa ravissa paljon erikokoisia voltteja, ja hidastaa pitkillä sivuilla ravia niin paljon kuin mahdollista. Elmeri näytti kuumenavan ja Hawilla oli pieniä vaikeuksia saada oria hidastamaan. Ohjasin ratsukon tulemaan keskiympyrälle, jossa jatkaisi tehtävää. Elmeri antoi ratsastajalleen haastetta, mutta tehtävä onnistui kohtalaisesti. Annoin ratsukolle paljon sellaisia tehtäviä, joissa kumpikin joutuu keskittymään. Loppu valmennuksesta Elmeri kuunteli ratsastajaa ja keskittyi tehtäviin. Laukassa mentiinkin sitten vauhdikkaasti ympäri maneesia. Käskin Hawia ohjaamaan orin pienelle ympyrälle, ja vähitellen Elmeri alkoi väsyä ja laukka hidastui. Hidastuessaan laukka oli kauniin tasaista ja ori pysyi pyöreänä. Annoin tehtäväksi ratsastaa käynti-laukka siirtymisiä, jotka parista tempusta huolimatta onnistui hyvin. Ratsukko sai jatkaa loppuverryttelyä minun lähtiessäni kotimatkalle.

17.01.2013 Kouluvalmennus, valmentajana snifffe
Kävin tänään pitämässä Haw:lle ja Elmerille kouluvalmennuksen. Ennen valmennusta sain kuulla Elmerin olevan startannut koulukisoissa helppo A luokkia, joten suunnittelin valmennusta sen mukaan, treenattaisiin laukanvaihtoja, lisäyksiä sekä mahdollisesti vastalaukkaa riippuen täysin siitä millä tuulella hevonen olisi valmennuksessa. Paikalleni saapuessa ratsukko oli jo verryttelemässä, Elmeri kulki kauniissa matalassa muodossa, reippaasti ja selkeästi kuunnellen ratsastajaa. Tervehdin ratsukkoa ja käskin aloittaa ratsastamalla käynti kahdeksikkoa, jossa aina pitkät halkaisijat lisättiin käyntiä, aluksi muutama askel kerrallaan, hetken päästä koko suora pätkä. Koska käyntilisäykset sujuivat mallikkaasti siirryimme ravilisäyksiin, ne näyttivätkin olevan Elmerin ylpeyden aihe, miten voikin suomenhevoselta tulla niin selkeät ja kauniit lisäykset. Haw voisi hieman ehkä huomaamattomammin käyttää pohjetta lisäyksen alkaessa ja ilmaista lisäykseen siirtyminen ja siirtymisestä pois siis hieman selkeämmin, mutta huomaamattomammin. Lisäysten jälkeen siirryimme laukkatyöskentelyyn, jossa ensin oli tarkoitus harjoitella laukanvaihtoja, ensin ravin kautta ja lopulta pitkän uurastuksen jälkeen myös suoraan yhdessä askeleessa laukanvaihto. Aluksi Elmeri meni hyvinkin kauniisti ja ymmärsi mitä haimme, askeleessa tapahtuva laukan vaihto tuotti kuitenkin ratsukolle hankaluuksia, ilmeisesti Elmeri ei aina ihan ymmärtänyt mitä Haw. ajoi avuillaan takaa. Loppujen lopuksi yhteinen sävel kuitenkin löytyi. Elmeri alkoi selkeästi kyllästymään, se alkoi heittelemään päätään eikä selkeästi enää keskittynyt. Käskin ratsukon siis siirtyä loppuravien kautta käyntiin ja antaa Elmerin kävellä loppukäynnit. Elmeri on kyllä hieno suomenhevosherra.

15.01.2013 Estevalmennus, valmentajana Paula
Haw verrytteli Elmeriä itsenäisesti maneesissa ja rakensin sillä aikaa muutaman esteen. Aloitimme ympyrällä, jonka vastakkaisilla kaarilla oli kavaletti. Elmeri vaikutti todella reippaalta ja vahvalta ja hieman vaikealtakin ratsastaa. Se ei taipunut helposti ja juoksi lapa edellä ympyrältä ulospäin. Hawin oli paikoitellen vaikeaa ohjata hevonen kavaletille. Hypyt sujuivat myös vähän sinne päin, kun oikeaa ponnistuspaikkaa ei löytynyt.
Laitoin ratsukon työskentelemään ympyrää ilman kavaletteja, jotta saataisiin edes tie kuntoon. Muutaman minuutin laukkaympyrätyöskentelyn jälkeen Elmeri alkoi hieman rauhoittua, joten saimme lisätä kavaletit ympyrälle. Nyt saimme myös muutaman onnistuneen hypyn.
Jatkoimme harjoituksella, jossa keskihalkaisijalla on pysty-okseri-sarja ja sarjan päädystä käännytään joko oikealle tai vasemmalle ja lävistäjän alussa on pysty. Tarkoituksena oli, että ratsastaja kääntää hevosen siihen suuntaan kuin minä käsken ja laukka vaihtuu esteen päällä. Tie oli aika tiukka, joten vauhdin piti olla koko ajan kontrollissa. Samoin sarjan väli jäisi ahtaaksi, jos hevonen kaahottaisi.
Ensimmäisellä yrityksellä mikään ei onnistunut. Elmeri ajautui jo sarjan ensimmäisellä osalla liian lähelle ja puomit tulivat rytinällä alas. Laukkakaan ei vaihtunut ja kovassa vauhdissa Elmeri meinasi mennä seuraavasta esteestä ohi. Muutaman yrityksen, reippaiden pidätteiden ja pysähdyksien jälkeen saimme pari onnistunutta harjoitusta ja päätimme valmennuksen siihen. Kotiinviemisiksi paljon paljon kontrolliharjoituksia!

05.09.2012
Nuori Elmeri sai tänään ensimmäisen jälkeläisensä, upean vaalenrautiaan orivarsan. Luonteeltaan hyvin isäänsä tullut poika sai nimekseen Mörkövaaran Jalomieli, juurikin siksi kun se tuntui heti syntymästään lähtien olevan kiltti kuin mikä. Toivottavasti Jalo tulee isänsä tavoin menestymään kilparadoilla, jotta saadaan Elmerille hyvää näyttöä tulevaisuuteen.
Elmerin kanssa olemme nyt ilmoittautuneet mukaan muutamiin koulu- ja esteratsastuskilpailuihin, ensimmäiset startit olisivat kahden viikon päästä. Kovaa treeniä kotitallilla siis pidetään ja toivotavaan vain, että ori kestää tämän rumban joka kovin yllättäen pojalle tuli. Luonteensa puolesta odotan Elmeristä hienoa ja menestyvää kilpahevosta.

14.08.2012
Tänään kävin hakemassa viereisestä kaupungista uuden suomenhevosorin talliin, tällä kertaa evm sukuisen Aatu-Elmerin. Elmerin kasvattaja Emmi kauppasi kyseistä oria tarpeettomana ja kun kyseisen ilmoituksen näin, ihastuin poikaan heti! Punarautias ori on hyvin potentiaalinen kilparatsu tulevaisuuteen, helppo a tasoinen ja rataesteitä 110cm ylittävä Elmeri pääsee toivon mukaan kanssani jo piakoin starttaamaan kilpailuihin. Elmerin kanssa lähdemme siis kiertämään koulu-, este- ja kenttäratsastuksen parissa helpoissa luokissa ja katselemaan rauhassa, että kuinka niissä oikein sujuu. Heti suunnitelmissa orille on kyllä jälkikasvuakin Mörkövaaran evm sukuisille tammoille... Nöyrän ja miellyttämishaluisen luonteensa puolesta uskoisin pojan soveltuvan käyttöön kuin käyttöön. No, toivotaan joka tapauksessa, että Elmerillä lähtee kilpaura hyvin käyntiin ja saadaan tehtyä realistisia tavoitteita ensi vuoden puolelle.

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 44, ERJ 55, KERJ 41, VSR CUP 3 kpl

02.10.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/50
03.10.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/50
17.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
19.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
28.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
31.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
01.11.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 06/60
02.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
12.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
13.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
14.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
14.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
15.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
21.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
22.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/50
23.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
23.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
23.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/60
24.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
25.11.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
25.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
26.11.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
26.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
28.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
01.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
03.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
04.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
05.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
06.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
06.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
07.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
08.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
08.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
08.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
10.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
11.12.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/60
12.12.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/60
12.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/50
13.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
14.12.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/60
16.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
17.12.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/60
25.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
27.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40

16.10.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 03/40
01.11.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 03/50
02.11.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 03/50
20.11.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 03/50
20.11.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 03/28
27.11.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 01/30
06.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 01/40
08.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 01/50
10.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 04/30
11.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 06/50
11.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 06/40
14.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 03/40
15.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 04/40
15.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 03/40
17.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 01/30
17.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 03/30
18.12,12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 03/26
19.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 04/30
19.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 03/60
21.12.12, KERJ (kutsu), Helppo luokka, 01/16
22.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 03/40
24.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 04/40
25.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 06/48
26.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 05/48
27.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 03/48
30.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 05/37
30.12.12, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 03/31
04.01.13, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 04/29
08.01.13, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 06/50
21.01.13, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 06/50
28.01.13, KERJ (kutsu), CCI/CIC*, 06/40
04.02.13, KERJ (kutsu), CIC1, 01/40
23.05.14, KERJ (kutsu), CIC1, 06/40
01.06.14, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
05.06.14, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
07.06.14, KERJ (kutsu), CCI1, 03/50
07.06.14, KERJ (kutsu), CIC1, 04/50
09.06.14, KERJ (kutsu), CIC1, 07/50
12.06.14, KERJ (kutsu), CCI1, 02/50
13.06.14, KERJ (kutsu), CIC1, 03/40
30.01.15, KERJ CUP (kutsu), CIC1, 04/78
28.09.12, ERJ (kutsu), 90cm, 03/36
29.09.12, ERJ (kutsu), 100cm, 02/60
30.09.12, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
07.10.12, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
10.10.12, ERJ (kutsu), 110cm, 02/50
11.10.12, ERJ (kutsu), 90cm, 04/60
12.10.12, ERJ (kutsu), 110cm, 07/50
12.10.12, ERJ (kutsu), 90cm, 07/60
17.10.12, ERJ (kutsu), 110cm, 04/60
21.10.12, ERJ (kutsu), 110cm, 04/60
26.10.12, ERJ (kutsu), 90cm, 03/28
04.11.12, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
15.11.12, ERJ (kutsu), 110cm, 04/50
30.11.12, ERJ CUP (kutsu), 110cm, 15/185
02.12.12, ERJ (kutsu), 110cm, 03/40
20.12.12, ERJ (kutsu), 110cm, 02/60
23.12.12, ERJ (kutsu), 110cm, 03/60
30.12.12, ERJ (kutsu), 110cm, 01/22
03.01.13, ERJ (kutsu), 110cm, 04/40
04.01.13, ERJ (kutsu), 110cm, 02/40
04.01.13, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
04.01.13, ERJ (kutsu), 100cm, 04/50
04.12.12, ERJ (kutsu), 110cm, 06/40
05.12.12, ERJ (kutsu), 110cm, 04/25
07.12.12, ERJ (kutsu), 110cm, 04/50
08.01.13, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
09.12.12, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
11.12.12, ERJ (kutsu), 110cm, 04/50
13.12.12, ERJ (kutsu), 110cm, 06/40
16.12.12, ERJ (kutsu), 110cm, 03/50
21.12.12, ERJ (kutsu), 110cm, 06/40
02.01.13, ERJ (kutsu), 110cm, 06/50
03.01.13, ERJ (kutsu), 110cm, 03/50
04.01.13, ERJ (kutsu), 110cm, 06/40
12.01.13, ERJ (kutsu), 100cm, 06/50
16.01.13, ERJ (kutsu), 100cm, 06/50
18.01.13, ERJ (kutsu), 110cm, 04/40
19.01.13, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
20.01.13, ERJ (kutsu), 100cm, 06/50
20.01.13, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
24.01.13, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
26.01.13, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
26.01.13, ERJ (kutsu), 110cm, 04/40
27.01.13, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
28.01.13, ERJ (kutsu), 110cm, 01/40
31.01.13, ERJ (kutsu), 110cm, 01/40
01.02.13, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
02.02.13, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
03.02.13, ERJ (kutsu), 110cm, 02/40
05.02.13, ERJ (kutsu), 110cm, 04/40
06.02.13, ERJ (kutsu), 110cm, 05/40
07.02.13, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
08.02.13, ERJ (kutsu), 110cm, 06/40
09.02.13, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
30.06.14, ERJ CUP (kutsu), 110cm, 28/379

30.06.14, VSR CUP (kutsu), 100cm, 04/65
31.10.14, VSR CUP (kutsu), 90cm, 02/54
30.11.14, VSR CUP (kutsu), Helppo C, 02/45