Mörkövaaran Airiina - virtuaalihevonen

NimiMörkövaaran Airiina LempinimiRiina
Rek.nroVH12-018-0923 Synt.päivä ja ikä24.07.2012, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri154 cm, vrt
KoulutustasoHelppo A, 70cm PainotusKouluratsastus
KasvattajaMörkövaara OmistajaHawering (VRL-01671)


© LR

Saavutukset

7 + 10 + 15 + 6,5 + 10 (70.838%) + 17 = 65,5p, SV-I

Luonne

Riina on varmastikin liioittelematta Mörkövaaran helpoin hevonen, ja sitä myöten yksi tylsimmistä. Tamman kanssa kaikki toimenpiteet sujuvat täysin ongelmitta, eikä se esimerkiksi koskaan laita vastaan hoitajalleen. Se on oikein niin tyypillinen suomenhevostamma, että mistään muusta kuin ruuasta ja ihmisistä se ei innostu, eikä se kyllä kovin menevä pelikään ole. Se on niin rauhallinen jokaisessa tilanteessa, mistään se ei hermostu eikä muutenkaan stressiä vedä. Kylmäpäisyys ja maltillisuus on kuitenkin valttia ratsastuskilpailuissa, joissa Riinan luonnetta on niin hyvä käyttää hyväksi. Muiden hevosten seurassa Riina osaa kyllä näyttää taivaan merkit nuoremmille huligaaneille, mutta on hyvin alistuvainen vanhempia tammoja kohtaan.

Hoidettaessa tammaa ei todellakaan tarvitse kiinni laittaa, se pysyy hyvin aloillaan irtikin hoitajan käskystä. Se ei vaadi hoitajaltaan paljoa ja siksi sitä voivat huoletta hoidella myös kokemattomat hevosharrastajat. Riina ei hermostu vaikka karsinassa pyörisi yhtä aikaa viisikin pientä hoitajaa, päinvastoin, se on vain tyytyväinen kun saa paljon huomiota. Harjaus ja kavioiden puhdistus käy Riinan kanssa nopeaan tahtiin, sen kun vain vetäisee hiekat karvapeitteeltä ja käy vuorotellen kaikki kaviot lävitse. Kavioiden puhdistus ei tuota siis minkäänlaista pään vaivaa hoitajalle, Riina nostaa yleensä kavionsa pienestä hipaisustakin ja jaksaa pitää kaviota maltillisesti ylhäällä toimenpiteen ajan. Varusteetkin menevät tamman ylle yleensä vaivatta, mitä nyt joskus saattaa hieman pullistaa satuloidessa mahaansa, mutta sekin tapahtuu vain huonon päivän tullessa. Kuolaimet Riina suorastaan ahmaisee suuhunsa kun ne vain kädellä turvan alle vie, eli suitsiminenkin käy Riinan kanssa helposti. Myös muut varusteet on ripeästi laitettavissa Riinan ylle, esimerkiksi pinteleitä laitettaessa tamma malttaa seisoa nätisti aloillaan jalkojaan heiluttelematta.

Ratsastettaessa Riinan selkään voi pistää kenet vain, kyllä se jollain tavoin aina eteen kulkee jos tyylillä ei ole väliä. Tamma on hieman herkkä avuille, eikä se siksi siedä mitään väkinäisiä ja voimakkaita otteita, niitä vastaan se tosin osaa jo vähän protestoidakin. Riinan saa parhaiten liikkumaan siten eteen huolellisilla painoavuilla sekä kevyillä pohkeilla. Vauhtia tamma ei ainakaan liiakselta omaa, yleensä se on enemmäkin laiska ja siksi sitä saakin välillä patistaa kunnolla liikkumaan. Kun Riinalle kuitenkin tekee selväksi, että nyt täytyy mennä lujempaa, niin sitten se kyllä myös ymmärtää sen. Riina on yleensä hyvin yhteistyönhaluinen, nöyrä ja kuuliainen ratsastajiensa kanssa, kaikkensa se yrittää jotta ratsastaja olisi vain selässä tyytyväinen. Tamma omaa oikein keveät ja mukavat askeleet, joissa on helppo istua myös harjoitusravissa.

Kouluratsastuksessa Riina on varmastikin parhaimmillaan, se rakastaa rankkoja koulutreenejä kun saa kunnolla tehdä töitä ratsastajan kanssa. Taitavahan tamma on, kapasiteettia siltä löytyy kyseisessä lajissa helppo a tasolle asti. Avo- ja sulkutaivutukset tai vastalaukka eivät tuota ongelmaa hyvän ratsastajan kanssa. Riina on siitä ihanteellinen, että se todellakin itsekin uppoutuu tekemään kunnolla tehtäviä, eikä yritä kesken lähteä luisumaan omille teille. Tietenkään tamma ei malta aivan 24/7 kouluratsastusta mennä mikäli samoja liikkeitä vain hiotaan, mutta silloin kun on vaihtelua, on Riina mukava peli.

Esteillä tamma on hyvin maltillinen ja se pyrkii huolehtimaan myös kaikin tavoin ratsastajastaan. Ei lähde kaahailemaan esteeltä toiselle vaan pysyy hyvin ratsastajansa käsissä, ja mikäli takana on esimerkiksi huono hyppy jolloin ratsastajan tasapaino pettää, hidastaa Riina samantien käyntiin pitääkseen ratsastajansa selässä. Rataesteillä Riinalla riittää kapasiteettia noin 70cm asti, se omaa kohtuullisen hyvän hyppytekniikan ja on muutenkin rohkea hyppääjä. Vaatii kuitenkin melko suorat lähestymiset esteille, huonosta kulmasta tamma todennäköisesti kieltäytyy hyppäämästä. Riina on siis esimerkiksi aloittelijoille esimerkillinen opetushevonen esteille vaatiessaan puhtaita teitä mutta silti hypätessään kuuliaisesti.

Kilpailuissa Riina on täysin oma itsensä, se vain touhuaa viileästi hoitajansa mukana kaikkea välittämättä ympäröivästä hälinästä ja muista hevosista. Matkat kilpapaikoille sujuvat tamman kanssa tietenkin ongelmitta, tallin pihassa se kävelee traikkuun reippaasti ja malttaa matkustaa useammankin tunnin, olipa vieressä kaveri ja heinäkasa tai ei. Ja sitten kilpapaikalla Riina ei edes korvaansa hetkauta, sen verran viileä pää kun sillä vain on. Riinan kanssa ei tarvitse välttämättä kilpailuissa tehdä sen tarkempaa alkuverkkaa kuin normaalistikaan, kunhan sen vain saa hyvin liikkumaan istunnalla ja pohkeilla eteen, niin yleensä kaikki sujuu hyvin. Ratsastaja saa itse vaikka kuinka hermoilla ennen suoritusta tamman selässä, silti Riina pitää varmasti päänsä ja näyttää ratsastajalleen, että ei kyseessä ole mikään kovin vakava tilanne. Näillä eväillä Riinasta on tullut erittäin ihanteellinen kilparatsu, menestynyt sellainen. Sillä kilpaillaan lähinnä kouluratsastuksen parissa koulutustasollaan, josta se onkin kahminut itselleen jo useita kymmeniä sijoituksia.

Sukulaiset

i Haavelaakson Vilkeri
sh-o, rt, 160cm
KTK-II
ii VIR MVA Ch Vanamon Kasimir
sh-o, prt, 160cm
KTK-III
iii Aavan Torpeedo
sph-o, rt, 147cm
YLA3, KRJ-II, SLA-III, KTK-II
iie Lavian Triangeli
sh-t, vrt, 153cm
KTK-III
ie VIR MVA Ch Heinämäen Lumikki
sh-t, trt, 154cm
KTK-II
iei Musiikin Ukkonen
sh-o, rt, 155cm
YLA2, KRJ-IV
iee Haavelaakson Helmi
sh-t, tprt, 152cm
e Mörkövaaran Nyyti
sph-t, rt, 144cm
KRJ-I
ei Mörkövaaran Kenraali
sph-o, rt, 147cm
YLA2, KRJ-I, SLA-I
eii Harharetken Ylpeys
sh-o, rt, 155cm
YLA2, KRJ-I, ERJ-I, SLA-I, KTK-III
eie Mörkövaaran Muusa
sh-t, m, 157cm
YLA2, KRJ-II, SLA-I
ee Viehättävän Esteri
sph-t, trt, 144cm
YLA2, KRJ-I, KTK-III
eei VIR MVA Ch Eemeli U
sh-o, trt, 153cm
KTK-II, KRJ-I
eee VIR MVA Ch Syntitaakka KAT
sph-t, rt, 146cm
YLA2, KTK-III

Jälkeläiset

s. 28.07.2014, o. Mörkövaaran Mahdoton (i. Kadotettu Toivoton) omistaja: Axel

Valmennukset ja päiväkirja

04.02.2013 Kouluvalmennus, valmentajana snifffe
Riina ja Haw olivatkin jo verryttelemässä kun saavuin tallille pitämään valmennusta. Kentällä kauniissa peräänannossa kulki sopusuhtainen ratsukko, toivoin, että tunnelma ja tuntuma säilyisivät loppuvalmennuksen ajan. Aloitimme valmennuksen käyntityöskentelyssä, tarkoitus oli suorittaa erilaisia temponvaihteluja aina kootusta käynnistä lisättyyn käyntiin, käyntiä niin tuntumalla kuin vapaalla ohjallakin. Hieman tamman liike rupee tikittämään lisätyssä käynnissä, kun askeleen pitäisi olla pitkää ja matkaavoittavaa. Huomasin myös vapaalla ohjalla käynnissä Riina rupeaa helposti kiemurtelemaan, anna hevosen kulkea rauhassa reippaassa tempossa eteenpäin ja huomauta todella pienillä pohjeavuilla jos tamma on menossa liian vinoon. Käyntityöskentelyn jälkeen siirryimme suorittamaan ravissa lähes samat harjoitukset mitä käynnissäkin, nyt vaan tehtävä suoritettiin koko ajan tuntumalla. Aluksi lisäykset suoritettiin ratsastajan mukavuuden vuoksi kevyessä ravissa. Lisäyksien sujuessa kevyessä ravissa siirryttiin suorittamaan tehtävää myös harjoitusravissa. Koottu ravi suoritettiin kokonaisuudessaan harjoitusravissa. Hieman olisi Riinalla ollut vauhtia ettei koottu ravi oikein kiinnostanut, mutta pikku hiljaa hyvä tulee ja useamman yrityksen jälkeen Riinaa saatiin näyttämään upeaa koottua ravia. Laukkatyöskentely jätettiin tällä kertaa odottamaan seuraavaa kertaa, tamman ollessa edellisistä harjoituksista jo selkeästi väsynyt. Sanoin ratsukolle vielä seuraavaksi kerraksi treenattavat asiat ja lähetin parin rauhalliselle maastokävelylle loppu verryttelyiksi.

20.01.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Maiju V.
Riinan kanssa aloitettiin valmennus tekemällä kevyessä ravissa voltit jokaisen sivun keskelle ja nurkkiin pienet hidastukset. Sait herätellä Riinaa ihan kunnolla, jotta sait sen liikkeelle. Verryttelyn kuluessa tamma alkoi kuitenkin lämpenemään ja alkoi liikkuakin vähän mukavammin. Lyhyiden välikäyntien jälkeen alkoi varsinainen tehtävä: pohkeenväistö pituushalkaisijalta pitkälle sivulle, vuorotellen molempiin suuntiin. Ensin tehtävää tehtiin käynnissä, ja molemmista päädyistä keskelle. Alkuun Riinan etuosa meinasi tulla liian edellä, mutta kun sait keskitettyä katseesi eteen, ei Riinan kaulaan, ja istunnan paremmin liikkeeseen mukaan, alkoi hevonen suoristua. Kun käyntiväistöt sujuivat hyvin, vaihdettiin askellajiksi ravi. Nyt sait entistä enemmän keskittyä Riinan tahtiin ja siihen, ettei se väistöissä muuttunut vaan säilyi tasaisena. Ravissa Riina pysyi hyvin suorassa, ja muistit hyvin ulko-ohjan tuen. Pian harjoitukseen liitettiin myös laukannosto heti pitkälle sivulle tultaessa. Riina oikein syttyi tästä, ja muutaman kerran se jopa vähän hyökkäsi laukkaan. Kun olitte saaneet muutaman oikein hyvän väistön ja siihen tasaisen laukannoston perään, annoin luvan aloittaa loppuverryttelyn.

24.07.2012
Tänään Mörkövaaraan syntyi kesän toinen varsa, yhdistelmästä Haavelaakson Vilkeri x Mörkövaaran Nyyti. Nyytin varsasta olin pidemmän aikaa haaveillut ja nyt tämä haave sitten toteutui. Koska kyseessä oli suloinen tammavarsa, päätin heti syntymän jälkeen, että tämä jää Mörkövaaraan kasvamaan. Ihastuttava vaaleanrautias neitonen sai nimekseen Mörkövaaran Airiina ja kutsumanimeltään tämä tulee olemaan Riina. Riina tulee vanhempiensa tavoin painottumaan kouluratsastukseen ja mahdollisesti se koulutetaan helppo a tasolle saakka. Tutustumme hetken aikaa Riinaan ja lähdemmekin sitten katsomaan onko tästä nätistä hevosesta kilparadoille saakka. Tavoitteena ja haaveissa meillä olisi nyt aloittaa aktiivinen kilpaileminen, kerätä rutkasti sijoituksia ja tähdätä vanhemmalla iällä laatuarvosteluihin. Kuitenkin kun tätä sukulinjaa tallissa on jo melko paljon, ei ole varmaa, että jääkö Riina Mörkövaaraan loppuiäkseen.

Kisakalenteri

sijoituksia KRJ 61, VSR CUP 1 kpl

02.08.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/60
04.08.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/60
04.08.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 04/40
05.08.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 01/40
05.08.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
16.08.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/50
17.08.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/50
18.08.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
19.08.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/50
25.08.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/80
29.08.12, KRJ CUP (kutsu), Helppo A, 36/445
05.09.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 02/40
05.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
10.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/60
11.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/60
12.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/60
12.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/60
13.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
14.09.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 05/60
15.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
16.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/50
18.09.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
19.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/50
19.09.12, KRJ (kutsu), Helppo C, 06/60
19.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
21.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
22.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
29.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/60
29.09.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
01.10.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
02.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/50
02.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/50
02.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
03.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/50
03.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/50
04.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
05.10.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/50
07.10.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
07.10.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
15.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
16.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/60
18.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
28.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
29.10.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/60
19.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
21.11.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
23.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
24.11.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
25.11.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/60
26.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
27.11.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
27.11.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/60
01.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
05.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
06.12.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
08.12.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/50
10.12.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
12.12.12, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
13.12.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
14.12.12, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
30.06.14, KRJ CUP (kutsu), Helppo A, 35/445

31.05.14, VSR CUP (kutsu), Helppo C, 06/59

© Mörkövaara 2011